Mass Effect 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Halad ez. Már majdnem elértek a feléhez (~46% kész). Ha nem jön közbe semmi, akkor év vége felé kész is lehet - elvileg.

életereje felénél

Ja, az utolsó medigélje után. Pont az a bajom, hogy attól még kurva messze vagyok. Ez a csak õt kell lõni meg marhára nem jó tanács, mert számtalanszor pont azért haltam meg, mert amíg a klón rohamait kerülgettem, addig a sniper, vagy a heavy leszedett, vagy a harmadik szórta a nyakamba a gránátokat, meg a drónokat folyamatosan.
Akkor volt a legegyszerûbb, ha sikerült õket gyorsan kiiktatni, mert akkor van egy rövidebb szünet amíg a klón együl van és nem spawnolnak be új segítõk.

Wrex elég jól elvan a sima ellenfelekkel csak az a gond, hogy pikk-pakk elhasználja a stimpackjeit, és persze az autó mentés pont olyankor készült, amikor éppen üresen van, így õt sem hagyatom kint rohangászni folyamatosan, mert leszedik.

Majd lehet neki állok újra a dokktól, vagy lehet az egész Citadelt újra nyomom.

Kár, hogy az új stukkert nem lehet a DLC alatt fejleszteni, mert jó lenne, de így végig az egyes szinten van.

Ryder62
Mikor elõször játszottam a Citadelt pont egy vanguarddal estem neki. Ennél a kasztnál a legkeményebb a boss.

Másodjára adepttel mentem, azzal már nem volt vészes (annyira 😛)

A lényeg hogy csak a bosst kell lõni mert kb a életereje felénél lesz egy átvezetõ aztán autosave.

"Do not click any buttons on the client" - Bethesda, 2018

Jó pár hét kihagyás után eljutottam végre oda, hogy befejezzem a Citadel DLC-t.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Az éttermes, kevés lõszeres rész az elején kemény volt. Full biotikussal elõször folyton bekerítettek hátul mire leszedtem párat. Aztán pár kör után meg mikor bele jöttem, a pálya végére mire kinyírtam mindenkit teljesen elfogyott a skulóm. Éppen oda mennék Brookshoz mikor leereszkedik még kettõ a lépcsõre. Azokat már fedezéken áthúzva kellett kinyírnom, közben a drónjukat elkerülve.

Na, de amiért írok az a vége. Szóval amikor már van lõszer, meg még páncélunk is, akkor már elég könnyû elintézni õket.

Viszont a végén a raktérben a klón, mint fõboss az valami brutál (insanityn játszok).
Egyszerûen nem jutok oda, hogy elintézzem. Tudom, hogy a le kell kapni a pajzsát, meg a páncélját, hogy elhasználja a medigéljeit, de 1-2-nél többet nem érek el, mert addigra mindig kinyírnak.
Vagy másfél-két órát próbálkoztam A legjobb eredményem az volt, hogy sikerült kinyírni mindenki mást, egyedül maradt így hárman lõttük és elhasznált két medigélt. Aztán megint elkezdtek jönni a segédek és aztán valaki kinyírt.

Hogy lehet megcsinálni? Mondjatok valami jó trükköt.

Biotikus vagyok, paladin és tempest a fegyverem, képesség erõsítõvel és AP móddal, erõ és visszatöltési idõ növelõ páncélmódokkal.
Wrex és EDI jött velem, mert elõbbi jól bírja a strapát, leköti a páncélosokat, illetve ha EDI lekapja a pajzsokat, akkor mindketten jók páncél ellen is.

Úgy találtam, hogy a legjobb pozíció a bejárattól balra van, EDI az L alakú fedezék mögött az egész középsõ teret lefedi, én többnyire mögötte mozgok, Wrex meg helyzettõl függõen elõtte vagy oldalt.

Mondjuk olyan szempontból mindegy, hogy ha mindketten elõttem a vannak a klón, akkor is rám rohan és bedarál a hurricannel. A tempestem egyszerûen nem gyõzi, a paladin meg lassú.

Ryder62
Korai concepteken a Mass Effect

Illusive manus durva 😄D

Nem tudom, multizik-e még valaki aktívan, de engem pozitív csalódás ért a napokban. Kb március óta nem játszottam, most visszaraktam - nem tart tovább random csapatot találni mint korábban, viszont sokkal normálisabbak a társak. Gyanítom, mert csak a rajongók maradtak, a pillanatnyi fellángolók már rég elfelejtették a játékot. Így nincs annyi Rambo, tényleg csapatjáték lett. Igaz ezt csak kb 4-5 játék alapján mondom, de sokkal rosszabbra számítottam!
cylonflatus
Ez most komoly? Fél évvel ezelõtt is ennyi volt! Ja nem, hazudok bocs, 76%... Foglalkozik még ezzel valaki?

Amikor eljő a Fehér Farkas tele, ne egyél a sárga hóból!

cylonflatus
Hát ennyi infóból ne haragudj de nem nagyon.

Amikor eljő a Fehér Farkas tele, ne egyél a sárga hóból!

Vraaanyek
Én elvetemült fan vagyok, de nekem nagyon tetszett, tény hogy minimálisan más kisugárzású,mint a másik három, de szerintem zseniális! 😊

Intel core i7 4770K; Gigabyte GTX 1070 G1 Gaming; 16 GB Kingston HyperX

Az elsõ 3 Mass Effect könyvet megvettem, de azt hallottam, hogy a negyedik nagyon gyenge lett és nem akarok kockáztatni. Azért kíváncsi vagyok, hogy milyen lett és szívesen elolvasnám. Nincs meg valakinek esetleg valamilyen ebook formátumban magyar nyelven? Vagy esetleg nem tud linket, ahonnan le lehetne szedni? Magon csak az elsõ 3 van fent.
Lacoka12
Hali tud valaki segíteni tegnap játszotam a játékal minden oké volt ma akarok játszani azt írja ki hogy a mass effekt 3 müködése leált már újraraktam a játékot ki be jelenkeztem a origin-bõl és újraindítotam a gépet mindig ezt adja valaki tud megoldást?

Dicsőség vagy halál ezt csak harccal lehet kideríteni

errõl most azok a "csúnya" pöcsös liarás képek jutottak eszembe <#rinya>
Ryder62
lol <#idiota>

Sir Quno Jedi
Nem bizti, hogy van rajta ott lent mit nyalni, de minden megoldható... 😄

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Ryder62
Liarát nyalnám. <#finom><#hehe>

Sir Quno Jedi
Nekem femshepem van, meg mellé kéne Liara és mondjuk EDI, vagy a csöcsös géndurvított.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

lightjack
hmm de bekapnám azt a marcipánnormandy-t

de jóó <#vigyor3>
TBTPumpa

"You live your life just once, so don't forget about a thing called love..."

lightjack
<#eljen><#eljen><#eljen>

Ez se piskóta. 😊

lightjack
Hát ez nagyon profi!

Fpocok

Parasite Eve 2, best game EVER!

Fpocok

lightjack
Ez nem photoshop? o.O o.O

Fpocok
Full cosplay.

genndy
<#nevetes2>
És ez nem photoshop, mi? Rendesen meg van csinálva a páncél meg a maszk. Szép munka <#eljen>

Csak akkor szólj, ha úgy érzed, hogy amit mondani szeretnél jobb, mint a csend.

Fpocok

lightjack
A szövegek 77%-a lefordított és 45%-a lektorált (véglegesített).

Sziasztok! Nem tudjátok van-e vagy milyen állapotban van a magyarítás?

A valósággal aza gáz hogy nincsen hozzá háttérzene...

lightjack
Ez tetszik, ilyenfajta módon még bele se gondoltam. Akárki akármit mond, nekem akkor is tetszeni fog a lezárás, persze csakis az EC dlc-vel együtt.

"Peace cannot be kept by force. It can be only achieved by understanding" - Albert Einstein

Nah szerintem pontosan ebben a mondatban fogalmazódik meg az hogy miért a szintézis a lehetõ legjobb befejezés.

Amúgy, kicsit elgondolkoztam az ME 3 végén, és számomra így utólag visszatekintve, van egy (talán nem is olyan) mögöttes tartalma is:
Arra gondolok, hogy van egy filozófia, miszerint egy tézis és antitézis együtt szintézis. Ez így utólag szépen ráilleszthetõ az ME3 végére: van a tézis, miszerint a Galaxist csak a Reaper-ök elpusztításával lehet megmenteni, emellett van Shep, Anderson stb. Van egy antitézis, miszerint az elpusztításuk helyett irányítanunk kéne õket, ezt vallja ugye TIM és a Cerberus. A kettõbõl jön a szintézis, amelyet a hõs megvalósíthat, azaz a synthesis ending: egyszerre pusztítjuk el és irányítjuk a Reaper-öket (elpusztítjuk õket olyan módon, hogy a feladatukban megakadályozzuk õket és az egész elméletüket a végsõ megoldásról feldöntjük, illetve irányítjuk õket azáltal, hogy eggyé válunk velük. Mondjuk lehet csak túlgondolom a dolgot 😄

Mindenkinek jogában áll hülyének lenni, de egyesek bántóan visszaélnek ezzel a lehet?séggel.

lightjack
Hát igen, de azért elég sok háttérinformációval szolgál, plusz a rengeteg karakter megismeréséhez sok idõ kell, nem tudtak volna ennyi szereplõt belesûríteni egyetlen részbe. Mondjuk valóban, a fõ történetszál, vagyis hogy nyírjuk ki a Reaper-öket nem halad elõre. Attól függetlenül szerintem nagyon jól eltalált rész a második, az akció nagyon jó, a történet is, és az hogy rengeteg új és érdekes személyiséget ismerünk meg benne.

részen*
Hát, igen. Történetileg igencsak érzõdik a második része, hogy úgymond egy összekötõ rész. Kis túlzással élve, semmi fontos se történik benne igazán.
lightjack
Lehetséges hogy a Dark Energy-féle befejezésbõl esetleg olyat tudtak volna kihozni ami nem keltett volna ekkora felháborodást (mondjuk a felháborodást inkább a lezáratlan és kusza végjáték okozta amit az EC dlc-vel orvosolt a társaság). Nem tudom mennyire illett volna bele a Dark Energy-féle befejezésbe a ciklikusság. Az hogy minden 50.000 évben jönnek és kinyírják a fejlett civilizációkat. Persze erre nem is fog sosem fény derülni... Szvsz a jelenlegi egy jóféle lezárása a trilógiának. Az organikusok és a szintetikusok között fennálló harcra jóval több és egyértelmûbb utalást találunk (pl Geth-Quarian). A org.-szint. között állandóan kiújuló harcra utal az a tény is hogy szigorúan tiltják a mesterséges intelligencia kutatást, vagy az Overlord DLC-re. Szerintem Drew K. fejében ez a dolog is megfogalmazódhatott legalább egyszer hiszen rengeteg dolgot erre a folyamatos háborúskodásra (mármint az organikusok és szintetikusok között fellépõ harcra) épített és rengeteg az utalás. Ha egyszerûen várnak a játékkal és beleteszik alapból az EC dlc-t akkor jóval kisebb lett volna a felháborodás a játékosok között.

Viszont ha nem magyarázunk bele semmit akkor összedõl a játékélmény, mivel tökéletesen feleslegessé válnak a második rész eseményei.

Én sok utalással nem találkoztam a dark energy-t illetõen. Pontosabban én össz-vissz egyre emlékszem, Tali küldetésivel kapcsolatban van említve ugye a régi quarian kolónia napjának növekedése, amit említettél, meg meg lehet kérdezni róla Kal'Reegart, Tali a lojalitás küldetésén. Én csak ennyire emlékszem, és ez szvsz nem sok utalás, figyelembe véve, hogy Tali küldetési opcionálisak, tehát ha nem csinálod meg, akkor nem is találkozol a dark energy-vel. Szerintem direkt nem akart beletenni pontos utalást, pont azért, mert még õ sem tudta merre viszi a sztorit, inkább csak meg-meg említettek dolgokat "sunyiban" (pl. a dark energy, de az ME1 bolygóleírásai között is van utalás szuper fegyverre, meg ha tudnánk milyen befejezések merültek fel, szerintem találnánk még jó pár utalást, sõt, ha nagyon utalásokat nézünk, már Sovereign is felhozta a végül bekerült befejezés alapjait: "We impose order on the chaos of organic evolution.")
Úgyhogy nem hiszem, hogy a dark energy vonulat csak azért lett volna kivéve, mert Karpyshyn éppen máson dolgozott. Lehetséges mondjuk, és még az is lehet, hogy így sok minden értelmesebb volna, de akár más dolgok váltak volna értelmetlenné. El lehet ezeken meditálni 😄

Mindenkinek jogában áll hülyének lenni, de egyesek bántóan visszaélnek ezzel a lehet?séggel.

Drew Karpyshyn, aki az elsõ 2 rész írója elismerte, hogy nem tudta még, hogyan fogja befejezni a sztorit, az elsõ rész írásakor. Sõt, gondolom, hogy a második rész története is maximum még homályosan fogalmazódott meg a fejében. Például a Cerberus-ról is beszélt, hogy az elsõ részben csak kisebb szerepet kaptak és második rész írásának elkezdéséig nem is tervezett komolyabb szerepet nekik.
DE! Attól függetlenül, hogy nem tudta, pontosan hogyan fogja befejezni a történetet, a második részre körvonalózdott, hogy a dark energy körül fog keringeni a sztori és terjedésének a megállításában játszanak fontos szerepet a reaperek. Ezért is volt sok utalás rá a 2. részben.
Szóval sajnos nincs itt nagyon mit belemagyarázni a human reaper-be a második részben. Valószínûleg a dark energy megállításához lett volna valami köze, normálisan be tudta volna szõni az okát az író a történetbe, de mivel otthagyta a Bioware-t és az új írók egy saját sztorit akartak a harmadik részbe, saját befejezéssel, így egy nagy értelmetlen lyuk lett a sztoriban a human reaper. Úgy, ahogy a régi quarian bolygó napja gyors pusztulásának okáról se nem volt semmi szó a harmadik részben, pedig látszott, hogy akar valamit kezdeni vele az író. A történetnek az a része is szépen a levegõben maradt.
Le tudod tölteni, de be kell regisztrálnod. Írsz email-t a supportnak, ahol elküldöd a kulcsot és megírod, hogy be szeretnéd regisztráltatni és megcsinálják neked. A harmadik részhez fel tudod rakni a kalóz dlc-ket, de úgy tudom, hogy crackelni kell a játékot és tulajdonképpen úgy fog futni, mint egy tört játék.
JethroHUN
ME1-et le lehet tölteni Originból? Újra akarom játszani a trilógiát. ME2-t szerintem egy az egybe leszedem torrentról, minden dlc-vel 8Gb, de ME3-hoz valakinek lenne ötlete, hogy oldjam meg? Azért a 4 dlc-ért most nem nagyon van kedvem még 8e kiadni... Ha originrõl letöltöm az ME3-at akkor betudom rakni hozzá a lekalózkodott kiegeket? Omega, Citadell és mi a másik 2? From Ashes az megvan.

Don't need to be accurate, just shoot more bullets!

Ilyen megvilágításba helyezve a dolgot, hirtelen nem jut eszembe ellenérv 😄

lightjack
Mivel a collectorok folyamaotsan tevékenykedtek a Reaper-ök rávollétében is ezért messzirõl, csendben és titokban kielemezhették a különbözõ fajok jellemzõit, pl hogy a Drellek száma rendkívül megfogyatkozott. A domináns faj keresésekor így kiszûrték az alkalmatlan fajokat, pl a drellek (kis létszámuk miatt). Most az, hogy konkrétan hogyan következtettek ilyen dolgokra (drellek alacsony létszáma) azt még nem találtam ki, de valamit biztos ki lehet találni rá 😊

Valóban elhangzanak olyan dolgok hogy folynak a béketárgyalások, erre az lehet a magyarázat, hogy azok akik hajalndóak voltak a béketárgyalásokra, bennük az utálat, gyûlölet és az ellenséges érzések kevésbé voltak jelen, inkább hajlottak arra hogy kompromisszumot kötnek a Reaper-ökkel. Vagyis az alapvetõ túlélési ösztön arra sarkallta õket, hogy harc helyett inkább behódoljanak, fogadják el hogy a Reaperek sokkal magasabb rendûek, és kezdjék meg a béketárgyalásokat. Ezek az egyedek sokkal könnyebben indoktrínálhatóak, így alapvetõen az együttmûködõbb egyedek tovább kényszeríthetõek az együttmûködésre az indoktrináció által.

A háború kitörésekor nem szûnik meg az indoktrináció használata, ugyan úgy bevetik, csak sokkal kevésbé sikeres, mivel sokakban a pusztulás felszítja a Reaperök iránt érzett gyûlöletet. Persze továbbra is vannak olyanok (mint pl néhány emberi vezetõ) akiknél hatásosan bevethetõ. Anderson-t vagy Hackett-et ezért sem tudták indoktrinálni, õk végig kitartottak amelett hogy a Reaper-ök fenyegetést jelentenek, a békés út nem járható. Az indoktrinációtól a Reaper-ök iránt érzett szüntelen ellenszenvük mentette meg õket. Ellentétben a TIM-el, aki még azelõtt hogy indoktrinálták volna, már akkor is a Reaper-ök elpusztítása helyett azt kereste, hogy hogyan irányíthatja õket és fordíthatja ezt az embereiség javára. Ezért tudták olyan könnyen õt befolyásolni, mert az elméje "készséggel" befogadta az indoktrinációt.

Szerintem tudta hogy a Council a végsõkig tagadja az õ létezésüket: vagy azért, mert a Collectorok által elraboltak emlékeit ismerte vagy azért, mert figyelte az extranetet. Egyébként honnan tudhatott volna olyat a fajokról, hogy kevesen vannak (Drellekrõl van szó konkrétan, Harbi mondja ha Thane velünk van, hogy "insufficient numbers)? Ezt a testükbõl nem lehetett kikövetkeztetni, tehát a Reaperök vagy hozzáfértek az egyedek memóriájához, vagy (ahogy a Geth-ek is) figyelemmel kísérték a fõ információs forrást, az extranetet.
Egyébként jó kis elmélet, az indoctrination része különösen érdekes, és jó választ ad arra is, hogy Shep miért nem került a Reaperök befolyása alá (mert amennyit õ Reaperekkel, meg az artifact-jaikkal érintkezhetett...). Ennek viszont sajnos az mond ellent, amit a hírekbõl lehet megtudni a 3-ban, pl. hogy az emberek vezetõi egy Reaper fedélzetén tárgyalnak békérõl, és aztán nem sokkal rá megtiltanak minden harci tevékenységet a még mindig támadó Reaperek ellen, tehát nagy valószínûséggel a Reaperek befolyása alá kerültek. Pedig akkora, amikor ez a hír, meg a kiegészítések, amikbõl megtudjuk a továbbiakat, megjelenik, már teljesen egyértelmû a Reaper-invázió. De egyébként tényleg tetszik az elméleted 😊

lightjack
Nah még tényleg csak annyit, hogy a protheán ciklus hátramaradt huskjai nem csak az embereket rabolták el, az összes potenciális faj egyedeit elrabolták, hogy kivizsgálják õket, mennyi bennük a lehetõség, milyen erõsek és egy, a belõlük készített kollektív tudat mennyire állná meg a helyét Reaper-ként. ÉS most visszakanyarodva, Sovereign elpusztulásával, habár bebizonyosdoott hogy léteznek a Reaperek és a Tanács ezt önnön makacssága miatt nem akata elhinni, ezt Harbringer nem tudhatta. Azt tudta, hogy látták Sovereign, tudják hogy ellenség, és felkészülnek ellene. Ekkor rendelte el hogy azonnal fejezzék be a domináns faj vizsgálatát, az legdominánsabbnak itéltbõl kezdjék meg a reaper gyártását. Ekkor kezdik el nagy létszámban elrabolni az idõ hiánya miatt az embereket. Idõt pedig Harbringer nem adhatott a collectoroknak, el kellett indulnia, mert õ úgy tudta, hogy a galaxis már tud a Reaper fenyegetésrõl, elkezdenek készülni, így ha túl sok idõt ad, hogy a Collectorok továbbra is kis létszámú emberi adagokban hozzák az új alapanyagot a HR-höz, akkor megeshet hogy túlságosan felkészült lesz a galaxis és képesek legyûrni a Reaper-öket.

Nah ennyi kiegészítés az elmélethez 😊

Ez így nem teljesen igaz, hogy eredeti befejezés. A Dark Energy Theory csak egy volt a sok lehetséges befejezés közül (az írok bevallottan nem tudták hogy hogy fognak véget vetni a trilógiának egy jó ideig). Mellesleg ha közelrõl megnézzük, a Dark Energy Theory se lett volna sokkal jobb befejéz.

lightjack
Nah kispekuláltam egy lehetséges magyarázatot:

A reaperek a protheánok konzerválásakor a Citadel Relay-t használták. Vagyis minden ott tárolt információhoz hozzáfértek. Az elsõ részben megtudjuk, hogy a protheánok régóta figyelemmel kísérték az emberek fejlõdését. Vagyis ezt a Reaperek is megtudják, mivel minden információ a Citadel irányításával az övék lesz.

A ciklus végén hátrahagyott huskok feladata a programozás szerint, hogy megkezdjék a domináns fajból a Reaperek egyik új tagjának a kiépítését. Ennek köszönhetõen a collectorok az emberi történelem során, még az ûrkorszak elõtt megkezdték az emberek begyûjtését, ez magyarázatot adhat azokra a sok "az ûrlények elrabolták õket" históriára amik manapság is léteznek.

Ha Shepard nem állítja meg Saren-t, akkor Sovereign sikeresen kinyitja a kaput a Reaper-öknek és a megszokott ciklus lezajlik. A Citadel Relay-en keresztül bejönnek, "lefejezik" a galaktikus közösséget, minden információval a birtokukban képesek minden kolóniát felkutatni. A fontos dolog itt az, hogy nem a reaper-ek pusztítás helyett inkább az indoktrinációt használnák. A teoriám szerint az indoktrináció valódi célja az hogy "felkészítse" a domináns faj egyedeit a konzerválásra. A halott egyedekbõl nem lehet reapert építeni, mivel az egyed elhalálozásával a tudat is megszûnik, legalábbis a testben biztos nem marad, így nem lehet belõle új Reaper-t formálni, amihez ugye szükséges az alapanyag tudata, amibõl alakítják ki az új Reaper kollektív tudatát (az egyes feldolgozandó domináns faj egyedeinek tudatát összegyúrva). Tehát ezért létezik valójában az indoktrináció, a Reaper-ök szaporodásának egyetlen eszköze, ezzel állítják maguk mellé a leigázandó civilizációkat. Kiválasztva legdominánsabb fajt, azt új Reaper-ré alakítják, míg a többit egyszerûen megölik és huskokat csinálnak belõlük. Tudjuk hogy a huskok gyártásához nem szükséges az alanynak életben lennie, így van ez a Mass Effect 1 ben is amikor a telepesek hulláit karóbahúzzák, és lélektelen gépeket, huskokat csinálnak belõlük.
Pontosan emiatt nem voltak alkalmasak a protheánok egy új Reaper alapanyagaként. Mivel õk tudták elõre hogy léteznek és jönnek, ezért valamelyest felkészülve várták õket, tehát megérkezésükkor azonnal ellenséges légkört teremtve gyilkolni kezdték a Reaper-öket több kevesebb-sikerrel (inkább kevesebb). Mivel azonnal harcba keveredtek a Reaper-ökkel, azok nem tudták indoktrinálni õket, kénytelenek voltak végezni velük (mivel az indoktrináció nagyban függ az alany saját akaratától, és ha az alany szilárd meggyõzõdése hogy a Reaper veszélyt jelent az életére azonnal ellenségessé válik vele szemben. És ez az ellenségesség meggátolja a Reaperöket hogy könnyedén átvegyék az elme felett az irányítást. Véleményem szerint ez a tény is nagyban közrejátszott hogy Shepard elméjén nem tudtak fogást találni, hiszen Shepard volt az egyik legnagyobb ellenségük a játék folyamán, Shepard a Reaperek iránt érzett gyûlölete meglehetõsen jelentõs volt, míg például Sarennél, akinél sikeres volt az indoktrináció, végig nem voltak jelen az ehhez hasonló ellenséges érzelmek). Így a protheánok már csak huskoknak voltak jók, ezért nem létezik protheán Reaper. Ez lehet egyébként az oka, hogy a Reaper-ek gondosan eltüntetik maguk után a nyomukat, nehogy szilárd bizonyítékot találjanak a begyûjtendõ civilizációk a Reaperek létezésére. Így alkalmasa alapanyagként az új Reaper-höz, így képesek elraktározni az adott ciklus legdominánsabb fajának adatait (pl DNS), és tudjuk hogy ez egy nagyon fontos szempont a Catalyst számára, hogy a begyûjtendõ civilizációk ne pusztuljanak el, hanem valamilyen módon fennmaradjanak. Ebbõl a szempontból a protheán ciklus kudarc volt, mert csak huskokat tudtak elõállítani. Persze itt jöhet a kérdés hogy akkor mi értelme a sok fegyvernek ami a Reaper-ökön van, ha a fõ fegyverük maga az indoktrináció. Hát pontosan az ilyen esetekre. Ha nem is képesek eltárolni a domináns faj adatait, akkor is képesek legyen végre hajtani az aratást, habár a civilizáció így elveszik (nem lesz mi megtartsa emléküket --> nincs belõlük Reaper).

Azonban itt jön a fordulat, mivel Shepard legyõzte Sovereign-t, és az egész galaxisnak elegendõ ideje volt felfogni, hogy a Reaperek igenis léteznek. Így Harbinger is tudja hogy egyrészt nem lesz képes a ciklust a galaxis társadalmi-politikai középpontjában (citadel) kezdeni, mivel nem nyílt ki a relé. Ez megmagyarázza hogy miért is olyan fontos az hogy a Citadelnél kezdjenek. Ha õket sikerül indoktrinálni (mármint a galaktikus civilizáció fejeseit, pl a Tanács) akkor már sokkal könnyebb dolguk lesz a többivel is. De hát ugye ez nem fog menni, mivel a Citadel Relay nem nyílik ki, ezért "körbe" kell menni és kívülrõl megközelíteni a galaxist. Na tehát Harbinger utasítja a collectorokat hogy azonnal gyorsítsák meg a HR építését, mert lévén hogy elindultak, pár év múlva ott lesznek, és akkor ki fog törni a harc (mivel az indoktrináció már közel sem lesz olyan hatékony, mert mindenki tud már a Reaper-ekrõl, ezért sokkal kevesebb embert lesznek képesek élve a collector bázisra cipelni és felhasználni a HR építéséhez. Ezért mielõtt ideérne a Reaper csorda, a collectorok felgyúrsítják a munkát, rövidebb idõ alatt sokkal több telepest rabolnak el, ez feltûnik az embereknek, fõleg a Cerberusnak, és itt jön képbe a második rész eseménye.

Vagyis összefoglalva a HR építése már több száz éve folyamatosan zajlik, mivel tudják a Reaper-ek hogy hatalmas potenciál rejlik az emberiségben, ezért õket választották ki az új Reaper alapanyagának, hogy megõrizzék õket ebbõl a ciklusból. Eddig azért nem tûnt fel senkinek hogy eltûntek emberek, mert kis számban történetk az elrablások, így nem keltett nagy visszahngot. Ha jól megfigyeljük akkor az emberek elrablásakor próbálják õket lebénítani, mitnsem megölni, mert a halott egyed tudattalan, így nem megfelelõ a Reaper alapanyagának.

Az egészbe az kavar bele hogy Shepard megakadályozza a Reaper-ek bejutását a Citadelhez, és bebizonyítja a galaxisnak hogy igenis léteznek Reaperek és valódi veszélyt jelentenek. Emiatt kell felgyorsítani a collectorok munkáját, mert ha kitör a háború, a sikeres indoktrinációk száma drámaian lecsökken majd, sok lesz a halott, fogy az alapanyag, azonban a HR be kell fejezni, hogy ne fordulhasson elõ újra az a kudarc ami a protheán cillusban volt.

Persze ez csak egy elmélet😄

Ryder62
A ME2 híradásaiban hallható hogy a többi faj is felfigyelt az emberi kolóniák elrablásaira. Ezért zárolták a forgalmat (Illiumon a táblákon látni is) minden emberi kolóniára.

Meg még arról is szó volt hogy a Salarian Unio megerõsítette a saját kolóniájának védelmét.

Én ebbõl indultam ki. Meg abból hogy a Tanács sose akarta elhinni a Reaper fenyegetést. Már ott vannak az ajtóban de még mindig kételkednek. Egyszóval a Tanács dönt mindenrõl szinte, és azok sose voltak segítõkészek.
"Ah, yes! Reapers!"

Persze lehet hogy ilyenkor szívesebben segítettek volna, mint egy full reaper invázió közepén.

Bár ha jól tudom a Collectoroknak egy hajójuk volt + a bázis.
A lényeg hogy nincsenek olyan sokan, szvsz egy esetleges Föld elleni támadást elbuktak volna mert azért van annyira erõs az emberi flotta hogy szétverje õket.

lightjack
Az eredeti befejezés szerint, a HR azért épült meg mert a Reaperek kifutottak az idõbõl és ez egy utolsó próbálkozás lett volna a részükrõl a Dark Energy megállítására, ami elvileg elpusztíotta volna a galaxist. E szerint az ending szerint valóban van értelme a második rész fõ bonyodalmának, viszont mivel teljesen megváltoztatták a saga végét, ezért a második részre nehéz értelmes magyarázatot találni... Mondjuk nem tudom mennyit tudtak volna kihozni a dark energy-s teóriából...

lightjack
Shepard teste azért volt fontos, mert kivételesen erõs elméje volt (ezt bizonyítja az elsõ részben az is, hogy Liara megdöbben, hogy Shepard nem omlott össze attól amit a protheán jeladónál látott) és bele akarták építeni mint a faj talán legerõsebb egyedét. Szerintem ezért volt fontos.

gerey
Tudom, nem akartam kizökkenteni a beszélgetés menetét, csak sajna azon kívül, hogy az elrabolt emberekkel "kellett valamit csinálni". El meg azért nem készült, mert Shep akkor nehezen teríteni le kézifegyverekkel.

Reaper oldalról valszeg az volt a terv, hogy 83-ban kinyíratják a collectorokkal Shepard-t, és így viszonylag nyugiban kezdhetik el építeni a HR-t. Közben kiderült, hogy megvan a test, valami tervük biztos volt vele, meg is próbálták szerezni, de ugye ezt Liara megakadályozta. Sõt a játék során is hallani, ahogy Harbringer mondja a Collectoroknak, ha lehet Shepard testét épségben szerezzék meg/vigyék vissza.

Elindulni valószínûleg már az elsõ rész közben, vagy végén elindultak.