582
  • ManoNegra
    Figyelve szegény országunk állapotát, nem lepődnék meg...
  • Andr0
    BTW a magyar kapitalista "vezetőséget" kb fél perc alatt likvidálni lehetne.

Ők is, mint az amcsik meg a többiek összeülnek rendszeresen, ne mondja senki, hogy egy silányan őrzött katonai létesítményből lenyúlt vállról indítható rakétával ne tudnánk "feldobni" ezeknek a partyknak a hangulatát.
    Egyből itt az új világrend:D
  • JMáté
    Azért az lenyűgöző hogy még a közgazdászok sem értenek a gazdasághoz, csak az SG fórum kommentelői. Nektek aztán van önbizalmatok srácok, irigyellek titeket.
  • NEXUS6
    Én azt, amit írtál finomítanám.

Igaz az, hogy minden zsidó egy nagy összeesküvés része, és ezért bűnösök?
    Nem!
    Igaz, hogy a világot irányító jobbára zsidó származású/vallású pénzügyi cégek vezetői nem működnek együtt?
    Nem, igen is összedolgoznak, akár egyes országok érdekit és törvényeit is megsértve!
    Igaz, az hogy ez mégiscsak az egész emberiség ellen szóló hatalmas összeesküvés ?
    Nem, van összeesküvés, de ez kizárólag kicsinyes és rövidtávú célok érdekében folyik!

Úgy tűnik, mintha a vezetőink az orrunknál fogva vezetnének. De miért is, hogy eltitkolják, hogy mik a valódi céljaik?
    Részben, pont hogy nehogy kiderüljön, hogy ugyan úgy a sötétben tapogatóznak mint mi, nincsenek valódi céljaik.

Mi a jelenlegi rendszer lényege?
    Pl. Félni kell a túlnépesedéstől az erőforrások elfogyásától, hogy Földanya fellázad?
    Nem igazán. Afrika, ahol pl. ez probléma, nincs igazán benn a világgazdaság vérkeringésében, még ma sem. Ha ott ez felmerül, akkor ránk minimális lesz a hatása. A fejlett országok, köztük Kína is hatékonyan kezeli a túlnépesedés problémáját. Az erőforrások kérdése szintén másodlagos.
    Akkor félni kell a politikai, vagy pénzügyi biztonság csökkenésétől, a rendszer szétesésétől?
    A nyugat továbbra is a legerősebb katonai hatalom, mindenki szinte csak nyugattól vesz fegyvert. A Pénzügyi központ továbbra is New York és London. Még akkor is ha a Kínai bankok is megerősödtek, de a kínaiak is nyugati cégeket vásárolnak fel és eszükbe nem jutna a nyugati márkák cégek felszámolása, csak a pénzt adják.

Akkor mitől kell félni egyáltalán?

A FÉLELEMTŐL!

A hidegháború arról szólt, hogy az embereket beterelték a rendszerbe a Szovjetuniótól, vagy épp a másik oldaltól való félelemre hivatkozva, hogy minden szükséges erőforrást a fegyverkezés szolgálatába kell állítani.
    Azóta a gazdaságok ereje viszont megtízszereződött, annyi fegyvert gyárhatnánk, amennyit akarunk, a Szovjetunió pedig összeomlott, mindenki hazamehetne és heti8 10 óra melóval eltarthatná az egész nyugati rendszert, mert tényleg ilyen erős a gazdaság!
    De nem ez van. A saját félelmünket adják el nekünk mint áru, biztosítások, a pénzügyi válságra hivatkozva meghozott megszorítások, a a terroristák, a kínaiak, az ufók, az akárkiktől való félelem formájában. Ezért gürizünk egész nap, mások meg nem kapnak melót.

Csak mert nagyon jól tudják:
    "Aki a biztonsága miatt feladja szabadságát, végül mindkettőt elveszti."
    Miért teszik ezt velünk vezetőink?
    Mert ugye végül is, ez nyilvánvaló, hogy ellenünk, kisemberek ellen folyik a harc.
    Mert FÉLNEK, hogy egy modern információs társadalomban, egy abszolút demokráciában elvesztik azt azt a hatalmukat, amiben előtte részük volt.
    Ennyi.
  • Cef
    Bocs, #175-re akart menni.
  • Cef
    Azt olvastam, hogy 2050-80 között számolnak egy nagy rendszerösszeomlással, ami valószínűleg a fogyasztói társadalom végét fogja okozni, de legalább is eléggé át fogja alakítani a gazdaságot, pont amiatt amit írtál. De a kapitalizmusnak nem feltétlenül lesz vége. De ez messze van még, majd meglátjuk, hogy mi lesz.
  • Cef
    "A naprendszerünk élettartamát is még pár milliárd évre becsülik, a válság is ilyen? Hisz nem lehet a jövőt megbecsülni..."

Megbecsülni lehet, csak pontosan megmondani nem. Nem tudjuk pontosan mikor lesz vége, csak azt hogy egyszer vége lesz.

"Na de ha csökken a termelés, azzal ismét csökken a fogyasztóképes kereslet. Hol van vége a spirálnak? Csak nem arra gondolsz amit olvastam már valahol, sőt több helyen is hogy ennek a megoldása egy 3. világháború? Ne feledd valaki nagyon jól leírta: a negyediket kőbaltákkal vívjuk majd."

Előbb utóbb lesz egy fedezeti pont, ahol a két érték találkozik, vagy így vagy úgy.
    Egy háború mindig jól jön válság idején. Németország is és az USA is a II. vh miatt lábalt ki a válságból.

"Ha lennének akkor nem kellene vitatkozni rajtuk. Még olyan alapvetéseket sem képesek eldönteni hogy adót emelni vagy csökkenteni kell. :) Na jó ez most nem volt korrekt válasz, de ez is furi nekem legalábbis a mo-i helyzetet tekintve. "

A törvényszerűségek leírnak egy folyamatot, hogy ha ezt vagy azt tesszük akkor mi fog történni. És azt, hogy a folyamatok miként hatnak egymásra. De a döntést nehéz meghozni, mert bármit is teszünk, annak lesz pozitív és negatív hatása, hosszú és rövid távon is. Sok a kiszámíthatatlan változó és azok kavarnak be.

"Úgy egyébként az utolsó szakaszban leírtad hogy működik egy vallás. Holnap lehet világvége is, változhat a Föld atmoszférája, felrobbanhat a Nap, esetleg igaz lehet hogy az egész világunk csak egy álmodó lény valósága, stb. :)
    Assz'em elmentem egy nem valós síkra. :))"

Csak a vallásnál kijelentenek valamit. Az emberek megkérdezik, hogy az miért úgy van. A válasz az, hogy mert csak, isten így akarja. A tudományban megfigyeléseket végeznek és azután vonnak le következtetéseket, ami alapján felállítanak egy elméletet, amit alá kell támasztani számításokkal, kísérletekkel(ha lehet), vagy a meglévő tudás alapján való következtetéssel.

"A tőzsdével a sebesség a baj, és hogy semmi köze a valósághoz. Attól hogy egy részvény, pénznem, nyersanyag zuhan vagy emelkedik drasztikusan pár nap alatt, a mögötte álló érték nem változik. Sajnos a tőzsdék nagyon drasztikusan elősegítik hogy a valóságtól elrugaszkodjunk. Azért mert mondjuk a XY Zrt. részvényei 10%-ot esnek, rögtön 10%-al kisebb a termelékenysége, eladási rátája, stb? Hát nem! Nem a valóságot tükrözik a részvényárak.
    Manipulációra épül az egész. :("

A tőzsdénél érvényesül a legjobban az a szabály, hogy minden annyit ér, amennyit hajlandóak fizetni érte. Ezért lehet jól keresni a tőzsdén. Azt nem mondanám, hogy nem tükrözi a valóságot, mert vannak esetek amikor igen, de abban igazad van, hogy a manipuláció döntő tényező.
  • Tetsuo
    A baj az, hogy a fatol nem latod az erdot.
  • xrt
    "Mert ez törvényszerű. Egyszer minden véget ér, a válság sem tart örökké."

Csak az emberi hülyeség nem. :) Ne érts félre nem rólad beszélek, csak ez jutott eszembe, mint örök igazság.
    Ha ezt a gondolatot mint igazságot elfogadod, akkor a fizika törvényei, az emberiség, és minden egyszer véget ér. Kérdés mikor. A naprendszerünk élettartamát is még pár milliárd évre becsülik, a válság is ilyen? Hisz nem lehet a jövőt megbecsülni...

"A kereslet és a kínálat mindig egymáshoz idomul. Ha számottevően csökkenni fog a fogyasztó népesség akkor a termelés is. De jelenleg nem ez a helyzet."

Na de ha csökken a termelés, azzal ismét csökken a fogyasztóképes kereslet. Hol van vége a spirálnak? Csak nem arra gondolsz amit olvastam már valahol, sőt több helyen is hogy ennek a megoldása egy 3. világháború? Ne feledd valaki nagyon jól leírta: a negyediket kőbaltákkal vívjuk majd.

"Leírtam, hogy mi ezzel a helyzet. A közgazdaságtannak vannak törvényei és törvényszerűségei. ..."

Ha lennének akkor nem kellene vitatkozni rajtuk. Még olyan alapvetéseket sem képesek eldönteni hogy adót emelni vagy csökkenteni kell. :) Na jó ez most nem volt korrekt válasz, de ez is furi nekem legalábbis a mo-i helyzetet tekintve.

Úgy egyébként az utolsó szakaszban leírtad hogy működik egy vallás. Holnap lehet világvége is, változhat a Föld atmoszférája, felrobbanhat a Nap, esetleg igaz lehet hogy az egész világunk csak egy álmodó lény valósága, stb. :)
    Assz'em elmentem egy nem valós síkra. :))

"Ha megszüntetnénk a tőzsdét, attól még lenne arany és értékpapír kereskedelem is. A tőzsde csak egy piac, amit erre használnak. Ha megszűnne lenne helyette más, csak más néven. Akkor szűnhetne csak meg, ha már senki nem akarna értékpapírokat, aranyat, valutát stb. venni."

A tőzsdével a sebesség a baj, és hogy semmi köze a valósághoz. Attól hogy egy részvény, pénznem, nyersanyag zuhan vagy emelkedik drasztikusan pár nap alatt, a mögötte álló érték nem változik. Sajnos a tőzsdék nagyon drasztikusan elősegítik hogy a valóságtól elrugaszkodjunk. Azért mert mondjuk a XY Zrt. részvényei 10%-ot esnek, rögtön 10%-al kisebb a termelékenysége, eladási rátája, stb? Hát nem! Nem a valóságot tükrözik a részvényárak.
    Manipulációra épül az egész. :(
  • Cef
    Naná. Amúgy a közgazdász istenek kérdezik, hogy a trollok istenei mikor érnek rá, mert már régen voltak együtt golfozni.
  • Cef
    Olvasd el még egyszer.

• sanyicks
    növekszik? Aha ez látszik 2008-óta mindenhol csak növekszik ugye? Ja várj csak a lemaradt országoknál növekszik, a fejletteknél kb stagnál.
  • Cef
    Ha megszüntetnénk a tőzsdét, attól még lenne arany és értékpapír kereskedelem is. A tőzsde csak egy piac, amit erre használnak. Ha megszűnne lenne helyette más, csak más néven. Akkor szűnhetne csak meg, ha már senki nem akarna értékpapírokat, aranyat, valutát stb. venni.
  • sanyicks
    Na pont rólad beszéltem. És mondd imádkozol is lefekvés előtt a közgazdász istenekhez? :)
  • Cef
    "Miért is csökkenne a válság hatása? "

Mert ez törvényszerű. Egyszer minden véget ér, a válság sem tart örökké.

"A termelékenység egyre nő, a népesség csökken, mármint a fogyasztóképes népesség. "
    "Közben minden egyes ország, talán kivéve pár antarktiszi közösséget kivéve növekedésre törekszik. Mármint termelés növelésére. Na de hol adják el? "

A kereslet és a kínálat mindig egymáshoz idomul. Ha számottevően csökkenni fog a fogyasztó népesség akkor a termelés is. De jelenleg nem ez a helyzet.

"Ez tetszik. :) Megyek is és keresek egy jósnőt, majd ő megmondja a tutit. Ja nem is inkább egy közgazdászt. :))
    Mint már írtam olyan ez mint a sötét anyag. Ott is ilyen szinten vannak mindenféle PHD meg kis és nagydoktori címmel rendelkezők. :S De persze nagy pénzeket akasztanak le ezért, biztos ez a titka a fogyasztás növelésének."

"Egy átlag közgazdász vitatkozik egy másikkal szakmába vágó témáról. Van ilyen rádiókban is... Bizonyítható melyiknek van igaza? Nem! Pedig mint írod nem vallás..."

Leírtam, hogy mi ezzel a helyzet. A közgazdaságtannak vannak törvényei és törvényszerűségei. Bizonyítható, hogy melyiknek van igaza. De azt, hogy mi lesz holnap azt senki sem tudja megmondani. Ez nem matematika ahol csak egyféle eredmény lehet. Készíthetnek eltérő végkövetkeztetésű előrejelzést, de a levezetésük hasonlítani fognak egymáshoz, sőt még a következtetésnek is lesznek közös pontjaik, de pontos számítást a jövőre végezni nem lehet. Fizikai képtelenség, mert nem lehet pontosan megjósolni, hogy hogyan reagálnak majd a gazdaság szereplői bizonyos eseményekre. Megbecsülni lehet, de számszerűsíteni nehéz, főleg, hogy a kormány is változtathat közben a gazdaságpolitikáján, vagy történhet egy természeti katasztrófa, vagy bármi esetleg egy forradalom is kitörhet közben és lehet is kukázni az egészet. Ez nem egy stagnáló rendszer, folyamatosan változik, a változást pedig csak megjósolni lehet. Hol pontosabban, hol kevésbé pontosan.
  • xrt
    Na jó, megint lehet lehülyézni, egy gondolatkísérlet:

Mi lenne a gazdasággal ha a tőzsdéket megszüntetnék? Nem lehetne manipulálni a cégek részvényeinek árát, az egyes valuták árfolyamát. Sőt pl. aranyt sem lehetne venni tőzsdén, különben is már állítólag az a helyzet hogy több arannyal kereskednek mint ami létezik a valóságban. Olyan mint a hitelek, ha összeadjuk a világon meglévő hitelek összegét, nincs annyi pénz a világban (persze ha minden jövőbeni munkát, jelenlegi értéket, és mindent összeszámolnánk talán mégis).
  • xrt
    Bocsánat a nyelvtani hibák tömkelegéért. :(
  • xrt
    "... Most azért csökken a fogyasztás, mert válság van. ..."

És miért is van válság? Nem a bankok miatt. Persze az is egy tényező.

"Azért van túltermelés, mert ilyenkor több terméket állítanak elő, mint amennyit el tudnak adni. Ez is a válság egyik hatása, majd ez is csökkenni fog, mert nem tudják eladni a termékeket. "

Miért is csökkenne a válság hatása? A termelékenység egyre nő, a népesség csökken, mármint a fogyasztóképes népesség. Attól hogy páran gazdagból kőgazdaggá válnak nem fognak többet fogyasztani. Na jó vesznek még egy autót, ez úgy összességében még 2000 autó értékesítését jelenti, talán több talán kevesebb.
    Közben minden egyes ország, talán kivéve pár antarktiszi közösséget kivéve növekedésre törekszik. Mármint termelés növelésére. Na de hol adják el? Az afrikai éhezőknek? Igen szükségük lenne, de nem fizetőképesek, vagy kevésbé mint azt a mi értékítéletünkkel hihetőnek tartanánk. :(

"Ez egy társadalomtudomány. Nem matematika, ahol 1+1=2. Az egész világot felölelő folyamatokról van szó, rengeteg tényezővel kell számolni. Vannak törvényszerűségek, de egyszerűen annyi kiszámíthatatlan tényező van, hogy nem lehet előrejelezni a jövőt. A közgazdaságtan arról szól, hogy minél jobban megértsük a gazdasági folyamatokat és ezek alapján jelezzük előre a jövőbeli folyamatok lehetséges alakulását. "

Ez tetszik. :) Megyek is és keresek egy jósnőt, majd ő megmondja a tutit. Ja nem is inkább egy közgazdászt. :))
    Mint már írtam olyan ez mint a sötét anyag. Ott is ilyen szinten vannak mindenféle PHD meg kis és nagydoktori címmel rendelkezők. :S De persze nagy pénzeket akasztanak le ezért, biztos ez a titka a fogyasztás növelésének.

És itt a lényeg amivel cáfolod hogy ez egy tudomány legalábbis szerinted:
    "A vallás meg attól vallás mert azt mond amit akar. Az áltudomány meg azért áltudomány, mert azt mond amit akar, de tudományos kifejezéseket használ és úgy magyaráz mintha tudományos lenne, pedig nem bizonyítható."

Egy átlag közgazdász vitatkozik egy másikkal szakmába vágó témáról. Van ilyen rádiókban is... Bizonyítható melyiknek van igaza? Nem! Pedig mint írod nem vallás...
  • Cef
    "Meg beszélnek csökkenő fogyasztásról, akkor miért is növekedne? "

fellendülés->növekvő fogyasztás - válság->csökkenő fogyasztás
    Most azért csökken a fogyasztás, mert válság van. Ahogy csökken a válság hatása, úgy fog nőni a fogyasztás is. Azért van túltermelés, mert ilyenkor több terméket állítanak elő, mint amennyit el tudnak adni. Ez is a válság egyik hatása, majd ez is csökkenni fog, mert nem tudják eladni a termékeket. A Föld tűrőképességével mindenki tisztában van, szajkózzák is eleget, főleg manapság elég felkapott téma.

A termékek értékesítési lehetőségi persze, hogy korlátozott, ezért nem is maradhat fent egy olyan szervezet sem ami nem tudja értékesíteni a termékét.

#160:

"Ja és végiggondolni. Különben hogy is van hogy a közgazdászok nem nagyon tudják mi is a teendő mondjuk egy olyan helyzetben mint a mostani? Tudomány? Olyan ez mint a sötét anyag. :)"

Ez egy társadalomtudomány. Nem matematika, ahol 1+1=2. Az egész világot felölelő folyamatokról van szó, rengeteg tényezővel kell számolni. Vannak törvényszerűségek, de egyszerűen annyi kiszámíthatatlan tényező van, hogy nem lehet előrejelezni a jövőt. A közgazdaságtan arról szól, hogy minél jobban megértsük a gazdasági folyamatokat és ezek alapján jelezzük előre a jövőbeli folyamatok lehetséges alakulását. Azért tudományág, mert tudományos megfigyeléseket végez és ezekből von le logikai következtetéseket, amiket példákkal vagy kísérletekkel támaszt alá. Más tudományágak módszereit is felhasználja. Nem csak hasra ütésszerűen beszélnek dolgokat. A vallás meg attól vallás mert azt mond amit akar. Az áltudomány meg azért áltudomány, mert azt mond amit akar, de tudományos kifejezéseket használ és úgy magyaráz mintha tudományos lenne, pedig nem bizonyítható.
  • xrt
    Ja és ezzel visszatérünk lassan a cikk témájához. Attól hogy egy pár embernek nem x milliárd usd/eur/akármi a vagyona hanem x*y attól még nem fog többet fogyasztani. Azért szajkózzák a születési problémákat, mármint hogy fogy a lakosság mert így fogy a eladható áruk mennyisége is. Márpedig így nincs növekedés.
    Persze mindig vannak kilengések, de hosszú távon egy-egy ilyen ingadozás nem tényező.
  • xrt
    "Azért beszélnek növekedésre épülő gazdaságról, ..."

Meg beszélnek csökkenő fogyasztásról, akkor miért is növekedne? Ha valaki szét néz megint egy túltermelési válságot élünk meg. Nem a termelési potenciállal van baj csak azzal hogy korlátozott a termékek értékesítési lehetősége. Bár ezt nem szokták emlegetni. Persze ott van a Föld tűrőképessége is.
    Ugyan nem vagyok közgazdász és nem is szeretnék az lenni, de a növekedésre épülő gazdaság egy elhibázott dolog. Persze lehet növekedni egy ideig. Szerintem elértük a határát, sőt...
  • Cef
    Azért beszélnek növekedésre épülő gazdaságról, mert a gazdaság növekszik. A gazdasági fellendülések és a válságok ciklikusan váltják egymást, de a válság végeztével a fellendülés magasabb értéket fog elérni mint az előző ciklusban.
    Amúgy meg pont hogy a fenntartható fejlődésről szoktak beszélni. Vagyis úgy kell működtetni a gazdaságot a jelenben, hogy azt a jövőben is lehessen.
  • xrt
    Szerintem ne kezdjünk floodolni személyeskedéssel. Tény hogy én is elnéztem, attól még a #155-re is igaz:
    Javaslom azért visszaolvasnod azt a kommentet amire reagáltál.Ja és végiggondolni. Különben hogy is van hogy a közgazdászok nem nagyon tudják mi is a teendő mondjuk egy olyan helyzetben mint a mostani? Tudomány? Olyan ez mint a sötét anyag. :)
  • Cef
    Előbb nézd meg melyik kommentre reagáltam, majd utána beszélhetünk.

De ha már a példádnál tartunk az 50 éves autónak azért rohad az alváza, mert az anyag korroziónak van kitéve, erre mondjuk azt, hogy megette az idő.

"Szerinted továbbra is olcsó energia? Nem értelek"

Én sem értelek téged, mikor beszéltem én ilyenről?
  • xrt
    "Azért ekkora baromságokat ne írjál már mert még idetévedő naiv fórumozó elhiszi."

Mi is a problémád? Nem tudod mi a tőzsde, vagy nem láttál még hogy a példánál maradjak 50 éves autót nem korhadó alvázzal? Nem fogy az olaj? Szerinted továbbra is olcsó energia? Nem értelek.
  • xrt
    "Pazarlásra buzdít, a cuccokat élettartamra gyártják, hogy ne álljon le a fogyasztás, mindig újat kelljen venni, holott állítólag arról kéne szóljon hogy a legjobb minőségű árut a legolcsóbban gyártsák."

Ez az egyik jól megfogalmazott probléma. Elérték a gyártók, tervezők, akárkik azt a szintet ahol már az emberek nem fogadják el a további élettartam csökkenést. Ki venne milliókért autót ha csak 1 évig működne stabilan, vagy kenyérpirítót vagy bármit? Ennek ellenére minden megmondó ember a növekvésre épülő gazdaságról beszél. Egyszerűen hihetetlen. Meg azt sem értem hogy mennyien megeszik ezt.
    Ehhez jön a Földünk már most is látható "ellenkezése". Persze sokan azt mondják ez természetes folyamat. :|
  • Cef
    Azért ekkora baromságokat ne írjál már mert még idetévedő naiv fórumozó elhiszi.
  • sanyicks
    Mint írtam a közgazdaság inkább egy vallás mint tudomány, vakon hisznek mindenek fölött állóságában, hogy tökéletes, és a hülye elméletekben amiről talán maguk a próféták közgazdasági "szakemberek" is tudják hogy marhaság, csak hát ők úgy járnak jól ha terjesztik a hitet.
  • sanyicks
    A rendszer alapjaiban gáz. Ugyanis a pénz már nem fizetőeszköz, hanem maga a legszentebb áru főleg a közgazdaság egyházának hívőinek (van ilyen bizony ;) ).
    Az állandó növekedésre épül úgy hogy nem tudjuk még igazán elhagyni a bolygónkat, tehát végesek az erőforrások...
    Pazarlásra buzdít, a cuccokat élettartamra gyártják, hogy ne álljon le a fogyasztás, mindig újat kelljen venni, holott állítólag arról kéne szóljon hogy a legjobb minőségű árut a legolcsóbban gyártsák.
    Mindent meg lehet a gazdasági hatalommal (pénzzel) tenni: háborút provokálni, kiirtani egy ország lakosságát, jogi "segítséget" vásárolni.
    Csak az a gáz hogy a nagy növekedést eddig az olaj tette lehetővé, mint "ingyen" energia... csak hát fogyóban van nem kicsit, nagyon. Látszik is hogy vergődnek hogy juj fejlődés kell, 2 év múlva már az lesz, ez megy már 4 éve és 2 év múlva mindig csak stagnálás, és gazdasági visszaesés van, abban reménykednek hogy olyan lesz mint rég volt(nyugaton), de már nem lesz ezzel a gazdasági rendszerrel, nálunk meg nem is volt soha olyan és nem is lesz.
    Annyira előre látható hogy lassan megindul az acsarkodás a maradék olajért. jabocs! már rég megindult...
  • lopbisz
    Pár éve még azon ment a sírás, hogy lehetetlen, hogy pár ember köré összpontosuljon a cégek részesedései.
    Mert avval magyarázták az "okosok" hogy a versenyszabályok és a törvények miatt ez leheleten, meg minden csak véletlen balababa.
    Tessék erre itt egy elemzés és jönnek rá a témától eltérő és lehetetlen magyarázatok. Pedig elég lenne annyit mondani az ilyeneknek, hogy TÉVEDTÜNK és bocsánat, hogy olyan tudatlanok voltunk akkor. Az intelligens rétegnek mint nekem ez jól esne :D
    De ne legyünk telhetetlenek :D

• ManoNegra
    Kérlek mutass rá arra, mikor ítéltem el bárkit is. Azt remélem nem ide veszed, hogy "kerüljön e közéjük a gömbvillám"... Mindenki a saját életéért felelős. Ha valaki vállalja azt, hogy egy szavára százezreket pusztítsanak el, az az ő bűne. Nem értem miért kéne magamra vennem.

Csak igyekszem nyitott szemmel járni a világban, és haelolvasok egy könyvet, akkor azt elsősorban magam próbálom értelmezni. Nem mondom hogy nem halgatok meg egy két "interpretálást", de dönteni majd inkább én fogok.
  • Cef
    Szarkazmus volt, de mindegy.
  • lopbisz
    Szövegértelmezést még gyakorold.
  • Cef
    "Akkor ezek az szellemileg fejletlen de magukat okosnak képzelő fasza gyerek kommentelők,"

"Ez egyébként egy betegség. "

1. Szeretem, hogy van önkritikád.

2. Olvasd el a cikket még egyszer.
  • BlackRose
    Egyetértés és interpretálás (magyarázás) két teljesen különböző dolog. Azt akartam mondani, hogy lehetetlenség a mai elmével úgy felfogni és magyarázni a Bibliát, mint a 2000 évvel, ezelőtti elmével. Ezért hülyeség elítélni azokat az embereket a mai elmét alkalmazva valamiért, ami akkor normális és elfogadott dolog volt – lehet velük nem egyetérteni, de nem szabad őket elítélni, azért mert sokkal primitívebb mentális keretekkel rendelkeztek, mint mi modern emberek. Ezért hülyeség elítélni a 2000 évvel ezelőtti rabszolgatartókat, de ma ilyen dolgot NEM lehet és NEM szabad elfogadni, ugyanígy biztos vagyok benne, hogy nagyszüleimben is volt egy jó rakás fajgyűlölő gondolkodás, és persze, hogy nem értek én ezzel egyet, de eszem ágában sincs elítélni őket, hiszen nem rendelkeztek olyan mentális keretekkel akkor az emberek, mint most. És azt sem szeretném, ha 50 év múlva az unokáim elítélnének azokért a dolgokért, amelyeket ők már majd hibának fognak látni, de amit mi most még nem látunk hibának, mert biztos vagyok benne, hogy van ilyen most is, mert mi sem vagyunk tökéletesek, de mi is tévesen azt gondoljuk, hogy tökéletesek vagyunk. Pontosan úgy, mint akár melyik nemzedék az elmúlt 2000 év alatt és még az előtt is.

Ami még rosszabb, hogy vannak emberek, akik a ma élő embereket ítélik el azok a dolgok miatt, amit a 2000 évvel ezelőtti felmenőik tettek még akkor is, ha ezeket a felmenőket sem lehet elítélni, mert akkor még NEM tudtak jobbat.
  • lopbisz
    Egyébként vicces az erőltetett félremagyarázás egyes kommentelőknél.
    Egyszer kíváncsi leszek ha ezek a "részvényesek" konkrétan kiállnak mondjuk és azt mondják ők a világ urai és hajoljon meg mindenki. stb.
    Akkor ezek az szellemileg fejletlen de magukat okosnak képzelő fasza gyerek kommentelők, mit fognak kitalálni, hogy vajon miért mondhatott az átlauk agyon tisztelt "szakértő" ilyesmit? Jah tudom már: "hát ezt biztos nem úgy gondolta és elkezdenék megmagyarázni a lehetetlent ( a szokásokhoz híven), hogy a a meghajlás az helyes cselekedet és a szolgaság is jó dolog mert "szakértők" mondják, hogy a szolgaság jó.
    Már pedig a "szakértők" biztos jobban tudnak mindent.... nah ilyen az átlag szellemileg visszamaradott gondolkodás. Kitehetne egy ezer oldalas elemezést simán.

Ez egyébként egy betegség.
    Mikor a valóságot azért nem akarják elfogadni egyesek mert félnek bevallani maguknak, hogy tévedtek. Nem voltak többek egy irányított kiszolgálónál. Ezt nem képesek beismerni. Ezért inkább minden baromságot hitelesnek vesznek csak meglegyen a strucc politika.

De engem nem zavar, nagyon jókat lehet röhögni az ilyeneken.
  • Tetsuo
    Jezus nem szegett meg semilyen kora-torvenyet, csupan egy dologgal tudtak elitelni, hogy onamagat Isten fianak vallotta.
    A zsidok erre vartak mar regota, hogy jon, csak ok maskent vartak, nem hittek el, a mai napig nem hiszik, hogy O volt Isten fia, bizonyitani nem tudtak, hogy nem o, csupan eliteltek, mert "keptelenseg".
  • Tetsuo
    Sot, az meg erdekesebb, hogy a vilag tobb helyen is tobbfele kulturkornyezetben felmerultek ezek a torvenyek, raadasul sok mas vallasazonossag is van, akar szimbolumokban is.
  • lopbisz
  • JMáté
    Azért öltek mert Jézus magasabb rendű törvényeket szegett meg a "ne ölj"-nél, például nem abban hitt mint ők. Ilyen esetekben -ahogy azt a Biblia remekül bemutatja- nem szabad, hanem kell ölni.