63
  • GABOR16
    elírtam... .05ös volt a régi amivel mindenki fagyott.. a .07es a jó.. bár ez már nem mintha bárki is érdekelhetne :)
  • GABOR16
    Pontosabban mikor a routert vettem még darf N-eskét árulták azóta a gyártó visszaminősítette "csak" G-sé.. az okot nem tudom... lehet nem megy jól N-es hálózatban, passz.. sose volt N-es eszköz a közelében.. bár a .05ös firmwareig minden telefont kifagyasztott ami rá a kart kapcsolódni :D .. ha szivatni akarok ismerőst és a telefonját csak vissza kell raknom egy régebbi firmwaret rá és mindegy, hogy windows phone, android, bada... garantáltan kifagy a telefonja :D (tesztelve lett :) ) .. frissítés után jó.
  • GABOR16
    Ezt g-s wifin keresztül értem el:

A router egy Linksys wrt110n (nem nagy szám... N-es 150Mbit max).
    És a másikoldalt egy Laptop Atheros vevővel, de broadcom-al ugyan ilyen sebességet mértem.. (mind 2 eszköz G-s szabványú..) a routeren kívül nincs más N-es holmim, és ez se a gyorsabb N-es eszközök közé tartozik..

Az internet egyébként UPC Fiber30 volt..
  • sanyicks
    hát 7 gigabitet így sem fogják megvalósítani... ha 0,5 giga meglesz a valóságban az már jó lesz.
  • Caro
    Amúgy szerintem a wlan-nak megvan a maga helye, netet megosztani teljesen jó, persze nem azon kell dvd-ket másolni, meg gépet bootolni róla.
  • Caro
    Ezzel meg az a gond, hogy 1 GHz alatt tényleg jobb a terjedés, csak
    1) (sokkal) nagyobb antenna kell
    2) (sokkal) nagyobb a relatív felhasznált sávszélesség. Kíváncsi lennék, hogyan lehetne az emlegetett 7 gigabitet 1 gigahertz alatt megvalósítani :)
  • Caro
    Attól még hogy half-duplex lehetne 54 megabit, csak egyszerre egy irányba. A válasz #15-ben van.
  • kjhun
    Hát az a 60Ghz igen csak magas frekvencia, 5mm-es hullámhossz. Ha azt akarod, hogy messze vigyen, fogsz egy nagy homorú lavórt, óriás merőkanalat/fémtükröt, és a fókuszpontba beteszed az antennát, utána úgy világít mikrohullámon, mint egy zseblámpa a látható fény tartományában. Bár lehet így se menne át a beton/tégla falon. Erre kiváncsi leszek meddig lesznek képesek ellőni a jelet jó nagy antennával a szabadban, 5-10-20km??? A jelenleginél 100km fölött van, ha jól emlékszem rá.
  • Yv@n
    Sehol nem érték el, ezt magyarázom, úgy látszik nem elég érthetően.

Az 54MBit az a raw átvitel(tehát user szempontból irreveláns), ha semmi titkosításod, egyéb lófasz nincs bekapcsolva, akkor tényleges hasznosítható adatátviteled a 802.11g esetében valahol 19Mbit körül mérhető. Ideális körülmények között, ami ritkán adott.
  • sanyicks
    mutass tesztet ahol az 54 mbtitet elérték... Szerintem egy árnyékolt szobában két kártya antennacsatijait koax kábellel összekötve sem lenne meg az 54 mbit. Ezért hatalmas kamu az egész, marketing. És ez van 2,4 ghz-n... 60 ghz-n egy papírlaptól már gyökkettő kbit lesz az átviteli sebesség, már jelenleg is alig tud átvinni egy téglafalat, óriásit esik a sebesség.
    Wifi akkor lenne jó ha alacsonyabb frekvenciákat osztanának ki rá, jóval 1 ghz alatt.
  • egynyári üröm
    nekem az expert routerem is megfelezi a sebességet, a gyártó emberével cseteltem, szerinte jól van ez így, szóval ráfér a fejlesztés
  • Zolorado
    Vidéken élek, n-es wifim van, egy adó, egy vevő, nem használok titkosítást, csak mac-szűrést, a jelerősség közel 100% (csak egy téglafal és kb 5 méter választja el őket), ígysem közelítetem meg a 300 Mbit/s-ot másolásnál.
    Azért nem mindenki hülye. Tényleg nem képesek hozni a maximálisat.
  • daninet
    Nálunk 15 eszköz van a default 8as csatornán, én szépen átraktam 11-re, mert ott nem volt senki.. Szuper lehet nekik a jelerősség :D
  • Zolorado
    De az ELV ugyanaz. Mikrohullámú sugárzás. És az megöl! Próbálj brakni egy macskát mikróba, meghal! (Ne próbáld ki, csak irónia volt!)
    Tehát, MINDMEGHALUNK!

Próbáld bemagyarázni a sötétzöldeknek, hogy nem...
  • [HUN]FaTaL
    A Wifi Half-Duplex így alapból a G-s wifi 27 mbit lehet, általában a gyakorlatban 20 körül van.
  • Yv@n
    "Én annak is örülnék, ha az 54mbps-es wifi tudná az 54mbps-t és nem csak a TIZENÖTÖT!"

A megadott sebesség a gyakorlatban a nyers adatátviteli sebességet határozza meg, ideális körélmények között. Tehát kiválló jelerősség, és egy adó-vevő páros esetén. A hasznos sebesség már ilyen esetben is jóval kevesebb ennél, az alkalmazott titkosítás/hálózati protokoll függvényében.

Amint gyengűl a jel(távolság/köztes akadály, zajforrás), illetve nő a kliensek száma, azonnal rohamosan zuhanásnak indul az átviteli sebesség, a használhatatlanság szintjére. Csodálatos ddolog mikor egy lakótelepen minden második szomszédnál wifi van, mert az a menő, aztán csak pislog az ember, hogy miért olyan hulladék a hálózat.
    Ráadásul a legtöbb wifihasználónak még arról sincs lövése, hogy a 13 csatornából gyakorlatilag mindössze 3 olyan választható ki, ami nincs fedésben másikkal.

Ezért is röhejes, mikor a sok okos azon pattog, hogy mikor tűnik már el a kábel, mert menjen minden wifin, mert az mennyire menőbb már...
  • sanyicks
    De jó 60ghz ez még parasztvakítósabb lesz mint az n-es wifi, ez akár 1gb-t is tudhatna (elméletben úgy hogy más rádióhullám nincs, 2 cm-re az adótól) viszont egy fal után már annyit sem fog tudni mint az eddigi :DDD
  • hdo
    Én olyan wifit szeretnék ami nem csak gipszkarton - fa - gipszkarton típusú amcsi, kártyavárként összeomló falú házakban tudná a jelet továbbítani, hanem rendes téglából épült házakban is.
  • endrev
    Hogy jön ide az elv? :) A mobiltelefon 1-2 W teljesítménnyel sugároz centiméterekre az agyadtól, jó esetben a zsebedben, mellkasodnál. A Wifi 0,3-0,4 Watt körül sugároz valahol az asztalon, a sarokban, valahol a szobában vagy a szomszéd szobában. És a hatás a távolság NÉGYZETÉVEL csökken. Tehát ha 1 méterre van a Wifi és mondjuk fél wattal sugároz, míg a mobiltelefon 1 W-tal sugároz 1 cm-re a fejedtől, akkor egy húszezred erősségű a hatás a Wifi esetében. Ha pedig a wifi kb. 3 méterre van, akkor ez az együttható már tizedennyi.

Egészségkockázati szempontból semmi köze a Wifinek és a mobiltelefonoknak egymáshoz.
  • DontKillMe
    Én annak is örülnék, ha az 54mbps-es wifi tudná az 54mbps-t és nem csak a TIZENÖTÖT! Cseréltem N-esre (elvileg ugye 300mbps) de gondolhatjátok.
  • hdo
    Jééé, azannyaszemit! Gyüttem is!
  • philcsy
    Amikor valaki elmondja nekik, hogy ugyanaz a működési elvük. :)
  • smv
    Vajh a "mobil megöl!" hír kommentelői mikor szabadulnak ide "a wifi megöl!" kommenteket írni?