8
  • Ferrer
    #8
    paranoid
  • NEXUS6
    #7
    Na faxa, megint túl sokáig kotlottam a hsz-en. A lényeget közben leírtátok.
    :D
  • NEXUS6
    #6
    Szerintem az a gond, hogy semmi nem az, mint aminek látszik, helyesebben, ami a hivatalos verzió róla.

    Itt van az internet ugye, mint egy monumentális információ/tudás halmaz. És az információ, a tudás hatalom. De mi jelenti a hatalmat akkor, amikor a tudásnak mindenki birtokában lehet?
    Nos igen, nem az információ, hanem valójában a titok, az az információ a hatalom, amit csak kevesen tudnak. Ez mindig is így volt és így is lesz.

    Na most akkor, hogy is van ez az információs társadalom korában, akkor, amikor az infó megállíthatatlanul áramlik felénk és tőlünk is tovább?
    Csak úgy, hogy az eddigi stratégiát az információ eltitkolására, rejtésére fölváltotta, kiegészítette az információ elfedése, a spamelés, a ddos, a hulladék infóval való elárasztás. Ez az amit valójában a net ad.
    Az információs társadalom csak az egyén rabszolgává tevésének új formája.

    És ha feltesszük, hogy az amit nyílt információs társadalomnak hívunk az az, hogy megpróbáljuk egy globális központból irányítani a világot, megszerzünk mi minden lényeges infót, de közben elfedjük az emberek tisztánlátását az általunk gyártott addiktív egyenhulladékkal, akkor diktatúra az az ország, ahol ennek útjában állnak.

    Mert az egyszeri polgár soha nem lesz teljes birtokában azoknak az információknak, amelyek alapján fölötte döntenek. Az információs társadalom annak a délibábja, hogy elvileg ez nem így van, de valójában az uralomnak, a rabszolgaságnak csak egy kifinomultabb módja. Az addiktív hulladék kívánatossá teszi ezt a globális cirkuszt és gonosszá azt, aki az egyszeri polgárt megakadályozza, hogy ehhez csatlakozzon.
  • karesz6
    #5
    Tökéletesen egyet kell értsek. kb 3 éve nem nézek rendszeresen tv híradót csaknetről tájékozódom de az elmúlt 4 napban sikerült ami alatt összesen 1 perc 30 másodpercet szántak a következő témákra: belpolitika külpolitika gazdaság. Cserébe nézhettünk veszélyeztetett vadmalacokat ma pedig egy szarfos nevű kommentelő (nemtudom melyik oldalon) hozzászólásait ismertették egy irreleváns témában. De erre is lehet a facebook a megoldás. Ha pl. egy google minőségű keresőt kombinálod azzal hogy te pl csak azokra a találatokra vagy kíváncsi amikre a gyógyszerész/orvos halgatók klikkeltek akkor a keresési eredményekben drasztikus javulást lehetne elérni.
  • toto66
    #4
    Az Internettel az a baj csak, hogy a rengeteg információ bődületes mennyiségű szenny közé van elszórva. És már egyre nehezebb szétválogatni. Mindezzel együtt nem szabad központilag szűrni, ezt mindenkinek saját magának kell megtenni. egyébként egyre inkább esik a színvonal, úgy mint más médiumok esetében is (a TV a legjobb példa erre). De ez nem azért van, mert kevesebb hasznos információ van, hanem több szemét. Akár a Facebook is lehetne hasznos, de az most az Internet szemetesládája (a többi ilyennel együtt). (Ja és van akinek a szemetesláda tartalma is hasznos. c:)
    Azért azt még nem árt tudni, hogy minden médium célja végső soron a manipulálás.
  • lopbisz
    #3
    baszki és ezért fizetnek? Hogy filozofáljon egy sort? Hát igen hülyéknek áll a világ...
  • Emmegki
    #2
    "Soros György által támogatott Nyílt Társadalom Intézet (Open Society Institute)"

    Jajj a kedves kis neoliberális-globalista think-tank...
  • karesz6
    #1
    Az internet nem tesz mást mint információt közvetít. Valóban nem várható hogy a való világ eseményeibe közvetlenül beavatkozzon (azokat generálja) viszont egy komolyabb agresszív tüntetés megszervezésében bizony komoly szereppel bírhat. Egyet kell értsek a cikkel valóban nem facebook/twitter forradalomról van ez esetekben szó ezek a portálok csak eszközök amik segítik az adott ügy mellett álókat/ellenzőket. Ami viszont hasonló kaliberű téma és ebben az internetnek nagyon is közvetlen és befolyásoló ereje van az információ liberalizációja (aminek pont a liberálisok a nagy ellenzői :) ) Ma egy egyetemi professzor vagy akár egy hallgató még megsaccolni sem képes azt hogy mennyire naprakész a tudása. Természetesen ez nem mindenhol igaz de jó példa rá a természettudományok vagy legalábbis bizonyos területei eü, fizika stb. (a saját területemre reflektálva) A nagy gyógyszercégek nyilvánvalóó érdekek miatt nam hozzák nyilvánosságra a "nagy durranással" kecsegtető kutatásaikat azok kudarcait vagy sikereit. Jó példa lehet erre a rák kutatás ahol én minden további nélkül el tudnék képzelni potenciális terápiákat amire megvan a tudás, ötlet, technológia mindösszesen ránézésre megmondható hogy olyan horribilis összegbe kerülne egy ember meggyógyítása ami reálisan semmiféle biztosítótól nem várható el. Ezeknek az információknak a nyilvánosságra hozása gazdaságilag súlyosan érintené az érintett cégeket ezért titkosítják és zseniális szakemberek tömege nem fér hozzá adott esetben létfontosságú információkhoz. Szerintem a facebook/twitter forradalom végül ennek a megoldását jelenti majd. Létre kell hozni egy nagyon kemény szabályrendszert ami ezeknek a cégeknek biztosítja hogy az információik nyilvánosságra hozásával az érdekeik nem sérülnek. Ez pedig szerintem elképesztő mértékű fejlődést hozhatna a tudományban.