41
  • Haulin
    #41
    Ja a szlovákokról meg annyit hogy ha a határ mentén élsz, és többször voltál már kint, akkor megtudod mi merre... Röhej látom mindenki biztos abban hogy a politikusok így uszítják meg úgy minden csak uszítás.Anno azért egyeztek bele a kisantantba mert annyira kurvára szeretnek minket. Azért köpik le a magyart szlovákiában(persze ha átjönnek(jöttek) vásárolni ki kell nyalni a seggüket... na mindegy amúgy visszatérve zenében nincs helye a politikának...(fórumon se mert ezt elmondtam volna 5 percben és így már 10perce írok...)
  • Haulin
    #40
    Elnézést! A zene szólhat az életről, arról is hogy milyen "szarban" fetreng a világ. Szerinted az jobb hogyha a nagy "celebek" legókról meg egyéb baromságokról énekelnek? Illetve a cpg fejbőr stb.. féle zenekarok dalaiban mi olyan van ami olyan világmegrengető cucc? A gondolkodásoddal a külföldi számok nagy részét illetve a roma zenék nagy részét belehetne tiltani.Sokat lehetne ilyen dolgokról vitázni, de az emberek "élete" mára már annyira eltér egymástól, hogyha egy napra személyiséget cserélnének vagy akár testet is szóval körülöttük minden szó szerint megváltozna, ott hugyozná össze magát hogy mi a.... (Mondj egy olyan érvet, ami téged bánt a "szkinhed" vagy "pánk" féle zenékben, ja hozzáteszem természetesen, gondolom téged ilyenek nem érdekelnek, mert ha nem érdekelnek akkor ne foglalkozz se a "szkinheadekkel" se a "pánkokkal" mert ez is a te tudatlan primitív személyiségedet tükrözheti.) De ne vedd sértőnek az előzőbbi mondatom mert ott volt a HA. Tudod(tudjátok) egy ember leszarja azokat a dolgokat ami nem érdekli őt, én se kötök bele akármilyen füves drogos roma és még sorolhatnám, stílusú számokba mert nem érdekelnek. Az meg nem nagy bűn a Jobbiktól hogy próbálná terelgetni a népet, hogy van egy magyar és talán IQja is van de nem veti meg az országot amiben él,és nem szidja. Nem éppen legjobb a helyzet de ha buta emberekkel van tele az ország és legalább az egyszerű emberek nem fognak össze akkor lehúzhatja az ország magát a wc-n(sajnos).
  • Cat #39
    "Te segíted azokat a művészeket, akiknek nem jön össze, és nem azért fizetsz, mert bűnöző vagy, hanem mert államban élsz, és így jártál."

    Ezzel a hasonlattal az a baj, hogy az Artisjustól a pénzt nem azok kapják, akiknek nem jött össze, hanem akiknek igen. (Az elosztás az alapján történik, hogy kiket játszanak a zenecsatornák, kereskedelmi rádiók. Ezeket pedig nem azért játszák, mert jók, hanem rengeteg egyéb okból. Az hogy "jó" nem is döntési szempont a kiválasztásnál. Célcsoport, marketing, befektetett pénz, stb.)
  • gforce9
    #38
    Szerintem pontosan lehetett érteni mire gondol. Legalábbis szerintem a helyzet groteszkságát akarta érzékeltetni. Egyébként tényleg a Himnuszunk és a Szózat átdolgozhatósága a legkisebb problémánk jelenleg. Tényleg nevetséges ezzel foglalkozni.
  • mrzed001
    #37
    "a lealacsonyító átdolgozásokat"
    Látod, ez a baj, hogy még olvasni sem tudsz. Nem a hamisságról volt szó.
    Ki is emeltem ide neked fel, hogy újra el tudd olvasni.
    Ez semmi másról nem szól, mint pl arról a számnak nevezett "művészi" alkotásról, ahol majd 40 b.zdmeg közé ékelik a Himnuszt.
    Na az ilyenre tényleg rárohadhatna a címeres műanyaglakat.
  • Balintos
    #36
    "Szerintük ugyanis gátat kellene szabni "a nemzeti imádságot gyalázó bizonyos elemeknek" és bűncselekménnyé kellene minősíteni a lealacsonyító átdolgozásokat."
    Látom lelki szemeim előtt, ahogy a rendőrök beviszik az általános iskolásokat, mert hamisan énekelték a Himnuszt :D
  • gforce9
    #35
    Én a párhozamot azért írtam, mert ott is szűk uszító körök munkája az egész. Nem az átlagembereké. Nem értem miért rossz a hasonlat.
  • Sir Ny
    #34
    Nem kell ehhez kicsavarni semmit. Az egész logikus, egyszerű, és korrekt.

    Akkor is fizeted a TB-t, ha nem vagy beteg, hogy akik betegek, ne kelljen annyit fizetniük. Akkor is fizetsz adót, ha nincs gyereked, hogy akiknek van, kapjanak támogatást. Akkor is fizetsz nyugdíjat, ha meghalsz 50 évesen, és azt is azok között osztják szét, akinek szüksége van rájuk. Ezt hívják úgy, hogy állam, akiknek van, attól elvesznek, és odaadják azoknak, akiknek nincs. Felesleges kifacsarni az egészet, és álszenten hűbörögni. Bár biztosra veszem, hogy jó érzés sikítozni, hogy „JÁJ, bűnözőnek néznek, JÁJ!” és felháborodni és szidni mindent és mindenkit. Pontosan olyan, mint a többi adó. Te segíted azokat a művészeket, akiknek nem jön össze, és nem azért fizetsz, mert bűnöző vagy, hanem mert államban élsz, és így jártál.
    ( ami baj, hogy lenyúlják a pénz nagyrészét, de lehetséges, hogy a létező legjobb világban élünk ( Leibniz ), és egy anarchiában még szarabbul működne ez az egész. )
  • fonak
    #33
    Szlovák esetben is inkább úgy fest a dolog, mint a románoknál, szóval rossz a hasonlat. Már azért is, mert nem nálunk van jelentős szlovák kisebbség.
  • B0nFire
    #32
    +1
  • gforce9
    #31
    Annyival egészíteném ki, hogy a román politika bánik velük szarul, nem a román ember. Az hogy a román politika miatt jópár román is úgy néz a magyarokra ahogy, az csak ennek a hozadéka. Ugyanúgy, ahogy nálunk pl. nem azért utálja egy átlagmagyar egy átlagszlovák fejét, mert szlovák, hanem azért mert úgy hallotta, a "kurvaokosok" szájából, hogy a szlovákok szemetek. Holott ott is csak a szűk politikai uszító elit munkája az egész.
  • B0nFire
    #30
    Annak idején az ilyen CPG meg Egészséges Fejbőr-féle zenekarok alapból tiltva voltak, mert olyanokat énekeltek, ami nemhogy az átkosban, hanem még a demokráciában sem állhat meg.

    SPOILER A JÓ ÍZLÉSRE VALÓ TEKINTETTEL – jelöld ki a következő szakaszt.

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    "Régi mániám:
    Tankkal átmenni Románián
    Völgyön és hegyen,
    Minden románban golyó legyen…"


    Most addig oké, hogy a románok disznóul bántak/bánnak az erdélyi magyarokkal, de ez egyértelmű uszítás. Ezek a zenekarok most átavanzsáltak "nemzetivé". Na, erre azért nem lennék büszke. Mindig utáltam, amikor egy zenész a dalaiban politizált. Annak nem ott a helye. Írjon dalt a szerelemről, szexről, a vágyiról, álmairól, hogy milyen ember ő, és hogy milyen szeretne lenni, írjon arról, amit tisztel és amit nem, az értékrendjéről, és még 1000+ egyéb témáról, de ha egy dalszöveg politikai, főleg ha aktuál-, akkor azt a dalt 10 év múlva megette a fene. (Arról most ne beszéljünk, hogy mi olyan különlegesek vagyunk, hogy itt 48 óta lényegileg semmi nem változott…) Akkor sem.

    Egy zene elsősorban szóljon a zenéről, a dallamról, a dalszöveg mindig is másodlagos. Na, de mi van ezekkel a kóbor szkinhed meg pánk zenekarokról, akik összvissz egy kvintet tudnak lefogni, meg jó gyorsan kalapálni, zenei képzettség és fantázia nuku, gyártják az EFFÉLE dalokat, mert ez milyen "pojén". De ha nem érted a dalszöveget, akkor zeneileg egy nagy nulla az egész produkció.
  • gforce9
    #29
    Egyébként hozzáfűzném még, igen. Egy tetves zenekar bármit is énekel arra nem igazán lehetünk úgy büszkék, ha nincs mögötte semmi. Csináljuk meg, hogy nálunk ne legyenek pl koldusok. Arra már büszkék lehetnénk.
  • gforce9
    #28
    Hmm azt veszem észre, hogy egyre több embernek nyílik fel a szeme illetve ad hangot ennek. Ez tetszik. +1
  • B0nFire
    #27
    Támogassák államilag a nemzeti rockot! De mér' pont azt? Ez ad abszurdum. Akkor holnaptól én is nagy Magyarországról fogok énekelni, és jogosan tartom a markom? Amikor az egészségügy meg úgy le van épülve, hogy borzasztó.

    Milyen alapon emelnek ki ilyen vagy olyan műfajt? A punk rockot és a nu metált miért nem támogatjuk? És miért az államnak kéne támogatni a szkinhed zenakarokat, Kárpátiát és tsait, meg FankaDeli rappelését? Milyen alapon? A zenész szerezzen jó menedzsert, aki nem nyúlja le, szerződjön kiadókkal, és adja el a zenéjét, ahogy tudja.

    Emberek halnak éhen, családok válnak földönfutóvá napjainkban, és akkor az államnak pont egy könnyűzenei műfajt kéne szponzorálnia?

    Baromság!
  • finizlik
    #26
    Az összes jogvédő szervezet mehetne a levesbe, mivel a szerzők akiket "védenek" 1 fillért sem kapnak.

    És ebbe az a vicc, hogy ők is ezt mondják.
  • TheLostOne
    #25
    És hogy néz ki egy ilyen visszaigénylés?
    Gondolom kitöltök valami 30 oldalas nyomtatványt, majd leadom 2 hónap "szakértői" vizsgálatra az adathordozókat, aminek a díja kb felér 100 adathordozó visszaigényléséből visszakapható összegnek...

    Ha így megy az eljárás, akkor ennyi erővel akár a rendőrségen is lehetne ezzel próbálkozni, talán még hivatalból eljárást is indítanának ellenük jogtalan adóztatás miatt. Bár még mindig Magyarországról beszélünk, tehát marad a talán...
  • Narxis
    #24
    Na, neki ez a véleménye, tartsuk tiszteletben.
  • Petka
    #23
    Hol lehet? Összetudnék szedni vagy 500 lemezt, amiről vissza lehetne igényelni.
  • Rapid81
    #22
    Az ilyen tartalmakkal telerakott adathordozókért vissza lehet ám kérni a jogdíjat, csak hogy tudd.
  • Reparamorf
    #21
    Itt az egyik kedves hozzászóló azt írta, hogy sokan csak fényképeznek a "kártyára"
    -De a képen nem csak Pistike képe látszik, ott van még a fű, fa, tenger ismerősök.
    -Na és pont ezeknek fizetnek az Artisjus-ban.
    Töltsünk amit akarunk (ingyen) és sz.rjuk le az artisjuszt
  • galocza
    #20
    tegnapelőtt vettem helyi számtech üzletben egy 25-ös verbatim dvd+r hengert. 3 matrica van rajta, 2db "10 dvd" és 1db "5 dvd". 4200 forint volt. most kiváncsiságból megnéztem az amazon.co.uk-n (ami nem is a legolcsóbb forrás), uez 6.19gbp, azaz 2200 forint.
    11 dvd-videót állítottam össze régi családi vhs, vhs-c, digi8 és minidv forrásokból, tegnap tele is raktam a 25 lemezt (ebből apunak is egy, abból anyunak is egy, amabból öcsinek is egy stb).
    mind saját (na jó, családi) szellemi termék, és képzeljétek, nem kopogott az ajtómon az artisjustismord, hogy utánuk fizessen pár fillért - vagy legalább a rohadt matricák árát visszaadja.

    de ezt még kicsavartan-kifacsartan meg lehet magyarázni, a fő felháborítónak azonban még mindig a memóriakártyákra vetett sarcot tartom, azoknál elenyésző százalék (se) az, amit jogvédett tartalmak tárolására használnak (tini+mobil+aktuálsláger). a döntő többségre csak fényképezne a szerencsétlen nép...
  • opeca
    #19
    "Szózat átdolgozás tiltása, támogassák a nemzeti rockot"

    Sikerült találnod az 5000 kiszólásukból kettőt, amiket leírva azt a látszatot próbálod kelteni, mintha ez a két ötletük lett volna.

    Röhejes aranyapám az te vagy.
  • Petka
    #18
    Dettó...


    Amúgy én mostanában azzal vezetem le a feszültséget, hogy írok egy kvaanyázós emailt vagy a proartnak vagy az artisjusnak. Nagyon jó elfoglaltság még akkor is, amikor unatkozom :)
  • kjhun
    #17
    Tavaly rákérdeztem a boltban az eladótól üres dvd-lemez vásárlása kapcsán, hogy mennyit kell fizetni azért a bizonyos matricáért. Hát sokat, akkor 75Ft-ot, és valószínűleg lemezenként, és nem csomagolásonként. Lásd feketén a netről egy üres dvd-lemez külföldről 40-50-60Ft-ért beszerezhető, vagy kéz alól 60/70/80 Ft-ért az üzletben, kontra matricás tokos dvdért legalább 200Ft-től akár 500Ft-ot vagy még többet is elkérnek. 100db-os csomagban akár 5000Ft-ból kijönne feketén, aki onnan szerzi be, míg boltban meg legalább 20000FT ! (Most az egyik hipernél 2000Ft a 10db írható dvd), ha nem több. A Cd-k is 150-200Ft/db árban kaphatók, feketén meg a 1/3-1/4-e csak. A DVD-DL-t már ne is említsem 900-1200FT, míg feketén meg 1/3-a csak. Szerintem egy 10db dvd-csomagnál 10*75Ft-ot, vagyis 750Ft-ot kell fizetni csak a matricáért, és nem 75Ft-ot/10-es csomagonként. Most lehet még tövve kerül ez a bizonyos matrica, hogy cd/dvd/blu-ray-nél is ugyanannyi-e azt nem tudom.
  • mrzed001
    #16
    Nekem mindig ez az sg-s cikk és kép jut róla eszembe

    Agymosás !
  • leetjunction
    #15
    Érdekes elnevezés ez a "kalóz" meg a "kalózkodás". Belegondolt már valaki egyátalán, hogy ezt már évek óta sulykolják belénk? Tudjátok ez olyan dolog, hogy például egy képviselő aztmondja egy rendezvényen - ahol átlagos anyukák, meg apukák vannak jelen - hogy az önök gyermekei kalózok.
    Ekkor a szülő fejében a kalóz szóra automatikusan a bűnöző/tolvaj/illegális szavak asszociálódnak.
    Ezzel a politikus/jogvédő kiválthatja azt a hatást, melynek eredményeképpen a szülőt a saját oldalára állíthatja, mivel ugye hát a szülő úgysem tudja, hogy milliárdokat lopunk minden évben és csak pár tucat előadónak utalunk xx.xxx forintnál többet (akik közül páran még a szervezet működésében is részt vesznek).
  • Tetsuo
    #14
    Jo osszefoglalo. Grat!
  • vatanen
    #13
    Még szerencsére, hogy lehet külfödről vásráólni és nem kell fizetni ennek a maffiának.
  • Gerygrey
    #12
    Szerintem _jó_ zenét csinálni megéri, meg lehet nézni hogy mennyien vannak az egyébként egyre csak szaporodó fesztiválokon, koncerteken. Én is torrentezek, de havi 1-2 koncertre el szoktam menni, sokszor olyan zenekarokéra, akiket nem is ismernék a net és a gonosz fájlcserélők nélkül (holnap például Szegeden lesz Alvin és a Mókusok + Depresszió, mindkét zenekar a top5 kedvenc között van, de még csak a létezésükről sem tudnék, ha kizárólag legális csatornákat használok új zenék felfedezésére...)

    #9: köszi, hogy nem kell mégegyszer leírnom, mit gondolok a szartisjusról ;)
  • gforce9
    #11
    Miért az artisjus nem ezt csinálja most is? :) Közröhej az egész.
  • mrzed001
    #10
    "mintha azt ordítozná mindegyik, hogy halál a fájlcserélőkre"
    A fidesz-mszp nem tesz ilyet ... csak suttyomban rájuk szabadítja az amcsi horrorösszegekkel feljelentőcégeket. Hurrá
  • LaMeRick
    #9
    Az már mondjuk egy épkézláb ötlet, hogy kirobbantsák Bródy Jani brigádját az Artisjusból vagy úgy az egészet szántsák be és hintsék be sóval. Gondolom a jobbik részéről inkább innen fúj a szél...

    naxa: ajánlom ezt a blogbejegyzést bár kicsit vulgáris, de szépen rámutat arra, hogy miből van elege sokaknak:
    http://greyhound.blog.hu/2009/03/06/1999_2009_artisjus_a_kurva_anyad
  • gforce9
    #8
    Még mindig jobb, mintha azt ordítozná mindegyik, hogy halál a fájlcserélőkre, ami nagy divat sok országban a politikai körökben :) Az más kérdés, hogy egyiknek sincs épkézláb ötlete, de ilyet nem is vártam, sőt csodálkoztam volna, ha valamelyiknek van :)
  • grobs
    #7
    CC, GPL nem szerzői jog, hanem terjesztési feltétel amit pont a szerzői jogával élve a szerző határoz meg.

    Attól, hogy egy tibeti szerzetes művét hazánkban senki sem terjeszti, és senkivel sincs szerződése a védelemről, a törvény még biztosítja a szerző jogait. Tehát attól, hogy esetleg a Universal-nak nem lesz jogvédő irodája, még nem másolhatod bűntetlenül a filmeit (ha ezt a törvény egyébként tiltja).
  • naxa
    #6
    1) Engem két dolog érdekelne.
    1a) Egyrészt ez: "egy szerző nem mondhat le saját szerzői jogától" mit jelent?
    Hogy viszonyul pl. a CC vagy a GPL licencekhez?

    2) A másik, hogy a külföldi jogkezelők beengedése jelenti-e azt, hogy ha egy adott külföldi jogkezelő nem fárad szerény honunkba jogot kezelni, és egyáltalán nem próbálja magát nálunk képviseltetni, attól az olyan művek nem hivatalos terjesztőtől származó birtoklása/használata, amelyeket itthon nem lehet kapni és csak külföldön jogkezeltek, bűncselekmény-e.
  • vision5
    #5
    (egyszeri díjról van szó, db-perc alapon számolva)
  • vision5
    #4
    Zenészként (Artisjus által védett művekkel) egyetlen fillér jogdíjat sem kaptam évek óta (csak a gyártásnál a kiadó által kötelezően befizetett díjat kaptam eddig meg). Vajon az üres cd/dvd matricák díjából kik részesülnek?
  • Vidra52
    #3
    Erről írtam a hét elején! Azt kellene megvizsgálni az artisjus-nál, hogy hová kerül az évi 6-7 milliárd forint, mert azért ez nem csekély összeg!
  • Mardekár
    #2
    Nem kell zenét csinálni ha nem éri meg. Filmet sem. Szoftvereket meg olyan formában kell értékesíteni, ahol kizárt a készítők illetve kiadó jogainak sérülése. Az utóbbira egyébként egyre több a jó példa. Aki meg zenében vagy filmezésben utazik, az meg legyen tisztába vele, hogy egy olyan világban élünk, ahol széttorrentezik magukat az emberek. Akkor öntsenek a vödörbe, ha több megy bele mint mellé. Ha meg annyira mellé megy, akkor nem kell csinálni.