22410
A Wargaming új MMO játéka
-
carp3tm0nster #19769 Én azt értem, hogy randomban nem lehet csodákat várni a csapatmunkáról, de az ember minimálisan elvárhatná, hogy mindenki tudja mi a dolga a terepen. Én pl igyekszem védeni a saját cirkálóinkat ha BB-vel vagyok, CA-val a saját rombolókat. DD-bel nagyon béna vagyok, és próbálok a team-re támaszkodni, nem is élek sokáig emiatt... -
Darun #19768 Még ehhez a WR dologhoz: lehet hogy egy nap zsinórban veszitesz akár 10 csatában is és ezzel a napi WR 10% alá kerül (esetleg kereken 0 lesz) de ettől a global WR-ed még nem fog csökkenni. Ha attól az időszaktól eltekintek, mielőtt abbahagytam a játékot, nekem is folyamatosan nő, még ha lassan és nem is túl látványos mértékben. Az hogy valakinek rossz napja van, igaz lehet a játékra is. Tegnap éjel nagyon nem ment a játék, szakaszban se. Tegnap délután Brawloztunk is, volt olyan hogy a sziget mögötti Vladiból egy salvo-val kiszedtem 50k-t. Máskor meg a leszigetelt hajót nem tudom eltalálni. Van amikor beadja, van amikor nem. Ez az RNG része a játéknak.
Ma volt két "remek" Ranked csatám. Az első Kiev-vel, egy Z-23-al mentünk a solo cap-re, ellentől egy Akizuki jött oda. Őt kitorpedóztam a füstjéből. A Z elég hamar meghalt, meg kiszedték mögülem a Carolinát is, egyedül maradtam 1 CA meg 2 BB ellen. A mi két BB-nk eg ott töketlenkedett a második cap-en, ahelyett hogy áttolták volna azt az oldalt, ahol létszámfölényben voltak.
Másik csata Hipperrel, DD és Amalfi elmegy solo capre, az Amalfi beirja hogy 2 hajó A, mindenki más a solo cap. Aztán amikor a cap-en felspottolódott az ellenfél, otthagyta egyedül a DD-t. Mi meg behúztuk a cap-et, erre a 3 BB megáll mögöttem, Pedig a csata elején kértem a Massa-t, hogy segitsen be a solo cap-re, de nem. Aztán a nyomi persze folyamatosan irta a chat-re hogy push, én meg megkérdeztem tőle hogy akkor miért áll a cap szélén? Az Amagink meg elindult a pálya szélére, szóval nekem kellett CA-val tankolni. És ezt úgy, hogy ment a hydrom, az Orkan előtte a torpedóit, nah akkor végre hajlandóak voltak megindulni. De igy nekem kellett előre menni, az Amagi az csak a pálya széléről követett minket. Persze a 2 enemy BB közben elbontott, de kitoltuk őket a cap-ről és végül pontokkal nyertünk. A dd meg beirja nekem, hogy azért én is csinálhatnám a dolgomat. Mikor rákérdeztem hogy mire gondol, hogy miért nem öltem meg az Orkant. Erre fel is spottolódik (akkor már halott voltam), mondom neki az Orkan fél HP-n van. Azért, mert amig spotton volt, annyit tudtam kivenni belőle. Ha nincs spot, nem tudok rá lőni. Erre persze nem tudott mit irni. Kérdés: ha a BB-k túlerőben sem mernek támadni úgy, hogy előttük egy hydro-s CA spottol, akkor mi kell ahhoz, hogy ne az alapvonalról campeljenek? Mert sub vagy CV nem volt, tehát az nem lehet kifogás. Aztán meg csodálkoznak, ha a csata után kapják a reportot meg mennek feketelistára.
Az éjjeli "ötös sikerhez": minden csata elején megnézzük a hajók összetételét. Ellenfélnél 1 radaros CA, persze DD-vel vagyok, hova rakja a Moskva-t? Velem szembe. Másik csata gunboattal, ellenfélnél 4 dd, ebből egy van akinek jobb a concealmentje mint az enyém. Melyik dd-t rakja velem szembe? Azt az egyet. Ha felspottolódok, olyan focust kapok, hogy minimum a fél életem elmegy. Ha én fespottolok valakit, lehet rajta a spot 2 percig, a kutya nem lő rá.
Még egy érdekesség tegnapról: két csatában is berakott ellenünk FDR-t. Lehet hogy ez a leg OPbb CV, de mind a két csatában ő szerezte a legkevesebb xp-t. Az más kérdés, hogy a Brawl nem xp-re, hanem győzelemre megy. (ahogy sokan nem értik, hogy a klán csata se sebzésre megy)
Utoljára szerkesztette: Darun, 2021.11.01. 22:32:33 -
#19767 én is próbálkoztam,ha dd vel megyek foglalni és spottolok én kapom a focust,az ellen ddje meg se sérül. bemegyek csatahajóval,z52 ugye füst és hydro,beáll sziget mögé,nem spotol nem foglal. kövi kör,szintén bb,shimánk berongyol foglalni,aztán tűzpárbajba kezd egy hallanddal,mondani se kell mi lett a vége.
és ilyenek végig. azért ennek ellenére sikerül nyerni párszor,mert az ellennél is sok van ebből -
Darun #19766 Ez a Puerto Rico-s event környékén lehetett. Nem sokkal utána hagytam abba játékot. Mivel ezek időkorlátos küldik és a munkabeosztásom miatt limitált időt tudok csak a játékban tölteni, igy néha muszáj volt akkor is tolni, ha nem ment. Kb ez után az eset után vezettem be azt a szabályt, hogy zsinórban 3 bukó = quit, ha egy hajót nem sikerül elsőre leszorzózni akkor passz, illetve hogy küldik ide vagy oda, nem hagyom hogy a sikertelenség aláássa a morálom, nem ér annyit a játék.
Mondjuk tegnap megszegtem az első szabályt, mert az utolsó 5 csata zsinórban lose volt, de egyrészt szakaszoztunk, másrészt a maradék Naval Battle lehetőségeimet még el akartam lőni (persze egyel se sikerült pontot szerezni)
Viszont épp az előbb sikerült Rankeden 2v2-ben (én mint CV és egy Odin vs sub + CV) a halálból visszahozni egy meccset és nyerni. A subban sikerült 10 HP-t hagynom (köszi RNG) az Odin meg elment a Shokaku-ért. Az ellenfélnek 995 pontja volt, amikor az Odin kiszedte. Az utolsó bombákat sikerült a sub mellé dobni (borzalmas ez a dispersion és amit nem értek, periszkóp mélységben reseteltem és tönkre vágtam a vető csövét úgy hogy nem volt közvetlen találat, amikor a felszinen dobtam mellé akkor meg semmi splash dmg) de szerencsére az Odin őt is kiszedte. Ezt csak azért, hogy a cv-nek nincs esélye a sub ellen (van, de csak nagyon speciális helyzetben) -
#19765 Igen a subok dobtak még egy lapát földet a játékra az tuti. Amúgy is egyre passzívabb a meta, most meg aztán végképp. De ha jól tudom akkor a 0.10.10-es patchben lesz valami átalakítás a subokat illetően. -
asolyom #19764 Ühüm...a WoT-ban ma sikerült 12 csatából 3-at megnyerni. Gondoltam, hogy átjövök hajózni. Rossz ötlet volt, 10 csata 2 győzelem. Teljes agyhalál, mindenki a térkép szélén hajókázik, aztán menjen foglalni, aki akar, netán a CV, vagy mitomén. Meg is van a tengeralattjárók eredménye, mindenki még jobban be van fosva. Csak így tovább, egyre jobb a játék! -
#19763 Ranked season 5-ről lehet már tudni, hogy milyen Tier lesz? -
carp3tm0nster #19762 Bírom a kitartásod 10 vereség után :) -
Darun #19761 Ilyen sajnos már velem is előfordult. Érdekes, hogy tudtommal az online, de afk játékosokat nem büntetik, ha viszont önhibádon kivül nem tudsz csatázni, pl mert elmegy vagy megszakad a net, azért büntit kapsz. Gondolom a ragequit-et akarják ezzel büntetni, csakhogy azt nem tudják szűrni, hogy "direkt" megy el a net, vagy önhibádon kivül.
#19758: nekem a rekordom egy nap, zsinórban 10 vereség. Az hány %-os WR-nek felel meg? -
carp3tm0nster #19760 Semmit. "Working as intended" -
Plata #19759 Tegnap este mentem egy randomot,vagyis mentem volna.
Ahogy elindult csata elszállt a net kb negyed órára,erre mikor visszajött felmentem és kiírta hogy büntit kaptam mert leléptem a csatából.Na de ha nincs net arról én mit tehetek?
Utoljára szerkesztette: Plata, 2021.10.26. 16:17:55 -
carp3tm0nster #19758 Nem globál statra értettem, hanem mondjuk napi, vagy hetire. Olyan képet bármikor tudok mutatni... -
Darun #19757 Igazán nem akarok lehetetlent kérni. Egy olyan játékos ingame statját fényképezd ki, vagy linkelj kérlek valakit, akinek publikus a wows statja, legyen 30k átlagsebzése és 20% alatti WR. -
carp3tm0nster #19756 Az előző előtti rankedben totál winner voltam levittem silver liga 2ig. Amióta vannak a subok, bronze 7-re nem tudok lemenni. Gondolom én lettem bénább ;) -
Darun #19755 Egyet mutathatnál -
carp3tm0nster #19754 És mi van azokkal a szerencsétlenekkel, akiknek megy a játék, még a csatákban is jól szerepelnek ismerik a hajókat/mapokat mégis 10% WR-t ad nekik a WG? -
#19753 Huhu dráma, végre valami olvasnivaló :D -
#19752 Köszi! T10 az zsír. :)
Ebből a lenti szarságból csak annyi megerősítést kaptam, hogy örülök annak, hogy külföldi klánba léptem be. Ott is voltak hasonló gondok, de az illetők kulturáltan leléptek, mi meg építettük tovább a gang-et. Nem különben nagyon kúl angolul tolni a mindent is. :)
Utoljára szerkesztette: DannyL81, 2021.10.23. 07:21:48 -
Darun #19751 A "nem megy a játék, de még is erőltetem" dolog miatt azért rugózok, mert apám révén én is érintve vagyok. Nem örülök neki hogy ezzel frusztrálja magát és szeretném megérteni, hogy ha ennyire nem okoz örömöt neki a játék, akkor miért játszik? És ezen keresztül talán megérthetném a hasonló játékosokat is. Bár alapvetően én is lusta vagyok, azért néha szeretem tudni, mi miért működik úgy, ahogy. Igen, az emberekre is vonatkozik. És nem is arról beszéltem, hogy vannak napok, amikor nem adja a játék. A Mass Effect kapcsán mondtam, hogy bármilyen jó volt a társaság, ott is előfordult, hogy nem ment. Egy darabig próbáltuk, aztán amikor második-tizedik-ötezredik nekifutásra sem ment, hagytuk, hátha másnap majd jobb lesz. Én tényleg szeretném megérteni, mi motiválja azokat az embereket, akiknek kb 100 csatából egyszer adja be. Amikor a szakasztársaim letették a WoT-ot és kezdett nekem is nem úgy menni, ahogy szerettem volna, fogtam és letöröltem a gépről, kerestem másik játékot. Apámnak is ott a Heroes 3, meg a C&C és a Civ 2. Azok egy fokkal jobban mennek neki és nem kell azon szörnyülködnie, hogy már megint milyen csapatot kapott. Még is minden napot a WoT-al kezd, mert hátha.
Az hogy jól érzem magam játék közben, egy célkitűzés. Az a célom, hogy megtaláljam a játéknak azt az aspektusát, ami szórakoztat. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy ha megy a rombolózás, de nem megy a csatahajó, akkor nem erőltetem a csatahajót. A játékok kapcsán manapság divat a flow élményt emlegetni. Aki kevésbé jó képességű játékos, az is nézegetheti a statját, talán mert ő is szeretne fejlődni, ha más nem, hát saját magához képest. Ráadásul ezekben a játékokban maga a mechanika is arra ösztönöz, hogy legyen jobb a teljesitményed, hiszen akkor kapsz acsikat, több xp-t/creditet, amiből gyorsabban tudsz fejlődni. Én pl harácsoló tipus vagyok, van egy csomó T10-es hajóm, csatám viszont nagyon kevés, ha csak az élmény miatt akarok játszani, akkor simán előszedem a T5 vagy kisebb hajókat. És én még talán nem vagyok túl öreg ahhoz, hogy ha egy hibát tizszer-hétszázszor elkövetek, akkor ne tanuljak belőle. Engem is sokszor kilőnek csata közben. Néha a csata elején. Én is szidom miatta a csapatot, miközben tudom hogy azért ez még is csak jórészt az én hibám. A sikerélmény hiányát nem az okozza, hogy meghalok, hanem az, ha előtte semmit nem tudok hozzátenni a csatához. Szerencsére ilyen ritkán fordul elő. Viszont aki semmit nem tud hozzátenni a csatához, gyorsan meg is hal, neki mi okoz sikerélményt? Sokan azt hiszik, hogy ha majd lesz nagyobb hajójuk, az milyen jó lesz, mert nem halnak meg olyan gyorsan. Sőt, T10-ben nem kell két tierrel magasabb ellenfelek ellen menni.
Ha kicsit elvonatkoztatunk a WoWs-tól, sakkozni is lehet úgy is, hogy minden bábuval minden irányba annyit lépek, amennyit akarok, de nem véletlenül vannak a sakknak is szabályai. Nyilván mindenkinek az az elsődleges szempont, hogy ő jól érezze magát a játékban, hogy ehhez a csapattársakat is hozzá tudja vagy akarja e segiteni, az már egy másik dolog. Vannak, akiket ez nem is érdekel. Mostanában én is többször elgondolkoztam azon, hogy engem mi köt le a játékban, mi motivál, miért ezzel játszok, amikor még van kismillió más játékom is!? Miközben egy Fallout 4 második végigjátszásra meg nem tudom magam rávenni. Pedig a WoWs lehetőségei azért jóval korlátozottabbak. Lehetne azt is mondani, hogy az emberek azért játszanak egyre kevesebben és egyre kevesebbet szingli játékkal, mert igy tudatalatt elhárithatják a felelősséget, hogy "áh, ez is egy hülye csapat volt, megint miattuk haltam meg". Aki single player játékkal játszik, az nem igazán teheti ezt meg. És persze ott van öcsém és a hozzá hasonló tipusú játékosok, akik ha kilövik őket, megrántják a vállukat is bemennek a következő csatába, az előzőt meg már el is felejtették. Persze igazán sokat az idegeskedik egy játék miatt, aki túl komolyan veszi. De az arany középutat nem olyan könnyű megtalálni. És akinek nem megy jól a játék, az még a flow élményben sem részesül. És még egy kérdés igy a végére: mi van azokkal az emberekkel, akiknek van olyan elfoglaltsága, amiben megkapják a flow élményt, még is jobban ragaszkodnak ahhoz, ami csak bosszúságot okoz nekik? Miért? Megszokásból? Mi a logikus (vagy akár nem logikus) oka annak, hogy a ténylegesen örömöt okozó elfoglaltság helyett olyasmivel kötik le szabadidejüket, ami frusztrálja őket? -
pajer_csaba #19750 Félre értesz. Engem nem érdekel, hogy ki fúrt kit, vagy hogy ez az alja vádaskodás igaz-e egyáltalán, akár pro és kontra. Tök lényegtelen. Neked sem kéne ilyen hevesen bizonygatnod a dolgokat. Mert ha igaz, akkor tök mindegy, ha meg nem, akkor is. Lényegtelen. Értelmetlen. Mint ahogy az is, ahogy Trucker kezelte a helyzetet. Megtörtént? Megtörtént. Igaza volt? Nem volt igaza? Kit érdekel? Az élet megy tovább, a nap holnap is felkel, a hajókat továbbra is össze vissza tekergetik. Számít ez? Kinek? Az önérzetednek? Igen, az fontos. Csak egy pont után már az egész egy olyan formát ölt, mintha egy izzó vasat markolásznál: rohadtul csak neked fáj. Meg a másiknak a saját sérelme. Meg a harmadiknak, meg a negyediknek is a sajátjaik. A sor végtelen, és ki akar beleőrülni, mire eldönti, hogy igazából kinek van/volt/lesz igaza? Megéri? Változik tőle valami? Meg nem történtté válnak dolgok? Ki nem mondottá a szavak? Tényleg jelent ez bármiféle kompenzációt? "Na és akkor talán nem hal meg?" - hogy egy klasszikust idézzek.
Persze, mindenki szidja a játékait, én is szidom a WoWS-ot, SWTOR-t, de azért csak jó érzés 1,5-2 órára egy BB-vel lövöldözni, vagy fénykarddal bohóckodni. Meg persze közben azért a k anyját mindenkinek. Is. (Épp tegnap telt be az ignore-listem...) A kettő nem zárja ki egymást. A stat sem függ össze azzal, hogy ki mennyire szereti az adott játékot. Vannak akik lesz*arják a játék-technikai tökéletesítést, WoWS-ban, WoT-ban, SWTOR-ban is. Én is ilyen vagyok. Évek óta csak annyira érdekel ez, hogy ha már hasznom nincs, legalább kárt ne okozzak. Ezért (is) tértem át inkább co-opra. Másoknál meg úgy nyilvánul meg a szeretet, hogy mindent beletolnak abba, hogy tökéletesen kitanulják a játékot. Én mindkettőnél értem a problémát és az erényeiket is.
Én sosem akartam megmutatni, hogy kell klánt vezetni. A napi teendőkért felelős tisztként megtettem, amit a feladatomnak gondoltam, alapszabályzatot szerkesztettem ,toboroztam, mentoráltam, eventeket szerveztem, bíráskodtam, stb... A saját klánomat nem ezért hoztam létre. Ez egy anti-klán, ha úgy tetszik, ezért is mondtam, hogy csak úgy lehet bekerülni, ha az ember lemond a klánosdiról. Mert ez egy menedék az értelmetlen és felesleges viták, a kivagyiskodás és a "majd én megmutatom, hol lakik az Úristen"-félék elől. Nem véletlen, hogy az eddigi 7 önként jelentkezőből kivétel nélkül mindet elirányítottam az egykori klánba. Ott majd segítenek nekik, a kérdéseikre válaszolnak, meg kitanítják őket, meg mehetnek community-eventeket, mindig lesz ember heroicra meg fp-re, meg kedvükre kiélhetik az intrikus és pletykálkodós hajlamaikat is. Én nálam csak játszani lehet. Semmi egyebet. -
Darun #19749 Ennek meg az ellenpéldája az, amikor a játékos elhatározza, hogy majd ő megmutatja, hogy hogyan kell klánt vezetni, kilép és csinál egy saját klánt. Aztán meg nem értjük, hogy hogy lehet 5000 magyar klán, amikor csak 3000 aktiv játékos van (csak irtam két random számot). Az egyszeri játékos viszont, aki klánt keres, nem fogja tudni, hogy amibe be akar lépni az milyen klán. WoT-ban sokáig ezért nem is léptem be sehová. Az viszont talán nem csak a magyarokra jellemző, hogy a hirdető falon szerepel X feltétel, de a valóságban a felét sem követelik meg, ami meg kérdésessé teszi a klán komolyanvehetőségét. Mert a játékosok egy jó része azért még is csak pro klánba szeretne belépni és egy komoly klán a felvételi követelményeket komolyan is veszi. Olyan magyar klánról viszont nem tudok, ahol akár csak 100% közelében lenne a CB aktivitás, ez már csak azért is érdekes lenne, mert egy 50 fős klán esetén ez 6 csapatot jelentene, fixen hármat viszont tudtommal még a HNFC sem tud kiállitani. -
#19748 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Ismerős jelenség:
A klánba megérkezik "jenő" a haverjaival, majd elkezdenek mindent kifogásolni. Miután "majd én ezt is rendbeteszem" szöveg után megkaja a tiszti rangját (rendszeres hiba), akkor persze egyből csökken az aktivitás és nem jönnek az eredmények, mivel ez számára csak a hatalomról szól, nem a munkáról. (Egy játékban törtetni a hatalomért, nos ez is "érdekes" emberi sorsot feltételez) Összefogni embereket pedig rengeteg munkával jár. Ezután a folyamatos bomlasztása és elégedetlensége a vezetőség felé kihat azokra is akiket ez az egész nem érdekel, mert csak (milyen meglepő) játszani jöttek volna. Ennek a hisztinek a vége rendszerint a klán megszűnése. Természetesen ezek után emberünk nem alapít saját klánt és mutatja a népnek az utat, hanem elmegy az egyik nagy uralkodó klánhoz kifutófiúnak.
Ez számtalan játékban megtörtént már.
Feltehetőleg ennek az embertípusnak van egy külön fejezete a pszichológia könyvekben.
-
Darun #19747 Továbbra sem értem, milyen megfúrásról van szó. Nem a vitát akarom folytatni, csak szeretném végre megérteni, technikailag milyen lehetőség van arra, hogy alátámasszuk ezt a vádat. Aki látja a klán member táblát a játékban, annak sztem totál egyértelmű, hogy a commandert senki, semmilyen módon nem tudja eltávolitani a klánból. Ez jogos és logikus is, pont azért lett kitalálva, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő (hogy az alapitót kidobják a saját klánjából) Ezért tök fölösleges is volt a supportnak irni, azt hittem ez mindenki számára egyértelmű.
Még az sem merült fel, hogy pro klánná akarjuk változtatni a klánt, mert ennek sem voltak meg a feltételei. Viszont felmerült igényként a CB-n való részvétel. Ezzel csak az volt a gond, hogy se TS, se skype, se Dc használat semmilyen szinten nem működött, de még a Voice Chat-et használtuk. Ráadásul a tagok még az ingame parancsokat sem vették figyelembe, már a kezdésnél ment mindenki a szélrózsa irányaiba. Igy viszont nem volt értelme a CB-nek. Én személy szerint ezen szerettem volna változtatni, ha már létszámmal, hajókkal és látszólag a részvétel igényével is meg voltunk. És mondom, a tagok nem voltak szűrve, CB-ről se nagyon lehetett volna kizárni senkit, mert már 1-2 fő hiányában is indulásra képtelenek lettünk volna. A többséget persze nem zavarta a 95%-os lose rate, de rajtam kivül pár játékost még igen, próbáltam TS szervert is keresni, talán néhányan voltak a klánban akikkel sikerült igy rendes szakaszt összehozni. A randomban is zavaró, ha totál káosz van, CB-n meg csak úgy lehet igy nyerni, ha az ellenfél valami ritka nagy hülyeséget csinál. Kb ebből jött össze az 5% nyerés, meg szerencséből. Akikkel sikerült együtt szakaszozni, azoknál láttam a fejlődés jeleit is, nem azért mert én akkora pro vagyok, hanem mert az alapvető hibákra azért fel tudom hivni a figyelmet és átlagos képességű játékosként talán olyan tanácsokat is tudok adni, amik hasznosak lehetnek a fejlődés szempontjából. Akár csak azért is, mert jobban ismerem a hajókat, pályákat, a játékmechanikát, stb. Ez nem jelenti azt, hogy én mindent tudok, nekem is lenne hova fejlődnöm még mindig, de egy kezdőnek vagy kevésbé jó játékosnak tudok segiteni. A mostani klánnak kb 1 éve vagyok tagja, itt is tiszt vagyok és nem azért, mert benyaltam magam és talán nem is a véletlennek köszönhetően. És az idei CB-s eredményeink talán valamennyire engem igazolnak, még ha én csak egy apró fogaskereke is vagyok a gépezetnek (nem én irányitok, annyira sem rutinos, sem jó játékos nem vagyok, de a rám bizott feladatot azért el tudom látni) És érdekes módon itt még nem ért egyszer sem az a vád, hogy fúrom a commandert, hogy át akarom venni tőle a vezetést, vagy hogy bomlasztom a közösséget. Biztos ez is véletlen.
Am ha körülnézel akárcsak ebben a topicban is, én megkérdőjelezném azt is, hogy valaki azért játszik egy adott játékkal (jelen esetben a WoWs-al) mert élvezi. De még csak ennyire sem kell messze mennem. Apám WoTozik, a statja borzalmas, én se szivesen játszok vele, néha még nézni is fáj. És ő is folyton panaszkodik (attól hogy ő rossz játékos, még igaza van, őt is mindig magára hagyja a lemming train, az hogy spot nélkül kilövik és mindenkiről lepattan már inkább az ő képességeit jellemzi) És még is WoTozik, ahogy itt is sokan mocskolják a WoWs-t meg a WG-t (hogy ez mennyire jogos vagy sem, az egy másik kérdés) de még is játszanak. A múltkori WG CC-s balhénál ezzel kapcsolatban jegyeztem meg, hogy ha nekik ennyire elegük van a WG-ből és a játékból, miért nem hagyják abba? Ha meg akarják fúrni a WG-t, az lenne a legjobb mód, ha keresnének más játékot, néhány követőjük az ő hatásukra szintén ott hagyná a virtuális tengert és keresne mást, és azt a WG is megérezné. De nem, nem hagyják abba a játékot, bármennyire elegük is van, mert a videóikból élnek meg.
Bennem sokszor felmerül a kérdés, az ilyen 10k+ csatás, 45% alatti win rate-es játékosok kapcsán, hogy ha folyton meghalnak és közben semmi teljesitményt nem tudnak elérni, akkor mi motiválja őket arra, hogy játszanak?
A másik dolog, ami ehhez kapcsolódik, nem véletlenül jelentkeztem anno önként, hogy segitek a klánba belépő kezdő játékosoknak. Korábban WoToztam, előtte meg a magyar Mass Effect közösségnek voltam a tagja. Fura, hogy ott sem értek még csak hasonló vádak sem, nekem pedig az egyik legjobb közösségi élmény volt a virtuális életem során. Illetve a WoT-ból is szereztem barátokat, tisztában vagyok vele hogy barátokkal együtt játszani legalább akkor élmény -ha nem nagyobb- mint egyedül kiemelkedő sikert elérni. Arról nem is beszélve, hogy a játék is jobban megy, amikor oldott a hangulat (Mass Effectben hányszor csodálkoztunk el a kivonási pontnál, hogy tök simán lehoztuk a platinát, miközben végig ökörködtünk és a játékra sokszor csak félig figyeltünk, mig ha rá voltunk görcsölve, akkor meg végig szenvedés volt az egész és néha már a meccs felénél mind kihaltunk) De közösséget nem lehet úgy létrehozni, hogy a tagok között minimális kommunikáció sincs, a csapatmunkáról nem is beszélve.
Egyébként sem magam miatt zavart az ami történt, én jól meg vagyok a mostani klánomban is. De afelett nem tudok elmenni szó nélkül, hogy olyanokat is kidobtak, akik esetleg elhatárolódtak az én álláspontomtól, és mivel esetlegesen kevésbé jó játékosok, másik klánt is nehezebben találnak. Velük szemben nem volt fair, én elfogadtam azt, hogy a véleménykülönbségem miatt kiraktak.(csak azért nem si fogom feladni az elveimet, hogy megtűrjenek valahol)
Egy CB-re ha jól emlékszem 7 ember kell, a klán meg azért volt olyan 20 fő körüli. A maxos klán létszáma meg 50. Senkit nem köteleztünk CB-re, sem semmi másra, de mivel a feltételek sem voltak megteremtve hozzá, azt is magunknak kellett volna intézni. Egyébként amikor láttam hogy nem megy a CB, én is ki szálltam és nem erőltettem a dolgot, meg egyébként is a 3 műszakos munkarendemmel kicsit nehéz volt összeegyeztetni. Ha nagyon akartam volna, simán átléphettem volna pro klánba (mint ahogy utána fel is vettek a HNFC-be), de én is a fun CB mellett voltam és vagyok most is... amit viszont azok között a körülmények között nem lehetett kivitelezni.
Én arról sem tudok hogy két frakció lett volna. A tagok többsége belépett a Bötyár klánba és ott folytatták, én és még páran egyedül hajóztunk egy ideig illetve néhányan abba is hagyták. Én azóta sem csináltam saját klánt és nem, nem azért mert jobb szeretek más klánjából kifúrni vezetőket. -
Toweliee #19746 Bulikiller -
pajer_csaba #19745 Kifejezetten visszataszító volt ezt a vitát végigolvasni. Mint játékosokat, akiknek a tudására adni lehet, tisztellek titeket, de ami mocskolódást levágtatok, az valami rettenetes. Az egyetlen ok, amiért hozzászólok ehhez a szar-cunamihoz, az annak afelismerése, hogy ez tényleg valami sajátosan ungarische jelenség lehet - az én egykori SWTOR-os klánomban pontosan, de hajszál pontosan ugyan ez a csetepaté játszódott le, bár ott végül más lett a kimenetel.
Ott én nem voltam alapító, csupán a vezetőség tagja ("tiszt"), és a guild-leader is már a 2. volt, amikor ugyan ez a balhé kitört ott. A problémát szintén az okozta, hogy gyűjtőklánként nem voltak kötelező jellegű dolgok, emiatt sok játékos nem igazán fejlődött, és a néhány meglévő pro ezt elunva szerette volna a saját képére, progress-klánná formálni azt, amihez viszont először a tiszteket és a guildleadert kellett megfúrni. Eleinte jól mentek a dolgok. A pro játékosok mentorprogramot és raid-gruppok felállítását javasolták, amiket a vezetőséggel közösen meg is szerveztek - csakhogy ők ezt arra használták, hogy a játékosokat vegzálják, a "selejtet" addig basztassák, amíg kilépnek/abbahagyják a játékot, így szelektálva ki a tehetségeseket. Az egyre több panasz miatt mi, a tisztek elkezdtünk fellépni a pro (kb 4 fő) ellen, amiből általános anyázás kerekedett (a problémát fokozta, hogy az egyikőjük volt a klán dc-szerverének tulajdonosa), végül a guild-leader kirakta őket. Erre ők bosszúból minden olyan klános eventet megfúrtak, ami pvp-instát igényelt, ebben segítségükre volt, hogy az egyik létező legnagyobb és legbefolyásosabb klánhoz fordultak támogatásért. A háborúnak végül az vetett véget, hogy a 4-ből három tiszt (köztük én) önként távozott a klánból, a guild-leader pedig átadta a helyét egy másik, a vitában semleges állásponton lévő srácnak, aki visszahívta a renitenseket (azóta már több vezetőségi váltás is történt a klánban, meg egy névcsere, a pro-kat meg hol kirakták, hol vissza invelték, most éppen azt hiszem megint bannolva vannak...).
Ami engem illet, arra a felismerésre jutottam, hogy az e-pénisz méregetés, a pixel-f*szverseny és az ilyen klánosdik "hatalmi" cicaharcai lóf*szt sem érnek. Alapítottam egy saját klánt, ahol kb teljesen egyedül vagyok, az egyik haverommal kimaxoltuk a statjait, és én ezzel teljesen jól el is vagyok. A belépésnek egyetlen egy feltétele van: le kell mondani róla.
Mindezt azért írtam, le, hátha Ti is észreveszitek srácok, hogy ez az egész ki kit fúr, meg ki milyen hatalmat akar, meg ki mit mibe mennyit tesz bele, egy orbitális nagy faszság... Semmi értelme veszekedni, meg anyázni, meg gerinctelenkedni egymással egy k*rva játék miatt. Merthogy ez - akár az SWTOR, akár a WoWS - még mindig csak egy játék, amely "játéknak" ugye pont az az értelme, hogy az ember azért játszik vele, mert élvezi. Tehát ki az a barom, aki azt élvezi, hogy a másikkal balhézik hülyeségeken?
(Amúgy anno azt hiszem, én is beléptem a Tucker-féle klánab, aztán inaktivitás miatt kiléptem ,amit jeleztem is. Azóta - pár hete, hónapja - beinveltek valahova máshova - valami "Rumot a tengerésznek", vagy mi - ami asszem hasonló sorsra jut majd a részemről. Egyszerűen túlságosan szeretek magamban játszani...)
A vitához a továbbiakban semmit nem szeretnék hozzáfűzni, a magam részéről befejeztem. Bocsánat, hogy így is túl sokat pofáztam róla. -
Darun #19744 A Ranked amúgy is acélt ad, szenet pl Brawl-ból, napi küldikből meg a napik kontikból érdemes szedni. Én már évek óta a resources kontikat nyitom csak. Vásárlás előtt esetleg nem árt tájékozódni arról, hogy nem e lesz kivéve valamelyik hajó a közeljövőben, illetve olyan hajókat venni, amik vagy op-k vagy amiken tech tree-s hajók kapitányait tudod húzni.
T10-es lesz, CV nem lehet, max 2 BB és minden hajóból csak 1 lehet a csapatban (tehát nem lehet 2 Petro, 2 Stalin, 2 Monti, 2 Shima, stb)
Hogy a GoKu-t pontosan mikor veszik ki, sztem még a WG sem tudja, ez csak egy terv, de szóltak, hogy időben fel lehessen rá készülni. -
#19743 Nem kell ranked-et játszanod a szénhez. Elég a napi/heti küldiket meg a napi 3 resource konténert nyitogatni :) Nekem se abból a 3-4 ranked meccsből jött össze amit játszottam :D -
Plata #19742 Kösz.
Mostanában nem nagyon gyűjtöm a szenet mert mióta szét van barmolva a ranked azzal sincs kedvem játszani.
Meg a holland event óta nem nagyon volt érdemes event,ez a szülinapi izé egy vicc vót.
De hátha a karácsonyi jobb lesz,bár az biztos hogy a WoT karácsonyi eventje ezerszer jobb lesz szóval az megint elveszi az időm. -
#19741 Asszem minden decemberben ad a WG 25%-os dubi meg szén/acél kupont. Első t9-es hajónak még van bőven választék :) Pommern jó lehet BBnek, vagy Yoshino is jó tud lenni t10-esnek. Bár Yoshino-val már vigyázni kell mert könnyen eszi a citadelt. Viszont atomjó az HE-je (nagy alpha dmg és jó tűzgyújtás). Moskva szerintem meh. Holdról is látszik és szintén érzékeny az oldala. Marceau kurva jó! Szinte már OP. Ha nincs Benham-ed, akkor ott a Z-44 is torp hajónak. -
Plata #19740 Nekem is van már 100k szenem.
De nem tudom mit vegyek majd.Ha egyszer lesz annyi ami kell egy T9-re,
Vagy az is lehet hogy csinálok egy grill partyt.
Egyébként olyan 25%-os vackot mikor kapunk megint?
A nyárit elhasználtam T7-re.
Utoljára szerkesztette: Plata, 2021.10.22. 17:26:37 -
#19739 40 és 50 éves gyermekeim. <sigh> Beszéljétek meg a problémáitokat, vagy folytassátok egymás szurkálását privátban, nyissatok a sajátban topikot a szájkaratéhoz, menjetek át fészbukra, ahol ez a stílus a menő, vagy valami. Amennyiben itt folytatjátok, mindketten pár hetes pihenőre lesztek küldve. -
#19738 Marco Polo sigma buffnak örülök :) Van majdnem 240k szenem meg a 25%-os kuponom, valamint 1 hét múlva kapok egy 100%-os doubi "visszatérítő" kupont is a WG-től. Mindemellé meg van még a 25%-os doubi hajós kjuponom is. Már "csak" a Neustra, Marco, Napoli jöhetett szóba. Salem, Carnot, Kearsarge nem mozgat. MP-t a dispersionje miatt eddig nem mertem megvenni.
Neustrashimy meh, Napoli volt még esélyes... Most viszont van rá esély, hogy mindkettő meg lehet és értelme is lesz ha MP 1.9-es sigma-t kap :) Az már Iowa dispersion... -
#19737 sub változások jönnek,kap két féle torpedót. az egyik a sima ami eddig is volt,viszont elvették a két pinges citadelt tőle
egy pingre követő lesz,két pingre még jobban követő,de nem jobban mint most.
a másik mágneses élesítésű torpi,első pingre csökken a topri észlelhetősége 25 százalákkal,a második pingre dupla sebzés ha torp protectiont talál....azt ne kérdezzétek miért sebez nagyot pont a hajó legjobban védett részén. ezt a torpit t8tól felfele kapják meg a subok,váltás Yamagirihez hasonló módon történik
ez a második fajta torpi nem követős torpi,csak a mélységet képes változtatni ha pingelve van a célpont,hogy ha merülve lövöd akkor ne ússzon el a célpont alatt
nerfelik a sub látótávolságát merülésben,a viz alatt (periszkóp mélységnél lejjebb) nem észlel hajót csak 2 km belül.
változik az észlelhetőség is,eddig ha lementél periszkóp mélységbe szinte azonnal csökkent a láthatóságod amit elkezd a hajó merülni,most már csak akkor csökken ha elérte a mélységet. igy lehetett játszni az akku használattal is ,csak akkor kezdett csökkenni ha elérte a mélységet,most már azonnal elkezd amint felszinről periszkóp mélységbe indul a sub
egyelőre nem sokan rajonganak érte,a t10 csaták 10 százalékában van sub
Utoljára szerkesztette: Caliph, 2021.10.22. 16:57:25 -
carp3tm0nster #19736 "Nyugodtan írhatod te is, meg csaholó kutyád is ide a lejárató bejegyzéseidet."
Egy féreg vagy, minden tekintetben. -
#19735 Vissza kell utasítsalak a vádaskodásoddal együtt.
Igen, én alapítottam meg előtted és ezt azóta sem voltál hajlandó elfogadni.
Igen, nagyon sok ládát gyújtöttetek néhányan. Szinte versenyt csináltatok a láda vásárlásból, pénzért. Meg kérdem, ki kért meg arra, hogy a saját pénzedet erre költsd? A másik meg, a láda tartalma meg a vásárlónál maradt, így azért nem jártatok rosszul.
Akkor is azt állítottam, túl sok pénzt nem érdemes erre költeni, mert folyamatosan rontják a hajók paramétereit, hogy az újabbakat megvásárolják.
Arról is írtam, hogy gyűjtő klán. Egyre jobban erősködtetek néhányan és egyre hangosabban, hogy de mert legyenek klán csaták. Többször figyelmeztettelek benneteket, hogy lehet, de nem fogom kötelezővé tenni a klán tagok részére. Engem és még nagyon sok mindenkit nem érdekelt a dolog.
Szememre veted, hogy mert nem szakaszoztam. Ismételten megjegyzem, gyűjtő klán. Én például kifejezetten gyűlölök szakaszban csatázni, mert zavar a dolog. Biztosan van más is így vele. Szintén felhívtam erre a figyelmet többször is. A klánban nincs kötelező kláncsata részvétel, nincs kötelező szakaszozás, nincs kötelező gyakorlás és megjelenési idő.
Ha valaki túl sokáig nem lépett be a játékba és kellett másnak a hely, akkor került kirakásra.
Azt is visszautasítom, hogy csak ti, konkrétan te gyűjtötted a klántagokat. Napi szinten reklámoztam a klánt az FB csoportokban. Nagyon sokan ott olvastak róla és így kerestek meg a játékban.
A te "szerény" személyed ekézése meg részemről abban merült ki, hogy néhányszor megjegyeztem, hogy kár erre a játékra annyi pénzt költeni. Ezt konkrétan sértésnek vetted. Utána töltötted fel a szerzett hajóidról csak a képeket pénzösszegek nélkül. Ennyiben hagytam.
Az viszont kifejezetten nem tetszett, hogy kaptál vezetői státust a klánban, hogy vigyétek ketten a szakaszokat, meg az esetleges klán csatára a jelentkezőket, mivel oda kell valami vezetői szint. Nagyon gyakran olvastam, hogy beléptem, áll mindenki és vár, mert neked nincs kedved vinni, csak benéztél poénkodni. A másik vezető meg vitte akiket bírt.
Konkrétan az elején kijelentettem, hogy én egyikőtöket sem fogom helyettesíteni, mert engem nem érdekel a szakazozás.
Erre fogtad magad és elköltötted a megszerzett olajat valamire, pedig felhívtam előre a figyelmeteket, hogy az nem a ti dolgotok.
Kaptál az FB csoportban is moderátori jogkört. Az sem érdekelt. Kértelek, írjál néha valami érdekeset saját tapasztalatból, hogy a klán tagok tanuljanak. Talán egyszer volt is ilyen, de az sem érdekelt.
Azt írod, semmit nem tettem, csak bent üldögéltem a klánban. Én készítettem a szavazásokat az olaj vásárlásról, én készítettem az FB csoportot, én tartottam karban, én moderáltam, én készítettem oda leírásokat, hogy legyen benne anyag. Én készítettem a klánlogót, én készítettem a reklám felületet, amit rendszeresen osztottam csoportokban.
E mellett játszottam, intéztem az esténként összegyűlt panasz áradatot, mert nem akarták a csoport tagok megérteni, hogy ha valakit bepanaszolnak szabálysértés miatt, akkor lehet, neki is írnak, de a klánvezetőnek biztosan. Ezekkel is kénytelen foglalkozni, elsímítani a dolgokat.
Hol tartott volna a klán? Ott ahol. Annyi olajjal, amennyi összejött volna.
Igen, szabályosan nem lehetett volna eltávolítani. Épp ezért kaptam rendszeresen a megkereséseket privátban, játékon belül és FB csoportban is. Volt aki finomabban, volt aki kevésbé finoman jelezte, hogy mennyire jó lenne, ha elhúznék a klán éléről és átadnám mondjuk neked az irányítást. A másik része meg ezért - azért háborgott. Több ez kellene, több az kellene, stb.
Nem voltam hajlandó olyan klánt csinálni, ahol minden kötelező úgymond. Hallottam ilyen klánokról, volt amelyik működött, volt amelyik meg csúnyán összeveszett mindenki - mindenkivel.
Mégegyszer leírom: Gyűjtő klán, minimális követelményekkel. Senkinek nem volt kötelező különesebben semmi, legfeljebb ne kapjam a többi játékosoktól a panasz üzeneteket, hogy ez-vagy az a játékos milyen aljas módon nyilatkozott meg játékban. Egy idő után ezek intézése is fárasztóvá vált számomra. Persze te ebben sem vettél részt, mert miért is.
Visszatérve a parancsnok váltás témakörére. Mivel szabályosan nem ment, megpróbáltatok nyomást gyakorolni rám, hátha úgy majd menni fog. Ez ügyben is figyelmeztettem a tagokat, hogy nem kötelező itt maradni a klánban, akinek ez nem felel meg. Nem, úgy gondoltátok, hogy majd sikerül rábírnotok a távozásomra, te meg vezetheted boldogan a klánt. Ezért fújsz még ennyi év után is rám, a csatlósaiddal együtt.
Nagyon is tisztában voltatok a kezdetén annak is, hogy a WG hogyan oldotta meg a klán rendszert. Nála tegyetek panaszt a miatt, hogy a kilépő játékos a kilépésekor elveszíti a megszerzett olaj mennyiségét és nem viheti mondjuk magával a következő klánba.
A klán minden esetben azt alapító, irányító személy tulajdonát képezi.
Hogy miért dobtam ki mindenkit? Nagyon egyszerű. Senki, ismétlem senki nem emelte fel a szavát, hogy, hé itt valami nem igazán jó irányban megy, itt valami félre van csúszva, mert egy kis klikk hangoskodik. Nem, hallgattak mint szar a gazban. Jól van, ha senki nem áll mellém ebben az ügyben, akkor nem is kell senkinek maradnia. Így mindenki távozott a segítségemmel.
Klán nevet, meg sajátot miért változtattam? Ott van a ticketben. A zaklatásotok miatt. Rendkívül fárasztó és zavaró volt, hogy csatában, kikötőben minden este a fenyegetőzéseteket olvassam. Mindenkit nem lehet Blacklist-re tenni, mert baromira laggzott már akkor is a játék tőle.
Ha olyan nagy volt az egyetértés közöttetek, mármint a klánon belül, akkor miért csak néhány csatlósoddal mentél tovább, miért hagytad cserben a klán többi részét? Miért nem álltál az élükre és vezetted őket?
Megmondom. Azért mert a legkevésbé sem bíztak benned. Néhányan veled tartottak esetleg és ennyi, amennyire tudom. Bizonyára nem az én személyem miatt nem alakultatok szép, új, egységes klánná.
Nem követlek benneteket, mert a legkevésbé sem érdekel, ki hová ment, de annyit tudok, hogy nem egy csapatba mentetek tovább.
Nyugodtan írhatod te is, meg csaholó kutyád is ide a lejárató bejegyzéseidet.
Mégegyszer leírom. Szabályt nem szegtem.
Az áskálódásod miatt zavartam szét a társaságot. -
#19734 Lehet már tudni valamit az új CB season-ről?
Illetve azt tudja valaki, hogy GK-t pontosan mikor vágják át szenesbe? Mert eddig csak annyit tudok, hogy 2022 elején, de semmi egzakt.
Utoljára szerkesztette: DannyL81, 2021.10.22. 10:26:45 -
carp3tm0nster #19733 Egyetértek, minden szavaddal, pedig se pénzt se dublont nem kaptam tőled! -
Darun #19732 Legyen, akkor tisztázzunk pár dolgot. Bár nekem nem az a bajom hogy nem mondasz igazad, még csak nem is az hogy hazudol, hanem hogy hülyének nézel minket.
Amikor a WG betette a játékba a klán alapitás lehetőség, a csoportban felmerült, hogy létrehozhatnánk egy klánt, mire te közölted, hogy te már csináltál egyet. Mivel azon túl, hogy felajánlottad hogy lépjünk be, nem igazán tettél semmit se a közösségért, se a klán ügyeiért, ezért lettünk mi a toborzók, próbáltuk felhozni a társulatot egy ütőképes szintre, a CB mondjuk kuka volt, de voltak diviziók és klános eventes részvétel, amiben te szintén nem vettél részt. Az, hogy egyénileg is páran több olajat tettünk be a klánba mint te, nyilván csak azért volt, mert mi pénzt áldoztunk a játékra. De ettől ez a tényeken nem változtat semmit. Azért kiváncsi lennék, ha egyedül kellett volna összebugáznod az olajat, hol tartana most a klánod. Bár semmit nem tettél hozzá az olajon kivül a klánhoz, te vezetetted, ezt természetesen elfogadtuk, de -már ne is haragudj- a saját véleményem attól még meglehet dolgokról. Ha már az igazságnál tartunk arról se feledkezz meg, hogy kb a belépésem óta finoman ekéztél, arról pedig soha nem is volt szó, hogy elvesszük tőled a klánt, ami amúgy is lehetetlen lett volna, aki kicsit is ismeri egy játékbeli klán működését, az tudja hogy hazudol, hiszen parancsnokként sehogy nem is tudtunk volna eltávolitani a klán éléről, de erről nem is volt szó.
Bizonyára a dolog után azért váltottál nevet és a klánt is azért nevezted át, mert én voltam a gerinctelen, te pedig egy jellemes ember akinek semmi takargatnivalója nincs. Én az eset miatt nem léptem kapcsolatba a supportal, az hogy te mit leveleztél vele, nem bizonyit semmit. Max azt, amit az előbb leirtam, hogy ha akartunk volna bármi mód hatalomátvéltelt, arra nem lett volna semmi esélyünk, lévén te voltál az alapitó. Nyilván a tagok többségét, akik nem foglaltak állást vagy nem álltak mellém, őket is azért raktad ki, mert biztos titokban őket is a Soros pénzelte, és miután minket kiraktál volna, ők tovább kémkedtek volna utánad. Paranoiás meg én vagyok. -
#19731 Utánanéztem az általad említett "kórnak". Nincs baja az emlékezetemnek.
Veled viszont az a baj - ha már így jelentkeztél - hogy nem vagy éppen szavahihető ember. Nem akartam így fogalmazni, de akkor sem szabad hinni neked ha kérdezel.
Csak hogy tisztázzuk: Folyamatosan fúrtad a klánt és mérgezted a közösséget. Soha egy pillanatig nem tudta bevenni a gyomrod, hogy nem te vezetheted a klánt. Onnantól kezdve nem tetszett számodra a dolog, hogy én alakítottam meg és nem te. Többször figyelmeztettelek e miatt, de le pergett rólad. Igen, valóban magad mellé állítottál embereket. Jó pofáskodással, ügyeskedéssel. Ezzel egy percig sem a klán össztartása volt a célod, hanem annak mérgezése bomlasztása.
A klán többi tagjára meg azért haragszom mert vagy halgattak, mint az a bizonyos kupac a fűben, vagy a partvonalon titkon vigyorogtak, fényképezkedtek és várták, hogy mi lesz.
Nagyon hamar rájöttem, mikor a klán felfutott és jól mentek a dolgok, hogy bizonyára lesz olyan, aki magának akarja a vezetését, vagy ha ez nem megy, akkor bomlasztásba kezd.
Láthatóan te voltál ez a személy. Örülhetsz neki, mert sikerrel jártál. Bizonyára azt gondoltad, hogy ha ellenem hergeled a klán tagokat, majd fülem behúzva meghátrálok, különösen a privát fenyegetésektől és önként átadom - esetleg neked - a klán vezetését. Hát nem így történt.
Mint mondtam, az emlékeimmel meg semmi gond.
Megkerestem az eset utáni üzenet váltást a Support-l. Itt még bizonyára semmi baja nem volt az emlékezetemnek.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához! -
Darun #19730 Akkor rosszul emlékszel, bizonyára a kórral jár. Én nem értettem veled egyet, mire páran vették a bátorságot és mellém álltak, mire te kiraktál mindenkit. Egész pontosan ez történt :)