30
-
hangulati #30 kihagytam a „valo” szot a „falon” es az „ules” kozul. termeszetesen egybe is irhattam volna, mint osszetett szot, de megprobalom igy magyarazni a hibat. -
hangulati #29 ne mar. a "sziklauszo" en voltam eleddig. le is van fenykepezve. a sziklauszas egy regi sport, akor lett kitalalva, amikor a fenykepezogep. kulonosen a 90 fokban elforditott:) pont olyan, mint a falon ules. be is rakom a wikibe.:) -
Globalmaster #28 " "Az látványos lenne" - véli Gott, bár munkatársa, Bob Vanderbei szimulációi szerint a két bolygó még legalább 2,22 millió évig tovább folytatja az egymást követő keringését, így erre aligha kapunk választ. "
ÉN MEG FOGOM KAPNI A VÁLASZT. -
sempron07 #27 Még jó, hogy nem ellentétes irányban haladnak ugyan azon a pályán... :D -
#26 Akár a Naphoz... -
stremix #25 A bolygók elliptikus pályán keringnek a csillagaik körül. Szerintem 2 bolygó pályája ha ugyanabban a síkban van, akkor egy idő után összeütközhetnek. Bár gondolom itt arról van szó, hogy pl a 2 bolygó a csillag 2 ellentétes oldalán kering. Ha a mi Napunk másik oldalán is lenne egy másik bolygó, akkor azt sosem látnánk a Naptól. Csak az űrszondák láthatnák, jó nagy távolságból, de akár még el is titkolhatnák az emberiség elől, mert úgyse jönnénk rá. -
philcsy #24 "Tudod, hogy mennyivel megy a Föld?"
Mihez képest? -
thsanyi5 #23 Ha pár naponta kerülik meg a csillagukat akkor az a "kis" sebesség nem olyan kicsi. Minden bolygó gyorsan mozog. Milliárdnyi kilométereket tesznek meg csak mi nem vesszük észre hogy haladunk valamerre.
Vajon mennyire reális kijelenteni, hogy kevés van csak azért mert ez az első amit látunk? Tudtommal a naprendszerekben a bolygókat nem látják igazán jól a csillagászok. Még ha több galaxisra is látnak ott is inkább a csillagokat mert azok fényesek. Egy csillaghoz képest parányi bolygót észre se vesznek. Ha csak most vettek észre egyet még meglehet, hogy minden 10. rendszerben van. -
#22 Tudod, hogy mennyivel megy a Föld? Elég messze áll a nagyon lassútól. :) -
vasedeny2 #21 az egy pályán az kb azt jelentheti, hogy nem tudnak egymás mellett elmenni, összevonzanák egymást. tuti nem pontosan ugyanott, meg ugyanúgy -
matatom #20 Ha lassan ütköznek, akkor is rengeteg energia szabadul fel, mert a mozgási energia a tömegtől is függ, igaz a sebességtől négyzetesen. De gondolj csak bele, hogy két bolygó milyen tömeggel rendelkezik! Ez hatalmas tömeg szinte megállíthatatlan, ha pedig mégis megáll, mert mondjuk ütközik, őrületes energiát szabadít fel. Ha egy anorexiás jön neked az utcán, akkor észre sem veszed, de egy szumó birkózó, úgy fel lökne, hogy egyből rájönnél mennyire is számít a mozgási energiánál a tömeg, hát még ha futva jön.
Amúgy, ahogy közeledtek egymáshoz a gravitációs vonzás is folyamatosan gyorsította a két égitestet, szóval volt ott elég hővé alakuló energia olvadáshoz is meg gőzölgéshez is. -
Zolthen #19 Vajon jött annyira lassan, hogy poénból alá lehessen állni, és tolni? :) -
Annorax #18 Nem keringhet gyorsabban, ha egy pályán vannak! Ha gyorsabb lenne, akkor közelebb kellene legyen a csillaghoz. -
#17 Akkor csak a lökhárítójuk nyomódik meg egy picit. -
kisemlős #16 De akkor is, ha nagyon lassan ütköznek össze? -
#15 Olyan nem volt.
Amikor két ekkora objektum összeütközik, az annyi energia alakul át hővé, hogy jelentős részük megolvad. Aztán ez az olvadt kőzet a saját gravitációja és a forgása miatt geoid(lapított gömb) alakot vesz fel. -
teddybear #14 Hiányolom azt, hogy milyen messzi van hozzánk ez a rendszer.
Ami a két bolygót illeti, azok a keringési idejük alapján(9,8 nap) a "forró jupiter" kategóriába tartoznak, azaz lakhatatlanok. -
#13 Akkor éppen nem gömb, hanem gyűrű alakú volt. -
#12 Sziklaúszókat, lávamászókat, meg meteordzsámpingolós fószereket.
-
Rotyoka #11 Mér ha a közelünkben van akkor nekünk már nem teljesen mind1? -
karesz6 #10 Én azt nézném meg milyen lehetett amikor a hold még nem volt gömb alakú hanem csak "épp kiszakadt a földből".
-
bmw #9 Csak ne legyel a kozelukben.....
Amugy meg szerintem igy is biztos tok latvanyos lehet... -
Rotyoka #8 tök látványos lehet amikor össze ütköznek -
#7 "Vajon egy nap a KOI-730 együtt keringő bolygói is összeütköznek, egy holdat hozva létre?" - Vagy 2 holdat. :)
De ez elég hülye megfogalmazás, mert az ütközés terméke nem egy hold, hanem egy bolygó és a holdja... :) -
daninet #6 Érdekes elmélet, hogy valamikor a föld is párban volt, nem hallottam még. Bár elvileg akkor még nem alakult ki élet, meg úgy általában semmi, érdekes eljátszani a gondolattal, milyen lenne, ha most lenne a Földnek egy párja, gyakorlatilag ugyanazzal az éghajlattal. Lehetne újra háborúzni a terüketekért :D -
Pares #5 Érdekes látvány lehet! Kíváncsi vagyok, milyen extrémeket fedeznek majd még fel... -
sanyicks #4 és az a 60 fok véletlenül pont az egyik lagrange pont :) -
teddybear #3 Elég egy kisbolygós ütközés, hogy kibillenjen az egyik az egyensúlyi helyzetéből. Akkor meg még sokkal több ilyen aszteroida keringett a nap körül, mert a bolygóképződés még a kezdetén volt. -
Nailyenugysincs #2 Gondolom az egyik gyorsabban keringett mint a másik vagy vmi ilyesmi. -
#1 "egykor a Föld egy Mars méretű égitesttel közös pályán keringett, ami idővel neki ütközött bolygónknak..." Ha Lagrange-pontban keringtek, akkor hogy utkoztek ossze? :O