59
  • Merces
    ...hát legalábbis a diszlet tök fölösleges, jó lett volna egy lakás pár szék, meg mondjuk egy poszter csillagokkal......
  • Szefmester
    Akkor fel kell majd találni az újrahasznosítható óvszert és majd mehet a prücskölés az űrben. Csak egy olyan űrhajósnőt kell keresni akit nem nagyon zavar ha naponta egyszer kuffantania kell az egyik űrhajóssal. Persze ha ez a munkája akkor jár a hétvége és meg is van oldva a probléma.

Álláshirdetés: Keresünk olyan szabados gondolkodású mérnököt, aki hajlandó a 0-gravitáció körülményei között, kamerák nélkül, összezárva lenni 5 űrhajós férfi kolegával.

Jelige: "Ősi mesterség az világyetemben"

XD
  • drfaust
    Ha otthon ülsz a tévé előtt akkor sok kérdésre fogod tudni a választ a "Legyen ön is milliomos" műsorában, de ha Vágó István előtt ülsz akkor nagyon sok kérdést nem fogsz tudni.
  • emp
    Meg egyébként is, az első körben infót gyűjtenek. Csak a bezártság miatt kinél hol jön el a holtpont, ki hogyan vezeti le a feszültséget stb. A második csapatnak már majd ezt tanítják és az így nyert tapasztalatokkal tovább finomítják a technikákat, míg nem egy speciálisan ilyen távra elkészített pszichológiai programmal tudják felkészíteni a ténylegesen induló asztronautákat.
  • emp
    Ez szerintem nagyon is fontos pszichológiai kísérlet. 500 napot összezárva eltölteni és megadott feladatokat precízen elvégezni nem kis pszichikai erőfeszítés. Nagyon is sok eredménnyel szolgál, attól függetlenül, hogy nincsenek közvetlen életveszélynek kitéve. Nők mellőzése első körben érthető. Az első kísérletben minimalizálják a konfliktus lehetőségét. Úgy is megrittyentené valamelyik űrcowboy az út során, aztán kerekedne a has erősen. :)

Egyébként ha elvégzik ezt a kísérletet, akkor már van x darab asztronautájuk, akik tökéletesen tisztában vannak az 500 napos bezártság követelményeivel, hangulatával és nehézségeivel. Igy a közvetlen technikai malőröket majd az első út során nem lehet kigyakorolni, de legalább az emberi tényezőből származó problémák kiküszöbölhetők.

Elég vicces lenne, ha edios véleménye alapján, miszerint tök fölösleges, semmilyen pszichológiai kísérletet nem végeznének, aztán majd úgy 30-40 nap utazás után az egyik asztronauta kizárólag a bezártságtól bekattan és kivérezteti a társakat, vagy beint és angolosan távozik a légzsilipen át.
  • edios
    készülsz egy nagyon fontos vizsgára/megbeszélésre.

otthon szimulálod, megoldasz egy mintavizsgát/elmondod magadban az anyagot.
    utána elmész vizsgázni/prezentációra, és élesben előadod a tudásodat.

ugyanaz a stressz? ugyanolyan feszült vagy otthon, mint a helyszínen?

ööö..

nem.

igaz nem vagyok képzett pszichomókus, de szerintem ezzel a kísérlettel maximum azt tudják felmérni, hogy egy szimulált űrkísérletnél mennyire stresszesek az emberek.
  • 7th uwu
    LOL
    Szerinted ez nem megvalósíthatatlan?
  • 7th uwu
    Szerintem ez a biztonságérzet a kísérletek eredményét a biztonság javára befolyásolja.
    Az emberek sokkal fegyelmezettebbek ha tisztába vannak vele, hogy nem szabad hibázniuk, mert csak egyféle képen lehet biztonságban hazaérni: precízen végig kell csinálni.
  • wraithLord
    Jah, valaki felcsempészik az 5-6 személyes űrkabinba egy kolonizáló hajót.
    De végül is nincs rá szükség, vörös agyagból téglát égetnek, házakat építenek, bevetik a Marsot krumplival, és élvezik a napsütést és a jó levegőt. :)
  • karesz6
    Ez a kísérlet arra jó ahogy lentebb írták hogy kiderüljön a jelöltek lelkileg ki fogják e bírni egy nagyon fontos dologra viszont nem ad választ. Mi van ha a kedves felfedezők (ha a körülmények adottak vagy megteremthetők) nagy tisztelettel beintenek az anyabojgónak és megalapítják az "első marsi királyásgot"? Egyrészt ez az emberi természettel eléggé egybevágó lenne másrészt nem megvalósíthatatlan és még akár előnyökkel is járhat.
  • Dany007
    Egyetértek. Én is pont erre gondoltam.
    Elvégre ez egy pszichológiai kísérlet. Márpedig ezt pont agyonüti a tény, hogy a résztvevők tudják, hogy ez csak egy kísérlet és nem éles küldetés.
    Ahogy írtad is bármikor kiszállhatnak, nem eshet bajuk, nem halhatnak meg nincsenek fizikálisan több százezer km-re az otthontól és így tovább...
    És ez a biztonságtudat szerintem nem kis tényező az egész kísérletet figyelembe véve. Szerintem itt és ezért bukik az egész. Nem mondom, hogy nem ér semmit, de lényegében nem releváns egy valódi űrutazáshoz képest. Persze tapasztalatot gyűjteni jó, de a leglényegesebb kérdésekre ez nem ad valós választ.
  • NEXUS6
    Szerintem nem érzékenyebbek, csak nagyobb gáz ha nekik károsodnak a szaporító szerveik, hogy szakszerűen fejezzem ki magam.

Épp hogy a férfiaknál veszélyesebb, hiszen a herék gyakorlatilag testen kívül védtelenül vannak. A férfiak teljes sterilizációjának szerintem összehasonlíthatatlanul magasabba veszélye.
    Azonban egyetlen férfi is képes bármennyi nőt megtermékenyíteni. Egy nő viszont csak pár magzatot fog tudni a legjobb esetben is kihordani.
    Mondhatni, ha egyetlen férfi marad a világon akkor már biztos, hogy nem fog kihalni az emberiség.
    Ha csak egyetlen, vagy csak néhány nő, akkor viszont már igencsak valószínű a dolog.

Az oroszok anno ugyan úgy kiválogattak egy csapat csajszit az első repüléshez, mint ahogy egy csapat fószert. Azonban valahogy Tyereskova repülése nem sikerült valami jól és utána törölték a programot, meg vagy 2 évtizedig nő nem ment az űrbe.
  • Crane
    Ebben a cikkben lehet tájékozódni a témában: Szex az Antarktisztól a Marsig: miért küldjünk nőt az űrbe?

A cikkben szó esik arról is hogy egyenlőre miért nincsenek nők a Mars 500 programban.
  • teddybear
    Ha jól tudom, az oroszok ilyen stílusú kísérletet már végeztek, valamikor a hetvenes években.

Ami a nők mellőzését illeti, az főleg biológiai okokra vezethetők vissza. A nők ugyanis érzékenyebbek a sugárzásra, mint a férfiak. Ferihegyen is tilos a mikrohullámú tesztek közelében nőknek tartózkodni, nem véletlenül.

Ezen felül még ott van a nemek közötti pszichikai problémák is. Bár ilyen bevetésre nagyon fegyelmezett embereket kell kiválasztani, de hát mindenki tévedhet. És egy féltékenykedési rohamból eredő veszekedés akár az egész expedíció kudarcát okozhatja, vagy esetleg az űrutazók életét is veszélyeztetheti.
  • Skynet85
    Ha a csajok száma != a pasik számával még nagyobb a baj, sőt még ekkor is mert lehet sergej nője mindíg zöldebb(esetleg felzavarhatnak egy qrvát nah de ez még is csak egy űrutazás)... jobb az ha tisztában vannak a lehetőségeikkel marok marcsával és társával btw egy fontos dolog miatt nem elsz egy yilen teszt se mérvadó mivel tudatosan és tudat alatt is tisztában van a csóka azzal, hogy ha besokal kiveszik a kiséreltből, max nem kap gázsit a marson ez az opció nem igen adott...
  • NEXUS6
    Ez nem egészen pótszer. Csak nem ártana kideríteni azt, hogy ha elküldünk 6 asztronautát a Mars-ra, akkor azok nem késelik meg egymást útközben.
    Ha ez eddig nem lett volna tiszta számodra. Alapvetően egy pszichológiai kísérlet.
    De van olyan érzésem, hogy ha ez alapján lehet majd a kiválogatásnál teszteket felállítani, egy hosszútávú utazáshoz, a személyzet kiválogatására vonatkozóan, akkor ezzel a hsz.-szel gyak megbuktál.

Mellesleg ahogy tudom nincs közöttük csajszi. Az egész onnan eredhet, hogy a ruszkik meglehetős fenntartásokkal kezelik a gyengébbik nemet az űrutazásokkal kapcsolatban. Annak ellenére, hogy nem egy egészséges dolog másfél évig 6 kant összezárni szerintem az ő hozzáállásuk a helyes.
  • CybeRick
    emp már leírta amit én is gondolok :)
    Annyit tennék hozzá a cikkhez, hogy a valódi Mars utazás egy lényeges pontban különbözni fog ettől a szimulálttól.: Nincs, és várhatóan sokáig nem is lesz visszatérési lehetőség egy ilyen misszióról. Ezzel a majdani első "telepeseknek" is tisztában kell majd lenniük.
  • emp
    Szerintem van az a pillanat, amikor okosabb csendben maradni. Véleményem szerint számodra eljött ez a pillanat és sajnos nem ragadtad meg. legközelebb ne szalaszd el a lehetőséget!
  • globint
    Drága játék, és valójában csak pótszer, a valódi utazást próbálja helyettesíteni, olcsó hülyeséggel.
    Ha ez így megy, lesz itt a Marina árok felderítése New-York külterületén, csillagközi utazás Berlin mellet, stb.....