115
  • Zolly75
    Egyetértek, de ha száz v. ezer évekről beszélünk akkor sok más hatás is előjön szerintem, a felfogásunkat alapjaiban meg kéne változtatni. Gondolj például arra, h idős korban már mennyire regaszkodnak az emberek a megszokotthoz, és nehezen fogadják az újdonságokat. Úgy hogy valószínűleg csak fogkozatos fejlődés és tanulással nyújtható az élet sok generáción át vágtelenre. Valahogy úgy, ahogy a középkor embere is csak lassan "korszerűsödött" , pszichésen sem lehetne a mai emberek nagy részét csak úgy egyből "bedobni a mélyvízbe", (ti. mondjuk többezer éves lét).
  • Ahoy
    Hülyeséget írtam, embrionális őssejtek - embriók helyett.
  • Ahoy
    Ja és az általad említett probléma inkább olyan, hogy tudattalan klónok testébe ültetnék át az agyat (vagy tudatot) de ezt egyrészt nem tartom etikusnak, az egyház úgysem engedné (még embriókkal sem lehet kísérletezni? Ehh, mert a csuhások azt mondják. Bár jóltudom már változott azóta)

Másrészt ettől megint csak nagyon nagyon messze állunk még. Főleg törvények miatt.
  • Ahoy
    Hát egyéni döntés... Ki mikor akar véget vetni az életének. De egy korlátlan virtuális tér, ahol azt csinálsz amit akarsz, érzed a szagokat, ízeket, bármit...Nem valóság, de kit érdekel? A szeretteiddel tartható a kapcsolat. Vagy épp robottestben emberek közé is mehet az egyén. Hidd el, sokan választanának bármilyen módszert arra, hogy tovább élhessenek, akárcsak éveket is.

Persze ez még scifi, meg mátrix... de egyáltalán nem megvalósíthatatlan.
  • Zolly75
    Én az eredeti test tudatának a sorsára értettem, h súlyos probléma. A mesterséges inputok kérdése szerintem sem súlyos, s pusztán csak technikai (mérnöki) bűvészkedés kell hozzá. Más súlyos gondok is előállnak szerintem, pl. h egyáltalán képes-e lelkileg az ember elviselni egy akár csak többszáz éves hosszúságú életet? Volt ilyen film, h örökélet, aztán pár száz év pokoli szenvedés végén az illető elpusztítja önmagát, mert ő egyszerűen nem tudott annyit változni amennyit ezidő alatt a környezete változott. Gondoljunk arra hogy csak a 2o-3o évnyii generációs különbség szülő és gyerek között mennyi keserűséget tud okozni. Mindazonáltal nekem is az a véleményem, hogy így vagy úgy hosszú távon az élettartam végessége ki lesz iktatva, márcsak gyakorlati szempontokból is. Aztán, h mikor lesz ez elérhető az átlagember számára, ez egy másik kérdés. Lám a repülés is több, mint 1oo éve létezik, az emberiség nagy része mégsem tudja igénybevenni.
  • Ahoy
    Ja és ez egy kissé groteszk példája ennek:

link

Hányban is volt ez az orosz kísérlet? (Azóta hol vagyunk már...)
  • Ahoy
    Itt már erősen az öntudat kérdéséről beszélhetünk (tehát kimásolni a tudatot) Lehet pontosan ugyan az lesz, de mégis soha nem fogjuk megtudni, hogy az eredeti öntudat meghalt e. Az a kérdés, hogy az öntudat mi? Egy bonyolult elektrokémiai folyamat, sejtek sokszoros kapcsolata, egy felsőbbrendű működés. Véleményem szerint, országoknak vagy cégeknek is lehet öntudata. Vagy szimplán egy összeverődő tömegnek (csak ezt mi nem érezzük, mert a részei vagyunk) Tehát ezt a folyamatot nem lehet kivenni csak úgy az agyból. Ez még évszázadok kérdése. Sokkal egyszerűbb az agyat és gerincvelőt tovább gondozni.

Az általad említett probléma szerintem nem súlyos. A külvilág input és output, mint egy biorobot. A gerincvelőn keresztül kapcsolódunk rá gyakorlatilag. Nem más ez mint realitás: A nő akinek robotkart ültettek be az eredeti helyére. Ideg-gép kapcsolat. Pár évtizeden belül, ha nem jönnek közbe komoly háborúk, megvalósítható ez. Életben tartó gépek pedig ma is léteznek. A külső ingereket mind lehet szimulálni, ez a szoftveres része. Gondolj bele, már ma agyhullámokkal lehet vezérelni dolgokat, ingereket felfogni, átalakítani stb. Ha az ideg-gép fizikailag van összeköttetésben sokszor hatékonyabb az egész folyamat.

Először csak implantátumok (mint a magyar professzor által is fejlesztett már 64 bites szürkeárnyalatosan látó vakoknak készült szem implantátum) Később egyre több egységet lehet lecserélni, végül ha a test nagyrésze halott, egyszerűbb egy létfenntartó egységbe helyezni. (Mobil létfenntartó egység, pedig a robot test)

Volt szerencsém bepillantani pár ilyen bionikai kutatásba, és elképesztő lehetőségek vannak benne.
  • Zolly75
    Szerintem az agy tartalmát kimásolni és vissza- új testbe reálisabb megoldás lenne, mint az agy és gerincvelő fenntartása. Valószínűleg az agy sokkal szorosabban fonódik össze a testtel amit irányít, semhogy kibírná (akár csak pszichésen is) hogy test nélkül létezik. Mondjuk lehetne mesterséges ingerekkel szimulálni a test meglétét. Rengeteg súlyos probléma adódik ezzel is, pl. mi lesz az új test "eredeti" tudatával?
  • Ahoy
    Ja és jelenleg is sok érdekes kutatás folyik, itt az országban is az egyetemeinken.
  • Ahoy
    Van némi remény, de inkább abban látom, hogy a testileg elpusztult egyének agyát és gerincvelejét csövekbe helyezve tovább élhetnek,(virtuális világban) vagy akár robotikus testekben. Így a túlnépesedés, élelmiszerválság már nem lenne olyan nagy probléma.
    A jelen élők, pedig így tarthatnák velük a kapcsolatot tovább. Ha megnézzük a legtöbb haláleset a többi szerv megbetegedéséből következik, az agy és gerincvelő lecsupaszítva és mesterséges környezetben fenntartva, gyógyszerekkel, őssejtterápiával (vagy a cikkben említett génterápiával) és speciális tápanyagokkal tuningolva szerintem sokáig elélhet.

Ez realitás. Évtizedek múlva és a felső tízezernek. Ezért lesz egyre fontosabb a bionika, biomérnök tudomány. Ez lehet az évszázad nagy dobása.
  • physis
    Nekem matek, meg fizika tanulás közben szokott eszembe jutni, hogy az ember egyrészt azért él, hogy boldog legyen, meg még azért is (ami nem ellentmondás az előbbivel) hogy minél inkább megismerje a természetet. Ilyen szemmel nézve meg tényleg elég morbid dolognak tűnik a halál, legalábbis számomra. Végülis az ember nem azért tanulja évtizedekig a természet törvényeit (amire ismereteink szerint így egyetlen más állat sem képes rajta kívül, legalábbis tudatos módon nem), hogy aztán egyszercsak eltűnjön a nagy nehezen felépült egyéni tudat a természetről a semmiben. Én is titkon azt remélem, hogy a halál egyszer majd olyan ásatag dolog lesz, mint ahogy ma gondolunk a régi krónikák leírásai alapján a feketehimlőre (ami immár megszűnt létezni a Földön, hála a vakcinációnak).

80 év élet alatti tanulás alatt csak nagy vonalakban lehet a természetről valamiféle modellt felépíteni a tudatunkban, márpedig szerintem mégiscsak sokan vágyhatnak arra, hogy valami finomabb dolgot is megragadhassanak a természeti törvényekből. Nem tudjuk, hogy van-e végtelen sok és mély természeti törvény, de lehet akár az is, hogy úgy van.

Meg talán gazdaságilag is lehet majd egy olyan érdek a jövőben, hogy legyen lehetőség egy tudaton belül minél finomabb természetmodellt egybentartani (mert bizonyos mélységű kísérleteket és elméleteket csak így lehet megtervezni), akkor meg még gazdasági kényszer is lehet majd talán az öregedés lassítása vagy megszüntetése.
  • netperformer
    "A hímivarsejtek,se csak lesznek a semmiből"

Már ha van egyáltalán olyan, hogy semmi...
  • Sir Ny
    "A hímivarsejtek,se csak lesznek a semmiből,"

a bunkó és a kretén gyökér közt van különbség. a bunkó beszól, a kretén gyökér meg úgy szól be, hogy tipikus magyar vagy. dögöljél meg!
  • Sir Ny
    gyökér
  • Sir Ny
    "A hímivarsejtek,se csak lesznek a semmiből,"

Hát pedig muszáj nekik, tekintve hogy a te hímivarsejtjeid nem voltak meg a nyolcadik generációs ükapád hímivarsejtjeiben, tehát valahogy teremnie kellett.
  • SCITEK
    De a politikusok pont azon paraznak, hogy egyre kevesebben vagyunk.
    Majd kifejlesztik az uj csodaszert, es azzal fogjak tomni a nepet.
    A nyugdijkorhatart pedig felemelik 600 evre.
    :)
  • Zolivok
    há sose halunk meg
  • hdo
    A, dehogy, nem mondott semmi rosszat ... csak az első reakciója kapásból az volt hogy "na fasza mégtöbb ember" ahelyett hogy elgondolkozott volna a kutatás hasznosságán ... és ez húzott fel!

Mellesleg 4 másik helyen már olvastam a kutatásról szóló cikket és találd ki, hol reagáltak úgy rá pesszimistán hogy ez csak a túlnépesedés további elfajulásához lesz jó? Hát persze hogy csak a magyar sg.hu-n!

Azt meg nem fogom cáfolni, hogy én is tudok bunkó lenni, mert teljes mértékben igaz!
  • Atomreaktor
    :)))
  • DrRadon
    Nem mondott semmi rosszat. Azt meg végképp nem értem, hogy belőled ez miért csalta ki a "magyar ősbunkó" kifejezést. Amúgy meg a világ minden táján találsz ősbunkókat, nem kell hozzá tenned, hogy: magyar. Vagy mondjam a kommentedre, hogy tipikus kioktató idegbeteg magyar hozzászólás?
  • T0nk
    Wahahahaha.

De.
  • hdo
    Ez annyira tipikus magyar ősbunkó hozzáállás ... igazad van, szarjunk rá a gyógyászati célú felhasználására, mint pl. a Progéria gyógyítására, vagy sokkal hatékonyabb kezelésére, inkább dögöljön meg mindenki, a kutatást meg fejezzék be, mert sokan vagyunk amúgyis! (Magyarok szerencsére csak 14 millióan, de egy átlagában ennyire ellenszenves népnél még ez is sok!)
  • LordNorboy
    Én úgy tudom, hogy az emberi agy sejtjei nem cserélődnek le, és az ember tudata, "lelke" ott található.
  • Manoi
    Az a gondolat megvan a cikk kapcsán, hogy mire az ember ténylegesen feladja a földi létet, addigra többszörösen meghal? (Hiszen az összes sejtje kicserélődik ergó meghal többször is). És erre csak most döbbentem rá! :D
  • okosan gyerekek
    igen, tehát nem egy második diaspórára van szükség, hanem hogy a fenntarthatóság miatt pusztuljon ki, aki már élt vagy 60-80 évet, jogos, értelek!
  • Rotyoka
    és végre lennénk 10000 milliárdan a földön. Jó is lenne!
  • wraithLord
    Mert nem a Caenorhabditis elegans a tudomány (sejtbiológia, fejlődésbiológia, genetika) egyik legszélesebb körben használt modellszervezete 1974 óta. :) És nem azt említik egy lapon olyan más nagyon híres modellszervezetekkel, mint a D. melanogaster, A. thaliana, E. coli., X. laevis stb. Vagy ezeket sem tudod, hogy micsodák? Még akkor sem, ha a "C. elegans" mögé oda van írva, hogy "féreg"? Ugyanis az egy fonálféreg... :)

A Clostridium pedig egy Gram-pozitív, obligát anaerob baktérium, ami soha nem volt modellszervezet, éppen ezért soha nem fogják rajta "kipróbálni az NTD80 gént".
  • Grodt
    A C. elegans-t lehetne egy kicsit pontosítani, mert létezi Clostridium elegans meg Caenorhabditis elegans is. Bár én inkább az utóbbira tippelek, de nem biztos.
  • Inquisitor
    Viszont meg lehet nézni, hogy mi történik klónozásnál, amikor egy "elöregedett" élőlény sejtjeiből hoznak létre utódot Totál degenerálódott DNS miatt nagyon hamar beteg vagy halott lesz. Lásd Dolly.
  • Grodt
    Egyáltalán, nem mond hülyeséget a cikk első bekezdése. Az embernél a teljes sejtállomány 7 év alatt újul meg. Ez akkor azt kéne h jelentse, h mivel "újra termelődnek" ami egyébként osztódás, akkor a növés után nem öregednénk, mert új sejtjeink lennének, de mégis öregszünk. A hímivarsejtek,se csak lesznek a semmiből, azok is osztódnak, úgyh elvileg ezért nekik is kéne öregedniük.

Viszont ami vicces, h a meiózist speciális osztódásnak mondják. Van 2 féle sejtosztódás: meiózis, mitózis. Úgyh nem értem h mért olyan speciális.
  • thsanyi5
    Frissen termelődnek, de pont erről van szó, hogy egy sejt csak fix osztódáson képes átmenni. Vagyis ha öreg valaki akkor már minden sejtje sokszor osztódott, mégis a gyerek úgy születik meg, hogy ez nem adódik át neki, pedig ő is a szülei már félig elhasznált sejtjeiből jön létre.
  • NKing
    Már nem azért, de a cikk első bekezdése mekkora marhaság már? Attól, hogy egy férfi idősebb, a hímivarsejtjei még nem öregebbek. Hiszen frissen termelődnek mindig! Vagy talán tévedek?
  • noland
    Majd ha idősebb leszel, egyre többször fog eszedbejutni..de lehet h én vagyok halálmadár :)
  • osztmivan
    Ugye milyen hihetetlen dolog ez?
    Én is mindig azt érzem, na én aztán nem, hogy meghalni, ugyan már.
    Azért ritkán elalvás előtti pillanatokban eszembe jut, aki él, az meg fog halni.
    Olyankor megdöbbenek és elromlik a hangulatom.
    Furcsa dolog ez az éntudat.
  • Andr0
    Tudtam én, hogy sosem fogok meghalni.