22

L5 (Lagrange 5) - Web-Sorozat
  • Cef
    #22
    Megnéztem, teljesen egyet tudok érteni a kritikával. Szerintem elhibázták ezt a pilot epizódot. Sokkal frappánsabbra és izgalmasabbra is meg lehetett volna írni, persze ezalatt nem azt mondom, hogy legyen akciódús, csak lehetett volna egy kicsit pörgősebb és feszültebb is, hogy minél több nézőt megfogjanak. Valahogy nem jött át, hogy a szereplők igazán le lennének döbbenve vagy meg lennének ijedve. Összességében nem vagyok túl bizakodó a sorozattal kapcsolatban, ez a fajta finanszírozási modell túlságosan is kiszámíthatatlan, minden azon fog múlni, hogy lesz-e elég adakozó kedvű hard sci-fi rajongó. Pedig az alapötlet tényleg érdekes, jó lenne végignézni az egész történetet.
  • [NST]Cifu
    #21
    Passzolom a kérdést.
  • Frosty01
    #20
    van már rá fordító?
  • [NST]Cifu
    #19
    Letölthető az első epizód.

    Tömör kritika, spoileresen:

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Adva van egy jó alaptörténet, a túlnépesedett, és haldokló Föld lakossága a Barnardt Star csillag körül keringő világban bízik, hogy új otthona lehet az emberiségnek. Hogy megvizsgálják valóban életre alkalmas-e, építenek egy hatalmas csillagközi űrhajót, az Argo-t.

    A hajó személyzete 10 évnyi utazás után a célhoz érve keserű megállapítást kénytelen tenni: a kinézett bolygó nem alkalmasabb az életre, mint bármelyik más élettelen golyóbis. A legénység így nem túl vidáman fekszik be a hibernáló kapszulákba, hogy a visszautat átaludják.

    Mikor felébreszti őket Clark, a hajó számítógépe, további rossz hírek fogadják a hajó kapitányát. A személyzetből többen is elhaláloztak a mélyalvásban, ráadásul az eredetileg tervezetthez képest majdnem kétszáz évvel később értek vissza a Földhöz.

    A Földhöz, ami síri csendben fogadja a hazatérőket. Nincs semmiféle rádióforgalom, sőt, semmiféle fény sem látszik a bolygó felszínén. Nincs aktív űrforgalom se. Az egyetlen "újdonság" a Föld-Hold L5 ponton található hatalmas O'Niel henger, egy gigászi, 50km-es űrállomás - ami azonban hasonlóan csendben van.

    Clark eközben privátban tudatja a kapitánnyal, hogy egy, a Földröl érkezett utasítás miatt iktatott be egy hatalmas vargabetüt a hazafelé vezető útba. Ezt az információt azonban a parancsnok bizalmasnak tekinti, és a személyzetnek hamis információt adnak a kitérőről, mely szerint a csillagközi időjárás miatt volt szükség a kerülőre. (Megj.: ez az egész eléggé erőltetett, ilyen körülmények között semmi sem indokolja, hogy hazudjanak, ráadásul ahogy arra Clark is rámutat, úgyis rá fognak jönni előbb-utóbb).

    Innentől két szálon futnak az események. Két űrhajós, Lewis és Adams egy robottal együtt űrsétát tesznek, hogy megvizsgálják az L5 állomást. A távirányítású robot jelét azonban rövid úton elveszítik. A két űrhajósra marad tehát, hogy belépjenek. Az űrállomás belső palástján zöldellő, kiépített lakóteret találnak (amit egyébként kívülről is lehetett látni, hiszen az állomás palásztjának fele átlátszó). Ekkor azonban a lift, amin állnak, leszakadt, és lecsúsznak a "Földszintre". Leérkezéskor az egyikük űrruhája megsérül, kiszakad, a másikuk pedig a fejét ütötte be (hogy hova, az jó kérdés, mert a nagy sisak belső felét nem érhette el a halántéka). Rövid úton elhárítják a veszélyt, majd folytatják a felfedező sétájukat.

    A másik szál az Argo fedélzetén maradt 5 tudós, akiknek nincs semmi dolguk, így nekiállnak elemezni, hogy mi okozhatta az emberiség vesztét. Itt van pár okos megállapítás, például hogy hiába hallt meg az összes ember, az automata rádióadók egy részének még akár évszázadokkal később is működnie kellene. A hosszas elmélkedés végén viszont továbbra se tudnak semmiféle támadhatattlan elmélettel kirukkolni.

    Itt ér véget az első epizód...

    Kezdjük a fekete levessel. A film minimál költségvetésű, ha innen nézzük, akkor végül is szép az eredmény - de azért messze vagyunk egy Battlestar Galactica vagy Star Trek ENT színvonalától. Mind CGI, mind kellékek, mind hangok / zenék terén. E téren ráadásul rosszul is próbáltak ügyeskedni, A sötét belső terek nem fedik el a zöld hátteres felvételek hibáit, ellenben megmagyarázni is nehéz, hogy egy elviekben energiabőséggel bíró űrhajóban miért is nincs rendes világítás.

    A színészi munka sem kiemelkedő, igaz nem is botrányosan rossz, és az is biztos, hogy nem a karcsú, modell külsejű színészgárdával akarnak plusz nézőket csábítani magukhoz.

    Ahol azonban nem a pénz a szűk keresztmetszet, az a dialógusok, hiszen a forgatókönyv esetén csak a kreatívitás szab határt annak, hogy milyen szavakat adnak a színészek szájába. Sajnos itt sem sikerül maradandót alkotniuk, se nem frappánsak, se nem különösebben életszagúak a párbeszédek. Mindezt ráadásul a bruttó 27 perces hossz menti csak meg attól, hogy unalomba ne fuljon az egész.

    Mi a pozitívuma akkor a sorozatnak (már ha sorozattá bővül az L5)? Először is Hard Sci-fi, vagyis a tumányos eredményeket tiszteletben tartó tudományos-fantasztikus sorozat (pilot), amiből hiány van manapság. Igen, amíg az 1950-es és 60-as években, az űrhajózás álmait kergetve sok film és sorozat foglalkozott úgy a témával, hogy közben igyekezett ügyelni arra, hogy reálisan közelítse meg a témát, manapság ez már szinte csak elvétve foglalkoznak vele, és akkor is inkább az Anime (pl. Planetes, Moonlight Mile), vagy a kis költségvetésű filmesek (pl. Moon, Apollo 18) ugrik csak rá a témára, a hajdan volt Mars Misszió (Mission to Mars) vagy pláne a 2001/2010 Űrodusszeia szintű produkciókra kicsi az esély manapság, és ez igaz a TV-kben, is hiába voltak érdekes próbálkozások, mint a Defying Gravity, vagy a Virtuality.

    Természetesen a másik érdekessége a sorozatnak, hogy ez is részben netes pénzgyűjtő akciókból lett finanszírozva. Ugyan sokszor futóhomoknak bizonyulnak az eféle kezdeményezések, de az L5, legalábbis eddig, sikeresen bizonyította az életképességét ennek a fajta finanszírozásnak.
  • Cef
    #18
    A trailer nem sikerült a legjobban, de kíváncsi vagyok a sorozatra. Az alapötletből elég sok mindent ki lehet hozni, a hard sci-fi jelleg pedig külön pluszpont.
  • [NST]Cifu
    #17
    Trailer.

    L5 Release Trailer from Studio Hemogoblin on Vimeo.



    Megjelenés Február 21.-én. Torrenten.
  • [NST]Cifu
    #16
    Újabb frissités

    A közeljövőben várható egy trailer és a bemutató időpontjának bejelentése.
  • [NST]Cifu
    #15
    Kilenc napja kijött egy újabb IndieGoGo kérés 1200 US$-ról, hogy a zenészt kifizessék, nyolc nap van hátra, és 1075 US$-nál járnak.

    A kampányvideóban lehet látni jópár jelenetet, ezek alapján korrekt lesz ez:

    L5 - IndieGoGo from Stanley Von Medvey on Vimeo.

  • joebacsi
    #14
    +fav :)
    Bár nem hiszem, hogy idén lenne pilot.
  • [NST]Cifu
    #13
    Itt találhatóak képek a készítés fázisairól, az élőszereplős részeket felvették, most a CGI-n dolgoznak. Ahogy nézem azonban kicsit lassan, szóval szvsz még minimum fél év, amire ez eljut valahova. Sajnos. :(
  • Frosty01
    #12
    namyzu?
  • Sir Quno Jedi
    #11
    Így. Ahogy elmondtad. Mondjuk hülye megoldás a narrátor, de néha kell...
  • Me0w
    #10
    Bocs, de pontosítanom kell, a könyv magyar címe Randevú a Rámával :) Másrészről pedig, ebből olyan filmet készíteni, ami könyvet olvasóknak megfelelne, nem lehet. A többség nem értene belőle egy kukkot sem. Például a könyv zárósorát, ami emlékeim szerint: "...a rámaiak vezérelve a triplicitás.", hogy raknád a filmbe? :)
  • Thanatos
    #9
    hát én innen értesültem és instant /fav, mindig is imádtam a hard sci-fi-t, bár főleg könyvben volt eddig hozzá szerencsém :)
  • Sir Quno Jedi
    #8
    Én az Alfa Holdbázist bírtam anno! Volt egy rész, amiben egy energiaelnyelő szörny volt, egy hajótemetőben az űrben, ami minden eneriafegyólövést, meg hasonlókat elnyelt, lenyelte az embert és mint valami futószalagon, vissza is adta őket elől, összeaszva, életerejük kiszívva, hullán. Na az vicces volt, míg rá nem jöttek és tűzoltóbaltával szét nem kapták... :D Igaz hetekig nem aludtam utána, mert olyan félelmetes volt a szörny, meg a zombiszerű hullák. Ma már röhögné rjata term., de akkor murva jó volt.
  • [NST]Cifu
    #7
    @Sanyicks: Nyilván sose lesz egy hard sci-fi olyan népszerű, mint egy "kommersz" sci-fi. Hiába "kult" a 2001 és a 2010, az emberek elsöprő többsége a sci-fi hallatán a Star Wars-ra (amit ugye ráadásul sokan nem is tartanak sci-finek), Star Trek-re, Stargate-re, Babylon 5-re, stb.-re gondolnak. De ettől még úgy vélem, hogy egy topicot megérdemel, és ha egy ember már innen értesült a sorozatról, akkor megérte megnyitni... Top10 topic sose lesz, de talán jobb is így. :)

    @Sir Quno Jedi: Boldog szülinapot!

    Igen, van egy kis Találkozás a Rama-val szájíze, de akkor a történet sok már sci-fiből is merített, amelyek a Föld kihalásáról/hallgatásáról szól (Majmok Bolygója, hogy egy példát említsek).

    A Találkozás a Rama már csak azért is érzékeny pont, mert ugye úgy néz ki, hogy abból se lesz egyhamar mozifilm (megint meghatározatlan ideig eltolták, mert állítólag továbbra sincs értelmes forgatókönyv, David Fincher ideje meg legalább 2013-ig be van táblázva...).

    Nagyon örülnék egy Space 1999 szintű Sci-fi sorozatnak, de úgy tűnik arra várhatunk egy jó ideig még. Az L5 első megközelítésben minden esetre kellemesnek tűnik, szóval belé vetem minden bizodalmam. :)


    Amúgy a múltkor elfelejtettem belinkelni a Teaser-t, ime a pótlás:

  • Frosty01
    #6
    teccős. +fav +minden
  • Sir Quno Jedi
    #5
    Kb. amúgy a Találkozás a Rama-val sztorijára hajaz.
  • Sir Quno Jedi
    #4
    Csöcs még lehet, az reális és valódi tudományos alapokon nyugszik.
  • Bercy #3
    Engem érdekel, pedig nem vagyok sci fi rajongó
  • sanyicks
    #2
    Na kb ilyen érdeklődésre számíthat a sorozat. Egy ilyen dolog túl magas a mai embernek, főleg egy tv nézőnek, mert hát nincs benne ion torpedó meg csöcs.
  • [NST]Cifu
    #1
    A Hard Sci-fi rajongóknak sose kellett attól félniük, hogy elsodorja őket a rengeteg Hard Sci-fi regény, film, pláne sorozat. Az utóbbi időben ha volt is eféle próbálkozás, mint a Defying Gravity, az rövid úton elbukott, és nem feltétlenül azért, mert nem tudta értékelni a nézőközönség.

    Hard Sci-fi: A Sci-fi, vagyis a tudományos-fantasztikus média azon ága, amelyik igyekszik hű maradni az ismert fizikai törvényekhez. Ilyenek például, hogy nem terjed a hang az űrben, az űrhajók a Newtoni- és Kepleri-fizika szerint viselkednek, a lézernyaláb nem látható, nincs technoblabla, stb.).


    Úgy tűnik, mintha messzire elmúltak az olyan idők, amikor valakiben is felmerülne, hogy a Space 1999-hez hasonló sorozatot, vagy a 2001 ill. 2010-hez hasonló filmek, hogy a "klasszikus" 50-es évek beli példákat ne is emlegessük (de, emlegessük, például Destonation Moon vagy Rocketship X-M). Legfeljebb a JapAnime-kban bízhatunk, mint a Moonlight Mile vagy a Planetes.

    Ezt a méretes űrt igyekszik betölteni egy Indie (független) filmes csapat most, az L5 ('Lagrange five', vagyis az 'Ötödik Lagrange Pont' (L5 pont, egy esetben egész pontosan Föld-Hold L5 pont)) élőszereplős (zöld háttér előtt forgatott, CGI-vel megoldott háttérrel készült) sorozattal.

    Lagrange pont: Egy Olasz-Francia matematikus, Joseph Louis Lagrange fedezte fel, hogy két gravitációval rendelkező égitest (ahol az egyik a másik égitest körül kering stabil pályán) hatással van a harmadik testekre. Meghatározott továbbá 5 pontot, ahol ez a harmadik test (viszonylag) stabil pályán tud megállapodni, ezek a Lagrange pontok.

    A Föld-Hold L-pontok:



    A háttértörténet röviden:

    Az emberiség kilépett a csillagok közé. Szó szerint, hiszen egy csillagközi űrhajó, az Argo személyzete van a történet középpontjában, az ő szemszögükből látjuk az eseményeket. Az Argo a Barnard's Star naprendszerben járt, ám a mélyalvásban (hibernáció) fekvő személyzet arra ébred, hogy 200 év telt el a valóságban, mikor visszatérnek a Földhöz. Csakhogy a Föld süket. Semmiféle rádióadás nem érkezik a bolygónkról, válaszolni se válaszol senki az Argo hívására. Még rémisztőbb a felfedezés, hogy a Föld árnyékos oldalán nem látni fényeket, sehol egy kivilágított város, sehol semmi nyoma a civilizációnak.

    Csakhogy az Ötödik Föld-Hold Lagrange Ponton (L5, innen a sorozat címe) egy hatalmas, iker O'Niel hengert látni, amely 50 kilométer hosszú. Válasz a kolóniáról sem érkezik, de a legénység úgy dönt, hogy dokkol a gigászi űrállomáshoz, hátha sikerül választ kapni arra, mi történt az egész emberiséggel.

    O'Niel henger: Gerard K. O'Neill fizikus vetette fel az 1970-es években, hogy a tartós űrbéli élettérnek gigászi hengeres űrállomásokat kellene használni. A henger palástja hat egyenlő részre van osztva hosszában, három ezek közül "ablak" illetve hatalmas tükrökkel a Nap fényét vetítik a maradék három részre, amelyek aféle "szigetek", a palást ezen részén van az élettér. A henger folyamatos forgásban van, így a palást belső oldalán mesterséges gravitációt hozhatnak létre.


    A készítők: Hemogoblin stúdió
    -Stanley von Medvey (Rendező), illusztrátor és koncept grafikus
    -Tom Ptasinski (Író)
    -Chris Boylan (CGI Grafikus)
    -Aaron Miller (Grafikus)

    A sorozat elérhetősége:

    A honlap szerint a pilot epizód ingyenes elérhető lesz a Youtube-on, Vimeo-n és a honlapon. Egy 10 perces epizódról tesznek említést, az nem derül ki, hogy ez a 10 perces epizód lenne a pilot, vagy a pilot több ilyen 10 perces epizódokból álló mini-sorozat. A valószínű válasz a második.

    A folytatás a fogadtatás és az esetleges felajánlott lehetőségektől függ. Felteszem azt szeretnék, hogy ha valamelyik TV csatorna felkarolná a sorozatot.

    Konceptrajzok:

    Az Argo:




    Az L5 kolónia, jobb oldalt alul a dokkolni készülő Argo:




    Az Argo személyzete által használt űrruha:




    Videók:

    Video Feed from Argo's Telescope from Stanley Von Medvey on Vimeo.



    L5 - Amazing Science Fiction Miniseries from Stanley Von Medvey on Vimeo.