22963
Shepard végső küldetése a Föld megmentéséért

extended_cut-p.jpgWIRÁGBOLT
FOV állítása
A játékmenettel kapcsolatban használjátok a SPOILER! gombot!

• Sir Quno Jedi
    Hozzám egymás után jött fel Traynor, a riporter és Vega. De az első kettőt elküldtem finoman, Vega meg szerencsére nem próbálkozott a femshep-emre rámászni, érthető okokból. :D
  • Pares
    Igen, ezt én is teljesen így gondolom. Viszont az elhangzik a végén, hogy Shepard az első, akinek sikerült ilyen messzire eljutnia. Igen, sokan hozzátettek mindig valami újat, de soha nem sikerült úgy befejezni, mint most.
  • Gábsz88
    jack-el van valami akció ha a kettőbe kavartunk vele?
  • Sir Quno Jedi
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Nem biztos. Ugyanis a Crucible sok-sok cikluson keresztül készült (a tervei), minden ciklus csúcscivilizációi hozzátettek valamit, ez kiderült. AZONBAN a Crucible adott új lehetőségeket/képességeket a Catalyst-nak, ezt ő maga mondja el. Sőt valahonnan "tudták" a készítők/tervezők, hogy a Cruciblet csakis a Citadella tujda meghajtani energiával stb. ami pedig a Catalyst része (ezt is ő mondja). Valamint pont olyan mint egy kulcs, ami beleillik a zárba.

Nos ezekből nem nehéz összerakni, hogy a Crucible első alapterveit Ő maga adta valamikor a csúcsfajoknak, hogy tessék szépen próbálkozni és továbbfejleszteni (afféle puzzle kihívás). Idővel el is jutottak arra a szintre, hogy meg tudták építeni és mindezt term. galaxis szintű összefogással (ez fontos). Sok-sok civilizáció minden tudása benne volt... ERGÓ méltóak lettek rá Shepard-dal az élen, hogy a Crucible által adott új képességeket/lehetőségeket használhassák és ezáltal MAGUK dönthessenek a saját további sorsukról. Ugye ADDIG csak a reaper-es kiírtós ciklus állt rendelkezésére a Catalyst-nak, mint "solution", immár viszont áthárult a feladat/döntés az organikusok (és szintetikusok) vezetőjére, azaz ránk... :DDD

Hmmm...

Ugyehogyugye. Csak figyelni kell mit mond a Catalyst, mit mond Javik stb.

• Pares
    A való életben is csak megnyalogatja az újdonságokat... Azért bepróbálkozott nálam, de majd legközelebb, egyelőre a részeges Williamset is elég döngetni. Mondjuk ha benne lett volna egy threesomeban... :D
  • Vraaanyek
    Lehet már volt, de ajánlom figyelmetekbe!! :P
  • BalMat
    Visszaolvasva a korábbiakat: nekem Vegával nem volt bajom, jó arc és jó katona. Akit piszkosul feleslegesnek tartok, az Jessica Chobot. Mind a játékban, mind az életben elég buta arca van, annyira szexis mint egy féltégla, és annyira hasznos a játékban, mint csöcs a bikán.
    Csak arra lennék kíváncsi, hogy kinek a farkát tisztelhetjük benne...
  • Pretorian
    Na erre kíváncsi vagyok. Bár elolvastam a sztorit, nem érzem úgy hogy bármiről is lemaradtam volna, pedig még egy pillanatot sem tudtam játszani a játékkal. Igazából nem is a végkifejlet érdekelt, hanem az hogy hogyan jutunk el odáig.
  • BalMat
    A Crucible csatlakoztatásával a Catalyst új adatokhoz jutott, ami eddigi létezése alatt még nem fordult elő. Az eddigi megoldás a ciklusokra már nem volt megfelelő szerinte, ezért magyarázta el a dolgokat, hogy ennek fényében dönthess a jövő felől.
  • Pares
    Azért mert Shepard az első, aki kijátszotta a röncört, így nyilvánvalóvá vált, hogy nem működik jól az egész, ebbe törődtek bele a Reaperek.
  • Pretorian
    Ez eddig vili, azt írja nekem le valaki pls spoilerben, hogy hogyan jut el Shepard odáig, hogy mindezt elmagyarázza neki a
    reapereket irányító super advanced AI
    , illetve miért is magyarázza el neki?
  • Fenrir
    Pedig Shepard te vagy, amit ő a világban tesz vagy mond azt mind téged testesít meg. Hogyan lehetne akkor érdektelen ha te magad vagy Shepard?
  • Pares
    Nem is értem, hogy egyesek hogyan tudták végigszenvedni ezt a szar játékot!
  • PiszkosFred
    Kinek a pap, kinek a papne
  • Pares
    Ja érdektelen...
  • RAMyMamy
    ha te úgy játszottál a játékokkal, akkor nálad lehet az volt. számomra egy felejthetetlen karakter, nagyon megszerettem, főleg a 3. részre, épp ezért nehéz tőle megválnom.
  • wedge31
    Már ezerszer le lett írva, hogy nem a happység hiányzik a végéből, konkrétan én magasról szarok rá, hogy shep tul éli vagy sem mert egy totál érdektelen karakter volt végig, szvsz.
  • Pares
    Így van.
  • Sir Quno Jedi
    A Citadella és a relé rendszer csapda volt. Aki elég fejlett ahhoz, hogy felfedezze a reléket és meglelje a Citadellát, az ugye már elég fejlett ahhoz, hogy VI-t, majd AI-t gyártson. Aki elérte ezt a fejlettségi szintet, azt idővel le kell aratni. Mivel önként semelyik faj sem mondana le az általuk elért technikai vívmányokról, így nem marad más hátra, mint begyűjteni őket technológiástúl és helyet adni az új civilizációknak, akik a következő ciklusban majd kiteljesedhetnek, végül ha túl fejlettek lesznek, őket is learatják. Végülis semmi sem vész el belőlük, mert a génállományukat és tudásukat beépítik a reaperekbe, minden reaper egy-egy faj mementója, sírköve és adattárháza egyben, afféle új szint ez is.

Ez a fajok "életciklusa". Ha ez után is hagynák őket prosperálni, akkor az erősebb marad életben elv miatt a szintetikusok előbb-utóbb uralni fogják a galaxist. ERGÓ ha a "primitív" organikus létet is szeretnénk fentartani, akkor bezony meg kell akadályozni az organikusokat önmaguk totális kiír(ta)tásában. Ahogy a vadászok gondoznak egy vadaskertet és szabályozzák a populációt. Lám ha az akváriumunkba beteszünk egy nagy és erős halat, előbb-utóbb kiírtja a többit és oda a diverzitás. Ha szeretnénk, hogy változatos maradjon a fauna, akkor bezony mesterségesen bele kell szólnunk a dologba, a túl erős halakat el kell távolítanunk.

Ez a Star Trek-es "elsődleges irányelv" továbbgondolása. Ha belegondolunk még a proteánok fasisztoid birodama sem zargatta a primitívebb fajokat (csak akik elég erősek voltak), ellenben hogy ez így is maradjon, a reaperek a túl erőseket megakadályozzák a gyengébbek veszélyzetetésében. Ezért írtották ki a proteánokat is időben, amíg erre még képesek voltak. :D
  • torma1
    Bár az is igaz hogy rohadt jó reklám a játéknak. Már 5 napja erről beszélünk. :)
  • Pares
    Az eredeti ötlet egy jó nagy baromság volt, aminek alig volt köze az addigi játékhoz.

De elmagyarázom neked nagyon röviden, miről szól az egész:

Az egész lényege, hogy 50 ezer évente eljönnek, begyűjtik az intelligens fajokat, csinálnak belőlük Reapereket, amik gyakorlatilag egy teljesen más létezési állapot, egy magasabb egzisztenciális szint, szerintük ezzel csak jót tesznek nekünk. És hogy miért? Mert ahogy Thessián is megtudtuk, az, hogy az organikusok szintetikus AI-fejlesszenek ki, minden ciklusban nagyon nagy a valószínűsége, szintúgy az is rendkívül valószínű, hogy fellázadnak készítőik ellen. És mivel idő kérdése, míg ezek az AI-k elérik a technológiai szingularitást, tehát amikor minden téren okosabbak lesznek a készítőiknél, ezért fennáll a lehetősége annak, hogy kiirtanak abszolút minden organikus fajt a galaxisban, nem csak az intelligenseket, sőt lehet elterjednek a többi galaxis közt. Pont ezt akadályozzák meg a Reaperek ezzel a ciklussal. Hogy mit csinálnak ezekkel a nem teljesen kifejlődött AI-kkal? Kiirtják őket vagy Collector-féle szolgává alakítják át őket is. Igazából ha egy kicsit más szemszögből nézed a dolgot, akkor igazuk van a Reapereknek, és gyakorlatilag nekik is köszönhető, hogy létezik egyáltalán organikus élet.
  • torma1
    Basszus itt lassan mindenki teóriákat költ a játékról. Mindenki filozofál. Gyerekek játszatok és élvezzétek a játékot. Ez a lényeg. Na azon vitatkozzatok hogy milyen szar a vége. Nem véletlenül az ami. Gondolom a fejlesztők előre gondolkoztak. Majd úgy is kiderül. Megmásítani meg úgy sem lehet.
  • mkfdd
    A mass effect végkonkúlziója szerint (már amennyire le lehetett szűrni Javikkal való beszélgetésből, a catalyst véleményéből, és a gethek és quarianok között kirobbanó háború okaiból), hogy a szintetikus létformák veszélyeztetve érzik magukat az organikus lények kiszámíthatatlanságától, míg az organikus fajok nem tekintik életnek a mesterséges intelligenciát, így mielőtt túl magas fejlettségi szintre érne egy szintetikus faj (ezzel veszélyeztetve az organikus létformákat), megpróbálják elpusztítani őket. A reaperek azért nyírják ki a fejlett fajokat, hogy ne hagyják le őket technológiailag ezzel veszélyt jelentve a létezésükre. Ezzel biztosítanak a saját elképzelésük szerint folytonosságot az organikus és szintetikus fajok között ahelyett hogy az egyik teljesen felülkerekedne a másikon. Ha teljesen el akarná intézni az organikus fajokat, egyszerűen ledózerolnának minden életet a galaxisban a fejlettségi fokuktól függetlenül.
  • PiszkosFred
    Itelje meg mindenki maga, nem akarok en senkit sem meggyozni, konkretan leszarom, meghallgatom, de ennyi. :) Minden sztorit maskent el meg egy-egy ember, van aki ezt akarja, van aki azt, minden felet nem lehet kielegiteni. Majd ha gepek leszunk, kozos tudattal iranyitott babok, erzelemtol mentesen. Addig nem.

Az ketsegtelen, hogy nem olyan lett a vege, amelyet az emberek vartak, nem lovagolt el a naplementeben a fohos, de az volt buta, aki ezt varta. A filmek es regenyek 95%-ban igy er veget a sztori, ez kell az embernek, hogy felallva a szekbol jo kedve legyen. De egyszer minden veget er, es most nem lett kommersz a finale.

A jatek utolso negyede (kb mint a suicide mission elott a ME2-ben), amikor a sztori rafordult a finalehoz vezeto utra, akkor lehetett latni, hogy mi fog tortenni. Aki picit is aterezte a sztorit, a karaktereket, es belegondolt az egesz tortenetbe, az tudta, hogy ennek igy kell tortennie.

De gondolt a BW azokra is, akiknel ez ki fogja vagni a biztositekot, ezert megfelelo pontok es hadi allapot melletti egyik befejezesnel hagytak egy kiskaput, es kapott mindenki egy 10 seces remenyt kelto bejatszast.

Van par hiba a sztoriba, kar tagadni, en sem ertek egy-ket dolgot. De ezek vagy hibak, es igy jartunk (csak az nem hibazik, aki nem dolgozik), vagy csak felvezetese a kovetkezo reszeknek/dlc-nek. Elobbi megesik, utobbi pedig oromteli.
  • robotnyk
    ez szvsz egy kicsit sántít, de értem az elvet :)
  • SötétBarom
    Gyak. ugyan az az elv, mint hogy azért van atomfegyverem, hogy ne legyen atomháború..
  • robotnyk
    taníts mester! csak mielőtt belekezdesz a nagy filozofálgatásba, gondold át: #11269
  • Pares
    Te is aztán sokat felfogtál az egészből...
  • Sir Quno Jedi

Semmiképpen sem jó a puszítós befejezés, mivel ezzel halálra ítéltük a Getheket és a Reapereket, nomeg EDI-t és minden AI-t, meg a problémát sem oldottuk meg igazán. A szintézises nyilván sok-sok embernek nem tetszene ELŐTTE és leszavaznák, de miután már organikus-szintetikus hibriddé váltak, megértik a lényegét a dolognak. A kontrolos dolog sem tűnik végelegesnek, bár ezzel Szefi lép a Catalyst heyébe tulképpen. Kérdés, talál-e hosszútávon jobb megoldást.

Én úgy vélem az evólúciójuk ebben a ciklusban már eljutott egy olyan szintre, amikor meg kell tudni lépni a következő lépést. Ha meg akarjuk őrizni az organikus életet is, akkor egyesítenünk kell az új szintetikus élettel és jöhet az evolúció következő lépcsőfoka. Korláltlan életciklus, halhatatlanság, nincs több éhezés, nincsen többé magány stb.-stb.

• Pares
    Igazad van. Én kiélvezem a játékot, Te meg bőghetsz a sarokban... De jó nekem!
  • robotnyk
    eleve mindenféle logikát nélkülöz, hogy "nehogy felülkerekedjenek a szintetikus létformák, ezért elpusztítalak szintetikus létformával"
  • edios
    "az igazából csak álom volt" megoldás a lehető legolcsóbb bármilyen filmben/játékban, rögtön ledegradálnák b-kategóriás szutyok szintre, ha megjátszanák. de szerintem semmi okunk sincs feltételezni, hogy egyáltalán ilyen megfordult az írók fejében, nem utal rá semmi, és nincs is szükség rá.

nekem egyébként az egyik fő alapfeltevéssel gyűlt meg a bajom:

nem értek egyet azzal, hogy mindenképp fel kell lázadnia valaminek a készítői ellen, és főleg azt nem értem, hogy miért kéne elpusztítania szabályszerűen. (erre ugye a játék egyik részében ellenpélda is van)
  • robotnyk
    szerintem meg egy összecsapott szar a főszál vége, ami azért lett ilyen, mert voltak olyan balfaszok hogy kiszivárgott az eredeti terv.
  • wedge31
    Hát ez az, hogy szart kaptunk a nyakunkba. Szerintem már unalmas ez a egymás gyözködése, mindenki élje meg ugy ezt az endinget ahogy neki tetszik.
  • mkfdd
    Ja és ha kontrollnál valaki arra hivatkozik hogy nála a gethek elpusztultak, akkor gondoljon arra hogy a reaper kód segítségével tudtak a gethek saját személyíséget alkotni, és a reaperek behálózták a geth virtuális valóságot, így elég mintát is gyűjthettek tőlük. Shepardnek meg van a hatalma hogy visszahozza őket.
  • mkfdd
    És ha valaki em érti hogy miért ez a renegade befejezés, hát pont ezért. Shepard önzőségből és szűk látókörűen cselekszik.
  • mkfdd
    Szerintem nem full happy end. Itt is pont képbe jön az önfeláldozás. A középső és szélső esetben Shepard feláldozza magát, de megoldja az organikus és szintetikus létformák közötti örökös ellentétet. Controllnál esélyt adva a quarianoknak és getheknek, szintezisnél meg magasabb létformára emelve az életet. A reaperek és gethek elpusztításánál Shepard túléli, de a probléma megoldását tovább hárítja a jövő generációi felé. Szerintem zseniális az összkép és azért nem örülnék hogy ilyen hallucinációs befejezéssel semmissé tennék ezt az egész morális kérdést.
  • PiszkosFred
    Majd lenyugszik mindenki, aki azon dohog, hogy nem a szokasos habos-babos-halivudi-szart kapta a nyakaba :)

Elkezdtem ujra a triologiat. Ismerve az elso reszt koveto esemenyeket/finalet, nagyon erdekes es mondhatni, hogy teljesen mas ertelmet nyer egy-egy szituacio, vagy parbeszed, akar mar az elejen. Nem a mainstory, hanem az egyes NPC-k altal elmondott dolgok. Akkoriban ezek csak reszben maradtak meg bennem, most meg mosolygok, ismerve a kesobbi torteneseket :)
  • edios
    én is pont így gondolom, csak akkor megfelelő előfeltételek teljesítése esetén a piros befejezés gyak. full happy end, amit meg fura elhinni.
  • Pares
    Dehogy nyírta ki. Sőt nem hogy még a vége előtt is számtalan a DLC lehetőség, de a vége is olyan, hogy simán el lehet képzelni egy folytatást.