1846
Akusztikai szórakoztató elektronika
-
#1766 Ma eljutottam a műhelyemig a pakolászással.
Egy régi ószeres ismerősöm megörökölte pár feleslegessé vált ereklyémet...
Elmúlt éjfél, tehát mától ezek közül bármi bármelyik használtcikk piacon felbukkanhat majd vélhetően az ország déli részén.. -
#1765 Hasznos tippeket is ígértem, legyen hát..
Ki tudja, mi jelentősége van egy lemezjátszó filcnek?
Aki tudja, annak maximális tiszteletem.
Aki még nem, annak ideje megtudni, hogy nem babra megy a játék! (katt!)
Valamint korábban felmerült a kar, illetve tűnyomásbeállítás kérdésköre is.
A saját szavaimmal igyekeztem elmagyarázni. Aki lemaradt, illetve aki nem tudta értelmezni és követni akkor,
azoknak létezik már videós segítség is. Íme:
Pörögjenek azok a lemezek!
-
#1764 Na most van pár percem..
Úgy esett a mostani eset, hogy előrébb hoztam 2 és fél hónappal az idei szülcsinapomat..
Tettem ezt azon egyszerű okból kifolyólag, hogy most lett eladó kategóriaváltás miatt egy barátom dj pörgetője.
Szerencsére nem agyonharcolt darabról van szó, így megnéztem, kipróbáltam és meg is vettem. Ez ilyen egyszerű..
Elő kellett kerítenem az OM3-asom ajánlott beállítási paramétereit..
..aztán egy jó kis maxit, amit bármikor szívesen meghallgatok..
..karbeállítás után lehet is pároztatni őket..
..madártávlatból is jól mutat az új kedvenc..
Ha befejeztük a zenehallgatást, lemez mehet a helyére, tűvédő sipka szintén..
Szubjektív vélemény: itthoni zenehallgatáshoz vagy vinylrip készítéshez tökéletes választás egy ilyen ketyere
-
#1763 Hogyan készült, újrahasznosítva - Fern & Roby - THE TREDEGAR lemezjátszó
Sajnos nem ilyet vettem, de jövő hét elején érkezik a legújabb pörgetőm.
Mivel használható tesztet nem találtam róla a neten, lesz egy rövid tesztféleség majd itt róla tőlem.
Szünetnek megteszi a lakásfelújítási projektem alatt..
-
#1762 Tudom hát. Ö...öö... -
#1761 Te csak tudod... -
#1760 Idén már 4 éves a Fiio X5 kézi audiofil lejátszó.
Lassan már én is beújíthatok egyet..
-
#1759 Ma valahogy különösképpen önmagad vagy. Csak így tovább -
#1758 -
#1757 Én tudom, hogy ez nálad humor, de ha benéz a tudodkiakineknemiskellene, még a végén komolyan veszi a tréfát -
#1756 Sejtettem. Én AT tűk terén megállatam a 91-es és a 95-ös szériánál.
Egy ismerősöm beújított a 440 mla (vagy mlb? különösebben nem érdekel melyik) típusára asszem 70 rugóért.
Nem akartam megsérteni, hogy annyival nem jobb az az én két típusomnál amennyivel drágább is..
Ez az ő döntése, vegyen azt ami neki szimpi. Végül is ő fogja hallgatni, nem én -
Biatomi #1755 ismerem köszi, háztáji tapasztalatokra gondoltam -
#1754 Vegyél kettőt, mert ez kihagyhatatlan lehetőség! -
zsgaby #1753 Találtam egy német oldalt ahol akcióznak, 57.000 euró helyett csak 17.990 euró. Rohanok megvenni ezt ki nem hagyhatom -
#1752 Ez teljesen rendben van..mindenkinek aki nem tudja hová költeni a félretett pénzét.. -
zsgaby #1751 Ezt megláttam és annyit kérdeztem hogy: Demiiiéééért?
Hangfal_hihetetlen_aron -
#1750 Jött ki újabb VM a tavalyiak óta?
Itt egy kis összefoglaló a tavalyi VM modellekről -
Biatomi #1749 Van valakinek az újabb Audio Technica VM szériás hangszedőkkel valamilyen tapasztalata? -
#1748 Ez itt a csodák palotája. Itt minden lehetséges.
És ha mégsem, hát legalább nevetséges....hogy mennyi ökörséget el nem olvasol itt..
Na Jancsi Palcsi Viki Mása, s valahány név a naptárba...
zárul Zephyr mókatára...ööö...mára
-
#1747 nekem csak az nem újdonság, hogy 1hszen belül legalább 6 ökörséget tudsz összefogalmazni és összemosni egymással.
nem utolsósorban egy zeff féle találós kérdés a saját gondolataidra:
ha valaki félig siket, hogy lehet mindenképpen jó a hallása?
a megfejtéseket légy kedves külön-külön 3 új fórumba beírni.
-
#1746 Hallástorzulást? Végül is azt szinte bármi okozhat, akár ez is. Bár a hozzám hasonlóan nem dohányzóknak van egy nagy előnye dohányzó társainkkal szemben: az erős dohányosok tiszta hangra adott küszöbe megemelkedik a nem dohányzókhoz képest. Kérdés ugye, ki számít erős dohányosnak. Én több mint 10 éve már, hogy leszoktam. Tehát esetemben már az évi 1 szál cigi is erősnek számítana ha rágyújtanék ismét..
Témát illetően érdekes még az is, hogy a hallásküszöb eltolódás nők esetében az alacsony frekik esetén kisebb, míg a pasiknál meg a magas frekik esetén az. Szóval ez még biológia függő is...
És ha már erről van szó, az Aszpirinnal sem árt vigyázni. Nagyobb dózis akár halláskárosodást is okozhat mellékhatásként a magas frekvencia tartományban. Jó hír, hogy a szer elhagyása után ez legalább rendeződik.
Persze ezeket csak úgy megemlítettem, tudom neked ezek nem újdonságok. Aki több mint 500 fülestípust végigcsekkolt már, az vagy nagyon ráér, vagy félig siket, vagy csak nagyon válogatós..de mindenképp jó a hallása.
Akinek ugyanis rossz, az már max a második fülesnél befejezi a hangpróbát..
Amúgy a hallásom református, a vallásom meg nagyon jó. Szóval kár aggódnod
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.07.08. 13:15:37 -
#1745 első érzésre azt hittem, most következik valami magasztos szöveg, hogy milyen szuper ez a fejhallgató, de aztán megnyugodtam.
elfogultságmentes komolyabb hifi körökben arany igazság, sose az árcédulát, a külcsínyt és a leírást nézd. járt nálam ez is, ha kérdezted volna, elmondtam volna azt a 499 típust,amit ne vegyél meg. apropó, a mellérakott sony is erős hallástorzulást okoz, és nem a hangereje miatt. -
#1744 Ma egy kicsit szakítottam a hagyományokkal (hogy mellébeszélek), és egy kicsit tesztelgettem..
Egy percet sem gondolkodtam, azonnal lekaptam a polcról amint megláttam.
Elismerem elcsábított az ára és a paraméterei is..
..de mindennél jobban az a bizonyos XBS logó vonta magára a figyelmemet.
Gondoltam, itt a remek alkalom nyugdíjba küldeni a régi fülesem..
Nem is volt semmi gond, amíg ki nem próbáltam. Ugye mondanom sem kell, hogy a fenti 10 Hz-es mély hang tartományt azonnal el kell felejteni. Sőt szerintem még a 20 Hz-est is..
Kicsit furcsállottam, hogy bár tényleg szép tisztán szól, de mintha a középhangokat jobban hallanám vele, mint a mélyeket.
Biztos csak az XBS teszi. Ami ez esetben az eXtra Bass System HIÁNYÁT jelzi inkább..
Komolyra fordítva a szót, aki netán belebotlana ebbe a típusba, most az egyszer hallgasson rám: hagyja ott ahol találta
Helyette szerezzen be inkább akár egy régebbi ZX 110-est
Az legalább tényleg odaBASS pedig még XBS sincs benne
Imho együtt a régi és az új..
-
#1743 Nos van alu lemezes meg műanyag is, de ha nagyon szétnéznék, simán találhatnék akár 8 vagy 10 mm vastagságú edzett üveg lemezjátszó tányért is
Ez is eszembe juthatott akár egy szórakoztató elektronikai totyikban.. -
#1742 Alu, természetesen. Ugyan mi másról lehetne szó egy "hi-fi"nek nevezett topikban? Mondjuk az jelent valamit, ha neked erről a szóról elsőre az alulemez jön be. Nekem a vinyl hanglemez az első számú jelentése. -
#1741 Mit értesz jó lemezeiden? Ha alu, akkor az tényleg jó mert tartós és könnyű meg egész erős is..
Ha a hanglemezeiddel akartál dicsekedni az sem gond, csak akkor azt mondd. Meg hát ugye kinek mi a jó..
Nekem pl. most az lesz a jó, ha lefőzök egy adag friss kávét, keresek valami hangulatomhoz illő kellemes zenét és bamba álmos szemekkel megpróbálok felébredni. Ez sajnos nem mindig sikerül elsőre, olyankor fáradt maradok és ontom magamból a hülyeséget.....ami nem lenne baj, ha abban is jó lennék. De sajnos hülyeségből (is) csak az alsó-felső középszintig jutottam... -
#1740 Nem hát. A "mukkot" biztosan nem. Emlegettük a középszintet is, meg te azt, hogy van mindkettőnknek az is. Nekem csak az illetve inkább alsó vagy alsó középszint. Nem szégyellem, viszont vannak jó lemezeim, ami nem árt, ha van. -
#1739 Olyat biztos nem, de egykori szaktársunk bizonyos Trendboy, na ő igen
Hogy ki Trendboy, s hogy ki vagyok én s ki kinek az alteregója, azt már magam sem tudom követni, de az biztos, hogy konyítok valamennyire a hangtutyikázáshoz. Erre konkrétan emlékszem. Ami a végzettségeim illeti, azokból épp annyiféle van, mint személyiségem, tehát egy rakás..
De szerencsére szerénységem minden tudásomnál nagyobb, így nem fogom az orrotok alá dörgölni mindazt, amiket ti nem végeztetek el, én meg mint Mekk Elek, természetesen a kisujjamból kirázom..
Cáfolatként most nem közlök semmi egyebet, hisz megeshet, hogy még a fentiekből sem értettél egy mukkot sem.
Szerencsére maximamus értette. Mármint a mukkot. Ezért is bítom a mukit
De elég ennyi szó harácsolás, lassan majd jön is egy kis barkácsolás.. -
#1738 Van még egy rakatnyi lakásfelújítási projektem függőben, csupa olyasmi ami titeket nem érint és érdekel (festés mázolás bútorösszeszerelés stb..) amiket folyamatosan végzek, de valamikor közben elkezdem a Musachy projektet is..
Öö...ö...miről is ment a vaker?..
Ja igen. Részint egyetértünk ismét, másrészt meg továbbra sem, ahogy szoktunk. Tehát újfent monden a régi.....vagy nem, illetve majdnem...öö...ö...hangmérnökösdi lelőve egyelőre -
#1737 Inkább a barkácsolás, mint a szöveg. -
#1736 nem tudom mit és hogyan végzett, és milyen szinten, nem emlékszem, hogy írta volna, de ha így is volt, sem ellenőrizni, sem cáfolni nem tudjuk, és szerintem nem is akarjuk , de biztos kapunk valamilyen újabb perdöntő indoklást, vagy bonyolult megmagyarázó szöveget, ha viszont szerencsénk van, csak néhány újabb fotót valamilyen projektről,mert abban tényleg jó.
részemről nem akarok ezzel mélyebben vagy szakmaibban foglalkozni, csak futólag botlottam a témába, rosszkor voltam rossz helyen.
zenéljünk vagy nézegessünk hifis dolgokat.
-
#1735 Nem akartam beleszólni a "nagyok" dolgába, de mintha Zeff úr valaha emlegetett volna olyat is, hogy végzett hangmérnök... nos ezt a dolgot az utóbbi írásaival tökéletesen cáfolta. Vagy az a képzés is egy hatalmas átvágás lehetett, amivel felvágott. -
#1734 tudom miről beszélsz, pont olyan butaságokat,mint amivel indítottál.
akármilyen módszerrel is varázsolgatsz, csak látszólagosan tudod visszaállítani az értéket, mert ha egyszer valamit túlvezéreltek annyira, hogy torzulnak a hangok, a csúcsok, tehát egy névleges színuszjel csúcsai négyzetesetig letörnek (ennek jele egy zene hullámképében a szép vízszintes felső vonalak),akkor azt már hiába állítod vissza 'halkabbra', a torzulás ezzel nem állítódik vissza, a hangosságnak és spektrumképnek pedig ebben a kapcsolatban nincs egymásra hatása.
a te titkos módszered abban az esetben tud érvényesülni,amikor a túlvezérlés miatt keletkező torzítás még füllel jelentősen nem érzékelhető, tehát ha a torzítási faktor még elenyésző, pici, nem zavaró stb.
tőled mindig tanulok valami újat, pl hogy miattad mindig érdemes felkelnem, elaludnom viszont érdemesebb!
most már ne hangmérnökösdizz, inkább mutass valami újabb kreációt.
-
#1733 Egye fene, mert ilyen kitartóan lökted itt a rizsát (a semmiről), most az egyszer kivételt teszek és fellebbentek egy titkot csak neked és csak itt a szerinted túlvezérelt remastered hangfelvételekről. Persze csak spoiler alatt, mert nem túl etikus az infó amit megosztok..
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Egy picit elgondolkoztam aztán úgy döntöttem, magát az eljárást (illetve annak metódusát) inkább mégsem fedem fel, így is sok már az önjelölt hang-mekk-mester..viszont annyit elárulok, hogy ezek a hangfelvételek amiket túlvezéreltnek érzékeltek, valójában két kattintással visszaállíthatóak a normális 0 dB körüli részre anélkül, hogy bármiféle hangminőségbeli veszteség érné. Annyit segítek, hogy nem a normalizálás funkció kell hozzá, az ugyanis a hangerőt nem csökkenti, tehát továbbra is "túlvezérelt" (hangos) marad a hangfelvétel miközben a spektrumkép meg megfelelő szintet mutat..
Legutóbb cucu Zoltán Erikája volt ilyen túlvezérelt. De csak volt...
Remélem ezzel is tanultál valami újat mára de ha mégsem, legalább érdemes volt felkelned
Nyugodtan kérdezz, ha valamit nem tudsz. Meglehet, hogy én sem tudom majd ami érdekel de legalább érzed majd, hogy én mindig melletted állok/ülök/fekszem (persze csak virtuálisan) és fogom a kezed/lábad (egyebed nem, másról ne is álmodozz)
Utoljára szerkesztette: Zephyr Retiring, 2018.07.02. 07:11:20 -
#1732 elméleti és gyakorlati badarságot írtál. nem baj, volt már ilyen, lesz még is. ami jó benne, hogy mindet nem olvasom.
túlvezérelt jelszint? nem olyan bonyolult ez, mint egy függvény delivárása, azért túlvezérelt, mert túlvezérlik!
és sajnos valóban csak abban merül ki a gond, hogy loudness war (LW) rajongó és egyben félsüket+vak is, aki ilyeneket kiad a kezéből, hiszen az ilyen tipikus hibákat ha nem is hallja egyből, akkor is gyönyörűen látni bármilyen hangszerkesztőben, ha meg pici zenei hallása is lenne, meg egy normálisabb hangrendszere, akkor hallaná is. lehet jól is egyensúlyozni a hangosság és dinamika arányában, csak többnyire tojnak rá,mert fontosabb, hogy kicsi dinamika mellett hangosabban szóljon,mint szépen. az is igaz, sok olyan zene vagy stílus van,aminek az LW úgymond jól áll, sokat meg tönkrevág.
a többieknek egyértelmű, de neked összefoglalva , nem minden rossz remaszter mögött van félsüket, de ha jóval gyengébb lett, mint az eredeti és kevésbé érezni a pozitív oldalát bárhol is, arról bizony csak a hangmérnök tehet. már ha az anyag látott hangmérnököt,nem csak a kiadó vagy producer kontárkodott bele.
persze sok olyan zene is van, amit szinte felesleges remaszterelni, de 1-1 újrakiadásnál marketing okokból jól mutat a remastered felirat, ilyenekkel is találkoztam.
-
#1731 Csak elmélet mint írtam. Egyébként mi más okot tudsz előhúzni a tarsolyodból magyarázatként a túlvezérelt jelszintre?
Remélem nem azzal jössz, hogy minden mai hangmester félsüket, és emiatt sz@rok a remasterek... -
#1730 részben így van, de az alapfogalmakat jó lenne a helyén kezelni,
a mikéntjével tényleg lehet gond, a remaszter pedig nem egyenlő a normalizálással,
de a normalizálást alapból is kétféleképpen lehet csinálni,
1.módszer nem bántja a dinamikát, hozzá sem ér, ez a felsőcsúcs szintű normalizálás.tökéletes megoldás, hisz csak a névleges hangerőszintet szabályozza.
2. rms szintű beavatkozás, ez már befolyásolja a dinamikát, és eszetlen módon alkalmazva szét lehet barmolni bármit vele, ügyesen alkalmazva szép eredményeket lehet vele elérni
valamint emellett vagy ehelyett használatos még a kompresszálás,+eq+akármi potméter tologatás, ami aztán mindent szétcseszhet,dinamikát,hangképet
egy valamirevaló remaster legfeljebb az első módszert használja és szükség esetén túlmintavételezési eljárásokkal szükség szerint kiegészíti hangkép,hangtér és hangszín módosítással
én is sok borzalmas remastert hallottam már, de erről csak a botfülű és tapasztalatlan, hozzánemértő stúdióanalfabéta tehet,nem egy minőségi remaster munkafolyamatai.
ellenben amennyi rosszhoz volt szerencsém,nagyjából annyi jó anyagot is hallottam, főleg japán és a sony műhelyekből
Utoljára szerkesztette: amaximus, 2018.07.01. 21:41:27 -
#1729 "Elvileg a magasabb frekikezelés miatt a túlvezérelt audio cd-ket is jobban kezeli.
mivel az audio cd-khez képest az audio dvd-k is több decibeles jelszintet használnak de mégis tisztán és szépen szólnak, van rá esély, hogy a kompresszált audio cd-k is jobban fognak szólni mint ahogy egy hagyományos "csak" cd olvasóban szólnak.."
wtf?? mit hadoválsz összevissza? ennyi nettó hülyeséget rég láttam tőled egy hszben.
remélem ezt a hszed nem indexeli be a gugli! -
#1728 Tipp: kerüld a remastered feliratos lemezeket...bár legalább 10%-os arányban (az összes remastered kiadványt tekintve) azért akadnak kivételek is. Előfordul néha, hogy egy újrakeverés jobb lesz mint a 30-40 évvel korábbi eredeti hangfelvétel. Persze tudom, nem ez a jellemző.
Létezik gyári studio audio DTS cd is, ami megadja azt a pluszt, amit a sztereó keverés nem tudott anno.
Ahogy írod is, nem a technológia, hanem a kompresszálás a ludas. Egyébként ha van rá mód, érdemes egy ilyen túlvezérelt audio cd-t lecsekkolni egy 96 kHz kompatibilis DVD lejátszóval is. Elvileg a magasabb frekikezelés miatt a túlvezérelt audio cd-ket is jobban kezeli.
96 kHz/24 bites audio dvd-k lejátszásakor is át lehet állítani a kimenő jelszintet 44,1 kHz/16 bitre. És mivel az audio cd-khez képest az audio dvd-k is több decibeles jelszintet használnak de mégis tisztán és szépen szólnak, van rá esély, hogy a kompresszált audio cd-k is jobban fognak szólni mint ahogy egy hagyományos "csak" cd olvasóban szólnak..
Én még nem csekkoltam ezt, ugyanis jelenleg nincs túlvezérelt kompresszált remastered audio cd-m.. -
#1727 Stimt. Tudom miről beszélsz.
Nekem is van olyan. Ahogy neked is...