80
  • Adam4ntium
    #80
    egy ilyet feldugnék egy fradista seggébe!
  • Sidewinder
    #79

    "A mentő rendszerek tekintetében a Buran lehetővé tette volna a teljes legénység menekülését a repülés bármelyik szakaszában, még a kilövő álláson is volt egy mentőkapszula. A NASA űrsiklója nem rendelkezett ezzel a lehetőséggel. A Buranban a legénység minden tagjának volt katapult ülése, beleértve a középső fedélzeten helyet foglalókat, akiknek oldalirányba lökődtek ki az üléseik"

    Ez igen lényeges! Az ülések egyébként a repülőgépeken használt Zvezda K-36-os speciális változatai voltak. A másik lényeges,ismert különbség az az automatikus leszállás képessége volt,ami akkoriban nem jellemezte a Space Shuttle-t. Az amerikaiak tavaly büszkélkedtek,hogy az új, személyzet nélküli katonai űrrepülőjük automatikus leszállást hajtott végre.A Buran ezt már megcsinálta 1988-ban. Orosz vs amerikai rakétatechnológia,ki jár előrébb,bizony van terület,ahol ma is az oroszok: Cosmodrome: a hidegháború öröksége c. film-ben(Viasat exproleren volt pár éve) egy NASA mérnök beszélt az orosz rakétatechnológiáról.Az amerikai Atlas és delta rakétákba vásárolt RD-180-as hajtóművekről annyit mondott,hogy nem gondolták volna,hogy ilyen hajtóművet egyáltalán meg lehet csinálni,meg azt is mondta,hogy 10 évvel jár a jelenlegi amerikai hajtóművek előtt. Az RD-180-as hajtóművekből 116db-ot vásárolt az USA amiből 52 db-ot már leszállított a fejlesztő és gyártó NPO Energomash.
  • Molnibalage
    #78
    ..és NEM szakmai alapot történt. Egy szó lemaradt.
  • Molnibalage
    #77
    <i>Ja, pont ezt mutatja ez a cikk is... :DD Az amcsik már kukázzák az űrhajót, a ruszki oldschool rakéta még mindig viszi fel a tagokat.</i>

    Aminek képessége és rugalmassága fényévekre van az STS rendszerétől, de oda se neki. Az STS rendszer kukázása politikai és szakmai alapokon történt. Ma is lenne űrhajós aki felmenne vele, de PR és költségvetési okokból kukázzák ki és nem azért, mert van jobb helyette...


    Ez a legfontosabb szempont, ugyanis az űrhajós is szeretne hazamenni utána.

    Igen, de mindenki bevállta volna a kockázatokat, aki fel akar menni. Most is lenne bőven önkéntes.


    De ott a Tu-144, ami Concorde koppintás, mégis előbb jött ki a gyárból.

    Ismét téves. Párhuzamosan fejlesztették a két gépet. Téged idézve, akkor a Tu-144 egy fos, mert a Concorde évtizedeket repült a Tu-144-et gyakorlatilag instant kukázták...

    Atomjégtörő is csak nekik van

    Másnak nincs igény rá. Ha kell olcsóbb bérelni. Komolyan azt hiszed, hogy az aki a világ legnagyobb és legfejlettebb nukitengóit és CVN-jeit üzemelteti évtizedek óta az nem képes egy atomhajtású jégtörőt összerakni? OMG...

    Az AK-t nem kell bemutatni, hiába régi, még mindig ezzel szopatják szarrá a terroristák az amcsikat (meg rpg-vel).

    Ez minimum költői túlzás...


    Az egyszerűség, megbízhatóság ott is fontos szempont. Az amcsiknak is csak azért van atomrakétájuk mert mi csináltuk hozzá az atomot, a németek meg a rakétát.

    Ezen már tényleg röhögnöm kell...
  • vato loco
    #76
    Az a csoda hogy csak 1 robbant fel. Ott ahol a nukleáris fűtőelemet kalapáccsal verik bele a reaktorba (natgeon volt, ruszki atomtengeralattjáró), ezen nem is kell csodálkozni. Náluk a környezetvédelem sose volt szempont, még a rakétát is megtankolva heggesztették (el is szállt az egész, de az elvtársak parancsát nem merte senki megszegni).
  • vato loco
    #75
    Jó az mindenre, víz alatt nem fogsz fénysebességgel elszaladni, ez utolér. De atommal a tuti, a ruszkiknak már a kubai rakétaválságban is atomtorpedót akartak bekúrni az amcsi hajók közé, egész flotta repül.

    "Az orosz technológia nagyon rövid ideig volt előtte a jenkinek és nagyon kevés területen."
    Ja, pont ezt mutatja ez a cikk is... :DD Az amcsik már kukázzák az űrhajót, a ruszki oldschool rakéta még mindig viszi fel a tagokat. Mert sokkal biztonságosabb. Ez a legfontosabb szempont, ugyanis az űrhajós is szeretne hazamenni utána. Úgy nem nagy vasziszdasz fellőni bármit hogy ott is marad. Úgy a marsexpedíció is simán menne.

    De ott a Tu-144, ami Concorde koppintás, mégis előbb jött ki a gyárból. Atomjégtörő is csak nekik van (az új csatahajóik is tudni fogják, ugyanis az északi sark egyre fontosabb terep). Az AK-t nem kell bemutatni, hiába régi, még mindig ezzel szopatják szarrá a terroristák az amcsikat (meg rpg-vel). Az egyszerűség, megbízhatóság ott is fontos szempont. Az amcsiknak is csak azért van atomrakétájuk mert mi csináltuk hozzá az atomot, a németek meg a rakétát.
  • teddybear
    #74
    Na és? Távvezérlik, mint az önirányítósakat az út első szakaszában.
  • Molnibalage
    #73
    Gyakorolni is kell valamvel az üzemeltetést és az indítást is.

    Azért nem jó semmire, mert a kavitációs buborék miatt semmit sem érzékel a szonárja, nem lehet irányítani.

    A német szuperkavitációs torpedó valszeg hibrid, hogy egy ideig száguld, aztán átvált hagyományos üzemmódba.
  • NEXUS6
    #72
    Pláne, hogy a németeknek is van szuperkavitációs torpedójuk. Nekik pedig szerintem nem nagyon van atomjuk.

    Molni mostanában nagyon alul teljesít szerintem.
    Nem a régi önmaga, talán meleg van?
  • teddybear
    #71
    Én nem állítom ilyen határozottan. hogy nem lenne szükségük rá. Viszont ha igaz, pont egy ilyen robbant fel a Kurszkon.
    Az meg hogy csak atomrobbanófejes lehet, hülyeség. Ez csak egy torpedó, bár sokkal gyorsabb, mint a többi.

    Különben a legtöbb nagyobb haditengerészetnek van rakétával is felszerelt torpedója. ezzel a fajtával jóval nagyobb távolságról tudnak támadni.
  • Molnibalage
    #70
    A jenkiknek azétr nincs kavitácós topuk, mert nincs rá igényük. Az a torp ugyanis csak nukleáris robbanófejjel jó bármire is...

    Az orosz technológia nagyon rövid ideig volt előtte a jenkinek és nagyon kevés területen.
  • Alfa Of NS
    #69
    Hát ezt csúnyán benézted
  • vato loco
    #68
    Az igazi wtf a Cár Bomba volt, eredetileg 100 megatonnás lett volna, de attól már a ruszkik is beszartak, ezért "csak" 50-es lett, ami így is a legnagyobb a történelemben. Fél hungarisztánt letarolná 1 sec alatt.
  • vato loco
    #67
    A ruszki haditechnika mindig is a topon volt. Az volt a prioritás, ezért nem is volt idejük meg kedvük a civil vackokkal szórakozni, azok olyanok lettek amilyenek (lengyel piacosak). A praszt meg csak ezzel találkozott, így azt hitte hogy minden szar ami ruszki. Közben meg az amcsik is tőlük nyúlták a rakétatechnológiát a hidegháború lezárultával, de kavitációs torpedójuk is csak a ruszkiknak van (rakétahajtóművel megy a víz alatt, k. gyors).
  • csibra
    #66
    Sőt, a ruszkik sem akartak lemaradni természetesen: http://en.wikipedia.org/wiki/The_K_Project
  • csibra
    #65
    Van ez az "Én tudom amit tudok, a tényekkel meg ne zavarj össze!" hozzáállás... :)
  • NEXUS6
    #64


    Öngól.
    Sorry
  • csibra
    #63
    Igen, az volt a Starfish. Mivel az nem sikerült, jött a Starfish Prime. Ugyanúgy ahogy ebben a sorozatban a Bluegill nevű háromszor nem sikerült, és a negyedik lett a Bluegill Triple Prime ami végül eldurrant.
  • teddybear
    #62
    Bocs, ez az első ilyen kísérlet volt. A második sikerült.
  • csibra
    #61
    Hagyjad, eszébe sem jut, hogy van olyan terület a földön ahol nincsenek kontinensek csak víz, és ha elolvasná a linket akkor azt is látnál, hogy Hawaii-ig elért az EMI (1445km) és ott ki is csinálta a közvilágítást.
  • teddybear
    #60
    De nem olvastad végig. Ha jól fordítottam a 248 mérföldes robbantási magasság a tervezett volt.
    Ezzel szemben a hordozórakéta a kilövéskor meghibásodott, és a biztonsági tiszt felrobbantotta a rakétát 30-35 ezer láb magasságban. A robbanófejet a biztonsági rendszer hagyományos robbantással megsemmisítette. A roncsok többsége a Johnston-szigetre hullott vissza, de találtak plútonium-szennyeződést a közeli Sand-szigeten is.
  • Molnibalage
    #59
    Én nagyon is tisztában vagyok az EM hatással és hogy mire is tervezék ezt használni, de mit csináljak, ha egy elég tisztességesnek tűnő referenciát adott?
  • Molnibalage
    #58
    Pedig ott a referencia, 248 mérföld magasan pukkant el a töltet. Az már bőven a Kármán vonal felett van.
  • Doktor Kotász
    #57
    Légkörön kívül nem robbantottak, mert akkor az egy teljes kontinensen kinyírta volna az áramszolgáltatást. Arról meg azért lehetne tudni.
  • csibra
    #56
    Esetleg ha nem hiszel a www.nuclearweaponarchive.org-nak akkor külön is rákereshetsz a "Starfish Prime"-ra a google-n. Elég sokmindent lehet találni ahhoz, hogy hoax legyen, pl. ezt: http://http://en.wikipedia.org/wiki/Starfish_Prime. Persze a wikipédiát is bárki szerkesztheti, mégsem jellemző rá, hogy átveréssel, meg szupertitkos nem létező dolgokkal lenne tele. Sőt, vannak rajta ilyen szócikkek is, de mindig meg is van jelölve, hogy az csak kitaláció.
  • csibra
    #55
    Ha elolvasnád a linket amit írtam, akkor nem mondanál olyat, amit csak hinni vélsz. Robbantottak atom- és hidrogénbombát a világűrben. Szerinted honnan tudják, hogy az EMI nagy távolságokra is képes kinyírni elektromos berendezéseket? Ugyan ki lehet számolni is, hogy lehet ilyen hatása, de a katonáéknál ezt le kell tesztelni. #48-as hozzászólás...
  • Doktor Kotász
    #54
    Igen, maximum ennyi. :-)
    De a maroklőfegyvert kétlem. Komoly problémákat vetne fel egy luk az űreszköz oldalán. :-)
  • Doktor Kotász
    #53
    Azt egyébként észrevettétek, hogy amióta mindenkinek van egy videokamera a zsebében, azóta megritkultak az UFO-észlelések. Régebben elmondta a csóka, hogy a saját két szép szemébvel látta, és lehozta a bulvársajtó. Most kérnék a felvételt, hiszen mindenkinek ott a kamera a zsebében, így hiretelen kevesebben látnak UFO-t. :-)

    Volt egy pszichológiai hack, egyfajta kísérlet. Ilyen távirányítós minihelikopterre, ami kisebb, mint fél méter, és elég csendes, felszereltek pár villogó ledet, felküldték egy közepes város lakónegyede felé, a bokorból meg előugrott egy méhész vagy vegyvédelmi ruhába öltözött ember, majd eltűnt, és fél óra múlva már mindenki olyan hülyeségeket beszélt, hogy volt akit elraboltak, kísérleteztek vele, meg ilyenek.
  • Doktor Kotász
    #52
    Nincs tisztában azzal, hogy mi történne egy ataomrobbantás következménye a világűrben, azért mond ilyeneket. Valahol olvasta a neten, mert valaki olyan leírta, mint ő.
  • Zoli007
    #51
    HD? Gondolom a negatívok megvannak, beszkennelve biztos meglenne a 20 Megapixel is.
  • Doktor Kotász
    #50
    "Legalábbis amiről tudni véled, hogy felvitték. Az amcsik pl. jónéhány atom és hidrogénbombát is felvittek, és fel is robbantották őket."


    Ha többet tudnál az atomfegyverekről annál, hogy kurva nagyot tudnak robbantani, akkor nem mondanál ilyeneket.

    Atomfegyvert nem robbantottak még a világűrben. Ugyanis van egy olyan tulajdonsága az atomrobbanásnak, hogy igen erős elektromágneses felvillanást okoz az alacsonyfrekvenciástól a röntgensugarakig. Ha ez a légkörben történik, akkor egy gigantikus mikrohullámú sütőként felforrósítja a légkört, és az ionizált gázok elnyelik az elektromágneses hullámok energiájának nagy részét. Tehát ahogy felhevül a légkör, úgy egyre jobban elnyeli az elektromágneses hullámokat, leárnyékolva a sugárzást. Ha nincs légkör, mint a világűrben, akkor az elektromágneses hullámok akadálytalanul szétterjednek, és mire a légkört elérik, már nincs akkora energiájuk, hogy felhevítsék azt, így áthatolnak rajta, de akkora még marad, hogy tünkre vágják az összes elektronikát, az elektromos hálózatot akár egy teljes kontinensen. Tehát, ha robbantanának atomfegyvert a világűrben, pár ország észrevenné, hogy elment az áram...

    Általában kocsmában szoktak olyan okosak lenni az emberek, hogy atomot robbantottak a világúrben, meg titkolják, mert szupertitkos az infó, de természetesen a kocsma törzsközönsége az tud a nagy titkolódzás ellenére az esetről, és tovább terjed az info.
  • Molnibalage
    #49
    Hú, akkor tévedtem. Kár, hogy akkor nem volt HD fotózás. Nem semmi látvány lehetett.
  • csibra
    #48
    Meg sem próbálták elrejteni: http://nuclearweaponarchive.org/Usa/Tests/Dominic.html
    Test: Starfish Prime
    Time: 9:00 9 July 1962 (GMT)
    Location: Johnston Island
    Test Height and Type: Thor Missile Airburst; 248 miles
    Yield: 1450 kt
    Valamint volt néhány kisebb is.
  • Molnibalage
    #47
    Jah, persze. Az űrben soha nem robbantottak fel semmiféle atom vagy termonukláris fegyvert. Kb. annyira lehetett volna elrejteni hatását, mint a Katrina Hurrikánnak...
  • csibra
    #46
    Legalábbis amiről tudni véled, hogy felvitték. Az amcsik pl. jónéhány atom és hidrogénbombát is felvittek, és fel is robbantották őket.
  • Deus Ex
    #45
    Szaljut-3. A MIR-en ismereteim szerint nem volt fegyver, legalábbis ilyen jellegű nem. Aztán más kérdés, maroklőfegyvert vittek-e magukkal..
  • Molnibalage
    #44
    Wrong. Teljesen más hőképük van az ilyeneknek. Hát a radar keresztmetszet imitálása...? Mondom, a méregdrága szuperthúdetesztműholdat amatőrők folyamatosan nyomonkövették.

    BTW láttál te már legalább terveket? Biztos viccből szendvenek annyit a felfúhajtó modulok terveivel...
  • kisemlős
    #43
    aztán kibocsájt 4-5 felfújható hasonmást, ahogy felfújható álműholdak is keringenek fel, és lehet rá vadászni...
  • Doktor Kotász
    #42
    A legkomolyabb fegyver, amit eddig felvittek az űrbe, az a 20 mm-es gépágyú a MIR-en. De lehet, hogy csak 11 egész akármennyi milis és puska?
  • Molnibalage
    #41
    Azt én is.