19801
  • lac coo
    Nekem mindegy, hogy szimulator vagy nem, ha jo.Ha szimulator es nem akkor felejtos, ilyen is akad, nem attol jo, mert szim....Ha meg lazabb az is johet, de akkor az jo legyen. :) Van egy szint ami ala nem adom, ez pedig a hihezo, termeszetes autokezeles.Ne kanyarodjon ketszazzal a lazabb, es legyen jo kiszamithato gumija a szimnek...pl.
    Es ha lazabb akkor legyen dogos... :)
  • Black Ghost
    Azért a turbulenciát, ők is érzik! ;)
  • Black Ghost
    Húú, de sokan lehetnek! :)
  • GPx8
    Nem tudom. Mondjuk azért vicces szokott lenni, hogy a szimulátor-repülő pilóták mekkora ászoknak szokták magukat tartani, úgy, hogy csak utasszállítón ültek a WC mögött... :)
  • GPx8
    Akkor mégegyszer. :)
    Ha beültetsz egy versenyzőt, mondjuk a pCARS elé egy jobb kormánnyal és pedállal aki - tegyük fel - utoljára c64-en játszott valamivel, akkor az biztos el fog ájulni, hogy milyen jó kis játék ez...
  • Black Ghost
    Csak két kérdés!
    Miért kell ezt a fizika dolgot, ennyire túl misztifikálni?
    Miért hiszitek, hogy versenyautót kell vezetni, hogy a fizikai hatásokról, érdemben nyilatkozni tudjunk?

• Adam Jonas
    Igen, a 'leszerződtette' részt így értettem, csak így elég félreérthető, sorry, jogos. :)
  • Adam Jonas
    Figyelmesen elolvastad amúgy az előző posztomat. Köszöntem.
  • Pitti
    Persze, hogy soha nem lesz 100%-os valós fizika szimuláció. De ha valós érzést ad az már bőven elég. A játék arra való, hogy szórakozzunk és élvezzük. Pl PS3 GT6-al is teljesen jól elvagyok, ha nagyjából ugyanazzal a kormány fék gáz kombinációs mozdulatokkal meg tudom fogni az autót mint élőben tenném. Tökmindegy, hogy éppen akkor milyen oldalszél volt, és mekkora olajfolton ment át a felhólyagosodott bal első....
    Igaz soha nem vezettem olyan autót ami gázadásra képes kitenni a seggét, de pl rendszeresen gokartozom, és igenis hasznát tudom venni a szimulátor játékokban szerzett tapasztalatoknak.
    Ez nekem bőven elég. Függetlenül attól, hogy melyik sztárpilóta mit nyilatkozott egy-egy játékról. Persze érdekel a véleménye, de a saját tapasztalat a fontos, valamint élvezem vagy sem.
    pl mikor haverral egy 20 körös versenyen körönként kb kétszer előzzük egymást (magamhoz mérten) a határon autózva vigyorgok mint egy óvodás.
    :)
  • barcalaci84
    egyértelmű h nem lehet mindent lemodellezni és szerintem nem is kell...
    annyit szeretnénk h élményben autókezelésben stb minél közelebb legyen a valósághoz egy szim ÉRZÉSRE...
    a te mondandód alapján akár az NFS-sel is be kéne érnünk...
    valakinek többre van igénye, ahogy a CARS fanoknak is....

és kommentem értelmezve olvasva talán értenéd h az AC-t IR-t is csak játéknak tartom én is...
    csak azok könnyebben el tudnák feledtetni velem, mert ÉRZÉSRE, VEZETÉSTECHNIKára , VISELKEDÉSRE nagyon hasonló ahhoz mint amikor igazi autót vezetek...sajnos vagy nem sajnos CARS-ban ezt kevésbé érzem...
  • SityiSXT
    Sem Ben Collinst, sem Nicholas Hamiltont nem penzeli az SMS, epp ellenkezoleg: ok fizettek be a Project Carsra, es menet kozben derult ki, kik ok (itt erintolegesen emlitettem). Erdemes olvasgatni a WMD forumon a topikjaikat, ha van hozzaferesed - latszik, hogy torodnek a jatekkal es reszletes visszajelzeseket adnak a hibakkal kapcsolatban. ;)
  • lac coo
    Jezusom !!!!!!! :))))
  • lac coo
    En komolyan nem ertem miert akarsz mindenaron fizikarol ertekezni, mikor lovesed nincs az egeszrol, de komolyan, halvany fingod sincs rola ! Sot, gyakorlatilag kioktatsz mindenkit ! :))

Hidd el, tisztaban vagyunk vele, higy ez nem ivazi auto, igaz en csak tegnap este ota, azzal is, higy nem tokeletes, de azert csak rajovunk mar, higy valami nagyjabol ugy viselkedik mint egy auto vagy nem ugy, nagyon nem ugy......
  • Fernandooo #8505
    Ja, érzésre. Az nem túl objektív, igaz? :) Érzésre... Az mitől szimuláció? Mármint hc értelemben. És szép lassan eljutunk oda, hogy nincs olyan, hogy autóverseny szimulátor, kizárólag hol ilyen, hol olyan sajátosságokkal bíró, érzékekre így vagy úgy ható játékok. Köszöntem. :)
  • Adam Jonas
    Akkor pontosítok: ÉRZÉSRE 80%-ban visszaadja azt, amit kell.

(Én pedig már ne is haragudj, de eléggé tisztában vagyok azzal, hogy mi mindent kéne még megadni. Rugalmassági modulus, Poisson-tényező, viszkozitás, és társai - és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a valós anyag nem izotróp szerkezetű, valamint még időben való változásról sincs szó...)
  • Fernandooo #8503
    Ez nagyon jó: "míg a CARS-nál nem nagyon tudok elvonatkoztatni attól h ez csak egy jó kis játék..." Miért, szerinted az iR meg a AC mi? Valóság? :D Súlyos traumát fogok okozni: Helló, Neo, azok is csak játékok... Csak ott a PR elhiteti veletek, hogy azokat komolyan kell venni. Ami simán hülyének nézés és vicc kategória.
  • Fernandooo #8502
    Úristen, te miről beszélsz? :D Mennyi alkatrészből áll egy igazi autó, és mennyiből egy játékba modellezett? Hol van az összes alkatrész működése, együttes és külön-külön hatása a közvetlen környezetére illetve egymásra, mi van a folyadékáramlással, a légellenállással, hol van egy játékban egyáltalán levegő, mi van a levegő súrlódással, a különböző alkatrészek súrlódásával, kopásával, hol van a gravitáció, az alapvető fizikai folyamatok minden egyes apró részletet tekintve, illetve a nagy egészben, mi van a gyújtással folyamatával, és még sorolhatnám estig! Az, hogy a légellenállásnak beírnak egy 1-est, nem szimuláció, csak szólok, mivel a levegő egy mozgó autó körül folyadékszerűen áramlik, örvénylik, és ez mind hatással van erre a mozgó testre. Hol látsz te bármilyen levegő áramlás szimulációt, amikor ahhoz még egy Ferraris szerverpark is kevés? És még mindig kérdezem: hol vannak a valós vezetési modellhez szükséges autóalkatrészek, hangsúlyozom: az összes! Mert ha nincs meg az összes, sőt, annak csak a töredéke, akkor máris nincs szimulálva semmi. Motoron belül hol van az összes alkatrész, ahogy mozognak, együttműködnek és hol van az energia szimulálása, ami miatt működnek?

Milyen 80%-os szimuláció? :D :D .D Talán 1, de lehet, hogy azzal is nagyon-nagyon sokat mondtam.
  • lac coo
    Teged lelkesit, hogy egy versenyzo ezt mondja, vagy azt mondjak, higy ezt mondta, en viszont tobb mint ket eve tesztelgetem.....Szoval nekem aztan barki mondthat akarmi, de haegy versenyzo mondja, ott mar felszalad a szemoldok.

Az, higy mennyire jo egy szimulacio, ravasz kerdes, ha azt mondjuk 80% a max, miert ne lehetne valami csak gyenge 30%? Sot, akar egyetlen egy dolog a fizikai modellben tonkre teszi az egeszet, ha minden szupejo, de rossz a gumi ....akkor semmire valo az egesz. :)
  • Adam Jonas
    Ezzel tökéletesen egyetértek! Csak nagyon jó közelítő képletek vannak beépítve a szimulátorprogramokba, melyekkel kb. 80%-ra, nagyon jó esetben 90%-ra tudják megközelíteni egy valós autó viselkedését. Ahhoz, hogy közel 100%-os viselkedést kapjon vissza az ember a) egy jóval komolyabb szoftver kell (a la rF Pro), b) meglehetősen erős erőforrás-háttér, tehát vagy 2-3 Paksot kéne magad mellé telepíteni (jó, nyilván eltúlozva....).

Egyébiránt a mai játékok többsége már használ különböző rezgéstani/lengéstani alapszámításokat, pl. Starcraft, NFS, stb. (Ebbe most beleértendő az ütközés is (nem a törésmodell, az más kategória!!!).)

Valamelyik nap olvastam Hans B.Pacejka profról, meg az életművéről. Aki moddolgatott már, vagy csak jobban beleásta magát a témába, annak ismerős lesz az alábbi képlet:

R(k) = d cdot sin { c cdot arctan [ b(1-e)k+e cdot arctan(bk) ] } ,

A többieknek, akik nem tudják mi ez, nyissák meg az alábbi spoiler-t.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Az autószimulátorok nagy részében ez a 'varázs képlet' (angol nevén 'magic formula') felel az autó gumifizikájáért. Jelenleg a legegyszerűbb alakban ez a képlet tudja a legjobban megközelíteni a valós gumi viselkedését. A lényeg a lényegben, hogy általában ez a képlet szokott megjelenni az egyes autószimekben (rF, iR, stb.)

@lac coo: azért lelkesedtem én meg be ennyire, mert René Rast nincs benne az SMS szerződtetett, külsős csapatában. Ugyanolyan egyszeri felhasználó, mint Te vagy sokan mások. Az meg most egy merő véletlen, hogy ez kiderült - de gondolom, hogy postolhatott múltkor a WMD fórumra 1-2 videót, s akkor fedezték fel, hogy ki is ő valójában. Őszintén szólva, eddig Nick Hamilton-t és Ben Collins-t kicsit szkeptikusan kezeltem ebben a témában az Codemasters-féle F1 & A.Davidson kapcsán, de ha egy független felhasználó, mint Rast azt mondja, hogy elég jó, akkor nem biztos, hogy tényleg szar lesz ez az egész. (Hozzáteszem azért, hogy továbbra is semlegesítsem a dolgokat, még azért vannak fenntartásaim, de ez most így egy pozitív dolog lehet a projektben. Én a legutóbb, amit próbáltam buildet, még majdnem 1 évvel ezelőtti, valamikor abban az időben lett Hamilton és Collins leszerződtetve, tehát akkor még nagyon a fizikára sem voltak hatással.)

Én mindenesetre azt mondom, várjuk ki a dolgok végét, lehet meglepetésben lesz részünk, abszolút pozitív értelemben.
  • macleody
    Ne aggódjatok srácok, nem miattatok van. Ez bevett gyakorlat ebben a topikban. Mondhatni ez a "tipikus magyar mentalitás" :)
  • Adam Jonas
    Nem, szerintem ennek most az én René Rast-os postomhoz van közve. :D
  • Pitti
    Lécci nyugtassatok meg, hogy ez a vadiúj flémhez semmi köze nincs az utolsó laserscan-es posztomnak :)
    Ugye nem én indítottam útjára?!
  • lac coo
    Akkor olyan a cars mint a rusnya no : nem ronda ez, csak erdekes ? :)
  • barcalaci84
    engem speciel nem érdekel h mi mit meg hogyan számol...
    a Cars-nál az autókezelés egyszerűen túlságosan is más mint ahogy egy valós autó viselkedik..Illetve a körülmények változására sem úgy reagál ahogy azt én elvárnám...AC és IR is sokkal jobb és valósabb vezetési élményt ad számomra, míg a CARS-nál nem nagyon tudok elvonatkoztatni attól h ez csak egy jó kis játék...CARS-nál például nem érzem azt h egy top időhöz vezetéstechnikailag kéne még javulni...egy jó setuppal sallangmentesen kell szimplán körözni és ha megvan az ív akkor jön magától a gyors kör...
  • Fehercsoki
    :D:D
  • Screenracer #8492
    Lehet, hogy vita lesz megint, vagy néhány vérszimes agya lelöki a szíjat, de akkor is ki merem jelenteni, hogy...
    A CARS fizikája van olyan jó, mint az AC fizikája, de azt rögtön el kell ismernem, hogy az FFB miatt sokat romlik az összkép. Persze a fizika se tökéletes, de az AC-ban se az. Legfeljebb előrébb tart az AC, de azt mondani, hogy azt nem lehet behozni, elég merész kijelentés.
    Ez olyan lenne, mintha az elmúlt négy évben azt mondták volna, hogy csak a Red Bull F1 autó a mezőnyből a többi csak utcai. Vagy azt mondanák, hogy a Red Bull és szakemberei mögött végző csapatoknál csak segédmunkások dolgoztak. Sőt menjünk tovább. A Trabantnak ugyan olyan menettulajdonságúnak kellene lennie, mint egy Nissan GTR-nek, mert ugye az sem lehet, hogy autó és autó között ekkora legyen a külömbség.(Könyörgöm, ez csak egy sarkalatos példa volt. Nem kell azonnal technikai kiselőadásba kezdeni) És ha nem ennyire kontrasztos külömbséget mondok, akkor is fenn áll az, hogy a modern autók között is szokszor ég és föld a külömbség. Ráadásul ezt tapasztalatból tudom, mert rengeteg autóhoz volt szerencsém a volt munkámból kifolyólag. Persze itt jöhet a flém, hogy semmit se számít a tapasztalat, mert itt már sokan évek óta nyomják a legkeményebb szimekkel. :DDD
    Visszatérve a CARS fizikájára. Ha egy szimulátornak a valóságot kellene, illene lemodellezni, akkor ugyebár az általános fizika vagy ha úgy tetszik az egyetemes fizika törvényei vonatkoznak a gépjárművekre is. Remélem ezzel mindenki egyetért. Tehát az autóknak sincs másfajta fizikája, mint bármi másnak. Itt jön a csavar a dologba, mert ez természetes a valóságban. Ott fizikailag jelen van a súly, súrlódás légellenállás, az út, a gumik stb... A szimulátorban semmi sem igazi. Mindent le kell modellezni, egységbe hozni. Ha úgy teszik minden kamu. Jelen pillanatban, ami számunkra, játékosok számára elérhető szimulátor van, azok közül a legjobb az iR, mert egy jó szimhez idő kell, sok idő. Meg pénz, sok pénz. Ez a két tényező leginkább az iR-nek áll rendelkezésre a játékos piacon. Tehát, ha mondjuk az iR a referencia, akkor a többi hozzáképest csak sima árkád, mert akkor csak egyfajta szimuláció a megengedett és akkor nincs további mérlegelés. Egy szim létezik és kész. De úgy látom a valóságban minden egyes szimulátorhoz tartozó rajongói csoport próbálja kitolni a határokat, hogy az ő kedvence még szimulátor. Úgy látszik ez a CARS rajongóknak nem megengedett, még a saját topikjukban sem, mert jönnek itt az igazi szimesek és vasszigorral lesúlytanak arra, akinek teszeni merészelne a CARS. (Folyt. Köv., mert dolgom van.)
  • j0nNyKa
    akkor újra: aki ettől a hozzászólástól kezdve nem a játékról beszél, akár minimálisan is személyeskedik, flamel, offol, feszültséget kelt, ki lesz rakva
  • lac coo
    Multkor megegysztunk, hogy mindenki marad a jeteknal......Ha kenyszered van a kotekedesre, hamar pihenore kerulsz......Lehet jot mondani vagy rosszat, mindenki marad a jateknal, legfokepp te es alregeid !
  • Screenracer #8489
    Érdekes. Rólad meg mindenki tudja, hogy csak fikázni tudsz, állandóan ezek a szarozásaid mennek itt. Most komolyan elvárod, hogy ezek után bárki, csak egy pillanatra is, komolyan vegyen?

És mi az, hogy idegen ember. Számomra te is idegen vagy. De majdnem mindenki, aki itt megfordul. Ezek csak kitalált nevek, regek.

"álregek". :DDD
  • lac coo
    Bejott egy idgen ember, aki nem tudja kiprobalni, de idaig volt , higy valami versenyzo azt mondta tok jo, mondtam, hogy kamuzik. Ennyi.Mindenki tudja, higy kamuzik, foleg azzal az autoval.Debazert megy az okoskodas figikarol, anyamkinjarol.......
  • SityiSXT
    Az elejétől nézem. Ha Screenracer ír bármit, akkor máris ugrasz Laccooval, és megy a Zuzu. Érdekes mód amikor pár napja rászálltam Laccoora, valami színvonal azért csak megjelent. Aztán Fernandooo is megírta a meglátásait, erre jön az alregezés.Mellesleg Fernandooo évek óta cimborám, és ez az alregezés nagyon nem az ő stílusa. Ha valakiknek magába kéne szállnia egy kicsit, az a Felsőbbrendű Igazzy Szimulátorosok fajának jelen lévő képviselői, aztán majd igazítunk a másik oldalon is. De hogy ez a topik jelen pillanatban pöcegödör, arról elsősorban ti tehettek.
    Meg fogsz lepődni: én tisztelem és elfogadom a véleményeteket. Mondjuk van pár meredek dolog (például Laccoo pápai tévedhetetlenséggel történt kinyilatkoztatása, hogy csak és kizárólag az Antiochiai Szent iRacingen dolgoznak önként és Bach kantátákat dalolva igazi autóversenyzők, míg az összes többi játéknál bazári majmokat vesznek meg öt fürt banánért, hogy alátapsikoljanak a marketingeseknek), de alapvetően ha sikerül normálisan megfogalmazni, meglepően értelmes véleményetek van erről a játékról. Meg merem kockáztatni, egész jó diskurzus is mehetne itt, ha azt a kicsi vagy nagy erőfeszítést (nem tudom, mennyire fájt ez akkor) megtennétek, amit pár nappal ezelőtt sikerült. Nem kell, hogy tetsszen a Project Cars. Nem kell, hogy egyetérts Screenracerrel, Fernandooval, vagy bárkivel. De ha a Felsőbbrendű Igazzy Szimulátoros faj leereszkedik és beböffent valamit ide, akkor azt jó volna, ha emberi, kultúrált hangnemben tenné, nem pedig úgy, hogy "kegyeskedtem ideszarni a topikotokba, nyaljátok, parasztok, alregek és Zuzuk".
  • Screenracer #8486
    Ezek szerint, amit nem nekem írtál, akkor azt hiszed, hogy amit közvetetten írsz rólam vagy arról amit írtam, nincs jogom reagálni rá és mivel nem reagálok úgy válasz nélkül maradna részemről a dolog, ergo, neked van igazad. Ennél még egy szőke plázacica is komplexebben gondolkodik. :DDD
  • BooMiller
    Szerencsére meló van és nincs időm rád:DDD Bye...
  • Screenracer #8484
    Légyszi kopizz ide néhány idézetet, ahol istenítem a CARS-t.
    Mikor csúszott a CARS? Még egyszer se volt hivatalos megjelenés bejelentve. Ez az első.
  • BooMiller
    Ezt te írtad nemrégen!!

"Ha mindenképpen úgy érzed, hogy hiányzik a társaságom és beszélgetni akarsz, akkor próbáld meg végre értelmezni a leírtakat. Ha a jobb alsó sarokban rákattintasz arra, hogy "válasz XY üzenetére", akkor láthatod, hogy mire válaszoltam."

Tehát láthatod hogy Laccoonak írtam...
  • BooMiller
    Most akkor olvasd el a posztodat mintha Laccoo írta volna:) Csak a fikázást cseréld le istenítésre és áá láss csodát:)))
  • Screenracer #8481
    Ezt pont te mondod? Talán szólni kellene az adminoknak, hogy most ezen a néven flémeled tele a topikot?
  • Screenracer #8480
    Szerintem te nem békés, hanem egy sunyi, arrogáns ***** vagy, aki folyamatosan provokálja az ide látogatókat és mikor valaki elunja a trollkodásodat és durvábban beszól, akkor nézel nagy bociszemekkel és ártatlan pofával előadod, hogy itt nem lehet normálisan a CARS-ról beszélgetni. Ami ugyebár azt jelenti nálad, hogy nem fikázhatod ezerrel, mert vannak itt emberek, nagyobb szókincsel és megkapod tőlük a verbális seggberúgásodat. Kzd ez már részedről olyan lenni, mint a mondás szerinti, Farkast kiált történet. Ha véletlenül valamiben tényleg igazad lenne, már akkor se fog téged komolyan venni senki mert már túl sokszor égetted itt magad.
  • BooMiller
    Még annyi arcade/félarcade fosból meg Dunát lehet rekeszteni, nézzük csak a Grid3-at 90% hozza a CARS grafikáját valszeg fele teljesítménnyel, valszeg nkünk HCfelsőbbrendűszimulátorfanoknak:) szar lesz... de akkor a pont ez is a CARS vonalán mozog... na mindegy novemberben kiderül hacsak nem csúszik megint:)
  • BooMiller
    Természetesen sok igazságot írsz:) De az elejétől kell a dolgokat nézni és nem is a CARS a gond sokat nem lehet beszélni róla jelen pillanatban)hanem személyek.
    Valaki ír valamit a másik ugrik:D Mind két oldalra igaz mindenkinek megvan a gumicsontja:)
    De annál szánalmasabb azért kevés dolog van hogyha nem tudok pozitívat ide írni akkor ne írjak és nem teszteljem a cuccot hanem töröljem le:) egy fejlesztés alatt álló cuccot érted:)))
    Még valami elég egyszerű a fanyalgás oka, a szimesek is szeretnének csúcs graffal k. sok autóval&pályával rendelkező cuccot!!! Csak mindig csalódnak, és mivel nem 14 évesek így már elég sok csalódáson mentek keresztül:) ezért elég nehéz meggyőzni őket, és jelen pillanatban ami látszik az egy F.O.S! és igazán jön a másik oldal hogy de majd jó lesz, aztán mi de nem:DDDD Ennyi erről szól a dolog , pedig mindenki egy használható DRIVING GAME-t várna amiben fasza az online és minden benne van ami szem szájnak ingere.
    De ez pl nem a shift2 mert az is botrány kezelés szempontjából...