19
 • chuky123
  #19
  "Az egyik megoldást az jelenthetné, hogy a felhasználók ezrei tárolnák el egy bizonyos fájl másolatait." Ezért nem kéne tűzzel-vassal irtani a torrent és egyéb
  p2p technológiákat szerintem is ez a leghatékonyabb megoldás.
 • Cefet
  #18
  Ebben igazad lehet, de ez nem csak a Windowsra igaz.
  Talán kicsit ritkábban, de a többi oprendszer is megmered néha...
 • Zolorado
  #17
  Újraindítani akkor is kell majd, mert a Windows meghülyül :D
 • wraithLord
  #16
  A nyugdíj tényleg fontosabb, mint az emberiség tudása és kultúrája. :) Igaz, nézőpont kérdése.
 • sgfelh
  #15
  kell egy malomkő wrájter
 • Thrawn
  #14
  Az, hogy a digitális tartalmakat hogyan őrizzük meg évtizedekig, marginális probléma ahhoz képest, hogy egy ember munkaügyi életútját hogyan őrizzük meg. Mert ott a nyugdíja foroghat kockán.
 • Cefet
  #13
  Teljesen egyet értek Veled, én is leálltam a DVD írogatással.
  Bizonytalan, macerás és drága. A vinyó már most is olcsóbb. 1,5 TB már 16-17K környékén kapható. Persze a fontosabb (nem pótolható) dolgokat több vinyóra is tükrözöm. Szerintem ez ma a legbiztosabb.
  A jövő pedig szerintem egyértelműen a memristor, vagy ReRam technológiáé lesz.
  Táplálás nélkül is "korlátlan" ideig (persze ez majd később derül ki, hogy meddig) megőrzi tartalmát, sokkal egyszerűbb egy cella (mint a Flash), logikai áramkör is építhető belőle, elvileg 2nm-es csíkszélességig levihető a gyártása, valamint az Elpida és a Sharp szerint 10000-szer gyorsabb, mint a mai Flash tárolók. Gyakorlatilag fölöslegessé teszi a merevlemezeket, mert hasonló kapacitást kínál sok nagyságrenddel gyorsabban. Megszűnik a bootolás, vagy csak egy gyors hardver ellenőrzés lesz. Tölteni nem kell semmit, hiszen az a néhány TB ReRam megőrizte a táplálás megszűnésekor lévő állapotot. A mobil készülékeket akár néhány msec idle állapot után szinte teljesen le lehetne áramtalanítani, mert az "éledés" is csak ennyi időt venne igénybe. Nem hangzik rosszul, ugye?
 • duke
  #12
  Epp azon gondolkodom, hogy mire is arhivaljak. A bluray lemez mar egeszen olcso, kb 15 forint Gbyte-onknet, plusz az iro. Az 1 Tb-os vinyok is egesz jo arban vannak, csak azt meg duplazni kell, mert annyira azert nem bizok a Hd-kben. Harmadik versenyzo a 32 gigas SD kartya, 5-6 ezerert. Dragabb mint a masik ketto, de talan ez legbiztonsagosabb.
  Vagy lehet hogy maradok a ketregu dvd-knel.
 • wormwood777
  #11
  Még anno asszem sg-n olvastam hogy sikerült megállítaniuk egy lézersugarat vmi különleges anyagban és x idő elteltével előhívni belőle. Például ilyen technológiával nem lehetne tárolni adatokat ha bevállik? Valahol a kristályos ötlet közelében lehet ez a megoldás...
 • iambg
  #10
  Ja persze ez csak a saját adataim hosszú távú tárolására (családi videók, fényképek stb)vonatkozik, a nagyobb archívumok más lapra tartoznak... Csak felmerült a CD meg a DVD ezért írtam
 • iambg
  #9
  Ez mocsok nagy munka lenne és semmi értelme. Arról nem is szólva, hogy egy CD vagy DVD lemez is tönkremehet akár egy éven belül is, és akkor hiába a nagy stratégia. Akkora kapacitású HDD-k vannak már hogy nem éri meg szarozni az optikai lemezekkel.
  1 HDD master, 1 HDD tükör backup csak tárolásra (pl külső USB HDD, 1-2 TB-osat is lehet kapni elérhető áron). Két eszközön párhuzamosan

  Talán még ez a legbiztonságosabb (legalábbis ma)
 • kvp
  #8
  Ha hosszu tavra akar valaki tarolni, akkor arra ott a hd rom techologia. Ionsuggarral femlemezbe gravirozva viszonylag hosszu ideig megmarad az adat es akar egy optikai mikroszkoppal is visszaolvashato. (es akar kezzel papirra irhato) Ez a kotablak mai valtozata. Egyebkent jopar nyugati kormanyzati szervezet hasznalja a technologiat adatmentesre. (itthon csak a muegyetemnek van hozza felszerelese)
 • AgentKis
  #7
  A legjobb megoldás szépen haladni a korral. A videokazikat már 10 éve digitalizálni kellett volna (akkor már ez nem volt drága technika) az akkor CD-re írt tartalmakat 6-8 éve DVD-re kellett volna menteni. A DVD-ket 2-3 éve blu ray-re kellene írogatni.

  Azt is észre kell venni, hogy nem feltétlenül kell mindent tárolni.
 • lcee
  #6
  A jó megoldás valami olyan lenne, aminek nagy a kapacitása, és ellenáll az időnek karcolásnak törésnek, mágnesességnek stb...
  Különben nem lesz előrelépés az ügyben...

  Bár az hogy sok embernél meglegyen egy bizonyos adat, az végül is most is meg van oldva :) Csak azt mondják hogy illegális...

  Pedig milyen lenne, ha pár év múlva írnának a múzeumok felhívásokat, hogy akinek ez meg ez a zene, v film megvan és lemásolja nekik az jutalmat kap :)
  Máris mindenki jobban vigyáz rá :)
 • Cat 02 #5
  És honnan szerzel követ ?
 • culas25hc
  #4
  fú, ez ilyesztő :O
  Szerintem én holnap felfogadok egy kódex másoló, és kőfaragó rabszolgát, és binárisan kőbe vésetem vele a vinyóm tartalmát :P
 • wraithLord
  #3
  "De az sem megoldás, hogy DVD-re másolnak mindent, hiszen lehet, hogy akkor már nem lesznek DVD-olvasók."

  Ha bedarálják az összes DVD-olvasót, hogy ne legyenek DVD-olvasók, akkor nem lesznek. :D De eddig sem így működtek a dolgok, és nem hiszem, hogy ezután így fognak... A DVD-vel ugyanaz a probléma, mint a CD-vel, hogy (mondjuk) 5 év múlva már lesz rajta hibás szektor. Nálam hamarabb is előfordult már.

  A saját dolgaim hosszútávú tárolására egyelőre a winchesternél nem találtam jobb megoldást. De az úgy tárolt adatokat sem árt időnként karbantartani... és előfordul, hogy a vinyó egyik pillanatról a másikra elhalálozik.
 • fkomment
  #2
  A mai hírek között jött: "E. coli could store the same amount of data as 450 two-terabyte hard drives.." "..In theory, bacterial biostorage systems could hold vast amounts of data in very small spaces, and since the bacteria keep replicating they could feasibly store data reliably for millennia."

  Magyarul röviden az E. coli baktériumokkal kis helyen akár 900.000 gigabyte adatot is el tudnak tárolni titkosítva, és akár 1000 év múlva is hozzáférhető az info.
 • roliika
  #1
  Kristályokban mondjuk.
  Csak visszaolvasni necces.
  Pl lézerrel belegravírozzák...na az ott fog maradni.

  Kopirájt. :DDDD