Lecseréli a Linuxot a német külügyminisztérium
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az nem úgy volt...
Elõbbieknek nyilván praktikusabb egy linux szerver, ingyenes és gyorsabb, de azért nemhiszem, hogy a Windows az annyira rossz lenne. Nem egy helyen láttam már rendszeresen menni, és rendszergazda ismerõseim se szidták eddig annyira, pedig van köztük is tapasztaltabb. Hülyesége minden rendszernek van.
Pontosabban milyen dolgok miatt szívtál?
@All: Azt hiszem mindenki egyetért abban hogy mindig elöször a célhoz kell szoftvert választani és ahhoz os-t/platformot. Meg lehet fordítani a sorrendet de akkor a szívásfaktor is emelkedik, függetlenül attól hogy az anyagi/szimpátia/hitbeli stb. érdekek merre húznak.
Ne feledjük, a szerver oldal a fenti példában is marad linuxos ;-)
Az nem úgy volt...
Persze tudom, hogy a windows licenc köteles, ugyanennyi virtuális gépet kell vennie a cégnek windows alatt is tesztelésre.
@Balumann:
Teljesen igazad van, az egyszerû embereknek nem kell X munkaasztal és más ablak környezet. De mi ezen az oldalon nem vagyunk egyszerû emberek, mi sok programmal dolgozunk egyszerre és szeretjük kipróbálni a dolgokat, hogy rájöjjünk hol tudjuk optimálisan kihasználni - nem igaz? ;) Én azért is megnézem õket, hogy lássam milyen filozófia van bennük, tetszett, hogy az ion3 például nem ablakokban dolgozott, hanem darabolta a képernyõt, az icewm pedig tökéletes volt vnc-re, hogy a telefonról lehessen vele vezérelni a gépet, sõt nyugdíjasnak aki életében 5 ikont használ, hiszen a konfigurátorban beállítom és õk nem tudják a dolgokat elmozgatni vagy letörölni.
@paraszgyerek:
Az természetes, hogy mentett hálózati tárhelyre dolgoznak a munkaállomások, ez nem így van minden cégnél? Egy normális cégnél a tervezõi gépet ami milliós érték, nem lehet mondjuk könyvelésre használni.
killall imagent
De ha leírnák ennyit, hogy sudo szerintem már nem tudna mit kezdeni vele és rohanna a google barátja után :D
Az nem úgy volt...
ez a gyarkolatban egy tervezõ cégnél minden alkalmazottnak plusz egy gép, valamint mindenkinek egy személyre szabott külön fileshare ahova a mentéseiket teszik, hogy ne kelljen minden kis módosítás miatt pendrive-ozni... el tudom képzelni mit szólna hozzá a cégtulaj...
" a többi elvétve használt program meg ha nem bonyolult megy a wine alatt, ha meg bonyolult akkor virtuális gép alatt."
Itt pölö az lehet érdekes, hogy ha a wine egy bugja miatt az éves jelentés a spéci programból generálva nem olyan számokat produkál amit kellene és emiatt jön egy csinos kis bünti az apeh-tõl, azt vajon tovább lehet-e számlázni a wine-nak...? Nem hinném - a spéci progi fejlesztõ pedig mosná a kezét, mivel win != win.
Ha pedig virtuális gép kell akkor már ugyanott vagyunk mint a natív telepítésnél ahogy az elõbb elhangzott.
Az nem úgy volt...
Egyébként Windowshoz is le lehet szedni olyan alkalmazást, ami több virtuális asztalt ad, bár én nekem még Windowson valahogy sosem hiányzott.
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Igaz, nem nekem írtad, de én a két tervezõ programra vennék egy windowsos munkaállomást, amit másra tilos lenne használni, a többi elvétve használt program meg ha nem bonyolult megy a wine alatt, ha meg bonyolult akkor virtuális gép alatt.
Ez a windowsos program linux alatti futtatása probléma szerintem nagyon eltúlzott dolog, programozás mellett grafikával és videókkal is foglalkozom, hobbiból fotózással és 3d-vel mind linux alatt, de az egyetlen dolog amire tartok 5 virtuális windowst az a különbözõ Internet Explorerek emulálása a munka miatt, átlag havi 5 percben, aztán persze mindegyik virtuális windows egy idõ után garantáltan kifekszik víruskeresõ nélkül, vagy ha fõnököm megkér, hogy próbáljam ki neki az egyik programot a linuxon amit nem mer föltenni a sajátjára.
Ja igaz, van windows a laptopomon, azzal jött, csak elfelejtettem. Néha frissítek telefon firmware-t vele :) Tényleg és fél éve vettünk egy müzlit és volt benne egy tûzoltó repülõgépes program, betettük a kislányomnak :) Bár ennél még a zx spektrum emulátort is többet használtuk. Nekünk inkább a flash játékok válnak be, van belõlük 1 millió a neten, és nem kell õket installálni, ez a jövõ.
A vezetés pedig nemcsak a szoftver beszerzési költségét láthja hanem a változás utáni állásidõt is, ami nagyságrendekkel is nagyobb lehet a szoftver beszerzési költségétõl...
Az nem úgy volt...
Nem találta meg a titkárnõ egybõl a pasziánszt.
Amikor megtalálta, akkor meg nem tetszett neki a kártyák hátlapja.
Hermann felsõvezetõ úrnak pedig fontos Frau Jude véleménye.
Amiga 1200 030/882/40, 32MB Playstation 2, Playstation 3 AMD Athlon 64 X2 [email protected], 2GB DRR2/800, Sapphire HD4830@780Mhz 512MB, BENQ G2400W TFT
ASD :ASD Hol dolgozol?
Légyszíves akkor ajánlj nekem linuxra AUTOCAD, ARCHICAD programot, KönyvCalc-nak megfelelõ kamara által elfogadott rezsióradíjjakat tartalmazó költségvetés készítõ, anyagkiíró programot, hõveszteség számításhoz szükséges programot, szivattyúk kiválasztásához programot, és írd meg a nagy cégeknek, buderus, vaillant, danfoss, kampman, wilo,...endless, általad facebookozó játék cégeknek nevezett vállalatoknak, hogy linuxra is tegyék elérhetõvé programjaikat.
Köszi.
Tisztelet a kivételnek.
A vezetõk termeltetni akarnak, a dolgozók pedig termelni. Õket nem érdekli hogy windows, linux vagy akármi... Azok az alkalmazások fussanak amiket megszoktak.
És biza ezt a micro$oft nagyon is jól tudja és tesz is arról, hogy az alternatív lehetõségeket ellehetetlenítse.
Sajnos az iparban vannak szabványok.. doc, xls, ppt, dwg, stb...
10 év alatt amit sikerült elérnem, alternatív böngészõ és a levelezõ rendszer használata. A többi pedig nem a dolgozón vagy a vezetésen múlott, hanem a követelményeken, a partnereken.
Nagyon szorítottam a németeknek, mert ha a német iparban megveti a lábát akkor van esély, de így... sajnos én szinte biztos, hogy nem érem meg...
www.vvh.hu Vagány Vértesi Hegyivadászok COD2 és COD4
@Darth Dave: Nem értem miért lenne rémálom egy hálózati meghajtó, ahogy windows alatt van a my network places, itt van a network, bármilyen file managerben, igaz, nem "G:" lesz a neve, hanem a meghajtó saját neve.
Szerintem te se legyél cégvezetõ... :)
Miért is lenne jó, ha pl. a legjobb munkaerõd otthagyna a francba, mert gagyi, rendszert teszel a keze alá és nem tud normálisan dolgozni? Megspórolod a 20 ezer forintos windows oem árát, meg a 40 ezer forintos office-t? Bravó. Ezt gyakran 2 hét alatt kitermeli profitban beosztott... De valószinûleg az utolsó Marika is kitermeli 4 hónap alatt és nem kell 4 havonta újat venni.
De próbálkozni nyugodtan lehet, szép pénzeket lehet kaszálni a migráláson és utána a káosz visszaállitásán is, a mi cégünk ezzel is foglalkozik :)
Amúgy teljes mértékben megértem õket. Az egyszeri usernek - sõt még a nem egyszerinek is - fontos, hogy nem hasonló hanem lehetõleg ugyanaz a kép fogadja. Windows után Linuxot használni elég nagy szenvedés lehet. Meg valszeg fordítva is így van.
Ha össze lehet spórolni a cégvezetésnek SW-bõl az új A6-ost és az év végi bónuszt, akkor erõltetni fogják.
Nem tudom minek erõltetik a Linux klienseket, 10 éve is 1%-on voltak, mint most <#idiota>#idiota>
Amúgy meg hogy a linux másként kezeli a partíciókat,+ más elgondolással vannak megoldva, az nem olyan nagy probléma , és egyes estekben jobb is.
Pl: Egy fasza sport autó után egy fasza kamion is furcsa,az a sok kütyü a mûszerfalon elég ijesztõ, de csak ki kell is meri, nem pedig leszarozni. Az nem a kamion hibája hanem , hogy te a sport autóhoz szoktál.
A Linux nagyszerûen teljesít különbözõ kiszolgálók esetében (webszerver, fájlkiszolgáló), bizonyos eszközökön eszközökön (router, mobil, tv). Asztali rendszerek esetében viszont sajnos le van maradva a Windowshoz képest, nagyon sok mindent nem lehet grafikus felületen beállítani, sok eszközt nem támogat 100% -osan, játékosoknak nincs directx (Wine sajnos hol mûködik, hol nem, ha mûködik is általában jóval gyatrábban, mint Windowson), éshát amit írtak, hogy a szoftverkínálat is nagyon hiányos.
Netbookomon nálam is mûködött minden vezérlõgomb, a wifi is mûködött, csak éppenséggel a visszakapcsolás után már "Device is not ready" volt, cska akkor mûködött, ha induláskor már be volt kapcsolva a wifi. A megoldást néhány óra böngészés után megtaláltam, bele kellett írni a /etc/default/grub -ba valami acpi -s sort, természetesen terminálból megnyitva, hogy legyen jogosultság elmenteni. Asztali gépemen mint említettem, a hang nem mûködik úgy, ahogy szeretném, az ubis topikban is kértem már 2-3x segítséget, de nem tudtak benne segíteni.
Én sem vagyok egyébként linux ellenes, írtam is pár hsz-el korábban, hogy rokonomnak Debiant telepítettem fel a gépére (ubuntu sajnos lassú volt), mivel elsõ sorban tényleg csak olyan dolgokra használnák, amikre megfelelõ (netezés, kép és videó nézegetés, képek gyûjtése vagy mi, meg a gyerekek játékra (leginkább flash játékok, meg jópár linuxos játék + wine-al Jazz Jackrabbit 2, Bomberman, Frog running, ilyenek). Ma beszéltem vele, és meglepetésre nagyon tetszik nekik (sokat nyúzták és eddig minden mûködik rendesen). Laptopjukon egyébként Win7 van, és az gyorsabb gép is, úgyhogy azt azért nem mondanám, hogy meglennének windows nélkül.
Tény, hogy korai lenne temetni a rendszert, mert az elmúlt években nagyon sokat fejlõdött, és az a legjobb (pontosabban más nem is nagyon van) INGYENES alternatíva. A támogatottságuk biztos, hogy csak növekedni fog, és egyre egyszerûfelhasználóbarátabb lesz. De ez sajnos nem most van.
Kb az addig tartó idõszakról is volt szó. Mire behozta a Linux az ilyen irányú hátrányait, addigra már a Windows is orvosolta az XP-vel a stabilitási problémáit.
Jelenleg meg, ahogy írták, az alkalmazások területén annyira a Windows dominál, hogy sokszor vagy nem is lehet váltani, vagy nem érdemes. Sokat változna a helyzet, ha a nyílt szabványok elterjednének. Akkor tényleg kevésbé számítana, hogy mivel nyitod meg a doksit.
Balumann: akkor kell újraindítani, ha a kernel frissült. Van mindenféle média gombbal teli billentyûzetem és minden alapból megy, más kérdés, hogy csak a hangerõ szabályozó forgatógombot használom.
Egyébként az a véleményem, hogy hülyeség azon vitatkozni, hogy jobb-e a windows vagy a linux. Én a linuxon csinálok meg mindent, ez a munkám, a másik profi meg windowson, csak gyerekek akik nem is tudják használni vitatkoznak azon, hogy photoshop nélkül nincs élet, miközben más a gimpet profi szinten használja, és egyáltalán fogalmunk sincs milyen sokkal komolyabb alkalmazások léteznek akár linuxon akár windowson.
Olyan mondjuk még nem volt, hogy egyszerû frissítés elrontott volna valamit. Egyébként frissítés után igen gyakori, hogy újraindítást kér, tehát ez egyáltalán nem a Microsoft "specialiítása" (azthiszem sanyicks írta).
Azért azt kéne megérteni, hogy nem a linuxot akarjuk leváltani Windowszal hanem fordítva. Tehát most van 90%+ részesedése valaminek (ergo ennyien használják) és utána egy tökmást akarsz alárakni.
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Nem fogunk közös nevezõre jutni én most is azzal foglalkozom hogy kkv-knak (többnyire) adunk supportot, rendszert építünk, telepítünk, pályázatot intézünk stb stb. Ha neked ezek nem nyomós érvek amiket leírtam akkor nem tudok rá mit mondani, valamiért azért érdekes módon a számok engem igazolnak, összeesküvés elmélet nélkül is. Hidd el nagyon sok cég happy lenne ha a költségeket ingyenes szintig (de akár százalékosan kimutatható módon is) csökkenteni tudná, de egyelõre ez nem megy. Amint meg tudják tenni mi leszünk az elsõk akik ehhez supportot és bevezetést fognak nyújtani abban biztos lehetsz :)
Sanyix: míg a könyvelõ szoftverek 95%-a csak windóz alatt fut, sztem ne firtasd, hogy megfelel irodai munkára a linux. Mert nem, nem felel meg. Hiába fut emuláció alatt linuxon is ugyanúgy, majd biztos szivatják magukat ezzel. Feldobnak egy wint, meg a szoftvert és fut. Kész. Ennyi a történet. Windózos szoftvert mindenki gyárt, mindenféle célra, linuxosat meg kevés cég azt is ugye sokkal szûkebb piacra. Ezek mellet linux elõretörést szeretnél? Sokminden lenne jobb linux alatt aláírom. Akár az irodai munka is jobb lehetne. Lehet. De könyörgöm, ez picit többrõl szól minthogy te bebizonyítod, hogy egy HP irodistának elég egy OO.
ez a dev meg a többi ugyan olyan mitn windowsnál a c meg d meg akármi..."
7 év Windowsozás után ez annyira nem volt egyértelmû, hogy mik ezek a jelölések, mit keres a /dev/ -en belül és hogy mi melyik. Ahhoz szoktam, hogy mindegiyk vinyónak/partíciónak külön betüjele van, és azon belül van egy helye, ahhoz meg kellett olvasgatnom egy keveset, hogy megértsem. Engem érdekelt, és utánanéztem, megtanultam használni Linuxot is. De én informatikusnak is készülök. Itt a probléma, hogy nem tudjátok megérteni, mi nehéz egy felhasználónak (pláne ha az Windowshoz van hozzászokva).
"Ami egy felhasználóbarát linuxon nem next next (restart ritka linuxon, az wines örökség :D), az vinfoson sem valószínû hogy paranccsor mentes :))
Nekem 5 éve egyszer kellett telepítenem forrásból, de azóta már nincs szükség erre.
És akkor a vindóz particionálásnál nem akadtál el? :D nagyon sántít a dolog."
Windowson én egyetlen egy esetet tudok, amit parancssorban kell megoldani, a MBR visszaállítása, miután valamelyik linux telepítõje elcseszi a partíciókat, és nem indul el a Windows (Ubuntunál nem volt ilyen gond, csak Debian és PuppyLinux után). Nem, Windows particionálásnál nem akadtam el, pontosan láttam hogy melyik partíció melyik, nem dob ki hibával, hogy nincs cserehely (igen, már tudom, hogy hogy kell létrehzni, és utólag valóban nem nehéz...), nem kérdezett olyat, hogy a különbözõ partíciókat hova akarom behelyezni.
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Nagy igazság: "A diploma a lényeg, nem a tudás" Aki darabolva tölt fel torrentet az egy hülye köcsög :)
Az ótlóknak mi köze az ofiszhoz? Az most benne van?
Amúgy a minden nagy cég, és alapkövetelmény túlzás... én egy nagy multi cégnél dolgoztam és sehol sem volt ótlók használat a környékemen a fejlesztõi részlegen, sõt a belsõ kommunikációnak sem volt köze ótlókhoz, lehet hogy a bullshitter mánágereknél volt, de megint csak a userek egy elenyészõ része a cégen belül.
Szóval még mindig várom az épkézláb példákat miért kell feltétlenül ofisz a userek 5%-nál több embernek.
Amúgy ugyan az a helyzet mint az IE-vel.
A 8 500x jobb meg biztonságosabb mint a 6 de mit használnak mindenhol? 5-6.... Na errõl ennyit
Ezzel bizonyosodik, hogy a Linux fényévekkel jobb mint a Windows (nemis beszélve arról hogy windóz mennyi mindent nyúlt és nyúlt le a linuxtól), csak az átlag ember képtelen belátni, illetve a szoftvergyártók (õk mondjuk érthetõek mert oda mennek ahol sok a user)
1, Adott cégnél marketing és elszámolás osztályon használtak xls-eket elég keményen makrózva, úgy hogy kb 15 xls hivatkozott egymásra, és adott át adatot egymásnak. Ettõl OO teljesen kifeküdt, csak hibákat dobált.
2, Mint már írtam a CRM rendszerek 99,9%-a Outlookkal tökéletesen együttmûködik OO-val nem.
Mi egy bevezetésnél ezekbe futottunk bele kb 2 évvel ezelõtt, azóta nem is próbálkoztunk vele, de ha ezeket nem tudja akkor alapból kiesik a rostán, mert mint írtam ez kb alapkövetelmény minden nagyobb cégnél.
És mondom ezt úgy hogy a netbookomon OO-t használok én is.
Bár neked szerintem úgyis mind1, mindenki hülye aki Microsoft alkalmazásokkal dolgozik, meg azt mondja, hogy arra van szüksége bárkinek is...