115
  • noland
    Nyilván..ebbe nem akarok belemenni, mert ha te ezt feltételezed rólam, akkor biztos van benne valami..köszi :)
  • wraithLord
    Értem, szóval te még mindig hiszed, hogy a villámlás Zeusz mérgének eredménye. Vagy várj, nem hiszel semmit, mert szerinted megérthetetlen és egyszerűen nem foglalkozol vele, csak csodálod - vagy féled, mint egy kiöregedett vadászkutya.
  • Kornan
    "A vallásokat hagyjuk, látod azt is emberek találták ki, mert meg akarták értetni azt ami megérthetetlen"

Az ismeretlent próbálják megmagyarázni, nem a megérthetetlent. :P
    Mert nincs olyan , hogy megérthetetlen, max olyan aminek nincs értelme. :)
  • Tetsuo
    A bevandorlok miatt bizony no a nepesseg es a mecsetek szama meg a buncselekmenyek szama is. ;)
  • Tetsuo
    Na, ez ugy hangzik, mint egy vallas szovege..
  • Kornan
    Jó lenne ha sikerülne megoldani, hogy az emberek tovább maradjanak egészségesek és ne halljanak meg öregedéstől. Végig fiatalok lennének. A fejlett országok népessége úgy is csökkenőben van, ami komoly problémákhoz fog vezetni, ha még sokáig folytatódik.

Nyilvánvaló, hogy sok mindenben át kéne alakítani a társadalmunkat, törvényeinket, ha megvalósulna. Például eutanázia legalizálása, stb...

A halál egy nagyon értelmetlen dolog, óriási érték vész el, amikor egy ember meghal.Mindaz a tudás, tapasztalat amit átélt semmivé lesz. Fontos és szükséges lépés lenne az ember fejlődésének folyamatában a természetes halál kiiktatása.
  • noland
    A vallásokat hagyjuk, látod azt is emberek találták ki, mert meg akarták értetni azt ami megérthetetlen :) Megérthetetlen az amire nincs remény h valaha is megérted, de hiszed h nem felesleges :)
  • wraithLord
    És akkor még pl. erről a bibliai "mindenki bűnös" -témáról még nem szó sem esett.
  • wraithLord
    Egyébként az embert nem én akarom lefokozni, hanem a hitek/vallások, amik fölé helyeznek valami nála nagyobbat, és mindenhatóbbat. Pedig nincsen felette semmi.:)
  • wraithLord
    Nem tudom, miért élvezed, hogy valamit nem értesz... (költői kérdés) Nincs olyan, hogy "megérthetetlen".

Ehhez nem is tudok mit hozzáfűzni. Mármint ha el szeretnék kerülni egy regény méretű hozzászólást. :)
  • noland
    Majd egyszer biztos bebizonyítják h van értelme...tele van az ember megmagyarázhatatlan összetevőkkel, amiket megmagyarázni értelmetlen, ilyen a hit, a remény és a szerelem, vagy az hogy szőr nő a fejeden :)
    De a művészetek is ilyenek, te egy géppé szeretnéd lefokozni az embert. Pedig pont az teszi azzá, ami megérthetetlen..
  • wraithLord
    A halhatatlan élőlények nem változnak. Illetve máshogyan, és lényegesen lassabban... :) De ezt már kifejtettem párszor. :)
  • wraithLord
    Nem mondtam, hogy mondtad. Csak leírtam, hogy szerintem miért olyan népszerű a Matrix és az ehhez hasonló gondolkodásmód... :)
  • Hugo Chavez
    Aztán ki támasztotta ezt a feltételt?
  • Hugo Chavez
    Én soha nem mondtam olyat, hogy az ember nem felelős a tetteiért. Nem is értem miből jutottál erre a következtetésre?
    Ha nem lenne szabad akaratunk, akkor a tudatunkra sem lenne szükség.
    Szerintem pont az öntudat a bizonyíték a szabad akarat létére.
  • wraithLord
    Nem az evolúció terméke, hanem az egyik feltétele...
  • wraithLord
    Amit mondasz azzal meg az a gond, hogy platóni filozófián alapul, aminek a lényege, hogy semmiben sem lehetsz biztos. Akkor viszont abban sem lehetsz biztos, hogy nem lehetsz biztos semmiben... Érted... :) Értelmetlen. Nem lehet alapja semminek...
    Ott van pl. a Matrix című film, aminek a gondolkodásmódja Platónon alapul. Én megmondom őszintén, nagyon utálom, amit sugallni akar (amit te is írtál). Hogy ha valamit elb*szok, ha nem vagyok sikeres, vagy valami nem jön össze, akkor azért nem én vagyok a felelős, nincs is hozzá semmi közöm, hanem a sors akarta így, Smith ügynök biztos valamit babrált a rendszerrel vagy egyszerűen csak hiba a mátrixban. Semmire nem jó, csak kibújni a felelősség, az emberi lét lényege(i) alól.
    Az Inception ezt meg csak tovább fokozza...

Ajánlom figyelmedbe Arisztotelészt, és azt a kis idézetet, amit minden kommentem alján olvasni lehet. :)

"Ezt azért nem mondanám ki ilyen kategorikusan." Igen, van aki azt hiszi, hogy az már eleve elég bizonyíték, hogy egyáltalán felmerült az emberekben a gondolata a dolognak...

noland: "a hit ugyanis nem képezi bizonyítás tárgyát"
    Igen, és pont ez a gondom vele. Így mi értelme van? (Lásd fentebb... :))
    Amint ismételhető tudományos kísérletekkel bizonyítani lehet belőle akármit is, máshogy fogok hozzá viszonyulni, ígérem. :)
  • Hugo Chavez
    Hogy a cikkhez is hozzászóljak, kedvenc aspektusomból, kiderül, hogy nagyon trükkös megoldások vannak a DNS-be építve, amik megakadályozzák a test örök életét.

Ez is biztos az evolúció terméke.
  • Hugo Chavez
    A szoftver-hardver hasonlatoddal az a gond, hogy könnyen lehet, amit te hardvernek nevezel az a szoftver és a szoftver valójában a hardver. Tehát a lélek a létező, az anyagi világunk meg a virtuális.

"Mivel semmi sem utal arra, hogy van bármi is a halál után"

Ezt azért nem mondanám ki ilyen kategorikusan.
  • noland
    Ez meddő vita lehet, a hit ugyanis nem képezi bizonyítás tárgyát - a remény hal meg utoljára. Szerintem meg kering egy láthatatlan golyólábú viziló , mely egyszer megmenti majd a Földet, bizonyítsa be aki nem hiszi..viszont még egy pozitív eszményből profitálhatok :)
    A tudatot szerintem téves szoftverként értelmezni, inkább lennne az alkatrész, mely bontóban végzi, jó esteben újra felhasználják, de attól még megmarad az értelme.
    A szoftver pedig nem a hardver működésének eredménye, hanem a programozó tudatának, gondolkodásának..
  • wraithLord
    Attól függ. Mivel semmi sem utal arra, hogy van bármi is a halál után (nemhogy bizonyítaná), ezért én úgy gondolom, hogy nincs.
    Viszont sok minden utal rá, hogy nincs. Bizonyítani sajnos nem lehet, mint ahogy azt sem, hogy 50 km-es magasságban a Föld körül nem kering egy láthatatlan és detektálhatatlan gólyalábú viziló. :)

Az ember tudata/szelleme/lelke - nevezzük akárhogy - pedig egyszerűen eltűnik a testtel együtt. Pontosan ugyanolyan ez, mint a hardware és a software. Hardware nélkül software sincs, ugyanis a software az a hardver működésének az eredménye. Magyarul nincs is olyan, hogy software, csak elméleti felosztása egy rendszernek a könnyebb érthetőség végett.
    Az ember tudata, "lelke" pedig a teste működésének az eredménye. Szűkebb értelemben az idegrendszere működésének eredménye.

Nem szeretek olyasmiben gondolkodni, ami nekünk tetsző fantázián, elképzeléseken alapul... és semmiféle valóságalapja nincs.
  • noland
    Igen, bizonyára az, de alapvetően ez köttötte össze az embereket a múltban, és remélhetőleg ez nem változik sokat a jövőben sem, csak a kommunikációs csatornák ld. FB. Az együttérzés és az önsajnálat összefüggése nem ilyen egyértelmű, olyannal is együttérezhet az ember aki nem sajnáltatja magát, de szenved vagy azt gondolod h nehéz élete van. De lehet h sok Eros Ramazottit hallgatok :) Az együttérzés inkább a félelemből születik, szerintem.
  • Hugo Chavez
    Ha művelt emberek lennének a világ vezetői, akkor nem a gazdasági előny lenne minden döntésnél az elsődleges szempont.
  • Hugo Chavez
    A gyászról már kamaszkorom óta azt gondolom, hogy az ittmaradottak saját magukat siratják. Az önsajnálatnak meg nem sok értelmét látom.
    Persze az együttérzés önmagában nem rossz dolog, csak tudni kell róla, hogy ez valójában a másik önsajnálatában való együttérzés.
  • noland
    Pont ellenkezőleg, a lelkiismeret marad meg, a tudat, melyet egész életedben erősítettél - jó esteben - ellenkező esetben a gyehennára jutsz vagy egy ízeltlábú formájában születsz újjá :) ez már csak hit kérdése..
  • Hugo Chavez
    Mivel a koszos lelkiismeretűek sem biztosak abban, hogy a te állításod igaz, így bizony nagyon is aggódnak amiatt, hogy mi van a halál után.
  • Hugo Chavez
  • wraithLord
    Ez kicsit logikátlan szerintem, mert ha meghalsz, akkor nem lesz lelkiismereted. Szóval pont hogy inkább örülni kéne a közeledő halálnak.
  • noland
    Egyetértek! Az öregség és a halál a természet rendje szerint való, ha több száz évig élnénk, ki becsülné meg az életet, ha nem lenne tétje? :)
    Milyen társadalom lenne az ahol nem lenne együttérzés a halál és betegségek miatt?
  • Hugo Chavez
    Jó gondolat.

A test elhasználódik, alkatrészei cserélhetők. A test öregszik.
    A szellem nem öregszik.
    A test meghal, a szellem nem.
  • Hugo Chavez
    Csak azok aggódnak az elkerülhetetlenül közeledő halál miatt, akiknek koszos a lelkiismerete.
  • MaxPayne
    Aki attól félne hogy ez miatt túl fog népesedni a föld az rosszul képzelni hiszen nem csak természetes halállal hal meg naponta több ezer ember... egymást öljük és pusztítsuk, van hogy saját vagy mások hibájából halnak meg emberek naponta... szóval nem kell félni
  • Tetsuo
    Az ugye nem jutott eszedbe, hogy itt esetleg szerteagazobb, individualistabb a gondolkodas, mint egy egyutt-bologato joleti tarsadalom, hajvasalo nelkul eletkeptelen, hedonista popsztarklonok kozott?

Es arra gondoltal-e, hogy akar igaza is lehet az altalad szemelyesen kiemelt illetonek, miszerint vazze, TENYLEG a jovo legnagyobb problemaja a tulnepesedes lesz, amit nem lehet nem figyelembe venni ill. lehet, de akkor rossz az egesz jovokep, medicinak ide vagy oda.
  • Tetsuo
    A hdo neved egy tipikus magyar nicknev, olyan sajat fajtajat utalo fajta... varjunk csak! Az mar nem is magyar. Mert aki utalja, szegyenli, letagadja a nepet, kulturajat, az mar nem tartozik kozejuk. Az mar nem azt a kulturat tartja kovetendonek.
    Mas-mas okbol eredoen is akar, de rengeteg ilyen ember van, sajnos Magyarorszagon is. Egyre tobb. :(

A kommentjeid tobbsegeben egyszeruen Magyarorszagot szidalmazod, alazod.
    Europa kapuja nyitva all, mire varsz? 5 ev folyamatos munka utan felveheted az angol allampolgarsagot, aztan majd szidhatod azt.
    De valojaban Csernus kene neked, minimum. ;)
  • Tetsuo
    Jo hogy nem, kijavitod magyar modra! Szolok hdo-nak.
  • Tetsuo
    Nna, egy tipikus magyar hiba.. Ha ezt hdo meglatja!
  • Tetsuo
    Vazze, mar megint egy tipikus magyar okfejtes!
  • Tetsuo
    Ez egy tipikus magyar rohoges, kerlek.
  • Zolly75
    Köszi az ajánlatot, többször elhatároztam már, h elkezdem olvasni Asimov műveit. Szinte kizárólag term. tud. dolgokat olvasok, Asimovot meg vhogy nem tudtam hova tenni (mint a zsenikkel ált. lenni szokott), h mi is ő író, v. természettudós? :)
  • osztmivan
    Ez mind szép és jó, amit írtok a meghosszabbított "életről",
    azért ajánlanám elolvasni Asimovtól legalább a robottörténeteket
    és a űrlakókról szóló regényeit.
    Az a fickó zseniális volt, sokkal tovább gondolta ezeket az élthosszabbítós dolgokat évtizedekkel ezelőtt.