Higgs-re utaló jelek az LHC kísérleteiben
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Jó poén. 1+1 szerintem 3 mert jeleket találtam az eredmény érdekében. Akkor most én is kapok milliárdos támogatást a kutatás érdekében? :S
„Nem az kever bajba amit nem tudunk, hanem amirõl hisszük hogy igaz de mégsem az.”
Az annihilációs robbanás mondjuk megfelelõ lenne.
Tényleg nem kötekedni akartam, csak egyszerûen hejtelen a nukleáris robbanás kifejezés. Szerintem ezt te is érzed, és tényleg a megszokás miatt mondtad a nukleárist. Elvileg ilyen fegyver még nincs, tehát felesleges elõre elnevezni, de a régi nem használható rá.
Annihilácuós robbanás, anyag-antianyag robbanás, akármi, de nem nukleáris.
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
Valójában persze engem is érdekelne, vajon mi mindenre lehet ezt majd használni, mert így nem tudok szorítani a tudósoknak, hogy megtalálják/elõállítsák a tutit.
De ha valaki felteszi a kérdést hogy mi haszna van, az nem biztos hogy kevesebb intelligenciával rendelkezik mint te. De ha annyira tudsz, akkor felvilágosíthatnád a butákat, hogy mi is az a nagy haszon. Leszámítva azt a tényt, hogy valamivel többet fogunk tudni az anyag összetételérõl.
"Lényegében arról van szó:"A Dunning–Kruger hatás az a jelenség, amikor minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább úgy érzi, hogy többet tud más, nála jártasabb embereknél.""
Gondolom magadból indulsz ki.
Christian Gabrielese (CERN munkatársa):
"Egy antianyaggal mûködõ ûrhajó vagy fegyver továbbra is a fantasztikum kelléke marad, az antiprotonokhoz tízmilliárdszor annyi energia szükséges, mint amennyit az termel. Például a CERN-ben évente elõállított antianyag mindössze 15 percig lenne képes energiával ellátni egyetlen 100 wattos égõt."
Lényegében arról van szó:"A Dunning–Kruger hatás az a jelenség, amikor minél kevesebbet tud valaki egy adott dologról, annál inkább úgy érzi, hogy többet tud más, nála jártasabb embereknél."
- amikor felrobban az atombomba egy rendkívûl erõs sugárforrás jön létre (1 villanás <1ms), a bombát körülvevõ kõzegben elnyelõdik a sugárzás, amely ez által annyíra felhevûl, hogy több 10ezer fokos tûzgömböt hozlétre, amely hírtelen tágulásba kezd és létrehozza a lökéshullám pozitív felét. A tágulás következtében a hõmérséklet hírtelen leesik amikor eléri a 30000K, akkor hírtelen láthatóvá válik (második jellegzetes tartós villanás). Majd tágul tovább, de lassuló ütemben, vügül aztán a lendület hajtja. Amikor kifogyott a lendület is a tûzgömb egy pillanatra összeroppan, ekkor létrejön a negatív hulláma a lökés hullámnak. A negítv lökés hullámban a légkör víz párája hírtelen kicsaódik és/vagy megfagy, egy látszólagos második még vakítóan világítõ gömböt létrehozva, ami tovább folytatja a tágulást. Végül a tûzgömb lehül és láthatóvá válik a környezete és az emelkedõ gomba szerû felhõ.
30-50m levegõ elegendõ a rönkgen/gamma sugárzás felének az elnyelõdéséhez. Ez azt jelentí, hogy a bomba elsõ 30m sugarú gömbjében található levegõben elnyelõdik a robbanás energiájának a fele 60m-ren a 75%-a. dúrván 120m-ren több mint a 90%-a.
Na már most szerinted az anhilációból keletkezõ sugárzás nem fogja ezt a jelenséget reprodukálni?
Amikor valamit szeretnénk megismerni, hogy mûködik, le kell bontani az alkotó elemeire hogy megértsük mi, miért, mikor és hogyan mûködik.
Amíg nem tudjuk, csak találgatunk, a teljes megismerés elõtt is fel lehet használni az addigi tudást de az nem ugyan az.
Amíg nem tudjuk biztosan és pontosan, addig az antigravitáció és sok más területé is szinte lehetetlen.
Aki erre sajnálja a pénzt az egy idióta, sokkal nagyobb baromságokra költenek milliókat, ami valóban kidobott pénz.
@bvalek:
Én eddig sehol nem olvastam hogy akkor megtérülés lenne. Sorolja már fel valaki hogy mi is volt eddig az a sok-sok milliárdos összeg, amit hozott.
Általános relativitáselmélet kézikönyv: http://valek.webs.com/ chatszoba a Freenode-on: #generalrelativity
Minek akarna valaki odamenni?
Hogy egyedül legyenek, mint a seggem luka?
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
Nagyjából olyan, mintha készítene valaki egy deutériummal felerõsített atombombát, és a pár kilo hagyományos robbanóanyag energiafelszabadulására számítana, ami csak beindítja a láncreakciót, és az egész jelenséget egy nagyon intenzív oxidációnak nevezné.
Konkrétan a protonok, antiprotonok annihilációja szabadítaná fel az energiákat, tehát nem nukleáris robbanás lenne. A magerõk sokkal kisebb energiaszintet jelentenek, mint a proton-antiproton annihiláció.
A lényeg, hogy nem nukleáris robbanás lenne. Jó, hogy nem extrém oxidációt írtál! Egyszerûen lásd be, hogy rosszul mondtad, mint kardoskodj egy hülyeség mellett!
Kicsit utánaszámoltam a fúziós meghajtás hatékonyságának. Tegyük fel, hogy az ûrhajó tömegének 1/25-e hasznos teher, a többi deutérium (gyorsításkor a teljes tömeg 1/5-ödét használja el, lassításnál is). A kiáramlási sebesség legyen a fénysebesség 80%-a, a fúzió hatékonysága ~50% (a hidrogén tömegének 1/25-e alakul át mozgási energiává). Ekkor a fénysebesség 20%-ára lehet felgyorsítani az ûrhajót, és az Alpha Centauri-t 20 év alatt el lehet érni. Ott persze egy új úrhajót kell építeni, és ottani üzemanyaggal feltölteni, amit egy ott alapított kolónia nyilván meg tud tenni.
Tehát a szomszédos csillagok a jelenlegi tudományos ismereteink alapján is elérhetõek, persze ehhez egy olyan társadalom kell, aminek megvan a motiváltsága. Ha belakjuk a Naprendszert, elõbb-utóbb akkora ûriparunk lesz, aminek meg sem fog kottyanni egy ilyen expedíció. A szellemet (reméljük) már nem lehet visszatuszkolni a palackba, nemsokára a kínaiak mennek a Holdra, úgyhogy látok rá reális esélyt 1-2 száz éven belül.
A Higgs-részecske és általában a Standard Modell nem a téridõrõl és a gravitációról szól, úgyhogy ez a kutatás nem visz minket közelebb a térhajtómûhöz, de azért nagyon fontos. És mint ahogy már lentebb írták, a CERN tevékenysége rengeteg gyakorlati haszonnal jár, minden beleölt cent bõségesen megtérül, nem véletlenül költött rá ennyit az amúgy nagyon sóher EU. Brüsszelben szinte csak a multicégek érdekeit nézik, és az európai technológiai nagyvállalatok hatalmasat profitálnak a CERN-ben történõ kutatások eredményeibõl (és közvetve mi is, az orvosi meg a szórakoztatóelektronikai kütyük révén).
A Higgs-t várják mint a messiást, a fénysebességnél gyorsabb neutrínóktól pedig libabõrösök lesznek a tudósok. Ez nem emberi gyengeség miatt van, hanem mert az egyiket megjósolják az egyenletek, és kell hogy beigazolódjanak, a másikat pedig nem. Ha meglesz a Higgs, lehet ünnepelni, hogy egy icipicit megint jobban megértettük a természet mûködését.
@trymeee: az hogy minden egyes CERN cikk alá bemásolod a szemeted önmagában bizonyítja, hogy emberileg alkalmatlan vagy rá hogy bármilyen csapattal együtt dolgozz <#levele>#levele>
Általános relativitáselmélet kézikönyv: http://valek.webs.com/ chatszoba a Freenode-on: #generalrelativity
És a fúzió hol marad? Vagy szerinted az anti-proton proton anhilációban nem atommagokkal történik valami?
Nem nukleáris robbanás lenne. Nem atommagok hasadásából keletkezne a nagy energia, hanem az anyag átalakulásából energiává, ami visszaalakulna elemi részecskékké és fotonokká.
Im beginning to have less and less interest in what you think is possible or impossible. (Dr. Strangelove)
Im beginning to have less and less interest in what you think is possible or impossible. (Dr. Strangelove)
Tehát akkor számoljunk egy kicsit. v=r*ln(mi/mv) ahol v az elért sebességváltozás, r a kiáramlási sebesség, mi az induló tömeg, mv a az üzemanyag nélküli tömeg, ln a természetes, e alapú logaritmus. Tehát ha mondjuk 200 tonna a rakéta, aminek a fele antianyag-anyag üzemanyag, akkor mi/mv=2. Ennek e alapú logaritmusa nem egészen 0,7, tehát ha a relativisztikus effektusokkal nem számolunk, 210000 km/sec sebesség érhetõ el. Mindehhez 100 t hasznos tehernél 50 tonna antianyag kell (mivel a másik fele értelemszerûen "hagyományos anyag). Ez csak az oda irányú gyorsítás, a célnál fékezés, visszaindulás, itthon fékezés. Ehhez persze vinni kell az üzemanyagot is, legalábbis az antianyag részét. Mivel a szükséges tömeg így hatványozottan növekszik, belátható, hogy ez sem járható út. Be vagyunk zárva a Naprendszerbe.
Pár napja jártam ott személyesen a CERN-ben. Igen is rengeteg felhasználása lesz ezeknek (már most óriási jelentõsége van a rákgyógyászatban, célzott sugárterápiákban stb...)
Jó példát hozva, közvetlenül nem Forma 1-es autókkal száguldoznak az emberek, mégis rengeteg technológia történetesen onnan származik!
Így tessék újragondolni a véleményeket. Arról nem is beszélve, hogy egyszer még hihetetlenül fontosak lesznek az alap fizikai kutatások az emberiség felemelkedésében/túlélésében.
Aki nem hiszi, legalább vegyen egy fapados repjegyet 14K-ért oda vissza, és gyõzõdjön meg a saját szemével, milyen hihetetlen technológiákat fejlesztenek és használnak ott... amik késõbb a mi javunkat szolgálják. Inkább ebbe tegyék a pénzt, mint a sok buzi politikus zsebébe.
Szép! És 1g anyag átalakulása energiává kb. 22kt TNT-nek megfelelõ energia mennyiség felszabadulás. És mivel antianyag így eleve a duplájával lehet számolni (a másig fele az anyagból jön ami körülötte van).
Ezt ugye az Angyalok és Démonokból veszed? Nem tudom hány százezer hektoliter anti-deutériumot vizionálsz egy antianyag rakétához, de szerintem pár liter, esetleg 100-200 liter elég. Utóbbi talán nagyot szól, de általában a rakétákat nem nagyvárosok mellõl indítják. Egyébként én se értek egyet "Tinman"-al, õ sem érti mirõl van szó.
Teszt pilóta? Ja az anti anyag hajtómû kilõvéskor meghibásodott és "csak" néhány nagyvárost rombort le! Ahol ezekszerint mindenki tesztpilóta volt.
"Az emberek pótolhatók." - JVS
Szvsz a Mars egy halott bolygó, egy rég letûnt múlt, még ha volt is rajta élet, nem tudunk belõle elég információhoz jutni ahhoz, hogy azt bármely iparágban tudjuk hasznosítani. Persze a paleontológusok, kozmológusok, biológusok, stb. majd örvendeni fognak, de kevés... a Mars túl keveset ígér. Szigorúan: Szvsz.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Szeretnek ujra es ujra nekiveselkedni a Nagy Kuldetesnek es elmagyarazni a hirek hatteret, jelentoseget, de tudom, hogy nincs ra igeny. Itt mindenki biztos tudassal rendelkezik. Szerencstlen eletebol a kovetkeztetest levonva holt bitos benne hogy mindenki ugyanugy csal mint o, ugyanugy semmit sem csinal mint o.
Hat ezzel igazan nehez mit kezdeni.
Amugy a milliardok amiket tudomanyba olnek, az ipari fejlodes letfontossagu resze. Mellesleg elhanyagolhato a hadi kiadasokhoz, vagy akar csak az elmult evek bank mento lepesei mogott es lenyegeben sehol sincs a hanyagsag korupcio miatt elveszett allami penzekhez viszonyitva.
Ha van a vilagon egy onszabalyozasra on ellenorzesre es hatekony teljesitmenyre kepes emberi szervezodes, az az alaptudomany.
Bosszanto a hozzaallasotok. Rohadtul.
Amugy, meg - hajra LHC!
Szvsz a pénzt nem 2 éves Mars expedícióba kellene ölni, hanem hatékonyabb hajtómûvek kifejlesztésébe, mert a Marsból úgy fest sokat nem profitál az emberiség.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Egyébként nem számít hány "tesztpilóta", mérnök hal meg a kísérletek közbe, ha a végeredmény ennyire új távlatokat nyithat. Az emberek pótolhatók.
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Mellesleg a Mars kényelmesen elérhetõ kémiai rakétákkal is. Ezek a hajtõmûvek elsõsorban csillagközi utazásra lettek kitalálva, elég drága lenne ilyennel a Marsra menni.
Mivel a jelenlegi rakéták már egy föld mars távon is nagyon gynegék fordult a figyelem már rég a "hidrogénbombás" megoldás felé. Aminek sok féle verziója van.
Egyik legizgalmasabb a bussard ramjet
http://en.wikipedia.org/wiki/Bussard_ramjet
vagy az egyik legmegvalósíthatobbnak tünõ a Project Orion:
http://en.wikipedia.org/wiki/Project_Orion_%28nuclear_propulsion%29
Persze a mélyûrben ez is nagyon lassú lenne, de 1000 év alatt jópár jónak tünõ planétára el lehetne jutni, 1000év meg egy embernek rengeteg de az emberi fajnak, vagy a világûr korát nézve semmi.
Mellesleg nem is tunik veszelytelennek az otlet :).
Ilyet én nem mondtam! Tessék annál rekramálni, aki mondott! Én kizárólag az antianyag hajtómûvet tartom feleslegesen veszélyesnek. (Nem mellesleg kivitelezhetlennek.)
"Hidrogenbombakat?? Azt minek?
Abbol hogy csinalsz hajtomuvet?"
Ennye-ennye! Nem nézünk ismerterjesztõ csatornákat? Van úgyan is egy "remek" ötlet, hogy egy nagy vitorát kifeszítenek az ûrben, ami egy nukleáris robbantás lökéshullámába szépen belekapaszkodik és az hajta az ûrhajót.
Úgyan akkor szerintem egy antianyag hajtómûhöz hasonlót a hidrogén bomba egyik "robbanó anyagából", a litium-deutridbõl.
Abbol hogy csinalsz hajtomuvet?
Az antianyag amugy valoban hasznos es erdekes terulet, erdemes kutatni, mondjuk kerdeses ez mennyiben jarul ahhoz hozza.
De ilyet mondani, hogy nincs ertelme megerteni, hogy mukodik a vilagunk, hat nem tul emelkedett dolog. Aki igy gondolkodik, nem lehet sikeres ember...