22410
banner
A Wargaming új MMO játéka
  • Trucker39
    Legutóbb lemaradt, de többen kíváncsiak voltak rá, hogy mennyire öreg gépen fut el a WoWs.

Pontosan nem tudom. A rendszerkövetelményeket meg lehet találni a játékhoz. Kb az kell linux alá is.
    Átálláskor monitor kártyát kellett cseréljek, mert a régi már annyira régi volt, hogy nem volt hozzá meghajtó program fejlesztve, csak nagyon régi.
    A többi része még elviseli a játékot. Az a lényege, hogy olyan kártya legyen, amihez még fejlesztenek driver-t.

A mellékelt képen lászik a konfiguráció. Ezen a felbontáson 60-70Fps szokott lenni random csatában. Nem olyan nagyon jó, de el lehet találni a célokat. Nagyobb problémám, hogy mobil neten játszom és marha messze (kb 5 km) van egy jó torony, amihez tudok csatlakozni. Másik kültéri és persze drága antennát kell vegyek és állitólag jobb lesz. Mindegy, nem ide tartozik.
    Tehát a képen látható, vagy teljesítményben ahoz hasonló gép alkalmas linux alatt is WoWs futtatására.

(Ez ugyan az a gép, mint a korábbi fotókon, csak felületet cseréltem rajta. Most így jobban tetszik.)
  • ozimak
    Amit a ping kapcsán leírtál nagyon helyzetfüggő. Ha teljesen "haszontalanul" harcolsz a túlerővel, akkor elcseszhetted pl. a helyezkedést. Már hamarabb el kell kezdeni visszavonulni vagy "regroup"-olni ha úgy látod, hogy ez túl nagy falat. Teljesen felesleges nekiállni izmozni a túlerővel szemben. Még német BB-kkel is. A lemmingtrain-el nem tudsz mit csinálni. Vagy csatlakozol hozzájuk, vagy választod a nehezebb utat. De a nehezebb úthoz nagyon jó hajó, és nagyon jó játéktudás kell! Pl. aki egy Goliath-al jól tud kiteolni, az eljátszik akár 2-3 BB-vel is 5-10 percen keresztül. De egy BB sokkal lomhább, azt elégetik a picsába ha mást nem is.
    Ebben a játékban (is) nagyon sokat számít a nézőpont. Én pl. mindig a focus fire-be megyek bele. Valahogy mindig kipécéznek a másik oldalon :D De már sokkal óvatosabban és megfontoltabban játszok mint az első 2000 meccsemen. Hálistennek az 52.7% WR-et tudom tartani, a többit meg szépen lassan, de folyamatosan növelem. Lassan nem telik el úgy nap, hogy ne kapnék legalább egy klán meghívót. Tanulni kell a játékot, és akkor több a sikerélmény is.
  • szemes63
    Köszönöm így már megtaláltam.
  • Darun
    Ha WGC-t használsz, akkor a bal oldalon van egy fogaskerék (fentről a 3., alulról a 2. ikon) amit ha megnyitsz, előjön egy lap. Fentről a második a Frissitések, lenyitod és a "Letöltés sebessége"-t átállitod "Végtelen"-re.
  • Darun
    Azon keresztül töltöd le a frissitést, nem?
  • szemes63
    És a Launchert hol találom?
  • Plata
    Launcherben.
  • szemes63
    Most töltögeti a közelgő frissítéshez a cuccot. Kiírja, hogy csak 128 kb-al tölt és hogy a beállításokban lehet ezt módosítani.
    Hol találom ezeket a beállításokat?
  • szemes63
    A "reloaded gun"-t valóban akkor írja ki amikor nem tudok lőni, mert nincsen mit. Akkor írja ki amikor követni akarom a kilőtt lövedéket vagy torpedót és a "Q"-t nyomkodom. Ha még maradt torpedó akkor persze ki is lövi, és követi is. Viszont én ilyenkor nem lőni akarok, hanem követni a torpedót, amihez optimális esetben semmi köze a lőni akarásnak.

Kössz az infót a pingről. Láttam már ilyen jelenséget a minimapon, gondoltam is rá, hogy ez valamiféle figyelmeztetés lehet, csak nem tudtam a nevét.
  • pajer_csaba
    Ahogy Caliph is írta, a pinggelés arra szolgál, hogy felhívd a tisztelt egybegyűltek figyelmét vmire. A csipogó hanggal kísért pingg koordinátáit a csetben mutatja a játék, a minimapon az adott rács/négyzet fehér kerettel villog 2-3 másodpercig. Általában három féle jelzést lehet vele adni:

1., Egy pingg a minimap egyik, látszólag jelentéktelen pontjára: amint Caliph is írta, ez egy jelzés lesben álló ellenségre, egyezményes jelentése: "Ott vigyázz!"

2., Egy pingg a csapat egyik vagy csoportban összegyűlt hajóira: ezt akkor csinálják, ha egy vagy több csapattárs értelmetlen dolgot művel, pl rossz helyre manővereznek, kempelnek (pálya széléről puffogtatnak), vagy csak totál haszontalanok. Egyezményes jelentése: "Te meg mi a f*szt csinálsz?"

3., Egy pingg a csapat egyik vagy csoportban összegyűlt hajóira, és egy másik a pálya egy adott pontjára: felszólítás, hogy az első pinggben érintettek legyenek már szívesek átvonulni a màsodik pinggel jelölt pontra, mert ott esetleg még hasznukat is veszik. Egyezményes jelentése: "Takarodjál már oda, te nyomorult!"

Az 1. opciót általában jó fej és/vagy tapasztalt játékosok alkalmazzák, hogy segítsék a csapatot, a 2.-at és a 3.-at főleg párszáz csatás önjelölt Hoartio Nelsonok, akik amúgy 10 esetből 8-szor a lista alján végeznek. Gyakori, hogy ők a pinggelést válogatott szidalmakkal is megtűzdelik a csetben. (Tisztelet a kivételnek. )
  • Caliph
    akkor azért nem tudsz lőni mert még nem töltöttek be az ágyúk...először is youtubeon nézz meg egy kezdőknek szóló videót,van magyarul is egy csomó

a ping arra jó,ha a csapattársaknak fel akarod hivni a figyelmét valamire,pl ha torpedók érkeznek feléd egy irányból akkor tudsz nekik pingelni hogy valszeg arra egy romboló van még ha nem is látszik a térképen

itt pl egy romboló kezdőknek videó

Utoljára szerkesztette: Caliph, 2021.09.06. 13:25:03
  • szemes63
    Nekem a telepítés után tette a követésre a rendszer az MMB-t.Nálam ez az alapgomb.
    Én is kihagytam több mint egy évet a játékkal és akkor nem volt gondom a követéssel. Ugyanez a gépem volt ugyanezzel a rendszerrel. Windows 7. Akkor is változtattam azon,hogy milyen betű legyen hozzárendelve és mindegyikre reagált. Lehet, hogy az operációs rendszerrel van valamilyen gond. Lelke van neki :)
    Amikor átállítom a betűt, mindig rányomok az OK előtt az APPLYra is. Meg is változik és reagál is,követi is ha tudott lőni
    Most vettem észre, hogy amikor nem tud lőni, akkor kiírja, hogy "reloaded gun". Ilyen funkció nincs is az állítások között.
    Lehet, hogyha újraraknám a gépet akkor jó lenne, de annyira nem érdekel. A követés csak érdekesség. Azért nézegettem csak, mert szeretek a problémáknak utánajárni.

Amúgy a pingelés mire való?
  • Caliph
    az alap gomb a Z,és a kamera gomboknál van,azt próbáld átállítani..kipróbáltam nekem megy középső gombbal is és Zvel is,ha átrakom akkor is :) a hiba nálad lesz valamiért
    még egy utsó ötlet: amikor átállítod,nyomd rá az applyra is ,ne csak az okra
    Utoljára szerkesztette: Caliph, 2021.09.06. 11:25:39
  • pajer_csaba
    Látszik, hogy amúgy egy évig nem játszottam, a lövedék követése mellett pl ezt is (a minimap növelésének módját) elfelejtettem.

Amúgy az állandó pinggelés elég idegesitő tud lenni, különösen mikor épp élethalálharcot vívok egyedül a túlerő ellen és a csapat másik (lemming-train) fele a térkép túlsó feléről engem pinggel, hogy hol a faszba vagyok, mert ők hatan nem bírnak két BB-vel, meg egy DD-vel, de azt a kurva pingget, azt tudja nyomni baszki...
  • ozimak
    Ott valamit nagyon összekavarsz. Mondjuk én megvoltam 3,5 évig a követés nélkül (mondjuk nekem is alapból z), szinte sosem használom. De soha nem is volt ilyen "összeakadás" gondom a játékkal.
  • szemes63
    Újratelepítés megtörtént
    Nem tettem fel a modificationt, minden angol, és a lövedék követésére az "MMB" az alap, a középső egérgomb.
    Most azt csinálja, (bármilyen billentyűt is rendelek hozzá) hogy amikor megnyomom, akkor kilövi a torpedót, ha éppen az az aktuális fegyver, és követi is. De ha az egérgombbal lőttem akkor nem hajlandó követni.
    Ha a "követés" gombbal lőttem és visszatértem a normál nézetbe és megint követném akkor sem hajlandó követni.
    Ha nincsen mit éppen kilőni akkor nincsen követés sem.
    Feladtam. Nem vacakolok ezzel többet.
    Köszönöm az eddig segítséget.
    Kössz a segítséget
  • Trucker39
    Az egész dolgot lehet, hogy egyből rövidre lehetett volna zárni, ha a #19465 hsz-ban leírt kérés végrehajtásra kerül és arról kapok érdemben visszajelzést.
  • Caliph
    na nekem azzal is működik akkor valszeg összeakad a kormányzással ami alap esetben szintén a Q betűra van állítva,azt töröld ki.
  • Caliph
    még az jutott eszembe hogy alap beállításoknál a q és e nálam a kormányzás rögzitése gomb is,lehet összeakad a kettő,töröld ki a kormányzás részről

közben rájöttem,ne a fegyvereknél,hanem a kamera beállításokban állítsd át

nekem angolul van és a camera/track object alatt van a Z betű,mint lövedék követése. vagy a WG csinálta ilyen hülyén vagy a fordítás nem tökéletes :)

Utoljára szerkesztette: Caliph, 2021.09.06. 09:15:51
  • Trucker39
    Elegendő lett volna a bill kiosztást megosztani.
    Újra telepíteni sem kellett volna, De hamár újra teszed, MOD-kat ne tegyél fel rá még. Még a maygar nyelvet sem.
    Úgy tegyél vele néhány próbát, alap beállításokkal.
    Ha úgy működik, akkor a használt MOD-okat egyesével telepítsd és közben tegyél próbát. Így kiszűrhető, hogy hátha azok közül okozott problémát valamelyik.
  • szemes63
    Most újra telepítem a játékot, minden kitöröltem a helyéről. De azért felteszem a beállításokat, hátha van valamilyen ötlet.
  • ozimak
    +1 Én még sose pingeltem a nagy térképen :D Sőt... nem is tudom mikor nyitottam meg utoljára :D Max. ha nem látok valakit a sziget mögött, akkor "ráütök" kétszer. Viszont ha már itt tartunk a kezdőknek egy jó tipp: numerikus +-al lehet a minimap méretét növelni. Tessék megnövelni, hogy érdemileg is lehessen rajta látni vmit! Én pl. mindig ott pingelek. Sajnos túl sokat
  • Caliph
    megnyomod asszem a ctrl akkor megjelenik a kurzor és dupla klikk a kockára...nem kell térkép nézet,a minimapon toljad
  • Trucker39
    Jó a kérdés.

Azt javaslom, csinálj egy bilentyűzet alaphelyzetbe állítást a játékban. Hátha segít.
    Amúgy még esetleg a kiosztásról készíthetsz egy képet és ide beillesztheted. Hátha valakinek van ötlete a hibával kapcsolatosan.
    Elég sokszor feltelepítettem már illetve az utóbbi majdnem két évben Linux alól játszom ezt a játékot, de ilyen még nem fordult elő.
    Azt ugye tudod, szerintem meg sem kell említenem, hogy a követés csak arra az időre működik, míg a lövedék a levegőben van, illetve a torpedók aktívan úsznak a vízben. vagyis a követő gomb csak ekkor működik.

Plata: Ez egy érdekes jelenség. Ilyennel sem találkoztam még. Gondolom, nem a minimapon (képernyő jobb szélén kis térkép) próbálod a dolgot, hanem a normális nagy térkép megnyitásakor. Mert csak ott működik.
    Esetleg ott is javaslom, hogy egy billentyüzet visszaállítást kérni, és utána próbálkozni újra.

Amúgy, ha már szóba hoztam a dolgot, ezen a fórumon is megemlítem.

Akinek nem létszügséglet a Windows, mondjuk csak játszani van fent a gépén és mondjuk nem is csili-vili új gépe van, annak érdemes lenne elgondolkodnia, hogy másik Op. rendszerre vált.

Ugye most a Windows 11-re váltáskor sok gépet próbál kizárni a Microsoft. Lesznek bizonyára kiskapuk, stb. Nem is ez a probléma, hanem az, hogy egyre erőforrás igényesebb a Windows már alapból.

Ha nem tudsz, vagy még nem akarsz komolyabb eszköz beruházásba kezdeni, érdemes a meglévő gépre telepíteni egy Linux verziót.
    Nekem elég öreg gépem van és már a Win 7-ről 10 re való átállás sem tetszett neki. Lassúcska már hozzá. Jobbra sajnos nem telik.
    Meglepően sok játék fut valamilyen formában linux alatt. Nem az emulációra gondolok, hogy például virtuális windows alatt futtatni, stb. A játékok jelentős része már Steam alatt megtalálható. Ide fejlesztettek egy Proton nevű alkalmazást, amitől a játékok megtáltosodtak.

A másik lehetőség a Wine használata. Ez alatt sok olyan megtalálható, ami még Steam alatt nem.

Sok video van fent a neten, így nem ragozom a témát.
    Linux alatt ugyan az a játék hasonló sebességgel fut, úgy mint Windows alatt. Oda ugye sok minden program kell. Ilyen-olyan védelmek, stb. Linux alatt jelenleg még elegendő a tűzfal és ennyi. Így több erő forrás jut egy öregebb gépen is, hogy jó teljesítményt nyújtson.

Van egy játék típus: cheat védelemmel ellátott játékok. Most nem jut eszembe pontosan a neve. Nos, azok még nem futnak Linux alatt, mert nem támogatja egyik fejlesztő sem az ezirányú fejlesztéseket.
    A többi játék elég jól, vagy kevésbé jól, de el fut. Minden konkrét játék esetében érdemes utána nézni, hogy amivel akarunk játszani, az milyen minősítést kapott a többi linux felhasználótól.

Persze nem mindenkinek ajánlott a linux, de a Windows 11 közeledtével szerintem érdemes elgondolkodni rajta, hogy szükséges-e otthoni gépre, vagy nem.
    Mint korábban írtam, már hosszabb ideje váltottam. Átlagos, otthoni felhasználó vagyok. Nem konzol zsoké. Nem tudok programozni sem. Napi használat, internet, néhány játék, stb.

Teljes mértékben megfelelő a linux erre a célra.

Mivel magam is kezdő vagyok a témában, így egy jól támogatott, komoly magyar fejlesztő közösséggel is rendelkező Linux verziót választottam. Ez pedig a Linux Mint. Ezt is javaslom minden olyan érdeklődőnek, aki gondolkodik a windowsról való áttérésre.

Fel merülhet a kérdés, hogy kell-e mellé Windows, vagyis Dual bootos gép. Azt kell mondjam, hogy nem kell. Teljesen fölösleges. Eddig minden olyan programra találtam alternativát, amit itthon használok.

Itt kanyarodok vissza a játékra is. A WG Command center-e sokáig nem volt futtatható Linux alatt. A Steam-s Warship az ment tökéletesen, de ott meg nem lehet régi acc-l bejelentkezni mert a WG munkatársai letiltották ezt a lehetőséget.
    Sikerült közben a linux programozóinak megoldást találni a dologra és így már működik a Command center is. Telepítés után teljesen olyan, úgy is működik, mintha Windows alatt használnák. Természetesen a játék is.

Így, akinek csak azért van Windows a gépen, hogy ezzel, esetleg a tankos részével játszon, az megnyugodhat, mert linux alól is működik a dolog.

Kell-e fizetni Linux-ért? A LInux Mint ingyenes és szabadon felhasználható. Teljes értékű operációs rendszer. Heti többszöri frissítéssel.

Kutakodik-e a felhasználó után úgy mint a Windows? A válasz egyértelműen nem. Renkívül minimális adatot gyűjt, amit alaposan dokumentál, hogy miket. A Windows-l ellentétben, ahol fogalma sincs a felhasználónak arról, mi kerül ki a gépéről.

Még hosszan sorolhatnám, de remélem, van itt a csoportban olyan, aki elgondolkodik a kérdésen.
    Mutatok egy képet a gépemről. Ha nem is kedv csinálónak, csak úgy, hogy lássátok, teljesen normálisan használható.

Utoljára szerkesztette: Trucker39, 2021.09.05. 21:30:27
  • Plata
    Nem még van,ha megnyomod Z-t akkor látszik.
    Nekem viszont nem megy a térképen pingelés.
  • pajer_csaba
    Van ilyen, hogy lövedék követése? Én azt hittem, hogy az mar több mint egy éve kikerült a játékból...
  • szemes63
    Nekem semmilyen karaktarrel nem akarja követni a lövedéket! Minden mást megcsinál azt nem!!
  • Plata
    Na látod,az nekem nem megy valamiért.
  • ozimak
    "Jelezni"? Már a pingre gondolsz? Mert azt simán egér bal klikk...
  • Plata
    Nekem is Z,de nekem meg valamiért nem megy a térképen jelzés.
    Nálatok melyik gombbal kell jelezni a térképen?
  • Trucker39
    Nálam alapból Z, vagy Y. Attól függ milyen a billentyüzet beállítása. Próbáld meg ezeket a gombokat is.
  • szemes63
    Miért nem működik a beállításokban a "kilőtt lövedék vagy torpedó követése" pontban az alapértelmezett "Q".?? Minden más működik!!
    Utoljára szerkesztette: szemes63, 2021.09.05. 17:13:53
  • Trucker39
    Ez minden online játéknál előfordul. Olyan időt kell választani a játékra, mikor nem zavarnak. Telefon off természetesen.
    A Coop csatákat meg tényleg csak akkor elővenni, ha valami ismeretlen hajóval gyakorol a játékos, vagy valami küldetést kell teljesíteni. Mint például ez a mostani sorozat, de régebben is sok ilyen volt. A hópihés küldetés jutott hirtelen az eszembe. Van egy csomó hajó a kikötőben és mindegyikkel nyerő csatában részt venni, coop-ban is épp elég időt rabol el.
    A mostani Pacific küldetés mondjuk elég halovány volt eddig. Nem is voltam vele coop csatában egyszer sem. Igaz semmi lényegeset nem ad.

A hajóépítős küldetések meg nem érdekelnek a fizetős része miatt.

Tegnap délelőtt kezdtem hozzá, mert valami miatt nem is vettem észre. Majd holnap folytatom, mert van valami idő limit rajta.

Utoljára szerkesztette: Trucker39, 2021.09.05. 13:09:33
  • Plata
    Van ezzel a játékkal egy oltári nagy probléma.
    Ha random csatába megyek tuti megszopom és valami vagy valaki megzavar.
    Co-op csatába megyek semmi gond,be megyek egy kicseszett randomba az tuti biztos hogy valaki megzavar,vagy valaki jön.
    De holtbiztos hogy nem tudok végig játszani nyugisan egy tetves randomot.
  • ozimak
    "For a number of reasons, IX Neustrashimy, VII Flint, and IX Black aren't currently highly sought after in exchange for Steel. Because of this, we'll temporarily remove them from the Armory. They will return and be available in exchange for Coal in 6 months' time or later."
    Asszem letelt a "6 hónap vagy több"
  • Caliph
    nekem is megvan a szenem,sőt az acélom is,de megvárom az orosz cvket...biztos lesz op hajó kiadva veelük együtt
  • Darun
    A Black nem acélos volt?
  • ozimak
    Tud valaki esetleg a közeljövőben megjelenő szénért vehető hajóról?
    Összegyűlt a szenem a Marco Polo-ra, de az elég gaggyer. A Napoli-t is meg tudnám venni de hezitálok rajta. Van jópár supercruiser-em, nem hiszem hogy kell egy X-edik darab. Meg amúgy is inkább BB player vagyok.
    Ha minden igaz akkor visszahozzák lassan a Black-et is, az mondjuk azért már meggondolandó. Bár még mindig inkább BB.
  • pajer_csaba
    Nagyon szépen köszönöm. :-)
  • Trucker39
    A szokásos módon.

Aki nem CV-zik, annak bizony kicsit nehéz ez a küldi.

A megfelelő helyen ledobott támogató vadászok aprítják az ellenfél támadó raját. Kezdőként és T6 hordozóval ez nagyon nehéz, mivel egyrészt nagyon meg kell tanulni, mikor kell letenni a vadászokat, hogy el is kapják az ellenfél gépeit, másrészt a T6 hordozónak a kisérő rajában csak három vadász van, szemben mondjuk a permium T8 Enterprise kísérő vadászaival, Amiben 10 gép van.
    A számuk azért fontos, mert kb annyi gépet tudnak lelőni, amennyi a rajban van. Ezt mi CV-sek bele is szoktuk kalkulálni a támadó raj veszteségébe és csak akkor támadunk, ha a rajból marad még elegendő a támadáshoz is.

Lehet még akkor is gyűjteni a lelőtt gépeket, ha az ellenfél hordozója van olyan hülye, hogy a csata elején beáldozza a legiflottáját azzal, hogy a te hordozódat támadja. Ilyesmi elég ritkán fordul elő. Inkább csak a kezdőknél látható. Ők is nagyon gyorsan leszoknak róla, mivel a csata további részére nem marad támadó gépük.

Sokkal egyszerűbb a másik módon begyűjteni ezt a küldetést, a spottolással. Megfogod a rajodat a csata elején, lehetőleg egy tartósabb, gyorsabb rajt, ne a rakétásokat. Szépen körbe repülöd a térképet a csata elején - mondjuk ezt illik amúgy is megtenni - és minden, vagy majdnem minden ellenfelet felderítesz vele. Máris szépen gyűlik ez a szám, hiszen a rombolós mire oda ér, a CV már minden ellenfelet spottolt. Így aránylag gyorsan letudható ez a feladat is.

Az általad említett könnyű hordozó a kedvencem. A leghatékonyabb jószág a saját szintjén. Sőt, még magasabb szinten is megállja a helyét. Tartsd meg. Azt még nem nerfelték le valami miatt. Jó, lenerfelték, mert a rakétásaival művészet célba találni, de a torpedó és bombázó raja még mindig jó.
    Van vele egy csomó csatám.

Utoljára szerkesztette: Trucker39, 2021.09.04. 17:05:25