95
  • Hajoska
    #95


  • hdo
    #94
    Tizenvalahány windows install, és két totálisan más szoftverkörnyezet mellett sem bír meglenni az Opera appcrash nélkül egyik gépemen sem, semmiféle userjs-t vagy egyéb mást nem használok, alap telepítés megy, még extension sem fut, ennek ellenére szakad össze spontán, de van hogy este megyek aludni, és reggel arra kelek hogy ott a monitoron az appcrash ablak, tehát mikor nem csinálok vele semmit még akkoris képes összeszakadni. Beállításokat, könyvjelzőket ... nem migrálok, a hordozható gép is teljesen másra való, meg a desktop is.
  • psishock
    #93
    @Penge4
    "Pályafutásom során talán 5 agresszív és fanatikus Opera felhasználóval találkoztam"
    lehet szerencséd volt akkor, én sok külföldi oldalakon járok, és ott is kiemelten hangoztatják magukat egyes felhasználók.

    "De még about:config és egyéb trükkök mellett is olyan 40-50 kiegészítő kéne (amik közül rengeteget már alig fejlesztenek és már a 3.x verziókban is bugos volt/nem működött), akkor viszont már sem memóriahasználat, sem sebesség terén nem üti meg a mércét."
    Én igen mélyen belemászós powerusernek vallom magam, és így is csak vagy 25+ kiterjesztés van telepítve. Legtöbbször 1 problémacsoportot ki lehet váltani 1 jó kiterjesztéssel, nem kell egy halom kisebbet telepíteni. És így is minimálisan nőtt meg a memóriaevése, a sebesség meg a GUI munkálat gyorsító/egyszerűsítő kiterjesztéseknek hála gyakorlatilag nőtt is mint alapból, eleve ezért használom őket.

    "Ez erős volt. Az Operára a legkevésbé jellemző, hogy akár csak angol nyelven is hivatalos dokumentációkkal lássa el a felhasználókat. Ezeket általában kínai, orosz, német oldalakról ollózza össze valaki angol nyelven. Magyarul egyetlen blog van, mint félhivatalos forrás, de még az opera.com sem elérhető magyar nyelven."
    Értsd hogy mire mondtam. Az Opera azzal a logikával dolgozik hogy ő majd megmondja mi a tuti a felhasználónak a beépített funkcióival, ezzel céloztam pl az Apple-re. A Fox ezzel szemben azt mondja hogy te magad döntsd el milyen extrára van szükséged.

    A kiegészítőkkel kapcsolatban azért gondolom érzed a különbséget az között, hogy valakinek webfejlesztőnek kell legyen hogy valamit meg tudjon oldani, vagy CSS/JS scripteket pötyögnie , kontra azzal hogy feltelepíti a kiszemelt extra funkciót és használja. Ezzel az erővel neki lehetne fogni kódolni a foxot is, teljesen nyitott source, és bármit hozzá tudunk írni, csak programozni tudjon az illető és sok ideje legyen. Még én sem díjazom az ötletet hogy magamnak kell megírnom/behekkelnem a programba egy-egy kigondolt funkciót esetlegesen.

    "A TabMixPlus beépített funkció, az MDI ablakkezelő miatt még talán többet is tud."
    ismerem az Opera ablakkezelő MDI funkcióit, tényleg igen átfogó, de nincs olyan széleskörű és részletes mint a TabMixPlus. Ha valami régi (több éves?) verziót néztél akkor javasolhatom hogy kukkants rá a mostaniakra, meg fogsz lepődni. De ez csak egy említett kiegészítés amit kiemelten használok, a tabmunkálatokra létezik szintúgy több is ami további funkciókkal gazdagíthatja az alapokat.

    "BlockIt" a visszajelzések azt mutatják hogy nem igen userfriendly a kezelőfelülete, és közel nem olyan kidolgozott mint a noscript (bár személyesen nem használtam). A NS is képes részlegesen feloldani script elemenseket amúgy az oldalakon, nem csak az egész domain-en. Ugyanebből logikusan kiindulva gondolom képes részlegesen is zárni bizonyos scrtipteket, de nekem kiemelten erre még sohasem volt igényem hogy utána nézzek hogyan, illetve milyen kulcskombinázióval tudom megoldani.

    "A Firefox addig, amíg a Google meg nem vonja tőlük a támogatást."
    feltételezés Penge4. Ha meg is történik, majd meglátjuk hogyan lépnek tovább.

    "Már így is temetik a hírportálok és "öreg, elavult, idejétmúlt" jelzőkkel illetik."
    több kattintás a szenzációhajhász hírekre, legtöbbször úgyis trollkodnak, te is tudod jól. Más hírportálok meg örülnek hogy itt a 4.0 verzió és ecsetelik hogy mennyit fejlődött az elődjéhez képest.

    "Nem kell neki sok év, hogy csökkenni kezdjen a részesedése és csak a hardcore felhasználók maradjanak meg, akik Adblock Plus-on kívül más kiegészítőket is használtak és nem tudják kiváltani."
    Ismét csak feltételezés. IE-t is sokan végérvényesen temették, aztán egy jó irányba megindult fejlesztéssel ismét köszöni és megvan.
  • Hajoska
    #92
    "Vége a Firefox aranykorának"

    Éppen ellenkezőleg gondolom, a Firefox aranykora még csak most jön ! A 4-es verziótól kezdve ugyanis olyan funkciók kerültek bevezetésre amelyek egyik konkurensnél sincsenek meg, vagy legalábbis nem ilyen minőségben.
    Vegyük sorba:

    Szinkronizáció:

    Operánál van ugyan rá lehetőség, de csak a könyvjelzőket szinkronizálja, ráadásul az egész zárt kódú, úgyhogy aki félti a titkait kiadni egy olyan cégnek amiben nem bízik annak nem túl megnyerő.
    Chrome-nál már van lehetőségünk a jelszavainkat is kiadni a nagy testvérnek, a nyílt kódúként beharangozott, de valójában zárt kódú Chrome böngészővel, ahol semmiféle a Firefoxnál meglévő szinkronizációs kulcs nem védi és garantálja hogy a -Firefox- szervereire feltöltött könyvjelzőkhöz, és jelszavainkhoz, valamint beállításainkhoz, még maga a cég sem tud hozzáférni. A nagy tesó Gógli persze mindenhez hozzá tud férni, amit mi magunk adunk ki neki.

    Soha nem látott testreszabhatóság:

    Kedvenc böngészőnket immár az Operával vetekedő módon tudjuk egyénileg testreszabni, a gombokat,
    sávokat átpakolni, saját felületet ráhúzni, amivel akár Safari kinézetű is lehet.

    Több ezer hasznosabbnál hasznosabb kiegészítő (addon és extension):

    A Firefoxhoz elérhető több ezer addon-nal ez a böngésző toronymagasan vezeti a listát a funkcionalitásban,
    a hozzá elérhető keresőmezők, mint pl. a Sztaki, Wikipédia, Youtube, ubuntu package, HWSW fórum, Bing, Yahoo stb. stb. keresők, a teljesség igénye nélkül, az elérhető beépülők, mint a Foxit reader pluginje amellyel biztonságosan tudunk a böngészőn belül PDF állományokat megjeleníteni, a Flash lejátszó más böngészőkön soha nem látott felhasználóbarát módon való, szinte automatikus települése, a különböző szkript és add-blokkerek, flash-block, proxyfikátorok, a böngészési előzmények és sütik VALÓS ÉS TÉNYLEGES kiürítésére szolgáló kiegészítők, mint a BetterPrivacy, amelyekkel mind-mind fényévekkel a többi böngésző előtt jár ahol csak mostanában kezdik bevezetni a böngészési előzmények által a böngészési szokásainkat kutató weboldalak ellehetetlenítését, pl. az IE9-nél a nevetséges Trekking Proteksön-t.

    Nem utolsósorban a Firefox-nak már van Androidos verziója is, ami szintén aláássa azoknak a reményét akik legszivesebben már temetnék ezt a böngészőt.

    Tovább a cikkre válaszolva :

    "miközben a többiek elhúzhatnak mellette"

    Jelenleg úgy fest a helyzet, hogy globálisan csak az EXplórer előzi meg , amelynek SZVSZ semmi előnye nincs a Firefoxszal szemben kizárólag a Windows alap integrációja miatt ezet, de aki csak eggyet is megemlít itt az IE nem létező előnyeiből annak külön fogok itt begratulálni.
    Magyarországon a Firefox vezet és szintén globálisan maximum a Chrome jön fel a 3. helyre mélyen a Firefox alatt. Nem mondom jó az a Króm is, csak Foxy jobb, sokkal. Kb. pont annyival mint amennyivel vezet is előtte, úgy 2x.

    Végső összegzés:

    Miközben a Firefox soha nem látott letöltési rekordokat dönt meg. Az IE9-nél az első hét alatt több, csaknem 50 milliós letöltést mértek, ami az IE9-nek a fél-éves tesztelése során sem sikerült, de sztem még azóta az RTM megjelenése után se, erre jön egy cikk itt az ezsgén ami nagy betűkkel az első sorban KIJELENTI, még csak nem is feltételes vagy kérdő módban, hogy a :

    "Vége a Firefox aranykorának"

  • Penge4
    #91
    Elsőként nyisd meg az opera:plugins lapot. Itt tilts le minden olyan beépülőt, amit nem használsz. Itt restart nélkül engedélyezheted és tilthatod őket. Amit nem használsz sűrűn, azt is javasolt letiltani. Felesleges és biztonsági rés is lehet belőle.

    Ha még mindig nem javul, akkor az oldalakat próbáld behatárolni, hogy a 60 lap milyen weboldalakból áll.

    Javaslom a Flash-sel és scriptekkel dúsított oldalakra leszűkíteni a kört. Úgy értem, a Wikipédiás lapok és a Google találati oldalai nem okozhatják, ahogy az SG sem.

    A kiegészítőid, UserJS-eid (ha használsz) között is szétnézhetsz.

    Esetleg egy tiszta telepítés vagy profiltakarítás, ha a két gép között ugyanazt a profilt mozgatod.
  • Penge4
    #90
    Akkor nem ugyanarra gondolunk.

    Ctrl+F12->Advanced->Fonts-nál a Webpage és a Webpage <pre> részek egyrészt globális beállítások, másrészt csak akkor működnek, ha az adott weboldalon nincs definiálva alapértelmezett font.

    De ez kevés oldalon van így, azt arról veszed észre, hogy Times New Roman betűtípust látsz.

    Itt az SG-n például: font-family: "arial", "verdana", "helvetica", sans-serif;

    Tehát elsőként Arial. Ha olyan nincs (mondjuk Linux rendszereken), akkor Verdana, ha az sincs, akkor Helvetica (ez mondjuk így hülyeség, mert Verdana mindenhol van, Helvetica pedig csak Linuxon, Windowsra csak fizetős formában érhető el), és ha az sincs, akkor talpas betűtípus (sans-serif).

    Ha én mondjuk itt az SG-n (de csak az SG-n) szeretnék 16-os betűtípust (anélkül, hogy a teljes oldalt zoomolnám) és a kék nick fejléceket zöldre akarnám színezni, valamint a Főoldal, IT/Tech, ...stb. sort háttérkép helyett border-radius-zal szeretném megoldani, akkor userCSS-t kell írnom.

    Akár a hozzászólásdoboz alatti kis gombok is megoldhatók pure CSS-vel.

    Szóval ezek az IE8 miatt vannak így, ilyen igénytelen formában megoldva (és a korábbi verziók, ha az SG még támogatja őket).
  • hdo
    #89
    Hát nekem 2 gépen is, windows verziótól függetlenül állandóan van appcrash. Lehet a 60+ tabot nem bírja 10.53 óta, fogalmam sincs, de én nem csinálok vele semmit ami a crash-t okozhatja, rendszerint alapbeállításokkal használom az operát, és minden más programom köszöni szépen jól van.
  • Penge4
    #88
    "Perpill Operával csak az az egyetlen bajom, hogy 10.35 óta gyakori az appcrash!"

    Olyan nem volt. 10.53-ra gondolsz?

    Összeomlás nagyon ritkán van, főleg a végleges verziókban, 10.5x környékén volt, de akkor az egész JS motort kicserélték, meg a layout-ot onnantól a VEGA rendereli, ami a későbbi hardveres gyorsítás alapja.

    Innentől vannak többnyire idegesítő bugok, de összeomlások nem.

    Meg mivel régi dolgokat kukáztak, ezért egy csomó minden (JS alapú BBCode menü) nem működik, mert selectionStart és selectionEnd kéne helyette.

    Vagy a régi DLL patch, amivel ki lehetett iktatni az állandó felugrót, ha engedélyezted a userJS-eket HTTPS oldalakon is, már az új verziókban nem működik.

    Ugyanúgy a Snap Links userJS-ek is szarok, mert bugos a dispatchEvent

    A box-shadow szintén bugos.

    De ezek egyike sem okoz összeomlást és csak a power usereket érintik, így sajnos nincs túl nagy prioritása egyiknek sem...

    Ilyen apróságok, amiknek egy része bug, másik része a fejlesztések hiánya.

    Például az új skin.ini szekciók leírása is hiányzik 10.60 óta. http://homepage.hispeed.ch/ttt-o/guide/32full/a-aa-changelogs.html

    Ahogy az operaprefs.ini dokumentáció is most nézem, VÉGRE FRISSÜLT!!! (sem frissült 9.64 óta).

    "sehol sem látok FPS számlálót játékon kívül csak ebben a förmedvényben."

    link
  • hdo
    #87
    Hát, lehet hogy nem egy dologra gondolunk de több olyan dolgot is operában csinálok, amihez te JS-t vagy ini fájl szerkesztést használsz. Én például tudok betütípust váltani a settings menüben.
  • Penge4
    #86
    AutoPager van, Customize Your Web nincs, webfejlesztői tudással viszont megoldható (userJS, userCSS), Font Replacer szintén userJS-sel megoldható, Menu Editor beépített funkció, habár INI fájlokat kell hozzá szerkeszteni, SmoothWheel nincs,

    NoScript helyett viszont van BlockIt, ami szerintem még jobb is, ugyanis NoScripttel csak azt döntheted el, hogy mely domainekről engedélyezel (globálisan) scripteket, illetve hogy egy adott domainen engedélyezel-e mindent.

    A BlockIt-ben pedig scriptenként eldöntheted, hogy például az adott oldalon a legördülő menühöz szükséges scriptet engedélyezed, de a saját belső webstat scriptjüket már nem.

    És tud képeket és iframeket is blokkolni.

    A TabMixPlus beépített funkció, az MDI ablakkezelő miatt még talán többet is tud.

    Ettől függetlenül viszont elismerem, hogy bizonyos esetekben nincs alternatíva a Firefoxos kiegészítőkre.

    Például a mai napig szeretnék Operához egy olyat (bár attól azért tudhatna többet, például meghatározott szöveg, kép, illetve script megléte esetén jelez csak), mint az Update Scanner.

    Sajnos az RSS sok helyen nem túl gyakori, ahol kéne.

    "Sacc/kb tippre IE/FF/Chrome szenthármasság fog kialakulni kb egyforma piaci arányokkal, de mellettük ott fognak figyelni, persze egységesen kisebb arányokban a hipster böngészők is biztosan."

    A Firefox addig, amíg a Google meg nem vonja tőlük a támogatást.

    Már így is temetik a hírportálok és "öreg, elavult, idejétmúlt" jelzőkkel illetik.

    Nem kell neki sok év, hogy csökkenni kezdjen a részesedése és csak a hardcore felhasználók maradjanak meg, akik Adblock Plus-on kívül más kiegészítőket is használtak és nem tudják kiváltani.
  • hdo
    #85
    Nincs kivétellista, a Fraps nem úgy működik, szerintem kivitelezhetetlen lenne az összes szoftver nyomon követése hogy kivétellistára rakják.

    Mellesleg sokkal régebbi verziót használok, mint mikor megjelent a hardveres gyorsítás Flash-ben, de ha jól emlékszem ez a verzió még a media player classic EVR Sync renderelését is jóval megelőzi, és mint már ötvenszer leírtam, sehol sem látok FPS számlálót játékon kívül csak ebben a förmedvényben.
  • Penge4
    #84
    "a legtöbb Opera felhasználó általában ilyen agresszív és fanatikus (tisztelet a kivételnek), mint az Apple fanok, csak még nem jöttem rá, hogy miért."

    Pályafutásom során talán 5 agresszív és fanatikus Opera felhasználóval találkoztam, ezek közül kettő nem magyar és a My Opera fórumon ténykedik, egyiküknek van vagy 8 nickje, mert időnként kitiltogatnak egyet-egyet.

    Nyilván mert kicsi a piaci részesedése, de valahogy az Opera felhasználóknál van a legnagyobb százalékban az, hogy tudatosan választották a böngészőt.

    Ezzel nem vitatom, hogy ne lehetne akár az IE-t is tudatosan választani, de nem ez a jellemző, és a Firefox korábbi IE-ellenes kampányának köszönhetően rengeteg ember számára lett a Firefox "A böngésző", a Chrome pedig ma az új divat.

    A felsorolt problémákra Opera felhasználóként 1-2 kivételével tudnék megoldást, ha ennyi lenne az összes problémám, akkor már rég Firefoxot használnék, mert az oldalkompatibilitás miatt például affelé billen a mérleg.

    De még about:config és egyéb trükkök mellett is olyan 40-50 kiegészítő kéne (amik közül rengeteget már alig fejlesztenek és már a 3.x verziókban is bugos volt/nem működött), akkor viszont már sem memóriahasználat, sem sebesség terén nem üti meg a mércét.

    "nem biztos hogy alapból a felhasználó szájába rágja mint Steve Jobs... akarom mondani az Opera fejlesztők."

    Ez erős volt. Az Operára a legkevésbé jellemző, hogy akár csak angol nyelven is hivatalos dokumentációkkal lássa el a felhasználókat. Ezeket általában kínai, orosz, német oldalakról ollózza össze valaki angol nyelven. Magyarul egyetlen blog van, mint félhivatalos forrás, de még az opera.com sem elérhető magyar nyelven.
  • Penge4
    #83
    "Nem vagyok hajlandó egy framerate/benchmark/screenshot/video-capture programot bezárni azért, mert Firefox 4 őkelme úgy döntött, hogy - szerinted - "teljes" hardvergyorsítást használ - szerinted - "részleges" helyett, mikor a tálcán van a dead space 2."

    Akkor vársz, amíg a Fraps-ből kijön egy új verzió, vagy kivétellistára teszed a firefox.exe-t (már ha lehet benne olyat).

    Valószínűleg a videólejátszók már kivétellistán vannak, mivel évek óta hardveres gyorsítással megy a videólejátszás, ellentétben a Firefox 4 csak x napja jött ki.
  • Reg5
    #82
    Nehogy azt hidd! Csoporttársam minden egyes szünetben a mobiljáról netezik...
  • hdo
    #81
    Hát, ezzel csak az a probléma, hogy lassan 1 éve már, hogy nem bírja a sarat úgy ahogy eddig, és rengeteg új verzió jelent meg azóta, szintén instabilan.

    Nem baj, ha megunom akkor lehet mégiscsak firefox operásítás akció lesz!
  • JTBM
    #80
    A mobil szegmens túl van hype-olva.

    Senki sem netezik kis képernyőn, csak ha nagyon muszáj.
    Senki sem kínlódik kis billentyűzettel, csak ha nagyon muszáj.

    Lesz majd minden mobilon net, de használva alig lesz.

    A pad-ek viszont el fognak terjedni, ahogy megnőnek és lesz egy "normális", használható méretük. Mondjuk 14 v. 17 inch.

    Ezeknél lesz a legfontosabb, hogy milyen kicsire lehet őket összehajtani.
    Pl. egy 17"-es pad-et el tudnék képzelni, ha belefér a zsebembe. ;-)
  • psishock
    #79
    "gyakori az appcrash"

    ha jól emlékszem volt hasonló instabilitás probléma valahol a 9.6os verzióknál is, de idővel foltozzák és tökéletesítették ezeket. Hogy kicsit instabilak a frissebb verziók nem kell idegeskedned, majd javítják a gyermekbetegségeket ahogy odaérnek.
  • hdo
    #78
    "Az alap elképzelés eleve az lenne ugye, hogy a lehető legnagyobb kényelemmel és sebességgel tudj dolgozni a kiszemelt böngészővel, nem a "neve"."

    Amen!

    Perpill Operával csak az az egyetlen bajom, hogy 10.35 óta gyakori az appcrash!
  • psishock
    #77
    A nagyon átlag felhasználó azt eszi amit elébe adsz, bio droid, nincsenek igényei. Neki jó az IE6-os is, eleve felmérhetetlen idő volt amíg beleszokott abba is, max idegesíti ha valami buta hibaüzenetet dob ki az oldal, hogy cserélje már le meg nem működik vele.

    A Chrome növekszik, de hogy meddig azt még senki nem tudja, az IE hiszed vagy nem, rengeteg ember igényét kielégíti és eszük ágában sem lesz váltani másra. Sacc/kb tippre IE/FF/Chrome szenthármasság fog kialakulni kb egyforma piaci arányokkal, de mellettük ott fognak figyelni, persze egységesen kisebb arányokban a hipster böngészők is biztosan. A Chrome-nak nem a FF hanem az IE az igazi ellensége, szóval inkább onnan fog szeletet venni, az egyszeri júzereket célozza meg, akik azt szeretik ha mindnenben megmondják nekik mi a jó/tuti, és rühellik ha választaniuk kell akár 2 feltételesen adott lehetőség közül is.
  • psishock
    #76
    Operát használtam egészen a 6.x verzióktól valahol a FF3 megjelenéséig (4-5 év?), de kiismertem és sokat teszteltem a Chrome-ot is mellettük és az Explorert verziókat a 6-tól felfelé teljesen. Perpillanat mind a 4 telepítve van és szívesen követem, figyelem mindegyikben az újdonságokat. De ezek mellett próbáltam és tanulmányoztam a hipster böngészőket is, mint a Safari, Avant Browser (ezt IE-s korszakban használtam, abban az időben nagyon jól jött), illetve Maxton.

    Eleve nem a vitatkozás volt a fő célom, csak hogy rá tudjak mutatni a választás lehetőségére, potenciális erejére. Arról szerettem volna beszélni (és meg is tettem), mit jelent az ha levetkőzi az ember a megrögzött szokásokat (gyakorlatilag minden nagyobb böngészőn átmentem, mint írtam sokáig Operás is voltam), és megpróbálja saját maga kialakítani az igényeit. Én szerettem az Opera egyes funkcióit, de az adottak felül sok GUI/funkció bővítés elképzelésem is volt, és ha nem lelek rá a Foxra, nyilván nem élvezhetném most azokat.

    "kérdem én, minek Operásítani a Firefoxot toldozással-foltozással, akkor inkább használom az Operát."
    ha megelégszel velük és szereted azokat, akkor tényleg teljesen felesleges. Annak a feltételében beszéltem, ha esetleg többre vágysz (ez mondjuk egész Sith-esen hangzott), és nem tudod elérni az adott böngésződdel. Az alap elképzelés eleve az lenne ugye, hogy a lehető legnagyobb kényelemmel és sebességgel tudj dolgozni a kiszemelt böngészővel, nem a "neve".
  • MsUser
    #75
    A nagyon átlag felhasználó a gyors egyszerű böngészőt szereti, és tudja használni, ezt kihasználva a Chrome vezet. Szépen fejlődik, így már nem csak az egyszeri ember hanem aki más böngészőt szokott meg az is vált, ezzel a felhasználók nagy része Chromra vált-váltott, most hogy felpiszkálta az állóvizet a google kapkodnak össze vissza és megy a győzködés hogy ki volt régebben ki a jobb, de mindez nem számít csak az hogy a Chrome minden platformon a leggyorsabb és a legdinamikusabban előre törő böngésző! A google egyéb sikere csak erősíti a Chrome pozícióját, miközben a többiek a háttérbe szorulnak mivel kis halakká "öregekké" válnak így a nagy hal megeszi őket, aztán pár év múlva fordul a kocka és majd megint megelőzik a legjobb-legnagyobbat!
  • hdo
    #74
    Nyilván új fül nyitása nem feltétel, y youtube-nak felel meg operában is.

    Eléggé lenyűgöző hogy extension halmazokkal teliszarva mikre nem képes a Firefox, sokkal többre mint egy Opera, aláírom, azonban a legtöbb dologra amit leírtál nekem elég az Opera alap install, harmadik fél nem is kell hozzá.

    Amúgy megjegyzem, hogy 3 böngésző van telepítve (Opera, Chrome, Firefox), és mindegyiket megvan hogy konkrétan mire használom, de míg az utóbbi kettőt csak egyvalamire az idegesítő dolgai miatt, addig az Operát általános célra, mert nem kell ötvenmillió bővítményt felraknom a - számomra - teljes értékű használatra.

    Márpedig a teljes értékű használatnál nálam - már csak a 60+ nyitott lap miatt is - eléggé komoly munkát is jelent néha, ami a szakfordítástól - és az eközben felmerülő, ütközést jelentő kulturális különbségek feloldására irányuló kutatómunkától - kezdve, a programozásig elég sok területre terjed.

    Szerintem meg is egyezhetünk abban, hogy erről vitatkozni fölösleges is, mert valóban az ember úgy használja a böngészőjét ahogy megszokta, és biztos vagyok benne hogy tapasztalt Firefox userként mindenre tudsz mondani nekem egy alternatívát ami által teljesen ugyanolyan módon lehetne kezelni a Firefoxot is, de kérdem én, minek Operásítani a Firefoxot toldozással-foltozással, akkor inkább használom az Operát.
  • psishock
    #73
    "Ácsi! Mióta az operához is vannak külön telepíthető bővítmények, azóta nem mondhatod azt, hogy egy Opera bárminél is kevésbé komplexebb!"
    Az Opera kiterjesztés kezdeményezése jó kiindulópont, de közel nincs még olyan átfogó és mélyreható mint a Fox kiterjesztés rendszere. Kb olyan szintű mint a Chrome-nak van most. Persze mindkettő említettnél fejlődhet még ez a fejlesztésekkel, de alapból most olyan a böngésző alapkialakításuk, hogy csak részlegesen tudnak hozzáfúrni és csak bizonyos funkciókat. Az megint vitatható persze hogy kinek mi az elég, de az tény, hogy a "bármi" nem egyenlő a "bizonyos szintű kontrollal".

    "A legtöbb dolog amit meg felsoroltam nem beállítás kérdése, hanem megváltoztathatatlan alap funkció!"
    Lehet Operában ez a fogalom létezik, de Foxban szinte nincs olyan hogy megváltozhatatlan, mint említettem a kialakításánál fogva. :)

    "Azt meg már nehogy megmagyarázd bárkinek is, hogy megszokás kérdése egy olyan funció megléte ami ugyanazt a végeredményt fele annyi idő alatt produkálja!"
    Pedig az. Az hogy te "alapfunkciónak" tekintesz bármit is ami pl Operában megvan mint extra, még korán sem nem feltétlen az. Más lehet nem igényli/se használja egyáltalán ezeket. És mint mondtam nem csak annyi "extra" jófajta segédfunkció létezik a világon amit az Opera a felhasználó szájába rág, hanem egységekkel is több akár. Csupán annyi kell hogy legyenek igényei az embernek és megtudja nevezni, illetve körülírni azt amire szüksége lehet. Mivel eltérőek emberek vagyunk és nem droidok, alapból nagyon sokfajta igény és funkciókívánság létezhet, ezeket butaság lenne mind egy böngészőbe belepakolni mert több 100 megás, esetleg még nagyobb lenne. Ehelyett egy nagyon kényelmesen kezelhető addon oldalt alakítottak ki, ahol az ember kedvére összedobhatja rövid idő alatt a kívánságait. Léteznek előre összeállított "all in one/best" pakkok is a lustábbaknak, de az ember akkor lesz a legboldogabb ha saját igényei szerint működik a böngésző, és nem másoké szerint, ugyebár.

    "Vagy te például ugyanolyan gyorsan kapsz wikipedia direkt linket bármiről mint amennyi idő alatt én kattintgatás nélkül beírom egy üres lap címsorába például hogy "w supersymmetry"?"
    A példáddal élve én pl nem is kell üres lapot nyissak, magától megteszi ezt a böngésző nekem, frisset nyitva és bedobva a youtube találatokat ha egy "y kittycat" szöveget pötyögök be bármilyen jelenlevő oldalon. Nem mellesleg elég kijelölnöm egy szöveget a weboldalon, és mindenféle kattintás nélkül megjelenik egy speciális context menü, amelyben az adott szóra (szavakra) rákereshetek pl felkínálva google-ben, youtube-on, wikin, imdb-n vagy bármely válaszott keresőn.

    AutoPager-el el tudom érni azt hogy nem kell a fórumokon, képregényoldalakon kattintgatnom lent az oldalszámokra kattannom és beolvasnom külön őket, hanem ezt megteszi helyettem a lapokat egymás alá olvasva automatikusan, dinamikusan ahogy scrollozok lassan lefelé.

    Customize Your Web-el minden elemét egy adott weboldalnak a külalakját személyre tudom pár kattintással szabni, ide oda helyezni, teljesen kivágni, így a sűrűn látogatott oldalakat (és esetleg nem feltétlen minden téren tetszetőseket) úgy tudom megjeleníteni ahogyan én szeretném, nem ahogy a webmester gondolta. Szinte semmi programozói, illetve webfejlesztői tudás nélkül.

    Font Replacer-rel az összes telepített fontot külön át tudom irányítani az általam választott legjobban olvashatóvá, így ha valamilyen oldalon valamilyen hipster fontokat használtak, amiket nehezemre esne elolvasni, nem kell többé idegeskednem rajta, mert le automatikusan le lesznek a nyitásnál cserélve.

    Menu Editor-ral a jobbklikk context menü, a GUI minden részeleménél megjelenített/nem megjelenített funkcióit nagyon egyszerűen be lehet állítani.

    SmoothWheel-el az egér görgő görgetés sebességét, gyorsulását, pontos dinamikáját testre tudom szabni, hogy a számomra legmegfelelőbben tudjon működni.

    NoScript-et nem kell bemutatni, nincs párja neki máshol, csak hasonló, azt közelíteni próbáló kiterjesztések.

    TabMixPlus - tabmunkálatok, vele kapcsolatos gombok és funkciók nagyon részletes beállítása.

    És csak egy pár funkciót említettem a telepítettek és mindennapos használtak közül, ami lehet Operában is adott lehet harmadik fél által, de a legjobb tudomásom szerint a legtöbbjük nyilván nem az, esetleg még tervben sincs egyenlőre. (tekinthetném én is alapfunkciónak őket, mert annyira természetesen dolgozok velük és megadják az extra kényelmet, gyorsaságot a munkámban, amit más böngésző ennyire összefoglalóan nem tette még meg, de fel tudom mérni objektíven mi a személyes igény)
  • hdo
    #72
    "... nem sokkal több idő beletanulni bármelyik komplexebb böngésző kezelésébe, mint az Opera ..."

    Ácsi! Mióta az operához is vannak külön telepíthető bővítmények, azóta nem mondhatod azt, hogy egy Opera bárminél is kevésbé komplexebb!

    A legtöbb dolog amit meg felsoroltam nem beállítás kérdése, hanem megváltoztathatatlan alap funkció!

    Azt meg már nehogy megmagyarázd bárkinek is, hogy megszokás kérdése egy olyan funció megléte ami ugyanazt a végeredményt fele annyi idő alatt produkálja!
    Vagy te például ugyanolyan gyorsan kapsz wikipedia direkt linket bármiről mint amennyi idő alatt én kattintgatás nélkül beírom egy üres lap címsorába például hogy "w supersymmetry"?
  • psishock
    #71
    végül is nem tagadod meg magad, a legtöbb Opera felhasználó általában ilyen agresszív és fanatikus (tisztelet a kivételnek), mint az Apple fanok, csak még nem jöttem rá, hogy miért. A magas szintű elitizmus abból származhat talán hogy anno fizetős volt? hmmm. Az IE, Chrome, Fox vagy egyéb felhasználók, megfigyelésem szerint sokkal lazábban állnak ezekhez a böngésző kérdésekhez/térítésekhez hozzá.

    Most említhetném, hogy minden böngésző általában alapból máshogy van beállítva. Nem mellesleg adott esetben sokkal több és profibb funkció is létezhet egy böngészőben, akár funkciókiegészítéssel egy-egy külső féltől, ami mind-mind megkönnyíti és gyorsítja a mindennapi netezésedet, de nem biztos hogy alapból a felhasználó szájába rágja mint Steve Jobs... akarom mondani az Opera fejlesztők. Az, hogy te megszoktál egy (pár) adottat, közel nem azt jelenti hogy a másik "puritán"-abb. Pont úgy viselkedsz ezzel, mint az idősebb ismerőseim, akik visítanak ha egy ikon arrébb csúszik az asztalukon, illetve valami megváltozik a megszokott IE kinézetükben/funkciójukban. Egyszerűen megmakacsolod magad, és mint kijelentetted elutasítasz bármit is amit mondhatnék az esetlegesen felmerülő problémákra/alapból eltérő funkciókra. Elhiheted, hogy nem sokkal több idő beletanulni bármelyik komplexebb böngésző kezelésébe, mint az Opera összes funkcióit áttanulmányozni, főleg ha csak az újításokat és a vele járó dolgokat kell átnézni.

    Így erre nem tudok mást kívánni, minthogy akkor légy a továbbiakban is büszke, boldog Opera felhasználó. :)
  • hdo
    #70
    Ha a #67-ből nem tűnt volna fel, Operát használok, nem azt a puritán szart amit te emlegetsz.

    Nem vagyok hajlandó egy framerate/benchmark/screenshot/video-capture programot bezárni azért, mert Firefox 4 őkelme úgy döntött, hogy - szerinted - "teljes" hardvergyorsítást használ - szerinted - "részleges" helyett, mikor a tálcán van a dead space 2.

    Továbbá: EVR Sync renderelésre van állítva a Media Player Classic-om, és érdekes nem látok FPS számlálót sehol sem, és a Flash Pluginnal is engedélyezve van a hardveres gyorsítás, mégsem látok a flash játékok sarkában FPS számlálót, hogy csak azokat a programokat emlegessem amiket eddig is!

    Tehát továbbra is tartom hogy a Firefox 4 működik hibásan, főleg figyelembe véve, hogy minden alkalommal mikor a menüben böngészve megnyitok egy jumplistet annak a megfelelő sarkába ugrik a Fraps FPS számlálója. Vagy szerinted ez utóbbi is normális?

    Az meg hogy Foxban ki tudom kapcsolni a hardveres gyorsítást jó ötlet, elvégre egy hibás funkciót kapcsolnék ki vele … ha nem nyomtam volna uninstall arra a szemétre már ennyi idő alatt!

    És nem, nem csak ezért szedtem le, hanem azért, mert több olyan idegesítő dologgal is szembesültem, amit ebben a verzióban sem voltak még képesek kijavítani, melyek – hogy nehogy belémköss megint – a következők:

    - Nem tudom lebeszélni róla, hogy NE a területi beállításaimnak megfelelően nyisson meg automatikusan weboldalakat, hanem az angol verzió legyen az alapértelmezett!

    - Akárhányszor keresek google-ben, a részletes keresésnél egyszercsak gondol egyet, és nem a szövegmező az aktív frame, sőt, többször kell belekattintgatnom hogy újra az legyen!

    - Nem képes szintén felfogni, hogy én mikor ctrl+shift billentyűkkel kattintok egy linkre, akkor azt NE tolja a pofámba, hanem a háttérben nyissa meg. És most ne magyarázd hogy kattintsak rá görgővel, mert azzal nem érek sokat, ha például touchpadet használok, ahol nincs “harmadik egérgomb”!

    - Rühellem, hogy mikor bezárok egy lapfület, nem az azelőtt böngészett lapfülre ugrik, hanem egyet jobbra, ha az volt az utolsó lapfül, akkor balra.

    - Rühellem, hogy az előzményekből kell előkotornom egy előzőleg bezárt oldalt, persze szopjam ki a kisujjamból hogy most melyik volt az, ha webcímet nem ír, csak a headerben megadott weboldalcímet, amit cseszhetek, ha a weboldal egy rohadt frame-be volt csomagolva, mert mondjuk az ize.hu-ról nyitottam meg!

    - Rühellem, hogy még mindig nem lehet az “adress bar”-ba írni közvetlenül a kereséseket, opera már nem is emlékszem milyen régóta ismeri a kapcsolókat ... g – google, w – wikipedia stb.

    - Rühellem hogy nem képes a munkamenetemet automatikusan elmenteni, hiába van beállítva hogy “when firefox starts: show my windows and tabs from last time” néha gondol egyet, és üresen nyílik meg!

    És még sorolhatnám!

    Mielőtt felsorolnád, hogy azokat, amiket kifogásolok hogyan kell megcsinálni FF-ban, ne fáradj, én is tudom, de nem érdekel, mert egyszerűen amíg ide-oda kattintgatok FF-ban, addig Operában már régen megcsináltam amit akartam!
  • Szefmester
    #69
    Fura, nálam abnormálisan működik a 4.. pár órát egyszerre volt fent mind a kettő, csak a megfelelő helyről kellett indítanom. 5 kiegészítőm volt hiányzott a sok közül amiből 2 simán fel is ment csak a Mozilla szerverei voltak leterhelve. A maradék 3 meg hát nem volt lényeg. A kinézetét viszonylag gyorsan megszoktam, bár kellett hozzá pár óra. A sebessége pedig megfelelő volt eddig is kivéve a js-nél, bár kevés helyen volt rá szökségem, de most már oké.

    Ha zavar a fraps akkor minek használod? Kapcsold kis és kész, vagy játékok között nem zavar? Engem tuti jobban zavarna játék közben mint böngészésnél amikor tele van a monitor mindenféle számokkal, és ikonokkal...
  • psishock
    #68
    vedd ki a szemetesből a jobbik eszed, kedves hdo és hallgass a többiekre, igazuk van. Azokban a "50 másik programban" nyilván kvázi/részleges hardware-es gyorsítás van bizonyos elemekre, a foxban viszont a lehető legátfogottabb. Amúgy az FPS-t bizony a fraps irkálja mindenhova oda, és nem fordítva a Fox vagy az egyéb programok. Pont ugyanúgy mintha egy játékot indítanál be (teljes 3d-s applikáció). Se a fraps se a Fox nem működik "abnormálisan". Mellesleg ki bírod véglegesen kapcsolni a frapsban, hogy ne írja sehova ki a számlázót ha zavar, illetve gyorskulcsokkal is ki/be tudod kapcsolgatni. Sőt a foxban is ki tudod kapcsolni a hardware-es gyorsítást végső soron.

    De jobbat mondok, inkább használj divatos Chrome-ot, úgyis az most az új Internet Explorer, az egyszeri felhasználók akik nem tudnak/akarnak utánanézni semminek, csak "lenni" a neten, közösségi portálokon, azoknak teljesen eltalált fejlesztés.
  • hdo
    #67
    938 mega memóriát foglal Opera perpill 64 nyitott ablakkal úgy, hogy be van állítva hogy csak memóriát használjon, nincs disk cache!
  • Mardel
    #66
    Akkor majd tegyél fel egy operat, vagy tedd le a talcara a chromeot nézd meg mennyit fogyaszt tálcára téve és mennyit előhozva, oper ailyenkor 5-15 MB körül. Aztán ne csak 4-5 tabokkal netezzél vele. Az én gépemen chrome haldoklik vagy 20-25 tab után az XP meg mindent lapozófájlra tesz szinte mert rohadt memória éhes a chrome, minden szirszar kiterjesztés sokat fogyazst még akkor is mikor üres lap van, az hogy az ikonja egy egy kiterjesztésnek kint van chrome menüjén már 15-20 MB.okat eszik és még nem is használtuk.
  • hdo
    #65
    Nem a Fraps működik abnormálisan hanem a Firefox, miért a Frapset kapcsoljam ki?

    Amúgy write-only módban vagy vagy mi?

    Már leírtam hogy ötven másik programom van hardveres gyorsítással, és egyiknek sincs esze ágában sem Fraps FPS-t kiírni!
  • [HUN]FaTaL
    #64
    GPU gyorsítás mond valamit? Kapcsold ki a frapsot...
  • JoeFromHun
    #63
    Hagyjuk már ezt a mobil szegmenst ...
    Felejthető..! Én kifejezetten utálok mobilon netezni ...
  • hdo
    #62
    Najó, de _sehol_máshol_ nincs és ha jól tudom például a media player classic-om is használ! (meg ezer másik program, flash is!)

    Az meg a másik agyrém, hogy ha a menüt nyitom meg, akkor minden újabb menüablak sarkában ott virít!

    Szedem is le gyorsan!
  • vmiki88
    #61
    ez a modern kor ecsém, a Firefox 4 használ hardweres gyorsítást (szóval majdnem olyan, mintha egy játék lenne, ezért van ott a számláló)
  • hdo
    #60
    Hát, el voltam maradva, mert most tudtam meg ebből a cikkből hogy megjelent a 4-es FF végleges verziója.

    Felraktam direkt külön mappába, erre ez a szerencsétlen mikor elindítottam, a régi hármas operám munkamenetét folytatta. Én egy szóval sem mondam neki hogy importáljon is valamit, szóval megnéztem az appdata mappámat és lám-lám ... ugyanazt használja ... szóval a 3-mas FF-om ugrott!

    De azt sem értem hogy mi a francot keres a fraps FPS számlálója a sarokban!
  • Penge4
    #59
    Lehet, hogy az SSD is segít neki kicsit. Akkor Windows alatt is gyorsan indul, mert az a szűk keresztmetszet.
  • Penge4
    #58
    "Magam is webfejlesztő vagyok(tanulok), munkára a rengeteg hasznos plugin miatt természetesen Firefoxot használok"

    A Dragonfly-t próbáltad már?
  • Penge4
    #57
    Ha ismerted volna az Operát, tudnád, hogy ezek mind megvalósíthatók voltak a tabok címsávba tételéhez pedig volt már a Chrome előtt egy Opera Launcher nevű third-party szoftver, ami az F11-es teljes képernyős módot használta annyi módosítással, hogy igény esetén látszott a Windows tálca (ez XP fölött bugos volt) és az eszköztárbeállításokban aktiválta a "Leave fullscreen | Enter fullscreen & View page bar, 6 & View address bar, 6 & View status bar, 6" parancsot.

    A menüsáv is eltüntethető volt egy sajátgombbal. A dátumot nézd: http://my.opera.com/Tamil/blog/toggle-remove-menu-bar
  • fergusonpapa
    #56
    hát pedig memória használatban ténleg kevesett fogyaszt,sok szar gépet kelet már ujra raknom és mindenhova ezt tettem fel épp emiat.

    tudásban meg hozza lemaradást elég sok plugin van már hozzá.