357
  • NEXUS6
    Hanem mi, megvárják, hogy becsapódik a hajóba?
  • Molnibalage
    De, mert J-7-re egy szem SM rakétát sem indíthanak, mert semmi értelme.
  • syn7h37ic
    Nnna... Megint egy jó téma, ahol egymásnak eshetnek a foteladmirálisok.
    Csak gondoljunk bele, hogy mekkora múlttal rendelkezik a kínai és az amerikai történelem...
  • NEXUS6
    "Mert 2 db 5 kg-os hagyományos bombával...": 5= 500
  • NEXUS6
    Miért számítana az NCTR? Attól, hogy azonosítják a gépet, nem tudhatják, hogy valóban veszélyes-e, vagy csak csali. És nem is kell csalinak lennie. Mert 2 db 5 kg-os hagyományos bombával felszerelt gép véletlenszerűen, és alacsony hatékonysággal is képes akkora kárt okozni, hogy veszélyként kelljen figyelembe venni.

A BARCAP lefogására kellenek a nagy teljesítményű vadászok. A BARCAP sem fog egyszerre 2 dologgal foglalkozni, vagy a csalikat lövöldözgeti le, vagy a SU-27/J-10, akármik ellen küzd. De nem fog azzal szórakozni, hogy lövöldözgeti a 21-eseket, ha a seggében ott egy J-11-es.

"A Dong Fend ellen nem a RAM és CIWS Phalanx fog dolgozni."
    Valószínűleg, de egyrészt a ballisztikus rakéták elleni védelme még közel sem tökéletes a rendszrnek, másrészt eleve nem az a cél, hogy elsüllyesszék ezeket a hajókat.
    Sokkal inkább, hogy a Taiwan elleni kűzdelem során kiiktassák, lefogják őket.

Taiwant úgy kéne elfoglalni ugye, hogy közben az amcsiknak, mint üzleti partnereiknek minél kevesebb kárt okozzanak.
  • Molnibalage
    A Kh-31-est nem kellett átalakítani, mert alapból tudja a több féle profilban támadást.

A Dong Fend ellen nem a RAM és CIWS Phalanx fog dolgozni. NCTR üzemmódot és a BARCAP-et még mindig nem értem, hogyan kerülöd meg...
  • NEXUS6
    Távirányított J-7 soha a büdös életben nem fog 20 méteren repülni neked...

Tény, hogy valszeg az eredeti rádió magasságmérő/robotpilóta nem elég pontos ehhez. Kérdés mennyibe kerül az átalakítás.

A légvédelem csak azt látja, hogy több száz repülőgép közeledik alacsony magasságon, amelyek valszeg fegyvert fognak alkalmazni. A kínaiak mellesleg a saját KH-31 eseiket átalakították alacsony-alacsony profil melletti alkalmazásra.

"A J-7 emg ahogy írtam nem fenyegetés egy CBG számára, mert semmiféle anti-ship fegyverzete nincs. A közel légévdelem (RAM) bombaoldási távolságig sem engedné eljutni őket."

És ez a lényeg, mert amíg a légvédelmi rendszer a csalik levadászásával van elfoglalva, addig a Kh-31, meg a Dong Feng 21D-i sokkal könnyebben jutnak át rajta.
  • Sequoyah
    Na ne ferdítsünk. Németek nem a komcsik ellen harcoltak, hanem a komcsik, az amerikaiak és az angolok ellen. Másik kettőről meg volt szó.
  • bigjoe
    Itt a sárga veszedelm!!!!
    Szinte mindenkinek lakik kínai a közelében... Az volt az első hullám....
  • karesz6
    Amerika és kína között nem lehet háború több okból sem. Egyrészt mindkettő túl erős kizárólag egy gyors totális támadással (nukleáris rakéták) majd egy nagyon hosszú keserves háborúval tehetnének pontot egy ilyen ügy végére. Másrészről Amerikát tulajdonképpen kína gyártja hatalmas cégek végtelen mennyiségű pénze fekszik ott ezeknek az elvesztését nem néznék jó szemmel és ugye nagy cégeknek nagy hatalmuk is van. Ezenkívülkínának kína finanszírozza amerikát. Lehet hogy kína faszagyerek de ha az amcsi befektetései odalesznek hát ő is felkötheti a gatyát. Ugyanakkor lentebb vitatkoztak azon hogy Kína élére kerülne előbb amcsibarát vagy amerika élére komcsibarát kormány. Nos szerintem a válasz roppant egyszerű, most is azok vannak kormányon nem is lehetne másképp túlságosan függnek egymástól akármit mutatnak kívülre nagyon is baráti ország de ha mindenképpen választani kell akkor Természetesen az amcsik élére kerülne hamarabb egy Kína barát párt mint fordítva ugyanis kínának meg van az az (ebből a szempontból) hatalmas előnye hogy egy diktatórikus rendszer uralkodik az országban. Amerikában a népszerűségi mutatókkal választásokkal magyarázkodással kell tökölni kínában jóval egyszerűbb a képlet : "Ez lessz, nem nyitunk vitát" nekik csak arra kell figyelni hogy elég jól érezze a nép magát ahhoz hogy ne akarjon forradalmat.
  • Molnibalage
    Na, mert ÉK, Irán, Kuba és Kína olyan kurva fasza mi? Pár ilyen demokráciafikázüt bevágni egy kis munkatáborba, hogy szokja ezen országok príma rendszerét...
  • Molnibalage
    Ezt elképzelem. Mint amikor a nagyhangú fickó beront a kricsmibe.

- Ki akar itt bunyózni?!
    Mire feláll egy 2 méteres faszi.
    - ÉN!
    - Jó, akkor te velem vagy.

Találd ki, hogy melyik a kínai... :)
  • Merces
    ...de az amit egy amerikai hajórol lőttek ki hogy könnyebb legyen háborús hangulatot szitani, ...persze csak miután a személyzet,a mexikói kertészeket leszámitva csendben elpárolgott
  • kisemlős
    De hadd értsem meg én is ezt a rakéta elleni védelmet.

Eddigi tudásom alapján, ha radar észleli az ellenséges rakétát, akkor vagy kilő egy ellenrakétát, ami az ellenséges rakéta közelben felrobban és megsemmisíti azt, vagy pedig egy gépágyú von tűzfüggönyt az ellenséges rakétára. Illetve kísérleteznek lézerrel is.

Ez eddig helyes?

Tételezzük fel, hogy a célpont nem egy hajó, hanem a Fehérház. Amerikai ellenségei, rosszmájúan Costra Ricán és Izlandon kívül akárki meg szeretné támadni az USA-t. Egy kamion platójára már második világháborúban is használt, mára primitívnek számító katyusákat telepít. Beáll célirányba, és folyamatosan tüzel.
    Az épület védelmét ellátó gépágyú, vagy ellenrakéta működésbe lép. Feltételezem, hogy ez legalább egy-három másodperc. Ha körülbelül hetven ellenséges rakéta érkezik egy időben, akkor a távolság/sebesség szerint nekiáll megsemmisíteni őket.

Lehet, hogy az én naivitásom, Ti jobban értetek hozzá, egy rakéta sem érné el a Fehérházat?!

• Papichulo
    Egy kicsit kekec voltam, elnezest.

Leforditani nem fogom a szoveget, mivel nagyreszt nem ertek vele egyet, de peldaul, hogy ebbol:
    "És természetesen Amerikát az első 1-1.5 évben felkészületlenül érte az Anglia kiéheztetésére irányuló, Amerika keleti partjainál korlátlanul fosztogató tengeralattjáró had."
    hogyan lett ez:
    "And of course USA and Canada were far from being ready for efficiently taking up efficient combat with the raiding submarines on the eastern coast in the first 1-1.5 years."

Azt nem tudom.

En valahogy igy forditottam volna:
    "The submarine menace lurking by the eastern seaboard caught the US by surprise and for a year, year and a half successfully prevented them to resupply the hunger stricken UK."
  • Muttley
    ne vegyééééé lottót :)
    saját magam fordítottam
    ha nem tetszik, csináld meg jobbra, vagy... :)
  • kisemlős
    Te drága barátom!

Biztos, hogy neheztelni kell azokra az arabokra, akiknek az országát megszállták a magyar, orosz, német vagy amerikai erők?
    Mintha nálunk sem rajongtak volna páran 40 évig a szovjetekért.
    Ha az amerikai haderő nem jelent volna meg pl.: Afganisztánban, akkor talán félévente a hírekben hallanál róla valami jelentéktelen információt.
    Mielőtt a hisztérikusan gyűlölnéd az arabokat, gondolkodj el az ok-okozati összefüggéseken…
  • sanyicks
    és ki nem? Csak az a gond, hogy a németeknek is nagy haditechnikai fölényük volt a komcsikkal szemben... aztán... és vietnam is... és afganisztán...
  • sanyicks
    persze hogy ellenség mind mert a legnagyobb ellenségük mellé állnak ok nélkül úgy hogy nem is ismerik egymás országát :D
    egyébként semmi gond sem lenne... a tálib azt sem tudná amúgy melyik földrészen van Magyarország...

Divat az usát imádni, a nyújorkot a "legigazságosabb", "legfantasztikusabb" gazdasági rendszert, ők a legerősebbek legjobbak, amerikai álom stb. Ez folyt mindenhonnan és ez folyik ma is.
    Csak ma már van internet, tehát tényleg független (nem csak annak csúfolt) média, és derülnek ki a dolgok, hogy még sem a legigazságosabb, legfantasztikusabb, nem olyan az amerikai álom mint elképzeltették, a gazdasági rendszer sem éppen a legjobb :)
  • Papichulo
    Ne eroltesd a google translate-et, egyszerubb megtanulni angolul. ;)
  • Muttley
    Dear World,

Do Wake Up! China's weaponsystem development rush is not a joke. China D O E S want W A R.

Only his presumptive enemy vision is unknown yet.

Do learn the History of the Last Century a bit.
    The Nazi German Empire was close to an economic meltdown, then the whole country was gradually readjusted to military industry, then people had job to get by, and the country kept on developing again from the robbed raw material and energy source of the conquered, capitulated countries.
    And of course USA and Canada were far from being ready for efficiently taking up efficient combat with the raiding submarines on the eastern coast in the first 1-1.5 years.

Lest the history should repeat itself.
    China is definitely to do the same. War. What we do not know yet is against whom.
    Why?
    What would otherwise be the point of the standing up such extent of weapondevelopment and militarypower?

CHINA WANTS WAR.
  • Muttley
    Kedves Világ!

Tessék felébredni! Kína nem poénból fegyverkezik ezerrel. H Á B O R Ú -t akar.

Csak még nem ismert az ellenség képe.

Tessék egy picit tanulmányozni a történelmet az elmúlt században.
    Náci Németország, gazdaságilag mélypont közeli állapotban volt, az egész országot átállították hadiiparrá fokozatosan, lett az embereknek munkája és az egymás után behódolt, leigázott országok nyersanyagaiból, energiahordozóiból szépen fejlődött az ország.
    És természetesen Amerikát az első 1-1.5 évben felkészületlenül érte az Anglia kiéheztetésére irányuló, Amerika keleti partjainál korlátlanul fosztogató tengeralattjáró had.

Nehogy a történelem megismételje önmagát!
    Kína minden valószínűség szerint ugyanezt fogja csinálni. Háborút. Csak még nem tudjuk ki ellen.
    Miért?
    Mi értelme lenne különben az ekkora mértékű fegyverzetfejlesztésnek, hadigépezet felállításának?

KÍNA HÁBORÚZNI AKAR!

Mindjárt leírom angolul is.
  • Sequoyah
    Én se bírom az amcsikat, mégis elismerem haditechnikai fölényüket:)
  • morden
    Én épp ellenkezőleg gondolom, az amcsibarátság a nagy divat, néhány hippi arc nem szereti őket.
    Megsúgom , az amcsinak is mindegy, hogy lengyel, magyar, német, kínai stb
  • teddybear
    Nincs értelme magyarázni ezeknek, mert nem akarják megérteni az érveidet.

Hisztérikusan gyűlölik az Egyesült Államokat, mert ez a divat, ezért aztán mindenki mást támogatnak, bár csak dumával, Tettekkel hálaisten nem. Ráadásul, azt sem értik, hogy ha az általuk támogatott társaság győzne, az nekünk mit jelentene. Mert a tálibnak mindegy, hogy magyar, orosz, német vagy amerikai. Ellenség mind.
  • Sequoyah
    Háború amúgy nyilván nem lesz, most ez egy kinek-nagyobb-a-farka verseny. Eddig ez kínától csak egy kitömött zokni:)
  • Dany007
    Akkor félreértettem és nem teljesen értem. Kifejthetnéd bővebben is.
    Arra célzol, hogy a kínaiak sokan vannak?
    Vajon más háborúkban micsinálnak a néppel a saját országukban? A németek mit csináltak a ruszkikkal amikor majdnem Moszkváig vonultak?
    Japánok mit csináltak a kínaiakkal a 2. vh előtt / közben? Akkor se voltak már kevesen...
  • morden
    Molnibalage, hogy lubickol a témában , öröm nézni, mintha azt a kis öregembert látnám a tvben akit minden háború kitörésekor behívnak az rtl reggeli műsorába D:
  • kisemlős
    A kérdés az volt, hogy mit csinálnának a háború alatt/közben a kínaiakkal a saját országukban.
  • Molnibalage
    Távirányított J-7 soha a büdös életben nem fog 20 méteren repülni neked...

A J-7 emg ahogy írtam nem fenyegetés egy CBG számára, mert semmiféle anti-ship fegyverzete nincs. A közel légévdelem (RAM) bombaoldási távolságig sem engedné eljutni őket.

Irán most leginkább Izraellel van elfoglalva. Pont tegnap olvastam, miszerint Izrael már USA jóváhagyása nélkül is megtámadná Iránt, ha úgy látja jónak.

Ez max. légicsapásokat jelentene. Komolyabb háború nem lesz belőle, mert Irán nem tud semivel sem visszütni. Nem határosak, szárazföldi háború nem lehet. Az Iráni légierő saját légterét sem képes komoly ellenfélel szemben megvédeni.

• Merces
    ...valójában semmi az ég világon és ezt pontosan tudják csakhogy ezzel vissza is lehet élni mondván ezt a kicsit még elveszem,meg eztis ...ugyis tudják hogy egy háboruval csak rosszul járnánk, nem kockáztatják meg....aztán persze lehet hogy mégis betellik a pohár
  • kisemlős
    Off:

Pedig elképzeltem. A nemzeti gárda tagja ballag az esti félhomályban a kihalt utcán. Odaszól a lépcsőn ülő rezignált kínainak:
    - mit csinálsz kis kínai?
    - Koncentrálok!
    - Te vagy az én emberem, épp ilyen tábort szervezek!

• Merces
    ..minek azt átalakitani, ocó az élőerő pláne sárgaföldön,és egy pár óra gyakorlórepülés után bármelyik szerencsétlen sárga elvezeti ugy a gépet ahogyan a robotpilóta tenné.....
  • Dany007
    Az én rémálmom hogy bejelentik a közeledő aszteroidát, ami 3 hónap múlva becsapódik. Bocs, hogy nem vettük észre előbb :D

Szal nyilván mindenki a legrosszabb lehetőségre gondol. Amerikának már évtizedekkel ezelőtt megvoltak a tervei egy esetleges kínai konfliktus esetére.

Irán most leginkább Izraellel van elfoglalva. Pont tegnap olvastam, miszerint Izrael már USA jóváhagyása nélkül is megtámadná Iránt, ha úgy látja jónak.

Amúgy ha megfigyeled, egyik (mostani) USA háborúnak sem a területszerzés és / vagy a megszállás volt a célja. A cél az volt, hogy az aktuális rezsimet megdöntsék. Nyersen fogalmazva, hogy Husseint és a Tálibokat eltakarítsák az útból. Azt hiszem ez megtörtént. Az, hogy mit hagytak maguk mögött már megint egy más kérdés.

Amúgy összességében, jópár hsz-szel korábban írta le valaki a lényeget. Hogy az USA és Kína gazdaságilag kötődik egymáshoz. K***ra nem tenne jót nekik egy háború. Kína az USA + sok más ország világcégei miatt, akik gyárakat telepítenek az országukba, és foglalkoztatják esetlegesen több millió állampolgárukat, USA meg azért, mert Kína olcsó munkaerőt biztosít a világcégek gyáraiba.
    Egyenlőre nem látom mi értelme lenne a két fél között egy háborúnak, ha csak nem Tajvan. Az más terep, de azon kívül?
    Azért a kínai emberek java része még a mai napig kinn dolgozik a földeken, mezőgazdasági munkát végez. Másik fele meg a gyárakban éhbérért gürizik. Nekik se tenne jót egy háború.
  • NEXUS6
    Miből különbözik egy 20 m-en a tenger fölött száguldó embervezette J-7 repprofilja egy drone J-7 repprofiljától!?

Most igazán kíváncsivá tettél?

Az UAV jelentése ismert ugye, egy elég általános fogalom. A vadászgépből átalakított UAV meg érdekes módon tökre úgy közlekedik, mint a nem átalakított, nem?

Te megkockáztatnád, hogy közeledik feléd 150 ilyen célocska 20 m-en, hogy nem kezeled ellenségnek?
    Mint írtam, ha még bomba is van rajtuk, meg kicsit képesek még erőfeszítést is tenni, hogy eltalálják a célokat, akkor az szívás ám. Ha minden 10. meg tényleg ember vezette támadógép az meg pláne!

Nem kell hogy megsemmisítsék a hajókat, elég ha 1-2 találattal, vagy közeli robbanással lesöprik az antennákat a hajóról. Utána már igen csak csökkenne a harcértékük.
  • Molnibalage
    Továbbá úgy szeretném tudni, hogy milyen SAM rendszer tud bármit kezdeni kínai partokól 200-300 km-re repülő BARPCAP gépeket...
  • Molnibalage
    Tajvantól 500 km-e te mivel akarsz CAP-et írtani? Tajvant még ki is kellene kerülni, ha a flotta a kínai repterek - Tajvan tengelybe áll be. A legrövidebb útvonalon nyílegyenesen elrepülni oda 600 - 600 km. Teljes légiharc fegyveretben kb. 2000 km-es harcászati reptávolsága van egy Szu-27-nek. Túl sok taktikára nincs keró, márpedik SARH vs. ARH alkalmazó esetén nagyon kell ez, ha a siker legminimálisabb esélyével akarsz harcba bocsátkozni. Ilyen távolságra Szu-27/30MKK gépek tudnka elmenni és talán a JH-8. Ez összesen nincs 200 gép, aminek a fele egyfeladatos vadász, a másik két gépnek meg bőven lenne máshol is dolga...

A 6-8 AIM-120C/D-vel repkedő Superhornetra ahogy írtam, 30 éves szovjet technikát képviselő Szu-27 állhat szembe. Ez kis túlzással a szánalmas kategróia. 1944-ben volt egy ilyenhelyzet, "pulykalövészet" néven hírestült el.
  • Papichulo
    "Tudod mi az, hogy a légvédelmi rendszer túlterhelése?"

Te 200 darab, szedett-vedett modon erkezo, hatalmas meretu, epphogy szuperszonikus sebesseggel kozeledo gepekkel akarod tulterhelni egy CSG legvedelmet? Tisztaban vagy az AEGIS rendszer kepessegeivel? Tudod, hogy milyen tamadas ellen fejlesztettek azt ki? Hasonlo mennyisegu AS-4, AS-6, SS-N-19, stb.. ellen, melyek mindegyike kisebb, nagyobb romboloerot kepvisel es 5 MACH sebessegre kepes!

"lényeg, hogy egy időben érjenek a célpont fölé"

Es ha az inditas utan a CSG 70-80 km/h sebesseggel elindul a masik iranyba, akkor hogyan fogod koordinalni a tamadast? Honnan kapnak ezek a drone-ok mid-course-guidence-t? Es akkor meg nem is beszeltunk arrol, hogy hogyan talalnak meg ezek a tenyleges celpontot a durva EW kornyezetben.

"Egy ezer darabra szétszakadó alumínium felhőnél nincs jobb zavaró!"

Egy lehullo roncsot probalsz a pontosan hullamhosszra vagott chaff-hez hasonlitani? Es ugy gondolod, hogy ezt nem szurne ki egy tized masodperc alatt a AEGIS szamitogepe?

Nem akarlak megbantani, de neked fogalmad sincs a modern tengereszeti hadviselesrol!

"A CAP-et meg lehet vadászgatni légvédelmi rakétákkal"

Milyen SAM rendszert akarsz erre alkalmazni? Honnan inditanad a raketakat?
  • NEXUS6
    Hát ja.
    De abba belegondoltál már, hogy a Bush-hoz közelálló politikai erők miért nincsenek most kormányon? Vagy az iraki kivonulás után nem igazán a győzelem a fontos Afganisztánban, sokkal inkább az, hogy hogyan tudnak onnan is csak úgy kivonulni, hogy még se tűnjön vereségnek.

Ha kitör egy konfliktus középkeleten, most Irán szinte akadálytalanul benyomulhatna Irakba, Pakisztán Afganisztánba, a kurdok kikiáltanák a saját államukat, mire Törökország betámadna természetesen. Na akkor már mondjuk a kínaiak is fognák magukat és átugranának Szibériába egy kis olajért.

Amerika meg sikítva a haját tépné. Nem kéne részt vennie a háborúban, ha nem akar, csak az már azt jelentené, hogy nélküle dőlnek el az események.

(Amit leírtam, az nem az én téveszmém, hanem kb. a biztonságpolitikai szakértők közép-keleti rémálma:)
  • Merces
    Mindig érdeklődéssel figyelem az ilyen kinek az apukája az erősseb tipusú vitákat.....