74
  • ferceg
    #74
    "1. A föld minden lakójától havonta kötelezően beszedni 100$-t.
    2. Olyan gépek.............."

    Annyira nem elvadult otlet, egyebkent :) Bar ez teljesen masrol szol, ez az otlet mar eszebe jutott masnak is (hogy pl. x idonkent kotelezo legyen uj mosogepet venned, de aztan inkabb maradtak a hamar elromlo cuccoknal, meg a marketing nephulyito erejenel)

    http://www.youtube.com/watch?v=UmatL75dO3c
  • Piel
    #73
    Van egyetemista ismerősöm, akinek a dolgozatait rendszeresen a MS legújabb programjaival kell elkészítenie, mert egyébként a prof. szóba sem áll vele. Én szóltam neki a tiszta szoftverről, neki, hogy azt a pár ezer forintot és az iskolai igazolást megéri, ha megveszi. Nagyon csodálkozott rajta, és megköszönte. Az iskolában ahol megkövetelik az MS szoftverek használatát, miért nem tájékoztatják rendesen a nebulót, hogy pici pénzért megveheted, de ezért ezt meg ezt kell tenned!? Vagy a beiratkozáskor közölték, hogy mindenkinek rendelkeznie kell Microsoft Office legújabb verzióival? Hát egy fittyfenét! Oldja meg mindenki magának! Jó magyar szokás szerint.
  • Piel
    #72
    Nem eléggé világos a cikkben szereplő történet a jogi háttér miatt. Magyarországon a bíróságon a jogsértést kell bizonyítani és nem fordítva. Van ugyan kivétel, de azt a törvényben világosan ki is fejezi a jogalkotó. Tehát nálunk nem elegendő a bíróságon az, hogy valaki nem tudja igazolni a szoftverének származását. Nekem sincs meg a számlám a talán 2004-ben vásárolt Windows XP Home operációs rendszeremről. A regisztrációmat, meg talán a MS őrizgeti... Az APEH miatt kell az adópapírokat eltenni 5 évig, a többire meg nem kötelezhet senki.
    Az autókat nem szabad szabadon átalakítani, főleg chip-pelni! Az autóban a motor teljesítményét, a féket, a futóművet csak hatósági engedéllyel lehet módosítani, mert ez típus módosításnak minősül! Ha módosítod, hatósági engedély nélkül nem vehetsz részt a forgalomban. Igaz nem a gyártó, hanem a törvény védi az autó műszaki módosítását. Tehát ez nem hiszem, hogy ide vágó téma lenne.
    Vissza a témához. Réges-régen vásároltam én is a gépemre XP Home operációs rendszert OEM verzióst. A felhasználói feltételek között csak annyi szerepelt, hogy csak ugyanarra a gépre telepíthető. Gondoltam, hogy így tiszta rendszerrel könnyebb lesz. Azután jött a fekete leves. A rendszer új volt, de a videó kártya driver-e miatt összedőlt 1 hónap alatt. Újrahúztam, majd megint összedőlt. A negyedik alkalommal már nem engedte a saját rendszeremet aktiválni! Felhívtam az ügyfélszolgálatot, kb. 20 perc várakozás után sikerült is beszélni az ügyfélszolgálattal. Nagyon kedvesen közölték, hogy 1 év alatt csak háromszor aktiválhatom az általam vásárolt operációs rendszert. Na tessék! És még én voltam a jópofa, hogy vettem, és nem loptam tőlük egy rendszert! Igaz a driver probléma megoldódott, de erre nem számítottam! Ezek után én is csak azt vásárolok meg ami nagyon szükséges... A többi meg nem is érdekel. Nem játszok, ezért nem meglepő, hogy a win mellé felkerült egy Ubuntu is. Igaz eleinte azzal is voltak driver problémák, de nem kellett őket felhívnom, hogy nem enged aktiválni... Én azt mondom, hogy érdekelne a kedves bíró úr számítógépe, esetleg lehet, hogy azon is van egy-két olyan program, aminek a származását ő sem tudja igazolni... Szerintem.
  • silanor
    #71
    Én azt nem értem, hogy miért a vásárlót perelték be (aki jóhiszemű volt) és nem a céget aki eladta?
  • a bajusz
    #70
    Mennyire beteg dolgok vannak, te jó ég... Lehet, még örülhetünk, hogy mifelénk nem dívik az ilyen, csak a warez-oldalakat izélgetik - lenne is dolga a bíróságnak, ha minden nem száz százalékosan jogtiszta szoftvert használó honfitársunkat bíróság elé citálnák... Itt meg szerencsétlen fickó abban a hiszemben volt, hogy legális a programja, valószínűleg fizetett is érte, aztán mégis megszívatták Egyébként nem csoda, hogy a szoftvercégek csőrét böki ez a használtprogram-biznisz, hiszen ezzel komoly mennyiségű potenciális vásárlót veszíthetnek. Azért az MS elmehet a fenébe
  • Mike at home
    #69
    valszeg nem egyetem

    szándékosan kötözködsz, vagy szerinted mindenki akkora idióta mint te? ne nyilvánvaló dolgokra építsd az érveidet

    közép és általános iskola nem oktatás
    akkor mi a fityfene?

    íhy van, ott a konzol
    nem kell külön oprendszert megvennem, adják a géphez

    ez konzoljáték nem 25k

    többivel egyetértek
  • TreDoR
    #68
    Te tényleg valami ritka hulye vagy. Ha letoltok egy trial programot, minek venném meg utána dobozosan, mikor upgradelheto? Ezekszerint nem csak dobozos szoftvert nem vettél soha, de online sem fizettél még soha programért. Jah, bocs, de lehet, hogy igen, amikor annó orrba-szájba sms-warezoltál
  • DontKillMe
    #67
    "milyen érdekes, hogy az iskolálban is csak az MS-t tanítják"
    -Mondod te. Melyik iskolában?:))) Kérdezz meg pls egy egyetemistát. Ne beszéljünk középszintű oktatásról, mert az nálunk nem nevezhető oktatásnak. És mivel az a szint nem az a szint, ami egy informatikusnak elég, ezért nem igaz az állításod. Informatikai szakon nem csak MS specifikus oktatás zajlik. Bárhol rákereshetsz tematikára. Nem kötelező MS terméket használni. Nekem sem tetszik, ami itt zajlik, de amíg százalékosan ekkora differencia van desktop környezetben MS vs. nem MS termékek közt, addig nem lehet mit tenni, a hegemóniát nem lehet megtörni. Nem mellesleg a legtöbb játékot rá lehet bírni más környezetben való futtatásra. Ha nem is natívan. Sok játékot eleve úgy adnak ki, hogy MS és MAC alatt is futtatható, natívan. Nekem is van ilyen játékom, két lemez van a dobozban. Egyik MS-re, másik MAC-re. Érdemes felkeresni linuxosoknak a playonlinux oldalát. Sok hasznos leírás van, ami megkönnyíti a játékok feltelepítését és futtatását Linux alatt. Ha meg végképp nem bírsz vele, ott a konzol, olcsóbb, mint a PC és nincs ilyen gondod. De lássuk be, hogy itt a legtöbb embernek nem az a 25 ezer ft fáj, amit ki kellene adni egy legal OS-re OEM kiszerben..:)). Hanem a többi, amit szintén ki kellene pattintani a legal szoftokra, gammákra. Erre írtam, hogy nem kötelező. Játékon kívül minden másra PC-n ott a linux, játékra meg venni kell egy konzolt. Ennyi. A többi csak hiszti. Ha nem telik, hát nem telik. Nekem sem, nem is játszom. Játszom azzal, ami ingyen van. Vagy megveszem gyűjtögetve, akár hónapok alatt csak egy játékot és csalások nélkül játszom vele, játéktól függően akár hónapokig. Sokkal jobban meg fogod becsülni hidd el, ha pénzedbe kerül valami, mintha nem..:). Aztán meg nem muszáj megvenni mindig a legújabb játékokat. Vársz pár hónapot és máris budget kategóriában megvehető. Mindjárt nem 12 ezer, hanem csak 2. A Crysis 1, WH, Wars akcióban all in nem volt 2 ezer. Én ráérek. Nekem egy játék egy év után is új lesz..:). Meg kettő után is.
  • Mike at home
    #66
    mondod ezt te egy olyan szoftverről ami megkerülhetetlen kváziszabvány

    milyen érdkes, hogy az iskolálban is csak az MS-t tanítják
    utána meg azt mondod ha nem tetszik ne hazsnáld
    csakhogy pl. pc+játék esetén rá vagyok kényszerítve hogy az MS termékét hazsnáljam, holott nem akarom
  • Mike at home
    #65
    leírtam miért ugrik a jótállás
    ami teljesen logikus is
    miért kelleen jótállást adni arra, amit te átalakítottál. azárt vállaljon valaki büntetőjogi felelősséget mert te valamit berhelés közben elcsezsel?
  • DontKillMe
    #64
    Csakis azért van jogod, mert nincs benne az ellenkezője a szerződésben, amikor kocsit veszel. De a garanciális jogaid ugrottak.
  • DontKillMe
    #63
    Te oltári nagy ÖKÖR! Minek bontanál ki valamit, ha az x napos próbaverziót kipróbálhatod és az EULA-t ott is elolvashatod. Mondom én, hogy fingod sincs, csak pofázol..Lerí rólad, hogy az életben nem láttál jogtiszta szoftvert. Menjél már fel az MS oldalára és nyugodtan töltsél le egy próbaverziót bármelyik termékükből és használd a megadott napig, aztán ha tetszik, csak regisztrálod, ha meg nem tetszik az EULA, törlöd. Semmi sem kötelező.
  • Mike at home
    #62
    kapcsolt termék
  • Mike at home
    #61
    jogod van megchipelni a kocsidat
    jogod van átalakítani
    a jótállás még jó hogy arra vonatkozik amit ők tettek bele és ahogy beletették
    de ha átlakítod a kocsidat senki nem fog bíróság elé állítani, sőt az átalakított kocsit még el is adhatod
  • Mike at home
    #60
    köszönöm az okoska jelzőt, örültem neki :)

    akkor talán a magyar jogszabályokat is tanulmányozd, ugyanis Mo-n azok érvényesek, te aztán azt írsz az EULA-ba amit akarsz, a törvényeket szerződéssel nem írhatod felül

    arról nem beszélve, hogyha az EULA nem magyar nyelvű, szintén nem érvényes
  • aaaaa
    #59
    úgy, hogy közben semmit sem adnak. Szoftvereknél ez az elfogadott "kártérítési" ügymenet.
  • aaaaa
    #58
    Persze, de azért nem fizettetnek ki veled még egy motorvezérló elektronikát, vagy netán egy másik tejesen új autó árát, úgy hogy nem közben semmit sem adnak, ha chiptuning nevű "jogsértésen" érnek.
  • TreDoR
    #57
    De valami jó nagy vadbarom lehetsz. Hogy telepítem fel, ha nem bonthatom ki megvétel elott a dobozt? Szerintem te vagy az aki életében nem vett dobozosan semmit.
  • vato loco
    #56
    Jogos, megérdemli a büntit. Faszé nem a netről rántotta le a cuccost ingyen? Ez majd helyreteszi az eszét.
  • harcu
    #55
    Pont az AutoDesk EULA 3.2.3-as pontja szerint továbbadható az Autodesk termék, de csak a gyártó előzetes beleegyezése szerint.
  • harcu
    #54
    Az EULA egy szempontból támadható, mégpedig ha idegen nyelvű. Elméletileg mindenkinek joga van a saját anyanyelvén, vagy számára érthető formátumban végigolvasni egy szerződést, mielőtt aláírja.
    Amúgy a szoftver az nem termék, hanem szolgáltatásként vehető meg, egyébként szellemi termék. Akinek nem tetszik, ne vegye meg, és kész.
  • harcu
    #53
    Már ne haragudj, de akkora ökörségeket írsz, hogy ez már nagyon az unintelligencia teteje. És mégis milyen jogcímen perled be a játék gyártóját, mert csak Win7-en fut? Talán köteles lenne optimalizálni még Androidra is, nehogy remegve várja a sarokban, hogy ne pereld be érte?
  • harcu
    #52
    Baromság. Amint megchipeled a kocsid, ugrott a garancia. Ha nem a szervíz teszi bele az olajat, ugrott a garancia.
  • harcu
    #51
    Kell = nem tarthatod meg, ha eladod a gépet, akkor a jog átszáll az új gép tulajdonosára. Persze ha megdumálod vele, hogy te előtte törlöd a gépet, az a te dolgot, de ekkor értelemszerűen csökkented a gép értékét. A továbbiakban meg a géphez kapott OEM szoftverek ugyanúgy a géphez lesznek kötve, tehát azért, mert nem adod át az adathordozót, meg törölsz mindent, azért még az új tulajhoz kötődnek.
  • RiSeForMuSiC
    #50
    "Klikkelés jogilag mit ér
    nagyjából semmit."

    Megint egy okos "jogi szakértő". Talán olvass után, megkönnyítem a dolgodat, pont témába is vág (feltéve ha tudsz ánglius nyelven):

    http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/09/the-end-of-used-major-ruling-upholds-tough-software-licenses.ars

    Magyarul: EULA érvényes, nincs jogod továbbadni a szoftvert, ha az EULA kifejezetten jelzi, hogy licenszeled és a licensz nem átruházható. (Vernor v. Autodesk, US Court of Appeals for the Ninth Circuit).
  • Mike at home
    #49
    most belemehetünk abba is, hogy egy kilkkelés jogilag mit ér
    nagyjából semmit

    egyébként: mondjuk rühellem az MS-t
    de megveszek vmilyen játékot PC-re, amihez Win7 kell, anélkül nem fut

    no már emiatt is perelhető a játékprogram kiadója, az MS-ről nem beszélve
  • Mike at home
    #48
    egyetértek

    ennek analógiájára mindenki mostantól maga vegye a kajáját
  • Mike at home
    #47
    gondolj bele hogy több száz ember gyárt neked egy autót

    de érdekes, hogy aladjatod, átépítheted, sőt még felelősséget is válallanak érte, hogy működik

    milyen érdekes, ha megveszel egy könyvet el és kölcsön is adhatod, pedig hányan és mennyit dolgoztak rajta, és az érveid itt aztán végleg sántítanak, mert ha megvettem egy könyvet, attól még nem kezdem sajátként árulni
  • Mike at home
    #46
    ki nem szarja le az EULA-t már bocsánat. az egy egyoldalú rád erőltetett szerződés, hagy ne mondjam, hogy bőven helytáll a piaci erőfölénnynel való visszaélés, kapcsolt termék és szolgáltatás, stb

    bőven megérne egy pert az EULA is

    még egy ideig a szoftveresek ellesznek, de amiért ők pénzt kérnek az nem egy termék. nincs jótállás, nem ruházható át, stb

    persze diktátumokat ki lehet találni, csak ez nem fog örökké tartani
  • Mike at home
    #45
    óh hogy baszódjon meg az összes szoftverfejlesztő és kiadó
    komolyan, ekkora gecik még a lemezkiadók sincsenek
    mi az, hogy nem adhatom el, nem vehetek használtan szoftvert, szoftbver használati jogot? olyan ez mintha nem adhatnék el semmit sem hazsnáltan, könyvet, dvd-t, hanglemezet, mindenből mindenkinek újat kell vennie
  • DontKillMe
    #44
    Ne beszélj már ökörséget! Akárhol elolvashatod az eulát. Mondjuk, mikor telepíted, azzal kezdi, hogy elfogadod e. Most mondjam azt, hogy a büdös életben nem láttál eredeti szoftvert?

    A témához hozzászólva. undorítónak tartom az eljárást, és főleg azt, ahogyan a tőkéseket védi a törvény.
  • M2 #43
    Köszi, igazad van, akkor ez nem probléma.
  • hdo
    #42
    Torrent ... pont.
  • vmiki88
    #41
    Látom a bíróságon is megy a trollkodás :P
  • TreDoR
    #40
    Az engem is érdekelne, hogy olvassam el az EULA-t megvétel elott, mikor vagy a dobozban van, vagy a benne lévo lemezen. Jah, hogy nekik joguk van zsákbamacskát eladni, nekem meg jogom van szívni.
  • matatom
    #39
    Ebben igazad van, a kormány és a törvények kellene, hogy szabályozzák a dolgokat ott, ahol a piac igazságtalan. Mindamellett ez ebben a konkrét esetben irreleváns. Tehát nem az MS a hibás, hanem az aki megengedi neki, hogy azt csináljon amit akar. Szerintem az egész licenc és szabadalmi jog úgy ahogy van kukába való, és újra kellene írni, de ettől még köteles vagy a jelenlegi jogszabályokat betartani, akár mennyire is utálom azokat. Ez van.
  • aaaaa
    #38
    Mi az hogy kell ??? Simán eladhatod a notebookot, úgy is, hogy teljesen üresre le van gyalulva. Ebben nincs semmi jogsértő. Aztán az új tulaj azt rak rá, amit akar, akár linuxot, vagy bármit. Másrészt sokszor nincs már meg az eredeti teleptő sem 4-5 éves cuccokhoz.
  • harcu
    #37
    A notebookra általában OEM licenszek vannak, tehát nem hogy nem adhatod a géppel együtt, hanem KELL, hogy add. Azok ugyanis a géphez vannak kötve, azon a gépen korlátozás nélkül futtathatók, de máshol nem.
  • harcu
    #36
    Egyébként meg gyártófüggő, hogy el lehet-e adni a terméket. Az egyik gyártó nem engedi, a másik annyit kér, hogy ezt írásban jelentsék neki, a harmadik csak akkor engedi, ha írásban kérik, és beleegyezik, egyesek meg kizárják. Az MS egyébként nem zárja ki az eladást - kivéve OEM. Az AutoDesk tudtommal engedélyezi, csak a beleegyezését kell kérni.
  • harcu
    #35
    Ha jól sejtem, akkor a cikk megint a lényeget nem tartalmazza.
    A Microsoftnál működik az OEM és a sima licenszelés. Az OEM ugyebár jóval olcsóbb, de nem lehet áttelepíteni, és csak a megvásárolt gépen lehet használni, áttelepíteni nem. A sima licensszel ellenben lehetséges az áttelepítés, mert azt nem géphez, hanem vásárlóhoz kötik.
    Csak éppen mindenki ráizgul az OEM licenszre, mert úgy csak 50K egy Office, nem 150K. Aztán meg azt hiszi, hogy azt már égre-földre bárhova telepítheti, eladhatja, stb. Meg lehet nézni, hogy a Vatera tele van OEM szoftverek eladásával.