66
-
Joaquin #66 SG-n mindig érdemes elolvasni az eredeti cikket, mert hát...
"ami a bűneikkel kapcsolatos szenvtelenségre utal, jegyzi meg a tanulmány."
Az eredeti szerintem azt írja, hogy a bűneiktől való függetlenségre, eltávolodásra utal (ami amúgy tipikus elkövetői magatartás, tudtommal a nem pszichopatáknál is, de mondjuk én csak érdeklődő laikus vagyok).
Másrészt az eredeti cikkből az is kiderül, hogy a tanulmány célja nem az, hogy előre lássák kiből lesz/lehet gyilkos - gondolom ők is látták, hogy ez mennyire lehetetlen volna - hanem hogy a gyilkosok közül automatikusan válasszák ki a pszichopatákat, mert nekik másfajta kezelés kell, mint a normális embereknek. Ezen kívül beszél a bűnüldözési felhasználásai során arról, hogy szociális médiumok segítségével az az információ, hogy normális-e vagy sem, segítené az üldözést vagy a kihallgatást. Nem kell Minority report-ot vizionálni, nem beszélt ilyenről senki.
Továbbá megjegyeztem volna a cikkben, hogy a Kolumbiai egyetem munkatársai készítették a tanulmányt. Nem vonnám egy kalap alá őket a "Brit tudósok" csoportjával (nyilván Oxford és tsai. sem tartoznak bele). -
Merces #65 ....például ugy hogy látják a retardált fejed egy tüntetésen(ahova lehet csak véletlenül keveredtél), megnézik a faszbúk remek biometrikus azonositójával a neved ,aztán leverik a veséd meg mehetsz a dutyiba mert megzavartad a közrendet. Amugy te tényleg ennyire naiv, szerencsétlen balfasz vagy vagy csak trollkodsz itt a környéken_? -
JMáté #64 Hogy a faszba élnének vissza vele? Magyarázd már el mert ezt sosem értettem. Te érted is amit mondasz vagy csak valahol hallottad hogy "visszaélés" meg "személyiségi jogok" és egymás után rakosgatod őket esztétikai megfontolások alapján? -
FixY #63 Köszi, megnyugodtam: nem vagyok pszichopata, még ha egyesek annak is neveznek.
Viszont tudnék említeni olyan, közismert politikusokat, akikre tökéletesen illik minden, amit abban a cikkben a pszichopatákról írtak.
-
#62 Engem tuti nem bírnának beazonosítani. -
Merces #61 a közbiztonságot nem ugy kell javitani hogy rendőrt meg kamerát teszel minden sarokra, amivel visszaélhetnek, lefogadom fogalmad sincs ki volt az a csaucseszku meg milosevic bácsi itt a szomszédban nem is olyan régen, pont az ilyen kis naivak miatt kerülhettek hatalomra és okozhatták több százezer ember halálát -
JMáté #60 Érdekes, máskor meg arról megy a rage hogy milyen szar a közbiztonság. De ez egyáltalán nem ellentmondás. A zemberek mindig azt a véleményt veszik fel amelyikkel éppen jobban lehet "bezzeg az én időmben" kommenteket írni. További hasonlóság hogy ilyenkor csak végletekben képesek gondolkodni, annak ellenére hogy a jelen nyilvánvalóan egyik végletnek sem felel meg. -
Merces #59 ....még jó hogy a különböző diktatúrákbol csak az utóbbi harminc évben kecmeregtek ki az emberek, és apádék még tudják mi az az utcabizalmi, igy volt pár jó évem.Hidd el nem olyan rosz az a késelés az Örs vezér téren,ha cserébe nem vallatnak titkosrendőrök mert nem tetszik a frizurád....... -
JMáté #58 "Csak aztán nehogy túlságosan közkincsé tegyék a tanulmányokat...
Ha én például sorozatgyilkos lennék, máris megtanultam volna, hogy ne használjak kötőszavakat, ne beszéljek kulináris dolgokról, stb."
Ez nem ilyen könnyű, próbáld ki.
"Persze én úgy is kipróbálnám játszani az elemzőket, hogy eljátszom, hogy beszédhibás vagyok s csak írásban tudom kifejezni magam, mert ott 100× is végig tudom gondolni, hogy mit "kell" leírjak"
És reméled hogy nem mérik a golyóstoll gyorsulását, a papírra kifejtett nyomóerőt, és nem vizsgálják hogy írás közben az agyad mely területei aktívak. -
JMáté #57 Azért ennél kicsit többről van szó. A pszichopaták nem feltétlenül akarnak embert ölni, de ha mégis akkor nincsen semmilyen belső gátló tényező ami megállítaná őket. -
JMáté #56 "Tényleg, hogy jutottunk idáig? Persze az egész világ ezen a lejtőn döcög, térfigyeléssel, arcfelismeréssel, RFIDvel meg a többi technikai "csodával" felvértezve, mintegy megfeledkezve arról a hagyományról, mely szerint ezek az eszközök idővel pont azoknak a kezében kötnek ki, akik a történelem tanúsága szerint az ilyesféle hatalommal előszeretettel élnek vissza."
Szerintem is tök rossz hogy nem lehet bűncselekményeket elkövetni. Már úgy hiányozna egy jó kis késelés mondjuk az Örs vezér téren, újabban szörnyen unalmas az a hely... -
nlght #55 kösz a linket, megdöbbentett ez a kísérlet ! -
Renegade #54 szvsz borzasztóan erős a tévhit az emberekben a pszichotrillerek miatt, a pszichopaták marhára nem öldösnek embereket, miért tennék?
Ha nem kell a csavarhúzó amit használtál akkor félrerakod, nem gyújtod fel, töröd össsze, stb.
Persze biztosan köztük is van olyan, aki ezt tűzte ki hobbijának, de ennek az esély kb annyi, mint hogy egy normális ember teszem azt szerelem féltésből megöl valakit -
Renegade #53 igaz ez csak wikiről van, de ez is hivatkozik egy szakértőre:
"Cleckley azt is kimondja, hogy bár a legtöbb börtönben lévő bűnöző mutatja a pszichopátiás elmezavarra utaló jeleket, csak nagyon kevés igazi pszichopata van börtönben."
szóval, azért mert valaki sivár, még nem lesz érzelemmentes :-) -
bakagaijin #52 LSD, jaja az emberek mindigis tévedhetetlenül diagnosztizálták az elmeproblémákat :) Hogy is volt az a Rosenham kísérlet? -
Szartúriusz #51 "Márpedig ha odaát egy ilyen nemes eszme gyökeret ver, azt előbb-utóbb mindenki megkapja a nyakába, nem is kell kérni"
Új középkor. -
Caine #50 Voigth-Kampff -
Lucy in the Sky #49 Bocs hogy "kicsit" off vagyok, rég aludtam, a sör is fogytán, talán túl is reagálom (érzem a vesztem, no :), de én akkor is attól tartok, nem sokon múlna ma sem, hogy az emberek többsége elfogadjon egy ilyen rettenet áltudományos, szinte nulla minta alapján statisztikailag "igazolt" tézist, ill. egy erre épülő rendszert, mint emberek sorsáról döntő mechanizmust. Ma főleg a nagy vízen túl pezsgő magaskultúra lehet az ilyen újítások kiváló táptalaja. Márpedig ha odaát egy ilyen nemes eszme gyökeret ver, azt előbb-utóbb mindenki megkapja a nyakába, nem is kell kérni.
Tudjuk jól, még sosem fordult elő, hogy valakit azért zártak be, kínoztak meg vagy tettek el láb alól, mert egy megkérdőjelezhetetlen, egyszerű-de-nagyszerű feltételrendszer alapján előrejelezhetővé és megelőzhetővé váltak az illető jövőbeni gaztettei.
Pont ezért tartunk ma itt, barátaim, szégyenkezve a múltunk miatt, mert az elődeink ilyen vakok voltak. Hagyták szabadon futkosni a sok renitenst, tessék, mi lett a vége. Ööö... ööööö... ja, nem. Nem hagyták. Megmentették tőlük az utókort, igen, ez az. Hős elődeink győzelmet arattak a lappangó veszély fölött.
Most rajtunk a sor, ideje lépni, mielőtt a fejünkre nő a sok kötőszót használó söpredék! Hála a zseniális Hancock professzor féléknek, tezsvírek: közel az új megváltás! Halleluja! -
#48 Akkor lehet csak egymást akarják megtalálni ilyen módon ;) A felsővezetők közt sok a pszichopata, így megvan a biztos utánpótlás. -
Lucy in the Sky #47 A pszichopaták mindig is vonzódtak a hasonló kétes módszerekhez, mondhatni a végletekig kiaknázták a kor adta lehetőségeket, ha úgy vélték (márpedig úgy vélték, ha kellett, ha nem) hogy veszély fenyegeti őket. Ez a legújabb és legtutibb, mindenkit profilozni kell, ha a határértéket meghaladó mértékben van vagy nincs rajta sapka, máris mehet a megérdemelt helyére.
A sapkaviselés hatósági követelményeit a Szent és Tévedhetetlen szoftver ellenőrzi, így hibának helye nincs. A világ megmenekült, lőn örö'ébódottá.
Leszámítva persze azt a lényegtelen részletkérdést, hogy a szoftver megrendelői, fejlesztői és kezelői sajnálatos módon emberek, akik ebből fakadóan tévednek is. Folyton, bizonyára majdnem mindennel kapcsolatban. A sapkakérdésben amúgy biztosan.
Tényleg, hogy jutottunk idáig? Persze az egész világ ezen a lejtőn döcög, térfigyeléssel, arcfelismeréssel, RFIDvel meg a többi technikai "csodával" felvértezve, mintegy megfeledkezve arról a hagyományról, mely szerint ezek az eszközök idővel pont azoknak a kezében kötnek ki, akik a történelem tanúsága szerint az ilyesféle hatalommal előszeretettel élnek vissza. Ja, hogy fegyverkezési verseny van, állítólag ha én nem nyitogatom a Pandora szelencéjét elég gyorsan, akkor majd más fogja rám nyitni? Ez aztán az érv.
De a konkrét példánál maradva, tényleg ennyire tűrhetetlenné vált a pszichopatahelyzet? Ennyire elviselhetetlenül sok közveszélyes elmeroggyant flangál az utcán, ennyivel több, mint 50 - 100 - akárhány éve? Több-e a haszna egy ilyen szarnak, mint amennyi kárt okoz? Mondjuk tíz tetszőleges delikvensből hánynak lesz "pozitív" a tesztje, ebből mennyi lesz a téves riasztás? Kit fog érdekelni a véleményed, ha a téged vizsgáló "szakértő" :D kezében bejelez a marokverbálpszihoanalizátor? És ha addigra a kétharmados világkormány ezt közvetlen fenyegetésként értelmezte, és véste a globálbétékába, azonnali fejlövés terhe mellett? Fuck yeah, szép új világ.
Mert-Ezért-Tehát hamarosan az is "emberölés bűntettéhez kapcsolható ráutaló magatartásnak" minősülhet, ha azt találom leírni, hogy ma pörköltet ebédeltem - jelen gondolatbűncselekmény előtt, közvetlenül :D -
A1274815 #46 "... elvégre a pszichopaták között kevesebb a gyilkos (arányaiban) mint a normál emberek között"
Na, ennek fuss mégegyszer neki, vagy olvasd el Robert D. Hare könyvét! Ugyan is a börtönök lagóságának a 25% pszichopata, de a társadalomnak csak 1%-át teszik ki. Inkább darabszámra igaz.
"hát, ha működne sem lehetne törvényesen használni,..."
Ad 1., Nem kell, de annyi infót lehetne szerezni, hogy kiben biztos ne bízz
Ad 2., A törvényes használat csak egy döntés, amit bármikor beszavazhatnak, persze nem fognak, mert esetleg a politikusokat is érintené eme dolog. -
Renegade #45 hát, ha működne sem lehetne törvényesen használni, elvégre a pszichopaták között kevesebb a gyilkos (arányaiban) mint a normál emberek között, szóval az érzelem hiány mindösszesen csak egy érdekes betegség.
A félreértések elkerülése végett: sok elitéltnek vannak szociopata vonásai, de az csak egy halmaz amiben sok dolog benne van, a paranojától a mániás-depressziosíg minden -
hurkaur #44 "Szoftver a pszichopaták azonosítására" vaagy sg-n keress fel egy applerol szolo cikket es nezd a kommenteket. -
A1274815 #43 Pontosan! Emiatt fontos az a kérdés, hogy működik-e ez mondjuk nem börtönben és nem az általa elkövett disznóságról van szó.
Ha nem, akkor valóban nem sokra mentünk vele. -
Renegade #42 ctr c, ctr v, de lehet úgy kellett volna kezdenem, hogy "angol tudósok" szerint :-)
amiért szvsz hülyeség ez a program:
mert nem azonosíthatod vele az összes szociopatát, csak olyat aki a börtönben van, túl inteligens ahhoz, hogy a szakember rájöjön arra, hogy beteg és titkolja, na abban az 1 esetben / év nagyon hasznos lesz :-) -
A1274815 #41 "Ha már téma, akkor gondolom még emlékeztek a hasonlóan tudományos nettó baromság pszichopata tesztre:
Amerikai pszichológusok kifejlesztettek egy tesztet, amivel könnyen megállapítható, hogy ki a pszichopata."
Ebben az állításban az a szép hogy nem igaz. Ezt nem egy tudós fejlesztette ki, hanem inkább amolyan netes mime lett. A helyzet az, hogy a tudosók szerint nem lehet egy válaszból megállapítani, hogy az-e az illető. (Valahol pár éve olvastam egy interviewt Robert D. Hare-rel a neten, akinek feltették ezt a kérdést, hogy igazi lehet-e ez a "teszt".)
A cikben szereplő dolog valószínűleg igaz lehet. A kérdés csak az, hogy használható-e akkor is a módszer, ha nem az általa elkövett bűncselekmények a téma. -
uwu 80 #40 Én azt mondtam volna hogy a csaj megőrült, azoknak meg nem feltétlenül kell ok. Lehet hogy csak szeret ölni, és azt öli meg aki kézre esik, és a fiatalember lesz a következő ha összefutnak véletlenül. -
uwu 80 #39 Ja egyébként a linkjeidbe le is van írva... -
uwu 80 #38 Mert a pszichopaták egy nagyobb csoport. De nem teljesen fedik a szociopatákat.
Az eltérés inkább "időben van"
A pszichopata egy régebbi szakmai kifejezés, ma már a köznyelvben él inkább.
A szakmában tudomásom szerint precízebben sorolják be a köznyelben csak pszichopatának mondott betegeket. -
nextman #37 Aki pszichopata, annak nem kell 100x vegiggondolnia. 2-3 vegiggondolas utan megnyugszik, nem tepelodik feleslegesen. -
olivaoil #36 Csak aztán nehogy túlságosan közkincsé tegyék a tanulmányokat...
Ha én például sorozatgyilkos lennék, máris megtanultam volna, hogy ne használjak kötőszavakat, ne beszéljek kulináris dolgokról, stb.
Persze én úgy is kipróbálnám játszani az elemzőket, hogy eljátszom, hogy beszédhibás vagyok s csak írásban tudom kifejezni magam, mert ott 100× is végig tudom gondolni, hogy mit "kell" leírjak. -
Renegade #35 :-)))) -
nextman #34 Hat en mindenesetre nem baratkozok veled ezutan :) -
Renegade #33 én meg mindkét választ megadtam, mondván az egyik logikus a másik meg amolyan hagyományos, szóval ezek szerint még tipródik az agyam, hogy normális-e, vagy sem :-) -
nextman #32 En arra gondoltam, hogy O olte meg az anyjat is, es most a nover kovetkezett:) -
Renegade #31 Ha már téma, akkor gondolom még emlékeztek a hasonlóan tudományos nettó baromság pszichopata tesztre:
Amerikai pszichológusok kifejlesztettek egy tesztet, amivel könnyen megállapítható, hogy ki a pszichopata. Egy rövid történet után válaszolni kell egy kérdésre. A pszichopata gyilkosok MINDIG ugyanazt a választ adják. Ha te is így válaszoltál, jobb, ha elkezd félni a környezeted!
Tehát: Egy fiatal lány az anyja temetésén megismerkedik egy fiatalemberrel, akibe első látásra beleszeret, de nem tudja meg az elérhetőségét, nem cserélnek telefonszámot stb.
Egy hét múlva a lány megöli a nővérét.
Kérdés: Miért ölte meg a lány a nővérét?
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
A normális emberek által adott leggyakoribb válasz: Azért ölte meg, mert nyilván a nővér is megismerkedett a fiatalemberrel és összejött vele.
Most jön a pszichopaták által adott válasz: Azért ölte meg a nővérét a lány, mert azt reméli, hogy a fiatalember arra a temetésre is el fog jönni.
-
mitch2003 #30 Amit leirtal az mind igaz a pszichopatakra is.
Mellesleg Robert D. Hare doktor (aki amerikaban a Pszichopatia Szurolista letrehozasaban vezeto szerepet toltott be) is aszerint definialja a ket kifejezest, ahogy a cikk leirja:
A pszichopatának nevezett altípus örökli a betegséget, míg a szociopatákat a körülményeik, az elhanyagoló szülői magatartás, iskolai traumák, a szegénység vagy a rossz társaság viszi tévútra. -
uwu 80 #29 nem
A pszichopata a többi embert tárgynak tekinti, akiket manipulálni és kihasználni kell, úgy, ahogy többségünk egy csavarhúzót vagy egy papírzsebkendőt használ.
A szociopata gyakran agresszív, nem érez empátiát mások iránt (bár megjátszhatja), és nem érez szégyent vagy megbánást a visszaélései miatt. -
nextman #28 Gyurcsany akkor pszichopata? -
Youri #27 pszichopata = főképp önveszélyes
szociopata = másokra veszélyes