A víz kvantum furcsasága tartja fenn az életet
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Képzeld, léteznek szuperszámítógépeken futtatott fizikai szimulációk, ezek használata kvázi napi rutin sok területen. Nyilván nem tudják egész világok milliárd éveit szimulálni (szerintem a fizika és a matematika amúgy sem képes leírni a világot mindenestül), de egyes következmények hamar kiderülnek.
Az, hogy más "dobásra" nem alakult volna ki a világegyetem, ill. sokkal szegényesebb lenne, nem lennének meg az élet feltételei, stb.
Furcsa, hogy sokan mennyire nem értik. Talán inkább nem akarják érteni.
A dobhattam volna másképp ugyan az mint, hogy kialakulhatott volna másként a világ.
Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!
Egyszerû: inkább abból indulj ki, hogy MINDEN létezik valahol, és a kérdés inkább az, miért nem a mindent észleljük, hanem csak egy részét.
Erre pedig könnyû válaszolni, hiszen minden egyszerre nem lenne értelmezhetõ, érzékelhetõ, ezért csak egy szeletérõl lehet tapasztalatunk - hogy épp melyikrõl, az esetleges. Nekünk ez jutott.
A kapcsolódó logikai paradoxonokba ne menjünk bele 😉 Maradjunk annyiban, hogy a mindenben benne van az az Univerzum is, ahol a Russel-paradoxon nem paradoxon.
Az antropikus elv csak akkor magyarázza a látszólagos tervezettséget, ha feltesszük, hogy végtelen sok lehetséges Univerzum létezik, egymás után, egymás mellett vagy máshogy. Nekem ezzel semmi bajom, de miután definíció szerint az alternatív Univerzumok nem megfigyelhetõk, aki a tervezettségben akar hinni, teheti bármeddig.
Csak a semmi lehet tökéletes!
Ez biztos nem lehet véletlen, a kockadobás istene segíthetett.
Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!
Nézd meg, és regisztrálj! Nagyon jó oldal, nem átverés. Ha info kell pm me http://href.hu/x/7fiu
Az értelem, amivel kapcsolatban -szerintem- a legnagyobb kérdés, hogy magába foglalhatja-e az egész világot /megismerhetõ-e teljesen a világ/ - mert ha igen, akkor jogos a feltevés, hogy minket is épp álmodik valaki, vagy valaMI (és ott ül a szárnyon, meg egyébként is, föl ne ébredjen, az ég szerelmére...); ha pedig nem, ugyan mi értelme az egésznek, bolyongunk itt mint egér a labirintusban, idõvel megtaláljuk a sajtot, aztán lekapcsolják a villanyt és kész?
Egy nagyon bonyolult szimuláció volna egy felfoghatatlanul hatalmas logikai áramkörben, ahol nincs elég jó kérdés, amire a válasz a 42, vagy pont az a célja, hogy megtaláljuk a kiutat, úgymond szintet lépjünk?
Douglas Adams nagyon ráérzett a lényeges dolgokra, de azóta... Valaki szóljon, ha filozófiai síkon sikerült nála jobb válaszokat találni. Vagy kérdéseket.
Mert az, hogy "a víz azért víz, mert szerencsénk van, és ez furcsa", a vízimádók szent vallásának megalapításához jól jöhet, egyébként viszont édeskevés.
Milyen életet tudsz elképzelni még? Végtelen fajtát el lehet képzelni? Abba gondolj bele, hogy az általunk épített gépek is szûk hõmérséklet-tartományokban tudnak csak mûködni (bár nálunk sokkal szélesebben).
Pl. a félvezetõknek is -50-150 celsius még a legjobb esetben is. Néhány konstans apró módosításával elintézhetõ, hogy a kozmikus háttér (ami most mikrohullámú) olyan meleg legyen, hogy bõven ennél melegebb legyen.
Vagy egy kis módosítás azt eredményezné, hogy nem lenne elég idõ az evolúcióra, mert a csillagok kisebbek lennének és rövidebb ideig élnének.
Már eleve az élet definícióján is össze lehet veszni. A vasban létrejön magától a mágneses rendezõdés, ha volt egy felmágnesezett része. Ha még több vas kerül oda, az is mágneses lesz.
Tehát a minta "szaporodik". Akkor az is tekinthetõ életnek?
Ez talán hülye hasonlat, de épp itt az SG-n volt valamikor hír arról, miszerint plazmában figyeltek meg valami magát terjesztõ mintázatot, ami "élõlényszerû" viselkedést mutatott.
Ha akarom csak neutrínókból is tudok talán valamit építeni. Volt már aki mondta (fizikus), hogy két neutrínó sok fényév sugárú pályán képes egymás köré pályára állni a gravitáció miatt, így alkotva egy "neutrínóatomot". Ha igaz a proton bomlás, és egyszer csak ezek maradnak, akkor talán neutrínóatomokból is kialakulhat élet... nyilván sokkal lassabb, mint a mienk.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Ezt arra az ismeretekre alapozzuk, miszerint sejtjük, hogy a földön hogyan zajlott le az élet kialakulása. Olyat kijelenteni, hogy ezek nélkül biztosan nem megy.... hmm szerintem erõs. Lehet mondani, hogy jelenlegi ismereteink szerint feltehetõleg nem alakulhat ki élet ezek nélkül amiket felsoroltál. De azt kijelenteni, hogy biztosan nem alakulhat ki.... csak a korábbi óceános-vödrös hasonlatomat tudom felhozni példának.
Ezreléknyi változás azt eredményezné, hogy a vörös óriásokban nem keletkezne szén vagy oxigén.
Egy csomó hasonló dolog elmondható több fizikai konstansról is, a mai értelemben vett élethez nélkülözhetetlen összetevõk hiányoznának.
Ezt nem biológusok mondják, hanem fizikusok, és ebben a kérdésben konszenzus van. Köztük sokan szkeptikusok, még Hawking is! Elismerik, hogy az élet kialakulásának nagyon kedvezõnek tûnik a mi univerzumunk.
Persze sokat segítene ennek megértésében, ha megismernénk egy másik életformát. Ha õk is szén+víz alapúak, akkor az már szinte el is dönthetné a kérdést
Viszont az élethez mindenképp kell folyékony közeg, hosszú molekulák, nem túl alacsony és nem túl magas hõmérséklet, megfelelõ nyomás, sok szerves építõanyag kis helyen. Ezek nélkül biztosan nem megy.
A helyzet annyira komoly, hogy mindenféle teóriák születnek ennek magyarázatára. Dönteni persze nehéz közöttük, mert pl. honnan szerezzünk tudomást más univerzumok létezésérõl???
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Arról vitázni pedig, hogy mennyire lehet gyakori vagy ritka jelenség az élet, szerintem értelmetlen. Ez kb. olyan, mintha az óceánból merítenénk egy vödör vizet, amiben nincs hal és utána ez alapján a mérés alapján akarnánk megtippelni, hogy van e hal, illetve ha van, milyen gyakori az óceánokban.
Inkább az élet idomult a fizikai állandókhoz.
És itt megfelelõek a körülmények.
Nem hiszem, hogy a bankok azért alakultak ki, hogy a bankrablóknak legyen mit kirabolniuk, és ha nem lennének bankok, akkor mit csinálna az a sok bankrabló, ha megkérdeznék tõlük, hogy mit csinálnak. Kik vagytok? Mi vagyunk a bankrablók. Õõõõ mik? Tudod a bankokat raboljuk ki, ahol sok pénz van. Nahát, nincsenek is ilyenek. Áááá tudjuk, és ez a baj. Mi vagyunk a bankrablók, és nem tudjuk kirabolni a bankokat, mert nem is léteznek.
A valóság az, hogy azért lettek a bankrablók, mert a bankokban pénz van, amit el lehet rabolni. Tehát a bankrablók igazodnak a bankokhoz. AZért vesznek fel maszkot, mert a bankokban kamerák vannak, és nem azért vannak a kamerák, hogy legyen értelme a bankrablóknak felhúzni a maszkjukat.
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
F= Newtoni állandó x m1 x m2 / r2.
Az elsõ egy gyorsulási érték, míg a második egy olyan fizikai állandó, ami két tömeg közötti erõt határozza meg a távolság függvényében.
Már régen jártam iskolába, de a gravitációs állandó melyik?
A g vagy a Newtoni?
Szerintem ezek keverésérõl lehet szó.
Amit a cikk a dolog kavantummechanikai részérõl ír, az egy se fule se farka rizsa. Az egyetlen konkrét részlet a kötések távolságáról szól. Szerintem.
bár lehet hogy a fordítás rossz, vagy a cikket már nem a tudós hanem valami újságíró "továbbfejlesztette"
A fizikai állandók az életre vannak hangolva: ehhez képest csak a Földön van élet, a Naprendszer többi bolygóján nincs. Ez és még sok más sajnos azt valószínûsíti hogy alig van élet az Univerzumban.
http://muszaly.hu A szingularitás fel fog robbanni. Akármit is jelent.
Miért van inkább valami mint inkább semmi? Élet nélkül sõt tovább megyek értelmes élet nélkül szerintem nincs világ sem. Nem lenne aki megfigyelné tehát nincs is. Ezért a világ az élet létrehozására törekedik. Az élettelen anyagok bizony nem kicsit hanem nagyon besegítenek az életnek.
Lehet, hogy van egy törvény, ami alapján mûködik az univerzum, és mi, emberek, a saját magunk ismeretével gyártottunk hozzá fizikát, matematikát, kémiát.... törvényeket.
1. Ezek az állandók nagyon pontosan be vannak állítva és azért annyi az értékük amennyi, mert különben nem létezhetnénk, így meg sem tudnánk figyelni õket.
2. Minden állandó értékei azért annyi amennyi, mert az értékük mindnek származtatható, csak még nem ismerjük, hogy mibõl is származtatható, de valójában fizikai és matematikai okai vannak azoknak az értékeknek, amiket mérünk, csak még nem ismerjük a mögöttes szabályrendszert.
Nyilván a kísérlet végzõje az 1. csoportba tartozik 😊 Én a 2. szemlélet hívének tartom magam. 😊
Ez pontosan így van. A sok véletlen érdekes nagyon besegített az életnek. Valószínûsítem, hogy az élet csak úgy nyüzsög odakint. Nagyon remélem, hogy az új távcsõvel nem egy exobolygó légkörében fognak oxigént találni ami egyértelmûen bizonyítja majd, hogy nem csak a földön van élet.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
És teljesen logikusan végig lehet menni minden állandón, bármelyiket is megváltoztatod (némelyiket kicsit drasztikusabban lehet, másokat meg szinte egyáltalán nem) akkor mi történhet és rájössz, hogy nem lenne élet, ha nem az lenne az állandó, ami.
\"kiskirája helyesen bocs, hogy kijavítalak...\" You could be Hoffed
Mivan???!!!
Hátpersze. Jóistenke így találta ki.
Az nem lehetséges, hogy az élet azért lett pont olyan, amilyen, hogy a számára legoptimálisabb fizikai folyamatokat ki tudja használni a minél hatékonyabb túlélés érdekében? Ha mások lenne a fizika, akkor más lenne az élet is, és akkor is azt mondanák, hogy "jé, dehisz a fizika pont úgy van kitalálva, hogy jó legyen az életnek.".
Baromság.
Ezt ki mondta? Az eredeti cikk, vagy az sg.hu cikk író? Na mert szerintem ez nemigaz, sokszor olvashattuk itt is hogy a természet rengeteg, akár végtelen törvényeket rejtegethet(és meg is teszi szerintem) ebbõl kifolyólag miért kell azt mondjuk hogy az egyedi esetbõl lett az összes többi?
Ilyen erõvel vallásosak is lehetnénk.
Irrelevant... Your appeals to my humanity is pointless - Seven Of Nine, Star Trek Voyager - Skorpion