52
Az egyetemek szociális támogatási rendszerének hiányosságai
 • cmsworld
  #52
  Ez minden probléma alapja: "Az őket névleg képviselő hallgatói önkormányzatok (HÖK) ugyanis szinte kivétel nélkül mindenütt a karrierépítésre és a személyes érdek képviseletére szolgáló intézmények, vagyis egy az egyben a KISZ utódai."
  Ilyen emberek kezébe adnak döntési jogot anyagi juttatások szétosztására.
 • Rage47
  #51
  http://velemenyvezer.blog.hu/2010/10/27/felsooktatas_vege_a_hok_mutyiknak
 • cmsworld
  #50
  Köszönöm, ha más is tudna egy ilyen útmutatót beszúrni, egész korrekt körképet kapnánk.
 • dunga
  #49
  SE-TSK
  Mi ennyit tudunk.
 • cmsworld
  #48
  Tudna valaki mutatni egy olyan szabályzatot bármely egyetemről, amiben szerepel a pontok kialakításának szabálya?
 • cmsworld
  #47
  Nemhogy az interneten nem található meg, de még személyesen is azt a választ kaptam, hogy nem publikus a pontrendszer.
 • drevil666
  #46
  Még a választási csalás az hagyján, hisz nincs tiszteletdíjuk meg szolgálati kocsi:), de ha pl.: a pótdíjakból ilyen-olyan úton maguknak is juttatnak az már bűncselekmény!

  A témához (témanyitóhoz): Fel a fejjel! Az életben sokkal nagyobb pofáraeséseid is lesznek, mint a hülye szoctám elbukása
 • vegicsek
  #45
  ő, ez nem így van, megvan mire adnak mennyi pontot mekkora szorzóval. szerintem még nagyon utána se kell járni, kari honlapon is fent lehet akár
 • cmsworld
  #44
  Érdekes, hogy ezt a pontrendszert nem kell nyilvánosságra hozniuk.
 • Rage47
  #43
  2 helyen voltam eddig, ott igy mentek:D
 • cmsworld
  #42
  Nem tudom minden egyetemen egy "titokzatos pontrendszer" van e használatban, de nálunk igen. Azonban azt nem tudhatjuk meg, hogy milyen a pontrendszer, mi hány pontot ér, legalábbis eddig még nem kaptam rá kielégítő választ.

  Ez mindenütt így megy?
 • Dzsini
  #41
  Nem a legkompetensebbet választják meg, hanem a legszimpatikusabbat - a HÖK választásokon és a politikában is. Akiről pedig elterjed, hogy miket művel, az nem lesz szimpatikus, mert nem tud mindenkivel lepacsizni, főleg egy egész egyetemi karral.

  Ha pedig tényleg elkövet dolgokat, akkor szankciók is összejöhetnek :) volt rá példa pl. Szegeden a bölcsész HÖK-ben arra is, hogy valakik feltételezhetően összecsalták magának a választási győzelmet, és arra is, hogy kirúgtak HÖK tag(ok)at csalás, visszaélés miatt.
 • ronesz
  #40
  lemaradt a végéről, hogy utána te szívod meg a levét a nagy robinhoodkodásnak
  ezt az arrogáns választ egyébként politikusoktól szokás hallani, miután szembesítik a hibáikkal, hiszen ők is tudják, hogy valakiknek az elmozdítása abszolút nem olyan könnyű és attól se kell tartani, hogy a szavazók mindig a legkompetensebbet szavazzák meg
 • atomkrumpli
  #39
  szép dolog az elmélet, de a kivitelezés más tészta
 • Dzsini
  #38
  A HÖK választásokon te is szavazol - ha valaki haveroknak adja (és ez nem szóbeszéd, hanem bizonyítható), akkor abból balhét lehet csinálni, leváltatni, következőre nem őt megszavazni - ha te úgy gondolod, hogy jobban tudod csinálni, jelentkezhetsz te is. Erről szól a demokrácia kicsiben is, és nagyban is.
 • jazzy
  #37
  Miért mit csináljak? Sajnos "természetes", hogy nyúlja akinek nincs rá szüksége, nem kap akinek van, lenyúlja a HÖK, ismerősöknek adja 2 sörért, stbstb. Menjek be és csapjam tarkón?
 • datango
  #36
  mért mibajod evvel a témával? ez szerintem nem abnormális téma, sajnos valóságos eset hogy aki ahol tudja nyúlja a pénzt(mások pénze még jobb) és a kedves nép ezt tűri, mint ahogy sok mást is...
 • immovable
  #35


  Már várom a következő témát/témákat.

  - Szakdolgozat ötletek.
  - Megírod helyettem?
  - Menzás ebéd. Vélemények?
  - Hétfőn no ZH. Petíció.
  - Bankkártya. Melyik?
  - stb.....
 • NessieGraf
  #34
  Voltál már vállalkozó? Olyan, akinek sok bevétele volt papíron, mert mindent kiszámlázott, aztán neki nem fizettek, de be kellett fizesse az ÁFA összegét is? Akinek az összbevétele kevesebb, mint az APEH által előírt elvárható jövedelem? Így saját zsebből fizeti az adókat, míg bírja? Mert ha nem, előbb járj a valóság után, mielőtt beszélsz!
 • Rage47
  #33
  nekem tavaly elnéztek 1db számot, ami megkétszerezte volna a pontszámomat - bementem, hogy mi lehet a gond - így épp hogy kaptam valamennyit:))
  érdemes reklamálni
 • datango
  #32
  valószínűleg, a rokkantságot az arról szóló igazolással beadtam, és minden olyan szükséges papírt bemutattam, lefénymásoltam, beadtam.

  őstermelő nem vagyok ezért azt nem adtam be.

  írtam egy fellebezést amire még csak választ sem kaptam. ezek után minek menjek be a "koliba" reklamálni? semmi értelme. A pénzre meg mindenkinek szüksége van a mai világban.
 • spiczi91
  #31
  Több mint valószínű hogy le se kaksizta, mert őstermelői igazolványt csak őstermelőknek kell bemutatni. => fellebbezés
 • Dzsini
  #30
  Valószínűleg átolvastad, hogy milyen jogalapokat mivel kell igazolni. A rokkantságot az arról szóló igazolással, az őstermelőséget az igazolvány másolatával. Ha te MINDENT úgy csináltál, ahogy le volt írva, és minden feltételnek megfeleltél, akkor van lehetőséged fellebbezni.
  Ha ennyit foglalkoztál a dologgal, akkor lehet, hogy nincs is szükséged arra pénzre.
 • datango
  #29
  egyszer volt hogy beadtam én is, két rokkant szülőm van. -> válasz: elutasítva, őstermelői nyilatkozat vagymicsoda hiányában és házassági anyakönyvi kivonat beadása hiányában. (se őstermelő se házas nem voltam)

  kb. erről ennyit.
 • Dzsini
  #28
  Egyetlen elbírálási módszer sem tud kezdeni semmit azzal, hogy a szülők segítik-e a hallgatót vagy sem. Lehet, hogy jól keresnek, de egy fillért nem kap a gyerekük, és esetleg probléma neki hónap végén az étkezés is. Nem lehet minden személyes változót papíron bemutatni, bizonyítani, számszerűsíteni, elbírálni, ellenőrizni.
  Ahogy Sadist írta a 25-ben: az lenne az üdvös, ha tényleg csak az igényelné a támogatást, akinek szüksége van rá, nem az, akinek ez pár esti sörözését segíti meg.
 • Sadist
  #27
  Az a baj, hogy hiába nézik szigorúbban, papíron a jómódú apuci kedvence is tűnhet csóró egyetemistának. Kimehetnének mindenkihez ellenőrizni, hogy mi igaz abból, ami a pályázaton van, de a szociális és diákjóléti bizottság nem APEH, hogy csak úgy vagyoni helyzetet ellenőrizhessen. Plusz rengeteg erőforrást emésztene fel ezeknek az alapos ellenőrzése.
  Meg ha le is bukna egy ilyen, akkor mi történne? Semmi, nem kap szoctámot. Büntetést vagy valamilyen bírságot csak abban az esetben kapna, ha pl. hamisít egy halotti anyakönyvi kivonatot, hogy papíron árvának vagy félárvának tűnjön, de ekkor is az okirathamisítás miatt kapná a büntit, nem azért mert fölöslegesen akarta megpumpolni a szoctám kasszát.
 • cmsworld
  #26
  Szerintem a szigorúbb elbírálás is egy lehetséges módszer lenne.
 • Sadist
  #25
  Volna jó megoldás, csak az nem felülről fog jönni. Az emberekbe kellene beleverni, hogy amire nincs szükségük, azt ne vegyék el csak azért, mert ingyen van.
 • Sadist
  #24
  Neked kellene leverni néhány csicskalángost, pusztán a szociális fejlődésed érdekében.
 • N1ggA
  #23
  Egyetértek. Én 3. féléve nem kapok szoctámot, amikor a keretösszeget csökkentették, és felemelkedtek a ponthatárok. Pedig rászorulnék, nem is kicsit. Diákhitelt kell felvennem a "csóró" ügyvédek meg vállalkozók miatt.

  Ja és mellékes, de azon a címen csökkentették a keretösszeget, hogy átirányítják a tanulmányi ösztöndíjra, ettől függetlenül idén magasabbak voltak a ponthatárok, mint az elmúlt években bármikor, és az összeg is kisebb lett.

  De hát nem tehetünk semmit. Majd az új felsőoktatási törvény elveszi a hallgatói képviseletek jogait, aztán még ennyi se lesz..
 • Pio
  #22
  Ezért kéne inkább ösztöndíjban szétosztani azt a pénzt is és tényleg csak olyanoknak adni, akik bizonyíthatóan nem tudnának iskolába járni anélkül, bár nekik is inkább adjon az önkormányzat vagy a minisztérium, kéne szánni erre egy keretet.
  Aztán aki rászorult az tanuljon tisztességesen és megkapja ösztöndíjban.
  Tudom, tudom, kegyetlen vagyok ezzel az "a segélyezés nem a felsőoktatási intézmény dolga" világképemmel, hogy képzelem, hogy egy felsőoktatási intézmény szigorúan csak tanulmányi eredmények alapján támogassa a diákjait, nonszensz.
 • Dzsini
  #21
  Szoctám rendszer régen is problémás volt, most is problémás, olyat nem lehet alkotni, amelyik igazságos lenne mindenki szempontjából, és mindenkinek megfelelne, ne lehetne kihasználni valamilyen módon. A laktám rendszer több helyen meg is szűnt, összevonták, és ezzel szintén rengetegen szívták meg.
  Volt automatikus járadékrendszer, azzal ott volt a baj, hogy annyian bekerültek alanyi jogon, hogy a pályázaton gyakorlatilag már senki (hacsak az egyetem nem pótolta ki komoly összegekkel a támogatási alapot). Megszüntették az alanyi jogon járó dolgokat, abból lett ez - most mások morognak, és mások tudják kihasználni a rendszert.

  Nincs jó megoldás, próbálgatják így meg úgy, hörögni lehet rajta, de sokat elérni úgysem lehet. Ha van rá lehetőség pályázni kell, aztán vagy megkapod, vagy nem. Ennyi.
 • [NST]Cifu
  #20
  Off

  Állj neki vállalkozni, és rájösz. Sajnos általános az a probléma, hogy aki nem próbált meg még vállalkozni, nem tudja, hogy mennyi macerával is jár mindez, és mennyi buktatója van a dolognak, főleg, ha tisztességesen, a törvényt követve akarod csinálni (örökbecsű dolog, hogy itt is a tisztességtelen út a simább, sajnos). Mi tavaly adtuk le az ipart, mert egyszerűen nem érte meg a vállalkozást tovább üzemeltetni, viszont rengeteg munkával járt (és igyekeztünk mindenben megfelelni a jogszabályi kötelezettségeinknek). A jelenlegi főnököm meg például EV-ből (Egyéni Vállalkozó) ugye most át lett minősítve EC-be (Egyéni Cég), erre törvény kötelezi, de két hónapja bokszol az APEH-el és a Cégbírósággal, mert egy felvezetési hiba miatt "nem létezik" az APEH adatbázisában, szóval ki tudja, hogy mikor mondják egyszerűen azt neki, hogy nem működhet tovább.

  Be kellene látni, hogy nem minden vállalkozó jár S mercivel, és lakik a rózsadombon. Az is vállalkozó, aki a sarki boltot viszi 20 éve, meg az a 20 éves kislány is, aki a fodrászatát próbálja üzemeltetni mellette.

  Szóval akkor állj neki általánosítani, ha valódi rálátásod van a dolgokra. :)
 • cmsworld
  #19
  Ez azért ritkán fordulhat elő.
 • cmsworld
  #18
  Hehe:) Köszönöm, azt a tárgyat sikeresen teljesítettem, sikerült rájönnöm a dolog nyitjára.
 • Cat 02 #17
  Tanulj és kapsz ösztöndíjat, nem olyan nehéz a Karnaugh tábla :D
 • Amatorversenyzo
  #16
  segélyeket osztani
 • passatgt
  #15
  ez más téma, de ha sima vállalkozó vagy, havonta 60e ft körüli összeget kell fizetned akkor is, ha éppenséggel 1 ft bevételed sincs

  vicc...
 • Vaxi
  #14
 • cmsworld
  #13
  Ez azért egy elég nagy túlzás.