The Elder Scrolls V: Skyrim

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ryder62
Látom már vannak jó modok, de tényleg vigyázni kell nehogy életszimulátor legyen belõle. Mondjuk ez a jeges vízben való úszkálás tényleg jól hangzik hisz teljesen reális. Hideg van, csurom vizesen mászkálsz a hóesésben, tényleg nem tesz jót az egészségnek.

Köv. végigjátszásra én is felpakolok jó néhány modot. A sötét modot tuti nem, Fallout 3-ban már kipróbáltam annyira nem jött be hogy kb egy méterre látok. New Vegasban erre van az a "jó" kis non-lore mod ami minden út mellé lámpákat pakol. Nexuson szinte minden screenshoton ott virít ez a mod, szinte már herótom van tõle, úgy hogy sose próbáltam még ki. Kb olyan mintha Skyrimban minden út mellett, 10 méterenként égne egy fáklya.

"Do not click any buttons on the client" - Bethesda, 2018

Azt én is használtam csak az az érzésem túlzásba viszi 😊 Pl kezdõ szinten nehéz egyáltalán úgy mozogni hogy ne szaladj bele egy komplett necro seregbe vagy valami. És az eégsz játék ide oda menekülésekbõl áll végül is ez is érdekes tud lenni de nem száz évig akarok csinálni egy questet 😊

neked aztán van stílusod hallod 😊 Ettõl a MaRee kolléga sokkal okosabb lett az biztos 😊

Majd ha ráérsz leírhatnád a nevüket, érdekesen hangzanak. Én most a Warzones: Civil Unrest-et raktam fel, ez gyakorlatilag csatatérré változtatja a játékot, úton útfélen háborúznak a stormcloakok és az imperialok vagy a banditák, ostromolják a fortokat, stb. Be lehet állítani több száz emberesre is a csatákat, de alapból is elég jó kis ütközetek vannak(30-40 ember). Épp az elõbb futottam bele egy kb 20fõs imperial õrjáratba stormcloak szimpatizánsként, hát volt szaladás 😄

az amúgyot nem rövidítjük ám-nak

b-type
..háát egyet amitõl fázok, egyet amitõl éhezem-szomjazom és alváshiányom van (komplex-t), egyet amitõl tök sötét van mindenhol pláne este, egyet az ellenfelekre..van még ez az, de igazából ezek amik megfognak...és az elejétõl fogva persze,...egy páncélom van ami elég meleg ahhoz hogy ne menjen le a stamina folyamatosan hüviben (de ha vízbe megyek akkor amíg nincs tábortûz kész vagyok gyakorlatilag nem látok + nulla a harciértékem 😊 ).
Az a páncél elég nulla, de tetszik...az is mod.
már nem fogom bekapcsolni az asztali gépem, de fejbõl ilyenek vannak.

”~Alonso, Lewis is behind you. ~I don’t want to hear that!”. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

Ne reménykedj ezért nem jó ha nem a Bethesda csinálja meg, lesz mindenféle csinbaba mod, de olyan amelyik esetleg átalakítja jobbra a dark brotherhood questet nem lesz. De azt szerintem le is tiltaná a Bethesda mostanában már van ilyen szokása. Persze lesznek jó modok, már láttam olyat is erõforrás modban hogy visszateszi az attributokat. De ez 1-2%-a a modoknak nem ez a jellemzõ 😊

Már van a skyrimhez lézekardos is 😊 Néha azon gondolkodom melyik viszi a prímet a FNV nexus vagy a skyrim nexus 😊 Jelenleg a chuck norris moddal az FNV vezet nálam 😄

Megkérdezhetem, milyen modokat használsz?

az amúgyot nem rövidítjük ám-nak

Ryder62
Lore friendly modok ritkák mint a nap fogyatkozás. Láttam valami Angel Park modot, meg ami új várost add a játékhoz de mind tele volt non-lore elemekkel. Terminátorok, droidok wtf? Következõ mi lesz? Feltûnik Stallone mint fõelenség. Bah.

Az ilyen trágyákat kerülöm de sajna jóval kevesebb a lore barát mod.
Skyrim remélem nem kerül hasonló helyzetbe hogy birodalmi cirkálók cikázzanak az égen stb.
Bár már magam elött látom hogy a nagyobbik holdat kicserélik az Alderaanra, a kisebbiket meg a halál csillagra XD

b-type
Amivel pénzt akarnak keresni az nem lehet igazán nagy mélységû játék...ezért jó ha modbarát, mert vannak õrültek akik kiegészítik ezzel-azzal.
Nekem semmi bajom az egyszerû földalatti helyszínekkel, csak legyen bizonyos százalékában egy élmény.
A jutalom az élmény általában, a Skyrim-ben azért a látvány is...de az élmény lehet sokféle,..én pl. tuti beletennék Poe/AGP a tengerész féle helyzetet is...azaz nincs semmi csak a felfokozás...mész elõre, és húbazz, még elõre és tejóég itt valami nagyon nagyra bukkantam...aztán nem tudsz tovább jutni, és nem tudsz és pont 😄
..
Szóval pl. nálam elsõdleges a világ, Skyrim már 20 évvel ezelõtt is látható volt, azaz ez már tetszik, mindene megvan és megvolt, a második a moddolhatóság.
A többi idõ kérdése 😊
A történet az nekem általában teljesen felesleges, kicsit nyûg is, a duma az oké, de én spec nem szeretek nagy dolgokat véghez vinni, úgy sem sül el jól 😊

”~Alonso, Lewis is behind you. ~I don’t want to hear that!”. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

Hát láttam egy modot valami project... akármi abba már a szakáll is nõ az idõ teltével 😊 A többire meg, ez talán a sanbox rpg legnagyobb hátránya jelen idõben. Az idõ az nem sokat számít 😊 És még mindig nem az a story motor ami igazán élõvé varázsolná a világot 😊De majd 5 év múlva😄 A TES VI talán az lesz 😊 Hm igen sajna nekem a Witcher 2, Dragon Age Origins és különösen a Fallout New Vegas után elsõdleges lett történetorientáltság. Mivel jelenleg a random quest generátor az még csak egy gyenge béta fázis. 😊 Így négy hét után már nem kötött le. Az hogy dungeonról dungeonra járjak irtani az állatvilágot 😊 nagyon hiányzik ami a Falloutba zseniálisan meg van oldva ha a karakterednek magas az intelligenciája például akkor meg tudod oldani a feladatot mészárlás nélkül is 😊Ez egyszerûen iszonyúan hiányzik a skyrimbõl. Az egész game egy csihi-puhi lett 😊

Bár szerintem ha Rydel befejezi a modját meg tesz bele questeket is esetleg sikerül pár változtatást csinálnia akkor az nekem elég lesz 😊

b-type
Nem ez az elsõ, az elsõ nekem (is) a Morro' volt, aztán dosbox-l kivégeztem a többit is 😊 (meg még jó pár régit).

Azzal az a bajom hogy nincs hozzá lore friendly mod van ahol nagyon durván belerakták a kezdõterületbe a dolgokat és többi, ráadásul látszik hogy nem illik oda. Írtam is az embernek hogy beérném kevesebbel is csak legyen átgondolva 😊

b-type
óó dehogy nem 😄
Piszkosul összezuhan az állapotom,...kár hogy hízni nem lehet benne.
Eleinte azt hittem kicsit elcsesztem a nehezítõ moddokkal a játékélményt, de csak meg kellett szabadulni pár beidegzõdéstõl.
Ezért is írtam hogy nagyon lelassul a játékmenet.
Valamikor a Baldur's-ban is az volt a mániám hogy hármunk közül (baráti társaság), a lehetõ legkevesebb alvással jussak el a végéig....na ilyesmikre gondolok, más szerepjátékokban elég hiteltelen tud lenni egy olyan küldetés ahol az elrabolt (pláne fiatal) lány rokont kell kiszabadítani..mert mittomén mi is történhet ugye, de én jobbra-balra kényszerülök menni, majd 3 hétre rá beállítok megmenteni a leányzót (akit ugye addigra már rendes körülmények között agyba-fõbe és egyébként is)...és persze minden babakék még is valahogy.
Kicsit úgy érzem magam mint egy Coelho gyakorlatban zarándokúton...akkor most tyúklépésben megyek..bármennyire is idegesítõ eleinte, meg kell szoknia az agynak. 😊
Szal jó most.....nem tudom mi lesz a vége és mikor, de jó. <#zavart1>

&#8221;~Alonso, Lewis is behind you. ~I don&#8217;t want to hear that!&#8221;. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

Szerintem az alapprobléma ha valaki már megszokta ezt a fajta szabadságot az Oblivionba akkor annak ez már önmagában lehet kevés. Nos én is ezek közé tartozom ráadásul ott több mint 300 dungeon meg egyéb volt.. 😊Nyilván ha neked ez az elsõ tes akkor még jobban is jártál mert azért a Skyrim az Oblivional, a harcrendszert talán leszámítva, minden szempontból jobb. Így bizony ez sok embernek maga a Kánaán 😊

PiszkosFred
Ezt mondjuk nem ertettem, hogy miert nem vettek at, siman el tudnam kepzelni a legtobb rpgben az ilyet. Szerencsere modderek megoldjak, de megis csak jobb, ha alapbol van ilyen rendszer egy sandbox rpgben.

“Yesterday is over. Tomorrow is yet to come. Today is yet unknown. Let's go!”

Mondjuk speciel én csak hardmode-al játszom a new vegast 😊 Tehát ha nem eszel nem iszol egy idõ után meghalsz. Ez még a skyrimbe sincs 😊

Igen nem vagyunk egyformák.😊 Anno mikor meghallottam hogy egy egyszerû akciójáték szintû harcrendszer lesz a skyrimhez akkor abba biztam majd a világ igazán élni fog meg persze majd a radiant motor. 😊 És az hogy több mint 3 évig készül ez már biztos szuper lesz.

Azért annyira nem rossz sok jó kis helyszín van jó new vegas is jópofák az npc-k. Kicsit kisebb talán mint Wasteland de erre rájátszik az is hogy mivel úgymond "rpg-siteték" tehát alapból mindenféle szint, durván nagy szint különbségekkel már a terepen is, megvan a térképen és így például indulásnál erõsen bekorlátozták a haladási irányt és a játéktér inkább csak magasabb szinteken nõ meg. Talán kellett volna még egy év rá tényleg ez így olyannak tûnik mintha a Bethesda félt volna tõle hogy igazán jól sikerül. És igen talán kicsit üres. Nyilván jó lenne pár újítás amit a bethesda a skyrimhez fejlesztett ki de ezek akkor még nem voltak meg. De ez van.

b-type
Egy normális 'társ' az kb. az elsõ nap elteltével ott hagyna a rákba <#zavart1>
..talán jó is lenne.
Igazából sztem nem egy egyszerû játék a Skyrim, az elérhetõ legnehezebb fokozaton, egy két moddal kiegészítve, elég jó...jó lassú játékmenetet hoz.
Tökre megszerettem a városokat 😄D
Sikerült olyan frankó nehézre belõni, hogy rendesen lubickolok a játékban, és nagyon lelassult a játékmenet.
A büvõlés létfontosságú lett, különben pikk-pakk meghalok, a nagy védelmi értékû páncélokban megfagyok...este jobb ha alszom, mert a sötétben semmit nem látok...stb.

Nekem az elsõ játék alkalmával olyan lvl30-40 körül kicsit ellaposodott, aztán a második játékra berágtam és megpróbáltam hogy nem én játszok egy szerepet a játékban, hanem én vagyok a szerep. 😊
...szép dolog hogy süvöltözöm, és egyesek szerint kiemelt szerepet játszom...de én ezzel nem teljesen értek egyet. 😊
Na mindegy nem misztifikálom túl, attól még ez egy játék..de sztem jó qva nehézre állítva, és megnehezítve eléggé átértékelõdik...nem ezzel játszom minden ráérõ idõmben, de amikor leülök elé, akkor komolyan odavonz.
minden fontos lett, a kaja, a meleg ruha, a fény, a lopakodás..na mindegy.
A világ elég jó szvsz.

Nekem

&#8221;~Alonso, Lewis is behind you. ~I don&#8217;t want to hear that!&#8221;. videók: http://www.dailymotion.com/b-type

wesker24
Nagy területet akarsz Tedd fel a World of Paint modot egybõl nem fogsz unatkozni !

Az rengeteg mindent ad hozzá 100 újabb helyszín Barlangok Dungeonok kis faluk városok uj enemyk uj fegyverek minden ami csak kell !
Ryder62
Már lassan 1 hónapja játszom a Skyrimmal és több mint 50 órám van benne.

Az igazság az hogy amit leírtál az jogos, a new vegas quest rendszere, frakciók viszonyulása stb mind szuperül mûködik. Alapjában véve a játékmenettel nincs is bajom. DLC-k még egy rakás szintet adnak és egy csomó hasznos perket. Hogy végül akkor miért csipogok?

Hát attól hogy van egy jó quest rendszer, frakciók és egyéb nyim-nyammok még nem játék. Ehhez kéne valami pálya vagy mifene. Nah ez hiányzik a játékból. A pillérek megvannak de a pálya dizájn egyszerû mint egy faék, üres, semmit mondó, unalmas. A fallout 3-ban akárcsak mint a Skyrimban hatalmas pálya van, rengeteg, nagy dungeonokkal és interiorokkal. Jah és Skyrim földjén és Capital Wastelandban is rengeteg felfedezni való van. Nos, a new vegasban ezek mind hiányoznak. A pálya nevetségesen kicsi, nincs rajta igazából semmi felfedezni való. A dungeonok kb 2-3 perc alatt kipucolhatóak, bejárhatóak. Interior azt inkább hagyjuk. Olyan nagyon nem is létezik a játékban. Egyszerûen nem tudok mit kezdeni magammal a játékban.

A modolásom közben néha sírva fakadok komolyan, olyan megoldásokat láttam. Mintha egy 10 éves gyerek rakta volna össze a pályát (nem vicc)
Egyszóval: A New Vegas összecsapott.

Ha meg a Fallout 3-ra vagy a Skyrimra gondolok akkor egy szép összetett játék jut az eszembe.
Jó persze ezekbõl meg hiányzik az a rendszer ami a new vegasban pozitívum, de istenem, ha választanom kéne hogy egy összetett játék és egy felületesen kidolgozott játék között aminek viszont jó a quest, frakció stb rendszere akkor is inkább egy szép összetett kerek játékot választanék.

Mert hát ahogy egyszer egy fórumozó írta: Ha kiraknak egy mezõre hogy nesze menjél amerre látsz, az is sandbox. Az más kérdés hogy nincs semmi, viszont szabad vagy. Azt csinálsz amit akarsz.

Szóval hiába a fene nagy szabadság, meg quest rendszer, frakciósdi, ha nincs semmi a térképen halálra van itélve. Fõleg egy sandbox játékban. Egyszóval: kell tartalom! Felfedezhetõ, bejárható helyszínek.

Persze elfogadom a véleményed hogy te inkább a játékmenethez kötõdõ dolgokat részesíted elõnyben. (questek, frakciók stb)
Számomra mint ahogy írtam, nem elég mert ha közben "üresjáratban" nem tudok igazából mit fölfedezni, járkálni a világban az nagy érvágás.
Az hogy én akció párti vagyok tévedés. Inkább a felfedezés öröme maradt el a new vegasban.

Másrészt nincs igazad mert a raiderek az FNVbe ugyanazt a random szöveggenerátort használják mint a Fallout 3-ba. Az alap ugyanaz csak az Obsidian inkább a belsõségeken változtatott. De értem a problémádat te egy jó moder vagy akit sokminden idegesít az FNV kapcsolatban és ezeket a problémákat én is látom ezek jórészt már a Fallout 3-ba is megvoltak. De ha belegondolsz ahhoz a történet beágyazottsághoz ami az FNV-be van, meg a craft rendszer meg pár újítás még az szerintem önmagában elvitte a két évet nem véletlen hogy buggosan jött ki. Szerintem a Bethesda nagyon nem szerette volna ha igazán ütõs lenne az FNV mert a 4-et nem akarták odaadni egyáltalán az Obsidiának. Végül tényleg nincs igazad! Az FNV companionja lehetõségekhez mérten élõ, lélegzõ npc, szerethetõk utálhatók, a skyrim 50 companionja közül egy sincs amelyik élne...De örülök hogy tetszik a Skyrim 😊 Nem tudom mikor kezdtél el vele játszani de térjünk vissza rá 1-2 hónap múlva 😊

Nos persze lehet ízlések és pofonok ami nekem tetszik benne hogy megvalósította a szabad világhoz szerintem legjobban mûködõ quest rendszert, nincsenek essenntial npc-k ha valakit megölsz aki fontos akkor felugrik egy text quest failed és megy az élet tovább. Nyilván Rydell, aki a Fallout 3-at szerette inkább mert az inkább akció jelegû mint történet orientált rpg azoknak a skyrim esetleg jobban bejön. Nekem nem tetszik hogy rákényszerít arra egy sandbox világba hogy amellé álljak aki mellé nem akarok és folytathatnám ettõl még persze pl a faction storik jók csak ez a szint már a morrowind óta. A FNV újat hozott ebbe van egy rakás frakció aki mellé állhatsz ha felveszed a frakció ruhát a többiek automatikusan ellenségként kezelnek. Bármelyik frakciót választhatod az npc-k szinte kivétel nélkül szuperül sikerültek és igen a lehetõségekehez mérten maximális szabadságot ad a döntéseidhez tényleg úgy alakul a sztori ahogy szeretnéd már rögtön az elejétõl kezdve. Lehet persze mondani kevés meg nem elég de a skyrim a töredékét sem tudja. Az persze egyéni szubjektív dolog de spec nekem a sztori is jobbnak tûnik. Volt rá két évük kevesebb mint amit a Bethesda a skyrimre töltött, és ezalatt több új dolgot tett bele mint a Bethesda a skyrimbe ami a látványról az effektekrõl szól amellett hogy hozza a bethesda által már megszokott jó történetet, a lentebb leírt általam zavarónak tartott dolgokkal. Vitatkozhatunk ezen de nincs értelme ez alapvetõen abból ered te inkább egy akció játék rajongó vagy én meg nem. Spec személy szerint egy rpgvel azért játszok hogy beleélve magam 2 órára kiszakadjak a való világból ebbõl a szempontból az FNV nekem többet ad mint a Skyrim ami történetben és cselekményvezetésben alig változott a Morrowind óta. Legfeljebb egyre kevésbé figyelnek a saját maguk által kitalált világ részleteire. De nem akarom ismételni magam.

És egy szép hosszú quest sort. Pontosabban többet, amelyek Undergroundhoz kötõdnek és ha megcsinálod õket, egyre több rejtekhelyhez vagy "dungeonhoz" lesz kulcsod, amelyek másképp nem elérhetõek.

wesker24
Ebben mind igazad van én ezért használok egy rakat modot nem hibába 16 Gb a Fallout New Vegas mappám amiket mind felsoroltál hibának arra mind találtam modot szóval modok nélkül az FNV kalap szart sem ér de egy rakás modal igen is nagyon jó játék pl ott van a Wolrd of Pain kb csak 100 újabb helyszint rak be a játékba !
Ryder62
Nem akarok vitába szállni veled, de írd már le dióhéjban hogy mitõl über a New Vegas. A Fallout 3-hoz képest egy-két dolog változott igazán. Olyan hûde nagy változást számomra nem tudott felmutatni a játék. Mintha egy hatalmas DLC lenne.

Nekem az egész New Vegas sajnos kiábrándító volt. A világ kidolgozatlan volt (ezért készítem a modom) a karakterek életlenek, a játékba meg nem igazán tudtam magam bele élni ezek miatt. A hangok megint megérnek egy misét. Könyörgöm, egy NPC-nek ne 2 azaz kettõ mondata legyen amit újra és újra elmond. 2010-ben!!! Fiendek ugyan azt az 1 ( egy ) mondatot ismételik újra és újra. Fallout 3 raidereinek kb 30 mondatuk volt amit random mondtak. Néha egész vicces, poénos beszólásaik is voltak.
A Fallout 3 a fentieket simán hozta. Bele sem merek gondolni hogy milyen lett volna a gém ha a Bethesda készíti és nem az Obsi.

A Skyrim (egy két dolgot leszámítva) nekem tetszik. Akárcsak mint a F3-ban a világ kidolgozott, él, az NPC-k kommentálják a cselekedeteinket stb. Teljesen ott érzem magam.
Úgyhogy remélem hogy a Bethesda készíti a Fallout 4-et.

Nem rossz ötlet, de jelenleg még nem rendelkezek elég hajtóanyaggal a legközelebbi normális népek által lakott galaxis eléréséhez 😊

Torzonborz
és mi lesz -150-nél ? kirepülsz azûrbe ? <#vigyor>

"War is hell" Start Citizen Referral kód: STAR-Y7FJ-ZQGX https://www.starcitizen.hu/

Thx for everybody!! Már csak 20 mínusz kell a -150-hez most néztem meg!!! Iparkodjatok <#wave> Már megterveztem az ûrhajót amit beillesztek képként ha összejön 😊

Jó kis összefoglaló az Elder Scroll online-ról az oldaladon látszik igyekeztél minden anyagot összegyûjtve elemezni.

PiszkosFred
Akkor megegyszer:

"nagyon sok ember akkor talalkozott a TES sorozattal eloszor, es kapott egy olyan szabadsagot egy jatekban, amelyet meg sosem tapasztalt."

Nem te, en vagy masok, hanem azok, akiknek a TES sorozat szart sem mondott azelott, a Morrowinddel talalkoztak eloszor ezzel a fajta nyitott jatekmenettel.

Na igen eljutottunk oda hogy az obliba még elviselhetõ volt itt meg már nem sajna. Teljesen nem érdekli õket mit szólnak ehhez a dologhoz akik tényleg szerették a TES világát úgy ahogy ki volt találva. Mondjuk igen végiggondolva már az Obliba se figyeltek erre nagyon sajna. Nos nem elõrefelé fejlõdnek 😊

Ilyen már az Oblivionban is volt. A skingradi(?) patikus csaj...

Ráadásul betelepítették a gyûlölt nordokhoz. Ez az amiért unszimpi lett a Bethesda most a pénzért mindent elv vezérli õket is 😞

Igen ez igaz ez a skyrim mellett szól, pár helyen sikerült jól megoldani, hitelesíteni a változást pl Dark Brotherhood. A dark elf dologba nem értek egyet mert gyakorlatilag hírmondó se maradt, már a nem marauder kategóriában 😊Csak a Felszín és az is erõltetve fogalmam sincs miért kellett egy szimpla földmûvest csinálni a Hlaalu ház sajrából 😄

Történetben nagyon jó a morrowind és a világ hangulata is 100%-os! Adott korban pedig nem véletlen hogy a neverwinter nights legnagyobb elenfele volt. Ez az ami hiányzik a Skyrimbõl. felszínes mint az amik általában él gyönyörû meg minden de mélysége az nincs nagyon. És a részletekre se figyelnek már. Sajna a Fallout 4-et is a Bethesda fogja készíteni már úgyhogy valszeg nagyon hosszú idõre a Fallout New Vegas lesz az utolsó igazán ütõs sandbox rpg.

Stimmt. Skyrimben viszont kénytelenek megalkudni valamelyest, mert a nordok meglehetõsen idegengyûlölõ népség, a betelepültek vagy igazodnak, vagy meghalnak.

nos én se azokról beszéltem ha elolvastad amit írtam a Morrowindben éltekrõl vagy a uespwiki által leírt. A forgottem reals az teljesen más. A dark Elf a tesbe egy az idegenekkel bizalmatlan mocskos eszközöktõl sem visszariadó de a családjához maximálisan hû tag pl. Ez volt az egyik amire ráépült a Great houses a morrowindben mikor kedvemre gyilkoltam a többi család tagjait. 😊

Ja igen: van remake a Morrowindbõl: Morroblivion. Úgy 95-98%-ban átvitték az Oblivion motorjába a Morro világát. Pár mellékes quest nincs még kész. Elkezdtem vele pár hónapja játszani és az az igazság, hogy az (alaposan felmodolt) Obli és a Fallout New Vegas után már nem jön be.

Igen ez teljesen igaz nem akarta elhinni amikor elolvastam a Daggerfall ismertetõjét.

Ezek a dark elfek nem azok, akiket a Forgotten Realms világából ismerünk. Ahogy az itteni orkok sem olyanok, mint Tolkien orkjai. A külsõn túl nem sok közös van bennük, a gondolkodásmódjukban, viselkedésükben egyáltalán nem is hasonlítanak rájuk.

Már bocs, de az elsõ TES világ az Arena volt. Már ott szabadon lehetett jönni-menni, csak nem volt 3D világ. Aztán jött a Daggerfall. A mai napig a legnagyobb méretû TES. Tízezres nagyságrendû játékonként újragenerált dungeon és százezres nagyságrendû npc. Ehhez képest a Morrowind egy picike valami. Azzal dobott nagyot, hogy 3D-ssé vált a terep ténylegesen.

Külön külön én is tudtam volna írni miért nem teljesen igaz. Ez így ámblokk igaz ha valaki régi rajongó most akarja megvenni ez egy jó összefoglalás mégha a értékjegy nem is ok. Nyilván aki nem játszott a régiekkel esetleg nem is érdekli a tes világát meg az rpg tapasztalata sincs azoknak ez egy jó választás lehet hosszabb távra is.
Nem akartam belemenni mert még ki tudnám egészíteni olyannal is hogy pl a race-k jellemzõi és Morrowindbe megjelent világ, a közelébe sincs az elvárhatónak ebben. Mikor hallgatod a kis dark elf, Whiterun testõr parancsnok, america kapitányt megszégyenítõ heroikus szövegét, vagy hallgatod a nyafogásukat Windhelmmben, sehol azok a jegyek amik jellemzik a dark elfeket és ez csak egy példa. Én látom Fred te teljes egészében meg tudod magyarázni magadnak miért jó ez a játék és ez jól van így. Nekem sajna inkább csalódás mint jó. Ettõl függetlenül persze évjátékaként megállja a helyét de mint egy szuper rpg nos közel sem.
nem mondanám hogy ez a rövid összefoglalás nem állja meg a helyét. annak ellenére hogy az új rajongók tömegével osztják a 10 pontokat a Metacriticen megjelenés óta 9-rõl 8,1-re ment le a pontszám. Amibõl arra következtetek részint a régi rajongó nem igazán elégedettek, persze benne van az akciójátékosok számomra érthetetlen grafikailag való szapulása is.

PiszkosFred
Hala az egnek, hogy visszakoszon jo par klasszikus zenei dallam a korabbi jatekokbol. Meg is ette volna a fene az egeszet, ha nem jelenik meg az a par alapmotivum a zeneben, amit minden TES jatekos ismer. Egy sorozat nem attol lesz sorozat, hogy azonos a neve, hanem a stilusjegyek es a korites is, kozte a zene is ragaszkodik a hagyomanyokhoz.

A konzol inferfeszre pedig, hihetetlen, hogy a PC-sek nem ertik meg, hogy a jateko az alapjaiban konzolra keszult, az eladasok 15%-a csak a PC, a tobbi ps es xbox. Meg szep, hogy konzolra szabott az inventory es a menu.

A regi jatekosok szerint a Morrowindet semmi sem fogja felulmulni. De mara mar a jatek (Morriwind) olyan kult lett, hogy ha kijonne netalantan egy totalis remake, bitrol bitre azonosan egy uj motorral, akkor se lenne jobb. Pont emiatt mosolyogtato, amikor ezt olvassa az ember, mint egy kritikai alapja: "nem olyan erdekes es jo, mint a Morrowind". Hasonlokat hallani a lelatokon is a nyugdijas szektorban, amikor a falabuak a bohocligaban rosszul jatszanak, mindjart jon a "bezzeg Puskas, bezzeg Torocsik, bezzeg Nyilasi vagy Detari"... 😊 Morrowind kivalo jatek volt, nagyon sok ember akkor talalkozott a TES sorozattal eloszor, es kapott egy olyan szabadsagot egy jatekban, amelyet meg sosem tapasztalt. Ezt az elmenyt nem veheti el senki sem (mint az elso szex, elso gyerek szuletese, vagy elso kocsi/haz vasarlas, stb), es emiatt minden ezt koveto dolog alapbol masodlagos. Ebbol kiindulva felesleges is ehhez hasonlitani barmit is, hiszen elfogultsagbol semmi sem lesz "jobb".

Bár hogy bugos azt vitatnám...

Eddigi legjobb értékelés szerintem a Metacriticen. NerV-0-sol
4
Advantages: 1. Fresh storyline. 2. Nice landscapes and one breathtaking, huuuuge cave. 3. Nice animations. Disadvantages: 1. Becomes boring after a few hours. 2. Morrowind was more interesting, attractive and mysterious. 3. Fewer and fewer skills etc. makes it too simple. 4. Too easy (every character, also wrong-trained can easily finish almost every quest). 5. Bad skill balance (stealth and short blade is much stronger that the most powerful magic). 6. I had an impression that 80% of games music was Morrowind remakes and remixes. 7. Too little variety of... everything? 8. Console-like interface (irritating as hell!). 9. Bugs, bugs, buuuuugs! 10. ... and chips with cola to crown it all.

Fantusz
Mágusnak ott van az "útmutatás" varázslat, viszont egy íjász, vagy harcos igen hülyén fest ködfelhõt castolgatva (no, jó a mágus is)

Carmang
Legutóbbi karakteremmel úgy közlekedtem, hogy városból városba, vagy faluba kocsival mentem. Mert egy varázsló nem fárasztja magát gyaloglással 😊 Aztán onnan mentem tovább gyalog a közeli küldi helyre.
Sajnos a hegyes vidék erõs gátja a szabad kalandozásnak.
Amíg nem volt fent mod, ami a térképen mutatja az utakat, néha agybajt kaptam mire eltaláltam a hegy egyik oldaláról a másikra. Az alap térkép ilyen jellegû használhatatlanná tétele miatt a fél Bethesdát kirúgnám, ha rajtam múlna 😊