War Thunder: Air Forces
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Twi, nekem ez már nem egyzser volt, nincs ott a gomb, amivel beléphetnék a csatába.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Aztán jött ez:
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
de halottan is sikerült rámenõverezni a szárnyára és megnyertük 😄
\"A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty.\" \\Sir Winston Churchill\\
az amúgyot nem rövidítjük ám-nak
Pedig micsoda remek kis masina volt az a MIG 3😊 Emlékszem volt egy srác ,na az mesterien repülte,vért izzadtunk ellene. Mit össze nem gyakoroltam vele,hogy kiismerjem.
Mondjuk ha 10 rõl utánunk zúgott valamelyik ,akkor csak azon ment a vita,meg a fogadás,mikor hullik széjjel😊
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.
ˆ bgabor
Mért nem FW 190 A4-5 öt használtok? Ha másban nem is de zuhanásban otthagyja a spitet,tûzereje az meg van olyan,hogy se por se hamu nem marad ha betalál. Max az emelkedése ami elmarad a spittõl,no de nem alattuk ,vagy velük kell emelkedni.
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.
Annó War on G6 al mentünk ketten Jupi barátommal,és jött két La7.
Rövid eszmecsere után inkább kiugrottunk😊 mert az tuti volt,hogy levakarnak aminket az égrõl😊Így meg legalább túléltük😊
Ezért fontos szerintem,hogy ne birizgálják a gépek tulajdonságait hasra ütés szerûen.Vannak adatok ezekrõl ,be lehetne paraméterezni õket rendesen.Gondolom én😊
Bevezetés képpen pár fogalmat nem árt tisztázni asszem.
Jó pár év repszimezéssel a hátam mögött (amiben azért végig követhettem ezek fejlõdését)
bátran ki merem jelenteni,hogy igazi WWII es repülõgép szimulátór még nincs.
Az újak már kezdik feszegetni a határokat ,de azért vannak még hiányosságok bõszen ez tagadhatatlan.
Ha pl a CLOD ot a TF rendbe teszi akkor információm szerint a gépek viselkedése már nagyban megközelíti a valóságosat,ami szerintem örömteli,de egy rep szim nem csak ebbõl kell ,hogy álljon,hisz ott van még az idõjárás
a sérülések kezelése( bár ehez is hozzányúltak) és még sorolhatnám .
Ezért én inkább a légi harc szimulátór kifejezést használnám ezen programok megnevezésére ,mert azt alapvetõen mindegyik meg tudja valósítai .
Bonyolúltságban vannak eltérések ,kezeléstechnikai módokban ,de magát a légi harc megvívását nagyon jól le lehet szimulálni ezen játékokkal.
Nos ezen kis bevezetõ után a lényegre térnék.
Alapvetõen nagyon sok összetevõje és változója van a levegõben vívott csatáknak,ha mélyebben bele akarnánk merülni,ott már az elméleti rész ,az Aerodinamika, a szerkezet a géptan,a mûszerek ismerete,a navigáció mind mind bele tartozik.
Ennyire mélyen én most nem akarnék belemenni a dologba,hisz az álltalatok használt program és játék módok nem követelik meg 100% os an ezen ismereteket ,bár jelezném ártani nem árthat 😊
Elõször is itt van egy pár könyv http://www.pumaszallas.hu/elmeleti-anyagok/harcaszat/265-tankonyvek-legi-harc.html ,ami megismerteti az alapokat.
Ezeket azért jó átolvasgatni,hiszen nem az íróasztal mögött ülõ okoskodók ( mint pl én ) vetették papírra 😊
Alapvetõen és ezzel asszem nem árulok el újdonságot nektek ,mindig az adott technika határozza meg az aktuális taktikát.
Ott van a sokak által emlegetett B&Z .Bár ezt sokan ahogy kivettem a szavaikból a német gépekhez társítják ,lévén ,hogy azok erre voltak jók.
Azért kicsit árnyaljuk ezt . A Spanyol polgárháborúban bevetésre került 109 esek pilótái kaptak egy nagy sebességre képes eszközt,amivel a kezdetekben ugyan úgy akartak harcolni a Csajkák,és raták ellen mint a régi gépeikkel.
Osztán volt nagy szájtátás,mert azért fölényes technika ide vagy oda ,csak potyogtak .A B&Z egy szimpla önvédelmi reakció volt a pilóták részérõl,ami mellesleg igen sikeres tudott lenni,hiszen a gépeik azon tulajdonságait használták
amikben jobbak voltak az ellenfélnél.
De ezt minden egyes géppel ugyan úgy meg lehet csinálni amik már a tecnikai színvonalon kb ugyan ott járnak,mint a német gépekkel.Az,hogy egy messza jobban emelkedik,pont mindegy ha te egy Jak 1 el 1000 rel felette vagy és vigyázol a sebességedre.Persze egy idõ után kiegyenlítõdnek a viszonyok,na de nem kell 10 percet elpepecselni egy géppel😊Van az a mondás,hogy kis sebesség halálos,nagy sebesség hatásos. És milyen igaz!
Az igazán jó angol pilóták a CLOD ban a spittel is ugyan ezt csinálják. Hiszen õk is rájöttek,hogy hiába fordul mondjuk jobban a masinájuk,de egy éles fordulóban elkopik a sebességük,ha többet tépik akkor már csak laffognak,így már
kiszolgáltatottak lesznek az ellenfélnek.
Persze ha van olyan aki beáll a hatjukba szolgai módon lekövetni õket az meg is érdemli ami a végén bekövetkezik😊
Fontos a türelem is.Soha nem menjünk bele egy harcba úgy,hogy nem néztünk körbe ,vegyük számba a környezetünkben levõ gépeket ,haladásukat ,manõvereiket,és kis gyakorlással nagyjából már tudni fogjuk,hogy mi honnan várható.
Szepy barátom kedvenc mondása,hogy " a jó pilóta egyik szemével a revit a másikkal a hatját nézi".
Sose menjünk be alulról a légi harcba. Ha felettünk kontaktokat látunk,változtassunk irányt és emelkedjünk föléjük,ha a gépünk erre alkalmatlan ,akkor hagyjuk a fenébe és oldalogjunk el onnan keressünk más célpontot.
Persze azt nem zárhatjuk ki mindig,hogy megtámadjanak minket ,de jó ütemben elvégzett védekezõ manõverekkel azért ez is kezelhetõ. Fontos az ütemérzék,gyakorlással ez is megszerezhetõ. A jó célzás ,lõ készség. Hisz lehetünk mi a legügyesebben repülõ arcok,ha körbelõjük az ellent,mint hülyegyerek a vursliban a hurkapálcát. Ez is gyakorlás.
Alapvetõen azt tapasztalom,hogy egy szemtõl szembeni 1VS1 párharcot mindig az nyeri meg aki az elképzelését rá tudja erõltetni az ellenfelére. Ez tényleg olyan mint a sakk. Ha elõre lezongorázza fejben az ember ,hogy mit is akar csinálni ,akkor attól ne nagyon térjen el.Aki ésszel repül az elõnyben van .Fõleg ha ismeri a saját és az ellenfél gépének a tulajdonságait.
Szembe sose lövünk. Az 50-50%,ez elfogadhatatlan.Viszont közelharcnál mindig törekedjünk ,hogy forduljunk szembe az ellenféllel,DE! ha elhaladunk egymás mellett sose lefele tendáljunk,hanem mindig felfele.Alapvetõ hiba sokaknál amint megfigyeltem,hogy elõszeretettel lenyomják a gépet.Ezt érdemes kihasználni. Két három kör után már egy megnyugtató 500-1000 méteres magasság elõnyt nyerhetünk,onnan már csak rajtunk múlik a gyõzelem.
Azért ne felejtsük el,hogy ez társas játék is egyben,és egy csapat ,de akár egy jó géppár is borzasztó elõnyt élvez egy magányos gép ellen. Persze csak akkor ha tudják is mit csinálnak. Ha csak ösztönbõl harcolnak akkor akár lehetnek 10 en is.
Természetesen vannak sokan akiknek ez így unalmas lehet ,õk azok (ismeretségi körömben is vannak jó páran) akik a klasszikus kutyaharcot részesítik elõnyben,nagyon jók is a mûfajban ,de ami tény az tény,ott akármilyen jó vagy elõbb utóbb leszed valaki. Persze az életben is volt egy két nagyon tehetséges pilóta (csak ,hogy a legismertebbet említsem Hans-Joachim Marseille) aki virtuóz módon repülte a technikát,és elképesztõ szervezete lehetett,de ezek az arcok a kevés közül is a kevesebbek közé tartoztak.Ezekben a szimekben ez elképzelhetetlen,aki a porban pörög az lett légyen akármilyen jó ,de le lesz lõve. A nagy túlélõk,mind hanyagolták a klasszikus közelharcot (bár azért azt is mesterien csinálták ha kellett) ,de azért nem erõltették.
Persze nem vagyunk egyformák,van akinek ez csak kikapcsolódás,szórakozás,és nem izgatja,hányszor hal meg,van akit meg kimondottan bosszant😊
No meg ki milyen elvárásokat állít maga elé. Annó IL2 ben egy online war on le is tiltották a pilcsit ha sûrûn halálozott.Ez meg a másik véglet,mert ugye ezek csak játékok ,játszani akar az ember nem idegeskedni.
Azt azért elmondhatom,hogy a magyarokat nagyon is respektálják ebben a mûfajban, van egy megbecsülésük.
És hogy ne csak duma legyen.
Itten van egy videó ,szorult helyzetemrõl ,látható,hogy a srác a vége felé már elvesztette az önuralmát,és hibázott.
Itten van
A másik dolog akkor van ha felhõben repülsz, akkor is elveszítheted egy idõre.
A halál csupán a kezdet...
Tegnap többször is tapasztaltam arcadban,de hb-ben is,hogy 2-4 km-re lévõ játékosok mintha eltüntek volna.A kijelölés megszûnt,de a gépük ott volt.A kis fekete "pötty".Néztem is hogy most mi van.Elsõre azt hittem hogy katapultál és feladta a harcot.De nem,mivel láttam hogy nem kontrolálatlanul esik lefele a gépe.Persze a kijelölés ami rajta volt 1-1,5km-re tõlem visszakerült rá.Ilyennel találkoztatok már?Tudom,nem lehet csalni,de akkor errõl mi a véleméynetek.
itt maga a "csapat" a lényeg a csapatjáték... egyrészt.. másrészt
ez nem repülõszimulátor lesz, hanem inkább egy "háborús taktikai szimulátor"
amiben mehetsz repülõvel, tankkal, hajóval...
ezt így összevonva egy igazi szimulátorban sem fogod látni.. de még a WG-nél sem bármennyire is akarták õk az elején így ott esetleg a CW része meg ugye a közös számla van/lesz összevonva.
de itt ugye minden...
és én is tulajdonképp emiatt álltam át "erre" 😊
Mert amikor majd TS-en szólnak a Tigrisbõl hogy kellene nekik kis légvédelem, vagy légi támogatás... vagy épp odaszólnak még a Tigrisbõl a Bismarcknak hogy azt fél domboldalt le kéne bontani..... 😄D
Csaby
másik helyzetben sikerült kiszednem 😊 egy kisebb géppel 😄 igaz ez mind Arcade Battle
szóval én németekkel tolom a 109-esek az E F4-esek G2-es van meg vadászból nekem nagyon tetszenek, (az igaziak is azért vannak meg ezek) de magában a játékban is tetszenek...
vannak még 4-es 6-os 8-as szintû spitfirejeim.. azok sem rosszak.. jól fordulnak.. lehet talán jobbak is..
de nem szeretem õket annyira 😊
Csaby
Sikerült áthidalni a szimuátorok régi problémáját, a szûk közönséget. Már emiatt is érdemes a hardcore szimrajongóknak megismerkedni vele szerintem.
de aki elvileg abban a gépben ül kap tapasztalatot amit szét tudsz osztani egyes tulajdonságokra...
pár példa: ha kifogy a lõször gyorsabban újra tölt, ha leszállsz a reptére gyorsabban megjavítják, a G erõket jobban bírja élesebb fordulónál nem annyira vagy kevesebb ideig sötétedik be a kép...
illetve "erõsebb" lesz tehát nehezebben lövik ki a helyérõl 😊
még van egy pár ilyen tulajdonsága..
és ezekre tudod szétosztani a szerzett tapasztalatokat
na a teljesen fullos nálam az hogy minden tulajdonságon megvan az összes nem tudok már hová tenni!
valamint X creditért még ki is képeztem a géptipusra ami +30%-ot adott egyes tulajdonságokra utána pedig pár száz goldét még képeztem õket ami adott +20%-ot tehát +50% összesen... szóval a pilótám 150%-os 😊
Csaby
Van egy jó kis társaság a régi IL2 és századokból vagyis a maradékukból alakult (öreg motorosok mind) MKHL gyûjtõnéven repkedünk ,de a név az nem is számít.Már egymás gondolatait is ismerjük😊
Egyébként ha ekkora szimulátoros múltad van és jól megy már a HB/FRB, szívesen látunk a PUMA klánban illetve a TS-en (ts3.warthunder.hu:9989).
Ez messze a legsikeresebb magyar War Thunder klán jelenleg a leaderboard szerint.
Most már aludni térek de ígérem holnap írok egy szösszenetet.
Annó elég sok virtuális pilótát okítottam lévén a 102.VO nak voltam a kiképzõje😊
And the guilty'll bleed when that moment comes. They'll be coming to claim, take your soul away BF'42:SiX Iceman, team-de|Iceman, PT-6|Iceman, BC2: Iceman6, BF3: Icemanr6
Megnyugtatlak😊 Nem verseny ez,meg nem a ki tud többet a szovjetunióról vetélkedõ.😊
Mondjuk én nem 95 ben kezdtem, kicsit korábban😊
Felõlem akár többet is tudhatsz ,de szerényen megjegyezném,hogy a világ elitebb szimes közösségében azért tudják ki vagyok,mondhatom úgy is (szerénytelenség nélkül),hogy igen komoly hírnevet ismertséget,elismertséget szereztem az évek során.És rengeteg barátot a golyóbisról! A legfontosabb a kölcsönös tisztelet különben a játékos társakkal!Lett légyen az akármelyik náció.
A légi harcról mint olyanról bármikor írok neked egy nagydoktorit,és talán (ez most nagyképû lesz) valamit jelent az,hogy az utóbbi egy évben talán egyszer ugrottam gépbõl azért mert eltaláltak (általában nem szoktak),és volt olyan hónapom,hogy 100 bevetésbõl (CLOD) ATAG on kia nélkül 300 légi gyõzelem ,90 % ban mind humán vadász.Ha ezt abszolválod ,én leborulok nagyságod elõtt😊
Persze akár te is tudhatod mindezt ,mert miért is ne,én hiszek mint a templomban😊 csak én nem a levegõbe beszélek,lévén mindez komoly tényeken alapszik😊
Eleve az én meglátásom szerint a légi harc az egy sakkjátszmához hasonlítható,sok összetevõje van ,ha érdekel akár ki is fejthetem bõvebben ,de szívesen olvasok tõled is okos dolgokat ,ezt komolyan mondom. Tanulni nem szégyen😊
Na béke.
IL-2, Tu-2, Dornier meg hasonló gépek elõtt hullani szoktak a gépek.
Nem unod még amúgy hogy napjában háromszor hülyét csinálsz itt magadból?
Tegnap lett meg (csak 1x próbáltam fáradtan árkádban), ma mentem 3 HB-t - 5, 3 és 3 kill, 2x németek, egyszer oroszok ellen.
Hiába amin 3, vagy annál több 20mm van és nem bomber, az veszélyes.