120
  • narumon
    Akkor meg? Vazz szerintem angolul ki van zárva hogy nem találod meg (hacsak nem valami nagyon réteg szakkönyv), ráadásul innentől akkor miért szólsz hozzá a "vitához" amikor magyar könyvekről beszélünk? hdo magyar könyvet szeretne olvasni, ami nincs a könyvtárban. Akkor miért ő a hülye?
  • narumon
    Én is olvasok szakkönyvet. nincs könyvtárban. Ponyva sincs, pedig azt is olvasok.
  • Desiderata #78
    nem magyar nyelvű könyveket olvasok
    meg ha mégis, könyvtárban bent vannak
  • Desiderata #77
    nem bestseller ponyvairodalomra gondolok
    hanem mondjuk szakkönyvre
  • Desiderata #76
    nekem nem kell seggnyalás baszki, könyvtárközi kölcsönzésről még nem hallottál?
  • narumon
    Olyanom is van, azt használtam előtte utazásokhoz :)
  • hdo
    Nekem ugyanerre a célra van a 10 colos notim.

Erről egy Supernatural jelenet jut eszembe! :D

Bobby: I asked for a computer.
    Sam: It is a computer.
    Bobby: A computer has buttons!
  • narumon
    Kindle egyébként nálam ott esett ki, hogy nekem magazin előfizetéseim vannak, és arra sajnos nem lehet használni.
  • narumon
    Így is lehet. Én nem tudom előre. Elutazom, felülök a repülőre és csak az ipad van nálam. Van notim is (kettő is), de azokat azóta nem vittem. Könnyebb és jobban tudom használni. Node ne kanyarodjunk el a könyvektől. Nyilván mindenki azt veszi amire szüksége van, és azon olvas amin akar. Én könyvmoly vagyok, szeretem, hogy bárhova megyek mindig van nálam több tucat könyv, film, stb.
  • narumon
    Hát nem tudom, egy megye székhyelen a megyei könyvtárban esélytelen, hogy olyan könyveket találjak amilyeneket olvasok.
  • hdo
    Rossz a gondolatmenet. Miért kellene mindet vinnem? Ha előre tudom hogy szükségem lesz netre, akkor viszek laptopot, amúgy nem. Ha meg e-könyvet vinnék valahova, tuti nem úgy vinném hogy már csak az utolsó 20 oldal van hátra a könyvből, és útközben kellene a következő kötet.
  • narumon
    Hát ha mindet viszed akkor nem kell.
    Én azért vettem ipadot, mert így egyetlen eszközt kell vinnem. Tudok olvasni, filmet nézni, netezni, emailezni, játszani stb. Ha mindhez külön eszközt vinnék akkor az problémás lenne.
  • narumon
    "mondjuk a könyveket nem torrentre szokták felrakni :/"

Magyar torrent oldal, jelenleg is elérhető több száz magyar nyelvü könyv ilyen vagy olyan elektronikus formában olyanok is amik soha nem jelentek meg elektronikus formában.

Megszámoltam neked, a tegnapi napon + ma idáig 27 új könyv került fel magyar nyelven.
  • hdo
    Én a redundanciáról beszéltem, nem pedig arról hogy egy eszköz csak egyvalamit tudjon.

Ha már hordozható eszköz: minek nekem például wifis telefon meg wifis könyv, ha már a laptopomon is van wifi?
  • narumon
    "szerintem hülye az a kiadó és szerző aki elektronikus formában kiadja a könyvét, mert azonnal ellopják "

Igen, mint írtam ez volt a zenei kiadók problémája is, és most hol tartanak? Ha a kezdetektől beálltak volna a letölthető zene mögé értelmes áron, akkor sem lenne sokkal kevesebb a warez de még mindig lenne néhány biztos ügyfelük. Most talán csak az apple music storeja meg a hasonlók tartják őket el. A papír alapú könyvek pont ugyanolyan arányban elérhetőek digitális formátumban. Most hogy szinte minden kütyün lehet olvasni, hidd el iszonyatosan emelkedni fog a könyv wareznek a száma.
  • hdo
    Pont ezeket akartam említeni példának, de hagytam. A "Song of Ice and Fire" összes eddigi kötete megvan PDF-ben, ami ugye a Trónok Harca sorozat alapja. Nem 200 oldal!
  • narumon
    "Huszonéves számítógépbuzi vagyok, de marhára redundáns - ergo fölösleges - dolognak vélem, hogy legyen internet a könyvemben, a PC-men, a telefonomon stb. Számomra egy _céleszköz_ teljesítse a rendeltetés szerinti funkcióját, és kész, ne tudjon semmi extrát amivel egy másik céleszközöm már rendelkezik, semmivel nem lesz jobb nekem tőle, semmi olyat nem kapok amit eddig nem tudtam volna megcsinálni. "

Kivéve ha nem céleszközben gondolkodsz mert nem akarsz húszféle célezközt magaddal cipelni, csak egyet.
  • narumon
    "ha a könyv nincs az országban akkor hogyan fénymásoljam?"

Akkor az még meg sem jelent.

"szkennelni ki fog egy ekkora terjedelmű könyvet? tapasztalat szerint: senki "

Hát ha egy Trónok Harcát, Gyűrűk urát, Harry Pottereket beszkennelik akkor hidd el a többi sem oldalszám kérdése.
  • narumon
    "míg azok a könyvek amik csak papírban jelennek meg és vaskosak akár 500-700 o
    ldalasak vagy több azok nincsenek fent warezban --> meg kell venni"

Ugyanmár torrent oldalakra naponta kerülnek fel régebbi és újabb könyvek is.
  • hdo
    Ha tudsz Vas megyében egy olyan könyvtárt mondani nekem, amelyik ún. "high fantasy" témakörű könyveket tart kölcsönzésre több hónapos kölcsönzési idővel, akkor katonai csinnadratta és katonai díszlépés mellett a hősök terén nyalom ki a seggedet!
  • narumon
    "Kivéve azokat, melyeket elfelejtettél beleszámolni, mint pl. az e-könyv formátuma (lásd mobi), vagy a DRM után fizetendőket."

Melyik formátum fizetős? Az a formátum akkor drágább lesz 10Ft-al. DRM-re inkább saját megoldást használnék, valami olyasmire gondolok, hogy a bejelentkezők vízjellel ellátott fájlt tölthetnének le, és ha az kikerül valahova a netre akkor könnyen visszavezethető, hogy ki vette meg az alappéldányt.

"Szólj, ha megvan a hw háttér (szerverek, net),"

Ne viccelj már. Most is van mellettem egy szervez ami jelenleg ki van kapcsolva csak áldogál itt. Egy ilyen webáruházból 8-at is elfuttat egymás mellett. A net az annyit tesz, hogy server hosting szobába berakod a szervert. 100Mbit vonal 20e forint havonta. Nem kell betojni a költségektől. (Ez nem magyar állam ahol egy szerverért elkérnek 20M forintot a mellé pakolt sallangokért meg még ugyanennyit, és nem jó a feladatra)

"megvan a webshop, megfelelő (ellenőrizhető, auditált eladási adatokkal) adminisztrációval,"

Ez a része a tényleges befektetés, mert saját motor és felület készítése bele kerülne 2-3 hónapba meg párszáz ezer forintba. Ez a legkomolyabb tétel.

"megszervezted a reklámok megjelentetését."

Hát ez kb 1 telefonba kerül mindenkinek. Na most tényleg ne legyetek már demagógok. Bármelyik rádiót felhívom már küldik is az üzletkötőt, ugyanígy az újságok, tv, stb.

"Akkor, ha ezzel megvagy és még mindig csak példányonként 65 Ft-ot kérsz, akkor szólj. Hidd el, lesz jelentkező."

A gondom a siker kétségessége. Ha le lehetne szerződni kiadokkal akkor érdemes lenne megcsinálni, de ha megcsinálod, majd a kiadó szarik továbbra is rá és vagy észreveszi, hogy Ő is tud ilyet és megcsinálja, akkor már meg is buktál a piacon. Sajnos ez ezen múlik.

"Gondolom elég nagy alaptőkéd lehet, ha ilyenbe bele tudsz vágni. :) "

Melyik részéhez kell az a nagy alaptőke??
  • navahok
    Szerintem ezzel így van a többség, ha lenne egy olcsóbb kindle amin nincs se wifi se 3g tuti hogy egy csomó mindenki azt vette volna, mert én is úgy vagyok vele megveszem gépen és majd rárakom, nem nagy ügy.
    Csak hát az amazonnak épp ezen van az üzlet főleg az óceánon túl, hogy a sok lusta ember ha már van net rajta akkor az ágyon fekve elolvasott egy könyvet úgyis böngészgetni fog a webáruházban és vásárolni fog.
  • hdo
    Én meg el tudom fogadni hogy valakinek az e-ink kényelmesebb olvasni, ezen nincs is vita, de azt már nem hogy még a kávéfőzőnek is IP címe legyen, hogy tudj neki dobni egy mailt a garázsajtóból hogy mire bemész a házba már legyen friss meleg kávé! :D

Ennek semmi köze a hatékonysághoz, vagy az időspóroláshoz, ez már kényelmesség és lustaság a köbön! :D
  • navahok
    Azt már leszűrtem, hogy neked ez nem szempont, de a nagy többségnek az ;).
  • Desiderata #56
    lol, birtoklási mániád van?
    könyvtárból kiveheted bármikor hónapokra
    ha meg nagyon kell megveszed
  • hdo
    tft, e-ink nekem egy kutya, lásd #36 második mondat! :D

Ha egy könyv leköt, úgyis kiolvasom, és nem fogok a 20. oldal után azon picsogni hogy jajjkifolyikaszemem! :D

14 éves korom óta többet néztem monitort mint bármi mást, és még mindig el tudom olvasni a legalsó sort szemvizsgálaton! :D
  • navahok
    A kindle 30 környékén van :), és az ami ennél olcsóbb a tft- kijelzős nem e-ink, habár épp ma olvastam hogy kijött egy új nook hasonló áron mint a kindle, tehát már van alternatíva is (eddig is volt csak sokkal drágábbak voltak azok)
  • hdo
    mert az ingyen van b+ és az eredmény a tied, nem kölcsönbe van!
  • Desiderata #52
    ne beszélj már, könyveket szkennelni gáz
    könyvtárból kiveszed vagy megveszed, ennyi
    mit kell szarakodni szkenneléssel meg fénymásolással?
  • hdo
    Akár másik e-olvasóra ami nem tud wifit. Láttam már 19-ért, a kindle 40+ ezerével ellenben.
  • navahok
    "Na igen, és emiatt hogy pillanatok alatt egy plusz eszköz igénybevétele nélkül tudják olvasni a következőt, inkább vesznek egy készüléket ami egy huszassal többe kerül mint a másik ami ilyet nem tud."

Na most gondolom a kindle-re modnod azt hoyg egy 20 000 többe kerül mint a másik ami ilyet nem tud. Mire gondoltál a "másik" alatt :)?
  • Desiderata #49
    mondjuk a könyveket nem torrentre szokták felrakni :/

tudok keresni a neten de nincs fent, azóta már megvettem, és még mindig nincs fent
  • hdo
    Lusta vagy, ennyi. Téma lezárva. Akinek másolni nincs ideje annak olvasni se!
  • hdo
    "én konkrét könyvekre gondolok amik érdekelnek és nincs warezban mert nincs elektronikus kiadás"

Megint csőben gondolkodsz. Attól hogy nincs elektronikusan kiadva az adott könyv amit keresel, az még egyáltalán nem jelenti azt, hogy valaki nem scannelte be, eresztett rá egy szövegfelismerő programot, majd ne rakta volna fel mondjuk torrentre.
  • Desiderata #46
    könyvek szkennelése == idő elcseszése

könyvtárból nyugodtan fénymásolhatsz, ha netre felrakod akkor már warezhuszár vagy, amire nem lehetsz büszke
  • navahok
    Ezzel csak azt akartam mondani hogy azoknak SEM volt elektronikus kiadása, ennyi, mégis fent vannak...
  • hdo
    "szkennelni ki fog egy ekkora terjedelmű könyvet? tapasztalat szerint: senki"

Akkor te jó sok lusta embert ismersz. Egyik ismerősöm miután vett egy e-olvasót, a 7 és fél méteres összhosszúságú könyvespolcáról beszkennelt mindent és rárakta.

De hogy ne csak azt mondd, hogy ez egyetlen eset, mióta felsőoktatási intézményben tanulok - nem ma kezdtem - azóta egy fillért nem költöttem könyvre, mindent úgy kölcsönöztem egyetemi könyvtárból és úgy másoltam ki. Ez is "warez" de adott helyen nem hogy mindenki csinálja, még a tanárok is ajánlják mint alternatívát a könyvvásárláshoz!
  • Desiderata #43
    próbáld értelmezni amit írtam

én konkrét könyvekre gondolok amik érdekelnek és nincs warezban mert nincs elektronikus kiadás
    míg másik hasonló témájúból van kindle kiadás és fent a net sötét oldalán

most random 7000 magyar könyvvel mit kezdjek?

szerintem hülye az a kiadó és szerző aki elektronikus formában kiadja a könyvét, mert azonnal ellopják
  • hdo
    Na igen, és emiatt hogy pillanatok alatt egy plusz eszköz igénybevétele nélkül tudják olvasni a következőt, inkább vesznek egy készüléket ami egy huszassal többe kerül mint a másik ami ilyet nem tud. Erre gondoltam faszrázás címen.

Huszonéves számítógépbuzi vagyok, de marhára redundáns - ergo fölösleges - dolognak vélem, hogy legyen internet a könyvemben, a PC-men, a telefonomon stb. Számomra egy _céleszköz_ teljesítse a rendeltetés szerinti funkcióját, és kész, ne tudjon semmi extrát amivel egy másik céleszközöm már rendelkezik, semmivel nem lesz jobb nekem tőle, semmi olyat nem kapok amit eddig nem tudtam volna megcsinálni.
  • Desiderata #41
    ha a könyv nincs az országban akkor hogyan fénymásoljam?

szkennelni ki fog egy ekkora terjedelmű könyvet? tapasztalat szerint: senki