174
  • paraszgyerek
    #174
    z5oTtu - Balumann leírta a lényeget. Nagyvállalati környezetben az ActiveSync, Active directory és társai azért elég jók és az Exchange is elég jól muzsikál a 2k7 óta. A "frontvonalra" pedig inkább vmilyen *nix alapú megoldás szokott szóba jönni, pl ironport. Ezért is mondom hogy nem szimpátia/hit/anyagi kérdés a dolog.
  • Balumann
    #173
    Én több helyen is azt láttam, hogy van linuxos szerver is (webkiszolgáló, adatbázis, fájlszerver, tűzfal, domain irányítás, biztonsági mentések célból) és Windows is (active directory, group policy, ISA tűzfal, felhasználók kezelése és ellenőrzése céljából).
    Előbbieknek nyilván praktikusabb egy linux szerver, ingyenes és gyorsabb, de azért nemhiszem, hogy a Windows az annyira rossz lenne. Nem egy helyen láttam már rendszeresen menni, és rendszergazda ismerőseim se szidták eddig annyira, pedig van köztük is tapasztaltabb. Hülyesége minden rendszernek van.

    Pontosabban milyen dolgok miatt szívtál?
  • z5oTtu
    #172
    Hat igen szerverekre nagyon nem valo win. A palyafutasom alatt, valahogy a legtobbet win-el kapcsolatos dolgok miatt szivtam. Tartom magam regi meggyozodesemhez, hogy mindent arra hasznaljunk amire valo. A windoz jo jatszani meg office-t nyomkodni, a Unixok meg oda ahol fontos a megbizhatosag es az allando mukodeskepesseg, a realtime rendszereknel ugye a windows szoba sem johet :). Tapasztalatom szerint macosx-el van a legkevesebb baj, minden szinten. Amiota mac-et hasznalok tudok csak a munkara es a kreativitasra koncentralni. Tudom offtopoc kicsit, dehat itt mar volt helyesiras tema is :D
  • Rotyoka
    #171
    Hát még jó, ha nem akarnak kékhalált kapni 2 naponta :D
  • paraszgyerek
    #170
    @sedward: Tiszta sor, kicsit túlrövidítettem magam - a lényeg, hogy a plusz gépen kívül plusz megoldás is kell a hálózati elérésre a több platform miatt, de a probléma valóban nem is itt jelentkezik.

    @All: Azt hiszem mindenki egyetért abban hogy mindig elöször a célhoz kell szoftvert választani és ahhoz os-t/platformot. Meg lehet fordítani a sorrendet de akkor a szívásfaktor is emelkedik, függetlenül attól hogy az anyagi/szimpátia/hitbeli stb. érdekek merre húznak.

    Ne feledjük, a szerver oldal a fenti példában is marad linuxos ;-)
  • sedward
    #169
    @narumon:
    Persze tudom, hogy a windows licenc köteles, ugyanennyi virtuális gépet kell vennie a cégnek windows alatt is tesztelésre.

    @Balumann:
    Teljesen igazad van, az egyszerű embereknek nem kell X munkaasztal és más ablak környezet. De mi ezen az oldalon nem vagyunk egyszerű emberek, mi sok programmal dolgozunk egyszerre és szeretjük kipróbálni a dolgokat, hogy rájöjjünk hol tudjuk optimálisan kihasználni - nem igaz? ;) Én azért is megnézem őket, hogy lássam milyen filozófia van bennük, tetszett, hogy az ion3 például nem ablakokban dolgozott, hanem darabolta a képernyőt, az icewm pedig tökéletes volt vnc-re, hogy a telefonról lehessen vele vezérelni a gépet, sőt nyugdíjasnak aki életében 5 ikont használ, hiszen a konfigurátorban beállítom és ők nem tudják a dolgokat elmozgatni vagy letörölni.

    @paraszgyerek:
    Az természetes, hogy mentett hálózati tárhelyre dolgoznak a munkaállomások, ez nem így van minden cégnél? Egy normális cégnél a tervezői gépet ami milliós érték, nem lehet mondjuk könyvelésre használni.
  • hurkaur
    #168
    A wine nem éppen így működik ,de többnyire igazad van. olyan gépekre ,ahol ipari munka folyik (autocad, photoshop) oda tényleg alkalmatlan a linux (nincs natív verzió -> nem használják -> nem is fognak rá írni -> sadpanda:( ).
  • Rotyoka
    #167
    Egy két ember olyanokra hivatkozik, hogy ő bezony IT supportos meg ilyen olyan programozó meg ilyen olyan rendszergizda.

    De ha leírnák ennyit, hogy sudo szerintem már nem tudna mit kezdeni vele és rohanna a google barátja után :D
  • paraszgyerek
    #166
    Hibajavítás az előzőhöz: win != wine :-)
  • paraszgyerek
    #165
    "a két tervező programra vennék egy windowsos munkaállomást, amit másra tilos lenne használni"

    ez a gyarkolatban egy tervező cégnél minden alkalmazottnak plusz egy gép, valamint mindenkinek egy személyre szabott külön fileshare ahova a mentéseiket teszik, hogy ne kelljen minden kis módosítás miatt pendrive-ozni... el tudom képzelni mit szólna hozzá a cégtulaj...

    " a többi elvétve használt program meg ha nem bonyolult megy a wine alatt, ha meg bonyolult akkor virtuális gép alatt."

    Itt pölö az lehet érdekes, hogy ha a wine egy bugja miatt az éves jelentés a spéci programból generálva nem olyan számokat produkál amit kellene és emiatt jön egy csinos kis bünti az apeh-től, azt vajon tovább lehet-e számlázni a wine-nak...? Nem hinném - a spéci progi fejlesztő pedig mosná a kezét, mivel win != win.

    Ha pedig virtuális gép kell akkor már ugyanott vagyunk mint a natív telepítésnél ahogy az előbb elhangzott.
  • Balumann
    #164
    Nekem is nagyon tetszik az, hogy linuxoknál ennyi féle ablakkezelőből lehet választani, kinézetben és kezelhetőségben is rendkívül jól testreszabható, szebb is, nameg a több munkaasztal is (L). De ez egyben hátrány is, az emberek többsége nem fog nekiállni beállítgatni, nem fog örülni annak, hogy ennyi féle témakezelő van és mindegyiknél eltérő helyen vannak a dolgok, sőt más kezelők is vannak pl. KDE -hez vagy Gnomehoz. A Windows nem rendszergazdának pont azért jó, mert van egy alapból szép aero felület, a rendszer kezelése lényegesen nem változott, aki egy XP -t be tudott állítani, az Win7 -et is simán be fog tudni, nem kell időnként leírásoknál sem arra figyelni, hogy KDE esetén ezt, Gnome esetén azt kell beírni. Az XFCE4 meg LXDE ablakkezelő meg nagyon béna és bugos, de azért marhajó hogy van, lehet szívni velük. (legalábbis Debian/Ubuntu disztrókon).

    Egyébként Windowshoz is le lehet szedni olyan alkalmazást, ami több virtuális asztalt ad, bár én nekem még Windowson valahogy sosem hiányzott.
  • narumon
    #163
    De ugye azt tudod, hogy ha egy virtuális gépre windowst telepítesz akkor az licensz köteles? Ergo ugyanott vagy mintha megvetted volna és azt használnád.
  • immovable
    #162
    Az ő látszólag nagyképű és sarkított példájára tökéletesen megfelel a válaszom.:)
  • sedward
    #161
    "ajánlj nekem linuxra AUTOCAD, ARCHICAD programot, KönyvCalc-nak megfelelő kamara által elfogadott rezsióradíjjakat tartalmazó költségvetés készítő, anyagkiíró programot, hőveszteség számításhoz szükséges programot, szivattyúk kiválasztásához programot"
    Igaz, nem nekem írtad, de én a két tervező programra vennék egy windowsos munkaállomást, amit másra tilos lenne használni, a többi elvétve használt program meg ha nem bonyolult megy a wine alatt, ha meg bonyolult akkor virtuális gép alatt.

    Ez a windowsos program linux alatti futtatása probléma szerintem nagyon eltúlzott dolog, programozás mellett grafikával és videókkal is foglalkozom, hobbiból fotózással és 3d-vel mind linux alatt, de az egyetlen dolog amire tartok 5 virtuális windowst az a különböző Internet Explorerek emulálása a munka miatt, átlag havi 5 percben, aztán persze mindegyik virtuális windows egy idő után garantáltan kifekszik víruskereső nélkül, vagy ha főnököm megkér, hogy próbáljam ki neki az egyik programot a linuxon amit nem mer föltenni a sajátjára.

    Ja igaz, van windows a laptopomon, azzal jött, csak elfelejtettem. Néha frissítek telefon firmware-t vele :) Tényleg és fél éve vettünk egy müzlit és volt benne egy tűzoltó repülőgépes program, betettük a kislányomnak :) Bár ennél még a zx spektrum emulátort is többet használtuk. Nekünk inkább a flash játékok válnak be, van belőlük 1 millió a neten, és nem kell őket installálni, ez a jövő.
  • paraszgyerek
    #160
    Az alkalmazottaktól nem várható el hogy guglizzanak, hekkeljenek és nem lesznek boldogabbak ha nyolcféle desktop manager közül választhatnak, egyet szeretnének ami rendesen működik. ( és nem kell ötpercenként zargatni a kockafejet hogy konvertálja már át/vissza ezt vagy azt a doksit vagy exceltáblát hogy olvasható legyen, lehessen rendesen kinyomtatni stb...)

    A vezetés pedig nemcsak a szoftver beszerzési költségét láthja hanem a változás utáni állásidőt is, ami nagyságrendekkel is nagyobb lehet a szoftver beszerzési költségétől...


  • Dzson
    #159
    "A munkatársak azonban idegenkedtek az új szoftvertől és többségük inkább a Windowst használja."

    Nem találta meg a titkárnő egyből a pasziánszt.
    Amikor megtalálta, akkor meg nem tetszett neki a kártyák hátlapja.
    Hermann felsővezető úrnak pedig fontos Frau Jude véleménye.
  • immovable
    #158
    Egy olyan cégnél, ahol termelés folyik, nem kell windows. Olyan cégnek kell windows, ahol facebook, msn, meg játék folyik munkaidőben.

    ASD :ASD Hol dolgozol?

    Légyszíves akkor ajánlj nekem linuxra AUTOCAD, ARCHICAD programot, KönyvCalc-nak megfelelő kamara által elfogadott rezsióradíjjakat tartalmazó költségvetés készítő, anyagkiíró programot, hőveszteség számításhoz szükséges programot, szivattyúk kiválasztásához programot, és írd meg a nagy cégeknek, buderus, vaillant, danfoss, kampman, wilo,...endless, általad facebookozó játék cégeknek nevezett vállalatoknak, hogy linuxra is tegyék elérhetővé programjaikat.

    Köszi.
  • paksi
    #157
    Ma nem az a kérdés, hogy mennyibe kerül, hanem mennyit hoz. A vállalati szférában uralkodó viszonyokhoz sajnos nem sok köze van az ittlévő tagoknak.
    Tisztelet a kivételnek.
    A vezetők termeltetni akarnak, a dolgozók pedig termelni. Őket nem érdekli hogy windows, linux vagy akármi... Azok az alkalmazások fussanak amiket megszoktak.
    És biza ezt a micro$oft nagyon is jól tudja és tesz is arról, hogy az alternatív lehetőségeket ellehetetlenítse.
    Sajnos az iparban vannak szabványok.. doc, xls, ppt, dwg, stb...
    10 év alatt amit sikerült elérnem, alternatív böngésző és a levelező rendszer használata. A többi pedig nem a dolgozón vagy a vezetésen múlott, hanem a követelményeken, a partnereken.
    Nagyon szorítottam a németeknek, mert ha a német iparban megveti a lábát akkor van esély, de így... sajnos én szinte biztos, hogy nem érem meg...
  • sedward
    #156
    @Balumann: Én úgy látom, hogy a Linux mindig kicsivel jobb lesz ugyan, de már olyan 5-6 éve jobb mint a windows. Egy KDE asztal lehetőségei össze sem hasonlíthatóak a windows kevéske lehetőségével, és a gnome+compizból is sokat ki lehet hozni ha valaki a retardált registry kezelést szereti. DE. A fejlődés nem teljesen egyértelmű, mert amíg egy uhu linuxon 5 éve párhuzamosan akár 5 asztal környezet közül választhattál ha csak simán felinstalláltad őket, és a játéknak könnyen egy külön x szervert nyithattál egyszerűen (hogy közben visszaváltva skype-zhettél ha volt egy hívás majd vissza a játékba), addig ezek most csak nagyon sok beállítás árán érhetőek el. Másfelől egy (*)ubuntu sajnos össze van dobva, csak nyugdíjasnak való aki megelégszik az alap beállításokkal, vagy profinak aki amúgy is képes rendszert varázsolni belőle. Én mondjuk nem tudom elképzelni a munkát a nyolc desktop és az ezernyi csak linux adta lehetőség nélkül, viszont víruskeresőkkel, gyenge ablakkezelővel. De én tudom, hogy csak linux kompatibilis nyomtatót, tévékártyát, rajztáblát, webkamerát veszek. Temetni? Ez rossz vicc :) Viszont úgy gondolom pár év múlva az átlagnál lemossa az android mindkét rendszert, a windows-t is és a linuxot is, túl bonyolultak lettek.

    @Darth Dave: Nem értem miért lenne rémálom egy hálózati meghajtó, ahogy windows alatt van a my network places, itt van a network, bármilyen file managerben, igaz, nem "G:" lesz a neve, hanem a meghajtó saját neve.
  • Kheller
    #155
    "akkor megszoksz vagy megszöksz alapon kéne ügyködni:)"

    Szerintem te se legyél cégvezető... :)
    Miért is lenne jó, ha pl. a legjobb munkaerőd otthagyna a francba, mert gagyi, rendszert teszel a keze alá és nem tud normálisan dolgozni? Megspórolod a 20 ezer forintos windows oem árát, meg a 40 ezer forintos office-t? Bravó. Ezt gyakran 2 hét alatt kitermeli profitban beosztott... De valószinűleg az utolsó Marika is kitermeli 4 hónap alatt és nem kell 4 havonta újat venni.

    De próbálkozni nyugodtan lehet, szép pénzeket lehet kaszálni a migráláson és utána a káosz visszaállitásán is, a mi cégünk ezzel is foglalkozik :)
  • Kheller
    #154
    Az a baj, hogy amint a fenti - és még jópár - példa mutatja, nagyon nem lehet összespórolni linuxon az A6-ot, de még egy suzukit sem, inkább viszi a pénzt. A userek pedig sugárban hánynak tőle, akadályozza őket a munkában, az pedig a legtöbb munkahelyen veszteséget okoz...
  • opeca
    #153
    Ez a gond, a büdös userek kapnak választást, csak Linux kéne nekik aztán akkor megszoksz vagy megszöksz alapon kéne ügyködni:)

    Amúgy teljes mértékben megértem őket. Az egyszeri usernek - sőt még a nem egyszerinek is - fontos, hogy nem hasonló hanem lehetőleg ugyanaz a kép fogadja. Windows után Linuxot használni elég nagy szenvedés lehet. Meg valszeg fordítva is így van.
  • evetke007
    #152
    Ha te tényleg szápportos lennél akkor nem kérdeznél ilyet, tudnád magadtól is, hogy a PÉNZ miatt...
    Ha össze lehet spórolni a cégvezetésnek SW-ből az új A6-ost és az év végi bónuszt, akkor erőltetni fogják.
  • Darth Dave
    #151
    Mint IT Supportos tudom, hogy egy átlag felhasználónak bármelyik Linux disztribúció egy rémálom. Marika, akinek nehézséget jelent egy e-mail elküldése is sokkot fog kapni, ha Linux alatt csatlakoztatni kell egy hálózati meghajtót, stb. Én egyáltalán nem csodálkozom.

    Nem tudom minek erőltetik a Linux klienseket, 10 éve is 1%-on voltak, mint most
  • DukeHT
    #150
    Ez az egész a 21-es csapdája, azért nem használjuk, mert nincs rá szoftver - azért nem fejlesztünk rá szoftvert, mert nem használják. Az egész az Ms bebetonozott monopol helyzetéről szól, amit csak nagy tenni akarással, és(vagy) esetleg állami kényszerrel lehetne megváltoztatni.

    Amúgy meg hogy a linux másként kezeli a partíciókat,+ más elgondolással vannak megoldva, az nem olyan nagy probléma , és egyes estekben jobb is.
    Pl: Egy fasza sport autó után egy fasza kamion is furcsa,az a sok kütyü a műszerfalon elég ijesztő, de csak ki kell is meri, nem pedig leszarozni. Az nem a kamion hibája hanem , hogy te a sport autóhoz szoktál.
  • Balumann
    #149
    Én nem tartom hülyeségnek vitatkozni azon, hogy bizonyos esetekben melyik a jobb. Nyilván a kérdés bonyolultabb, ha azt is nézzük, hogy a Linux a Windowsal ellentétben ingyenes és nyílt rendszer.
    A Linux nagyszerűen teljesít különböző kiszolgálók esetében (webszerver, fájlkiszolgáló), bizonyos eszközökön eszközökön (router, mobil, tv). Asztali rendszerek esetében viszont sajnos le van maradva a Windowshoz képest, nagyon sok mindent nem lehet grafikus felületen beállítani, sok eszközt nem támogat 100% -osan, játékosoknak nincs directx (Wine sajnos hol működik, hol nem, ha működik is általában jóval gyatrábban, mint Windowson), éshát amit írtak, hogy a szoftverkínálat is nagyon hiányos.

    Netbookomon nálam is működött minden vezérlőgomb, a wifi is működött, csak éppenséggel a visszakapcsolás után már "Device is not ready" volt, cska akkor működött, ha induláskor már be volt kapcsolva a wifi. A megoldást néhány óra böngészés után megtaláltam, bele kellett írni a /etc/default/grub -ba valami acpi -s sort, természetesen terminálból megnyitva, hogy legyen jogosultság elmenteni. Asztali gépemen mint említettem, a hang nem működik úgy, ahogy szeretném, az ubis topikban is kértem már 2-3x segítséget, de nem tudtak benne segíteni.

    Én sem vagyok egyébként linux ellenes, írtam is pár hsz-el korábban, hogy rokonomnak Debiant telepítettem fel a gépére (ubuntu sajnos lassú volt), mivel első sorban tényleg csak olyan dolgokra használnák, amikre megfelelő (netezés, kép és videó nézegetés, képek gyűjtése vagy mi, meg a gyerekek játékra (leginkább flash játékok, meg jópár linuxos játék + wine-al Jazz Jackrabbit 2, Bomberman, Frog running, ilyenek). Ma beszéltem vele, és meglepetésre nagyon tetszik nekik (sokat nyúzták és eddig minden működik rendesen). Laptopjukon egyébként Win7 van, és az gyorsabb gép is, úgyhogy azt azért nem mondanám, hogy meglennének windows nélkül.

    Tény, hogy korai lenne temetni a rendszert, mert az elmúlt években nagyon sokat fejlődött, és az a legjobb (pontosabban más nem is nagyon van) INGYENES alternatíva. A támogatottságuk biztos, hogy csak növekedni fog, és egyre egyszerűfelhasználóbarátabb lesz. De ez sajnos nem most van.
  • Alfa Of NS
    #148
    "Ez még úgy a 2004-es időkben igaz is volt"

    Kb az addig tartó időszakról is volt szó. Mire behozta a Linux az ilyen irányú hátrányait, addigra már a Windows is orvosolta az XP-vel a stabilitási problémáit.

    Jelenleg meg, ahogy írták, az alkalmazások területén annyira a Windows dominál, hogy sokszor vagy nem is lehet váltani, vagy nem érdemes. Sokat változna a helyzet, ha a nyílt szabványok elterjednének. Akkor tényleg kevésbé számítana, hogy mivel nyitod meg a doksit.
  • sedward
    #147
    Hello mindenkinek, azt hiszem ezt a hírt olvastam valahol már hónapokkal korábban, csak nem ilyen mikroszoft által pénzelt változatban. Úgy rémlik, hogy az volt a probléma, hogy amíg egy hivatalban adminisztrálhatóak a gépek és a garantáltan működő megoldást választják, ez nem igaz a világon elszórt külképviseletekre, ahol mindenféle hardvert beszereznek és a helyi megoldásokkal is kompatibilisnek kell lennie, tehát néha egy kongói,ománi vagy bangladesi szoftvert kell használni.

    Balumann: akkor kell újraindítani, ha a kernel frissült. Van mindenféle média gombbal teli billentyűzetem és minden alapból megy, más kérdés, hogy csak a hangerő szabályozó forgatógombot használom.

    Egyébként az a véleményem, hogy hülyeség azon vitatkozni, hogy jobb-e a windows vagy a linux. Én a linuxon csinálok meg mindent, ez a munkám, a másik profi meg windowson, csak gyerekek akik nem is tudják használni vitatkoznak azon, hogy photoshop nélkül nincs élet, miközben más a gimpet profi szinten használja, és egyáltalán fogalmunk sincs milyen sokkal komolyabb alkalmazások léteznek akár linuxon akár windowson.
  • Balumann
    #146
    Nemrég írta egyébként valaki, hogy a Linuxnál gondot okozhatnak a frissítések. Részben egyet értek, elég sok példa volt már amióta foglalkozok linuxal is, hogy nem működött valami, ezért elkezdtem keresgélni, és találtam is, csak éppen még a 9.10 -es verziónál működött, a 10.04 meg 10.10 -ben már másképp van, de ugyanígy jártam régebben, mikor a 9.10 -est próbálgattam. Netbookon vért izzadtam, hogy működjön a wifi ki-be kapcsolás után, vagy bizonyos gyorsgombok. Asztali gépen is jártam így jónéhány dologgal, többnyire egyébként megtaláltam a megoldásokat. Egyedül a hangot nem tudom beállítani úgy, ahogy Windowson szól (pedig winen a realtek hangkártya szoftverében 1 pipa, a hangszóró kitöltés 5.1 -hez).
    Olyan mondjuk még nem volt, hogy egyszerű frissítés elrontott volna valamit. Egyébként frissítés után igen gyakori, hogy újraindítást kér, tehát ez egyáltalán nem a Microsoft "specialiítása" (azthiszem sanyicks írta).
  • gforce9
    #145
    A formátum csak az egyik oldala a dolognak. Pl. magyar kresz oktató program. Nem láttam még linux verziót. Sőt volt olyan kiadás hogy csak ie6 alatt futott. Sok ilyen példa van amúgy, ahol a közcélú szoftverek nem platformfüggetlenek. Valóban jogos a felháborodás. Csak épp semmin nem változtat. Ez a világ így alakult. Az, hogy értelmes grafikus szoftver nincs liniuxra nyilván nem a linux hibája. De sajnos ez van. (flamereket kérek hagyjanak békén, mac-et megveszik a fotósok mert van jó képszerkesztő szoftver rá, unbutura nincs, nem is használják) Szóval sok sebtől vérzik a linuxos dolog. Félreértés ne essék, nem vagyok windows párti, sem linux párti. Célszoftver párti vagyok. Jelenleg, tekintsünk szinte bármilyen kliens oldali célszoftvert, win környezet alatt sokkal nagyobb a választék, mindenki vásárolhat a saját pénztárcájának megfelelően. Ismét kérem a flamereket.. Ne jöjjenek az ingyenszoftverrel... ez faszság, egy szoftver sosincs ingyen. Ha nem a vásárlásakor, akkor később a beüzemelésekor, konfigurálásakor kell fizetni érte. De olyan, hogy azért választok egy szoftvert mert "ingyenbe" kerül.... na ez így ahogy van hülyeség és a szűklátókörűség netovábbja.
  • Rotyoka
    #144
    Bár most hogy az egész orosz szféra Linuxra fog váltani, szerintem lesz valami ilyen lépés, vagy valami brutális fejlesztés mert ugye az nem kis mennyiségű gép
  • Rotyoka
    #143
    ezért kellenének semleges formátumok amiket mind ms mint oo is tudna kezelni, csakhát ez a MS nek ugye nem érné meg
  • narumon
    #142
    "És az miért a linux hibája, hogy te 5 évig windows oltál? Ha fordítva lett volna a particiokkal nem tudtál volna mit kezdeni"

    Azért azt kéne megérteni, hogy nem a linuxot akarjuk leváltani Windowszal hanem fordítva. Tehát most van 90%+ részesedése valaminek (ergo ennyien használják) és utána egy tökmást akarsz alárakni.
  • narumon
    #141
    Igen benne van, látom jól ismered. Hát nem tudom milyen cégeknél dolgoztál, én eddig kb majd mindenhol találkoztam CRM rendszerrel. Viszont ha nem megy együtt a levelezéssel akkor meg minek van?
    Nem fogunk közös nevezőre jutni én most is azzal foglalkozom hogy kkv-knak (többnyire) adunk supportot, rendszert építünk, telepítünk, pályázatot intézünk stb stb. Ha neked ezek nem nyomós érvek amiket leírtam akkor nem tudok rá mit mondani, valamiért azért érdekes módon a számok engem igazolnak, összeesküvés elmélet nélkül is. Hidd el nagyon sok cég happy lenne ha a költségeket ingyenes szintig (de akár százalékosan kimutatható módon is) csökkenteni tudná, de egyelőre ez nem megy. Amint meg tudják tenni mi leszünk az elsők akik ehhez supportot és bevezetést fognak nyújtani abban biztos lehetsz :)
  • gforce9
    #140
    Elképzelhető, talán igazad is lehet. De egy olyan világban amiben minden a pénzről szól, kicsit elrugaszkodott gondolatnak tartok 1 olyan hogy dollármilliárdokat fog beleölni valaki a linux népszerűsítésébe.

    Sanyix: míg a könyvelő szoftverek 95%-a csak windóz alatt fut, sztem ne firtasd, hogy megfelel irodai munkára a linux. Mert nem, nem felel meg. Hiába fut emuláció alatt linuxon is ugyanúgy, majd biztos szivatják magukat ezzel. Feldobnak egy wint, meg a szoftvert és fut. Kész. Ennyi a történet. Windózos szoftvert mindenki gyárt, mindenféle célra, linuxosat meg kevés cég azt is ugye sokkal szűkebb piacra. Ezek mellet linux előretörést szeretnél? Sokminden lenne jobb linux alatt aláírom. Akár az irodai munka is jobb lehetne. Lehet. De könyörgöm, ez picit többről szól minthogy te bebizonyítod, hogy egy HP irodistának elég egy OO.
  • Rotyoka
    #139
    És az miért a linux hibája, hogy te 5 évig windows oltál? Ha fordítva lett volna a particiokkal nem tudtál volna mit kezdeni
  • narumon
    #138
    Igen mert nem desktop rendszer.
  • Balumann
    #137
    "bazdmeg...
    ez a dev meg a többi ugyan olyan mitn windowsnál a c meg d meg akármi..."

    7 év Windowsozás után ez annyira nem volt egyértelmű, hogy mik ezek a jelölések, mit keres a /dev/ -en belül és hogy mi melyik. Ahhoz szoktam, hogy mindegiyk vinyónak/partíciónak külön betüjele van, és azon belül van egy helye, ahhoz meg kellett olvasgatnom egy keveset, hogy megértsem. Engem érdekelt, és utánanéztem, megtanultam használni Linuxot is. De én informatikusnak is készülök. Itt a probléma, hogy nem tudjátok megérteni, mi nehéz egy felhasználónak (pláne ha az Windowshoz van hozzászokva).

    "Ami egy felhasználóbarát linuxon nem next next (restart ritka linuxon, az wines örökség :D), az vinfoson sem valószínű hogy paranccsor mentes :))
    Nekem 5 éve egyszer kellett telepítenem forrásból, de azóta már nincs szükség erre.
    És akkor a vindóz particionálásnál nem akadtál el? :D nagyon sántít a dolog."

    Windowson én egyetlen egy esetet tudok, amit parancssorban kell megoldani, a MBR visszaállítása, miután valamelyik linux telepítője elcseszi a partíciókat, és nem indul el a Windows (Ubuntunál nem volt ilyen gond, csak Debian és PuppyLinux után). Nem, Windows particionálásnál nem akadtam el, pontosan láttam hogy melyik partíció melyik, nem dob ki hibával, hogy nincs cserehely (igen, már tudom, hogy hogy kell létrehzni, és utólag valóban nem nehéz...), nem kérdezett olyat, hogy a különböző partíciókat hova akarom behelyezni.
  • sanyicks
    #136
    Ezt a guglitól lehet csak várni a króm os-el. Igaz korlátolt linux, de a driverek pl simán átrakhatóak lesznek a normális disztribekre is.
  • sanyicks
    #135
    hahó android az linux. Az is hibahatáros? :D