37
  • Pretorian
    #37
    "A nokiának van egy-két extra dolga mi miatt érdemes azt venni: pl ingyen navigáció, hívó nevének a kimondása, stb.."

    Wow, na és ezek közül melyik nincs Androidra?

    Az "Apple találta fel az érintőképernyős telefont és azóta mindenki őket kopizza" kaliberű, az ehhez hasonló cikkek kommentszekciójában előforduló hülyeségekhez meg annyit, hogy nemhogy az első touchscreen-es készüléket sem az Apple hozta ki, de még az efféle készülékekre jellemző UI alapjait is az LG fektette le anno.
  • FZoleee
    #36
    ingyenes, tényleg nem számol fel senki semmilyen költséget :)
  • zsabi
    #35
    "Az egyes gyártókat külön-külön szerepeltetve természetesen már egészen más a helyzet, hiszen itt toronymagasan vezet ez a két cég, míg a HTC 12 százalékkal követi őket. "
    A grafikon alapján a HTC több mint 19%-os részesedést birtokol. Ebből hogyan lett 12?

    Én korábban csak Nokia telefont használtam. Aztán jött egy S60-as oprendszerű, és nagyot csalódtam. Kétségtelen, hogy a Nokia telefonjai a legtartósabbak közé tartoznak, de ez ma, amikor sokan 1-2 évente új telefont vesznek, már nem olyan fontos szempont. Ma már többet ér a sokrétű használhatóság és a rengeteg ingyenes szoftver. Szoftverből az Alma ma még jobban áll az Androidnál, de folyamatosan csökken a különbség. És ne feledjük, hogy az iOS kínálata sokkal erősebben cenzúrázott, mint a Google piac. Ezt pedig a felhasználók jó része nem kedveli.
  • blasko1990
    #34
    mindenki azt hasznal amit akar , aki Mac and iOS-t hasznal s ert hozza , az tudja mi a kulonbseg... szerintem csak onnantol erdemes hasznalni iPhone-t ha Mac-n dolgozol mert kulonben nem fogod tudni teljesen kihasznalni , aki meg csak azert vesz iPhonet mert iPhone az vessen magara... bocs az ekezetek miatt de konyvtarban vagyok s itt US billek vannak..angolul meg nem mindenki ertene..
    nem Mac-n vagyok mielott valaki elkezdene szidni h US keyboard , Linux :D
  • bigjoe
    #33
    sanyicks:: Fórumokat bújtam mert nem akartam elhinni, hogy ezt sem tudja a telefonom és azt írják, hogy a google egyszerűen) nem implementálta.. Mert az a cél, hogy folyamatosan be legyen kapcsolva... Kb már egy 5000 Ft-os teló HW-je is tudja.

    FZoleee: Ingyenes? Mert nekem is van a Htc Desire-n, de nem ingyenes..
  • FZoleee
    #32
    nekem is van ingyen navigációm androidon, csak meg kell találni hozzá a megfelelő szoftvert és térképeket hozzá :D
  • sanyicks
    #31
    "- Tudtommal az Android nem tud kikapcsolt állapotban ébreszteni, illetve nem lehet a notes-eket szinkronizálni."

    Ezt nem az androidnak kell tudnia, hanem a telefon hw-jének... mert akkor ezek szerint a win xp sem tud standbyból időre indulni... aztán még is tudott anno alaplapcserénél :D
  • bigjoe
    #30
    A symbian még mindig jobb mint az IOS illetve az Android. Legalább is néhány szempontból. Ha nem is jobb legalább kiforrottabb.

    - IOS pl nem tudja az sms státuszt, és a szigorú policy miatt jó néhány alkalmazás nem telepíthető ha nincs jail brake-elve (call filter, stb)..

    - Tudtommal az Android nem tud kikapcsolt állapotban ébreszteni, illetve nem lehet a notes-eket szinkronizálni.

    A szövegbevitelnél az a symbian-nél van balra jobbra nyíl ami sokszor jól jön, ha később veszem észre az elgépelést..

    A nokiának van egy-két extra dolga mi miatt érdemes azt venni: pl ingyen navigáció, hívó nevének a kimondása, stb..
  • fergusonpapa
    #29
    ja igy más. ;)
  • zola2000
    #28
    nem azt mondtam, hogy most jó a symbian, mert most nemtudom milyen, azt mondtam, hogy régen az n95ig jó volt (sőt egy 200mhzs cpun, 32 mega ramon ami az n95nek van el sem indulna talán az android), csak azt mondtam hogy nagyon tartós telefonokat gyártottak, az n95öt max majd valamikor egy WP7es nokiára fogom lecserélni, vagy egy iphonera, mert talán az is tartós lehet, de nálam az fő szempont, hogy egy telefon bírja legalább 5 évig.
  • fergusonpapa
    #27
    ne legyél már elvakult énis nagy nokia fan voltm és amig nem jöttke az érintö képernyös kütyük ök voltaka best...de változtak az idők nem volt képes időben váltani...és ilyen márkák mint samsunk(aki elég gaggyi telokat gyártott régen) összevisszaveria nokiát.

    90e ft adtam egy szaros nokiátért 1 éve mert megbiztam bennük és csalodtam..ennyia történet.

    symbian nem változot csak átportolták a meglévőt érintőképernyösre aztán ennyi..

    nagyon bugos
    van rá 10.000 alkalmazás aból régi symbianra megy 9000 mert bár elindul nem tul szép egy érintőképernyős telon.
    a másik 1000ből meg van 10 jó widget meg vagy 5 hasznos alkalamazás és játék...

    jó arány.

    a többi buggos szar.

    ilyen tények melet mert ez nem csak vélemény..nem mondhatsz semmit.
    Mindenhol fujod h dehát a nokia dehát a nokia..de vicces hogy irod h symbian jó erre irják h windows-al társul...
  • Chocho
    #26
    Ez csak nálunk gond, külföldön szarér' hugyér' válthatsz az épp aktuális modellre, hála a normális előfizetési feltételeknek.
  • Papichulo
    #25
    Szerintem nagyon sokan elfelejtik, hogy az iOS is *nix alapu. Amiket te irtal, x-server, firefox, wine, mind ugyanugy tudna futni, ha valaki portolna azokat, egy iPhone-on is. Sot, mar dual-boot-olni lehet Froyo-ba is az iPhone-t :)

    ps: amugy a wine hivatalos foruman ezt irtak az androidrol: "No, it is not possible. The main issue (next that you need a x86 cpu which likely your netbook has) is that Android is not a typical Linux system. The OS uses the Linux kernel but apart from that it uses very different libraries, it doesn't use X and so on."
  • Papichulo
    #24
    En szemely szerint fel nem tudom fogni, hogyan lehet a symbiant szeretni. Nekem nem sikerult, pedig adtam neki eselyt... Ja, es ennel mar csak fejleszteni nagyobb szornyuseg ra. Carbide-C bekaphatja, meg az IDE-juk is!
  • zola2000
    #23
    főleg azért mert eddig ahány nokia telefonom volt, mind sokévig bírta, és persze utána sem azért cseréltem őket, mert tönkrementek volna, egyszerűen csak a nokia 3330at kicseréltem egy 6600as okostelefonra, azt n95re (ezekben szerintem nincs semmi bajom a symbiannal), és szinte nem volt velük semmi baj, míg sok más telefon nem bírja 2-3 évnél tovább.
  • zola2000
    #22
    Attól hogy véletlenül van egy ország, ahol nem jön be a nokia, asszem még mindíg a világ második legnagyobb telefongyártója, a windows phone 7 meg csak lendíteni fog a dolgon.
  • aronvirginas
    #21
    Érdemes azért megnézni a gyártónkénti részesedéseket is: az Android 29%-án jópáran osztoznak, míg az iOS 27%-a egyetlen gyártót jelent. PC fronton is hasonló a helyzet: hiába csak 10% körüli a Mac OS X piaci részesedése, az Apple-nél csak 1-2 PC gyártó büszkélkedhet nagyobb eladásokkal és nagyobb profittal talán egy sem. Nem minden a piaci részesedés...
  • coolbboy83
    #20
    Igazából mindegyiknek megvan a maga előnye... Apple 1 - 2 modellel ért el ennyi részesedést, Android meg van a kínai Fingsung-tól a HTC-ig mindenen... :-) és sok vacak kis hulladékon szarúl is fut...
    Ahhoz hogy az Android élvezhető legyen, azért nem árt egy HTC, Samu, vagy valami hasonló szint... és nem mindenféle Fingsung modell...

    Az iHype-re mindenki mondta, hogy 1 év és lecseng, de nem sikerült neki.... :-)
    Szerencsére mindenből van választék, így mindenki megtalálhatja a maga igényeinek megfelelő érintős cuccot. És bizonyos szempontból egyik sem feltétlen nagyon rossz megoldás.... csak nem a vacakot kell venni ócsóért...ez mindenben így van.
  • LaMeRick
    #19
    Nekem inkább úgy tűnik, hogy csak nem veszített a pozíciójából. Nézőpont kérdése, a többiekhez képest jó, androidos összehasonlításban már inkább rossz. Meggyőződésem, ha lecseng ez a nagy ihype, akkor szépen lassan elkezd lefelé ívelni a mutatójuk.
  • Landro
    #18
    Az Apple durván jól áll. Egy-két típussal uralja a piac negyedét. Ráadásul sokkal magasabb árszínvonalon, mint a konkurensek.
  • grobs
    #17
    A wp7-tel mi lesz ha nem egy a sok közül? Most gyakorlatilag minden gyártónak van legalább 1 wp7 modellje. Azért nem nyomják, mert nem akarják. Ha a Nokia-nak véletlenül bejön a wp7, abban a pillanatban az összes nagy előretolja a saját wp7 részlegét, és a Nokia ugyanúgy egy lesz a sok közül. Ráadásul a Nokia kanyarban sincs az amerikai piacon. Ez így szerintem a lassú halál.
  • laziga
    #16
    No fene ezekbe a számokba itt cégen és családon belül van minden Iphone 4g, Nokia n8, Htc sőt még Blackberry is. Én mindig a winmobilokat pártoltam de alákel írjam a Nokiához képest mind kispályások. A második helyen az androidos kütyük de azokból csak a legizmosabbak vele pertuba a iphone4g és most a winbobilt tenném a 3 helyre. A RIM se rossz de itthon gyerekes a többihez képest. Mi nem csak telefonálásra használjuk a telefont és ezért összesítésben a Symbian verhetetlennek bizonyult persze egy egy téren minden kiemelkedhet de összességében ez van. A Nokia hivatalos közlése szerint pedig az ms nem kizárólagos elképzelhető a jövőben más platform támogatás de a fő cél a Meamo ahol már most dupla fizetés ígérnek a fejlesztőknek.
  • narumon
    #15
    A nokia nem véletlen tette le az MS rendszer mellett a voksát! Amint androidos telefonokat árulna onnantól van vége az egész cégnek, de legalábbis iszonyú méretű csökkenést produkálna. Egy lenne a többi gyártó közül, és mivel nem az olcsók közé tartozik ez törvényszerű.
  • narumon
    #14
    Azért ha szétnézel a piacon akkor már most rengeteg olyan androidos telefon van a piacon (kint embereknél), amin egyre több minden (főleg a játékok) nem futnak, vagy ha elindul akkor is annyira lassú, hogy élvezhetetlen. És szerintem pont ez a legnagyobb problémája jelenleg az androidnak. (illetve a felhasználóknak)
  • MsUser
    #13
    Hát ez csalóka, világviszonylatban közel sem áll ilyen jól az alma!
    Ebből inkább az derül ki hogy ott nem népszerű a Sony Ericsson, pedig jó Android-os telefonokat ad ki és nem keveset, és népszerű a BlackBerry ami nem Androidos "egyenlőre" de ez nem általános Európai vagy Japán piacon, és azért ezek sem kicsik!
    Android biztos alap a sikerre, minden gyártó a sikeres oldalon akar állni, a Nokia csak idő kérdése és csatlakozik gőzerővel, különben elveszíti a piacát amiért harcolt! Valjuk be őszintén, többször nem biztos hogy bevásárol az Amerikai hadsereg az Apple-tól, ettől a statisztikájuk egy kicsit változik, szóval nem is olyan stabil ez az alma, csak trükkös a grafikon!
    A Win. amitől meg egyáltalán nem kell tartani hogy piacvezető lesz mobil vonalon.
  • zola2000
    #12
    kábé ezt mondtam én is, csak itt annyi különbség van, hogy míg windowsra több progi készül mint macre, addig itt iphonera van sokkal nagyobb szoftverválaszték.
  • kvp
    #11
    "- android meg olyan lesz mint a windows alapú gépek: a fejlesztőnek fogalma sincs róla, milyen hardveren fog futni"

    Csak ugy kell megirni a programot, hogy menjen minden atlagos gepen. Ha mondjuk egy 800 Mhz-es wvga kijelzoju telefonon 16%-os cpu kihasznaltsaggal fut egy program 16 MB ram fogyasztas mellett, akkor kb. minden legalabb 200 Mhz-es, 32 MB rammal szerelt gepen menni fog. Marpedig az androidos gepek tobbsege azert az utobbi szintet meguti. Mint windows eseten, ha valakinek lasabb gepe van, attol meg elmennek rajta a programok, csak lassabban. Az android is ilyen, meg a driver kezelese is hasonlo, tehat ahany rendszer annyi hardver. A telefonon futo os csak ezeket rendezi egy egyseges interface-re, hogy konnyu legyen hozzajuk programokat irni. A virus problema pedig abbol adodik, hogy feltores helyett csak egy checkbox bejelolese kell a vedelem kikapcsolasahoz. Ennek viszont megvan az az elonye is, hogy senki nem szabja meg, hogy a tulajdonos mit csinal a keszulekevel. Egyebkent mig az ios egy telefon/media player celu rendszer, addig az android egy sima desktop linux egy java-s grafikus felulettel. (egy 2.2-es htc-sen pl. 2010 okt. 26-odikai 2.6-os linux kernel van)

    Egy androidos rendszer barmikor hasznalhato desktop gepkent is, tehat ha valaki nagyon akar futtathat rajta X szervert es firefox-ot is, vagy nekiallhat wine-ban wow-ozni... es ebbe senki nem fog beleszolni.

    A masik a hardver kerdese, ha valakinek qwerty billentyuzetes, dpad-es es touch-os androidos telefon kell ami azert osszehajthato atlag zseb mereture, akkor vehet egyet. De ha valaki kis meretu noi telefont keres gombok nelkul, akkor olyat is vehet. Es az egyszer megirt programok elmennek mindketton. Iphone-bol egyik sem igazan jonne ossze, mivel ott kb. ugyanaz van mint anno a T-modelleknel, amiket barmilyen szinben lehetett kapni amig az a fekete volt. Amig az embereknek nem volt valasztasuk azt vettek. Amikor viszont mar volt, akkor egy ido utan sok sok eltero gyarto, eltero jarmuve jelent meg, viszont attol meg mindegyikkel lehetett kozlekedni.
  • M2 #10
    Már egy éve lehetett tudni, hogy ez lesz.

    Szoftver oldalon (appok):

    - az iphone marad az mint számítógépek piacán az apple gépek: könnyű jó minőséget készíteni mert a célhardver pontosan ismert.

    - android meg olyan lesz mint a windows alapú gépek: a fejlesztőnek fogalma sincs róla, milyen hardveren fog futni, belövi az éppen aktuális közép-erős mobilt és azt célozza meg (számolva fél éves projektidővel). Felhasználóknak ez állandó kiadásokat jelent új készülékekre - tetszik is a mobilgyártóknak a dolog.

    Mondom ezt úgy, hogy mindkét platformnak szurkolok.
  • Tetsuo
    #9
    Virusfronton is atveszi a vezetest. ;)
  • CybeRick
    #8
    A grafikonon csak az amerikai piacon lévő állapotokat tükrözi, ahol mint tudjuk a legerősebb az Apple. Világviszonylatban már korántsem ilyen fényes a helyzete. Legkisebb csökkenést valóban ők szenvedik el, de ez a tendencia marad.
    Az iOS mögött csak az Apple van. Az Android mögött Samsung, HTC,Motorola, LG, Sonyericcson stb. kár is ragozni.
    Az iPhone-ok igenis fejlődtek, igaz nem olyan látványosan mint az Androidos mobilok, amik lassan már nem 2 hanem 4 magos procival jönnek.

    OK, Android tényleg van már 2 éves platform, de rohamos iramban fejlődik.
  • endrev
    #7
    CybeRick, ha megnézed jobban a grafikont, azt elemezheted ki belőle, hogy pont az Apple az egyetlen, akinek nem kell aggódnia, főleg ha így diktálja továbbra is az iramot a többieknek. Mindenki részesedése csökken, kivéve az iOS-é, ergo az Android mindenki mástól hódítja el a részesedést, kivéve az iOS-től.

    Nincs sok jelentősége, csupán rosszul elemezted a grafikont.
  • sanyicks
    #6
    na meg a szifon 3g-re pl már NEM jön a következő ios frissítés.
  • sanyicks
    #5
    Ez most hogy jön ide? bizony a szifon 3g-nél jóval gyorsabb a szifon 4, sőt a 3g és a 3gs között is van különbség. Nem két éves androidos készülékre nem csinálnak meg (egyébként kevés) programot, hanem 2 éves android OS-re. Ugyan miért is tennék, ha az androidos készülékek 90+%-a 2.1 vagy afölött van? Azokra meg minden elkészül.
  • zola2000
    #4
    a blackberry kapható, de távolról sem olyan sikeres mint az iphone/androidos telefonok, az iphone 3g nem sokkal gyorsabb mint az iphone2, az iphone 4 nem sokkal gyorsabb mint az iphone 3gs tehát eddig kb két fő hardveres generáció van (asszem az ipad is a 3gs hardverét kapta meg (?), ezekre egy fejlesztő könnyebben optimalizál mint az androidos telefonok összességére), de ezt csak ezalapján a videó alapján mondom: http://www.youtube.com/watch?v=W2F4O0QIzC4, a wikipédia nem ír pontos hardveres adatokatm a guglival sem találok, de valaki linkelhetne...
  • zola2000
    #3
    Igen? http://hu.wikipedia.org/wiki/Android_(operációs_rendszer)
  • CybeRick
    #2
    Miről beszélsz???
    Hol van 2 éves Androidos telefon? Nexus One 2010. január 5-én került kereskedelmi forgalomba. 1 év alatt annyit hódított el a piacból az android, hogy kezdhet aggódni az Apple is.
    Blackberry-t pedig nálunk is ismerik. Sőt, a T-nél még kapható is kb 5 fajta, mellesleg itt is gyártják kis hazánkban Pécsen. iPhone-nál is tapasztalható hardveres fejlődés, bár ez úgy tűnik elkerülte a figyelmed. Különben hogyan is lehetne eladni az új modelleket? Tájékozódj mielőtt hülyeségetek írsz.
  • zola2000
    #1
    Szerintem olyan szempontból jobb az iphone, hogy ott ritkán van komolyabb hardveres váltás (az iphone 2 és az iphone 3g kb ugyanolyan gyors, az iphone 3gs és az iphone4 is, míg egy kétéves androidos telefonra már sok programot meg sem csinálnak, sok szoftver el sem indul.

    a blackberry egy speciálisan amerikai telefon, errefelé nem sokan ismerik, de jól van ez így.