227
 • BlackRose
  #227
  Sajnos öngólt te rúgtál magadnak, mert nem azért haltak, éhen mert nem volt mezőgazdasági termelés, hanem azért nem volt mezőgazdasági termelés, mert kinyírták a piacot, és ha nincs piac, akkor nincs termelés sem, tudod kereskedelem (csere) nélkül nincs semmi. Csak úgy a végén nem árt megemlíteni, hogy a tőzsde nem más, mint a piac legmagasabb formája, ott ahol a tőkével kereskednek, és azt irányítják, azokra a helyekre, amelyiktől a legproduktívabb működtetését várják, ami persze nagyjából megegyezik azzal a helyekkel ahol a tőke szükséges, pont úgy, mint az élelmiszerpiacon is. Más szóval, ha a Vörös Khmereknél a mezőgazdasági termelés nem is esett vissza, megszüntették azt a mechanizmust, amely az élelmiszert azokhoz szállította, akiknek szükségük volt rá (és persze mivel nem volt nekik mivel fizetni sem érte, nem volt mit elcserélniük érte akkor az egész dolog alapjában értelmetlen lett, pont úgy, mint a te hozzászólásod is.)
 • drfaust
  #226
  Akkor most magadat hazudtolod meg. "Ha ki van elégítve, akkor jó, ha nincs, akkor tragédia." Nem azt mondtam, hogy ezen múlik minden, de ez az alapja az egésznek erre építkeznek. Majd ha már nem lesz ember csak mondjuk robotok akkor maximálisan egyet értek veled , de egyenlőre energiát élelmiszerrel tudjuk bevinni a szervezetbe. Azért megnézném, hogy két hét éhezés után, hogy nyomkodnád a billentyűzetet, hogy ilyen nagy okosságot írjál. A Vörös Khmerek nem tudom, hogy jönnek ide, mert nem azt mondtam, hogy végezzük ki a városiakat. Egyébként ha jól emlékszem Kambodzsába a több millió áldozat nagy része éhen halt, ez most öngól volt barátom.
 • BlackRose
  #225
  Nem nekem jött a kérdés, de szerintem, talán azért mert nem bízik magában, és aki nem bízik magában és a lehetőségekben az megpróbál minél távolabb maradni a szakadék szélétől és ezért nagyobb tartalékokkal mer csak útnak indulni. Az más persze, hogy mivel többnyire ezt a nagy tartalékot nem tudja biztosítani akkor ez egyben jó kifogás/mentség is neki, hogy soha ne induljon útra.
 • Molnibalage
  #224
  Miért is kellene 300k? Ezt úgy fejtsed már ki kérlek...
 • L3zl13
  #223
  A mellékhatások persze, hogy természetesek, én inkább arra akartam utalni, hogy lehetnek olyan mellékhatásai is a dolgoknak, amitől pont az nem fog megoldódni, amit vársz tőle.
  Pl: Kissebb/olcsóbb "szuperszámítógépek"? Cserébe sokkal több adattal kell dolgozni és sokkal komolyabb számításokat kell végezni.
  Amiket felsorolsz, azok talán a múltban fantasztikusnak hangzottak, de mégsem oldották meg a világ problémáit.
  A számítógépek, a mobilok és az internet elterjedése pedig biztosan felpörgette a gazdaságot, de nem olyan mértékben, hogy beköszöntsön a kánaán, hasonló kaliberű technológia nem húzná ki a világgazdaságot hipp-hopp a csávából. Főleg mert ezeknek is évtizedek kellettek, hogy olyan mértékben elterjedjenek, hogy komoly piaci tényezőt jelentsenek.
 • kukacos
  #222
  Most panaszkodsz vagy dicsekedsz? Ha nektek ilyen fontosak a vidék előnyei, élvezzétek hát a kényelmes életet ott.

  Ja, hogy kéne a tiszta levegő, a jókora porta, a nyugodt légkör, MEG a munkahely, jó fizetés, a város lehetőségei is egyszerre. Sőt, mindezt úgy, hogy körülötted mindenki magyarul beszél.

  Miért nem egyből a lottóötöst kunyerálod?
 • BlackRose
  #221
  Az normális, hogy új problémák is jönnek meg mellékhatások ez nélkül nincs fejlődés. Egyébként elég sok minden érik most is a K&F asztalokon meg szuperszámítógépeken csak ezek is mind olyan dolgok amelyekből nem lehet 1-2 év alatt kereskedelmi dolgot varázsolni, de nézzük csak meg volt számítógép, internet, mobil... ezek mind ezért elég komolyan vitték a gazdaságot, tehát a jövőben én nem is annyira azt várom, hogy 1 vagy 2 nagy dolog vigyen bennünket előre hanem több 100 vagy akár több 1000 kisebb. Nem szabad elfelejteni, hogy azért ma olyan körülményeket és lehetőségeket lehet relatív apró pénzből csinálni (kisebb szuperszámítógépek, nagyon magas szintű nemzetközi real-time együttműködés, fantasztikus szoftver) ami csak 10-20 évvel ezelőtt a világon, 1-2 helyen volt elképzelhető és még ott sem olyan szinten, mint ma. Ez idővel eredményeket hoz, csak mint minden komplex dolog ez is olyan amit nem lehet felfújni.
 • L3zl13
  #220
  A traktor nem hirtelen hullott le az égből, hanem már hosszú ideje megvoltak az előzményei. Esetleg várni kellett, hogy az előállítása elég olcsó legyen ahhoz, hogy Józsi bácsi számára is elérhető legyen.

  Nanotech, vagy bármiféle csodatechnológia egyenlőre láthatáron sincs. Ha jönne egy nagy áttörés, még akkor is évtizedekbe telne, mire ipari méretben elterjedne. Szóval az 5-10 év kizárt. Vagy ha annyira siettetik a dolgot, hogy 1-2 éven belül elterjedjen, abból jó eséllyel katasztrófa lesz.
  És sajnos még abban sem tudok egyet érteni, hogy "jönnie kell" előbb utóbb.
  Én is bízom benne, hogy történik valami ilyesmi, de biztosra azért nem veszem. Azt meg főleg nem, hogy egy ilyen technológiai ugrás után a szép új világ köszöntene ránk, és ne hozna új problémákat vagy ne lennének valamilyen nem figyelembe vett gazdasági mellékhatásai.
 • BlackRose
  #219
  Igen és az első hónapban úgy élsz, mint dédapám az orosz fogságban :) tudom, mert csináltam, kenyér meg pástétom (na, jó egy picit azért jobb, mint az orosz fogságban) és sok gyaloglás :) de azért a végén megéri.
 • BlackRose
  #218
  Ez igaz, de az ötlet az, hogy a jövőben a nagyobb produktivitás által könnyebb lesz visszafizetni az adóságot, mint most a jelenben nélkülözni. A baj akkor van, amikor a produktivitás nem növekszik úgy ahogy gondolták, a GDP elég beteg dolog, de ha már azt akarod használni akkor ha a GDP nem növekszik legalább annyival amennyivel az adóság akkor kezdődnek a bajok.

  Pl. képzeld el mi lenne ha a jövő mondjuk 15-20 évben egy olyan hasonló produktivitás növekedés következne be mint az ipari forradalom idején, ha ez megtörténne akkor röhögve kifizetnénk az adóságot, de ez nagy kockázat mert mi lesz ha nem történik meg.

  Pl. képzeld el a következőt:

  Józsi bácsi, aki földműves volt mondjuk 100 évvel ezelőtt és hitelből vett 10 lovat (mondjuk, hogy az nagy adóság volt neki), és szenved is, mert nagy a törlesztési részlet minden hónapban... Na, most képzeld el, hogy néhány év leforgása alatt, megérkezik a traktor és még néhány technológia, ami Józsi bácsi produktivitását növeli mondjuk 100%-al, és még az élelmiszerárak is megugranak mert a kereslet még jobban növekszik, Józsi bácsi eladja a 10 lovat és vesz egy traktort, és 3 év alatt röhögve teljesen törleszt. Na most ez lehetséges most is, ha a technológiai fejlődés meghozza azt amit várunk akkor a nyugaton is lehetséges a 10% gazdasági növekedés minden évben, csak nem a tradicionális ágazatokban hanem pl. nanotechnológia, biotechnológia, úgynevezett knowledge economy... Igen tudom, sokan ebben nem hisznek, de ez előbb vagy utóbb jön itt nincs mese, a kérdés csak az, hogy ez a produktivitás növekedés mikor következik be, ha 5-10 év múlva, akkor minden rendben lesz, de ha 50 év múlva, akkor nagy bajok lesznek. Egyébként ne én magyarázzak, olvasd el Alvin Toffler könyveit, Thomas Kuhn, vagy esetleg Raymond Kurzweil (kicsit túlzásba viszi szerintem, de az alapötlet ott is megvan), de Peter Thiel (eBay alapitó miliárdos) is mond elég érdekes dolgokat egy lehetséges jövőről. Nem kell ezt mind elhinni, de nagyon sok dolog ebből meg fog valósulni csak kérdés, hogy mikor. Azért is néha időt kell nyerni még akkor is, ha csak illúzióval tartjuk fenn a világot, mert a jövő mindég hozhat valamit amivel könnyen megoldjuk a jelenleg megoldhatatlan problémát. Kockázat vállalás nélkül nincs se élet se fejlődés, csak vigyázni kell, hogy ne legyen a kockázat túl nagy.
 • Doktor Kotász
  #217
  A megoldás az, hogy nem önállóan laksz átmenetileg, hanem bérlőtársakkal.
 • Doktor Kotász
  #216
  "Nagyon nem akarok belemélyedni ebbe a nagy vitába, de valódi termelést a mezőgazdaság végez, a többség ezt rakosgatja vagy alakítja át. Ez a gazdaság alapja, csak mostanság ezt elfelejtik az emberek."

  Ez akkora tévedés, hogy ellenvéleményt kifejteni is felesleges. Az élelmiszerek az egyik nélkülözhetetlen szükséglet, amit ki kell elégíteni, és itt vége is van a történetnek. Ha ki van elégítve, akkor jó, ha nincs, akkor tragédia.

  A te nézeted komolyan vétele hatalmas tragédia lenne. Kambodzsa, vörös khmerek... Lehet utána nézni.
 • Doktor Kotász
  #215
  Az, hogy egy államnak folyamatos hiánya van, és a GDP-vel összemérhető adóssággal rendelkezik, az eleve probléma. Csak éppen annyira régi, hogy természetessé vált. A megengedhető és indokolt az lenne, ha csak nagyberuházásoknál jelenne meg ez a finanszírozás, de úgy, hogy az is csak átmeneti, tehát a kötvények lejáratakor megszűnne, mivel nem adósságból fizetnék vissza a korábbiakat. A pénzpiacnak a gazdaságot kellene finanszírozni és nem az államot.
 • BlackRose
  #214
  Nézd, OK én ezt mind el tudom fogadni, az embernek megvannak a saját fontos dolgai és ez mindenki esetében más, úgyhogy tisztelem és becsülöm a döntéseidet.

  De én az életben azt tanultam meg, hogy ha a munka nem jön hozzád (ami néha persze megtörténik, de elég ritkán) akkor te mész a munkához. Én is magyar vagyok (délvidéki), meg most már magyar és (EU - ezt azért mondom, mert lehetőségeket nyit, nem azért mert bolond lennék érte, vagy mert többre értékelem mint a magyarságom, mert nem) állampolgár is, de még nem voltam, akkor is hónapokat vártam a nagykövetségeken vízumokért és munkaengedélyekért és addig is oda mentem ahol a munka volt, ahol a lehetőségek voltak (megtakarításból, néha kölcsönből stb.) És igaz családommal csak néha látjuk egymást (most már van Skype meg stb. és azért mégis könnyebb) de nekem is és nekünk is jobb anyagi helyzetet tudtam biztosítani és jobban is tudtam fejlődni mintha ott maradtam volna ahol születtem. Persze ettől függetlenül, ahogy már mondtam, becsülöm és tisztelem mindenki döntését és életét, csak éppen nem tudom elfogadni, amikor azért mert ők nem hajlandóak megtenni azt, ami szükséges (és legális) a jobb élet érdekében mindenki másra mutogatnak és nyafognak (nem mondom, hogy te ilyen, vagy de sokan igen).
 • Rapid81
  #213
  Sógorom gazdasági informatikus + minőségügyi szakmérnök és képzeld, nincs számára munkahely, mert szegény pára 2-3 év tapasztalat nélkül jött ki a főiskoláról. Felmenni nem fog Pestre, mert nincs 300ezer Forintja az első hónapra, amíg nem kapja meg az első fizetését.

  Én sem a szakmámban dolgozom (programozó), mert nincs ilyen munkahely sem a lakóhelyemen, sem 100km-es környékén. Attól függetlenül szinten tartom magam, meg suli óta +3 nyelvet is megtanultam. A házat nem fogom eladni, hogy felmenjek Pestre albérletbe, ahol a lakhatás elviszi a fizetés felét vagy itthon hagyni a családot és az ő szájukból kivenni a kenyeret azért, hogy felmenjek. Külföldre meg nem fogok menni, mert magyar vagyok (nem EU állampolgár), ide születtem, itt is halok meg, ez nem pénz kérdése. A távmunka meg Magyarországon röhej. Vagy átvernek vagy átvernek, mert nincs szabályozva.
 • BlackRose
  #212
  Nem mondtam, hogy az élelmiszer nem érték, csak azt mondtam, hogy amikor már nem vagy éhes akkor más dolgokat többre értékelsz.

  Ugyanakkor NEM becsültem én le semmit, éppen azt mondtam, hogy minden ágazat fontos, és, hogy egy kompakt ötvözet. Te és a hozzád hasonlóak állítják azt, hogy más nem fontos. A bróker fontos, de bróker csak akkor kell, ha fejlett a világ, fejlett világ meg nehezen jön létre bróker nélkül. Szomáliában nincs szükség brókerekre, brókerek nélkül meg nem lenne Amerika vagy Japán. Szóval az amit én mondok, nem más minthogy MINDENKIRE szükség van ezen a földön aki olyan dolgot csinál amire van vevő önkéntes a szabad piacon. Legyen az bróker, szoftverfejlesztő, orvos, kőműves, cipész vagy parasztember, de a piac az, ami megmondja, hogy munkájának értéke relatív mekkora a többi ember és szakma munkájához képest és ez, ami nem tetszik az embereknek, ha az ú munkájukat a piac kevesebbre értékeli és ugyanez az, ami nagyon tetszik azoknak, akiknek a munkájukat a piac magasra értékeli. És ez nem állandó, ami ma sokat ér lehet, hogy holnap nem fog és fordítva ezért nem kell senkit sem lebecsülni, meg ezért sem mert egyrészt nem emberi, másrészt meg mindenki függ mindenkitől.
 • BlackRose
  #211
  Mert 90%-uk bölcsész meg hasonló. Nem a diploma az, ami kell, hanem a tudás és tapasztalat. Munkanélküli mérnök az igen ritka dolog. Diplomája esetleg lehet valakinek, de attól még nem mérnök. Mond meg a sógorodnak, hogy nézzen körül pl. a Monsteren és pályázza meg a számtalan mérnöki munkahelyet, aztán majd hívják 3-4 kör interview-re és ha megfelel, akkor felveszik 3 hónap próbamunkára (amely során még kap néhány fontos pluszképzést), és ha ez is OK akkor megkapja a munkahelyet... ha ezt tudja, akkor nincs gond, ha nem akkor a diplomáját adja vissza annak, akitől kapta.

  Ha esetleg Magyarországon, nincs akkor meg éljen a lehetőségével (mint EU állampolgár) és próbálja meg ugyanezt külföldön, mert az nem igaz, hogy nincs munka. A kérdés, hogy tudod-e elvégezni a munkát (olyan minőségben és mennyiségben), amit ezeken az egyébként jól fizető munkahelyeken megkövetelnek tőled.
 • BlackRose
  #210
  Egy érdekes "történet":

  Van egy haverom, aki minimumot tanult (kitűnő volt a suliban, de csak annyit tanult amennyi erre elegendő volt), persze mivel intelligens és nem hülye ez nem volt túl nagy erőfeszítés a részéről. Aztán csajozott, halászott, nyaralt, telelt stb. Az iskola persze “felfegyverezte” egy átlagos képzettséggel, de mivel sok ilyen van, nem talál magának melót a saját képzetségi fokán, felfelé nem mehet, mert nem képes rá tehát be kellett, hogy érje kevesebbel, mint amire képes. Amikor találkozunk, mindég zúg, hogy én 5x annyit keresek, mint ő, csak hát én nem csajoztam annyit, mint ő, nem pecáztam nem nyaraltam nem teleltem, hanem tanultam, mint a hülye 5x annyit, mint amennyit az iskola követelt. Na, most ez nem lenne gond, mert mondom neki OK nem késő, én segítek, útbaigazítalak és még esetleg aztán munkakeresésben is asszisztálok, csak tanuld meg ezt és ezt, aztán találunk egy gyengébb melót ezen a területen és 1-2 év tapasztalat után legalább 2x akkor fizetésre teszel szert, mint most.
  Erre ő azt mondja, á… öreg vagyok már én… (37 éves) nem nekem való a változás… na, most feldurranok a hülyeségétől, mintha 90 éves lenne és várná, hogy mikor távozik ebből a világból.

  Aztán van egy másik haverom aki hasonló volt mint ő, de aki később (mikor megjött az esze) tanult és ma DBA-ként dolgozik elég szép fizetésért. Na bemutattam őt az első havernak, hogy lássa, hogy nem dumálok hülyeséget hanem tényleg lehetséges a helyzetünk javítása és sok ember ezt meg is teszi napról napra… erre ő azt mondja OK, de nem nekem való az… és inkább nyafog, hogy nincs pénze, aztán meg bevágja magát a TV elé és ezer órát szúr el minden évben a labdarúgásra (TV), játékokra és filmekre.

  Na, most OK, ha neki ez az élet, én ezt el tudom fogadni, de akkor ne panaszkodj, és ne mutogass azokra, akik más életet választottak maguknak és jobban élnek, mint te. A lehetőség neki is legalább akkora volt, mint nekem, nem hülyébb mint én és családja még gazdagabb volt mint az enyém és az apjának is jobb munkahelye volt mint az én apámnak… aztán most én vagyok a szaralak mert tanultam és dolgoztam és mert tanulok és dolgozok, meg persze a büdös kapitalizmus és a tőzsde.
 • Rapid81
  #209
  Ha annyira szükségünk van mérnökökre, szoftverfejlesztőkre, stb, akkor miért van annyi diplomás munkanélküli? Meg miért mondták a kétdiplomás sógoromnak, hogy túlképzett?

  Meg azt sem tudtam, hogy az élelmiszer nem érték. Ha a paraszt nem dolgozik, akkor a semmirekellő bróker, menedzser és betondzsungellakók szépen éhen halnak. A csirke tudod nem a réten terem nejlonban.

  Annyira lenézed a termelő ágazatot, akik nem haszontalan "okostelefont" meg "zenélő papírkockát" gyártanak, hogy az már fájdalmas. Akik nem azért vettek fel hitelt, hogy nagylábon akarjanak élni, hanem azért mert saját lakást szerettek volna, ami egy normális világban magától értetődő lenne. Most meg mehetnek az utcára.

  Egyetlen dologra sem feleltél értelmesen, csak mantrázod a "gazdaság az Isten" szövegedet, meg a "bróker a király", aki azt sem tudja, hogy a tehén nem lila. Nélkülük szebb lenne a világ, mert nem forgatnák ki mindenből a kisembereket.
 • BlackRose
  #208
  És szerinted mindenki az NBA-ban játszik, mert ott fizetnek a legjobban... ember a harmadlagos ágazatban csak az dolgozhat, aki erre megfelelő képzéssel rendelkezi, azért is sokan nem mehetnek oda, még ha sokat fizető munkahelyek százezrei vannak ebben a pillanatba is pl. a Monsteren. NBA-ban csak akkor játszhatsz, ha képességeid jobbak, mint a jelenlegi leggyengébb NBA játékos képessége (akkor őt kilököd) ha nem akkor csak álmodozhatsz erről és vagy nem fogsz semmit csinálni vagy megelégszel egy gyengébb ligával ahol kisebb pénzért kell játszanod. Vagy keményen dolgozol, hogy a képességeidet olyan szintre tornázd fel, amivel már később bekerülhetsz oda is. Ez a verseny. Nem juthat mindenkinek aranyérem, de ettől még az ezüst és a bronz sem szemét.
 • BlackRose
  #207
  A piac mondja, meg hogy mi a kisebb és mi a nagyobb értékű dolog ezen csak a hülye vitatkozik. Egyébként a fizetések a produktivitástól függnek, ha 50% ember dolgozna a mezőgazdaságban és ugyanazt termelné, meg mint az a 2% akkor lenne baj a jövedelmekkel (és ott ahol ez az eset azért is van baj a jövedelmekkel), ugyanez vonatkozik a másodlagos ágazatra is, NEM lehet kis produktivitással megkeresni a nagy pénzt, ha akarsz úgy élni, mint egy mérnök vagy egy szívsebész akkor olyan értéket kell produkálj a piacon a társadalomnak. Kicsit nevetséges produktivitás növelés nélkül béremelésről álmodozni, ha meg megvan a produktivitás növekedése, akkor a bérekkel sincs semmi különösebb gond. Egyébként is nem azért veszítik el az emberek a munkahelyet az elsődleges és másodlagos ágazatban, mert valaki ki akar velük szúrni, hanem azért mert valaki más produktívabb, mint ők (lehet ez technológia, robot, gép vagy kínai és vietnámi melós, mert a produktivitás nem csak akkor nagyobb, ha többet termelsz, hanem akkor is, ha kevesebb input ugyanazt az outputot eredményezi). Szóval, ha nem tudsz versenyezni az ázsiai munkaerővel, akkor, találj magadnak olyan ágazatot, amelyben az ázsiai nem tud versenyezni veled. Van ilyen bőven.

  A gazdaság meg csak azért omlik össze, mert valaki mindég belenyúl, mert azt hiszi, jobban tudja, mint a spontán társadalom és piac és ezzel elszúrja a spontán (természetes) munkamegosztást. Nem tudunk mi magunk egy ceruzát sem csinálni (még a legokosabb mérnökök sem), úgyhogy ne ábrándozz arról, hogy gazdaság (munkamegosztás és csere) nélkül létezik civilizáció, társadalom tehát akár ember is (a modern értelemben).

  Különben nem vagyok én okos és mindentudó, ha valamit mondok, akkor éppen az, hogy én sem és senki más sem tud semmit, de mi (mint társadalom) valahogy közösen elég sokat tudunk.
 • Rapid81
  #206
  Csak ott a probléma a "komoly" okfejtéseddel, hogy ha az "elsődleges" és "másodlagos" ágazatban már mindenkinek büdös lesz a munka, mert mindenki a "harmadlagos" ágazatokban akar dolgozni, mert az jól fizet, akkor az egész harmadlagos ágazat éhendöglik, az "elsődleges" ágazat meg megtermeli magának az ennivalót, okostelefon, teherautó, meg egyéb "modern" dolgok nélkül. Kőművesek nélkül meg megnézném, hogy az irodista milyen irodában dolgozna vagy milyen saját maga által tákolt viskóban lakna...

  Az meg, hogy kisebb és nagyobb értékű dolog, az erősen viszonylagos, "hagynemondjam" RELATÍV!

  De tudom, hogy te annyira okos és ügyes és mindenttudó vagy, hogy te mindent megtermelsz, megépítesz, megalkotsz majd magadnak, ha a gyönyörű gazdaság, amiben vallásként hiszel és istenítesz, majd a közeljövőben összeomlik.
 • BlackRose
  #205
  Valódi termelést az végez, akinek a termékét, szolgáltatását, ötletét valaki más megveszi önkéntesen a szabad piacon, mert ő valakinek kielégített valami szükségletét, teljesen mindegy, hogy az krumpli, vagy számítógép, vagy regény, vagy hitel, vagy találmány, vagy lábmasszázs... csak ezt egy Marxista baromsággal szennyezett fej nehezen vagy sehogy nem tudja felfogni.

  Mikor éhes vagy akkor a krumpli az, aminek előnyt adsz, de amikor már ettél akkor már valami más érdekel és ez a más nélkül nincs is semmi értelme az evésnek, mert mi a fenének élni, ha az egész világunk a krumpli. Persze léteznek alapvető szükségletek, ami nélkül a többi szükségtelen és nincs sok értelme, de ez csak akkor valódibb, ha primitív társadalomban élünk, és ha az emberek szenvednek az alapvető szükségletek kiegészítésével (ami nyugaton és itt bele értve Magyarországot is nem reális, Szomáliában esetleg igen).

  Egyébként a mezőgazdaság és pl. bányászat az elsődleges ágazat, az ipari termelés (feldolgozóipar) a másodlagos, de a szolgáltatások, tudomány, fejlesztés stb. (harmadlagos) ágazatok nélkül az elsődleges ágazat produktivitása vagy 10x rosszabb lenne, másodlagos majdnem, hogy nem is létezne… úgyhogy ez mind fontos és mind egy kompakt ötvözet. A tény, hogy mindhárom ágazat produktivitása növekszik pl. nagy tévedés azt hinni, hogy az USA ipari termelése gyengébb mint valaha, hiszen 2007-ben volt a maximum, a válság miatt visszaesett, de most már lassan beérte a 2007-es szintet. Az ami változott, hogy ma már csak 12% foglalkoztatott keresi jövedelmét ebben az ágazatban, ugyanígy a mezőgazdaság is rekord produktivitással dicsekedhet még akkor is ha a foglalkoztatottak kevesebb mint 2% keresi jövedelmét abban az ágazatban. Szóval az változott, hogy az emberek többsége már nem az elsődleges és másodlagos ágazatban dolgozik és nem ott keresi a jövedelmét, ami jó mert azt mondja, hogy fejlett az ország, és csak akkor van gond, ha azok az emberek amelyikek kiesnek az elsődleges és másodlagos ágazatból nem képesek maguknak munkát találni a harmadlagos ágazatban…

  És az tény, hogy a harmadlagos ágazatban nagy az emberhiány, csak éppen az a baj, hogy sokan nem rendelkeznek megfelelő képzettséggel, hogy ezekből a munkahelyekből elfoglaljanak egyet, na most ez nem gond ha valaki továbbképzi magát. Az a gond ha valaki erre nem hajlandó és a helyett, hogy alkalmazkodna a változó világhoz, mindenkire mutogat, hogy kiszúrtak vele, hogy akarja vissza azt amitől “megfosztották”… mintha a munkahelye alanyi jogon járna vagy a nagyapjától örökölte volna…

  Egyébként az ember csak egy transzformátor, nem állit elő semmit csak transzformálja az anyagot, energiát, tudást, stb. kisebb értékű állapotból nagyobb értékű állapotba (néha sajnos fordítva is, de az már nem gazdasági kategória), ezért nem csak az anyag és az energia fontos, hanem az, is, hogy hogyan tudjunk minél kevesebb anyagot és energiát minél értékesebb eszközé alakítani. Pl. 100 évvel ezelőtt az ember néhány gramm homokból, fémből és energiából kb. max egy sótartót tudott csinálni, ma pedig egy okostelefont amivel minden pillanatban mindenkinek elérhető, és amelyikkel minden pillanatban elérhető számára majdnem minden olyan információ, amire szüksége lehet. És persze ez mind nem sokat érne, és meg sem tudnánk csinálni, ha nem építettük, volna fel azt az infrastruktúrát, amely ezt (és számtalan más) eszközt használhatóvá és szükségessé is tett. Ideje az embereknek felfogni, hogy a nyugatnak nem kőművesekre és gyári munkásokra van szüksége (és nem is bürokrata irodai melósokra), hanem orvosokra, ápolókra, mikrobiológusokra, genetikusakra, szoftverfejlesztőkre, menedzserekre, statisztikusokra, mérnökökre, pilótákra, tanácsadókra, stb.
 • kvp
  #204
  "de valódi termelést a mezőgazdaság végez,"

  Mezogazdasag, banyaipar, nehez es konnyuipar, stb. Az aruk mozgatasahoz pedig szukeg van a teherszallitasra, az elosztasukhoz boltokra, ez utobbi mar reszben a szolgaltatoipar resze. A penzugyi rendszer viszont csak azert kell, mert nem letezik egy olyan kozponti allamkozi szervezet, ami a tranzakciok kezeleset ingyen elvegezne. Pedig a mai digitalis vilagban sokkal hatekonyabban is meg lehetne oldani, persze ehhez kellene egy nonprofit kozponti bank. Azert nem mennek bele az allamok egy ilyen letrehozasaba, mivel nagyon konnyuve tenne az iranyitast es fennallna egy tervgazdasagi rendszer kialakulasanak a veszelye es elveszne a munka nelkul szerzett vagyon lehetosege. Azt nem mondom, hogy ez feltetlen rossz lenne, de se az allamok, se a gazdagabb emberek nem hajlandoak lemondani a penzukkel megszerzett hatalmukrol egy (esetleg valasztott) nemzetkozi testulet javara.

  "És még hozzátenném, hogy az Amcsik profitálnak a legtöbbet az üzleten, hiszen papírért (amin azt írja, hogy dollár) kapják az árut."

  A gond ott van, hogy kina ezert a papirert tudast es technologiat kap. Viszont nem engednek be a kinai piacra semmilyen kulfoldi ceget, csak akkor ha allami ellenorzes alatt tarhatjak, tovabba a nyugati cegek nem vihetik ki a belso piacon megtermelt profitjukat. Tehat amerika kap olcso termekeket, kina megkapja a gyartokapacitast es a szaktudast. A penz masodlagos, mivel kina a megkeresett dollarjabol mashonnan vasarol, tehat europaban es afrikaban kolti el. Ez hosszu tavon oda vezet, hogy amerikaban nem lesz se szaktudas, se szakember, se termelokapacitas. Ekkor kina nyugodtan odaallhat egy veteli ajanlattal, mivel az amerikai cegek nem tudnak ellenallni, mivel a gyartokapacitasuk kinaban van, a piacuk pedig nem rendelkezik vasarloerovel. Ezzel szemben kina mindig is ugy epitette az iparat es a kereskedelmet, hogy egy hosszabb haboru eseten lehetoleg onellato legyen, tovabba barmelyik partnerenek a bedolese eseten kibirja a piacvesztest. Ha amerika nem tud fizetni egy termekert, akkor a rakterkeszletet eladjak a belso piacon fillerekert es atallnak valamilyen mashol keresett termekre, vagy ha mar nincs tobb piac, akkor fejlesztik a hadsereget. A lenyeg az, hogy ok nem a fenntarthato fejlodesre jatszanak, hanem arra, hogy gazdasagi es katonai folenybe keruljenek, majd ezt meg is tudjak orizni. Ez utobbihoz nem kell folyamatos fejlodes, csak eppen annyi, hogy masok ne elozzek meg kinat.
 • drfaust
  #203
  Nagyon nem akarok belemélyedni ebbe a nagy vitába, de valódi termelést a mezőgazdaság végez, a többség ezt rakosgatja vagy alakítja át. Ez a gazdaság alapja, csak mostanság ezt elfelejtik az emberek.
 • Rapid81
  #202
  Egy 30ezres havi törlesztésű hitellel szerintem rohadtul nem vállaltam magam túl 3 éve, csak a sok semmihez nem értő, hiteleket orrba-szájba mindenkinek osztogató (igen, képzeld olyanok is kaptam hitelt, akiknek nem kellett volna kapniuk, ezért pukkant ki a hitellufi) idióta bankok miatt jelenleg már 75ezret kell havonta kipengetnem. Meg most orbánka miatt megint emelnek rajta egy laza 10ezret kamatemelés címén, mert végtörlesztés meg a többi, amivel azoknak a hiteleit is be fogja dönteni, akik eddig tudták fizetni. A végtörlesztést meg kizárólag azok tudják megtenni, akik eddig is tudták fizetni a hiteleket, akik meg nem, azok miből végtörlesztenének? De a bankok nem terhelik át az ügyfeleikre...

  Ja, hogy te 2008ban láttad a jövőt és ezért nem vállaltad túl magad? Akkor légyszi súgd már meg a most szombati lottószámokat...
 • Merces
  #201
  ...ki zsidózott? addig nem megyünk sehova még ezt nem tisztáztuk
  na viccet és szemitákat félretéve a kapitalizmus nem tűri a recessziót, márpedig a nyersanyaghiány oda vezet. Tudod fenntartható növekedés bla bla....feltünt már hogy milyen szorgalmasan gyüjtögetik a szines ,meg a nem szines fémet a lerakatok, vagy hogy az elmult három évben a vas ára kb háromszorosára növekedett,kina felvásárol mindent ,és az energiahordozókrol nem is beszéltünk........
 • kukacos
  #200
  Akkor művelődj még.

  http://www.piie.com/publications/chapters_preview/3810/12iie3810.pdf

  http://www.bloomberg.com/news/2011-01-18/foreign-direct-investment-in-china-in-2010-rises-to-record-105-7-billion.html
 • BlackRose
  #199
  Na azért nem kell meglepődni, ha majd Kínában is eldurran a lufi... mert ők sem találtak ki egy ciklus nélküli gazdasági rendszert.

  Egyébként nekem az a furcsa, hogy pl. Shanghaiban kilakoltatnak egy dupla családot (öregek és fiatalok) egy 40m2 szar házikóból és cserébe kapnak két 60m2 vadonatúj lakást (öreg család, ifjú család) és mindezért nem fizetnek egy vasat sem. Szóval ezt valakinek meg kell fizetnie, ami arról árulkodik, hogy ezt azok fizetik, meg akik nem kapnak semmit. Ez lehet, hogy szép meg szuper, de ez sem fenntartható. Kínában nemsokára az lesz a probléma, hogy ott is majd az emberek az a része is amely nem vesz még részt a Kínai csodában követelni fogja az életszínvonalat, mert nagyon nehéz egy országban élő emberek között nagy életszínvonal különbséget hosszú távon fenntartani. Shanghaiban 10x olyan fizetések vannak és 20x olyan életszínvonal (nem beszélve a lehetőségekről) mint valamilyen kisebb városban vagy faluban. Az USA-ban is egy kisváros nem tud magának olyan fizetéseket és életszínvonalat, mint pl. New York vagy Boston, de s különbség nem 20x és mégis az embereknek nem tetszik. Akkor képzeld el mi lesz majd Kínában, amikor az emberek elkezdenek zúgni, hogy nincs mit enni, a haver meg szupermodern lakásban él Shanghaiban és 3m LCD TV-n nézi az Olimpiát… szóval a Kínaiak majd kezdik követelni a fejlődés egyenletesebb formáját és nem akarnak majd 20 dollárért dolgozni egy kisvárosban azért, hogy Shangaiban valaki 60m2 lakást kapjon.
 • BlackRose
  #198
  Ha már ezt is ide tesszük, akkor az USA állami (institúció nem ország) adósságának külföldi része kb. 30-33% (70% belföldi) ennek 26% van Kína kezében, vagyis a teljes adósság kb. 8%... szóval ez nem olyan veszélyes. Az lenne a veszélyes, ha ezt nem tudnák stabilizálni. Maga az adóság automatikusan nem jelent negatívumot, akkor negatívum, ha nem tudjuk fizetni az érkező számlát, és ezt általában akkor nem tudjuk, ha a hitelt nem tudtuk úgy kihasználni, hogy növekedjen a produktivitásunk és, hogy piacot biztosítsunk, amelyiken ezt a többlet produktivitást értékesíteni tudjuk. Ez most a nehéz dolog, főleg azoknak, akik a hitelt megzabálják, mint pl. a Görögök. Nevetséges, hogy ma mindenki az adósságot támadja feltételek nélkül, az adósság nem bűn, megzabálni a hitelt az már igen.
 • Doktor Kotász
  #197
  Pontosan.
 • Doktor Kotász
  #196
  Tévedsz.
  A kínai állam finanszírozza, illetve utána a magas rangú tisztségviselők megprivatizálják maguknak. Szinte percenként lesz ott valakiből dollármilliárdos. Kínának már régen nincs szüksége tőkére. Mondok valamit, leülsz, és beszarsz. Nyáron volt cikk belőle, hogy kína az előző hónapban 170 milliárd dollárral növelte a valutatartalékait. Ezek bazdmeg két hét alatt összespórolták azt az összeget, ami a mi államadósságunk, és esélyünk sincs rá, hogy 20-30 évb alatt megszabaduljunk tőle. Ezek meg két hét alatt összegyűlt, hogy félretegyék csak úgy tartaléknak, meg vásároljanak belőle államkötvény itt-ott jószándékuk jeleként.

  Felejtheted el az elavult nézeted, hogy nekik tőkére van szükségük, meg csak alsógatyákat hegesztenek össze.

  Ők finanszírozzák az USA költségvetési hiányát.
 • BlackRose
  #195
  Az a baj, hogy sokan a gazdaságot és a kereskedelmet nemzeti keretek között képzelik el, pedig a gazdaság és főleg a kereskedelem cégek és emberek közötti dolog. A cégeknek meg nincs nemzetisége akármennyire is ezt akarják elhitetni velünk a szuperszaki politikusok. És még ehhez hozzá lehet tenni, hogy sok cég ma már multi... az állam persze késik, a jogszabályok az adórendszerek stb. mind nem megfelelőek globális szinten. Ha akarjuk látni a jövő globális gazdaságát akkor képzeljük el az USA jelen gazdaságát, az 50 szövetségi állam nem egy központi ország és mégis működik, azért mert köztük szabad az út, a cégek nagyon hasonló és összehangolt jogszabályok között működnek Texasban is és Oregonban is (és a többi 48 államban), senkit sem érdekel, hogy pl. Kalifornia több árút ad el Georgiának mint fordítva mert a kereskedelem a cégek és emberek között történik és nincs az az illúzió, hogy Németország kereskedik Japánnal, hanem Siemens a Toshibával stb. ugyanakkor a SONY TV-t nem Németország veszi meg hanem a Hans vagy a Fritz... a Windowst nem Olaszország, hanem valami Giuseppe vagy Mario... és nem Amerikától, hanem a Microsofttól. Csak persze egyszer majd a világ is felnő az amcsi rendszer szintjére és akkor a könyvelések jobban fogják követni a valóságot és kevésbé az illúziót.
 • Doktor Kotász
  #194
  Jelenleg leginkább Kína finanszírozza az USA költségvetésének a hiányát.
 • kukacos
  #193
  A tőkét meg, amiből a bányákat nyitják Kínában, meg a Nyugat, na és a kitermelt cuccokat is mi vesszük meg. Mindkét félnek megéri, és mindkettő nagyot bukik, ha a rendszer befuccsol. Ezügyben abszolúte nyugodtan alszok, pont mint ahogy az a gondolat sem bánt túlságosan, hogy az áramomat mondjuk Visontán termelik meg, és nem a sarki erőműben.
 • BlackRose
  #192
  +1

  És még hozzátenném, hogy az Amcsik profitálnak a legtöbbet az üzleten, hiszen papírért (amin azt írja, hogy dollár) kapják az árut. Ugyanakkor ez a papír nehezen kerül vissza az amcsi piacra, mert Kína nem tud rajta mit venni (Amerikából), így a dollár vásárlóereje viszonylag stabil az USA-ban. Az amcsi gazdaság a legproduktívabb a világon, képesek néhány táska papírért egy óceánjáró árut kapni. Na, ezt szeretném látni ki, tudja még. Egyébként a kérdés, hogy miért is csinálja ezt Kína? A vállasz, hogy valójában nem papírért csinálja, hanem egy szolgáltatást vesz az amcsiktól. Ez a szolgáltatás pedig nem más mint a fejlett piac, ugyanis Kína nem rendelkezik megfelelően fejlett piaccal és ha gazdaságát többnyire a saját piacára alapozna (tehát nem lenne export gazdaság) akkor ugyanezt a fejletségi fokot amelyiken ma van lehet, hogy majd csak 20-30 év múlva érte volna el, tehát nem hülyék a Kínaiak, sebességet vesznek az amcsiktól, azt a sebességet amelyiket önerőből képtelenek lennének elérni. Más szóval sok olyan befektetés, ami kivezető nekik, mert az amcsi piac ezt eredményezi nem is valósulna meg, mert a relatív fejletlen Kínai piac igényei és vásárlóereje nem volna elegendő, hogy kifizetődő legyen. Tehát pont, ahogy mondod nagyon hasznos szimbiózis.

  Persze azt is meg kellene említeni, hogy a könyvelési módszerek is már nem megfelelőek a jelenlegi pénzügyi és gazdasági világban. Mert pl. a Kínaiak a rakás papírt könyvelik a valódi értéket, amit kapnak, viszont senki meg sem említi, de nem hülyék ők, nagyon is tudják, hogy az ott van, ezért is szaladnak az “eladósodott” amcsiknak még több árut adni egy nagy rakás papirért. Persze az amcsik sem hülyék, ök is a papirt könyvelik (cask minuszban) de tudják, hogy az igazi érték a Kinai fejlődés amely nemsokára lehetővé teszi, hogy az ő szuperfejlett post-industrial gazdaságuknak legyen piaca nem cask az USA-ban hanem Kínában is. Az amcsikat érinti a legjobban a fejlettségi különbség (és az EU-t) mert ők rendelkeznek a legfejletebb társadalommal és gazdaságal és egyik oldalon nincs választásuk megvenni az árut Kínaból de nem tudják eladni a szolgáltatásaikat Kínának (megfelelő mennyiségben)… de ez nem lesz mindég igy.
 • Doktor Kotász
  #191
  Szerintem ez önámító optimizmus.
  Lásd ritkaföldfémek. Ma Kína adja a termelés 95%-t.
  És minimum 10 év lenne, míg a nyugat kiépítené a saját infrastruktúráját, mert már régen leépítette.
 • Doktor Kotász
  #190
  "okos nagyon okos...
  csak megjegyezhette volna hogy a madzagon is kb ennyit :)))"

  Kábé nem. Egy elektromos impulzus terjedési sebessége egy vezetékben egyetlen dologtól függ: a vezetéket körbe vevő szigetelőben milyen sebességgel tud haladni az elektromágneses hullám. Légvezetéknél fénysebesség, mert ott a szigetelés a levegő, de az ugye mindenféle zavart vesz fel.

  Szigetelt vezetékben lelassul az elektromos jel terjedése. Ennek oka, hogy nem az elektronok szállítják az energiát, hanem a két vezeték között terjedő elektromágneses hullámok. Az elektronok áramlása csak kísérőjelenség.

  Ha belegondolsz, akkor egy antenna a vákuum hullámimpedanciájával rendelkező szétnyitott lezáratlan vezeték. Elindul az elektromos energia, majd a szétnyílt vezeték végeinél szétszóródik a térben. Nem az áram hagyja el, hanem az elektromágneses rezgés az antennát. Ha ez enm így lenne, akkor a váltakozó áramot a saját hullámhosszának felénél messzebre nem is lehetne elküldeni egy vezetékben. Mert a váltóáramnál az áram iránya változik, így amennyit előre szalad az elektron, annyit vissza is jön, így nem jutna el az áram a hullámhosz felénél messzebre. De mivel eljut, bizonyítja, hogy nem az áram szállítja az energiát. Az elektromágneses tér a szigetelőben, és ahogyan halad az elektromos tér, úgy gerjeszt áramot a vezetőben. Nagy frekvenciákon maga a szigetelő jobban melegszik, mint a vezeték, mert nagyobb az elektromágneses tér okozta energiaveszteség, mint a vezeték ellenállása miatti.

  Tudod hogyan erősítik a nagyfrkvenciás adók jelét? Nem tranzisztorral. Egy szögletes üreges csőbe belevezetik az elektromágneses hullámot, ami körül van egy tekercs, amibe egyenáramot vezetnek. Gyakorlatilag egy elektromágnes gyorsítja a rádiohullámokat, mielőtt az szétszóródik az antennából.

  Inkább egy fura vízvezetékrendszerre hasonlít az adótorony, mint elektronikára.
  Nem elektronika és nem tranzisztorok erősítik fel a jeleket.
 • kukacos
  #189
  Ezt a piac megoldja majd. Kínát nem tudja a világ felhúzni, mint Japánt, nincs rá elég zsé. Amikor majd az USA-ban megint megéri majd valamit összeszerelni, a gyártás két hónap alatt kúszik vissza. Addig meg hadd gazdagodjanak a sárgák, mi kapjuk az ingyen cuccot, ők meg építhetik a maguk kis jólétét. Szimbiózis ez a javából.

  Amúgy ne hidd, hogy a fejlődő piacokból a Nyugat nem profitál. Dehogynem, ezerrel. Nézd meg, ki exportálja a know-howt Kínába, ki profitálja a legtöbbet a legyártott termékekből. Csak nem feltétlen a képzetlen melós valahol Közép-Kelet Európában; ő szív, mert neki a kis sárgával kéne versenyeznie, amit nem tud.
 • Doktor Kotász
  #188
  A Huwei sorra üti ki a motorolat, nokiát, ericssont a bázisállomás tenderekben.
  Ennyit az illúziódról, hogy lemaradtak. Már nem az óccó cínai bugyikról szól a történet.

  A rolexből meg a ferrariból nem fog megélni Európa.