120
  • navahok
    Huhh ha tudnád hogy ez mennyire nem így van.
    2009-ben lett feltöltve egy torrent amely 7000 magyar nyelvű könyvet tartalmaz, amelyek közül, egy sem jelent meg e-könyvként mivel akkor még nem is volt magyarországon e könyv kiadás (még most is csak a csírája létezik), akkor szerinted ezt hogy csinálhatták meg, ha a papír könyveket nem warezolják?
  • hdo
    "míg azok a könyvek amik csak papírban jelennek meg és vaskosak akár 500-700 oldalasak vagy több azok nincsenek fent warezban --> meg kell venni"

Fénymásolóról, scannerről hallottál-e már?
  • navahok
    Hidd el a wifi engem sem érdekel a legkevésbé sem. De vannak olyanok, akik épp befejeztek egy nagyon jó könyvet és már olvasnák a következőt, akkor pillanatok alatt a készüléken belül felmennek netre megveszik és már olvashatják is. Egy kényelmi szempont ennyi.
  • Desiderata #37
    e-könyvek megjelenés után már kint vannak warezban, terjedelemtől függetlenül

míg azok a könyvek amik csak papírban jelennek meg és vaskosak akár 500-700 oldalasak vagy több azok nincsenek fent warezban --> meg kell venni

ráadásul papíron olvasni azért (legalábbis számomra) sokkal élvezetesebb
    szóval az e-könyvek csak warez szempontból jók, mert így a tudást bárki beszerezheti (mert ugye minden könyvet senki nem tud megvenni)
  • hdo
    Én kifejezetten csípem ha a PDF-ben olvasott fantasy könyv háttere pergamen-szerű. Magasból letojom,hogy mit meg hogyan kényelmesebb olvasni. Az meg hogy könyv tudjon wifit meg ilyen szarokat szerintem már faszrázás kategória, tök fölösleges.
  • navahok
    Igen vannak ilyen könyvek, de a könyvek nagy többsége nincs tele képekkel ábrákkal hanem a szöveg a lényeg.
    Mondjuk én nem értem azokat akik letáboroznak az egyik vagy a másik oldal mellett, nagyon jó a kindle, de azért mindig is lesznek olyan könyvek amit papíron veszek meg. Simán megfér egymás mellett a kettő.
  • hdo
    Nem is próbálom megmagyarázni, miért is akarnám? Tisztában vagyok vele, hogy rengeteg véleményemmel a mai technikai trendeket figyelembe véve a kisebbséghez tartozok.
  • navahok
    Hát mivel a Kindle-nél és az einkes e olvasóknál nincs háttérvilágítás valamint nincs képfrissítés, csak ha te oldalt váltassz egyértelműen kényelmesebb a szemnek az e-könyvolvasó.
  • bakvarnyu
    A Kindle mindenképp jobb a szemnek, viszont nem tud annyit.
  • bakvarnyu
    Vannak olyan gyönyörű képes könyvek amikkel a Kindle-n nem sokat tudnál kezdeni. Ezért is nem vettem még, majd csak akkor ha színes lesz, meg nagyobb :)
  • Rage47
    kindle-n jobb?
    melyiknek jobb a kijelzője? egy jó tabletnek, vagy ezeknek az ebook readereknek? melyik jobb a szemnek?
  • Polemius
    PoWeReDbyChAoS:
    De ő csak terjesztő akar lenni, nem kiadó, szóval a kezdő írók kiadatlan könyvekkel nem nyerő.
  • PoWeReDbyChAoS
    Keress kezdő írókat kiadatlan könyvel, minimum 30-50darabot (van belőle bőven). Készítsd el és üzemeld be a webáruházadat, majd írj cikkeket nagyobb portáloknak, hogy van egy ilyen oldal (origonak, sg-nek stb.), ha kiraknak pár cikket a webáruházadról, akkor kisebb kiadók is megfognak keresni és beindul az üzlet. De ne 65ft-kérj, hanem 100 - 150 ft, de abban az árban legyen benne az, hogy átkonvertálod a művet más formátumokban is (elérhető legyen akár telefonon, vagy bármilyen platformon).
    Szerintem jó esélye lenne egy ilyen jellegű honlapnak a piacon.
  • daninet
    De ezzel a kisebbséghez tartozol, nem ez a nép hangja. A kindle jó. Nekem ez a 2. ebook olvasóm, és semmi pénzért nem vennék papír könyvet, nincs értelme. Ha papír kell a kezemnek bemegyek a munkahelyre. Monitorról pedig nem fogod tudni megmagyarázni, hogy jó olvasni, mert nem.
  • Polemius
    "Minden licensz ki van már fizetve lentebb ergo nem kell már arra költeni."

Kivéve azokat, melyeket elfelejtettél beleszámolni, mint pl. az e-könyv formátuma (lásd mobi), vagy a DRM után fizetendőket.

Egyébként hajrá!
    Szólj, ha megvan a hw háttér (szerverek, net), megvan a webshop, megfelelő (ellenőrizhető, auditált eladási adatokkal) adminisztrációval, leszerződtél a bankokkal (attól tartok, hogy itt is érni fognak még meglepetések), megszervezted a reklámok megjelentetését.
    Akkor, ha ezzel megvagy és még mindig csak példányonként 65 Ft-ot kérsz, akkor szólj. Hidd el, lesz jelentkező.

Gondolom elég nagy alaptőkéd lehet, ha ilyenbe bele tudsz vágni. :)
  • narumon
    Minden licensz ki van már fizetve lentebb ergo nem kell már arra költeni.
    Hát ez olyan mint a zene kiadók, azók is sem hajlandók engedni az árból nem sokáig élnek már.
    Ha nem lesz ilyen terjesztő akkor én vállalom. Beállítok egy nagy teljesítményű szervert, szélessávú kapcsolatot, adom a webáruház szoftvert és ezeknek a kezelését, biztosítok reklámokat a kiadóval karöltve, és ezért csak eladott példányonként 65Ft-ot kérek! Várom a kiadók jelentkezését. Kössünk szerződést!
  • navahok
    Na meg ott van még az áfa kérdése is ami a papírkönyvnél 5%, az e-könyvnél meg 25%. Mert valami olyan törvény van, hogy csak az könyv ami hordozón megjelenik ha pl cd-n adnák akkor csak 5% áfa lenne rajta, tipikus hülye magyar törvény.
  • hdo
    Sokkal szívesebben olvasok monitorról mint papírkönyvről, vagy bármi másról. :)
  • Polemius
    Szerinted 65 Ft-ot visz el példányonként a terjesztő, reklám, licenszek kifizetése? Gondolod, hogy az a terjesztő, amelyik a példádban 1750 Ft-ot kaszál, majd ennyivel kevesebbet fog elkérni?
    Gondolod, hogy a bank lenyeli a tranzakciós költséget?

Ennek ellenére egyébként lehet kapni ~1000 Ft körüli összegért e-könyveket.
  • navahok
    Attól még a pdf nem e-könyv formátum. Viszont teljesen igazad van pc-n vagy tableten lényegtelen a formátum és magazinokat jelenleg csak ezeken érdemes olvasni, vagy a nagyképernyőjű e-book readeren de azok még túl drágák.
    Viszont lentebb írtad, hogy fantasy könyveket olvasol, szöveges anyagokhoz pedig ezek az eszközök fényévekkel jobbak mint a monitor vagy bármilyen tablet.
    Ne mond nekem hogy te szívesebben olvasol monitorról mint papíron, márpedig az e-inkes könyvolvasók majdnem azt az érzést nyújtják mint a rendes papírkönyvek.
  • narumon
    Nekem teljesen mindegy milyen formátum, program kérdése ipadon, hogy mit tudok elolvasni. Pdf sem zavar teljesen jól olvasható, magazinoknál meg szinte az egyetlen normális formátum.
  • narumon
    Haszon magazin 2011/3 szerint
    3500FT-os könyv ebből tevődik össze:
    50% terjesztés = 1750 Ft
    20% ÁFA = 700 Ft
    8,9% nyomda = 310 Ft
    7,5% NEVES külföldi szerzőnek fizetendő jogdíj = 264 Ft
    6,6% Fordítás = 231 Ft
    3,6% Nyomdai előkészítés = 125 Ft
    3,4% kiadói haszon = 120 Ft

Na most akkor számoljunk. Az általad említett dolgok mind benne vannak az alsó harmadban, tördelés, fordítás, jogdíj stb...
    Tehát: 120Ft + 125 Ft + 231 Ft + 264 Ft = 740 Ft + ÁFA = 925 Ft ez azt jelenti, hogy akkor 990Ft-ért tisztes haszonnal mindenféle költséget beleszámolva (webshop üzemeltetést is) bele kell, hogy férjen, egy frissen megjelent sztáríró könyve. A többi humbug, és, hogy az ismeretleneket, 10 évvel ezelőtti könyveket miért adják 1200 meg 1500! forintért az már csak parasztvakítás.
  • hdo
    Nekem azért egyenlő PDF formátummal, mert rühellem az e-olvasókat. Monitoron meg nyolc milyen formátumban olvasom, akkor már .doc és tessék, az is újratördeli.
  • navahok
    Látom itt sokaknál az e-könyv egyenlő a pdf-el.
    A pdf épphogy nem jó erre a célra!
    Csak egyféle méreten néz ki és olvasható jól.
    A e-könyv olvasók újratördelik a szöveget, hogy a képernyőméretnek legjobban megfeleljenek (lehet állítani a betűméretet, betűtípust stb.) a pdf erre alkalmatlan.
    Két talán legelterjedteb e-könyv forma epub, mobi/prc.

A könyvek árának hatalmas részét meg a nagykereskedői árrés teszi ki kb. 35-50%.
    Ugye az e-könyvnek is van előállítási költsége, de itt csak azt kell nézni hogy az alapanyagból előállítani az e-könyvet, hisz a papírkönyvként már elvégeztek vele mindent (ez igaz a régen kiadottakra) az újaknál meg ígyis úgyis elvégzik mert papírként kiadják az már nem toldja meg olyan sokkal az előállítási költséget hogy még e-könyv formátumra is megcsinálják. Én olyan 750 környékére gondolnám az árát annyit már simán kifizetnék, egy olyan könyvért is amiről alig tudok valamit de a leírása tetszik, míg azért ilyen 3000 Ft.os könyvárak mellett én erősen meggondolom mit vegyek meg.
  • Polemius
    "Ne felejtsük el, hogy a kiadók a magas árat mindig a nyomdaköltségekre fogják. "
    Nem jellemző. A terjesztésre szokták fogni - minthogy az teszi ki a bolti ár elég nagy részét.

"jó adag a nyomtatás, a borító, a szállítás, a tárolás és egyéb költségek"
    - Nyomtatás nincs, de az nem akkora hányad papírkönyvnél mint általában gondolják.
    - Borító van. E-könyvnek is van borítója, amit megterveznek, jogdíjat, tiszteletdíjat fizetnek (a képek után).
    - Szállítás. tárolás, egyéb: Ezek alatt gondolom a terjesztést érted.
    Jelenleg a könyvek árának akár több mint a felét ez teszi ki és valóban ezen lehet leginkább spórolni. Ám nem lehet megszüntetni, hiszen továbbra is kell terjesztő, legfeljebb nem könyvesbolt, hanem webshop lesz (aminek szintén van fenntartási költsége). Meg továbbra is kell marketing. Hiszen kevés olyan vevő lesz, aki az adott kiadók oldalát fogja böngészni. Inkább nagyobb terjesztőknél nézelődnek.

A kiadói költségek meg nagyjából változatlanok lesznek (régi könyveknél alacsonyabb, újaknál akár nőhet is).
  • hdo
    [i]" ... abból azért azt hiszem, hogy jó adag a nyomtatás, a borító, a szállítás, a tárolás ... "[i]

Rosszul hiszed! Annak a könyvnek attól még hogy soha nem jelent meg nyomtatásban, még mindig van egy írója, egy kiadója, egy szerkesztője, egy felelős szerkesztője, egy lektora, egy fordítója, stb.

Amit te felsoroltál az egy elenyésző része a teljes árnak, körülbelül pontosan az a 10-30%-a, nem pedig fordítva!
  • narumon
    Ne felejtsük el, hogy a kiadók a magas árat mindig a nyomdaköltségekre fogják.
  • narumon
    Nekem problémám van az árral igen. Mert 2500 max 3000 forintért veszek mindenféle könyvet (igaz 25% kedvezményem van), de abból azért azt hiszem, hogy jó adag a nyomtatás, a borító, a szállítás, a tárolás és egyéb költségek aminek egyike sem áll fent egy pdf esetén. Ráadásul azt bármikor eladom ugyanazon vagy magasabb áron mint ahogy vettem a pdf esetén ez sem áll fent.
    Ennek fényében én reális árnak mindenképpen az 1000Ft alatti árat tartanám, és ezt olyan szolgáltatással, hogy amit megveszek az legyen a nevemhez eltárolva náluk és bármikor bárhonnan elérjem, ne nekem kelljen tárolni.
  • halaszlo
    Én nekem is jó lenne az ár. Sőt, én már annak is örülnék, hogy nem szakad le otthon a polc, nem kell tárolni a már olvasott könyveket.
    Erre mondjuk jó lenne a kölcsönző is, csak hát a kínálat... mindig az a szűk keresztmetszet.
  • hdo
    1000-1200 neked sok? Mire? Azt a könyvet még ugyanúgy meg kell csinálni, egyedül kinyomtatva nincs! 200-250 oldalas kb. A5-ös fantasy könyveket veszek 2 ezer forintért, és ezeknél olcsóbb könyvet ekkora méretben/terjedelemben még nem láttam egyetlen műfajban sem. Teljesen reálisnak találom, ha egy ilyen könyvért PDF-ben papír helyett kérnek 1200-at.
  • 5c0rp330n
    na azert messze nem ugyanolyan egy tableten olvasni, mint kindle-on, eg es fold.
  • narumon
    Mondjuk erre akár ott lenne az appstore is, de magyar szerzők nemigen használják ahogy nézem. (és akkor még a külföldi könyvek fordításáról nem is beszéltem)
    Elég összetett kérdés most, hogy belegondolok.
  • narumon
    Igazából néhány könyv elérhető így, de szerintem irreális áron. 1000-1200 Ft egy elektronikus könyvért nem kevés szerintem. Jó lenne egy olyan weboldal ami minimális díjért (10-30%?), lehetővé teszi a szerzőnek, hogy közvetlen onnan értékesítsen. A szerző is lényegesen többet kapna és az árak is jók lehetnének.
  • bakvarnyu
    Úgy tudom a legnagyobb magyar könyvterjesztő eléggé ódzkodik belépni az e-könyv terjesztésbe. Gondolom a bevétel sokkal kisebb lenne.
  • narumon
    Jelenleg azért még problémás, tudtommal ezek a lehetőségek vannak

1, A lejárt jogdíjú könyveket le lehet tölteni a MEK-ről (Magyar Elektronikus Könyvtár), itt kb 10.000 könyv van mindenféle klasszikus, magyar és külföldi szerzőtől egyaránt. Ez teljesen ingyenes
    2, Vannak magazin portálok (pl dimag.hu), innen venni lehet magazinokat
    3, Vannak próbálkozások digitális könyvekre, de ez Magyarországon még gyerekcipő, én sem tudom hirtelen, hol lehet premier könyveket kapni akár digi formában
    4, Marad a jól bevált torrent és egyéb oldal ahol mindenféle könyv elérhető digitális formában, csak ugye ez nem jogtiszta...
  • halaszlo
    De honnan lehet magyar nyelvű könyveket digitális formában beszerezni?
    Mert én szívesen váltanék digitális formára, ha ugyanazt meg tudnám venni, amit a könyvesboltban.
  • narumon
    Egyetértek én mondjuk tablettel teszem ugyanezt de a végeredmény ugyanaz. Ettől függetlenül én még veszek papír alapú könyvet is, mert egyszerűen beléjük vagyok szerelmesedve, de pl magazinokat már szinte csak elektronikus úton veszek / olvasok.
  • lammaer
    Igy vagy úgy, több év óta az egyik leghasznosabb kütyü amit vettem a Kindle.

Naponta - utazás miatt - kb 2 órát olvasok, eddig állandóan kajtatnom kellett a könyvtárba, meg rendelni innen onnan a könyveket. Most meg csak egy klikk, és már itt is van.

Kicsit aggódtam hogy hiányozni fog a papir meg a lapozgatás, de abszolút nem, sőt, még kényelmesebb is (nem kell megtörni a gerincét a kisebb könyveknek, nem szamárfülesedik stb).
    Minden egyes forintot megért a cucc.
  • daninet
    Szörnyű a cikk.. ilyen szőrszál hasogatás egy marketing szöveg alapján.. amazon azt mondta, több ebook-ot adnak el, mint papírt. Miért kell 20 soron kiforgatni ezt a mondatot? Értjük, hogy nincs adat....
  • gulyasandras
    "amelyek csakis azért állnak gazdájuk rendelkezésére, hogy mások előtt felvágjanak velük"

A GYU könyveket is hatalmas példényszámokban adták el a filmek bemutatása idején, de a kiadó felmérése szerint (ha jól emlékszem) 84% már az első könyvet sem olvasta végig. Hasonló itthoni példák: Kertész Sorstalansága (90% fölött van azok száma, akik csak megvették, de nem olvasták), de Esterházy Péter kiadója is érdekes adatokat közölt nemrégiben.