582
  • JMáté
    Érdekes hogy tegnap még a hülye zsidók lopták a tízparancsolatot Hammurapitól, ma meg már hirtelen ez a társadalmunk alapköve. Hiába no, változnak az idők...
  • BlackRose
    Mondtam már, hogy a Biblia nem nekünk lett írva.

"Egyébként MINDEN könyvnek megvan a saját közönsége. Elég siralmas, ha valaki azt hiszi, hogy a Biblia egy 21. századi művelt-iskolázott embernek lett írva."

Akkor nem igen volt más módszer az embereket olyan keretek között tartani, hogy a társadalmi fejlődésre ne legyenek destruktívak. A többség írástudatlan volt, beszélni is alig tudtak és ez miatt gondolkodni csak elképesztően primitív szinten, tehát nem lehetett erkölcsi alapú korlátokról beszélni.

Ez még a vadnyugaton is elég nehéz dolog volt (pedig az nem is olyan régen volt), ezért olyan törvényeket kellett elfogadtatni a széles társadalmi körökkel, amelyekről azt alították, hogy nem földiek, és amelyek megszegése minden esetben következményekkel jár (ezt kellett velük elhitetni, és ez lehetetlenség volt ezen a földön és ezért találták ki az Isten keze általi büntetést). Ma nem ebben a világban élünk és nem is ezek az emberek vagyunk.
  • ManoNegra
    Én sem azért nem ölök mert le van írva egy könyvben, de attól még egyetérthetek vele kétezer év távlatából is.
  • ManoNegra
    Most az jön hogy meg fogsz égetni eretnekségért? Jön az inkvizíciós fekete autó?

Pont az a helyzet hogy ezek nagyrészét soha nem tartották be, de a hitelnyújtást viszont tökélyre fejlesztették!! De hogy a ne ölj-t menyire nem tartották be, arról Jézus is nyilatkozhatna...
  • Tetsuo
    A kulturaban amiben felnottel ez a ne olj embert, norma a Bibliabol jott nagy valoszinuseggel ill. ott lett osszedetten megfogalmazva es azaltal terjesztve egy egyseges normat Europaban.
  • Tetsuo
    :) Nem tudom, milyenek lesznek azok az emberek, de valoszinuleg tulnepesedes lesz, mar most az van. A jovot nem latni, de valoszinusegeket igen.
    Elofordulhat haboru is, ami drasztikusan valtoztat meg mindent..
  • BlackRose
    Én nem azért nem ölök, mert a Biblia tiltja, én azért nem ölök, mert tudom, hogy az erkölcsi alapokon elfogadhatatlan, hogy az ölés a társadalom (és ez által jómagam is) ellen irányuló dolog és még stb. Ha a törvény nem tiltaná és a Biblia sem én akkor sem ölnék. Nincs ennek semmi köze a divathoz, az elmének vannak különböző állapotai, ha egy modern 21. századi ember elméje még nem érte el azt a fokozatot, hogy törvény és Biblia nélkül felfogja és elfogadja, hogy ölni nem jó dolog akkor az elég siralmas.

Egyébként mi lenne, ha nem az én véleményem, én mindég a saját véleményem szoktam elmondani, az meg, hogy valami általánosan elfogadott jelenség nem jelenti, hogy igaz, és az, hogy valami csak az ÉN véleményem (vagy egy általánosan nem elfogadott jelenség) nem jelenti, hogy nem igaz.
  • JMáté
    "Azt sem lenne siralmas betartani, hogy "NE ölj!""

Nana! Tiszteld az Urat, ne legyenek más isteneid, faragott képet ne készíts, az Úr nevét a szádra hiába ne vedd. Majd ezek UTÁN lehet életről, halálról és egyéb jelentéktelen dolgokról beszélni. Tartsuk be a fontossági sorrendet.
  • BlackRose
    Te mennyire látod a jövőt :)

50 év múlva olyan emberek lesznek többségben (és kisebbségben is ha ennek egyáltalán lesz 50 év múlva valami értelme) amilyeneket ma el sem tudunk képzelni, hiszen a mai embereket sem tudták 50 évvel ezelőtt elképzelni. Én tiszteltem és becsültem a nagyszüleimet, de a mai világ elképzelhetetlen, működésképtelen lenne, ha olyan emberek laknák, mint amilyenek a nagyszüleim voltak, mert egyszerűen ők egy másik egy előző világból voltak. Ugyanígy ha a mai emberekkel képzeled el a világot 50 év múlva, akkor megijedsz, mert persze, hogy nem fog működni, teljesen mindegy, hogy arabok, törökök, németek, japánok vagy marslakók... de 50 év múlva nem ezek az arabok, nem ezek a törökök és nem ezek a cigányok lesznek a földön, akik ma vannak.

Tudod, elég sok eset van az USA-ban amikor az 50 évvel ezelőtti legnagyobb fajgyűlölők és “redneckek” unokái ma vegyes házasságban élnek és a nagyszüleik valamikori primitív életmódját, gondolkodásmódját már régen maguk mögött hagyták.

Az igazság, hogy NEM tudjuk milyen emberek fognak élni a földön 50 év múlva, mert egyszerűen NEM tudjuk előrelátni a fejlődés irányát, sőt még azt sem, hogy lesz-e fejlődés vagy esetleg hátralépés... mert ugye a fejlődés nem lineáris és nem is mindég egyirányú.
  • ManoNegra
    Ugyan miért siralmas? Ez maximum a Te véleményed, nem egy általánosan elfogadtott jelenség. Azt sem lenne siralmas betartani, hogy "NE ölj!" Csak kiment a divatból..
  • BlackRose
    Akkor még egyszer ismétlem:

"És még siralmasabb, ha valaki modern aspektusból és az elmúlt 2000 év tapasztalatait figyelembe véve próbálja interpretálni."
  • Rotyoka
    Ha nem lennének védőoltások ill. gyógyszeres kezelések akkor nem lenne túlnépesedés sem.
    De amikor ezt felhozom le vagyok ugatva, hogy persze akkor én se lennék (honnan tudod?) és milyen szar lenne mindenkinek, meg mekkora egy etikátlan senki vagyok :D
  • Tetsuo
    Ja, a magyar helyzetet gondolom azert latod Te is, ott ciganyok lesznek tobbsegben 50 even belul, ha nincs drasztikus valtozas.
    Akkor pedig az orszag kaotikus, iranyithatatlan lesz. Bar ez utobbi szubjektiv, szemelyes velemeny.

A tulnepesedes problemaja pedig evidens lehet, ha belatod, hogy a gazdasagunk alapja, a fogyasztoi javak es az emberi szuksegletek is mind valamely veges foldi eroforrason alapszik, abbol keszul. Pl. a kaja.
    Ok, gondolom most az jonne, hogy mr. okostoni irna, hogy szarabb kajaval megtobb, megszarabbal megtobb ember eltarthato. Igen. De az szar lenne, ha megszarabb lenne a kaja es az sok fejlett orszagban elo embernek mar nem tetszene. Pl. az amcsik mit szolnanak, ha gabonat kene enni, a mostani tobbsegeben hus (igaz rossz minosegu hus) helyett? Raadasul gabonabol sem lehet 15 milliardnyi embert eltartani csak olyan aron, amitol a bolygo okoszisztemajat mar veglegesen karositanank. Nem, nem a bolygo szempontjabol, csak felborulna a rendszer stabilitasa, amitol az emberiseg is kipusztulhat siman.
    Szoval lesz problema... es nagyon valoszinu.
  • Tetsuo
    Vicces vagy. Nemetorszagban tobbsegeben torokok helyettesitik a helyiek fogyasat, a franciaknal az arabok, az angoloknal az indiaik/pakik. De jonnek folyamatosan pl. Del-Afrikabol is. Nem kevesen.
    A jelenlegi 7 milliard ember egy alulbecsles. Egesz Azsiaban nehezen lehet megszamolni az embereket. Kinaban es Indiaban sokmillio sehol sem rgisztralt ember el a kis falujaban.
    Indiban es a kornyezo orszagokban olyan a regisztracio, pl. az utlevel kiadasa, hogy a kisebb varosokban megkerdezik, mi a neve es azt irjak a papirra semmit sem ellenorzve. A nev pedig ugy oroklodik a csaladban, hogy az apja keresztneve lesz a fiu csaladneve vagy gyakran a hazaknak (epuleteknek) van neve es azt irjak a papirra, igy idovel kovethetetlen..
    Kinaban a fejletlen reszeken (az orszag, teruletileg nagyobb resze) a leanygyermekeket kirakjak az utcara, eladjak rabszolganak vagy regisztralatlan telepekre kuldik es varjak, hogy fiu szulessen. Persze nem minden esetben, de 1-2 szazalek is hatalmas szam.
  • JMáté
    Miért kéne több termőföld? Még az eddigieket sem használjuk optimálisan, és mégsem halnak tömegével az emberek (kivéve persze Afrikában, de az egy másik történet).
  • Chocho
    "Ha nem latod at h a tulnepesedes a legnagyobb gáz, akkor irdatlanul sötét és fájdalmasan hulye vagy."

Most, hogy mondod, tényleg túl sokan vagyunk. Lehetnél az első önfeláldozó, tudod, az emberiség kedvéért. ;)

Egyébként meg lehet oldani a túlnépesedést: ott a Mars, a technika pedig már rég adott egy hosszútávú kolonizáláshoz. Csak akarni kell.
  • paradan
    -d+t
  • paradan
    Idiota vagy! (vagy masik bolygon elsz, ez jo meglatas)

Ha nem latod at h a tulnepesedes a legnagyobb gáz, akkor irdatlanul sötét és fájdalmasan hulye vagy.

szerintem ezt az összefuggést egy 5. osztályos tanuló is felismeri.

A föld keresztmedszete FIX. annyira képletekben gondolkozol,hogy elfelejted,hogy kimaradt a képletből a lényeg.

NEM LESZ hatékony ha több gyerek szuletik, mert bár többet TUDNA dolgozni, de nem tud HOL. nincs több termőföld. Nincs több hely, nyersanyag.

Nem érdemled meg hogy élj, és az ilyenek mint te akik agyatlanok veszélyeztetik a bolygó tulélését/sorsát.

Lehet hogy fanatikus amit irtam, de matematikailag igaz, ha nem lennének hülyék, főleg nem döntéshozóként, nem lenne tulnépesedés és válság sem.

Hányok tőled!

• JMáté
    Gratulálok, igazi mestere vagy a kitérő válaszoknak.
  • ManoNegra
    Most mi a probléma? Írtam valahol hogy kamat nélkül adjon kölcsön bárki? Azt írtam, hogy vannak konkrét utasítások IS a Bibiában és a Tórában. Ezek pedig a zsidóknak szóló részek, mint például ez.
  • Chocho
    Jellemző az SG olvasói táborára, hogy a cikk a gazdaságban betöltött aránytalan szerepről szól, míg itt mindenki a különböző vallások és népek képviselőit anyázza. Vagy szerintetek a felsorolt vállalkozások élén álló hölgyek és urak mind véresszájú zsidó törzsfőnökök akik alig várják, hogy leigázzák a világot? Bah! A kereszténységet valló emberek sem szende szűzként viseltettek az elmúlt évezredben, hogy a folyamatosan terjeszkedő és a nyugati civilizációt fenyegető muzulmánokról már ne is beszéljünk. De ugyanez elmondható a kínai császárság zsarnokairól és a japán sógunokról.
  • BlackRose
    Persze a Bibliában is megtalálható, csak a zsidók nem ezért adnak neked kölcsön, és nem csak ők adnak kölcsönt, hanem azok adnak kölcsönt, akik kevesebbet költenek, mint keresnek. A zsidók egy történelmi előnyt élveznek, de nem ez miatt, hanem azért mert a keresztények tiltották a keresztényeknek a kölcsönadást (tulajdonképpen a kamatot, de kamat nélkül miért adna valaki kölcsönt, hiszen a kamat az, amiért vállalja a kockázatot stb. szóval ez effektív megbénította a kölcsönadást), és évszázadokon keresztül csak a zsidóktól lehetett pénzt kapni kölcsön. 1545-ben VIII Henry volt az, aki ezt megváltoztatta, de Európa szerte nem ment ennyire könnyen a dolog, főleg mert 1745-ben jött a "Vix Pervenit" (XIV Benedek) ami megerősítette a tilalmat. Csak kb. 100 évvel ezelőtt következett be az a pillanat, amikor a keresztény Egyház már nem foglalkozott aktívan ezzel a kérdéssel.

Persze ezek az évszázadok a zsidóknak kedveztek, mert ők voltak azok, akik kiépíthették a bankokat és a hitelező, biztosító stb. üzletet. Most teljesen normális, hogy kapcsolataik, tapasztalataik, tőkéjük ez miatt vezető pozíciót jelent. Persze ma már nem erről van szó, ma már a valóság más, ma már csak az antiszemiták látnak zsidókat, a normális emberek csak bankárokról beszélnek és senkit az égvilágon nem érdekel, hogy valaki zsidó vagy német, vagy kínai, vagy marslakó... és mindenki, aki csak teheti része a pénzügyi rendszernek, a milliárdosoktól az átlagemberig.

Ma már a kamatot csak az ostobák tartják lopásnak, a normális ember tudja, hogy a kölcsön nem jár ingyen és tudja, hogy a kölcsön egy nagyon fontos dolog. Sajnos kevesen tudják, hogy a kölcsön nem fogyasztás finanszírozására való, hanem befektetések, produkciónövelés, új üzletek, kapcsolatok, technológiák kifejlesztésére, beszerzésére, stb. Aki ezért vesz fel kölcsönt (pl. Samsung) annak semmi baja és a kamatot is énekelve fizeti ki, aki pedig megzabálja (pl. Görögök) annak most mindenki hibás, még a több ezer éves könyvek is, csak éppen ők maguk nem... Hiszen a beteg fejükben az a kép van megfestve, hogy ők az áldozatok, hogy ott kinn valahol a farkasok zabálják őket. Az, hogy valaki birka még nem jelenti, hogy a farkasok zabálják meg, csak azt jelenti, hogy birka.
  • Rotyoka
    Azért nem gondoltam volna hogy ilen troll fórum lesz :D

De azért az elején egy kicsit én is meglöktem xd
  • Andr0
    Amúgy végül is van egy jó oldala is annak hogy kb 100-150 ember áll az egész globális gazdaság mögött.
    Könnyen és gyorsan lehet őket likvidálni, örökre.
  • WoodrowWilson
    Csak a címet olvastad el, igaz?:)
  • immovable
    Ej mi lesz most szegény antikonteós szobatudósokkal? :D
  • dyra
    most sem a túlnépesedés miatt olyan nagy az ökológiai lábnyom hanem a "fejlett" nyugati életszínvonal miatt.
  • dyra
    szerintem meg kb akkor okoz majd problémát mikor mindenki úgy akar élni mint a fejlett nyugat. Amíg a 7 milliárd emberből 5-nek kb elég annyi, hogy nem ázzanak ha esik az eső meg legyen kajájuk addig azért olyan nagy bajokat nem fog okozni. Márpedig jelen pillanat az a réteg szaporodik.
  • kvp
    "Sorolnád azokat, akik bedőlőben vannak? Amúgy milyen globális tőke összeesküvése...? Meg mióta van a kaotikus rendszereknek tudata?"

Csak ossze kell vetni a bankmentes soran feltokesitett cegek listajat a fenti listaval es kiderul, hogy a toke nagyreszet uralo cegek nagyobbik hanyada allt a csod szelen es a tokepotlas mertekebol latszik az is, hogy mennyi a valodi ertek a virtualis toke mogott.

Amugy pont azt magyarazom, hogy nincs osszeeskuves es nincs tudatos viselkedes a jelenlegi piaci folyamatok mogott. Az osszehangoltnak tuno visekledes csak a resztvevok fuggetlen viselkedesebol kialakulo emergens viselkedes. Ezt a teruletet foleg rovar rajok eseten vizsgaljak, de emberekbol allo tomegekre is jellemzo, van ra par bibliai pelda is. Mint irtam meg az is lehet, hogy az emlitett kepletes csavarkulcsot sem egy konkret szemely vagy szervezet dobta a penzugyi rendszerek fogaskerekei kozze (legalabbis nem tudasosan). A gondot egyreszt a tulporgetett folyamatok okoztak, masreszt kina novekvo igenye a folyamatokba torteno beleszolasra es terjeszkedese a nyugati piacokon. Ugyanis nekik joreszt nem virtualis tokejuk van, hanem valodi. Megtakaritasaik valojaban nekik sincsnnek, mert azt kihiteleztek a belfodli piacra, de van termelo kapacitasuk, ami jelen esetben tobbet er, mivel kepesek a toke ujratermelesere (tehat fizikailag megfoghato ertekteremtesre).

A tulnepesedes problemaja pedig nem igazan penzugyi, mivel a tulnepesedett orszagok nem nagyon szolnak bele a toke mozgasaba es ha ott hiany alakul ki, azt a tokesek nem fogjak enyhiteni (csak hagyjak ehenhalni az embereket). A nagyobb gond a fejlett orszagokban a nepessegcsokkenes, mivel ez csokkenti az ipari termelest es bar rovid ideig noveli a fogyasztasra fordithato javakat, de hosszabb tavon drasztikusan csokkenti. A fejlett vilag szamara ez a gond es talan csak kinai tudja kormanyzati modszerekekkel szabadon szabalyozni a lakossag szamat (nemsokara fogyni fognak, de csak dontes kerdese es par even belul megint nohetnek ha akarnak). A vandorlas korlatozasasa a tulnepesedett teruletekrol a fejlett teruletekre most mar a tokesek erdeke is, mivel a kepzetlen munkasokra joreszt nincs szukseg, ellenben a magukkal hozott kultura (pl. iszlam) ellentetes a tokes rendszerrel es amennyiben tobbsegbe kerulnek, akkor az a kapitalista rendszer megszuneset eredemenyezheti. Tehat a tokesek erdeke a nyugati, kapitalista elveket vallo, lehetoleg nem vallasos kepzett munkaero (es egyben fogyaszto) megjelenese lenne, de ezen reteg csak a fejlett vilagban letezik. Erre a problemara jelenleg nem tudnak jo megoldast. A bolygo eltartokepessegenek romlasa alapvetoen nem erinti a fejlett tarsadalmakat, bar belelegezheto oxigen alapu legkor nelkul valoszinuleg nehezebb fenttartani egy tarasadalmat, de technikailag nem lehetetlen, tehat a penzugyi rendszereket egy ilyen katasztrofa sem erintene komolyabban, csak atrendezne a toke helyet a rendszeren belul.

Az egesz penzugyi rendszeren latszik, hogy nincs osszeeskuves, de meg igazi kozponti iranyitas sem. Nagyjabol egy nagy sejtautomatara hasonlit a rendszer viselkedese, egyszeru lokalis szabalyok alapjan tortennek a lokalis dontesek, melyek osszessegeben globalis hatasokkal birnak, viszont nincs egy rendes modell ami alapjan meg lehetne becsulni, hogy nagyjabol merre tart a rendszer hosszu tavon.
  • ManoNegra
    nem gondolja, hogy az, amit a Biblia ír egy szóról szóra és lépésről lépésre követhető utasítás

Ha nem is a Bibliára, de a Tórára vonatkoztatva vannak benne a mai napig érvényes, követett utasítások.

[i]"6. Mert az Úr, a te Istened megáld téged, a miképen megmondotta néked; és sok népnek adsz zálogos kölcsönt, te pedig nem kérsz kölcsönt, és sok népen fogsz uralkodni, és te rajtad nem uralkodnak."
  • ManoNegra
    Nyugat-Európában nincs befolyásuk...

Ez komoly, vagy csak hülyéskedsz? A Rothschild család pénzügyi birodalma Frankfurtból indult, és egész Európára kiteredt már a XIX-században.

• Molnibalage
    Nagyon mellélőttél. Jártál te már a távol-keleten? Az igazli ultraliberális vadkapitlaizmus dívik arrafelé.
  • Ferrer
    Na akkor sanyicks most hokkanthat egyet.
  • Garou
    Nem biztos, lehet, hogy nálatok más a helyzet. Nálunk jelenleg cirka 8-9 nap múlva éri el a becsült létszám a 7 milliárdot, és az ötvenes évektől kezdve 10-12 évente hozzácsapunk egy milliárdot a népességhez. Az ökológiai lábnyom most kb másfél földnyi évente. Ez nagyobb problémát okoz majd hamarosan, mint a Goldman Sachs, meg, hogy a németeknél nincs elég mérnök és egy gyerek születik egy családba nem kettő.
  • hangulati
    fel.
  • xrt
    Igen, pénzügyileg. De hol lesznek a pénzügyeink ha nem lesz hol élnünk? Sőt nem csak a pénzügyeink, más is eltűnhet mondjuk közel minden.
    Persze a bolygónk túléli. :)

Alulnépesedés nem túl durva kifejezés egy túlnépesedett bolygón?
  • kukacos
    Biztos ugyanazt a bolygót lakjuk? Szerintem meg az alulnépesedés sokkal több gondot fog okozni, a fejlett országokban legalábbis biztosan.
  • Tetsuo
    A jovo legnagyobb problemaja a tulnepesedes, aminek mar most van negativ hatasa.
    Jelenleg nincs epkezlab megoldas vagy pozitiv jovokep, legalabbis nyilvanosan ilyen nem korvonalazodik. A globalis kapitalizmusnak ugytunik, ez lesz a veszte.
  • kukacos
    A gazdaság jelenlegi problémái egyelőre elhanyagolhatók akár csak az elmúlt száz év nagy megrázkódtatásaihoz képest is (világháborúk, gazdasági világválság), történelmi léptékben meg még inkább.

Amúgy a probléma szerintem abban van, hogy egyik oldalon altruista viselkedést várunk a szereplőktől, a másikon meg megtiltunk minden együttműködést, mondván, hogy akkor legerősebb a verseny, ha mindenki mindenkinek farkasa. A kettő együtt nem fog menni.
  • kukacos
    Ennyi zöldséget egy hozzászólásban... Sorolnád azokat, akik bedőlőben vannak? Amúgy milyen globális tőke összeesküvése...? Meg mióta van a kaotikus rendszereknek tudata?