34
  • tutituti
    #34
    Nekem n900-am van és tolhatták volna a meego\maemo vonalat.Így 0 támogatással elég nehéz testreszabni a "telefont"...
  • Madve
    #33
    Nem. Ez inkább butulás, és az arra épített üzlet...
  • kisemlős
    #32
    Ezt hívják üzletnek! :-P
  • Madve
    #31
    Mellékesen csak az utóbbi egy órában 2-szer újraindult, pedig csak az e-mailemet néztem, meg egy excel file volt nyitva mellette. Mellékesen az excel file megnyitása meg megakasztotta droidot úgy 10 másodpercre...
  • Madve
    #30
    Ezt már lejjebb írtam.. Nem felelt meg az első iphone által diktált csilivili trendnek, meg már unták a 10 éve ugyanolyan küllemű menüket. Symbian esetében nem tudtak tájékozódni az egyszerű menüben, és véletlenül sem vették észre hogy van multitask, csak az tűnt fel hogy lassul ha basztatja az ember, meg nem állt le a zenelejátszó pedig már nincs is a képernyőn. Ez van, nekik kell mindent szem elé rakni, és semmiképp sem szabad általában 2 szintnél mélyebbre tervezni a menüket.
    Nem nekik való a symbian, és ők vannak többségben. Ez van. Desktopon a start menü sem nekik való, mint ahogy a fájlkezelők sem...
  • Madve
    #29
    Ezt mondtam, letöltöttem más viewert, de még nem találtam meg, hogy hogyan vegyem rá azt a szutty e-mail klienst, hogy csak letöltse, és ne megnyissa az alapértelmezett office viewerrel, vagy hogy hol tudott az alapértelmezést átállítani. Ez majd meglesz, ha addig el nem adom. Hiába a kétszer jobb hardver, ha azonos használat mellett jobban lassul (legalábbis nálam) és nincs semmilyen főzött rom, gyakorlatilag olyan állapotban van, ahogy kivettem a dobozból, + egy pár appot ráraktam, meg beállítottam a gugli fiókom, meg belőttem egy pár widgetet semmi más változtatás nem történt, csak próbáltam használni, mint az n8-am is. Amit mondok azonos használat mellett többet és jobban lassul, és jóval gyorsabban merül. A merülésre számítottam ilyen fokú lassulásra, újraindulásra nem. A teszteket meg leszarom, ha az én esetemben máshogy jön ki. Mondjuk n8 esetében tudom hogy mikor lassul a hw hiány miatt, de ennél nem, vagy nem a hw az oka. S3 esetében is ott van a swype sgs 2 esetében elsősorban a nagyobb kijelző miatt kényelmesebb legalábbis számomra. Symbian menüje logikus, nem nehezebb mint win alatt a start menün keresztül navigálni. Mindennek meg van a helye, tudod merre keresd, nem csak úgy "oda van hányva" mint 100 db parancsikon az asztalra. 3 kezdőképernyő bőven elég, pláne hogy ha észben tartod, hogy amúgy is egy vagy 2 kattintás egy rakat cucc elérése, ami android esetében a kezdőképernyőn foglalna helyet(pl óra beállítása, naptár, bluetooth, profilok, kapcsolatok stb.).
    Eddig úgy látom, hogy symbian gyári böngészője jobb szövegtördelésben, és valahogy a betűk sem mosódnak el közben.
    Szerintem symbiannál sincsenek különösebb akadályok a személyre szabásnál.
    Symbian menüje valóban nem a legszebb, de van rá elég app, amúgy meg a használhatósága/átláthatósága kárpótol...
    Gyorsindítót meg nem pakolászok ki minden nap, de miután mindent belőttem nem különösebben érdekel hogy kb 2 lépéssel kevesebb amikor azt a heti/havi 1-et módosítom. (amúgy meg nem teljesen igaz, mert ha már van kint app widget, akkor kb ugyanannyi kirakni.)
    Facebook és twitter nem különösebben izgat, az sem zavarna, ha csak akkor frissítené, amikor rá kattintok, vagy rá nézek.
    Hiába google maps nagy adatbázisa, ha netkapcsolat nélkül használhatatlan, és mint navigációs szoftver elág gyenge legalábbis bármelyik elterjedt navigációs szoftverhez képest ide értem a nokia mapsot is. Én elsősorban navigálásra használom és csak másodsorban térképnézegetésre, míg google maps pont fordítva jó. Ovi storeban hiába a kisebb választék, a lényeges appok ugyanúgy ott vannak, csak mint mondtam, vannak dolgok amik ovi storeból ingyen szedtem, droid store-on meg fizetős volt. mondjuk biztos van ugyanez pepitában is, de lényegében perpillanat mindkét telefonon ugyanazok az appok vannak általam telepítve...
    A 25 fps meg rég megoldott, hogy 30 legyen, mint ahogy van gyári alkalmazás panoráma fotók készítéséhez is. N8 esetében gps és a-gps van gondolom ez a gyorsabb pozícionálás oka. N8-at másfél 2 naponta töltöm, az nekem már elég, sgs2 jó ha bírja a nap végéig, akkor biztos nem, ha annyit csesztetem mint az n8-at. A régi symbian tényleg bughalmaz volt s3 esetében csak elvétve talélkozok hibával pláne az 1.2 óta. Sok esetben az emberek a régebbi verziókra gondolnak amikor ezt kijelentik, tehát semmi alap nélkül s3 esetében. Szerintem android jó lesz de még kell neki idő. Talán egy év múlva, addig meg meglátom, hogy mi lesz/milyen lesz a meego-s nokia ha lesz persze...
  • jeti00
    #28
    ja és nem véletlen, hogy szinte már egyik nagy gyártó se használ symbiant, de ezt a programozók biztos jobban tudják!
  • jeti00
    #27
    usb otg, gps és kamera ok, de virtuális 5.1 és HDMI kivezérlés van, akku sebesség és maga a hw min 2x jobb (akku csak 450mha-val), gyári office viewer helyett is tölthető más, van ott kínálat. böngészője pedig a teszteken a legjobb, ami itt kiakad symbin is és mp-ekkel lassabb (hw hiány). Vékony és könnyű az pedig szándékos (de ez spec nekem se tetszik), symbian menünél vagy csúnyább és bonyolultabb? Androidon lehet a legtöbb dolgot személyre szabni. Mondjuk a legjobb lenne két hasonló hw-n lévő os-t hasonlítani, de nokiánál még sokat kell erre várni sajnos. S3-on a billentyű tragikus, forgathatjuk amerre akarjuk, egyszerűen cserélni kéne, variálni sem lehet. Összesen 3 kezdőképernyő van, erre se fér ki sok minden. Droidon sokkal egyszerűbb bármilyen beállítás, pl gyorsindító kirakása mert sokkal kevesebb lépésből áll. S3 2-3 alkalmazás után már lassú és akad. Facebook és twitterből 24 óránként kijelentkezik, ovi mapsnél a google maps sokkal nagyobb adatbázzisal rendelkezik, hangszórója elég gyatra. Ovi store 17k anyag, aminek nagyrésze videó és háttér droidon meg70 k csak alkalmazás. Újraindulásra panaszt csak főzött romoknál tudok, s3 meg elég sűrűn mert kifogy a memóriából de ezt s4-ben állítólag kijavítják teljesen. (ez pedig nem saját vélemény, csak mindenhol ebbe ütköztem: symbian egy bughalmaz)
    Szerintem a wave neked is tetszene, gyors, erős, nem fagy, nem akad, van egy kis súlya mert nagyrésze fém, a-gps is tökéletes benne akkut pedig 3 naponta töltöm. Minden formátumot lejátszik, de van néhány gyermekbetegsége: nem tördel, nincs teljes flash, de ezeket szeptemberben pótolják. kamera sajna itt se túl erős de hd-t azért rögzít szépen (n8-al szemben 30 fps-el és nem 25-tel). kevés az app, de ami kell akad rá és legalább kevés a szemét és nincs hibás program :)
  • Madve
    #26
    Türelmesen játszok vele 2 hete. Mint mondtam már közel van, de még szémomra nem teljes. N8 és sgs2 között azért más komoly különbségek is akadnak, amik nehezítik az átállást.
    Pl. hiányzik az usb otg, hdmi de hogy, nuku dolby surround, led villanó a xenonnal szemben, a kamera egyszerűen szar képeket készít azonos körülmények között n8-hoz viszonyítva, és az sgs2 akkujának az élettartama egy vicc. A kijelző fasza tény és való, és android látványos. A gps jóval lassabban lokalizál mint n8 esetében, és mellékesen a nokia maps is hiányzik a használhatóságával és ingyenességével. Az egész telefon súlytalan, és nem egy kényelmes fogású valami, véleményem szerint lehetett volna kicsit vastagabb, és máris lett volna benne hely egy nagyobb akkunak, vagy akár kettőnek. Android többször lassul és komolyabban mint symbian, és 2 hét alatt egy pár spontán újraindulást is tapasztaltam. A gyári office viewer egy fos, gyakorlatilag többször sikerült kifagyasztanom 3 és 8 mega közötti excel fájlokkal. Próbálkoztam másokkal is, de egyszerűen nem sikerült rávennem az e-mail klienst, hogy csak letöltse, ne megnyissa kapásból a fájlokat, az alapértelmezett office appot meg még nem találtam meg hol kell állítani. A gyári böngésző egyszerűen szarul méretezi az oldalakat, szövegtördelés meg lapkezelés nem igazán működik jól, az apróbetűk meg torzulnak, és szinte olvashatatlanok amit a kijelző nem indokolna. Opera szebben közeli az oldalakat, de az is szarul tördel a kijelzőhöz képest, és persze nem minden esetben jó az sem. Idegesít hogy multitask esetén egyes dolgok pauseolva vannak, míg mások nem, és hogy kénytelen vagyok egy csomó cuccot feladatkezelőből bezárni, mert az esetek többségében nincs olyan lehetőség, hogy leállítás. Kikapcsolt állapotban nincs töltés, és ébresztés sem, és gyárilag az android menürendszere kb olyan mint az 1 bites user ikonokkal teleszórt desktopja, és itt nem a kezdőképernyőkre gondolok. Hiányzik az fm transmitter, és nem értem, hogy mi a franc zabálja az akkut zenehallgatásnál, vagy szimplán csetelésnél(olyan 2-3 óra alatt kb. 50% még nem próbáltam ki, hogy mennyi, ha egyszerre csinálom a kettőt).
    Hiányzik az óra megjelenítése is lezárt állapotban, gondolom van rá app, még nem kerestem rá, kíváncsi lennék az mennyivel rontaná a készenléti időt.
    Vannak dolgok amik tetszenek is szó se róla pl tényleg eyecandy az egész megjelenése, meg a kies air is egy jó alkalmazás. De mást nagyon nem tudok kiemelni, mert symbianon is ott van. Android store sem nagy durranás, inkább csak több dolog fizetős mint az ovi store esetében. Jó gondolom több a játék, de az számomra másodlagos, vagy még kevésbé fontos.

    Na ennyi első körben. Ilyesmire lettél volna kíváncsi?
  • asysoft
    #25
    Tény, hogy Symbian papíron "többet tud", mint a legtöbb mai konkurense, de 5800-ám után vallom, hogy inkább tudjon kevesebbet, de azt lehetőleg hiba nélkül (pl email kliens .eml csatolmánytól nehogy már lehaljon). Persze lehet, hogy Symbian^3-ban már javításra került a legtöbb idióta hiba, illetve nem jelentek meg újabbak (ezt is szerettem, szinte minden firmware-rel megjelent valami új probléma, persze néhány azért javításra is került), de telefon cserénél tapasztalataim miatt tiltólistára került a Nokia - pontosabban a Symbian. Grafikus felület sem valami fényes, korántsem használja ki az érintőképernyő által nyújtott lehetőségeket, illetve nem kényelmes (copy-paste használata körülményes volt, főleg, mivel a 4(?) vagy több egymás után álló számjegyet telefonszámként kezelte; arról nem is beszélve, h nem is működött mindenhol (pl WLAN jelszót nem lehetett beilleszteni)) - persze ez lehet, hogy Annával javul.
    N9 elvileg jön (hogy MeeGo-s vagy Maemo Harmattan lesz-e végül, nem tudom), de nem ez lesz az elsődleges OS-ük. WP7-el amúgy várjunk, holnap végre kiderül, mit fog hozni a Mango, persze az nem valószínű, hogy WM-et utolérje nyitottságban; de az iOS-t minden bizonnyal beéri.

    opeca (#3): J2ME terén SE is igen erős volt, sok API-t támogatott, gyorsan is futtatta őket, K550i-m még két alkalmazás párhuzamos futtatására is képes volt (+ volt copy-paste, vicces, hogy ilyen téren egynémely okostelefont is leiskolázta:))

  • jeti00
    #24
    inkább átfogalmazom mert eltértem a tárgytól. symbian vs többi os. alapfunkciókban valószínűleg hasonlóak/megegyeznek de teljesítményre már nem. a GUI pedig személyes vélemény mindenkinél. az egyik elavult már alapjaiban, amit foltozgatnak, de lesüllyedt a középmezőbe és lassan már alsókategóriákra szerelik már csak fel.
  • jeti00
    #23
    úgy, hogy sztem azért dobtad az sgs-t mert nem értesz hozzá és türelmetlen voltál kitanulni. így nincs értelme os-eket összehasonlítani ha a trabant is jó. sztem ha több időt adtál volna a samunak biztos elfelejtenéd a nokiát.vagy a másik eshetőség, hogy nem tudtad mire kihasználni. melyik is a legerősebb symbian telefon? egész biztos nem csúcskategória. miért lenne akkor az a jobb?
  • Madve
    #22
    Szerintem eddig nem erről volt szó. Szóval ez most hogy jött ide?
  • jeti00
    #21
    aki csak telefonál vagy sms-t küld annak lehet magyarázni. első a hardver, aztán vlmi sw ami megmozgatja. ha vlkinek kisebb az igénye persze elég régebbi teló is. apámnak se kell sgs2 mert nem tudna mit kezdeni vele :D
  • Madve
    #20
    Na azért nem munkástelóra vágyok... Nem vagyok én kőmüves... Nem kell ilyen szintű védelem, de azért ne is legyen papírból. Plusz szeretem ha van egy pici súlya, meg jó fogása, ne vigye ki a gyenge tavaszi szellő a kezemből, mint egy papírfecnit..
  • Madve
    #19
    Ebben még semmi nem volt amit symbian vagy android ne tudna... Symbian esetében mindehhez elég a gyengébb hardver is...
  • jeti00
    #18
    pl a bada iszonyat gyors, nem laggol, nem fagy, persze h nagy hardver kell, akár mkv-t is lejátszok gond nélkül, multitaskinggal sem volt gond soha, ami hátránya hogy csak nyáron jön a teljes flash támogatás, most csak flash lite van benne de említhetném, hogy bluetoothon keresztül is kommunikál a géppel (tehát nem kell kábellel hülyéskedni)és említeném a social hub nevű részét amire érdemes rákeresni neten, mindent egy helyen kezel.
  • narumon
    #17
    Ez is így van :)
  • Madve
    #16
    De a drága meg nem mindig azt jelenti, hogy jobb is...
  • narumon
    #15
    Olcsó húsnak híg a leve. Szoktam volt mondani.
  • Tigristank
    #14
    Vegyél Motorola Defy-t, az jó strapabíró. :D
  • Madve
    #13
    Én is ezt mondanám, de ideje gondolkodnom a lehetséges alternatíván, miután symbian helyett wp7 vagy inkább 8 lesz a nokiákon, ami meg symbian után mindenképpen elég komoly visszalépés lenne. Ezért is vettem a galaxy s2-őt, de nem nyert. Maga a telefon sem tűnik egy starapabíró darabnak, amit a nokiáknál már nagyon megszoktam...
  • zola2000
    #12
    Érdekes hogy most vettem ZTE bladet (ami sokak szerint hű de király androidos csoda olcsón), aztán a kijelző tényleg jó de a hw gyenge, meg nokia n95 után xar az mp3 hangminőség, nagyon gyenge a kamerája, sokkal kényelmetlenebb a gépelés mint N95ön sima T9 szótárral, az ngages metal gear solid mobilehez/resident evil degenerationhez/The Onehoz felérő játékokat sem találtam a marketen, egy hét után elromlott a zte blade érintőkijelzője vihetem szervízbe, mikor eddig egy nokia telefonomnak nem volt semmi baja, pedig volt nokia 3510im, 6600am, n95öm mindegyik 4-5 évig (illetve a 6600ának egyszer elromlott a bekacsoló gombja), asszem ez volt az első és utolsó nem nokia telefonom.
  • Madve
    #11
    Megfordítom a kérdést: Mit tud bármelyik másik, amit symbian nem, azon kívül, hogy csilivilik, és több hardver kell nekik?
  • Madve
    #10
    Már mondtam régebben is, hogy 5800 egy gyenge hardverre épített érintős telefon volt amiket ráadásul egy class 2-es memkártyával adtak ki. Olcsó telefontól ne várj sokat, viszont ha kicserélted a memkártyát class 4-esre vagy netán class 6-osra a lassulások nagy részét megoldotta. Az n8-on meg symbian v3 fut, ami jóval fejlettebb annál, mint amit annakidején 5800-on tapasztalhattál. Tudom miről beszélek, nekem is volt (még meg is van) 5800-am. Barátnőmnek is az van, csak őt megtanítottam használni, még mindig boldog vele, csak a kijelzőt találja kicsinek mostanában, meg a kamerát...
  • jeti00
    #9
    azért elég sok hülyeséget írtál le. symbian elavult régi, semmivel sincs már versenyben. mégis mit tud amit egy új modern OS nem? szerintem aki ért hozzá és nyúzza is a telókat biztos, hogy mostanában nem nokiát vesz. de remélem egyszer feltámadnak, mert minél nagyobb a kínálat annál jobb :) ui.: nekem pl wave van (bada os), igaz elvakultan hiszek benne, nálam mindennél jobb :D
  • fergusonpapa
    #8
    hát nem tudom nekm régen SE k550i-m volt utána valamilyen nokia de nem érintö képernyös,nagyon szerettem és jó kis telo volt,de mikor jöttek az érintöképernyös verziok egyböl vettem egy 5800-át.és alig tudtam megszabadulni töle,mert nagyon bugos ,lassu és idegesitö volt,na és alkamazások??Amig régebbi symbianon bármit talált az ember ,itt nem sok jót.

    Most pedig Galaxy S .em van és megvagyok teljessen elégedve vele,számomra mindent megad,ha valami kell felmegyek marketre és lehuzzom,a telomon nem csak fészbukot használok mint legtöbben.

    Ugyhogy Symbian szép volt jó volt ennyivolt, a végét elcseszték de nem kicsit.
  • zola2000
    #7
    azért kár hogy bukott a symbian, mert a sok amerikai rendszer mellett (WP7/IOS/android) az volt az egyetlen európai rendszer, talán már csak a samsung bada az egyetlen nem amerikai használható telefonos oprendszer...
  • Madve
    #6
    A kézen állásra meg kíváncsi vagyok. Nem árt némi mozgás, nem kötelező miattam történnie... :)
  • Madve
    #5
    Az okostelefon előtti idők a symbian megjelenése előtt voltak, és nem később. Aztán jött az első iphone a csili-vili ios-el ami véletlenül sem ütötte meg az akkoriban okostelefonnak számító telefonok szintjét, de annak lett reklámozva, a sok butafon felhasználó meg rálepett, és büszkén állították, hogy képesek kezelni egy okostelefont. Azóta minden az ő képükre készül...
  • Madve
    #4
    És azt már többször be is bizonyítottad, hogy soha nem is értettél hozzá, mert a használatit soha nem olvastad el. A mostani os-ekben symbianhoz képest kevés (szinte nincs) az újdonság, inkább csak buta felhasználókhoz lettek tervezve. Csili-vili, meg a sok lényegtelen apróság előtérbe került, azt ennyi. A baj csak az ezzel, hogy pont azok a felhasználók szorulnak háttérbe, akik eddig is tudatosan használták az okostelefonjukat.
  • opeca
    #3
    Azt nem tudom, hogy Android vs Symbian között mi a difi, de az tény, hogy akármennyire szidták a symbiant az egyik legjobb oprendszer volt az okostelók előtti időben. Nokia volt pl az egyetlen telóm ami képes volt a java-s szabványokat gond nélkül kezelni. Samsungéknak ebbe már beletört a bicskájuk és olyan bugos fordítóik voltak, hogy azt hittem behalok.
  • fergusonpapa
    #2
    ne mond nekm h a symbian fejlettebb mint az android..mert kezen állok.

    évekig nokiávval szenvedtem,Android most megváltás.
  • Madve
    #1
    Ez van, ha a microsoft embere vezeti a nokiát. Remélem ettől még lesz meego-s telefon a nokiától. Perpillanat még nem látom azt a rendszert, és gyártót ami igazi alternatívát nyújtana az n8-am után. Pl Samsung galaxy s 2 nem jött be.. Megvettem, de most inkább szabadulok tőle... Ez van.. Symbian még mindig jobb, WP meg még Ios-nél is rosszabb, Android meg még mindig nem tart ott ahol kéne...