74
  • willcox
    Ahogy itt olvasom a hozzászólásokat, sok a pszichés sérült.
  • willcox
    "Olvastam már olyan kutatásról, hogy akik pár percig halottak voltak 1 műtőben, leolvastak egy olyan feliratot, számsort, ami a műtő plafonjáról volt csak látható, pl a lámpán" - ufót is sokan láttak, meg "szűz" Máriát, meg egyebeket. Olvasni mindenről lehet pro és kontra. De az még nem jelenti azt, hogy igaz is, ha le van írva valami.
    "de bizni kell, remélni, mert különben minek élsz" - a világ tele van bizakodó és reménykedő emberrel, ezek többnyire a nem sikeres emberek. De ahelyett, hogy egyfolytában bizakodnának és reménykednének, inkább olyasmivel kéne foglalatoskodniuk, amivel a hátralévő életüket jobbá teszik.
    "akik nem hisznek ezekben a dolgokban azok szerint hülyeség és nem foglalkoznak a közeli rokonok sirjával..?" - nem járok temetőbe (temetést leszámítva). A szeretteimre anélkül is tudok gondolni és emlékezni, hogy kimennék a temetőbe. És persze nem csak halottak napján. Pont emiatt én nem is kérem, hogy temetőbe temessenek, sőt, síremlék sem kell. Felesleges pénzkidobás, ráadásul nem kell majd miattam senkinek se temetőbe járkálnia.
  • physis
    Sajnos nem találom, melyik cikkben olvastam eredetileg azt a mondatot, ami szerintem nagyon jól leírta az élményt: ,,rosszindulatú jelenlétet érzékelünk''.
  • physis
    A megbénulva ébredés, amit valami furcsa rosszindulat érzése és halálfélelem kísér, az úgy tudom ez az: alvási paralízis (alvási bénultság, alvásparalízis stb), a linkben adott angol néven még érdemesebb keresni, mert úgy egész egész fórumok az lehet találni az érintettek leírásaival.

Nem értek hozzá, csak egy-két mondatos dolgokat ismerek (hogy az agy nem kapcsolja ki időben az izmok bénultságát ébredéskor). Úgy tudom, önmagában ártalmatlan (mondjuk egy szívbeteg embernek szerintem nem lehet túl jó az erős halálfélelem, amit átérez az ember vele, de úgy önmagában tudtommal nem veszélyes, szemben egyes más alvásproblémákkal).

Nekem egy időben nagyon sokszor volt, néha még nappal is. Rájöttem, hogy ha a lámpát meg a zenét égve hagyom, akkor ritkább, főleg a zene jó, úgy még ha néha elő is fordul, de legalább az a halálfélelem/rosszindulat része elmarad (a bénultság önmagában nem ijesztő). Főleg a rosszindulat érzése a rossz, amiatt mindig megpróbáltam a bénultságot ösztönösen ,,kiütni'' (fejrázással, néha az ágyról való direkt leeséssel is próbálkoztam, utóbbit azt hiszem sikertelenül), mindenesetre ösztönösen féltem visszaaludni, a rosszindulattal halálfélelem is együtt jár.

Néha nappal is előfordult, bár ritkábban. Hang sokszor volt, emberi hang csak egyszer, vízió is csak egyszer. Rosszindulat szinte mindig, kivéve ha szólt a (direkt égve hagyott) zene.

Valamiért mostanában nincs már, pontosabban nagyon ritka.
  • JMáté
    "Némileg árnyalja a dolgot, hogy a tudománynak halványlila fingja nincs a magasabb szintű szellemi/lelki/agyi működésekről."

Némileg árnyalja a dolgot hogy jelenleg nincs okunk ilyesmi létezését feltételezni. Ettől függetlenül persze létezhet, de egy csomó teljesen hétköznapi magyarázat is van. Például az hogy megőrültél, vagy az hogy mindenki megőrült.
  • JMáté
    Erről hallottam egyszer a tévében. Nem emlékszem mi okozza, de a végkövetkeztetés az volt hogy nem kell megijedni, ez nem valami betegség, és igazából nincs melletted senki. Még akkor sem ha nyomást érzel a mellkasodon mint ahogy arról nagyon sok "ufó szemtanú" beszámolt.
  • ginew
    Birom azokat akik itt irják hogy nincs testelhagyás meg lélek meg minden, biztos nagyon értenek hozzá.. én sem hiszek benne, de bizok! (hosszú i-vel csak nincs olyanom). Olvastam már olyan kutatásról, hogy akik pár percig halottak voltak 1 műtőben, leolvastak egy olyan feliratot, számsort, ami a műtő plafonjáról volt csak látható, pl a lámpán, stb.. hinni nehezen hiszek én is ilyesmiben, de bizni kell, remélni, mert különben minek élsz? halálod után már teljesen mindegy hogy 10 évet éltél itt vagy 90et.. Am is halottak napja van.. akik nem hisznek ezekben a dolgokban azok szerint hülyeség és nem foglalkoznak a közeli rokonok sirjával..?
  • NEXUS6
    Az élet is egy ismert betegség, nemi úton terjed és az esetek 100%-ban halállal végződik. Ja és kibaszott hosszú szenvedéssel teli lefolyása van!
  • NEXUS6
    Igen, ez is egy elmélet, de 100%-ban semmit nem lehet kijelenteni.
    Nekem rendszeresen van tudatos álmom, általában röpködni szoktam, meg azzal szórakozok, hogy mindenkit pofánverek az utcán, ja meg persze szex.

Testelhagyásom volt párszor. Arra jó, hogy az ember megnyugszik, hogy TALÁN tényleg nem a halál a vég.
    Én nem akarok itt kijelenteni semmi tudományosat. De a szkepticista hívők se akarjanak már olyanról meggyőzni, amire semmi tudományos bizonyíték nincs.
    Nekem van egy rahedli tapasztalatom ez az egyik oldal, a másik meg hogy olvasok egy cikket, amikor valami tudós társaság csinál valami MRI/EEG/STB kísérletet hogy mintha a REM fázisban és a tudatos álmodásnál bizonyos agytevékenység hasonlítana, talán, esetleg. Hogy miért azt ugyan nem tudják, de a mintázat kicsit hasonlít. Hát ja.
    És ekkor jönnek a nagyokosságos emberek és kijelentik, hogy bevan bizonyítva, hogy nincsisten!!!
  • gombabácsi
    ez egy ismert betegség, 20 éve nálam is előfordult párszor
    most nem jut eszembe a betegség neve, valami olyasmiről van szó, hogy a test ébredése nem teljes, azaz a kontroll még nem adódik át a tudatos énednek, miközben az agyad már tudatánál van
    neten keress rá valahogy, részletesebben le van írva, tök érdekes, de má régen olvastam
  • gombabácsi
    erről van szó
    ez megint ilyen kamu kutatás, valami minimális eredménnyel, amiből messziről látszik hogy nem nagyon fogják tudni fejleszteni

de persze a tudóskák jól élnek belőle
  • wraithLord
    Nálam is előfordul ez a tudatos álmodás (ha ezt egyáltalán annak lehet nevezni), de általában csak akkor, ha valami rosszat kezdek el álmodni, és főleg, ha már álmodtam egyszer azt a rossz álmot. Olyankor emlékszem rá, hogy ez má' volt, (vagy felismerem, hogy ez egy kellemetlen álom eleje) és nincs kedvem már megint ezt/ilyet álmodni, és gyorsan átváltok valami másra... mondjuk ez legtöbbször random szokott lenni, mintha egy TV-t kapcsolgatnék. Viszont előfordul, hogy nem random... és az is, hogy utána elnyomom teljesen az álmodást (gondolom csak abban a REM fázisban, és majd egy következő ciklusban megint álmodok - ha lesz, és nem ébredek fel előtte).
  • bino512
    Durvák amiket eddig leirtatok... Nekem is van olyan hogy kinyitom a szemem de mást egyáltalán nem tudok mozgatni :S Nekem ezzel csak az a bajom hogy elég sokszor volt olyan ,hogy mintha valaki lenne mellettem... És ez éjjel egy üres szobában kicsit rohadtul zavaró...főleg ha még hangok is jönnek mellé :S
  • Magiszter
    Lehet neked is érdemes lenne pályázatot kiírni és ilyen kutatásokba fogni. Már ha ennyire szkeptikus vagy a metafizikai dolgok iránt.
    Én magam is tudós ember vagyok, de pont ezért járom nyitott elmével a világot és el tudom képzelni hogy az általam észlelhetőn túl is akad olyan dolog ami igenis valós egy bizonyos síkon. Metafizika pont ilyen dolog. Semmi nem bizonyítja számokkal és mérésekkel a metafizika létezését, mégis tapasztaltam már olyan dolgokat amire nincs racionális magyarázat. És én még tanultam egy olyan elvről hogy ha már minden lehetséges magyarázatot kizártál akkor bármilyen lehetetlen is ami maradt, az a helyes. Szembesültem ilyennel, ezért kicsit másképpen látom azóta a "mi lehet és mi nem lehet" fogalmát.
  • willcox
    Teljesen egyértelműen tudom bizonyítani.
  • willcox
    Szimplán baromság a testelhagyás. Ha valaki azt állítja magáról, hogy képes rá, az csak szóljon, feketén-fehéren bebizonyítom, hogy hazudik. Pontosabban egy olyan feladatot mondok neki, amit testelhagyóként kellene megcsinálnia, és egyből kiderülne, hogy ezt nem tudja megcsinálni.
  • willcox
    Én egyszer éreztem zuhanó érzést. Azt álmodtam, hogy egy nagyon magas hegyről zuhanok le. Maga a zuhanás sokáig tartott (álmomban), viszont akkor ténylegesen is leestem az ágyról. Akkor nem a saját ágyamban aludtam, hanem idegen helyen, egy aránylag keskeny ágyban. A tényleges zuhanás nagyon rövid ideig tarthatott (50-70 cm magas lehetett az ágy), de álmomban ez perceknek tűnt.
    Volt még egy érdekesség, ez is nagyon régen történt: álmomban parázsba estem, és nem tudtam kijönni belőle. Nagyon fájt, és akkor felébredtem. Ami az érdekes, hogy utána még vagy egy órán keresztül fájt mindenütt a bőröm, úgy, mint amikor az ember megégeti magát.
    Az elsőnek leírt álmom alapján azt állapítottam meg, hogy maga az álom valamilyen kapcsolatban áll az alvó állapotban is működő érzékszerveinkkel, és az álom rendkívül gyorsan megy végbe, máskülönben nem álmodhattam volna azt, hogy percekig zuhanok. A másodiknak leírtból pedig azt állapítottam meg, hogy az agy csúnyán meg tudja tréfálni az ember érzékelését. Egyébként akkor is hasonlóan az agy tud bekavarni, ha valakinek pl. fáj egy már meg nem lévő foga, illetve amputált végtagú emberek számoltak be olyasmiről, hogy időnként úgy érzik, hogy fájnak az ujjaik a már rég meg nem lévő végtagjukon. Persze ebben semmi meglepő nincs, hiszen az agy az idegrendszer központja.
  • Magiszter
    Azért az ilyen kijelentésekkel óvatosan. Attól hogy valamit még nem értünk nem jelenit hogy nincs is. Képtelenség hogy az ember repülő szerkezetet építsen, mert a fém nehezebb a levegőnél. Képtelenség hogy a Föld forogjon a nap körül, hisz az megy át az égen.... stb. Szóval óvatosan a végérvényes kijelentésekkel. Lehet hogy még 100 év múlva mikor rájönnek a testelhagyás mikéntjére, olyan hétköznapi lesz mint most az internet. Sose tudhatjuk a jövő tudósai mit fedeznek fel.
  • Alfa Of NS
    Az agynak az a funkciója, mint a processzornak a számítógépben, a tudat meg a szoftver rajta. A lélek meg a kellően bonyolult tudatot jelenti csak. Ennyi. Nincs itt semmiféle misztikum. A testelhagyás az illúzió, mikor a vizuális élményt maga az agy generálja, nem kívülről jön. A tudatos álom során meg befolyásod van a megjelenítendő képre, ezért irányítod az álmodat. Nem véletlen amúgy, hogy soha semmiféle bizonyítékot nem tudott senki sem felmutatni testelhagyással kapcsolatban. Mert egyszerűen nincs ilyen.
  • Etinger
    Szerintem nem tudod, de attól még persze én sem hiszek benne. Persze ez csak egy vélemény, azért jól hangzik. A gondolatai az embernek meg ébren is szárnyalhatnak (:
  • rx324
    A zuhanó érzés alvásparalízistől van. Ami átmehet (ha "lezuhantál") testen kívüli élménybe. Ami pluszként pl éber álommal kombinálódhat.
    Ez viszont nem jelent rögtön lélekvándorlást, hanem csak az agyi "inputok" új "konfigját".
    Amikor álmodunk, a képi/hangi információkat főleg az agy generálja le és nem külsők.
    Alvásparalíziskor és testen kívüli élménykor a hangsúly az egyensúly érzéken (zuhanás, majd súlytalanság)
    és a mozgás érzékelésén van (alig tudsz mozogni, majd újra tudsz de lebegve és "input lag"-es tehetetlenséggel).
    De szerintem ezeket is csak az agy generálja le.
  • willcox
    "Brit Tudósok kategória, némi szenzációhajhászással." - így van.
  • willcox
    Sejtettem, hogy a testelhagyás ismét előkerül. Sokan hazudták már ezt, én pedig egyszerűen tudom cáfolni, pontosabban bizonyítani, hogy ez nem igaz.
  • NEXUS6
    Némileg árnyalja a dolgot, hogy a tudománynak halványlila fingja nincs a magasabb szintű szellemi/lelki/agyi működésekről.
    A tudomány jelenleg azt sem tudja, hogy a tudat az az agy működésének a terméke, a "lélek" kapcsolódik az agyhoz, vagy az agy olyan csak mintegy rádió, ami ráhangolódik "isten" bizonyos frekvenciáira és akkor ez az ami te vagy.

Szóval, hogy pontosítsak: van testenkívüli élmény, csak hogy ennek mi a valós tartalma, van-e esetleg fizikai jelentése, azt még senki nem tudja. Vannak pro és kontra bizonyítékok, hogy ez utóbbival is létezik.
    Ennyi.
  • Richard49
    Nekem is volt már ilyen.Baromi rosszat álmodtam..Egy Anakonda meg akart enni :D (körbeszorított,majd jött a rosszabbik része.Tudtam hogy álmodok,és felébresztettem magam azonnal.
  • Alfa Of NS
    "Elvileg, ha ilyen állapotba kerülsz, akkor az a testen kívüli élményeket közvetlenül megelőző állapot. "

Némileg árnyalja a dolgot, hogy nincs testen kívüli élmény :)
  • Alfa Of NS
    Mindenki képes rá. Magamtól én se nagyon csinálom, egyszer-kétszer szándékosan idéztem elő a dolgot. Gondolkodtam, öntudatosan gondolkodtam lefekvés után, így amikor elindult az alvási folyamat, akkor tudatomnál voltam és irányítani tudtam.
  • Magiszter
    Most mi ez a marhaság már? Ébren ökölbe szorítják a kezüket, lecsekkolják géppel. Elalszanak és "Tudatos Álomban" ökölbe szorítják a kezüket, lecsekkolják géppel majd jön az összehasonlítás. Jé tök hasonló, pár eltéréssel. Eredmény: Megmondjuk mit álmodsz. Ez baromság! Maximum csak azt tudják megmondani hogy álmodban végzel e olyan mozgást mint ébren. Legalábbis én ebből ezt szűröm le. Azt is meg tudják mondani hogy én most a Miami tengerparton állok és a bikiniben rögbiző életmentőket nézem? Aligha. Max tudják hogy én most éppen állok (mindenhol :D ), de hogy mi kelti bennem ezeket az impulzusokat azt nem.
    Majd ha eljutnak odáig hogy tudják mit csinálok, mit látok, hallok, szaglok, vagy gondolok akkor tudják megmondani mit álmodok. Addig csak annyit hogy végzek e valamilyen mozgást és közelítő értékkel tudják melyik testrészemet mozgatom.

Brit Tudósok kategória, némi szenzációhajhászással.
  • Rotcsa
    Érdekes...
    Én éreztem  már úgy, hogy csúszok le az ágyam mellett. Hihetetlen érzés, de olyan szokatlan,hogy ekkor mindig felébredek, mert megijedek :D
    Mintha kicsúsznék magamból, vagy nem is tudom... csak könnyebnek érzem magam,és elkezdek szinte lefolyni az ágyról :D

• Rotcsa
    Hasonlókat én is éltem már át.
    Nekem is megvan ez a suhogó, erős hang, de én akkor valami hihetetlenül jól alszom és úgy feltöltődöm, mint amúgy sosem. Szinte csak ezt hallom olyankor. Olykor fordul elő, ha tv előtt alszom el és belealszom a beszédbe. Legjobb erre valami politikai közvetítés, vagy valami természetfilm. (nem olyan....:D), szóval a lényeg, hogy monoton legyen.
    Ekkor már nem is hallom, mi történik körülöttem, teljesen azt hallom, ami az álomban történik. A fejem tetejét pedig kellemes melegség járja át. Olyan, mintha energia áramolna bele, vagy nem is tudom...
    Ebben az állapotban volt olyan is, hogy úgy éreztem, felébredtem,aztán még egyszer felébredtem.
    Spirituális emberkék erre azt mondják azért van, mert álomban a szellemi test több szférát is beutazhat, ezért minden szférából vissza is kell térni az előzőbe, hogy aztán abba kerüljünk vissza, amit mi most a saját fizikai testünk valóságaként élünk meg. Nem tudom, lehet van benne valami.....
    Nagyon ritkán fordul ez elő, de akkor nagyon kipihenten ébredek.

• NEXUS6
    Elvileg, ha ilyen állapotba kerülsz, akkor az a testen kívüli élményeket közvetlenül megelőző állapot. Ha a lelkeddel, vagy middel, (nem tudom te miben hiszel), képzeled ezt el, hogy megpróbálsz ilyenkor, kigördülni, felállni, kilebegni a testedből, akkor ilyenkor ez sikerül.

Nekem párszor már volt ilyen. Ilyenkor ősz tájékán mindig rám jön, hogy újra meg kéne vele próbálkozni.
  • NEXUS6
    Kb 2-4 hét gyakorlással elérhető bárkinél.

Tökre olyan poén, mintha az Eredet c. filmet néznéd.
  • Zozo76
    Nekem volt egy olyan idoszakom amikor rendszeresen, mostanaban csak nagy ritkan fordul elo (akkor ha sokaig fent vagyok es hulla faradtan fekszem le), hogy "rosszul alszom el". Kicsit hulyen hangzik de igy neveztem el a dolgot magamban. Az tortenik hogy tulajdonkeppen alszom de a szemem ki tudom nyitni, gondolkodni is tudok, de a szemem mozgatasan kivul semmit sem tudok csinalni. Nagyon erolkodnom kell agyilag hogy kibillenjek ebbol az allapotbol. Sokszor ezt az allapotot nagyon eros hanghatas kiseri, olyan mint ha egy nagy ereju motor szivna a levegot egy csobe, jellegzetes suhogo hang de marha eros, olyan nagy hogy ki sem birnam ha a HIFI-vel ilyen hangerot nyomatnek a szobaban, es megis ettol nem faj a fulem, szoval valoszinu hogy csak az agyban jatszodik le. Ja es hogy meg erdekesebb legyen, ezt a hanghatast zuhano erzes kiserei, perceken keresztul folyik, es erzem hogy zuhanok a semmibe, egyre lejjebb. De ami a legrohadtabb hogy nem kellemes, szoval olyan szorongasos allapotot eredmenyez.
  • willcox
    Ezek a "tudatos álmodók" bizonyára különleges emberek lehetnek. Én ilyesmire képtelen lennék.