Project CARS - PC

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

WinT
Áh... én nem tudom mit csinálok rosszul, egyszerűen nem tudok mit kezdeni ezzel. 😞
WinT
Köszi, megpróbálom így mire megyek majd. Természetesen igyekszem ésszel nyomni azt a féket.
A fék ballanszt egy picit az első kerekekre kell növelni, maximum 10%-al, de inkább csak 4-5-el. Legyen kezdetben például 54 (elöl), 46 (hátul). A féktárcsák hűtése legyen első körben nagy, elöl 70-80%, hátul 50-60%, aztán majd csökkenthető. A fékerő olyan 90%-os, de ez tényleg egyéni preferencia kérdése, viszont ennél gyengébb beállítás azt eredményezheti, hogy nem tudod lelassítani a kocsit. Viszont az fontos, hogy ha teljesen, tövig nyomod a fékpedált, akkor az autó kontrázzon be, álljanak meg a kerekek, mert erre - néha - szükség lehet. De egyébként nem úgy kell minden kanyarban fékezni, hogy tövig nyomja az ember a fékpedált. A fékezés egy külön tudomány, gyakorolni kell, minden kategóriában külön-külön. A Formula C-ben még fontos, hogy legyen elég leszorító erő elöl, ha már a fékerő az első tengelyt terheli jobban, a fenti beállítások alapján, az legyen olyan 2-3 erős. Hátul szintén, de inkább erősebb, 3-4.
Nem.
Elötte volt egy komoly holtjátéka meg nem volt középtartomány.
A fogaskerék állásszöge és a pedál útja közösen adta meg az optimális értéket.
Játék közben hangoltam be szétszedett állapotában.
Most már csak a gázpedál útját hosszabítanám meg,de ez már az én izlésem mert így is használható már csak finoman kell nyomni.
Lényegében én már elégedett vagyok😊
A fék az mindig is jó volt, nekem nem blokkol.
Driftelés közben volt hogy mikor elinditom a gáz is szar volt meg a kormánnyra sem reagált így erő ellenerő mit sem ért.
A gáz most már jó és tegnap rájöttem a kormány bajára is.
Nem akartam elhinni hogy ezerrel tekerem a kormányt a gázzal meg húznám ki az autót de ebből semmi sem látszik csak azért is körbeforog,pedig száraz az út.
Megnéztem visszajátszásban hogy lássam kivülről is még is mi a franc történik és lakkor láttam hogy a kerék nagyon lassan fordúl.
Felraktam a menübe az érzékenységet 100ra és láss csodát az autót már bent lehet tartani a kanyarban.
Más simben nincs annyi állitási lehetőség mint itt de nem is kell.
Nyavajás egy játék ez de azért jó😊
WinT
Fékerőt már visszavettem 55%-ra, a balanszot nem bántottam. Kicsit túlkormányzottnak érzem, szűk kanyarokban gyakran megpördülök ha nem vigyázok, még majd erre is ki kell találni valamit, de előbb a fékezést szeretném megfejteni, azt nagyobb problémának érzem.
sertrex
Még az is működhet, hogy amikor érzed, hogy blokkol a kerék, akkor felengeded egy pillanatra, majd újra rálépsz, megint felengeded, majd újra rálépsz. Most megnéztem, default stable beállításon 75% fékerő és 60:40 fékbalansz van ami nálam pont jó, sőt én még emelek is a fékerőn kicsit.
Amúgy meg alul vagy felül kormányozottnak érzed az autót? Vagy csak féktávon orrtolós?
Utoljára szerkesztette: sertrex, 2018.04.30. 12:11:44

Egy férfi sosem nő fel, csak drágábbak a játékai.

sertrex
Miért, most hogy áll a fékerő és a fékbalansz? A leírtakból ítélve a hátsókerekek felé kellene több fékerőt állítanod.
Utoljára szerkesztette: sertrex, 2018.04.30. 11:44:35

WinT
Mi a fenét kellene állítani, hogy ne blokkoljam állandóan az első kerekeket fékezéskor? Egyszerűen nem tudok olyan rövid féktávokat venni mint az ellenfelek mert csak csúszok előre irányíthatatlanul. Ha eléggé le akarok lassítani akkor jóval előbb el kell kezdenem fékezni, de úgy meg állandóan bevágnak elém a jóval kisebb fékútjukkal (Formula C). Próbáltam a fékerőt visszább venni de csak annyi változott, hogy jobban kell nyomnom a pedált, viszont ugyanúgy blokkolnak a kerekek.
sertrex

lac coo
A falab nem merult fel mint lehetseges megoldas...? 😊

Az ég kék, a fű zöld" a Fideszes főgecik gyermekeket erőszakolnak meg!

RJoco
Na most erre beindult a szakma és eszembe jutott egy csomó lehetőség, hogy mi okozhatja nálad a zavart. Az a baj, hogy a tapasztalatok hiányában nehezen tudja megmondani az ember, hogy rendeltetés szerűen működik az eszköze vagy nem. Nem gyakori, hogy 200+ eurós eszközt használjon a környezet, így nem tud viszonyítási alapot képezni. Ezek alapján meg az ember csak találgat és próbálja megszokni vagy elkezdi a sufni tuningot.

Amit viszont még megpróbálnék, hogy frissíteném a firmware-t, ha van hozzá.

És esetleg azt is meg lehetne nézni a kalibrációnál, hogy milyen gyorsan éri el a 100-at. Mert, ha 50-ig szépen megy és utána hirtelen ugrik, akkor az nagyon nem jó.
Utoljára szerkesztette: RJoco, 2018.04.30. 01:18:22

Warning! Cargo bay open, shields are down!

RJoco
Nem tudsz mit terhelni az áramkörön. Felengedett állásban eleve 0 ohm, vagyis olyan, mint egy sima rézdrót a két pont között. Utána meg valószínű egy ADC-re van kötve. ADC=analóg/digitális konverter. 0 ohm-nál a mondjuk 5V van a bemenetén, míg ahogy adod a gázt és nő az ellenállás, úgy lesz kevesebb a feszültség. Az ADC ezt átalakítja digitális jellé és azt küldi tovább. Az analóg jelhez hozzá van rendelve egy digitális jel. A buherálással csak azt éred el, hogy az ADC bemenete nem fog egy bizonyos feszültségnél kevesebbet kapni. Az meg egyáltalán nem ártalmas az elektronikának 😄
A trimmer poti esetén az egyik szélsőre és a középsőre kell, míg a rendes potinál szintén. Viszont érdemes megnézni, hogy vannak kötve, gyakran a másik szélső lábat összekötik a középsővel. Ezt ki is tudod mérni. Ez a pedálnál lényeges jelenleg.

Viszont az is eszembe juttott ha felezem az ellenállást terhelem vele az áramkört. Vajon az baj e.
Inkább attól félek nem lesz egyenletes.Akkor az is ott van hogy melyik lábhoz forrasszam. Elösször a két szélsőre gondoltam.
Amúgy találtam otthon trimmer potit. Azzal a legegyszerübb megtalálni a helyes értéket.
Most már nem azért fogommegcsinálni ha megcsinálom mert nem müködik jól hanem mert kiváncsi vagyok😄
Így szokták szétbaszni a dolgokat.😊
RJoco
Kevesebb lenne. Itt repluszról van szó.
Vagyis 6k-t párhuzamosan kötve 3k lesz, viszont 3k-nál 2k (kb. fél állás a potin), 1k-nál 857 ohm lenne.
A képlet szerint Re=(R1*R2)/(R1+R2).
Egy próbát megérhet, veszteni valód nincs, max a rászánt időd. De, ha beválik, akkor sokkal jobb lehet.

Van ütköző.
Hát érzésre kb.olyan 300 fokot fordul.
Viszont így szétkapot állapotában megkerestem a megfelelő pedál állásazöget és azt hogy a fogaskerék hogy álljon és ez már annyira határeset hogy mondom lehet így hagyom.
Pedig támadt egy elvetemült ötletem😊
Vannak nekem itthon ellenállásaim. Mi lenne akkor ha egy 6ost még pluszba párhuzamosan kötve ráforasztanék.
Akkor elvileg kevesebb lenne nem? És ha mem vállik be csak simán visszacsinálom..
Amúgy mivel nem vagyok hozzáértő ezért nagyon szépen köszönöm hogy foglalkoztok a témával!

RJoco
Balance poti lenne benne?
Erősítőkön lehet állítani, hogy melyik oldal szóljon jobban.
Gázpedálban sok értelmét nem látom.
Azt tudom, hogy a 6,8k szabvány érték, bár potiban még sosem volt rá szükségem, nem is vettem sosem (potiban). 1;2,5;5-ös és ezek több 10x-eseivel találkoztam eddig. Kapcsolási rajzokban is.
A potit teljesen körbe tudod tekerni? Többször is? Vagy a végén van ütköző?

Amúgy minden kocsi más. Szóval a pedál nem tükrözheti az összeset, elvileg a játékban kellene ezt szoftveresen megoldani.
Pl. A BMW-t volt, hogy lepadlóztam, mikor sietősebb volt. Az Opel-nál meg nincs késztetésem rá, mert anélkül is jól megindul. Jobban, mint a BMW.
Utoljára szerkesztette: RJoco, 2018.04.29. 13:49:47

sertrex
Először kipróbálnám egy ugyan ilyen értékű potival, mert lehet, hogy csak elhasználódott. Ha egyezik a tengelyméret akkor csak a régi ki az új be és lehet ég és föld lesz a csere után. Nem hiszem, hogy Fanatecnél ne tudnák a helyes értékű potit belerakni.

Szerintem beleszól az elektronika. Ahogy te is mondod ki kéne szedni és úgy rámérni hogy tisztán lássak
Azért gondoltam hogy 6.8k mert úgy tudom az szabvány és a körüli mértéket mértem.
Az nekem is eszembe jutott hogy kiforrasztás után még rámérek az elektronika miatt,meg vásárláshoz is persze viszem magammal,de egy darabbig még nem fogom szétkapni mert örülök ha van időm kicsit játszani, meg most hogy állitgattam sokat javult még tesztelgetem.
Biztos hogy nem vettem rosszat, ezt a dolgot a fanatec így tervezte,de nekem nem tetszik😊
A kormányomat is megtunningoltam😊
Élethűbb lenne hosszabb pedál úttal,bár egy igazi autót is be tudsz így állitani ha neked ez tetszik..
Egyèbkébt rohadtúl nem tiszta a dolog mert méréskor ahogy tekerem nulláról szép lineárisan felmegy 6-7 közé majd mikor tovább tekerem csökken és visszamegy.
Van lövésed mi lehet ez?
RJoco
6,8k-sal még nem találkoztam, de nem kizárt, hogy csinálnak. Egyedi kérésre biztos.
Viszont az is lehet, hogy az elektronika beleszól a mérésbe. Érdemes lenne kiforrasztani és úgy megmérni.
A tengelyt tekerd ütközésig, mérd meg, majd tekerd a másik irányba ütközésik és úgy is mérd meg. Ki fog derülni az érték és az is, hogy melyik irányban hogy változik.
De, ha minden igaz, akkor 3 lábnak kellene lennie. A középső a "közös" láb. A két szélsőn meg különbözőek az értékek. Vagyis amikor a középső és bal lábon 0-át mérsz, akkor a középső és jobb lábon kb 7k ohmot kellene mérned (legalábbis a maximális értéket). Vagy fordítva a jobb/bal. Igazság szerint sosem figyeltem, de eddig minden legyártott panelemen megfelelő irányban volt a "fel" és "le" tekerés.
Általában egy kaptafára készülnek, elvileg rossz forgásirányost nem vehetsz. És a lábak közötti méret is szabvány, ha nyákra van forrasztva, akkor ott sem lehet gond.
A legtisztább, ha kiszeded és elviszed egy alkatrész boltba. Majd megkéred az eladót, hogy ilyet szeretnél csak fele akkora értékkel.
Ha el nem felejtem és lesz időm, akkor talán ma sikerül szétszednem a pedálom. Engem baromira zavar a fék mögötti gumi és, hogy úgy kell taposnom, hogy majd megemelkedik a szék eleje. Majd kicsit meglesem a benne lévő alkatrészeket.
Kiforrasztásnál figyelj arra, hogy ne szedd le a rézfóliát a "műanyagról". Szóval óvatosan a hőfokkal és a ráncigálással. Én ónszippantót szoktam használni.
És remélhetőleg nem két rétegű a furatnál a forrasztás, mert az külön szívás, de még az is megoldható.
Utoljára szerkesztette: RJoco, 2018.04.29. 02:03:32

alma2
az a gyerek nem szazas. Itt mar evekkel ezelott kiderult ez. Persze, hogy nem aktiv innen ki lett tiltva lassan harom eve, ha megnezed a nickjet. jobb elkerulni...
A valo eletben valami olyasmi lehet mint az egyik tavoli szomszedom, hogy x idonkent a sajat csaladja is kihivja ra a rendorseget, mentot, hogy vigyek el a delpesti pszihiatriara. Aztan par na mulva megint errefele lezeng. Gondolom a megnovelt "tompito" adagjaval. Az is lehet, hogy egy es ugyanaz az ember a ketto 😊

Utoljára szerkesztette: alma2, 2018.04.28. 22:14:51

szerintem

macleody
Azt hittem hall szenzoros a pedál.
Jaja, tök igaz! Kisebb kéne bele rosszúl gondoltam.
6 és 7k körüli értékeket mértem.
Innen gondolom akkor 6.8k-s lehet benne.a 3.3as lenne számomra ideális, mert nulla ohm-nál nem ad gázt.
A baj hogy nem nagyon értek hozzá, nem vagyok elektroműszerész, de végülis ha nem válik be vissza tudom forrasztani.
Csak nagyon meg kell néznem milyet veszek hogy megfelelő legyen a tengely.
RJoco
Lehet, hogy nem lineáris a potméter. Ha van rajta felirat, akkor abból kiderülhet. Ha nincs, akkor rajzolj grafikont az érték és elforgási szög alapján.
Ha nagyobbat teszel bele, akkor csak rosszabb lesz. A poti elforgási szöge általában megegyezik, nem érték függő. Vagyis, ha mondjuk 10k-s van benne és 270 fokot fordul, akkor egy 100k-s esetén 10x olyan érzékeny lesz azon a 270 fokon.
És az sem biztos, hogy működik. Arra is figyelni kell, hogy a poti melyik állásban mit vált ki. Ha nem adsz gázt és úgy 10k az értéke, akkor hiába teszel be 100k-t, mert 10k értékig úgysem fog reagálni. Vagyis az utolsó nagyon kis szakaszon fogsz gázt adni, nincs esély a finomságra.
Ha viszont 0 ohmnál nem ad gázt, akkor egy kisebb potival már megnövelheted az érzékenység útját.
Mindez jelenleg csak spekuláció, még nem babráltam pedált.
Az is lehet, hogy az elektronika képes igazodni az új értékhez, bekalibrálja magát. Ahogy a mai alaplapok is maguktól beállítják a ház LED-ek számára a feszültséget. Bár én kicsi esélyt látok arra, hogy így csinálnák meg a pedálokat.

Üdv .Tegnap vagyis pénteken volt két hete hogy a steamcsoportot 92 taggal se szó se beszéd "el nano "megszüntette.Ahogy elnézem itt sem túl aktív a "házigazda".Mikor láttam hogy már nincs csoport előszőr azt hittem hogy lesz majd helyette másik,ugyanis hiába volt annyi tag gyakorlatilag páran voltak aktívak.Ilyen szempontból megértem "nanót" de jelezhette volna legalább azoknak akik rendszeresen versenyeztek vele.Voltak olyan megnyilvánulásai a játékkal kapcsolatban ami szerintem már orvosi eset.Ez nem vicc.Srácok nem panaszból irtam ide,hanem azért mert pár héttel ezelőtt még én ajánlottam itt a forumba hogy gyertek csatlakozni.Páran csatlakoztak is, tölük én kérek elnézést.Sajnálom a dolgot mert páran azét jót lehet csapatni úgy hogy tudod,nem fognak szarrá törni.Ha valaki azért szeretne játszani vegyetek fel nyugodtan a steamen :komiki1 a felhasználóm aztán dumálunk ott.Köszönöm szépen hogy elolvastátok.
Utoljára szerkesztette: komiki, 2018.04.28. 09:36:52
Na szétkaptam a csl elite pedálomat. Lerövidítettem az útját. és állitottam a fogaskereken.
Kimértem potméter ellenállását és arra a következtetésre jutottam hogy nagyobb ellenállású kellene így a pedál hasznos útja is meghosszabodna, de a fanatec ezt így gondolta.
Kisértést érzek hogy kicserèljem nagyobbra😊
Mindegy, a lényeg hogy az hogy szétkaptam és állitottam rajta már sokat segített.
Szal, úgy nézem igazatok volt a gázadagolásban, ez nem a játék hibája😊
AI ellen, időmérőnél célszerű megvárni, amíg az összes ki nem megy a pályára, és akkor te hagyd el utoljára a box-ot. Ekkor "légmentes" térben fogod tudni az időmérő köröket lefutni. Nem zavarnak meg hátulról, és nem is tartanak fel. Amúgy a balesetek elkerülésében az AI valóban nem valami jó, és ha magas az agresszivitása, akkor bizony test-testben is eléggé erős.
WinT
Csak én érzem azt, hogy az AI az utolsó patch óta teljesen megvadult? Most is Silverstone-on próbálok egy időmérőt teljesíteni, de nem tudtam még egy mért kört menni, mert állandóan belém jönnek és szarrá török én is meg ők is. Mintha nem látná, hogy ott vagyok előtte.
Korábban én ezt nem tapasztaltam.
Utoljára szerkesztette: WinT, 2018.04.27. 17:48:58
Egyébként valszeg nàlam van valami hiba mert nem nagyon panaszkodnak erre ez tèny.
Nem találtam panaszt most nézegettem forumokat.
Na majd jobban utána nézek mi lehet a baja a pedálomnak. :/
Ha már pörögsz többnyire bármiben ülsz cseszheted de nem erre gondolok.
Amikor az autó elindúl mert elcseszted valamerre,vagy sokszor szándékosan én inditom el (mondjuk ha driftelni akarok )ugye ilyenkor ahogy elindul abban a szent pillanatban kormánnyal meg a gázzal meglehet találni azt az arányt hogy úton tartsd.
Legalábbis az életben így van.
Na most a pc-ben nincs időm megtalálni a legtöbb autó nem ad erre esélyt sem.
Csúsztam már meg havas jeges úton ahhoz tudnám hasonlítani az érzést.
Van pár kocsi ami hajlandó reagálni és számit a te erölködésed neki de nagyon kevés.
Ha ti ilyet nem tapasztaltatok örülök.
Én azt is elfogadom hogy nállam van a hiba,csak nem értem hogy pl. az ac-ban miért nincsennek gondjaim.

Én a pcarst már így fogadtam el, a pc1 is ilyen volt már mégis megvettem a 2öt mert sokkal több a játékban a jó élmény mint a rossz😊
Kiváncsiságból megvettem a wrc7 is. Hát nagyon sokat fejlődött jó az irány de még mindig fényévekre van a dirt rallytól....
Azért nem törvényszerű az, hogy ha lemész a fűre, vagy rámész a kerékvetőre, akkor a tapadásodnak annyi. A trükk az, hogy ha érzed az FFB-n keresztül, hogy lemész a fűre, akkor kissé leveszed a gázt. Nekem nincs high-tech Fanatec cuccom, mégis nagyon jól be tudtam állítani a gázadagolást a pedálon. Szerintem nagyon reálisan kezeli le a program a tapadás elvesztését, ha elkezdesz pörögni, és teljesen elveszíted az irányítást a kocsi felett, akkor vagy komolyan elrontottál valamit, vagy valaki megtolt. De - bizonyos mértékben - egyébként kezelehetőek a rázókövek, és a fű is, reflexszerűen gázelvételel segítségével.
Közben eszembe jutott pár sztori. Én a camarot nem nagyon gyilkoltam mert a bátyámé volt és vigyáztam rá de a haverom 78as mustángját nem egyszer megforgattuk.
Egy kis odafigyelésselsimán kezelhető volt.
Nem úgy mint a 405 lovas bomös. Ott ha ki van kapcsolva a kipörgésgátló akkor kurvára kell figyelni.
Egyszer majdnem belebaszódtunk vele egy árokba...
Ahogy mondani szoktuk nem játék! 😊
Van az az erő ami olyan sebességel tolja el a seggét hogy azt már te meg nem fogod.
Nah most a játékban sokkal gyengébb öreg még csak izomautóknak sem mondanàm őket de viccelnek meg ugyan így úgy hogy látom a tempo és az erő nem nagy, ki kellene tudnom húzni.
Persze a komolyabb hátsó hajtású versenygépek már fogják az utat azért arra figyeltek de ha tapadást veszit akkor sokszor ott is baszhatod.
2es fokozattól fölfelè már jó.
Nézzed meg üresjáratban vagy 1es-ben egy erős autónál.
Nekem 8 centi az út amit a fana gázpedálja megtesz.,de 2-3 centi út után az autó eléri a max fordulatot.
Tehát el lehet vele indulni lassan,óvatosan ahogy szép lassan fel is fudom pörgetni de nem lineáris, ne keverjük össze ezt azzal mikor egy erős autó gyorsan pörög fel, és úgy mond harap.
2es fokozattal felfelé már jól teszi a dolgát.
Nézdd meg, kiváncsi vagyok.
macleody
Nekem is fana pedálom van, gyönyörűen lehet adagolni a gázt. Nem tudom nálad mi lehet a probléma.
Én is csak a magánéletből tudom venni a tspasztalatokat és úgy összehasonlítani.
Nem vagyok versenyző, de egy időben sokat mozogtam olyan emberek közt akik versenyeztek.
Van pár autó a játékban amilyen kategóriát már vezettem, de mégtöbbet ültem mások mellett és láttam,éreztem mire képes a versenytechnika.
A családban is volt izom auto. Egy chevy camaro.
De m5 powertől 360 lóra felhúzott evo8tól vfts ladáig sokban volt szerencsém ülni és némelyiket vezetni is.
Ez nem menőzés csak tapasztalat.
Ami engem legjobban idegesít az a tapadás hiánya.
Ha elveszti a tapadást (amit nagyon szeret) a kocsid ő bizony végig fogja pörögni akkor a 360at legalább egyszer és hiába a több száz paripa a versenyfutómű a gumik stb.sem a gázzal sem a fékkel sem a kormánnyal ezt te nem fogod tudni helyre hozni.
Ezt még meg is érteném 100-200 km/h között de ilyenkor az hogy mennyivel mész totál lényegtelen!
Megcsinálja 20al is. Kb. mint a jégen.
Fűre lépni tilos!!
Ha fűt lát bármelyik kerék neked annyi. Az olaj!
A kerékvetőt is kerüld inkább. Ne foglalkozz azzal hogy a versenyeken folyamatosan használják itt azért jobb távol maradni tőle, de azért vannak kocsik a játékban amik birják. Teszteld le melyik az.
A másik meg a gáz.
Ezzel már a pc1-nél is gondjaim voltak. Egy fél centit nyomok a pedálon és maxra pörög a fordulat.
Probálgattam már minden állitást, egy nagyon jó több módon állitható fanatec pedálom van.
Nagyon szeretem, de a pcars-nal mattot kapok.
Probáltam játékon belül állítgatni az érzékenységet de nem sikerül. Csak a pcars-nal van vele gondom.
Nah most probálj meg egy több száz lovas izomautóval lejönni így a jégről, ő akarom mondani a fűről! :p
Aztán van pár kocsi ami meg hozza amit kell legalábbis úgy gondolom a magam amatőr módján😊
Tegnap nagyon dúrván driftelgettem egy gokárd pályán.
Nagyon ügyes voltam! 😄
Remélem hogy ez elég bő kifejtés volt.
Amúgy az ffb szerintem nagyon jó. Az ac ffb-t szokták dicsérni de nekem a pc ffb-je jobban bejön,de az is nagyon jó.Az Ac-nál meg a fizika jobb.
"Szóval azt megtanultam, hogy a jobb cucctól gyorsabb nem leszek"

Pedig valószínű de, akár a bicikli sportot nézed akár a teniszt vagy akár bármely más sportot a jobb eszközök bizony jobb teljesítményt is hozhatnak jelenthetnek, persze ez nem jelenti azt, hogy mindenkinél garantált az azonnali jobb eredmény a jobb eszközök által, de a rendszeres használat és gyakorlás mellett bizony nagyon sokat számit milyen eszköz áll a rendelkezésre... Természetesen itt mint sok más sport esetében a proknál nagyobb mértékben kijön vagy látszik "mennyit hoz" egy bizonyos új jobb fejlettebb sporteszköz.

https://fxmason.blogspot.com/

Sajnos vagy nem, de az autószimulátor programokhoz - azokhoz, amelyek valóban szimulátorok - szorosan hozzátartozik az is, hogy a játékosok tudjanak beállítani autókat. Akik ilyennel nem tudnak, vagy nem akarnak bajlódni, azoknak ott vannak az arcade, vagy "félszimulátor" típusú programok.
Ettől függetlenűl a Project Cars 2-ben van alternatíva. Direkt az ilyen játékosoknak vezették be a Race Engineer-t, ahol "érzet" alapján lehet a programnak megmondani, hogy milyen az autó, a részletes háttérbeállításokat pedig elvégzi a program, a feltett kérdésekre adott válaszok alapján.
Ha valakinek ez sem segít, akkor jöhetnek a Youtube-on található körrekordokat futó beállításokról készült tutorial videók, amely végén általában mindig ott szokott lennie a teljes autóbeállítás bemutatása. Vagy, ha bemegyünk a Time Trial menüpontban, onnan is kimásohatjuk a mások által használt setup-ot. Aztán kísérletezhetünk velük, kinek mi jön be onnan. Mondjuk ott is vannak igen cifra beállítások, néha én magam sem értem, hogy azokkal a beállított paraméterekkel hogyan lehetett körrekordokat futni, de végül is mindenkinek a saját testreszabása a megfelelő.

Egyébként én azt gondolom, hogy mivel ez csak egy játék, ezért bárki, nyugodtan elkezdheti piszkálni a beállításokat, nem lesz ettől még se dráma, se pedig nemzethalál. Bármikor vissza lehet állítani a deafult beállításokat, itt azért nincsenek következményei a dolognak. Nem kell ettől félni. Oké, mondjuk némi angol tudás kell hozzá, hisz a car setup minden egyes beállítható paraméteréhez tartozik egy igen részeletes angol nyelvű leírás, amiben benne van az, hogy ha növeled vagy csökkented ennek vagy annak az értékét, akkor az milyen következményekkel jár, de megijedni tényleg nem kell. Ez csak egy játék, és másnak kárt nem lehet vele okozni. 😊
sertrex
"A baj itt a fizikávsl van,amin a beállitások nem fognak sokat segíteni.
Feltudnám sorolni mikre gondolok, de szerintem sokan sejtik is, meg nem akarom itt a játékot fikázni mert alapjában véve jó játék. Nem a kedvenc auto simen de azért jó!"

Mondjuk ezt azért bővebben is kifejthetnéd, mert ezt a mondatot már rengetegszer olvastam, de igazából itt meg is állt mindenki, miután a fizika, mint varázs szó elhangzott. Számomra ez mindig olyan sejtelmesen hangzik, hogy az autók egy teljesen más fizikai törvényeken alapuló világban mozognak, mint amit megszoktunk megtapasztaltunk a hétköznapi általános fizikai életben. Ugyanis számomra, vezetés közben, eléggé logikus dolgok történnek, persze itt nem versenyzői tapasztalatokból merítkezem, hanem a hétköznapi életben tapasztaltakra támaszkodom. Bocs, hogy szkeptikus vagyok addig, amíg nem hallok valami konkrétumot, valami igazán letaglózó igazságot arról, hogy miben merőben más, mint amilyennek lennie kellene. Persze tudom olyan sose lesz egyik szimulátor se amilyen a valóság, de pl. amikor felállítanak egy rangsort a szimek között, akkor igenis kíváncsi lennék a részletekre. Azt elfogadom és magam is tapasztalom, hogy vannak (még) gyengébb pontok, de szintén tapasztalat alapján az összes többi szim is hibádzik (még) itt-ott. 😊)) Tehát ebben se különbözik annyira többi szimtől. Mellesleg rengeteg hozzászólást lehet olvasni más fórumokon, hogy éppen a fizika az egyik erőssége a PC2-nek, mert az online rész és az egyéb ficsörök nem éppen a legjobbak benne.
Vagy ha éppen a hivatalos fórumot nézem, ahol összegyűjtik a bugokat és egyéb más hibákat, a legkevesebb panasz a fizikát érinti. Szóval ember legyen a talpán aki kiismeri itt magát. Sokszor előfordult az is, hogy szintén a fizikát szidta valaki és kiderült, hogy inkább FFB gondja van. Az FFB ugyanis nem a fizika része, de a fizika kihatással van az FFB-re. Nem beszélve róla hogy nagy a szórás a kormányok között is. Általában a Logitech tulajdonosok szidják az FFB-t/fizikát. Volt szerencsém pár napig egy DD kormányt nyúzni... azóta is vigyorra áll a szám. 😊))
Még soha nem tapasztalt dolgokkal szembesültem. Az AC-t és PC2-t nyúztam leginkább, de néhány kör erejéig rF2, Raceroom és Dirt Rally is terítéken volt. Azt kell mondjam, hogy ezek mindegyike mintha egy másik dimenzióba került volna. Szóval azt megtanultam, hogy a jobb cucctól gyorsabb nem leszek, de az élmény az már egészen más. És ha az összes szim közül a PC2-nek legrosszabb a fizikája, akkor is éppen elég ahhoz, hoz az ember nyugodtan dobjon tőle egy hátast. <#szeret>
Utoljára szerkesztette: sertrex, 2018.04.27. 08:40:00

Ne szégyeld hogy nem mennek a beállitások, te az autovezetés miatt vetted ezt a szimulátort gondolom, nem pedig azért mert érdekel a versenymérnökök munkája.
“Én csak vezetem, hogy mitől megy nem tudom” 😊
Normál esetben nem is nagyon kéne tudnod, elég ha elmondod mit érzel és a mérnökök majd a vezetési stilusodhoz igazitják a verdát.
Ezért nem is jó annyira ha más beállitásait használod.
Van aki azt szereti ha alulkormányzott az autó, stb.stb.

Önmagában egy versenytechnika rengeteg pluszt hoz egy autó viselkedésén már csak annyi a dolgod hogy stilusodhoz meg a pályához igazítsd. (Gyors vagy lassú stb.)
A baj itt a fizikávsl van,amin a beállitások nem fognak sokat segíteni.
Feltudnám sorolni mikre gondolok, de szerintem sokan sejtik is, meg nem akarom itt a játékot fikázni mert alapjában véve jó játék. Nem a kedvenc auto simen de azért jó!
Egyszer valahol azt olvastam hogy ronda,és a forza mennyivel szebb.
Utálom ha összeakarnak hasonlitani egy szimet egy árkáddal.
Nah minegy.
Hát nem tom tegnap ahogy néztem a visszajátszást hogy mentem komolyan néha olyan érzésem volt igazi autót látok.

Adam Jonas
Az teljesen jó szerintem, ahogy nézem, szó van ott az alapokról is.

Tervezek már én is elég régóta összerakni egy oldalt ilyesmi anyagokkal, mert azt látom, hogy sok a kezdő, akik igényelnék az ilyeneket. Mostanában (sajnos-szerencsére) lesz egy kis szabadidőm, majd elkezdem ezt összerakni...

WinT
Tudtok ajánlani abszolút fogalmatlan kezdőknek szóló tutorialt? Az a sorozat ami Sertrex szokott ide linkelgetni jó lehet ismerkedni vagy az már advanced cucc?
WinT
Basszus, felét se értem annak amit írtok.
Elbaszott egy helyzet az enyém, mert imádom az autóversenyt, nézni is meg csinálni is a szimulátorokban - viszont annyira hülye vagyok hozzá, hogy azt elmondani nem lehet. Egy autó beállítását még elkezdeni se merem magamtól. Ezért éreztem magam jobban PC1-ben, ahol lehetett a netről ilyeneket lenézni.
Már eleve ott kezdődik a baj, hogy ha valamit állítok is rohadtul nem tudom megállapítani, hogy most azért mentem jobb időt mert jó felé állítottam a dolgot vagy csak simán jobb napom van.
Nem az én szintem ez, marad a low AI ellen a koca üzemmód, meg néha online az utolsó helyek. 😄
Utoljára szerkesztette: WinT, 2018.04.26. 13:39:32
Az biztos, hogy az egyes autókat be kell állítani, mert a default beállítások nem jók. Az már nem biztos, hogy minden egyes autót minden egyes pályához hozzá kell állítani - természetesen leszámítva az üzemanyagot. Én úgy vettem észre (főleg GT3, GTE kategóriákban), hogy ha egy-egy autót beállítottál, és azt kipróbáltad, illetve letesztelted egy előre meghatározott pályán, akkor a legtöbb beállítás aránylag megfelelő lesz más pályák esetében is. Ez nem törvényszerű, csak a saját tapasztalataim szerint műkődik így is a dolog. Az azonban továbbra is igaz, hogy egy kategórián belül, az abban található autóknak egyéni beállításokra van szükség. Tehát például a GT3-an belül, a McLaren 650S-nek, és a Ferrari 488-asnak teljesen eltérő beállítások szükségesek ahhoz, hogy az adott autóval versenyképes lehess. Én általában egy olyan pályát szoktam a beállítások letesztelésére kiválasztani, amit nagyon jól ismerek. Előzetesen megnéztem, hogy azon mások körübelül milyen időket futottak, megnéztem azt is, hogy az AI milyen időket fut kb. az egyéni verseny szintemnek megfelelő nehézségben. A kocsi beállításait pedig addig próbálom, ameddig nem hozom azt körübelüli szintet, amit korábban láttam másoknál, és az AI esetében. Ez persze nem azt jelenti, hogy meg is tudom dönteni az Ő időszintjüket, de ha már 2-2.5, maximum 3 másodpercen belül vagyok hozzájuk, akkor az autó alkalmas lehet egy-egy online versenyhez használni, az adott beállításokkal. Aztán természetesen még tovább lehet csiszolni a beállításokat, de kezdetnek megteszi. 😊
Az továbbra is fontos, hogy minden egyes autó esetében az időmérős, és a verseny beállítás más. Az elsőnél nincs, vagy alig van motorhütés, viszont magas a fékhütés, alig van leszorító erő, és csak slick gumi, illetve a hasmagasság a lehető legalacsonyabb. A rugók lazák, a gumik keményebbre fújtak, a kerekek dőlésszöge határszinten van, ami stabilistást adja a kanyarokban. A versenybeállítás ettől teljesen eltérő, ott a motorhütésre nagyon kell figyleni (80-90, akár 100%), a fékek hütését vissza lehet venni, a gumikat a tapadáshoz kell fújni, legyen elöl-hátul leszorító erő, hosszabb futamok esetében hard slick gumik, rugók kissé feszesebbek, kis motorfék, stb.

Tapasztalataim szerint vannak olyan beállítások, amelyek nagyon erősen befolyásolják az autó tulajdonságát, és vannak olyanok, amelyeket szinte észre sem lehet venni, még úgy sem, ha a szélső értékein mozgatod őket.
Én azt vettem észre, hogy amit nagyon komolyan be kell állítani az a keréknyomás, és gumi típus. A fékek és a motor hütése. A rugók beállításainál a hasmagasság, és a lágy rugózás (Slow Bump-ok). A tengelybeállítások esetében nem nagyon éreztem a beállított értékeket, viszont fontos a váltó áttétek beállítása, azok helyes megválasztása, főleg magasabb tartományokban, illetve van némi ereje a differenciálmű beállításának is, de ha ezeket deafult-on hagyjuk, akkor abból még nagy baj nem lesz. Ha valamit kihagytam, akkor sorry, javítsatok ki.

A fenti dolgokat csak a saját meglátásom alapján írtam le, de ha már ez egy fórum, és mivel két DLC között általában amúgy is halott szokott lenni, ezért gondoltam lehetne egy kis vitatémát nyitni, vagy egyszerűen csak tapasztalatokat cserélni az autóbeállítások terén, mivel ez egy amúgy is fontos része a szimulátornak. Ráadásul szerintem sokan nincsenek is nagyon tisztában az egyes jellemzők fontosságával, annak ellenére sem, hogy ma már elég sok tutorial érhető el a témában.
Nektek mi a meglátásotok a témában?
Utoljára szerkesztette: Axtros, 2018.04.26. 13:03:35
sertrex
Nem annyira user error, mert a PC2-ben a default setupok nem valami jók, főleg a futómű beállítások. Persze vannak olyanok akiknek pont ezek a default beállítások fekszenek, de majdnem mindenkinek más és más a vezetési stílusa, ezért elkerülhetetlen hogy ne kelljen belenyúlni a setupba. Ráadásul nem lehet minden pályára jó ugyanaz a beállítás. A PC2 nagyon setup függő, már a PC1 is az volt. Nagyok sok haszna van ha nem egyből versenyt nyomsz az AI-val, hanem csinálsz practice és quali sessionöket is, mert versenyre elég jól érezni fogod az autót és be is tudod lőni az adott pályához.

WinT
Sejtettem én, hogy user error lesz ez inkább... akkor megpróbálok majd kísérletezni.
Igen, az esős vezetéshez sajnos más beállítások kellenek. De a lényeg az, hogy ha változik az időjárás, és AI ellen játszol, akkor a változások rajtuk is meglátszanak, sőt, én úgy vettem észre, hogy igencsak óvatosak lesznek. A köridejük, és a tempójuk nekik is csökkenni fog esőben. Én AI ellen olyan 80%-os beállítás körül szoktam játszani, de még nem tapasztaltam nagyon azt, hogy teljesen lemaradnék tőlük verseny tempóban akkor, ha elered az eső. Nekem is, és nekik is nehezebb lesz. Az utolsó patch-ekkel javítva lett az AI, szerintem mára már elmondhatjuk, hogy reális ellenfelek tudnak lenni, és jó kis versenyeket lehet velük is összehozni.
sertrex
Hát igazából esőre egy másik setup kellene. Felemelni a hasmagasságot, növelni a leszorítóerőt, csökkenteni a kerék dőlésszögét, lágyítani a rugókon. Nagyjából ennyi és a vezetési stílusodtól függ, hogy miből mennyit és hogy tudod kezelni. Ha változó időjárással számolsz, akkor meg ki kellene kisérletezned egy köztes megoldást, amivel szárazon és esőben is versenyképes vagy, csak gumit kelljen cserélned.

WinT
Karrierben verseny, Sugo nevű pályán, szárazon indul, majd a negyedik kör végén fixen elkezd esni az eső. Amíg száraz a pálya semmi probléma, nem vagyok egy Scumacher, elég butára is van állítva az AI (44%), símán 3-4-5 másodperccel a gépi ellenfelek előtt vagyok. Amint elkezd esni kiállunk az esőgumikért, és innentől kezdve teljesen esélytelennek érzem magam. Ha be akarom venni a kanyart kilométerekkel korábban kell fékeznem mint szárazon, ha nem így teszek képtelen vagyok lelassítani időben, de egyébként is alig akar befordulni az autó a kanyarba, a pocsolyák meg össze-vissza dobálnak. Gondolom egy esős versenyen ez teljesen normális... de a gép meg úgy megy keresztül tökön-paszulyon mintha mi sem történt volna, slicken, száraz pályán közlekedne, nemhogy megverni de a lépést tartani sem tudom vele. Még a célegyenesben is szemmel láthatóan jön rám, hiába nyomom keresztül a gázpedált a padlón.
Namost én vagyok ennyire béna és nem tudok esőben vezetni vagy el van ez baszva jól?
sertrex

sertrex