66
  • teddybear
    #66
    Példának okáért ott van a Vaskapu-szoros, ami Európa leghosszabb, legnagyobb szurdokvölgye.
  • teddybear
    #65
    A Gellért-hegy csúcsa 233,4 méter magasan van, a Rókus-fürdőnél a part meg ~104 méteres. A Csepel-sziget Szigetcsúcsa 100,9 méter, a Duna Homoród alatt, a határon 86,3 méteres tengerszint feletti magasságon hagyja el az országot.

    Úsznánk.
  • SchumiBacsi
    #64
    Völgyek, bevágások, szurdok, szakadékok.
    Ezekről nem hallottál?
  • teddybear
    #63
    Ezek szerint hegynek felfelé folyik a Duna, mert a magyar határnál olyan 80 méter magasan van....
  • szabod
    #62
    Lényegtelen, mert 120 m-es emelkedés nem lenne, meg ha lenne is, akkor #57-ben leírtak következnének be, szóval szétterülne az említett területeken, de minket nem igazán érintene, ha azt nézzük, hogy a Duna míg áthalad a Szerb-Kárpátokon egyes helyeken 200-300 m magasságokban is folyik.
  • Doktor Kotász
    #61
    És mit kezdenél az esővízzel, ha nem tudna a tengerbe folyni?
    Belvíz lenne a végeredmény...
  • Doktor Kotász
    #60
    Nem néztem utána, de nekem az rémlik korábról, hogy Budapestnél a Dunapart olyan 100-110 méterrel van a tengerszint felett.

    Szóval, a 120 méteres szintemelkedés igenis érintene minket.

    A Geellérthegy domb, tehát 250 méter alatt van. A Dunához képest fele ilyen magas...
  • mr9
    #59
    Akár van hegy akár nincs a víz tud repülni

    http://greenfo.hu/hirek/2011/10/04/toredeznek-az-alpok-csucsai

    vízszintről:

    http://www.climate.org/topics/sea-level/index.html
    http://www.sciencedaily.com/releases/2011/09/110911145228.htm

    +progi ami mutatja a beírt érték szerint az elárasztott területet

    http://merkel.zoneo.net/Topo/Applet/
    http://flood.firetree.net/
  • Sir Quno Jedi
    #58
    Jah, meg a hegyeket rá lehet robbantani a szorosokra, ahol a folyók ki-be folynak a medencébe. Fáin robbantók kellenek és murva sok robbanóanyag, de megoldható szvsz.
  • szabod
    #57
    Annak a jelentős része a Duna-delta és a Román-alfödl terültén lenne csak látható mire elérné a Vaskaput már csak 1-2 m-es szintemelkedést okozna (vagy még annyit se) vmi ilyesmi lenne amúgy a helyzet az egész bolygóval. Mondjuk ezen első ránézésre is rengeteg hiba van (Kaszpi-tónál nagyon nem stimmel vmi pl), de mi helyzetünk kb ilyesmi lenne.
  • Doktor Kotász
    #56
    Igen, azért lóg ki a teteje a vízből egy jéghegynek, mert tágul.
    Tényleg nem érted ezt.
  • Doktor Kotász
    #55
    Tévedés, ugyanis az Antarktisz kontinens, tehát szilárd talaj, amin 3-4 kilométer magas jéghegyek vannak a tengerszint felett.

    Egyébként meg, ha egy jégkocka, ami a vízben úszik, ha elolvad, nem emelné a szintet, mert pont annyi vizet szorít ki, mint amekkora a saját tömege. Arhimédesz törvénye. Minimális eltérés ehhez képest lenne, mert a jég az víz, amit meg kiszort az sósvíz, aminek más a sűrűsége.

    Ami jelentősen növelné a szintet, azok a gleccserek, mert azok most vízszint felett vannak.
    Márpedig az Antarktisz egy kontinens 3 kilométernyi jéggel letakarva. Na, ha az elolvadna, akkor az Antarktisz területe hogyan aránylik a Földéhez? Az átlagos jégtakarója pont így viszonyulna a vízszintemelkedéshez. Igen, tudom, az édes és a sósvíznek más a sűrűsége, tehát lenne némi különbség...
  • Doktor Kotász
    #54
    Nem lesz ilyen jelentős vízszintemelkedés, de azért megjegyzem, hogy a Duna a Fekete tengerbe ömlik, és nem úgy, hogy egy hatalmas vízesés a folyó vége. Tehát, ha valóban ekkora vízszintemelkedés lenne, akkor hegyek ide, hegyek oda, a folyók mentén felfolyna a víz.
  • Doktor Kotász
    #53
    Akik erőltetik az antropogén hatást, azok környezetvédőkből kikerült ENSZ szakértők voltak. Politikai kérdést csináltak belőle egy nemzetközi szervezetben, a sajtó ráharapott, és azóta ez a kollektíyv tudat része lett. Aki pedig klímatudósnak megy, annak már van egy környezetvédő attitüdje, és elfogult.

    Az éghajlat a történelmünkben roppant kedvező és stabil volt a történelem előtti korokhoz képest (talán éppen ez segítette a társadalmak kialakulását), de még a történelmünk alatti stabilitás sem mondható teljesnek, mert lassú változások sora ment végbe. Most ismét egy ilyen történik.
  • szabod
    #52
    Jó lesz az 60-70 m-nek is. Egyébként meg 120 m-rel sem kerülne az országban semmi sem víz alá. Hegyekkel vagyunk körülvéve, a hágók is jópár 100 m magasan vannak.
  • speed2006
    #51
    120? Ennek nézz utána.
  • wednes
    #50
    A tenger szint emelkedés egy dolog, szerintem a kisebb probléma. A melegebb óceánok (megváltoznak az áramlatok) teljesen más időjáráshoz vezethetnek.
  • Sir Quno Jedi
    #49
    Én magasra költöztem, úgyhogy felőlem pár száz métert is emelkedhet.
  • teddybear
    #48
    A víz viszont ha melegszik, tágul, legalábbis 4 fok fölött.. És nagyobb lesz a térfogata, mint amennyit a jég kiszorít a 0 fokos vízből..
  • Rotyoka
    #47
    Nem de a vizet azt kiszorítja.

    Mellesleg a törvényről annyit, hogy a víz az tágul fagyás közben ezért a jég sokkal de sokkal több vizet szorít ki mint az eredeti víz térfogata
  • teddybear
    #46
    Szeged akkor is tengeri kikötő lesz...
  • teddybear
    #45
    Arkhimédész törvényéről hallottál már?

    A vízben úszó jég pont ugyanannyi vizet szorít ki, mint amennyi a súlya.

    Viszont Grönland és az Antarktisz jégsapkája nem a tengerben úszik.
  • Molnibalage
    #44
    Apró bibi, hogy a jégsapka tekintényles része nem a vízben van...
  • Rotyoka
    #43
    Amúgy ha elolvad a jég akkor elméletileg kisebb víznek kéne lennie mivel a jég térfogata jóval nagyobb a vízénél és az víz meg a jég helyére megy nem? (Kivétel a hegyes részek, de a jéghegyek 90%-a még így is a víz alatt van)
  • Rotyoka
    #42
    Ha lyuk lenne akkor nem kéne szénné égetnie ott jópár dolgot? :O
  • Krumplipuska
    #41
    Ha nagyanyámnak ... akkor ő lenne a nagyapám
    De szerintem csak 80 m -el emelkednének a tengerek,szóval mi ezt is megússzuk
  • teddybear
    #40
    Ha a Déli-sark jege is elolvad, akkor az óceánok vize több mint 120 métert fog emelkedni. Ez azt jelenti, hogy a Nagyalföld javarészt víz alá kerülne. Hacsak nem építenek egy gátat a Vaskapuba, egy bődületes méretű szivattyúteleppel, hogy a Dunát átszivattyúzza.
    Más tészta, hogy Európa nagyobbik fele víz alá kerülne, főleg a hollandok.
  • Sir Quno Jedi
    #39
    Nem lesz baj, mi itt a medencénkben jól el vagyunk, mások meg kit izgatnak ugyebár, minek költöztek ODA. :D
  • szabod
    #38
    Egyértelmű hogy a geológiai eredményeket is megnézik, de a legtöbb következtetést az elmúlt 150 évből vonják le. Ha nem így lenne, akkor nem erőltetnék annyira az antropogén hatást.
  • PeeTeR
    #37
    nincs mar sok hatra
  • MacropusRufus
    #36
    sztem a globális felmelegedéshez az embernek van a legkevesebb köze. Nem azt mondom, hogy akkor most hajrá lehet szennyezni! Viszont tudomásúl kell venni, hogy az ember túl kis pont ahhoz, hogy ilyen szinten beleszóljon a változásokba. Ez tény. Egyetlen vulkán kitörés több káros anyagot nyom a levegőbe (többek közt CO2 CO és hasonló jó kis dolgokat, pl. ként meg ilyesmit) mint amit az emberifaj 200ezer év alatt megtett. Érdemes utánna olvasni. De említhetbném azt is, hogy 1000 évvel ezelött bizonyítottan melegebb volt mint ma. Viking települések kerűltek elő az olvadó jég visszahúzódása nyomán.. Tehát ott 1000évvel ezelött nem votl jég.

    Sok a CO2: ez alegjobb érv. A növények mit is zabálnak? CO2-t. És oxigént állítanak elő. Egy felmérés szerint a megnövekedett CO2 miatt egyes növényeknek már kimutathatóan megnöttek a levelei.

    Ami meg a globális melegedést illeti: 12.5millió évvel ezelött kissé melegebb volt mint ma... Tudosók szerint olyan 25-27fok lehetett, ma kb. 14 fok.
    Érdekes egy melegedés.

    Véleményem szerint túl hamar vonnak le hibás konzekvenciákat: komoly megfigyeléseket 1957 után tudunk végezni a műholdak segítségével. De az írásokat is mellé veszem akkor modnjuk 1000 éve figyeli az ember az időjárást komolyabban és 50-60 éve műholdakkal is. A Föld meg 4.500.000.000 éves... Eléggé neces egy ilyen nulla ismeretre azt mondani, hogy az úgy van.
    Van egy ipse akinek van egy több mint 2km hosszú jégrúd a birtokában. (NG-ben olvastam). Ő több mint 100ezer évre visszamenőleg meg tudja mondani az időjárást meg ilyenekez ennek segítségével. Szerinte csak az utóbbi pár ezer évben van ilyen stabil időjárása a Földnek.

    Ami meg a gázok lenyelését illeti:
    particiális nyomás
    dalton törvény és társai

    ez már fizika. 1 atm nyomáson így viselkednek a gázok. Ha nő a hőfok nő a nyomás, és változik az összetétel... Közel sem biztos, hogy olyan qurva nagy gáz lesz.

  • gombabácsi
    #35
    Az olaj elfogyásával még több szenet fog az emberiség égetni, el lehet képzelni a hatásait...
  • mr9
    #34
    Metánról

    http://www.origo.hu/idojaras/20101206-jegkorszaki-allatokkal-vedi-sziberiat-az-olvadastol-egy-orosz-kutato.html

    http://index.hu/tudomany/2011/07/22/metan_irtotta_ki_a_fold_elovilaganak_felet_200_millio_eve/
    http://www.huffingtonpost.com/2011/07/21/earth-burp-mass-extinction_n_906308.html

    @drfaust

    tehát óceánok melegednek -> kevesebb CO2 elnyelése + metán felszabadulása
    ez alapján a jövőre vonatkozó kilátásainkat CCC-ről CC-re minősítem
  • drfaust
    #33
    Klímaváltozás embertől függetlenül mindig volt a földtörténeti korokban, és sokkal nagyobb kilengésekkel mint a mai. Az a elmélet sem állja meg a helyét miszerint a co2 emeli az átlaghőmérsékletet, mert pont fordítva van mivel a melegedő óceánok kevesebb co2 tudnak tárolni mint a hidegebb vizek. És szerintem tök felesleges személyeskedő kommenteket írogatni, mert ez egy vita fórum és nem egy boksz meccs.
  • mr9
    #32
    "Ennyit a borzalmas felmelegedésről..."

    http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs/
    http://www.origo.hu/idojaras/20110920-tengerviz-homerseklet-klimavaltozas-eltuntetik-az-oceanok-a-globalis-felmelegedest.html
    http://ffek.hu/blog/hetesi_zsolt/eghajlatvaltozas_hosszu_tavon

    Megvan az a meleg, egyelőre szerencsénk van hogy elnyeli az óceán
    Az óceáni élővilág viszont nem olyan szerencsés :(
  • lapaleves
    #31
    hát ezek a klímatudósok tök hülyék, bazz. pedig már az sg-n is linkelték, hogy nemúgyvan.

    ilyenkor azért kicsit átérzitek mennyire nevetséges a világ tudósainak döntő többségével szemben érvelni?

    ezek az emberek ezzel töltöttek-töltenek évtizedeket az életükből, esetleg éveket töltenek egy jégkunyhóban, csak hogy kiderítsék az igazságot. gondoljátok, hogy annyira hülyék, hogy nem gonldolják át miért is teszik?

    üljetek már le.
  • Sir Quno Jedi
    #30
    Amúgy szerintem is felfújják ezt a klíma dolgot. Magától is jöhet jégkorszak, vagy felmelegedés, nem kellünk mi ehhez. Max. kicsit besegítünk, de nem oszt-, nem szoroz. Majd sokan meghalnak persze, de ez elkerülhetetlen amúgyis. Kit izgat, a faj maga kiheveri úgyis.
  • Molnibalage
    #29
    Szeritnem csak véletlen egybeeesés. Teljesen naív gondoalt azt feltételezni, hogy a légközlekedésnejk bármiféle ilyen hatása - és ilyen gyors! - van a légkör hőmérsékletére...
  • Molnibalage
    #28
    Most akkor 150 évből következetnek vagy szerinted ebből is? Mert én még nem láttom olyan klímakutatót, akit ne érdekelt volna a geológiai leletekből kimutatható CO2 szint...
  • Doktor Kotász
    #27
    Respect, hogy felmered vállani azt, amiért erettneknek kiálthatnak ki.