New Wave 2.0 (by: Tyia)

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Én ezt láttam élõben... Ott voltam.
Tyia
A Spions-hoz egy-két mondat morpheus-tól...

"A magyar art-punk/new wave Alfája - ha nem is az Omegája - 1977 óta van jelen, noha 1978 óta nem létezik. Virtuális valóság, hogy ezt az egészen másra vonatkozó és annyira divatos, hogy máris divatjamúlt kifejezést mártsuk zenébe...

....A Spions direkt és áttételes, intellektuális és primitív, durva és érzékeny, végiggondolt és kidolgozatlan volt, a valóságban pillanatokig élt csak, valójában - hatásában - máig él. Hallatlan, hallhatatlan és halhatatlan. Archív kincs, eleven tradíció...

...E M.U.Z.I.K. kalauza, aki a Spionsról mindent - hírét, hamvát, hangját, képét, szavát, dalát - utólag ismert meg, bevallja, nem lett a híve, idegenkedik tõle. Lemezeikben a kuriozitás értékét érzi leginkább. Látja viszont a Spions hatását, s elévülhetetlen érdemét abban, ami utána történt: hogy a tanítványok olyan gyönyörûen túlszárnyalták mesterüket...

...1983 április 30-án az URH, az Európa Kiadó és Kontroll Csoport tagjai idézték meg a Spions szellemét: az Egyetemi Színpadon elõadták négy számát (Anna Frank álma, Rock and Roll Kamikaze, Nirvánia, Summer Song), a mûsor plakátja az 1978-as Anna Frank-est plakátjának felhasználásával készült - a koncertet látta a Hungaroton két vezetõje, Erdõs Péter és Bors Jenõ, ettõl kezdve nem volt többé idõszerû a készülõ Kontroll-LP.
A Summer Song fel-felbukkant a Kampec Dolores és a Sziámi-Sziámi korai mûsoraiban. Utóbbi - saját zenével - 1986-ban szalagra is rögzítette Molnár Gergely És címû szövegét, amely bekerült Kamondy Ágnes 1993-ban bemutatott színpadi estjébe (Dalok Közép-Nirvániából) is: a Spionsból kiindulva õ zárta le és emelte meg az egész, 1978-ban kezdõdött korszakot - ahogy Müller Péter Sziámi írta a CD-borítón, megmentette Nirvániánkat avval, hogy szépen artikuláltan kimondta 'valóságos mûvésznevét'."

-----------

Spions - Donauer Video Familie 1978

01 - Anna Frank álma
02 - Groupie of The Dead
03 - Jump And Jump And Jump
04 - Nirvánia
05 - I'm At Home
06 - Emlékképek
07 - A Summer Song
08 - Menekülj el!

New Wave 2.0 / Oldies Music 1.0

Tyia
Árnyékszék zenekar

1982 augusztusában egyetlen koncertre alakult, új hullámos paródiát bemutató együttes.
A veszprémi új hullámos fesztivál balatonfüredi zárókoncertjén léptek fel.

Neoprimitív, Bizottság, Beatrice....

Jobbágy Gyula
Földes Péter
Nagy Feró
Vedres József
Waszlavik László
Wahorn András
(fe)Lugossy László
Trunkos András
Donászy Tibor
Dzodzoglu Jorgosz

A koncert anyagát lásd: #1689

olyan amilyen, de elég érdekes...

van jelszó is...nálam😊

Tyia
öt

Tyia
Bakker, próbáld meg még1x...õt perce indult...

Árnyékszék - Új Hullámos Fesztivál (1982)

01 - Nagyvárosi farkas
02 - Írtam a bátyámnak egy dalt
03 - Dolgoztam egész nap
04 - Nem kell a púder
05 - Egy lány kéne nékem
06 - Szerelem
07 - Sikátor - Térden állva (Nagy Feróval)

Tyia
Momentán nem én töltöttem fel...tegnap még jó volt...

...

Zephyr Retiring
Közben mutatnék valamit.
Nem semmi lehetett élõben..akkor.
Egyik utolsó bulijukon ott voltam. Ez a dal sajnos már nincsen terítéken. Pedig..<#mf1>
Hang kicsit csúszik a képhez képest, de ki nem sz......ja le?<#nevetes1>

"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."

Sajnos nem. A demót nem találtam meg, csak egy próba felvételt, ami elég szarul szól. A koncert az 1982 Balatonfüredi Új hullámos fesztivál anyaga 4 szám, jó minõségben.
Türelem, feltöltöm. Megkapjátok.
Zephyr Retiring
Bassz. Ez klassz. Alkalomadtán azt a jelszót elkérném 😊
Viva la ááárnyééékszéék jeeeeeeeeeeeeeee 😄

Tyia
A koncert mennyire élvezhetõ?

Gondolom a demo az jobban szól.

köszönöm.

Tyia
Elfogadom...

A modells-tõl van koncert felvételem, demo, és próba is.
Ha jól emlékszem összesen 4 vagy 5 saját számuk volt, ezek vannak meg különbözõ változatokban. Majd feltöltöm nem sokára valahova.
A wiki szerint: Tubeway army együttes punk volt, és ott kezdett Numan.
Tyia
Szerintem a klasszikus punkkultúra a '80-as években már nem játszott...
A gyökerek közösek természetesen.
Az átmenetet én 1977 és 1979 közé tenném.
A New Wave sem bírta sokáig, mint tudjuk.
A korszakos mûvek 1979 és 1983 közé estek...
Ettõl még esetleg gyengé(bb)nek mondott késõbbi (Wave)zene simán lehetett (és lett is) állat számunkra...(nem feltétlenül a mainstream slágerlistákon elfoglalt, vagy éppen el nem foglalt helyezésbõl kiindulva)
Magam részérõl éppen a '83 utáni produktumok jönnek be igazán, a brit és skandináv területekrõl. "Ami"-k nem nagyon.

A magyar?...na pont ezért vagyunk itt, hogy jól feltérképezzük😊
Bár Neked lehet, hogy nem sok újat tudunk mondani, de Te annál inkább nekünk!!!

Tyia
Modells???

Szeretnék kérni.

Tyia

Tyia

Tyia
Vissza Magyarországra...

ETA

Elmondások szerint ez a kissé provokatív nevû banda volt elsõ igazán profi punkzenekar itthon.
Lehet, hogy azért, mert Õk nem a mélybõl jöttek.
Budai középosztálybéli srácok, akik nem vállalták a sztereotip külsõségeket.
A ZENÉT szerették.
Inkább feldolgozásokkal "hódítottak".
A tagság sem egyszerû, hiszen az ex-Neurotic énekes, Czeller Péter alapított zenekarban a késõbbi Sex-e-Piles László Viktor gitározott...két kevésbé ismert basszeros és dobos mellett.
1982-83 a zenit, viszont az ún. punkperek hatására feloszlottak.

Tyia
Falco is és még a Pete Burns féle Dead or Alive is!!!

Gary Numan?

Boy George pl. a Bow Wow Wow-ban bontogatta a szárnyai, csak ott volt jobb énekes...

Tyia
A Toy Dolls nekem bejön...igazi nem normálisak 😊

Tyia
A "Rockzene története" címû filmben a Ramones-tõl elég jól elhatárolódnak az igazi punkok.
Az ügye nem mondhatjuk, hogy a New York Dolls, vagy akár a Sex Pislols összeköthetõ velük...

A Ramones majdnem slágerzenétjátszott, csak úgy, mint a kései Clash, vagy az abból eredeztethetõ Big Audio Dynamite.

A kortárs punk...hagyjuk.

Zephyr Retiring
Fb. Egy idõben szerettem volna, aztán mégsem...
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
túlontúl függõvé tesz. Van szinte minden ismerõsömnek (azon sem lepõdnék meg, ha a kutyáimnak is lenne már) de valahogy nekem túl divatszagú. Tehát egyelõre köszönöm nem. Elõdje a nagy "I" betûs az volt, "ismerõs" is hozzá úgy fél millió ember, még azok is, akikkel nem is találkoztam, csak e'mentek mellettem az utcán és felismertek.
Mit tudom én: talán bunkónak tartottak volna, ha nem jelölöm vissza õket. Régi cimborák is megtaláltak persze, s egy ideig érdekes is voltam számukra, de mikor rádöbbentek, hogy "több bõrt nem húzhatnak le rólam" hanyagolva is lettem szépen lassan. Itt a legtöbben nem tudják ki vagyok, s akik azt hiszik ismernek, valójában azok sem 😊 elég nekem ennyi is bõven. Sokkal jobb érzés egy "senki" maradni, mint híres és ismert lenni.
Szigetre már nem vágyom, Lyukas korszakom is lezárult már egy ideje.
Viszont belül, legbelül azért maradtam aki voltam. De ahogy pár nagyon fiatal ismerõsöm megjegyezte: "ne égessem már magam"
Hallgatok rájuk 😊

Igazad van: sok NW banda kezdte punkként, de mondok mást is:
Sok belül punk nyílt is meg egészen más zenei irányba.
infók itt (katt) s ezen belül is a "történelem" almenü mondhat még sokaknak újat 😊

Én elég sokat hallgatók punk zenét. Pekinska Patka, Dead Kennedys, The Clash, Stranglers, Damned, Sex Pistols, Exploited, UK Subs, a magyar közül Modells, és még egy párat. Az fb-n a fekete lyuk topikba szoktak csatolni a yt-ról klippeket. Azokat sûrûn nézem, hallgatom.
Holnap is megyek a Szigetre SKA-P-re.
A punk mozgalom szerintem ugyan úgy hozzá tartozik a 80's évekhez, mint a New Wave. Elvégre valahol azok voltak a gyökerek. Rengeteg NW banda kezdte punk zenével: Gary Numan, Adam Ant, B-52's, Boy George, stb.
Zephyr Retiring
Egy kis nosztalgia punk módra..
avagy: Toy Dolls kicsit másképpen..
Tudom, nem magyarok, de attól még punkok.
Vagy olyasfélék 😊

Zephyr Retiring

Talán a téma érdekli, csak érdeklõdés hiányában...
Mellesleg ki hallgat manapság szélesebb körben punk zenét?
Na nem mintha valaha is teltházas punk koncertek lettek volna idehaza 😊 Vagy lehet, hogy voltak, csak én kimaradtam belõlük 😊
Igaz, ma is éli még reneszánszát a punk idehaza, mintha a Kretens is aktív lenne még (majd megcáfoltok, ha nem így van) de jómagam már nemigen futok össze punk zene kedvelõkkel sajnos.
Elvétve belebotlok még a környékemen egy egy Ramones pólót viselõ ürgébe, de ha a pólójáról kérdeznék szerintem csak pislogna rám, hogy mi van...

...közben kamaszból (lázadóból) példás családapa lettem (majd elvált, majd újra családapa) s megéltem azt is, hogy kimentem már a divatból s a punk sem a régi már, a punkon belül is van már ellenlázadás (lázadnak a lázadás ellen is) úgymint pl: a Csók és Könny, vagy a Büdösök, vagy mondjuk a Tekintetes Úr nevû bandák..
De azért van még Auróra vagy HétköznaPICSAlódások, így én is tudok még mit hallgatni manapság is...

Úgy tudom Bence idõhiány miatt hagyta abba, nagyon jó kis topik volt, sajnálom, hogy már nem aktív.
Ez is nagyon jónak indult:
malter
Sajnos már ez is inaktív.

+ még a legnagyobb (legális)ez:
Artpool
Náluk nagyon sok legális felvétel van, elõzetes egyeztetés után ki is adnak felvételeket, ha az elõadó hozzájárul.

Aki jobban bele akarja magát ásni a témában, és sok szabadideje van, õk nagyon segítõkészek.
Tyia
Az Úr 1979. évének március havának elején, egy esztendõvel "Spionsék" megnyilvánulásai után, az FMK-ba egy est szervezõdött, Kõbányai János jóvoltából, Beat ünnep címmel.
Meghívottak között olyan fiatal írók, mûvészek voltak, akiknek volt érzelmi kötödésük a rockzenéhez.
(Pl. Szkárosi Endre, akirõl még a késõbbiekben lesz szó, illetve Bernáth/y/ Sándor)
A Beatrice zenészei is a meghívottak között voltak.
Ezek a fiatalok többé-kevésbé ott találkoztak elõször Nagy Feróék energikus zenéjével.
Ez a csodálkozó kis laza szellemi közösség, késõbbFÖLÖSPÉLDÁNY neven lett ismerté, vagy éppen nem ismerté.
A 'Rice és a Fölöspéldány érdekes ún. "irodalmi koncerteket" szerveztek.
Összesen három ilyen költõi performance és rockkoncert keverék született. 1979 áprilisában Szegeden a József Attila Tudományegyetem klubjában.
1979 júniusában a Csepelen, ahol már nem kevés rajongó elõtt ment az õrület...
A legnagyobb dobás 1979 augusztusában Budaörsön volt.
Performance hegyek: Kõbányai punk- és csöves fotóból állított ki, míg Bernáth(y) fekete kaftánban görögdinnyét vagdosott a falhoz...beteg.
Volt aki magát festegette, volt aki nylonzacskóba öltözött.
1980 tavaszán a kapcsolat megszakadt.
Nagy Feróék ultimátumot kaptak...a Beatrice tovább dolgozhatott...egy ideig.

Tyia
Õ volt...sajnos abbahagyta.

Összehoztam egy háromszöget...

A Spions dolgait nála megleltem, de a linkek halottak...pótolva lesz.

Aztán az Te indexes topikodat ajánlotta, én meg mondtam, hogy ott regelt vagyok, illetve Te is írsz ide...meginvitáltam közénk...lehet, hogy a téma már nem érdekli?
Nem tudom.

Zephyr Retiring
Nem is (lesz) rossz 😊

Köszönöm. D. Bence?
Ö az Ultra Rock Agency?

Tyia
Gondoltam, hogy majd madarat lehet veled fogatni...😊

---------
D. Bence? ismerõs?

Tyia
A punkoknak (sem) volt mit veszíteni...

Egzisztencia, pénz, család...honnan?

Persze voltak csak punkzene kedvelõk, fõleg a '80-as évek közétõl...

Csak+ Sikátor és Csokonai Vitéz Mûhely
történet
+ még egy nagyon jó(new wave) hír:
Gary numan új albuma

Nagyon bírom a fiút!
Örülök a topik bõvítésnek!
Akkor hajrá: (A kezdetektõl)
magyar punk
Zephyr Retiring
Inkább meg nem értettség. A punk zene eleinte még errõl szólt..
A baj az (volt) hogy az akkori gondolkodás szerint ezek "elítélendõ" és "betiltandó" zenék voltak. Ma már tudjuk, hogy ez mûvészet és slussz.
Nem azért énekelték az erõszakot a durvaságot és az egyéb "polgárpukkasztó" dalokat, hogy megtedd amit mondanak. Hanem, hogy lázadj minden ellen. A határok a tiltások a rendszer ellen.
A mai fiatalok már nem abban nõnek fel mint apáink, nagyapáink, mikor sittre vágtak ha nem volt melód, megpofoztak ha feleseltél, levágták a hosszú hajadat ha fiú létedre megnöveszteni merted.
Sok dolog volt, ami ellen tenni akartak valamit.
Talán még ma is ugyanaz lenne minden, ha nincsenek az örök lázadók: a punkok...

Tyia
Kiderült...igen.

passzio.hu

Van itt sok minden...albumokról infó, dalszöveg, korabeli sárdobálás...

Tyia
Kicsit más...

Ugrom az idõben...

1986.

Mindenféle felhívás hatására egy rakat amatõr zenekar bukkant fel.
Belõlük készült két válogatás lemez a Bravo és Start gondozásában.
Az "Elsõ Lépések" és a "Mustra".
Nem ismerõs valamelyik valakinek?
Érdekelne...

Tyia
Nem tudom.

Összetétel?

Zephyr Retiring
Spions -> Spions Inc.

Tyia
Állítólag egy montreali rádióban Dj...Gregor Davidow, vagy Helmut Spiel néven...

Tyia

Zephyr Retiring
Kanadában?
Basszus, ha tudom megkerestem volna 😊

Tyia

Tyia
Spions

Molnár Gergelyt nevét kell elsõsorban a zenekarral kapcsolatban megemlíteni, Sebõk János szerint Õ a punk és újhullámos szellemiség egyik hazai meghonosítója.
Ez annak tükrében érdekes, hogy a hazai közönség elõtt az 1977 augusztusában alakult Spions teljesen ismeretlen maradt, hiszen azt a három koncert amit Magyarországon adtak, csak néhány tucat, nem "zenei ember" látta-hallotta. Más mûvészeti ág iránt érdeklõdõ, leginkább Molnár Gergelyre kíváncsi fiatal értelmiségi...
Mégis nagy hatásuk volt az 1-2-3 évvel késõbb induló bandákra.
(pl.: az URH és utódzenekarai...)
Molnár és Hegedûs Péter (aki gitározott) 1978-ban elhagyták az országot, majd Párizsban kiadtak egy kislemezt.
("Russian Way Of Life", Total Czecho-Slovakia")
1980-ban Molnár Gergely már Hegedûs nélkül készített el egy Spions EP-t, "The Party" címmel.
Hegedûs késõbb Peter Ogi néven adott ki albumot, illetve több popsztár mögött zenélt...
Molnár végül Kanadában telepedett le...

Néhány "huzos dal" címe: "Menekülj végre", "Ungvári Tamás", Sose bízz egy punkban", "Nirvánia", "Dobj meg egy gesztussal, baby".

A Spions neve késõbb a punkról szóló sajtóvitákban bukkant fel...nem mint pozitív példa.

Tyia
A sort a Spions-szal kell kezdeni, remélem egyetértetek velem.

Tyia
Arra gondoltam, talán átfuthatnánk a magyar alter-underground bandákat a "klasszikus érából".
kb: 1978-1990.1.2.3...

Mondjuk úgy a kezdetektõl...

A másik New Wave topikban is tettem egy kísérletet...részlegesen sikerült.
Itt végig csinálhatnánk...hátha jönnek azok a kedves emlékek.

Tyia
Indokolatlan jókedv?
Hogyne.
Nem vagyok Bikini fan, de a D. Nagy-féle alakulat elsõ és második lemeze tényleg jó.