22963
Shepard végső küldetése a Föld megmentéséért
WIRÁGBOLT
FOV állítása
A játékmenettel kapcsolatban használjátok a SPOILER! gombot!
WIRÁGBOLTFOV állítása
A játékmenettel kapcsolatban használjátok a SPOILER! gombot!
-
Ez tetszik, ilyenfajta módon még bele se gondoltam. Akárki akármit mond, nekem akkor is tetszeni fog a lezárás, persze csakis az EC dlc-vel együtt.
"Peace cannot be kept by force. It can be only achieved by understanding" - Albert Einstein
Nah szerintem pontosan ebben a mondatban fogalmazódik meg az hogy miért a szintézis a lehető legjobb befejezés. -
ferenc001 #21279 Amúgy, kicsit elgondolkoztam az ME 3 végén, és számomra így utólag visszatekintve, van egy (talán nem is olyan) mögöttes tartalma is:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Arra gondolok, hogy van egy filozófia, miszerint egy tézis és antitézis együtt szintézis. Ez így utólag szépen ráilleszthető az ME3 végére: van a tézis, miszerint a Galaxist csak a Reaper-ök elpusztításával lehet megmenteni, emellett van Shep, Anderson stb. Van egy antitézis, miszerint az elpusztításuk helyett irányítanunk kéne őket, ezt vallja ugye TIM és a Cerberus. A kettőből jön a szintézis, amelyet a hős megvalósíthat, azaz a synthesis ending: egyszerre pusztítjuk el és irányítjuk a Reaper-öket (elpusztítjuk őket olyan módon, hogy a feladatukban megakadályozzuk őket és az egész elméletüket a végső megoldásról feldöntjük, illetve irányítjuk őket azáltal, hogy eggyé válunk velük. Mondjuk lehet csak túlgondolom a dolgot :D -
Hát igen, de azért elég sok háttérinformációval szolgál, plusz a rengeteg karakter megismeréséhez sok idő kell, nem tudtak volna ennyi szereplőt belesűríteni egyetlen részbe. Mondjuk valóban, a fő történetszál, vagyis hogy nyírjuk ki a Reaper-öket nem halad előre. Attól függetlenül szerintem nagyon jól eltalált rész a második, az akció nagyon jó, a történet is, és az hogy rengeteg új és érdekes személyiséget ismerünk meg benne. -
Evoluti0N #21277 részen* -
Evoluti0N #21276 Hát, igen. Történetileg igencsak érződik a második része, hogy úgymond egy összekötő rész. Kis túlzással élve, semmi fontos se történik benne igazán. -
Lehetséges hogy a Dark Energy-féle befejezésből esetleg olyat tudtak volna kihozni ami nem keltett volna ekkora felháborodást (mondjuk a felháborodást inkább a lezáratlan és kusza végjáték okozta amit az EC dlc-vel orvosolt a társaság). Nem tudom mennyire illett volna bele a Dark Energy-féle befejezésbe a ciklikusság. Az hogy minden 50.000 évben jönnek és kinyírják a fejlett civilizációkat. Persze erre nem is fog sosem fény derülni... Szvsz a jelenlegi egy jóféle lezárása a trilógiának. Az organikusok és a szintetikusok között fennálló harcra jóval több és egyértelműbb utalást találunk (pl Geth-Quarian). A org.-szint. között állandóan kiújuló harcra utal az a tény is hogy szigorúan tiltják a mesterséges intelligencia kutatást, vagy az Overlord DLC-re. Szerintem Drew K. fejében ez a dolog is megfogalmazódhatott legalább egyszer hiszen rengeteg dolgot erre a folyamatos háborúskodásra (mármint az organikusok és szintetikusok között fellépő harcra) épített és rengeteg az utalás. Ha egyszerűen várnak a játékkal és beleteszik alapból az EC dlc-t akkor jóval kisebb lett volna a felháborodás a játékosok között.
Viszont ha nem magyarázunk bele semmit akkor összedől a játékélmény, mivel tökéletesen feleslegessé válnak a második rész eseményei. -
ferenc001 #21274 Én sok utalással nem találkoztam a dark energy-t illetően. Pontosabban én össz-vissz egyre emlékszem, Tali küldetésivel kapcsolatban van említve ugye a régi quarian kolónia napjának növekedése, amit említettél, meg meg lehet kérdezni róla Kal'Reegart, Tali a lojalitás küldetésén. Én csak ennyire emlékszem, és ez szvsz nem sok utalás, figyelembe véve, hogy Tali küldetési opcionálisak, tehát ha nem csinálod meg, akkor nem is találkozol a dark energy-vel. Szerintem direkt nem akart beletenni pontos utalást, pont azért, mert még ő sem tudta merre viszi a sztorit, inkább csak meg-meg említettek dolgokat "sunyiban" (pl. a dark energy, de az ME1 bolygóleírásai között is van utalás szuper fegyverre, meg ha tudnánk milyen befejezések merültek fel, szerintem találnánk még jó pár utalást, sőt, ha nagyon utalásokat nézünk, már Sovereign is felhozta a végül bekerült befejezés alapjait: "We impose order on the chaos of organic evolution.")
Úgyhogy nem hiszem, hogy a dark energy vonulat csak azért lett volna kivéve, mert Karpyshyn éppen máson dolgozott. Lehetséges mondjuk, és még az is lehet, hogy így sok minden értelmesebb volna, de akár más dolgok váltak volna értelmetlenné. El lehet ezeken meditálni :D -
Evoluti0N #21273 Drew Karpyshyn, aki az első 2 rész írója elismerte, hogy nem tudta még, hogyan fogja befejezni a sztorit, az első rész írásakor. Sőt, gondolom, hogy a második rész története is maximum még homályosan fogalmazódott meg a fejében. Például a Cerberus-ról is beszélt, hogy az első részben csak kisebb szerepet kaptak és második rész írásának elkezdéséig nem is tervezett komolyabb szerepet nekik.
DE! Attól függetlenül, hogy nem tudta, pontosan hogyan fogja befejezni a történetet, a második részre körvonalózdott, hogy a dark energy körül fog keringeni a sztori és terjedésének a megállításában játszanak fontos szerepet a reaperek. Ezért is volt sok utalás rá a 2. részben.
Szóval sajnos nincs itt nagyon mit belemagyarázni a human reaper-be a második részben. Valószínűleg a dark energy megállításához lett volna valami köze, normálisan be tudta volna szőni az okát az író a történetbe, de mivel otthagyta a Bioware-t és az új írók egy saját sztorit akartak a harmadik részbe, saját befejezéssel, így egy nagy értelmetlen lyuk lett a sztoriban a human reaper. Úgy, ahogy a régi quarian bolygó napja gyors pusztulásának okáról se nem volt semmi szó a harmadik részben, pedig látszott, hogy akar valamit kezdeni vele az író. A történetnek az a része is szépen a levegőben maradt. -
Evoluti0N #21272 Le tudod tölteni, de be kell regisztrálnod. Írsz email-t a supportnak, ahol elküldöd a kulcsot és megírod, hogy be szeretnéd regisztráltatni és megcsinálják neked. A harmadik részhez fel tudod rakni a kalóz dlc-ket, de úgy tudom, hogy crackelni kell a játékot és tulajdonképpen úgy fog futni, mint egy tört játék. -
ME1-et le lehet tölteni Originból? Újra akarom játszani a trilógiát. ME2-t szerintem egy az egybe leszedem torrentról, minden dlc-vel 8Gb, de ME3-hoz valakinek lenne ötlete, hogy oldjam meg? Azért a 4 dlc-ért most nem nagyon van kedvem még 8e kiadni... Ha originről letöltöm az ME3-at akkor betudom rakni hozzá a lekalózkodott kiegeket? Omega, Citadell és mi a másik 2? From Ashes az megvan. -
ferenc001 #21270 Ilyen megvilágításba helyezve a dolgot, hirtelen nem jut eszembe ellenérv :D -
Mivel a collectorok folyamaotsan tevékenykedtek a Reaper-ök rávollétében is ezért messziről, csendben és titokban kielemezhették a különböző fajok jellemzőit, pl hogy a Drellek száma rendkívül megfogyatkozott. A domináns faj keresésekor így kiszűrték az alkalmatlan fajokat, pl a drellek (kis létszámuk miatt). Most az, hogy konkrétan hogyan következtettek ilyen dolgokra (drellek alacsony létszáma) azt még nem találtam ki, de valamit biztos ki lehet találni rá :)
Valóban elhangzanak olyan dolgok hogy folynak a béketárgyalások, erre az lehet a magyarázat, hogy azok akik hajalndóak voltak a béketárgyalásokra, bennük az utálat, gyűlölet és az ellenséges érzések kevésbé voltak jelen, inkább hajlottak arra hogy kompromisszumot kötnek a Reaper-ökkel. Vagyis az alapvető túlélési ösztön arra sarkallta őket, hogy harc helyett inkább behódoljanak, fogadják el hogy a Reaperek sokkal magasabb rendűek, és kezdjék meg a béketárgyalásokat. Ezek az egyedek sokkal könnyebben indoktrínálhatóak, így alapvetően az együttműködőbb egyedek tovább kényszeríthetőek az együttműködésre az indoktrináció által.
A háború kitörésekor nem szűnik meg az indoktrináció használata, ugyan úgy bevetik, csak sokkal kevésbé sikeres, mivel sokakban a pusztulás felszítja a Reaperök iránt érzett gyűlöletet. Persze továbbra is vannak olyanok (mint pl néhány emberi vezető) akiknél hatásosan bevethető. Anderson-t vagy Hackett-et ezért sem tudták indoktrinálni, ők végig kitartottak amelett hogy a Reaper-ök fenyegetést jelentenek, a békés út nem járható. Az indoktrinációtól a Reaper-ök iránt érzett szüntelen ellenszenvük mentette meg őket. Ellentétben a TIM-el, aki még azelőtt hogy indoktrinálták volna, már akkor is a Reaper-ök elpusztítása helyett azt kereste, hogy hogyan irányíthatja őket és fordíthatja ezt az embereiség javára. Ezért tudták olyan könnyen őt befolyásolni, mert az elméje "készséggel" befogadta az indoktrinációt. -
ferenc001 #21268 Szerintem tudta hogy a Council a végsőkig tagadja az ő létezésüket: vagy azért, mert a Collectorok által elraboltak emlékeit ismerte vagy azért, mert figyelte az extranetet. Egyébként honnan tudhatott volna olyat a fajokról, hogy kevesen vannak (Drellekről van szó konkrétan, Harbi mondja ha Thane velünk van, hogy "insufficient numbers)? Ezt a testükből nem lehetett kikövetkeztetni, tehát a Reaperök vagy hozzáfértek az egyedek memóriájához, vagy (ahogy a Geth-ek is) figyelemmel kísérték a fő információs forrást, az extranetet.
Egyébként jó kis elmélet, az indoctrination része különösen érdekes, és jó választ ad arra is, hogy Shep miért nem került a Reaperök befolyása alá (mert amennyit ő Reaperekkel, meg az artifact-jaikkal érintkezhetett...). Ennek viszont sajnos az mond ellent, amit a hírekből lehet megtudni a 3-ban, pl. hogy az emberek vezetői egy Reaper fedélzetén tárgyalnak békéről, és aztán nem sokkal rá megtiltanak minden harci tevékenységet a még mindig támadó Reaperek ellen, tehát nagy valószínűséggel a Reaperek befolyása alá kerültek. Pedig akkora, amikor ez a hír, meg a kiegészítések, amikből megtudjuk a továbbiakat, megjelenik, már teljesen egyértelmű a Reaper-invázió. De egyébként tényleg tetszik az elméleted :) -
Nah még tényleg csak annyit, hogy a protheán ciklus hátramaradt huskjai nem csak az embereket rabolták el, az összes potenciális faj egyedeit elrabolták, hogy kivizsgálják őket, mennyi bennük a lehetőség, milyen erősek és egy, a belőlük készített kollektív tudat mennyire állná meg a helyét Reaper-ként. ÉS most visszakanyarodva, Sovereign elpusztulásával, habár bebizonyosdoott hogy léteznek a Reaperek és a Tanács ezt önnön makacssága miatt nem akata elhinni, ezt Harbringer nem tudhatta. Azt tudta, hogy látták Sovereign, tudják hogy ellenség, és felkészülnek ellene. Ekkor rendelte el hogy azonnal fejezzék be a domináns faj vizsgálatát, az legdominánsabbnak itéltből kezdjék meg a reaper gyártását. Ekkor kezdik el nagy létszámban elrabolni az idő hiánya miatt az embereket. Időt pedig Harbringer nem adhatott a collectoroknak, el kellett indulnia, mert ő úgy tudta, hogy a galaxis már tud a Reaper fenyegetésről, elkezdenek készülni, így ha túl sok időt ad, hogy a Collectorok továbbra is kis létszámú emberi adagokban hozzák az új alapanyagot a HR-höz, akkor megeshet hogy túlságosan felkészült lesz a galaxis és képesek legyűrni a Reaper-öket.
Nah ennyi kiegészítés az elmélethez :) -
ferenc001 #21266 Ez így nem teljesen igaz, hogy eredeti befejezés. A Dark Energy Theory csak egy volt a sok lehetséges befejezés közül (az írok bevallottan nem tudták hogy hogy fognak véget vetni a trilógiának egy jó ideig). Mellesleg ha közelről megnézzük, a Dark Energy Theory se lett volna sokkal jobb befejéz. -
Nah kispekuláltam egy lehetséges magyarázatot:
A reaperek a protheánok konzerválásakor a Citadel Relay-t használták. Vagyis minden ott tárolt információhoz hozzáfértek. Az első részben megtudjuk, hogy a protheánok régóta figyelemmel kísérték az emberek fejlődését. Vagyis ezt a Reaperek is megtudják, mivel minden információ a Citadel irányításával az övék lesz.
A ciklus végén hátrahagyott huskok feladata a programozás szerint, hogy megkezdjék a domináns fajból a Reaperek egyik új tagjának a kiépítését. Ennek köszönhetően a collectorok az emberi történelem során, még az űrkorszak előtt megkezdték az emberek begyűjtését, ez magyarázatot adhat azokra a sok "az űrlények elrabolták őket" históriára amik manapság is léteznek.
Ha Shepard nem állítja meg Saren-t, akkor Sovereign sikeresen kinyitja a kaput a Reaper-öknek és a megszokott ciklus lezajlik. A Citadel Relay-en keresztül bejönnek, "lefejezik" a galaktikus közösséget, minden információval a birtokukban képesek minden kolóniát felkutatni. A fontos dolog itt az, hogy nem a reaper-ek pusztítás helyett inkább az indoktrinációt használnák. A teoriám szerint az indoktrináció valódi célja az hogy "felkészítse" a domináns faj egyedeit a konzerválásra. A halott egyedekből nem lehet reapert építeni, mivel az egyed elhalálozásával a tudat is megszűnik, legalábbis a testben biztos nem marad, így nem lehet belőle új Reaper-t formálni, amihez ugye szükséges az alapanyag tudata, amiből alakítják ki az új Reaper kollektív tudatát (az egyes feldolgozandó domináns faj egyedeinek tudatát összegyúrva). Tehát ezért létezik valójában az indoktrináció, a Reaper-ök szaporodásának egyetlen eszköze, ezzel állítják maguk mellé a leigázandó civilizációkat. Kiválasztva legdominánsabb fajt, azt új Reaper-ré alakítják, míg a többit egyszerűen megölik és huskokat csinálnak belőlük. Tudjuk hogy a huskok gyártásához nem szükséges az alanynak életben lennie, így van ez a Mass Effect 1 ben is amikor a telepesek hulláit karóbahúzzák, és lélektelen gépeket, huskokat csinálnak belőlük.
Pontosan emiatt nem voltak alkalmasak a protheánok egy új Reaper alapanyagaként. Mivel ők tudták előre hogy léteznek és jönnek, ezért valamelyest felkészülve várták őket, tehát megérkezésükkor azonnal ellenséges légkört teremtve gyilkolni kezdték a Reaper-öket több kevesebb-sikerrel (inkább kevesebb). Mivel azonnal harcba keveredtek a Reaper-ökkel, azok nem tudták indoktrinálni őket, kénytelenek voltak végezni velük (mivel az indoktrináció nagyban függ az alany saját akaratától, és ha az alany szilárd meggyőződése hogy a Reaper veszélyt jelent az életére azonnal ellenségessé válik vele szemben. És ez az ellenségesség meggátolja a Reaperöket hogy könnyedén átvegyék az elme felett az irányítást. Véleményem szerint ez a tény is nagyban közrejátszott hogy Shepard elméjén nem tudtak fogást találni, hiszen Shepard volt az egyik legnagyobb ellenségük a játék folyamán, Shepard a Reaperek iránt érzett gyűlölete meglehetősen jelentős volt, míg például Sarennél, akinél sikeres volt az indoktrináció, végig nem voltak jelen az ehhez hasonló ellenséges érzelmek). Így a protheánok már csak huskoknak voltak jók, ezért nem létezik protheán Reaper. Ez lehet egyébként az oka, hogy a Reaper-ek gondosan eltüntetik maguk után a nyomukat, nehogy szilárd bizonyítékot találjanak a begyűjtendő civilizációk a Reaperek létezésére. Így alkalmasa alapanyagként az új Reaper-höz, így képesek elraktározni az adott ciklus legdominánsabb fajának adatait (pl DNS), és tudjuk hogy ez egy nagyon fontos szempont a Catalyst számára, hogy a begyűjtendő civilizációk ne pusztuljanak el, hanem valamilyen módon fennmaradjanak. Ebből a szempontból a protheán ciklus kudarc volt, mert csak huskokat tudtak előállítani. Persze itt jöhet a kérdés hogy akkor mi értelme a sok fegyvernek ami a Reaper-ökön van, ha a fő fegyverük maga az indoktrináció. Hát pontosan az ilyen esetekre. Ha nem is képesek eltárolni a domináns faj adatait, akkor is képesek legyen végre hajtani az aratást, habár a civilizáció így elveszik (nem lesz mi megtartsa emléküket --> nincs belőlük Reaper).
Azonban itt jön a fordulat, mivel Shepard legyőzte Sovereign-t, és az egész galaxisnak elegendő ideje volt felfogni, hogy a Reaperek igenis léteznek. Így Harbinger is tudja hogy egyrészt nem lesz képes a ciklust a galaxis társadalmi-politikai középpontjában (citadel) kezdeni, mivel nem nyílt ki a relé. Ez megmagyarázza hogy miért is olyan fontos az hogy a Citadelnél kezdjenek. Ha őket sikerül indoktrinálni (mármint a galaktikus civilizáció fejeseit, pl a Tanács) akkor már sokkal könnyebb dolguk lesz a többivel is. De hát ugye ez nem fog menni, mivel a Citadel Relay nem nyílik ki, ezért "körbe" kell menni és kívülről megközelíteni a galaxist. Na tehát Harbinger utasítja a collectorokat hogy azonnal gyorsítsák meg a HR építését, mert lévén hogy elindultak, pár év múlva ott lesznek, és akkor ki fog törni a harc (mivel az indoktrináció már közel sem lesz olyan hatékony, mert mindenki tud már a Reaper-ekről, ezért sokkal kevesebb embert lesznek képesek élve a collector bázisra cipelni és felhasználni a HR építéséhez. Ezért mielőtt ideérne a Reaper csorda, a collectorok felgyúrsítják a munkát, rövidebb idő alatt sokkal több telepest rabolnak el, ez feltűnik az embereknek, főleg a Cerberusnak, és itt jön képbe a második rész eseménye.
Vagyis összefoglalva a HR építése már több száz éve folyamatosan zajlik, mivel tudják a Reaper-ek hogy hatalmas potenciál rejlik az emberiségben, ezért őket választották ki az új Reaper alapanyagának, hogy megőrizzék őket ebből a ciklusból. Eddig azért nem tűnt fel senkinek hogy eltűntek emberek, mert kis számban történetk az elrablások, így nem keltett nagy visszahngot. Ha jól megfigyeljük akkor az emberek elrablásakor próbálják őket lebénítani, mitnsem megölni, mert a halott egyed tudattalan, így nem megfelelő a Reaper alapanyagának.
Az egészbe az kavar bele hogy Shepard megakadályozza a Reaper-ek bejutását a Citadelhez, és bebizonyítja a galaxisnak hogy igenis léteznek Reaperek és valódi veszélyt jelentenek. Emiatt kell felgyorsítani a collectorok munkáját, mert ha kitör a háború, a sikeres indoktrinációk száma drámaian lecsökken majd, sok lesz a halott, fogy az alapanyag, azonban a HR be kell fejezni, hogy ne fordulhasson elő újra az a kudarc ami a protheán cillusban volt.
Persze ez csak egy elmélet:D -
A ME2 híradásaiban hallható hogy a többi faj is felfigyelt az emberi kolóniák elrablásaira. Ezért zárolták a forgalmat (Illiumon a táblákon látni is) minden emberi kolóniára.
Meg még arról is szó volt hogy a Salarian Unio megerősítette a saját kolóniájának védelmét.
Én ebből indultam ki. Meg abból hogy a Tanács sose akarta elhinni a Reaper fenyegetést. Már ott vannak az ajtóban de még mindig kételkednek. Egyszóval a Tanács dönt mindenről szinte, és azok sose voltak segítőkészek.
"Ah, yes! Reapers!"
Persze lehet hogy ilyenkor szívesebben segítettek volna, mint egy full reaper invázió közepén.
Bár ha jól tudom a Collectoroknak egy hajójuk volt + a bázis.
A lényeg hogy nincsenek olyan sokan, szvsz egy esetleges Föld elleni támadást elbuktak volna mert azért van annyira erős az emberi flotta hogy szétverje őket. -
Az eredeti befejezés szerint, a HR azért épült meg mert a Reaperek kifutottak az időből és ez egy utolsó próbálkozás lett volna a részükről a Dark Energy megállítására, ami elvileg elpusztíotta volna a galaxist. E szerint az ending szerint valóban van értelme a második rész fő bonyodalmának, viszont mivel teljesen megváltoztatták a saga végét, ezért a második részre nehéz értelmes magyarázatot találni... Mondjuk nem tudom mennyit tudtak volna kihozni a dark energy-s teóriából... -
Shepard teste azért volt fontos, mert kivételesen erős elméje volt (ezt bizonyítja az első részben az is, hogy Liara megdöbben, hogy Shepard nem omlott össze attól amit a protheán jeladónál látott) és bele akarták építeni mint a faj talán legerősebb egyedét. Szerintem ezért volt fontos. -
Tudom, nem akartam kizökkenteni a beszélgetés menetét, csak sajna azon kívül, hogy az elrabolt emberekkel "kellett valamit csinálni". El meg azért nem készült, mert Shep akkor nehezen teríteni le kézifegyverekkel.
Reaper oldalról valszeg az volt a terv, hogy 83-ban kinyíratják a collectorokkal Shepard-t, és így viszonylag nyugiban kezdhetik el építeni a HR-t. Közben kiderült, hogy megvan a test, valami tervük biztos volt vele, meg is próbálták szerezni, de ugye ezt Liara megakadályozta. Sőt a játék során is hallani, ahogy Harbringer mondja a Collectoroknak, ha lehet Shepard testét épségben szerezzék meg/vigyék vissza.
Elindulni valószínűleg már az első rész közben, vagy végén elindultak. -
A Reaper-ek esetében az invázió galaxisszerte folyik. Viszont ha csak a Collectorokat nézzük, ők messze nem képviseltek akkora katonai erőt és nem lettek volna képesek egy galaxisméretű invázióra. Persze az más kérdés hogy nem is volt arra szükség mert ők csak az embereket akarták. Így szerintem simán odarendelték volna a flottát, mivel egyelőre nincs mi elől megvédeni magukat, mert a Reaperek még nem érkeztek meg.
Gerey - Jah valószínűleg ez a legigazabb válasz, csak sajnos ez legalább annyira illúzióromoló:/
ferenc001 - Bocs, kevertem a dolgot, de akkor a lényeg az hogy a Relay-ekkel gyorsabbak mint saját meghajtással.
Jó tegyük föl hogy a Reaper reprodukció minden cycle esetében hasonlóan zajlott: Még az invázió előtt megkezdték a reprodukciót, a domináns faj konzerválását. Viszont ehhez kellene a Collectorok, vagyis a protheán huskok. Ha jól tudom akkor az előző ciklusban sikertelen volt a protheán Reaper előállítása (hogy miért az nem tudom), tehát a háborúban huskokká varázsolt protheánokat hátrahagyták. A kérdés hogy miért? Persze az is lehet hogy minden esetben hagynak hátra az előző domináns fajból, a különbség csak az volt hogy a protheánok esetében új Reaper (vagyis új protheán reaper) nélkül tértek vissza a Mélyűrbe, és ha ez a ciklus sikerrel zárul akkor az emberi (vagy turián, aszári, krogan stb.) huskokat hagyták volna hátra, ez kérdéses...
Érdekes hogy ennyit ötletelni meg "hozzáírni" a játék történetéhez hogy befoltozódjanak ezek a történeti lyukak :> -
Nem is biztos hogy be kellett volna fejezni a HR-t, lehet hogy már abban az állapotában alkalmas lett volna a nyitásra, mindössze oda kellett volna vinni a Citadelhez, csak mi éppen az utolsó pillanatban megérkeztük (ez tudtommal nem derül ki egyértelműen, tehát lehet akár így is).
Én továbbra is azt mondom hogy a nyitás miatt építették (más épkézláb okot nem is tudok kitalálni (leszámítva hogy kellett a főboss), legalábbis a Reaperek szempontjából). -
"a Tanács nagy valószínűséggel odarendelte volna az egész galaktikus flottát hogy kapják szét a Collectorokat."
Nem biztos. A ME3 elején, mikor a Föld már lángokban áll, és több a reaper mint a felhő az égbolton, akkor is a Council válasza az volt mikor segítséget kértünk: Ha flottát küldünk a Földhöz akkor a saját bolygónkat, területünket nem tudjuk megvédeni. -
Ne rontsd már el ezt a jó kis beszélgetést! 
Egyébként persze tök igazad van, a valódi ok ez volt.
-
ferenc001 #21256 Az FTL-el meg a Relay-kel való utazás két külön dolog! Fasther-Than-Light utazást egyszerűen eezo-val érik meg (meg negatív árammal, hogy csökkentse az anyag tömegét), így érnek el fényen túli sebességet, míg a Relay-kkel akár több száz fényévet is meg lehet tenni másodpercek alatt (legalábbis a Primary Relay-kkel).
A többit meg már kifejtettem a hsz-emben, alant :D -
Kellett egy "boss fight" a játék végére. -
Utánaolvastam Mass Effect Wiki-n és hasonlókat írnak ott is. Meg is erősítik, hogy Sovereign elpusztulása után már elindultak a Mélyűrből. Így már azért érthetőbb a dolog, viszont ez azt is jelenti hogy vagy a Mélyűr nincsen olyannyira "mélyen" vagy a Reapereknek van saját, beépített FTL hajtóművük, amihez nem szükségesek a Relay-k.
Saját teóriám az (immáron módosítva az új információkkal), hogy a Reaperek a Mass Relay-ek nélkül is simán odaértek volna akárhova időben, azonban 2 fontos dolog miatt építhették meg anno és hagyhatták hátra a Mass Relay-eket. 1) Az űrutazó civilizációk technikai fejlődését a reaperek által megszabott irányba tereli, vagyis tulajdonképpen az általuk megalkotott technológiát használják fel (ezt azt hiszem még Sovereign mondta, de valaki biztos említette valahol) és hogy a lehető leggyorsabban jussanak el a fontosabb csomópontokig. Ilyen pl a Citadel, ahol egyrészt váratlanul szétkapják a galaktikus civilizációk vezetőit, és minden információt megtudnak a civilizációk pontos helyéről, így biztosítva hogy ne maradjon egyetlen szintetikus élet megalkotására képes faj fenn az adott ciklusban. Viszont így már érthető miért volt olyan fontos hogy konkrétan a Citadel-nél kezdjék a harvest-et, viszont egy furcsa ellentmondás, hogy ha a HR még csak félig volt kész 2 év alatt, de a Reaperek már odaértek a galaxis peremére (Alpha Relay), akkor végülis sokkal előbb beértek volna a Citadelhez, mint hogy a HR kész lett volna. Plusz említést tesz azt hiszem EDI hogy a HR befejezéséhez rengeteg emberi alapanyagra lett volna szükség, amit viszont az emberi kolóniák lélekszáma nem fedezne, így a Földet kellett volna megtámadni, hogy a HR befejeződjön. Viszont ha a Collectorok megtámadják a földet , akkor számukra biztos a bukás, mivel még nem érkeztek meg a Reaperek, és a Tanács nagy valószínűséggel odarendelte volna az egész galaktikus flottát hogy kapják szét a Collectorokat. Vagyis szerintem az hogy a HR-t azért építették hogy ténylegesen ő nyissa meg a Citadel Relay-t az a fentebb említett okok miatt lehetetlen. Persze ez csak az én véleményem :)
Na de nem adom fel, kell valami értelmet találni annak a HR-nek és annak hogy még az invázió előtt kezdték meg az építését. -
ferenc001 #21253 A Reaperek gyorsabban utaznak FTL-el is, mint a többi faj, aki a technikájukat használja (abból következtetve, hogy milyen gyorsan értek be a galaxis lakott területére az Alpha Relay-től, valamint abból, hogy a relay-ket pontosabb működésre is lehet bírni Repar tech segítségével, meg talán kódexben is volt említve, bár ez nem biztos), szóval kb. ez lehet a magyarázat a gyorsaságukra (bár kicsit sántít ez az elmélet így magában), plusz nem is kell elérniük csak egy relay-ig, és onnan oda mehetnek, ahová akarnak (ez derül ugye ki az Arrivalból). Az ME2 végén tehát már ott voltak a galaxis peremén (az Arrivalból ez tűnik ki), az Alpha Relay-nél. Tehát a fél év nem az az idő, amit a mélyűrből megtettek a lakott területekig, hanem amit az Alpha Relay-től egy másik relay-ig (nem egész fél év, mert a batarianokat már valamivel előbb legyalulták). Szóval szvsz a human proto-Reapernek nem az lett volna feladata, hogy kinyissa a Citadel Relay, hanem egyszerűen csak a szerintük legígéretesebb fajból legyen egy Reaper, erre utal szvsz Harbinger elemzése a fajokról a Suicide Mission alatt is (Human; viable possibility, Drell: insufficient numbers meg a többi). Szóval szerintem a Reaperek már Sovereign sikertelen kísérlete után elindultak a mélyűrből, csak gondolták, elkezdik ennek a cycle-nek a Reaperét előbb (a Collectorok amúgy sem tudtak volna elég embert összegyűjteni hogy teljesen felépítsék a Reapert a Föld megtámadása nélkül, ezt az egyik küldetés alatt meg is tudjuk). Mellesleg a Citadel Relay azért fontos, mert a fajok (régiek, meg mostaniak) kormányzata is ott van (legalábbis a fajok közötti kormányzat, a Citadel Council), plusz meglehetősen sok infó a fajokról, tehát a Citadel Relay-t használva a Reaperek több legyet ütnek egy csapásra: elpusztítják a kormányzatot, így megzavarva az fajokat, plusz pontos infót nyernek a kolóniákról, a technikai fejlettségről, stb-ről (ME1-ben Vigil mesél erről, bár a Protheanok helyzete más volt). -
Kis helyesbítés: nem jöttek hosszabb úton, miután elpusztult a HR, hanem folyamatosan közeledtek.
Az biztos, hogy a Citadelt nagyon akarták, és ezért csinálták a HR-t. Nem csak a rövidebb érkezés miatt akarták gyorsan elfoglalni, hanem mert központi relé volt, tehát sokkal gyorsabban lezavarják az inváziót, ha a központból jutnak el mindenhová. Különben meg 'kívülről' kell végigmenniük a galaxison, csomó relén keresztül eljutni a Citadel-reléig (amivel ki tudja addig mi történik, bezárják, megsemmisítik, stb.), aztán onnan tovább. Tehát a meglepetés miatt egyszerűbb lett volna oda érkezniük.
És még egy dolog: a Citadel hatalmas tudásbázis. Nagy valószínűséggel ott tárolják az összes lakott bolygó adatát (a protiánok is így csinálták, ki is irtották őket, mert tudtak róluk mindent). Ha késlekednek, megsemmisítik ezeket, és akkor megint csak elhúzódik az invázió.
Tehát bőven volt okuk megszerezni a Citadelt, ami miatt megérte megcsinálta a HR-t - időt nem vesztettek, hiszen közben is közeledtek, viszont megkönnyítették volna a saját dolgukat ha a Citadelhez érkeznek. -
Akkor még kevésbé értem, mivel ha az ME2 és ME3 között eltelt idő 6 hónap, azt azt jelenti hogy ennyi idő alatt értek el a Mélyűrből a Galaxisba. Vagyis akkor feláldoztak 2 évet (amíg shepard halott volt, ezalatt k szépen építgették a human repaer-t), és miután rájöttek hogy nem tudnak pillanatok alatt odaérni a Galaxisba (a Citadel Relay segítségével) ezért a "hosszabb" úton jöttek, vagyis simán átrepülték a Mélyűr és a Tejút közötti teret. Ez volt 6 hónap...
Akkor lenne értelme nekifogni a pár éves projektbe, vagyis hogy csinálnak egy olyan reaper-t aki elvégzi Sovereign helyett a munkát, ha a Mélyűr - Tejút közöti téren átszelni Mass Relay nélkül túl sok idő lenne, pl 10.000 év. Ekkor érthető, hiszen ha ennyi évet elcsúsznak, akkor lehet már késő, és minden organikus elpusztult, és csak egy szintetikusoktól nyüzsgő világba csöppennének.
Bocs az esetleges zavaros fogalmazásért, remélhem érthető hogy mit nem értek. -
Alapvető probléma, hogy a ME2 vége és ME3 eleje között nem telik el 2-3 év, csupán 6 hónap :) Az egész játék trilógia összesen ölel fel durván 3 évet! -
Utánaolvastam, és elvileg a Reaperek gyártása úgy zajlott, hogy először legyártották a domináns fajból (ebben a cycle-ben az emberek) a Reaper magját. Ez külsőre is hasonlított az "alapanyaghoz". Ezután fogták és a kész magot, belerakták egy páncélba, és így nyerte el a Leviathan kinézetét. Tehát Reaper = Mag (a domináns faj pontos másolata) + Burok (leviathan héj, ami a legkedvezőbb az űrbeli utazáshoz, harchoz).
Most ez eddig oké, de felmerül a kérdés, hogy miért kezdték el előbb learatni az embereket és a az új emberi Reaper-mag gyártását a Reaperek, mielőtt még megérkeztek volna a mélyűrből a Tejútba. Ugye mondtátok hogy az volt a célja, hogy amint elkészül elvégezze azt, ami a Sovereign nem tudott, vagyis hogy megnyissa a Citadel Relay-t és bejöhessenek a Mélyűrben várakozó Reaperek. Viszont ez kudarcot vall, hiszen Shepard még a befejezése előtt kinyírja, így a Citadel Relay nem nyílhat meg. Viszont az ME2 végén látjuk közeledni a Reaper hadat. Vagyis nem szükséges nekik a Citadel Relay. Pont ez az amit nem értek, hogy miért vesződnének a Citadel Relay-vel ha simán berepülnek messziről. És még egy dolog. Ha ez így van (mármint hogy a Human Reaper feladata az volt hogy kinyissa a a Citadel Relay-t) és párhuzamosan követjük az eltelt időt, akkor kb az kapjuk hogy: Sovereign elpusztul --> Reaperek maradnak mélyűrben, felfigyelnek az emberiségre --> utasítják a collectorokat (prothean huskok) hogy kezdjék el az emberi reaper legyártását --> (Most kezdődik a Mass Efect 2) Normandia elpusztul a collector hajó miatt, shepard meghal --> Eltelik 2 év közben az emberek begyűjtése folytatódik --> Majd Shepard kinyírja a félkész Reaper-t.
Ez körülbelül 3 évet ölelt fel. Tehát a Reaperek 3 évig dolgoztak azon hogy felépítsenek egy olyan valamit, ami megnyitja nekik a rövidebb utat a galaxisba. Vagyis még nem indultak el a Mélyűrből, mert arra vártak hogy elkészüljön a Human Reaper aki kinyitja nekik a Citadel Relay-t és pillanatok alat benn legyenek a Galaxis központjában. Namármost elpusztul a félig kész Human Reaper és hopp akkor mégse fog kinyílni a Citadel Relay, ezért elindulnak a "hosszabb" úton és mindenféle szupersebesség néélkül szépen átcammognak a Mélyűrből a Galaxisba. Ehhez (nem tudom pontosan) 2-3 év kell, ugye ez az időtartam pont azzal az időtartammal egyezik meg ami eltelik a Mass Effect 2 vége és a Mass Effect 3 eleje között. Vagyis az elindulás és a megérkezés közötti időtartam.
Na most a kérdés: nem lett volna egyszerűbb elindulni akkor amikor rájöttek hogy Sovereign terve befuccsolt, a Citadel Relay nem nyílik meg? Miért áldoztak 3 évet arra hogy elkészítsenek egy olyan Reapert ami még nincs is kész!!! Kb csak a felét építették meg 3 év alatt. Simán beértek volna ennyi idő alatt a Mélyűrből a Galaxisba. Pont ez az amit nem értek, és ezért sántít szerintem az a kijelentés hogy a Human Reaper célja a Citadel Relay megnyitás volt. :/ -
Azzal akarták kinyitni a Citadelt, miután Sovereign kudarcot vallott. -
Evoluti0N #21247 Ugyanaz, mint a többinek. :) Egyébként Shepard miatt felfigyeltek a reaperek, hogy mekkora fakkerok vagyunk mi emberek, és emiatt akartak belőlünk is csinálni egyet. -
Lehet hogy ezt a 2. rész topikjába kellene megkérdeznem, de mivel ezt talán gyakrabban látogatják ezért itt kérdezem: Mi értelme volt tulajdonképpen a Human Reaper-nek? -
Azért a Mass Effect 4 (vagy nem tudom hogy hívjam) sokkal összetettebb lesz (remélhetőleg) mint egy FIFA vagy egy COD, mivel hogy az egy félig RPG játék lesz tele párbeszéddel (remélhetőleg). -
Ja, de olyan is, amit kiad (pl. FIFA). Nulla változás, inkább rosszabb, mint volt. :D -
sanyiiiii #21243 Az álom sajnos az hogy nem jön 2014ben. Milyen szép is lenne ha az EA adna nekik 3-4 évet hogy valami igazán ütőset hozzanak össze.
A valóság viszont az hogy az EA a 2 éves termékciklust is sokallja, leginkább évente adna ki mindent COD módra. -
RAMyMamy #21242 eredeti játékkal; multizni kell hozzá -
I3loodhunter #21241 üdv mindenki a war map on az 50 % ok hogy lehet javítani? vagy ez csak ott van mint dísz ? (
nem nagyon tudok angolul ezért nem nagyon tudtam lefordítani mikor leírta a játék ha leírta)