Készül a (sokkal) gyorsabb WiFi
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Wifi ghz tartományban mûködik? Na és miért? Mert marhaságokra elpazarolják az alacsonyabb tartományokat(pl analóg rádió, külön hatalmas frekvenciatartomány a hatóságnak, analóg tv), éppen ezt írtam hogy ennek a 60ghz-nak semmi értelme, mert még szarabb lesz az egész. És miért nincs elszeparálva a fel és letöltés? Ugyanazért. Nem kamuszámokat kéne írogatni hanem csodát mûvelni, vagy nyomást gyakorolni a hatóságokra hogy normális frekvenciákat is adjanak, esetleg a valóságot ráírni a cuccok dobozára...
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
CSMA/CA közeghozzáférés (DOCSIS: TDMA és S-CDMA), több állomás osztozik ugyanazon az egy csatornán (vesd össze a kábeles csillagpontos rendszerrel, ahol az adott kábelt csak az az egy állomás használja, ráadásul az upstream és a downstream FDM-el elkülönítve). Tegyük hozzá, hogy levegõben terjedõ rádiócsatornán, ráadásul elég magas frekvencián (minél magasabb a frekvencia, a levegõ annál jobban elnyeli a rádióhullámokat - gondolj csak a mikrosütõre - az is 2450 MHz-en mûködik), így érzékenyebb a zavarokra, mint egy kábel. Kábelen nincs tereptárgyakról történõ visszaverõdés, elnyelõdés, diffraktálás; Fresnel-zónán keresztüli más link Fresnel zónájának interferálása.
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Az hogy full duplex meg half nem sokat jelent, 1 irányba terhelve is túl alacsony a sebesség, az ack-k meg nem jelentenek olyan hatalmas forgalmat.
De ott a docsis is, az is hasonló osztott soktényezõs közeget használ, tele zavaró hatásokkal, de még is csak kb 5%-al kevesebb a szabadon felhasználható sebessége a linksebességnél. szóval lan, dsl, kábelnet el operálgat 5-10%-os veszteséggel, a wifinek meg 50+%? Akkor vagy nagyon gáz a technológia, vagy valaki hazudik... De nekem úgy tûnik inkább hasonlóan ügyeskednek a jobban hangzás érdekében az számokkal, mint a vinyógyártók az 1000 megás gigabyte-al...
A "villanymérnök" meg tudja mérni, hogy az adott 20 MHz-es sávszélességû csatornán tényleg 54 Mbps-os adatrátával mennek a bitek. Te, vagy sanyicks ezt nem tudja megtenni; de még a specifikációban írtakat sem vagytok hajlandóak egyáltalán elolvasni sem. És ez frusztrál benneteket - persze jogosan. 😉
Full duplex adatátvitel CSMA/CD közeghozzáféréssel egy "védett" csatornán vs. half duplex adatátvitel CSMA/CA közeghozzáféréssel, egy eléggé "támadható" csatornán.
Ennek ez az ára.
"A 90Mbit meg úgy jön, hogy körbetekerem 400V-os vezetékkel az UTP kábelt."
Egy kb. 5% alapból lejön (na ez az overhead). Erre jön rá a közeg hibája, a gépek terheltsége.
"Ebbõl kiindulva a wifi eszköz forgalmazók ellen is lehet ám eljárást indítani"
Na rajta. De indíts az Ethernet eszköz gyártók ellen is, az overhead miatt. 😄
"An optional modulation mode known as DSSS-OFDM is also incorporated with payload data rates of 6, 9, 12, 18, 24, 36, 48, and 54 Mbit/s."
Forrás: Part 11: Wireless LAN Medium Access Control (MAC) and Physical Layer (PHY) specifications Amendment 4: Further Higher Data Rate Extension in the 2.4 GHz Band
Kár, hogy egy nemzetközi villamosmérnököket tömörítõ szervezet által lefektettt szabvánnyal vitatkozol szakmai észérvek nélkül.
Ez a nem mind1, a többi csak szerecsenmosdatás.
25 mbit tcp ip átvitel, + 20% overhead még mindig nincs közelében sem a 54 mbitnek soha elsõ rétegben sem, semmilyen rétegben sem, soha.
Ez a probléma, az az 54 mbit egy kitalált szám, ami akár 3432423 is lehetne, annyira nincs köze semmiféle átviteli sebességhez 1 rétegben sem.
Tessék utánaolvasni.
Ez nem feltétlenül marketing.
A TCP/UDP adatátvitelen mért sebességet már nemcsak az eszköz, hanem a delikvens gépe, a környezeti tényezõk is befolyásolják (lehet hogy egy adott eszköz nálad "csak" 13 Mbps-al fog menni, valakinél képes lesz 18 Mbps-ra) - amelyek függetlenek az eszköz "teljesítményétõl". A maximális adatráta viszont csak az eszköztõl, az eszközben levõ chipkészlettõl függõ dolog.
Ismered a mondást: a jog nem tudása nem mentesít annak alkalmazása alól. Ez kicsit igaz a mûszaki dolgokra is.
A repjegy ara is CSAK 30e ft. Plusz nehany aprosag...
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
"Engem viszont zavar, hogy wifin csak 1.1MByte/sec a letöltési sebességem és 15msec a ping, UTP kábellel csatlakozva meg 2.3MByte, és 2-3msec a ping."
"Szerintem egy árnyékolt szobában két kártya antennacsatijait koax kábellel összekötve sem lenne meg az 54 mbit. "
Tessék már megérteni (Yv@n fórumozókolléga utalt már rá), hogy az eszközön szereplõ 11/54/108/150/300/600 Mbps egy 1. rétegbeli adatráta, nem a 4. rétegbeli TCP/UDP adatátviteli sebesség, amit már sok minden befolyásoló tényezõ befolyásol (például a CSMA/CA közeghozzáférés, a link Fresnel zónájába belógó terepakadályok által keltett jelcsökkenés, a szóródásból létrejövõ jelminõség-romlás, az ugyanazon/átlapoló frekvencián levõ adók interferenciája). Ugyanez jelen van az Ethernetnél is: a 100 Mbps-os eszköz 4. rétegben (TCP/UDP) már csak kb. 90 Mbps-ot tud.
De éppenséggel azért jó ott mert bazi nagy parabola antennákkal tolják, és a legnagyobb akadálya az átvitelnek pár felhõ lehet. Viszont wifinél nem menõ mert van fal bútor, és parabola sincs.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
Ebben a pillanatban másoltam át próbaképpen egy nagyobb fájlt itthoni hálózaton, a távoli gép wifin van (g), és 3,16 MB/sec volt a másolási sebesség ... nem egy 6,75 de sokan azon sírnak itt, hogy még a 2,5 se megy nekik! Ja és nem a hortobágyon, hanem városban.
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
Mikor bécsben laktam egy ideig, öt hálózatot láttam, és az ASUS 1005HA-mmal 2,3-2,5 Megabyte/sec sebességgel loptam a földszinti kávézó netjét a harmadik emeletrõl! 😄 Akkor ennyire kurvajó a netbookom wifije? 😄
Arra még nem gondoltatok, hogy azért megy nektek ilyen lassan, mert ilyen mocskos koszos, elektroszmoggal agyonszennyezett városban laktok mint Butapest? 😄
Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?
http://www.tp-link.com/products/productDetails.asp?class=&content=spe&pmodel=TL-WR1043ND
mert abból is van:
-150Mbit
-300Mbit
-450Mbit
-600Mbit
Az olcsóbb eszközökben kisebb szokott lenni, csak a legdrágábbak a leggyorsabbak (ez a cikk meg nem tudom miért ír "csak" 450est maximumnak mikor létezik 600as is). Egyébként az eszköz antennaszáma határozza meg a sebességet, mert az eszköz 4 külön csatornán kommunikálhat egyszerre (ahhoz 4 antenna kell, de az a leggyorsabb.. az olcsó eszközöknek meg csak 1 antennájuk van.. persze az antenna lehet beépített is, így nem feltétlen lehet meghatározni abból, hogy mennyi antennája van valamilyen eszköznek, hogy látszik 😊 .. akkor az ennyimnek 0 antennája lenne.. egyébként 1 van beépítve).
ilyen feltételek mellett nem éri meg... ez az egész nem tetszik.. ..-ohh.. már látom a fényt az alagút végén!.. -te h*lye.. az csak a vonat!...
Vezeték nélkül N-es wifi-n, N-es géppel. (A gépem lát még 30 másik hálózatot):

PS4,PS3,PS Vita,PC,Nintendo 3DS "Tipikus internetes hulladék vagy akit el kellene égetni a pokol legmélyebb bugyrában utána meg jól leköpni" Tirexi hozzám intézett rézköpete
A gigabit full-duplex, az gigabit fullduplex marad, amíg a switch ki nem gyullad, de ez esetben elég jól diagnosztizálható a probléma. A wifi meg vagy megy, vagy nem megy, belassul, ledobál, csak a gond van vele. A sok egyszeri user a számok bûvöletében elhiszi, hogy jó az, aztán mikor csõstül jön a probléma, akkor csak pislog.
Engem viszont zavar, hogy wifin csak 1.1MByte/sec a letöltési sebességem és 15msec a ping, UTP kábellel csatlakozva meg 2.3MByte, és 2-3msec a ping. Fõleg azért, mert lakás felújításkor azért nem húztam be utp kábelt, mert a wifi majdnem annyit tud, és azzal nem kell szenvedni. Hát tud a lóf.szt.
Azért ez eléggé ferdítés, mert úgy állítod be, hogy a PMPO kamu érték pedig nem az. Amit te valóságnak hívsz az az RMS, és attól függetlenül hogy valóban jobban határozza meg a zenei teljesítményt, annak is ugyanúgy van képlete mint a PMPO-nak.
Nem mellesleg én egyiket sem tartom mérvadónak, mert mindkettõ az erõsítõ teljesítményérõl szól, ellenben a DIN a hangzásról.
Visszatérve a wifihez:
Amíg 700 kilobyte/sec a max - állandó - letöltési sebességem, és azt wifi routerrel még az udvaron is elérem, addig nekem nyolc, hogy mennyi lenne a max. Ha gigabájtokat kellene mozgatnom, arra ott a 250 gigás külsõ merevlemezem, vagy az 500 gigás.
Persze értem én hogy alap marketing fogás, hogy a írjunk minél nagyobb számokat. Mivel azonban engem már 1x átb.sztak a G-s wifivel, így nem fogok sem N-est, sem ZS-st venni. A g életszerû körülmények között 1/5 sebességet tud, mint ami rá van írva (5 méter, 2 fal, de mindkettõn állandóan nyitott ajtónyílás, 10Mbit). Ha pár cm-rõl tökéletes rálátást biztosítok a két antennának, akkor ez felmegy 20Mbitre, ami még mindig csak 2/5 sebesség. Tudod mit gondolok én? Hogy ez alapján a még kényesebb, 300Mbit N-es nem 1/5, hanem inkább 1/10 elméleti sebességet tudna nálam. Vagyis 30Mbitet. Akkor meg inkább kábelezek.
ilyen feltételek mellett nem éri meg... ez az egész nem tetszik.. ..-ohh.. már látom a fényt az alagút végén!.. -te h*lye.. az csak a vonat!...
A router egy Linksys wrt110n (nem nagy szám... N-es 150Mbit max).
És a másikoldalt egy Laptop Atheros vevõvel, de broadcom-al ugyan ilyen sebességet mértem.. (mind 2 eszköz G-s szabványú..) a routeren kívül nincs más N-es holmim, és ez se a gyorsabb N-es eszközök közé tartozik..
Az internet egyébként UPC Fiber30 volt..
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
1) (sokkal) nagyobb antenna kell
2) (sokkal) nagyobb a relatív felhasznált sávszélesség. Kíváncsi lennék, hogyan lehetne az emlegetett 7 gigabitet 1 gigahertz alatt megvalósítani 😊
Az 54MBit az a raw átvitel(tehát user szempontból irreveláns), ha semmi titkosításod, egyéb lófasz nincs bekapcsolva, akkor tényleges hasznosítható adatátviteled a 802.11g esetében valahol 19Mbit körül mérhetõ. Ideális körülmények között, ami ritkán adott.
Wifi akkor lenne jó ha alacsonyabb frekvenciákat osztanának ki rá, jóval 1 ghz alatt.