3518

By Tyia

NEW WAVE 2.0

Újraindítva: 2016. 12. 01
Flag Counter

Különleges zenék, zenei különlegességek

a Föld minden pontjáról!

Kommersz Ede és a Család
  • Musachy
    Mivel még az osztrákoknál vagyunk:
    EAV - Grätest Hitz (1996)

Hátha a hg is aktivizálja magát (mielőtt még szétszéled a nyáj...)
  • mrmzsa
    Ma ünnepli 66. születésnapját David Bowie.
    Idén lesz új lemez is, és van új dal is: Where Are We Now. A Youtube-n van már klip is, de mivel még új vagyok ezért nem engedi nekem beilleszetni. Szerintem nagyon jó dal ez is, a hangulata nagyon elkapott engemet, bár elfogult vagyok, mert nagy kedvencem már régóta.
  • Zephyr Retiring
    És? Remélem (legalább) Tyia és jómagam is megtekinthetjük (megint) :)
    Vagy nem?
    Az ügy fontosságát tekintve privit várok :D
    Bocsánat: várunk :)
    (csak hogy megelőzzem Tyiát, aki asszem még nem látta a nevezett alkotást, mert nem reflektált komolyabban rá)
    Grace Jones-on kár volt meglepődnöd. Ez egy zenés életrajzi film. A csaj meg énekes/színésznő. Akkor kellett volna meglepődnöd, ha Arnold Schwarzenegger vagy Robert De Niro szerepelne benne :D
  • Musachy
    Na, ma végre sort kerítettem a Falco-filmre, nem volt egyszerű csóka, ha igaz... Nem így képzeltem. Kicsit meglepődtem, hogy Grace Jones is szerepel benne.
  • eksy
    B.Ú.É.K. Mindenkinek!
  • Musachy
    Úgy legyen!
  • Tyia

Egyetek egy rakás virslit, igyatok több hektó pezsgőt, tomboljatok jó zenékre....aztán nyomjuk a boogie-t jövőre is....
  • Tyia
    No beer....yeah red wine...

viva la happy new wave!
  • Tyia
    Szép Napot!

Minden Kedves Zenebarátnak

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!!!
  • Musachy
    BOLDOG, ZENEHALLGATÁSSAL (IS) ELTÖLTÖTT ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNOK!
  • Zephyr Retiring
    Akkor úgy látom, itt is én leszek az első
    Mondjuk ezt már megszoktam

A NEW WAVE legyen Veletek.
    Jövőre talán ugyanitt folytatjuk...

Ahogy a "főnök" mondaná:
    VIVA LA HAPPY NEW YEAR (and beer)
  • Musachy
    Úgy tűnik, hogy mindenki készül a holnapi banzájra, házigazdinkkal az élen, mert nagyon kihalt a fórum. Nagyjából magammal beszélgetek megint. Ilyenkor szoktam megunni és elmenni melegebb éghajlatra kis időre...
  • Musachy
    Vinylen az 1978-as Mindenki c. lemez van meg csak, de az rögtön 2 példányban, digitálisan megvan minden magyar stúdióalbum, kivéve a legújabb koriakat. Majd talán az is egyszer.
  • Zephyr Retiring
    És melyik albuma van meg vinylen Neked? Mármint az LGT-nek..
  • Musachy
    Lehet, hogy nincsenek már ott, szerintem a H. Draculásokat se lelnénk meg Szegeden... ki tudja mi van velük.
    Erről jut eszembe (OFF topik): nagy kedvencem (főleg az utóbbi években) az LGT, na velük mennyi minden történt! Most van egy cikksorozat folyamatban róluk a blikk.hu-n (sic). Nagyon érdekes olvasni ezekről a dolgokról... (ON)
  • Zephyr Retiring
    Azt mondom én is
    Tényleg kár értük. Még akár nagyok is lehettek volna mostanra.
    20 perc innen Békéscsaba. Átugrok, megkeresem őket és kiporolom a hátsójukat amiért befejezték
    Szerinted is van esélyem?
  • Musachy
    Egész jó.
  • Zephyr Retiring
    De ha már dark wave, akkor egy csabai banda nekem jobban bejött..
    igaz, ez kicsit jobb hangminőségű is: Nihil
  • Musachy
    Igen, érdekes a stílus, amikor hallgatja az ember olyan, mintha lassabban menne a magnó.
  • Zephyr Retiring
    Nekem egy kicsit "erősek".
    Bár lehet, hogy csak a torz hang miatt van..
  • Musachy
    Van egy összeállítás, amin két számmal szerepelnek több korabeli zenekar zenéi között, még le is tölthető úgy tűnik INNEN!
  • Musachy
    Bocs, a második link alatt is a Repülés lett, de

[URL=http://www.youtube.com/watch?v=ntaq0OEWpug]itt a "Buszmegálló"![/URL]

A kazin vannak angol nyelvű nóták és instrumentálisak is.
  • Musachy
    Már régóta eszemben volt, de mindig elmaradt és a topik/téma "szünet" miatt is: előkerítettem egy régi kazettát...

Ismerte valaki a szegedi dark/new wave (?) bandát, amelynek neve Hungarian Dracula? A nyolcvanas évek vége / kilencvenes évek eleje volt az ő idejük. A basszusos srác volt akkoriban személyes ismerősöm. Aztán mikor katona voltam, akkor feljött valahogy a szó róluk és kiderült, hogy van egy kazettányi felvétel tőlük az egyik katonatársamnak, amit gyosan el is kértem és átmásoltam. Ha érdekes, akkor bedigizem (amúgy is, mert szerintem jó), de sajnos mivel többször másolt kaziról van szó, nem a minőségről híres és sistereg is eléggé.

Kis ízelítő:
    Repülés az ismerősöm a második balról (K.G.)

Másik:
    Buszmegálló
  • Zephyr Retiring
    A rengeteg stilisztikai hibáért elnézéseteket kérem
  • Zephyr Retiring
    Akkor lássuk:

A Metró klubban kezdődött. Ott volt az iskola bál...
    Valamiért október végére lett szervezve. Fura, mert előtte mindig külön volt a felsősöknek és külön az alsósoknak. Ezen bizonyos szombaton viszont mindenkit egy terembe csődítettek egyszerre.
    A negyedikes srácok csak röhögtek egyet. Benéztek nyitáskor és már húztak is moziba, kocsmába, vagy csak egy randira.
    Én direkt később indultam. Hat is elmúlt már. Vártam kicsit, hátha eláll az eső. Naná, hogy nem...
    Rövid szoknya hosszú kabát fekete harisnya fekete hajpánt. Akkoriban ez volt a sikk. Nem akartam kilógni a sorból.
    Amint beléptem megláttam az osztályfőnököm unott kérges arcát, ahogy szívta a bűzrudat. Szerencsére nem vett észre, épp háttal állt. Nem volt kedvem jópofizni vele.
    A terembe lépve az első akit megláttam Emma volt. A legjobb barátnőm.
    Persze ott volt még Irén és Szása is. A csapatunk többi tagja. Mi négyen örökké..."...Turned cartwheels'cross the floor..." Azt aki Emmával táncolt nem ismertem. Látszott vagy 20 évesnek plusz napszemcsit is viselt és már meg sem lepődtem, hogy Emma fenekét gyurmázgatta.
    Dobtam egy hellót feléjük, de Emma eljátszotta a siketet.
    A napszemcsis megkérdezte tőle, hogy ki vagyok, ő meg eljátszotta a szokásos műsort: a komoly barátnője vagyok neki. Szó szerint komoly, apám után. A csákó végigmért, majd mikor Emma észrevette a táncparkettre húzta. Még mielőtt a lecserélte volna napszemcsi csóka a jelenlegi táncpartnerét. A büfé felé vettem az irányt..." I was feeling kind of seasick.." Jaffáztam és jópofát vágtam, mintha tetszene a buli.
    Pár perc múlva elindultam a kijárat felé, mert ennyi elég is volt..
    De ekkor Irénbe botlottam. Irénen fekete harisnya és szőke tincsein fekete pánt. (Letagadom, de Neki sokkal jobban állt.)
    "Emma?" - kérdezte.
    A szabad kezemmel amiben nem a jaffás poharat fogtam a táncparkett irányába mutattam. "..The crowd called out for more..."
    Irén elkapta akezem és a büfé felé húzott, ahol ragacsos málnaszörpöt kért miközben a napszemcsis ficsúrról kérdezett szemét le sem véve a táncolókról. "The room was humming harder.." Ekkor lépett oda hozzánk Szása.
    Szása muterja tényleg orosz volt. Az odakint tanuló magyar apjára vetette ki a hálóját. Kár volt. Hamar elváltak. Bár megszületett Szása.
    Szása afféle humorherold volt. Mindig mindenkinek mosolyt csalt az arcára. Csíptem. Ő meg Emmát, aki le sem sz...rta. "As the ceiling flew away.."
    A fiúk a mosdónál dugdostak valamit. Persze elég volt csak Szásához közel hajolni. A Vodka bűze csak úgy körüllengte. Később bepróbálkozott egy elsős szeplősnél, de pechje volt: a csaj sem szerette a Vodka szagot. "When we called out for anoter drink.."
    Emma odajött hozzánk, Szása meg elnémult. Szokás szerint.
    Emma volt az egyetlen, akit sosem bombázott a csajozós dumáival.
    "Kérd fel." - ugrattam.
    "Úgysem jönne." - felelte és tovább legeltette a szemét Emmán, aki a büféasztalnál állt sorban. Aztán mögé settenkedett a napszemcsis ürge és csókot lehelt a nyakába. Irénnek ekkor telt be a pohár. Közben a kezében lévő meg kiürült.
    "Húzzunk innen!" - mondta és elindult, mikor hirtelen megtorpant. "The waiter brought a tray.."
    "Ez jó, ezt még halgassuk meg!" - mosolyodott el, miközben a szinpadon az ezüst kabátos énekes rettentően sz...r angolsággal énekelni kezdett.
    "Ez a nyálas dal már vagy ezer éves. Menjünk." - morgott Szása.
    Irén ránézett Emmára, árulónak titulálta és elindultunk kifelé.
    Szása odakint dobott egy cigánykereket, ezzel is hangsúlyozva részegségének fokát. "And so it was that later.."

Pár nappal később Szásáénál a szokásos szeánszunkat végeztük. Illetve ez Szása szeánsza volt, de minket sem zavart.
    Elővett egy fekete korongot, feltette a lemezjátszóra és a tűt ráengedte a forgó bakelitre.
    Irén hirtelen felpattant, kikapta Szása kezéből a tarka borítót és halkan, csak a szája mozgott elsuttogta a betűket: Procol Harum.
    Valami londoni banda. Csak néztem, hogy mi van.
    "Ez az a dal, ami úgy tetszett nem emlékszel?" - kérdezte.
    Aztán beugrott: a sulibuli számunkra zárózenéje. Amikor leléptünk.
    "Erre twisztelhettek a muterék." - folytatta.
    "Hülye. Erre nem lehet twisztelni." - felelte Szása majd beleharapott a vajas kenyerébe.
    Persze parázs vita keveredett belőle, hogy ki a hülye. "Turned a whiter shade of pale.." Emma öltözni kezdett, Szása elszomorodott. A vaj meg a szája szélén fityegett.."She said: There is no reason..." Mondjuk az kiesett, hogy a napszemcsis hogyan keveredett akkor közénk. Gondolom Emma direkt hívta, hogy bosszantsa Szását. "And the truth is plain to see.." Valamikor a második szemeszter elején majdnem összejöttek mégis.
    A napszemcsis a pénzes játékokat szerette és terjesztette egy ideig.
    Aztán egyszer csak összeverekedtek a napszemcsis és Szása.
    Emma, vagy a szokásos kártyás csalások miatt, arra már nem emlékszem.
    Közben kiderült, hogy Emma szívbeteg. Több műtéten esett át, de 33 sem volt, mikor a szíve feladta. "But I wandered through my playing cards.."

Irén még mindig szerette Szását. Aki meg egy másik lányt Emma után.
    Azt hittük Irén elfogadta, hogy Szása sosem lesz az övé.
    Látszólag boldog élete volt. Jó állás, szerető férj és egy csillogó szemű gyermek, aki anyja fürtjeit örökölte.
    De egy nap felakasztotta magát a gyermekhinta kötelével.
    Se búcsúlevél, se előjel, semmi. "One of sixteen vestal virgins.."

Az óra hajnal kettőt üt. Mintha azt a dalt hallanám megint.. Azt a számot, amit az a szürke zakós énekes énekelt akkor este azon a bulin.
    Kikászálódtam a konyhába, ahol Irén ült kisírt szemmel, pont mint annak a bulinak az estéjén Szásánál..és a bakeliten a lemezt hallgatta.."They might as well be closed.."

Persze senki sem volt ott, de mégis hallottam a zenét és láttam Irént, ahogy sír. Kezem ökölbe szorul és a szám széle érzem, hogy megremeg...most értem csak meg mi történt akkor este..."And so it was that later, As the miller told his tale.."
    ...a napszemcsis csóka lefeküdt Emmával ott akkor aznap éjjel..."That her face at first just ghostly.."...először és utoljára...és már értem, miért nem láttuk többé sosem azután a buli után...és miért volt Szása mindkét nadrágszára a combjáig vizes...
    "Turned a whiter shade of pale..."

A történet K.Zsuzsa memoárjai alapján íródott
  • Zephyr Retiring
    A Procol Harum Musachy által említett zenéje egy másik sztoriban bukkan majd fel két nő és egy férfi furcsa kapcsolatában..
    Akkor holnap el is mesélem majd.
    Csőztök.
  • Zephyr Retiring
    Természetesen Gus (Gasner János megalt 2009-ben) nem volt tagja a Kontroll Csoportnak. Az említett szalonnás eset az egyik közös lengyelországi Európa Kiadó turnéján történt. És az infót Menyustól (Menyhárt Jenőtől) az URH és az Európa Kiadó gitáros, énekes alapítótagjától származik.
    A road-ok alkalmával egy egy fellépésnél összefutott az EK és a KCS.
    A sztoricserék ilyenkor történtek meg..
  • Musachy
    Arra én is, miután egy '67-ben alakult brit rockbanda lett volna, a feledhetetlen "A Whiter Shade of Pale" c. számukkal az élen.
    De ahogy Zef barátunkat ismerjük, neki semmi sem lehetetlen... Egy az ötvenes években jazzt játszó néger trombitásból is képes magyar új hullámost varázsolni, csak értsd meg, hogy miről vakerál...
  • bigivan
    Mióta ezt itt olvastam kíváncsi vagyok, hogy a Procol Harum miképpen kapcsolódik a Magyar Újhullámhoz ?
  • mrmzsa
    Köszi a sztorikat, csak egy kérdés: a Gas mikor játszott a Kontroll Csoportban?
  • Zephyr Retiring
    Sosem voltam nagy író. Csodát azért ne várjatok
    Akkor sorrendben a Kontroll Csoportot említettem elsőként asszem..

A zenekar durván 3 évig "élt"..
    Vidám pillanatok, amire szívesen emlékszem..

..a zenekar technikusa (egyben sofőrje is) kissé felemelte szemöldökét, mikor Gas az egyik pihenőnél fogta a kését, és a vadiúj road-os kék Dacia motorháztetején szelje csíkokra (katonákra ízlés szerint) és kiporciózza nekünk a reggeli füstölt szalonnát.
    Aztán mérgelődés helyett elnevette magát ő is, mikor Gas ezt mondta:
    "Öreg! Neked fingod sincs róla, mi is az a Rock 'n' Roll!"

A humor mindig jelen volt a zenekar életében a road-ok, a koncertek, a fellépések alkalmával. Tudjátok mit gondolok? Kell is.

Nem könnyű most Nektek egy bizonyos sztorit kiemelni, mert az elmúlt harminc egynéhány évben annyifelé jártunk és annyi minden történt velünk, hogy annak egy külön könyv kellene.
    De megpróbálom. Ez nem épp olyan, mint ez az iménti szalonnás eset..

Kint nyomorogtunk a kis és kurva hideg erkélyen, hogy a láncdohányosok ősi szeánszát megtartsuk: elővesz rágyújt beszív kifúj..
    Szóval kint vacogunk (valakinek még a fogai is összekoccantak néha) mikor egyszer csak Menyus felém fordul és megszólal:
    "Azért nem volt szép Tőled..."
    "Mármint micsoda?" -kérdeztem vissza.
    "Az, hogy kidobtál minket, mikor először találkoztunk. Még a Rudas Laciban laktál. Simán kidobtál.."
    "Elmész a pi..vissza New Yorkba!"
    "De, komolyan! Emlékszem, azt mondtad, ha nem kopunk le, rendőrt hívsz!" - folytatta.
    Páran befejezték a cigit és besunnyogtak, mintha Menyus semmit sem mondott volna. Én meg összehúzott szemöldökkel vártam a folytatást.
    Az elmúlt időszakban (ha csak 10-15 évre is tekintek vissza) az agytekervényeimben kotorászva oly sok minden tör elő, hogy nem emlékszem erre. Erre a kidobásra.
    "És? Mi történt?" - érdeklődtem meg, hátha frissül a memóriám.
    "Semmi. Te kidobtál, mi meg elmentünk." - fújta ki a füstöt, majd elnyomta ő is a cigijét. Aztán vállamra tette a kezét és azt mondta:
    "Nyugi, semmi gáz. Pandúrból lesznek a legjobb betyárok!"

Kész voltam. A döbbenettől se köpni, se nyelni nem tudtam.
    Az igazat mondjam: tudom, hogy valami történt mielőtt kidobtam őket (vagy utána: itt filmszakadás) de fingom sincs, hogy mi.
    Azt viszont tudom, hogy évekig méregettük egymást bizalmatlanul.
    Az URH már a toppon volt. A Kontroll Csoport még csak születendőben.
    Sosem voltunk ászok. De a zenénk szívből jött...

Mondják, kicsit őrültnek kell lenned, hogy nagyot és maradandót alkothass. Mondták már rám. Nem értem miért?
    Csak mert régebben néha (mikor a sötét leereszkedett rám) bezártam a sokadik fürdőszoba ajtót és fogtam a zsilett pengét..
    És? Hány százmillióan teszik meg a nagyvilágban ma is nap, mint nap?
    Akkor ők is őrültek?
    Ez nem őrület. Ez csupán kíváncsiság és vágy elegye:
    Mi jön el, ha nincs már tovább? Milyen új élet vár rám?
    Igen. Meghalni és újjászületni vágytam. Újra és újra teli szenvedéllyel.
    Volt ilyen is. De voltak országok, kultúrák és nemzetek.
    Akik szerették és megértették a zenénket. És tetteinket..
    [URL=http://i49.tinypic.com/httpnn.jpg]a "hírhedt" 8 öltés.[/URL]
    Igen. Tetteink következményekkel járnak. Így született meg az első legális hanghordozónk.

Közel harminc évvel később úgy érzem, semmi sem változott.
    Miközben annyi minden mégis..
    Bekebelez a város halk moraja. Az emlékekkel együtt a könnyeim is előbújnak. Fülemben távolról felcsendülnek azok a dalok melyek egy megszállott országban pár megszállott ember számára a menekülést jelentették...

egy óra a Kontroll Csoport-tal
    A kezdetektől a szétválásig.

Még egy apróság.
    A tettekre ne keressetek magyarázatot. Ez az underground.
    Vagyis földfelszín alatti azaz egy másfajta gondolkozás.

• mrmzsa
    Jöhetnének, előre is kösz!
  • Musachy
    Kellemes Karácsonyt mindenkinek!
  • Tyia
    KEDVES ZENEBARÁTOK!

BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYT KÍVÁNOK

• Tyia
    Mindent átmentek (alkalomadtán) amit én írtam...
  • Tyia
    ABC sorrendben következnek az államok.
    Elméletileg ez lenne a sorrend: Azerbajdzsán - Bahama-szigetek - Bahrein - Banglades - Barbados...

A fenti 5 ország elég kevés szerepet játszott az új hullámos zene törzsfejlődésében...ezért több, mint valószínű, hogy gyorsan ellapozódnak.

Kellemes feladatnak majd Belgium ígérkezik, melybe a másik topikban már kicsit belekóstoltunk.

----

Magyarország.

Mivel mindig, mindenkor első a mi Hazánk, ide BÁRMIKOR HOZHATSZ MAGYAR ÚJ HULLÁMOS ZENÉT, VAGY TÖRTÉNETET...biztos nem fog elsikkadni, hanem jól kitárgyaljuk...ebben én tuti partner vagyok/leszek

(Egyébként a másik topikban sok magyar vonatkozású anyag van, melyeket, lehet, hogy nem olvastál, mert éppen titkosügynöki feladataidat láttad el)
  • Zephyr Retiring
    Kíváncsi leszek a következő új hullámos helyszínre..
    Magyarország volt már?
    Vagy lesz egyáltalán?
    Azt tudom, hogy hébe-hóba beszéltünk (beszéltetek) már róla..

Csak azért kérdem, mert van (lesz) egy két történetem velük kapcsolatban:
    Kontroll Csoport,
    URH,
    Neurotic,
    Procol Harum,
    Európa Kiadó,
    Sziámi ..
    vagy épp a Csongrádi Toors (nem Doors!) akiknek a koncertplakátját egy félreértés miatt egyszer betiltották.
    Hátha nem ismeritek még ezeket a sztorikat..

Egy időre elfoglalt leszek (VIP céges buli) de majd benézek,
    ha időm engedi.
    Addig is: VIVA LA NEW WAVE, VIVA LA NEW X-MAS!
  • Tyia
    Sajnos az elmúlt években kevésszer jutottam oda ki - több oknál fogva - , de szerintem ez változni fog.
  • Musachy
    Az tényleg jó lehet.
  • Tyia
    Én mára egy kis borfejtésbe (és a párom kóstolásba) "menekültem".
    A menekülés majdnem szó szerint vehető...
    A telken - egy roppant nyugis falu, még nyugisabb helyén - leltem menedéket. Jó volt az a kis csönd.