30
  • johnsmitheger
    #30
    Nehogy az alvó macskát ruhának nézze. Ahogy látom, van szufla benne és ide-oda csavargatva hamar hidegre teszi a házi kedvencünket :)
  • Globalmaster
    #29
    "Baromság."

    Baromság.

    Legközelebb érvelj is az álláspontod mellett.
  • duke
    #28
    "Sok szakember az alapokból indul ki, és abban reménykedik, hogy sorra megtanítva a különböző feladatok végrehajtására végül olyan sokoldalúvá tudják tenni a robotot, hogy az végül le tudja már utánozni az ember képességeit."

    Az lesz a problema, hogy elobb utobb rajonnek, hogy mesterseges intelligencia nelkul, nem mukodik a dolog. Hogy akarat, es szandek nelkuli programokkal, nem lehet megoldani azt, amit egy ember tud. Viszont ha letrehoznak valamilyen mesterseges eletet, ami tanulni akar, aminek akarata lesz, onantol kezdve a folyamat megallithatatlan, es tenyleg jonnek majd a terminatorok. Es nem is direkt csinaljak majd, hanem apro lepesek eredmenyekent eljutnak oda, hogy a robot nem csak probalja, hanem meg akarja oldani a feladatot. A kovetkezo lepesben, pedig a robot, mar a Sajat szandeka szerint fog akarni. Es akkor jaj nekunk :)
  • duke
    #27
    "amikor a néző megtudja, hogy a felvétel a tényleges sebesség ötvenszeres felgyorsítása volt"

    Az amcsik hulyek.
    Epitettek 100 millioert egy robotot, ami fel nap alatt osszehajt par szalvetat ?
    Ennyire nem lehetnek lustak.
  • kvp
    #26
    "Ez a Star Trek kommunizmusa, amit paradox módon szinte alig vesz észre egy néző."

    Abban a vilagban tobb eltero tarsadalom is letezik. A foldi inkabb kommunalizmus, a joleti szocialdemokracia egyik formaja. Jelenleg ezt svajc kozeliti meg a legjobban. De ott vannak a tenyleg kommunista klingonok, a kapitalista ferengik, a fasiszta romulanok, stb. Mindegyiket egy letezo politikai/gazdasagi rendszerrol masoltak. Egyebkent az alapotlet az, hogy a Foldon a replikator technologia miatt annyira sok eroforras van, hogy minden alapveto szuksegletet ki tudnak elegiteni ingyen. Ez kb. annak felel meg, hogy mindenki kap annyi 'segelyt', hogy meg tudjanak elni belole. Viszont a ritkabb dolgok tovabbra is penzbe kerulnek, ugyanis csak annak van penzbeli erteke, amibol korlatozott mennyiseg all rendelkezesre. Ilyen pl. az energia, a regisegek, a muveszeti alkotasok es a valamilyen oknal fogva nem szintetizalhato anyagok. Az allam altal szetosztott, nem tarolhato eroforrasokra kredit-eket hasznalnak (egyfajta jegyrendszer), a tobbire pedig limitalt mennyisegu anyagokat, pl. latinumot. Vegul egy vicc: Az egyik reszben valaki megkerdezi, hogy miert ertektelen aranytombokben taroljak a latinumot? A valasz: Aki kitalalta annak valoszinuleg elege lett abbol, hogy szemcseppentovel fizessen...
  • Alfa Of NS
    #25
    "technológiai szingularitás"

    Baromság.
  • gombost
    #24
    "a romai birodalomban mukodott, igaz hogy nem robotokkal hanem rabszolgakkal de az mindegy, a polgarok eltek , muveszkedtek "

    A római birodalom összeomlásának egyik oka (persze más tényezők is hozzájárultak)pont az volt, hogy a római polgárok a rettentő nagy kényelemben elképesztően dekadensek lettek. Egyszerűen esélyük sem volt tovább fent maradni.

    Tudom, hogy hülye példa, de aki olvasta Asimovtól az Alapítvány és Földet és emlékszik a Solaria-ra, az nem akar robot rabszolgákat.
  • szasz85
    #23
    Ha embereket helyettesíteni képes robotokat akarnak, akkor pontosan azt kell csinálni amit a természet tett.
    Az emberek se a földből ugrottak elő, kell egy robot evolúció, persze nyilvánvalóan egy gyorsított változat. Lépésről lépésre kell őket kifejleszteni a primitívtől haladni a fejlettebb felé.
    Nem kell egyből embert csinálni.
    A Wright testvérek se A380-al kezdték.
  • Globalmaster
    #22
    technológiai szingularitás:P

    (Vers is ezt vetette föl...)
  • Doktor Kotász
    #21
    Először próbáld megérteni, hogy mit mondtak a többiek.
    Mert innen úgy tűnik, hogy csak vagdalkozol annak érdekében, hogy az legyen az igaz, amit te hiszel. Gyakorlatilag nem is gondolkodtál a számodra ismeretlen új információn.
  • Doktor Kotász
    #20
    "Ismerve a történelmet, a kommunisztikus utópiával szemben én esélyesebbnek látom, hogy a távoli jövőben megagiga cégek árulják majd az ilyen csodarobotokat annak a kevésnek, aki még dolgozik és meg tudja fizetni..."

    Nem megagigacég, akinek kevés az ügyfele.
  • Doktor Kotász
    #19
    Ez a Star Trek kommunizmusa, amit paradox módon szinte alig vesz észre egy néző.
  • wednes
    #18
    Én már láttam "dolgozni" oroszlánokat. Minden nap megküzdenek az élelemért és az életben maradásért, ahogyan a többi állat is.
  • botyika
    #17
    Szerintem teljesen egyértelmű hogy nem tudnak absztrakt gondolkodásra képes robotot gyártani ami képes érzékelni és felfogni a környezetét. Az anyagnak évmilliárdok kellettek ahhoz míg egyszerűbb molekulák kialakultak, majd szintén megint nagyon hosszú idő hogy kialakuljanak a vírusok, baktériumok, egysejtűek. Bár a sejt primitív életformának mondható, mégis egy önmagát szabályzó, tudatos anyagszerveződés. Sokmillió év alatt kapcsolódtak, fejlődtek ezek a szerveződések magasabb szintű többsejtű szervezetekké, melyek újabb tudati szinteket valósítottak meg, míg végül elértek az ember szintjére. Ebből következően azt gondolom hogy a sci-fi értelemben vett "gondolkodó-robot" valójában csak akkor fog megvalósulni mikor nem mesterséges intelligenciát, hanem mesterséges életet tudunk alkotni és annak evolúcióját, fejlődését szabályozottan irányítani.
  • Alfa Of NS
    #16
    "Egyebkent Magyarorszag jelenleg Japannal rosszabb nepesedesi mutatokkal rendelkezik"

    Országos adatokat nézve nem, Japán lényegesen rosszabb helyzetben van. Esetleg ha Mo-on nem számítjuk a ... khm ... problémás népcsoportot.
  • kvp
    #15
    A legtobb nyugati orszagban es Japanban a lakossag csokken. A nyugattal ellentetben Japan nem enged be kulfoldi munkaerot. Ok arra epitenek, hogy a robotok kepesek atvenni a fizikai munkasok helyet, a tobbi orszag lakossaga meg maradjon otthon. (ha nem akarnak, majd segitenek nekik) A robotoknak ott van letjogosultsaguk, ahol nincs eleg helyi munkaero es nem akarnak bevandorlokat.

    Egyebkent ipari modszerekkel (termofold nelkul) elo lehetne allitani annyi elelmiszert, hogy akar 10 milliard embernek is jusson. Ez persze senkinek nem erdeke. Ha tenyleg nagy lenne a baj, akkor sem esne teljesen vissza az emberiseg a kokorszakba, hanem lenne par fejlett tarsadalom, akik kepesek lennenek bioszfere nelkul is letezni (mint pl. egy Hold kolonia), es lenne a Fold lakossaganak tobbi resze, ami egyseruen kihalna. Ilyen esetekben fontos, hogy a munkasokat ne kelljen etetni, mert a letfenttartashoz szukseges anyagokbol (levego, viz, etel) korlatozott kapacitasok lennenek csak.

    Mindket esetben szukseg van a robotokra, de ezen kivul is van meg nehany modern felhasznalasi teruletuk. Egyebkent Magyarorszag jelenleg Japannal rosszabb nepesedesi mutatokkal rendelkezik, ezert pl. korhazi apolo robotbol mar most is tudnank hasznalni par ezret es nepszerubbek lennenek, mint afrikabol vagy indiabol importalni ugyanennyi apolonot.
  • Vers
    #14
    a romai birodalomban mukodott, igaz hogy nem robotokkal hanem rabszolgakkal de az mindegy, a polgarok eltek , muveszkedtek
  • alien47
    #13
    Aha. Nem vetted észre, hogy majdnem 7 milliárd ember él a földön?
    Még egy kicsit nő ez a szám és nem lesz annyi termőföld, hogy mindenkinek jusson étel.

    Pénz eltörlése? Bill Gates stb k biztos örülnének neki. Lazán lemondanak pár milliárdról a többség érdekében. Plusz a kormányok, mivel tartanák kordában a bírkákat? Kell a frankhitel, addig sem lázad a nép. Dolgozik mint a marha, hogy ne vigyék el a feje felől a házat.
  • alien47
    #12
    "alantas" munkát nem kell az embereknek elvégezniük, csak a művészi, és további tudományos fejlődést kell szem előtt tartani" Szerinted Józsi bácsi a helyi csehó törzsvendége milyen szellemi, művészi munkát fog elvégezni? Nem piszkítja össze az alsóját max.

    Ilyen robotok és a többek által leírt utópisztikus világ akkor lesz:
    - Amikor előkerülnek a vízzel hajtott autók.
    - A kozmikus háttérsugárzásból energiát termelő generátorok
    - Vagy Marti McFly kocsija

    Mire az emberiség elérné ezt az időpontot. Kb k.u 7892 addigra rég kipusztítjuk magunkat, feléljük a bolygó készleteit vagy a III. világháború tesz pontot az ügy végére.

    Nemhogy robotok nem lesznek 200 év múlva. Az emberiség is visszakerül a kőkorba. (Már ha valaki is túléli a következő 200 évet)
  • Vers
    #11
    lattal te mar kobe vesve olyat hogy az embereknek dolgozni kell? lattal mar dolgozni egy oroszlant ? vagy egy delfint ? vagy egy majmot?

    a dolog tok egyszeru , a penzt eltoroljuk a robotok dolgoznak az emberek meg ELNEK
  • kukacos
    #10
    Ismerve a történelmet, a kommunisztikus utópiával szemben én esélyesebbnek látom, hogy a távoli jövőben megagiga cégek árulják majd az ilyen csodarobotokat annak a kevésnek, aki még dolgozik és meg tudja fizetni...

    Amúgy amíg egy vietnami bevándorló kevesebbet kér egy vasalásért egész életében, mint amennyibe egy ilyen robot kerül, márpedig ez nagyon-nagyon-nagyon sokáig így lesz, nem fenyegeti veszély a képzetlen munkaerőt sem. :)
  • WoodrowWilson
    #9
    Hát ha az egész bolygó nem is, de az esélyes, hogy az emberiség nem jut el addig, hogy ne kelljen dolgozni.
  • Elemis
    #8
    Csak egy újabb ipari forradalom.
    Kevesebb emberrel többet termelni, mindig is ez volt a cél.
    Én csak remélni tudom, hogy egyszer eljön az a pillanat, mikor már semmilyen "alantas" munkát nem kell az embereknek elvégezniük, csak a művészi, és további tudományos fejlődést kell szem előtt tartani. (ezt mi nem éljük meg:D)
  • lapaleves
    #7
    ja csak közben még gyorsabban beborul az egész bolygó, hiszen még emberre veszélyes helyeken is tudjuk ipari méretben gyilkolni. kipusztulizmus lesz az, nem kommunizmus.
  • WoodrowWilson
    #6
    Belegondoltunk, de aztán rájöttünk, hogy ilyen sosem lesz. Vagy mindig lesz valami szellemi munka amit el kell végezni, vagy létrejön valamilyen kommunizmusszerű utópia, amikor senki se dolgozik, de megkapja a szükséges javakat. De ha ez a kettő nem válik, akkor sem lesz olyan, hogy mindenki munkanélküli lesz, mert akkor kinek termelnék a robotok a javakat.
  • KopaszIsten
    #5
    Abba belegondoltatok már, ha "minden" feladatot ellátó robotokat egyszer végre el tudják készíteni, akkor ránk emberekre mi szükség lesz? Az egeket fogja verni a munkanélküliség. :\
  • philcsy
    #4
    "Nemrég még olyanokat lehetett hallani, hogy az agyunk teljesítménye kb egy jó erős szuperszámítógép közelében van."
    A kettő összehasonlíthatatlan.
    Olyan szuperszámítógép még nincs ami az emberi idegrendszer bonyolultságát képes megközelíteni. De egy emberi elme elvérzik egy zsebszámológéppel szemben.
  • lapaleves
    #3
    a hároméves gyerek már legózik és maga öltözik (bár kicsit még lazán veszi). vagy ha erővel bírja, akkor kitekeri a flaska kupakját, tölt magának és visszazárja. szóval egy törülközőt csak össze tud hajtani.

    mindettől függetlenül az van amit mondasz. minden egyes mozdulatot százszor meg százszor gyakorol mire sikerül neki.
  • thsanyi5
    #2
    Kíváncsi lennék vajon miféle számítási teljesítménnyel próbálnak meg feladatot végezni egy ember agyának a teljesítményéhez képest. Nemrég még olyanokat lehetett hallani, hogy az agyunk teljesítménye kb egy jó erős szuperszámítógép közelében van. De ezek a robotok ahhoz képest kicsik. A gép ami feldolgozza az adatokat bennük vagy valahol a háttérben van??
    Mintha nem is a feladat végrehajtatása okozná a problémát a tudósoknak, hanem az, hogy a robot teljesen képtelen arra, hogy felismerjen valamit. Az emberek évek alatt tanulják meg a tárgyak formáját, működését. Ezt biztos el akarják kerülni. Akkor valami óriási adatbázis kéne amiben minden benne van amit csak megtanulunk. A robot készen kell megkapja az ilyen dolgokat, hogy legyen neki mihez hasonlítani.
    Ez a törölköző hajtogató látszik, hogy már tud valamit. De az is, hogy ha ilyen lassú akkor valami kegyetlen számítási teljesítmény növelés kéne neki..
  • lotsopa
    #1
    Azért arra kíváncsi lennék hogy melyik hároméves tudja összehajtogatni a törülközőt. Sokaktól lehet hallani a tanuló robot kifejezést, ahogy egy embernek is több évig kell tanulni hogy "átlagos" műveltségűnek tartsuk, megszerezzen egy bizonyos minimumot, úgy egy robottól is elvárhatjuk ezt. Ezen felül csalódás volt egy kicsit ez a cikk nekem(hogy még csak itt tartanak).