78
  • Komolytalan
    #78
    Amiről én írtam ott a hálózat adott. A szomszéd faluban a digi 4x jobb ár/teljesítmény arányú netet ad. Szimplán arról van szó, hogy 1 faluba 2 szolgáltatónak nem éri meg bemenni, és kábeltv-nél nincs meg az a lehetőség mint adslnél, hogy 1 fizikai vonalon attól veszel netet akitől akarsz.
  • Dj Faustus #77
    "Egyébként a vidéknek is megvan a maga szépsége, akinek az a fontos, az költözzön falura. Akinek meg normális net kell, az meg úgyis csak nagy társasházakban kaphat még jó darabig olcsón."
    Ez egy teljesen természetes dolog. Az Internetet először ott éri meg fejleszteni, ahol:
    1. sok ember van kis helyen
    2. eléggé nagy az urbanizáció, van ipar (ami húzóágazatnak számít)
    3. ki van építve a gerinchálózat, közel van az "Internet exchange"

    Olyasmi ez, mint a sivatag közepén 10 embernek a víz drága dolog, mert oda kell szállítani. De ha sokan települnek oda, megindul valamilyen termelő tevékenység (például gyémántbánya), kiépül a csatorna és olcsóbb lesz.

    Nos kis hazánkban - a kis népsűrűség miatt (a világ 239 országa közül a 100. helyen állunk) - a gerinchálózat kiépítése drága folyamat. Ezt a kis, hazai, gyakran magánkézben levő, mikrohullámú/kábeltelevíziós netszolgáltatók pusztán a lakossági előfizetők (ahol az adatforgalom túlnyomó többsége nem termelő tevékenység, nem hoz profitot) árversenytől terhelt áraira alapozva aligha tudja megtenni.
    A multinacionális vállallat meg csak akkor fog lépni, ha ebből neki belátható időn belül bevétele lesz (tetszik, nem tetszik a részvényesek diktálnak, a vállalat nem egy segélyszervezet).

    Ehhez jelentős külső forrás vagy állami támogatás kell. És ez kis hazánkban szépen elmegy bizonyos politikusok/pártokhoz közeli cégek vezetőinek zsebeibe.

    Durva dolog, de ez a kapitalizmus.
  • Komolytalan
    #76
    Én inkább úgy látom, hogy a digi ad - ahol tud - 4x annyit fele áron, mint akinek DSL/kábeltv-s netje van. Amíg ők nem csináltak nagy sebességű netet az UPC nagyon jól elvolt a 10Mbit 10ezerért konstrukciójával nálunk. Emellett leszarták az ügyfeleket - én pl 1 hónapig nem tudtam wowozni, mert megjáratták a tengerentúlra a Franciaországba címzett csomagjaimat az elb.szott routerük miatt. Hiába reklamáltam náluk, az volt a válasz, hogy ha bejön az index.hu, akkor van netem. Mikor már az index is cikket is a jelenségről, akkor léptek csak, nagy kínkeservesen.
    Egyébként a vidéknek is megvan a maga szépsége, akinek az a fontos, az költözzön falura. Akinek meg normális net kell, az meg úgyis csak nagy társasházakban kaphat még jó darabig olcsón.

    Én mondjuk attól mászok falra, amit a bátyámék falujában művel a Rubicom. Kihúzták a zsír új optikai kábeleket, és 2380Ft-ért 512/128kbitet adnak. Szomszéd faluban Digi van, ott 2500Ft-ért 2Mbit/512kbit, vagyis éppen 4x több, mint a Rubicomnál. Arról már szót se ejtek, hogy olyan modemet adtak a bátyámnak, amin látszik hogy kb 4. gazdája ő, valami 2000 környékén gyárthatták (persze rafkósan le van kaparva a gyártás időpontja).
  • narumon
    #75
    A fő gond az az, hogy ilyen internet (pl digi) az ország marginális részén érhető csak el. A legtöbb embernek maximum álmában jelenik csak meg ilyen internet, főleg ilyen áron. Utána felébred és rájön, hogy kétszer ennyit fizet ennek a negyedéért...
  • Komolytalan
    #74
    20/10Mbit van 2500Ft-ért (februártól 2700Ft-ért) a diginél, a többi csak átmeneti akció (mondjuk fél évig, 1 év hűség esetén, meg hasonlók). A 80/25Mbites az 4500Ft (februártól 4700). A garantált sávszél egyébként 4/2, illetve 8/4Mbit, szóval ezért a pénzért még ez se rossz szerintem.

    Ez úgy éri meg nekik, hogy társasházakba LAN-t csinálnak, vagyis egy szög egyszerű, filléres (kínai) router osztja le a bejövő nagy sávszélt. Vagyis a lakásba már rendes UTP kábel jön be, nem kell lakásonként kábelmodemet telepíteni (UPC a nagy sávszélű netjéhez egy batár nagy, és gondolom horror árú kábelmodemet ad). A másik hogy ez a sávszél nyilván belföldre van meg, a külföldi azért alacsonyabb. Amit persze nem veszünk észre, mert a lakossági forgalom kb 95%-a kb torrent, ami meg jellemzően belföldi forgalmat takar.
  • Molnibalage
    #73
    Az szolgáltatómról egy jó dolog mondható el. Atomstabil. Lehet, hogy kurva drága mai szemmel a főváros közvetlen közelében, de legalább stabil. 4 év alatt kb., ha kétszer kellett az ügyfélszolgálatot hívni. Viszont havi 8k egy 8M/512k netért kicsit vicces. Tudom, máshol még ez sincs. Az még "viccesebb".
    Akkor sem lassul a net, ha csúcsidő van.
  • AgentKis
    #72
    Nem tudom ki?
    Én 3000 Ft/hó-nál többet erre nem szánok.
    Ez a modemes időkben 8k volt. Aztán 5 lett kábelTV-n
    Most 3 szintén kábelTV-n.

    Nem veszek "nagy" csomagot, mert amikor sokan használják, pont annyira lassú, mint a "kicsi".
    Ráérek, 1M/256k nekem elég.
  • B0nFire
    #71
    Az 5000/8 Mbit eléggé racionális ár. Ennyivel már eléggé ki lennék békülve. A 2500/80 Mbit szvsz eléggé a valóságtól elrugaszkodott. Nem tudom, hogy éri meg a Diginek ez, de lehet, hogy később ez jóval drágább is lehet még.

    A 8 Mbiten egy 1,4 Gigás film 23 perc, egy DVDR 1h 13m alatt jön le. Ezzel már szvsz sokan ki lennének békülve. Én a 2 Mbites sávszéllel esetenként (mondjuk péntek este) még a 480p-s YouTube videókat sem tudom pufferelés nélkül lejátszani. Nemhogy a kis HD-t. Ahhoz már mindenképpen előtöltés kell. Benyomom, aztán elmegyek ebédelni, és mire visszajövök, előtöltött annyit, hogy megnézhessem.
  • sanyicks
    #70
    Erről írtam én is. Ahogy fejlődik a technológia, egy átviteli közegben egyre nagyobb sávszélességet lehet biztosítani, ráadásul az adott adatmennyiséghez viszonyítva egyre olcsóbban. Úgyhogy nemhogy drágulni kell a dolognak, hanem egyre olcsóbbnak lennie.

    Emlékszem én még mikor 50k volt egy 802.11g-s wifi kártya... ma meg 2k.

    néhány év múlva meg gigabites lankártyákat dobnak felénk 1500 ft-ért :D
    amikor gerinchálón meg már terabit/sec-ek mennek.
  • dchard
    #69
    Az egyik dolog, hogy nem olyan "nagy" cég az Alcatel Lucent, mint amilyen fénykorában volt...

    A másik, hogy a gyártónak semmi köze nincs a szolgáltatás áraihoz, inkább az nem tetszik nekik, hogy lenyúlják előlük a piacot azok a cégek, akik innovatívabb és hatékonyabb rendszereket szállítanak mint ők. Hát ez ilyen.

    A harmadik: pontosan azért ölnek a szolgáltatók rengeteg pénzt a hálózatukba, mert az újabb és újabb technológiákkal egyre kevesebb pénzből lehet átvinni 1GB adatot. Ha nem így lenne, akkor még mindig 12.000 Ft-ot fizetnénk egy 384/64kbit/s-os DSL vonalért, mint 7 éve.

    Például: egy régi STM technológiát hazsnáló optikai hálózaton régebben gazdaságosan 2,5Gbit/s.ot lehetett átvinni. Ma ugyanezen az optikai kábelen (egy centi új vezeték építése nélkül) csupán a végberendezések cseréjével ennyi adatot visznek átt hullámhoszsanként: nem ritkák a 40-80-160 vagy akár 320Gbit/s-os sebességet elérő DWDM rendszereken amik ugyanabból a kábelből hozzák ki ezt a sebességet, amin korábban csak 2,5-et lehetett szolgáltatni.

    Szóval el van tévedve az úriember.

    Dchard
  • Rotyoka
    #68
    ezért mennyit fizetsz?
    Mert gondolom 5000Ft ot amennyit én a 8 megásért
  • Dj Faustus #67
    Igen ám, csak az adók - legalábbis kis hazánkban - nem mindig a megfelelő célra mennek el (bizonyos politikusok zsebeibe). Pláne ha vannak a többségében szórakozásra használt Internet (szimpla e-mailhez, telefonáláshoz nem kell nagy adatátviteli sebesség) fontosabb területek is - mint például az egészségügy, az oktatás. Na ez a nagy büdös helyzet.
  • NullZ3r0
    #66
    Azért van különbség a forgalom típusai között. Van ami hibára érzékeny, de nagyjából mindegy, milyen a késleltetés és a jitter (késleltetésingadozás). Pl egy nagy fájl (szoftver) letöltése, email küldés.
    Akkor van aminél egy kis hiba nem olyan nagy gond, mint a nagy késleltetés és a jitter: pl stream videó, VOIP.
    Úgyhogy nem mindegy hogy pontosan milyen típusú forgalmat akarsz átvinni a hálózaton, mert azt olyanra kell tervezni, hogy ezeket elbírja. Attól függetlenül inkább csökkenni kéne az áraknak...
  • Chris05
    #65
    Ez így néz ki router nélkül stabilan:



    Van olyan, hogy havi 1 Terát töltök/seedelek. Semmi panasz, tényleg korlátlan és gyors. Erre varrjon gombot a kedves úriemberünk. Nehogy már ő megmondja, hogy hogy működjön az árszámítás. Még az is tetszik, hogy a hálózatok szöveg továbbítására vannak optimalizálva, nem kép és videóanyagra. Nem, barátom, a hálózatok 1-esek és 0-ák továbbítására vannak optimalizálva. LOL.
  • Lucy in the Sky
    #64
    Úgy-úgy.. egyesek hajlamosak megfeledkezni róla hogy a vagyonuk, hatalmuk forrása nem más mint az egyszeri jómunkásember, aztán nyilatkozzák az ehhez hasonló baromságokat. A baj ott kezdődik, amikor a valódi termelőtevékenységet végző körökben is ilyen nézeteket kezdenek hangoztatni, miszerint az nem a mi pénzünk, hanem az államé, vállalati ügyfélé vagy kockázati tőkéé.. Na persze. Ha ez így megy tovább, akkor végleg elvesztünk. Valójában már az átláthatatlan bonyolultság jótékony (?) homályával leplezett pofátlan mértékű adóterhek (meg ezen pénzek hagyományosan gazdaságos felhasználása) miatt is lázadni kéne uraim, nem még adni alájuk a lovat!
  • chuky123
    #63
    Ilyen mentalitással ez a cég ki fog hallni.
    Majd jönnek helyette mások nem kell élni.
  • Komolytalan
    #62
    Azért azt ne feledd el, hogy ha a paraszt nem szarna, a multi éhen halna... Voltam ma benzinkúton, vettem 360-ért benzint. Ez a 360 Ft az én zsebemből került ki, de előtte oda úgy került be, hogy durván ugyanennyit már befizettem belőle az államnak, a bevételemből. És a 360-ból cirka 200 Ft megint csak adó. Vagyis én előállítottam 720Ft-nyi terméket, ebből 520 ment egyenesen a kincstárba, hogy olyan életképtelen, nyomorék multiktól vegyenek mondjuk internetes gerinchálózatot, akik ha piaci alapon kellene működniük - nem pedig úgy hogy az ország teljes termelésének 3/4 részét elharácsolják adókon majd állami megrendeléseken keresztül - éhen halnának. Ez az élet, Babolcsai néni.
  • sanyicks
    #61
    Tehát a lakosság fizeti egészben... állami támogatás miből van? A lakosság adóiból. Üzleti ügyefeleknek ki fizet? A lakosság. befektetők detto. A faszi duplán meg akarja sarcolni az előfizetőket, és a lakosságot. Ennyi a lényeg.

    "Az Alcatel-Lucent inkább gerinchálózatokat épít, hálózati eszközöket gyárt, nem szolgáltat." már úgy sem sokáig teszi, nem kell görcsölni, szépen csöndben csődöt kell jelenteni, és átadni a helyet a jobbaknak.
  • Dj Faustus #60
    "Akik az Internet gerinchálózat fizikai fejlesztésével, karbantartásával foglalkoznak, azokat mi, a mezei Internet felhasználók, fizettük meg, eddig is"
    A nagy többségét állami támogatásokból, üzleti ügyfelekből és kockázati tőkebefektetőkből fedezik - a lakossági piac szereplői az árverseny miatt egyre kevesebb díjat fizetnek, és nem ők adják a gerinchálózati fejlesztések nagy hányadát.

    "És az "Alcatel-Lucent", az meg micsoda?!"
    Az Alcatel-Lucent inkább gerinchálózatokat épít, hálózati eszközöket gyárt, nem szolgáltat.
  • B0nFire
    #59
    Nálunk a 2/0.35 5550 Ft. És gyakran még ennek a fele sem jön.

  • NxBalu
    #58
    Na mármost, ez a fószer egy papírkutya, legfeljebb.

    Akik az Internet gerinchálózat fizikai fejlesztésével, karbantartásával foglalkoznak, azokat mi, a mezei Internet felhasználók, fizettük meg, eddig is. Úgy értem, az óceánfenékre helyezett, cápák által rendszeresen elrágcsált optikai kábel-kötegek működőképességének fenntartóit, javítóit ... Ben Verwaayen egy pénzéhes péniszfejű, mert ezekről az emberekről egy egy szót sem szólt. Azt sem tudja, hogy léteznek.

    Egy tipikus pénz-vámpír ez, akit a stabil hozam pánikba ejt, és csak a növekedési ütem mértékének a növekedése elégít ki.

    És az "Alcatel-Lucent", az meg micsoda?! Jelentkezzen ITT ÉS MOST mindenki, akinek az "Alcatel-Lucent" szolgáltat Internetet Magyarországon. LOL. Senki? Sejtettem.

    -------------------------------------------

    Lucy in the Sky: nagyon igazad van!
    slickboy (#48): megértem, hogy miért vagy dühös. Tényleg.
    e57, moikboy, kpbendi: igazatok van.
  • bakvarnyu
    #57
    Mi az,hogy "joga van", hiszen nem egészségügyi ellátás vagy vezetékes ivóvíz a téma. Ez üzlet, teszem azt 5 millióba kerül ott kiépíteni a netet melyik szolgáltató fogja bevállalni pár ember miatt.
  • csuszi
    #56
    nagy kaland, én abban a bizonyos nagyvárosban lakom, és 1-nél több nem megy.
    bár ígérik, hogy lehet összejön idén a 3.
    és a vicces, hogy az országos sávszélbővítés előtt ment a 3, bővítés után leesett 1-re, és nuku több.
  • ChaosTeam
    #55
    Ezért is örülök, hogy otthagyhattam az UPC-t.
    Nekem most ilyen van havi 4500Ft-ért:



    Hozzáteszem egy egy 80/25mbit-es csomag, és a Router fogja le ennyire, ha közvetlen gépbe kötöm, megvan lefele is a 80mbit.. nameg perpill 4 gép használja a netet, 2 vezetékes 2 wifi hálózatról...

  • Komolytalan
    #54
    Most őszintén: ki ez a faszi? Egy senki Alcatel? Lucent? Az mi? Ma már minden Huawei, negyed annyiért. És ettől olcsó a net, nem mástól. Ez a hülye meg azt gondolja, hogy böfög pár hülyeséget, és majd az internet szolgáltatók váltanak a kiváló kínai minőségről az ő méregdrága ipari hulladékára, hogy drágábban adhassák a netet. Persze, hogyne, biztosan...
  • FoodLFG
    #53
    Nagy biznisz az internet szolgáltatás, gyerekek! Főleg a mobil internet, jó drágán persze.
    "addig kell ütni a vasat, amíg meleg" - Steve Jobs
  • kontar
    #52
    Ugyanmár szépreményű lóf*szjóska. Egy önálló forinttal sem fogok többet fizetni a netért, majd rádöbbensz.
  • opeca
    #51
    Amúgy én 12 kilométerre lakom egy 250.000-es nagyvárostól és 5 Mb/s-nél nagyobb sávszélt nem tudnak adni.
  • morden
    #50
    Amúgy ez a csóka még mindig 100 forintos percdíjért telefonáltaná a népet ha tehetné (gondolom) hisz egyre megy le annak is az ára és az nem jó.
  • slickboy
    #49
    *tudott
  • slickboy
    #48
    A Trékom nekem sem tudot analóg fővonalat adni és ezzel együtt ADSL-t egy város közepén úgy, hogy a szomszédomnak van. Nincs szabad érpár már. Várjak, hátha a szomszéd visszamondja az övét és akkor én megkapom. Egy switch-csel osszuk el a netet kétfelé és fizessük közösen. Fizessek elő mobilinternetre. Pitizzek az önkormányzatnál, hogy az önkormányzat álljon neki pitizni a Trékomnál hálózatfejlesztésért. Ilyen konstruktív ötletei voltak az ügyintéző spinének.
    Várom azt az időt, amikor a szélessávú internethozzáférés és a mobilnet is kb a vezetékes vízzel egy kategóriában lesz (mármint olyan magától értetődő, nem különlegesség) és nem ilyen vízfejű managerek osztják az észt, hogy mi megabájtot árulunk.Semelyik közműcég nem áll ki pózolni, hogy mi vizet meg elektromosságot árulunk.
  • morden
    #47
    Igen is húzzanak ki, így is hatalmas a területi egyenlőtlenség, legalább az internetes infrastruktúránál ne legyen nagy különbségek azért mert kicsit messzebb lakik valaki a várostól.
  • tatish
    #46
    Bp. "környéki" vagyok (20km)
    én 6/1re + kábelTVre fizetek ~7e/hó , de max. 5/1-t tudok kipréselni belőle -_-
    most a szolgáltatóm a környék lévő városok egy részét átpasszolja UPC-nek, elvileg maradnak az árak meg a minőség
    hurrá ....
  • opeca
    #45
    Hát ő is ember nem?, talán joga lenne normális szolgáltatáshoz.
  • bakvarnyu
    #44
    Na de mégis mit vársz , hogy a kedvedért kihúznak oda egy 30 megas kábelt?
  • Athlon64
    #43
    Ez a csóka tényleg nem normális. Az ő elborult gondolkodása szerint a digitális fényképezőgépek és digitális HD kamerákat is mocskos drágán kellene adni a mai napig.
    Pubikám ez a fejlődés. Emlékszem arra amikor a VCD megjelent. Nagy szó volt számomra mert akkoriban 1.44Mb-os floppykat használtam és a CD 650Mb-ja ami 1óra videót tartalmazott, hihetetlen adatátvitelnek tűnt. Most a DVD olcsóbban kapható mint bármely digitális videó anyag és a lejátszók is.
    Fejlesztés, fejlesztés, fejlesztés! Ennyi!

    Egyébként nem tudom, hogy egész pontosan milyen befolyással van az internetre az ő cégük, de ha meg lehet kerülni akkor meg kell ill. az országok vezetői is agyoncsaphatnák/csaphatják az ilyen pénzéhes mocskot!
  • opeca
    #42
    Ütném amíg mozog...
  • MsUser
    #41
    Ha már a sebességet emlegetitek

    Ez havi 6800.-Ft ért rettenetesen ingadozó sávszeléséggel, természetesen dél után nagyon lassú, és egyébként 8192 / 768 kbit/s csak NET csomagra lett kötve a szerződés!
  • hypno
    #40
    Ha szabadon összeválogathatnám a tv csatornákat, lehet kiderülne, hogy csak 10- 15 érdekelne komolyan, a többi 40-re nem tartok igényt. Ergo nem kell velük szennyezni a környezetet. Legalábbis az enyémet.

    Azután ha nem a nyereség maximalizálása lenne cél, akkor nem csöpögtetnék a fejlesztéseket, hanem egy két lépcső simán kimaradhatna. Pl. a wi-fi esetében az alaptechnológiát követhette volna rögtön az "n" szabvány.
  • vato loco
    #39
    "Mindenki azt hiszi, hogy normális, hogy ugyanannyit fizetünk, mint korábban."

    Valóban nem normális. Sokkal kevesebbet kéne. A kapzsi kurva anyját ennek a zs-nek.