Amazon: már vezetnek az e-könyvek

← ElőzőOldal 3 / 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

narumon
Nekem teljesen mindegy milyen formátum, program kérdése ipadon, hogy mit tudok elolvasni. Pdf sem zavar teljesen jól olvasható, magazinoknál meg szinte az egyetlen normális formátum.

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

narumon
Haszon magazin 2011/3 szerint
3500FT-os könyv ebbõl tevõdik össze:
50% terjesztés = 1750 Ft
20% ÁFA = 700 Ft
8,9% nyomda = 310 Ft
7,5% NEVES külföldi szerzõnek fizetendõ jogdíj = 264 Ft
6,6% Fordítás = 231 Ft
3,6% Nyomdai elõkészítés = 125 Ft
3,4% kiadói haszon = 120 Ft

Na most akkor számoljunk. Az általad említett dolgok mind benne vannak az alsó harmadban, tördelés, fordítás, jogdíj stb...
Tehát: 120Ft + 125 Ft + 231 Ft + 264 Ft = 740 Ft + ÁFA = 925 Ft ez azt jelenti, hogy akkor 990Ft-ért tisztes haszonnal mindenféle költséget beleszámolva (webshop üzemeltetést is) bele kell, hogy férjen, egy frissen megjelent sztáríró könyve. A többi humbug, és, hogy az ismeretleneket, 10 évvel ezelõtti könyveket miért adják 1200 meg 1500! forintért az már csak parasztvakítás.

Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu

hdo
Nekem azért egyenlõ PDF formátummal, mert rühellem az e-olvasókat. Monitoron meg nyolc milyen formátumban olvasom, akkor már .doc és tessék, az is újratördeli.

Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?

Látom itt sokaknál az e-könyv egyenlõ a pdf-el.
A pdf épphogy nem jó erre a célra!
Csak egyféle méreten néz ki és olvasható jól.
A e-könyv olvasók újratördelik a szöveget, hogy a képernyõméretnek legjobban megfeleljenek (lehet állítani a betûméretet, betûtípust stb.) a pdf erre alkalmatlan.
Két talán legelterjedteb e-könyv forma epub, mobi/prc.

A könyvek árának hatalmas részét meg a nagykereskedõi árrés teszi ki kb. 35-50%.
Ugye az e-könyvnek is van elõállítási költsége, de itt csak azt kell nézni hogy az alapanyagból elõállítani az e-könyvet, hisz a papírkönyvként már elvégeztek vele mindent (ez igaz a régen kiadottakra) az újaknál meg ígyis úgyis elvégzik mert papírként kiadják az már nem toldja meg olyan sokkal az elõállítási költséget hogy még e-könyv formátumra is megcsinálják. Én olyan 750 környékére gondolnám az árát annyit már simán kifizetnék, egy olyan könyvért is amirõl alig tudok valamit de a leírása tetszik, míg azért ilyen 3000 Ft.os könyvárak mellett én erõsen meggondolom mit vegyek meg.

"Ne felejtsük el, hogy a kiadók a magas árat mindig a nyomdaköltségekre fogják. "
Nem jellemzõ. A terjesztésre szokták fogni - minthogy az teszi ki a bolti ár elég nagy részét.

"jó adag a nyomtatás, a borító, a szállítás, a tárolás és egyéb költségek"
- Nyomtatás nincs, de az nem akkora hányad papírkönyvnél mint általában gondolják.
- Borító van. E-könyvnek is van borítója, amit megterveznek, jogdíjat, tiszteletdíjat fizetnek (a képek után).
- Szállítás. tárolás, egyéb: Ezek alatt gondolom a terjesztést érted.
Jelenleg a könyvek árának akár több mint a felét ez teszi ki és valóban ezen lehet leginkább spórolni. Ám nem lehet megszüntetni, hiszen továbbra is kell terjesztõ, legfeljebb nem könyvesbolt, hanem webshop lesz (aminek szintén van fenntartási költsége). Meg továbbra is kell marketing. Hiszen kevés olyan vevõ lesz, aki az adott kiadók oldalát fogja böngészni. Inkább nagyobb terjesztõknél nézelõdnek.

A kiadói költségek meg nagyjából változatlanok lesznek (régi könyveknél alacsonyabb, újaknál akár nõhet is).

Minden jog fenntartva!

hdo
" ... abból azért azt hiszem, hogy jó adag a nyomtatás, a borító, a szállítás, a tárolás ... "

Rosszul hiszed! Annak a könyvnek attól még hogy soha nem jelent meg nyomtatásban, még mindig van egy írója, egy kiadója, egy szerkesztõje, egy felelõs szerkesztõje, egy lektora, egy fordítója, stb.

Amit te felsoroltál az egy elenyészõ része a teljes árnak, körülbelül pontosan az a 10-30%-a, nem pedig fordítva!

Az én istenemnek kalapácsa van, a tied egy keresztre szögezve halt meg .... összeraktad?

narumon
Ne felejtsük el, hogy a kiadók a magas árat mindig a nyomdaköltségekre fogják.

narumon
Nekem problémám van az árral igen. Mert 2500 max 3000 forintért veszek mindenféle könyvet (igaz 25% kedvezményem van), de abból azért azt hiszem, hogy jó adag a nyomtatás, a borító, a szállítás, a tárolás és egyéb költségek aminek egyike sem áll fent egy pdf esetén. Ráadásul azt bármikor eladom ugyanazon vagy magasabb áron mint ahogy vettem a pdf esetén ez sem áll fent.
Ennek fényében én reális árnak mindenképpen az 1000Ft alatti árat tartanám, és ezt olyan szolgáltatással, hogy amit megveszek az legyen a nevemhez eltárolva náluk és bármikor bárhonnan elérjem, ne nekem kelljen tárolni.

Én nekem is jó lenne az ár. Sõt, én már annak is örülnék, hogy nem szakad le otthon a polc, nem kell tárolni a már olvasott könyveket.
Erre mondjuk jó lenne a kölcsönzõ is, csak hát a kínálat... mindig az a szûk keresztmetszet.
hdo
1000-1200 neked sok? Mire? Azt a könyvet még ugyanúgy meg kell csinálni, egyedül kinyomtatva nincs! 200-250 oldalas kb. A5-ös fantasy könyveket veszek 2 ezer forintért, és ezeknél olcsóbb könyvet ekkora méretben/terjedelemben még nem láttam egyetlen mûfajban sem. Teljesen reálisnak találom, ha egy ilyen könyvért PDF-ben papír helyett kérnek 1200-at.

5c0rp330n
na azert messze nem ugyanolyan egy tableten olvasni, mint kindle-on, eg es fold.

narumon
Mondjuk erre akár ott lenne az appstore is, de magyar szerzõk nemigen használják ahogy nézem. (és akkor még a külföldi könyvek fordításáról nem is beszéltem)
Elég összetett kérdés most, hogy belegondolok.

narumon
Igazából néhány könyv elérhetõ így, de szerintem irreális áron. 1000-1200 Ft egy elektronikus könyvért nem kevés szerintem. Jó lenne egy olyan weboldal ami minimális díjért (10-30%?), lehetõvé teszi a szerzõnek, hogy közvetlen onnan értékesítsen. A szerzõ is lényegesen többet kapna és az árak is jók lehetnének.

bakvarnyu
Úgy tudom a legnagyobb magyar könyvterjesztõ eléggé ódzkodik belépni az e-könyv terjesztésbe. Gondolom a bevétel sokkal kisebb lenne.

narumon
Jelenleg azért még problémás, tudtommal ezek a lehetõségek vannak

1, A lejárt jogdíjú könyveket le lehet tölteni a MEK-rõl (Magyar Elektronikus Könyvtár), itt kb 10.000 könyv van mindenféle klasszikus, magyar és külföldi szerzõtõl egyaránt. Ez teljesen ingyenes
2, Vannak magazin portálok (pl dimag.hu), innen venni lehet magazinokat
3, Vannak próbálkozások digitális könyvekre, de ez Magyarországon még gyerekcipõ, én sem tudom hirtelen, hol lehet premier könyveket kapni akár digi formában
4, Marad a jól bevált torrent és egyéb oldal ahol mindenféle könyv elérhetõ digitális formában, csak ugye ez nem jogtiszta...

De honnan lehet magyar nyelvû könyveket digitális formában beszerezni?
Mert én szívesen váltanék digitális formára, ha ugyanazt meg tudnám venni, amit a könyvesboltban.
narumon
Egyetértek én mondjuk tablettel teszem ugyanezt de a végeredmény ugyanaz. Ettõl függetlenül én még veszek papír alapú könyvet is, mert egyszerûen beléjük vagyok szerelmesedve, de pl magazinokat már szinte csak elektronikus úton veszek / olvasok.

Igy vagy úgy, több év óta az egyik leghasznosabb kütyü amit vettem a Kindle.

Naponta - utazás miatt - kb 2 órát olvasok, eddig állandóan kajtatnom kellett a könyvtárba, meg rendelni innen onnan a könyveket. Most meg csak egy klikk, és már itt is van.

Kicsit aggódtam hogy hiányozni fog a papir meg a lapozgatás, de abszolút nem, sõt, még kényelmesebb is (nem kell megtörni a gerincét a kisebb könyveknek, nem szamárfülesedik stb).
Minden egyes forintot megért a cucc.

Szörnyû a cikk.. ilyen szõrszál hasogatás egy marketing szöveg alapján.. amazon azt mondta, több ebook-ot adnak el, mint papírt. Miért kell 20 soron kiforgatni ezt a mondatot? Értjük, hogy nincs adat....
"amelyek csakis azért állnak gazdájuk rendelkezésére, hogy mások elõtt felvágjanak velük"

A GYU könyveket is hatalmas példényszámokban adták el a filmek bemutatása idején, de a kiadó felmérése szerint (ha jól emlékszem) 84% már az elsõ könyvet sem olvasta végig. Hasonló itthoni példák: Kertész Sorstalansága (90% fölött van azok száma, akik csak megvették, de nem olvasták), de Esterházy Péter kiadója is érdekes adatokat közölt nemrégiben.

It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/

← ElőzőOldal 3 / 3