22963
Shepard végső küldetése a Föld megmentéséért

extended_cut-p.jpgWIRÁGBOLT
FOV állítása
A játékmenettel kapcsolatban használjátok a SPOILER! gombot!

• RAMyMamy
  • Fpocok
    Természetesen nem vártam el, hogy bárki is válaszoljon, csak poénból mondtam, hogy válaszoljatok... mivel szerintem, ha a játékból indulunk ki, és logikusan gondolkodunk, akkor nincs rendes magyarázat. Mint ahogy 10ből 8 pontoddal nem értek egyet.
  • Darun
    Azt azért megjegyezném (mert sokan szóvá tették/teszik) hogy a döntéseinknek semmi hatása nincs az endingre. Ez bizonyos szempontból igaz, de vegyétek azt is figyelembe, hogy az endingig el is kell jutni! És baromira nem mindegy hogy hogy jutunk el oda. Minden döntésünknek súlya van. Én csak egyszer toltam végig eddig,de én igazán éreztem, mert az összes társam elpatkolt. Még sem szidok senkit, hanem próbálok rájönni hogy mit, hol rontottam el, és a következőben kijavítani a "hibáimat".
  • RamsayBolton
    Erről van szó.
  • Chipii
    Rám bízták, hogy találjam ki, mi lehetett a befejezés. Számomra a leglogikusabb konklúziók olyan sötétek, demoralizálóak voltak (500+ óra játékélményt tapostak a földbe ezek a következtetések), hogy 2 nap depresszióba süllyedtem, és ez annyira nem jó dolog:)

Persze lehet azt mondani, hogy ugye micsoda nagy hatással voltak rám ezzel a befejezéssel, de én inkább ezt kihagytam volna:D
  • Fenrir
  • PiszkosFred
    Na akkor wall of text.

A kerdes mindig az, hogy all hozza az ember. Lassuk sorjaban:

1. Irtam mar korabban, nem tudjuk az idobeli torteneseket. Ha elfogadjuk a tenyt, hogy Shep ajulasa nem fel percet tartott, hanem akar tobb orat is (lasd pl az elso prothean beacon az Eden Prime-on is kutotte siman tobb orara, es a gyengelkedon ebredt fel), akkor a Normandy siman osszekaphatta a lent harcolo legenyseget, es probalhatott menekulni, mikozben Shep magahoz ter, es folytatja a kuldetest.

2. Lasd 1. pont. Ha eltelt par ora az ajulas es az eszmeles kozott, boven van ido es lehetoseg osszeszedni a lent harcolo tarsakat is. Foleg, miutan a BW torolte a lenti 2 tars halalat mutato jelenetet. Bar az sem volt egyertelmu, csak hogy ralott Harbinger, de mindez csak a forgatokonyvben volt.

3. Igen, masfajta robbanas, mint amit az aszteroida utkozese produkalt az Arrivalban. Nem tudjuk pontosan itt most mi robbant fel, lehet csak a sotetanyag, lehet valami eneriga, passzolom, de lathatoag nem pusztult el a szektor, mint anno. Es igen, ez velejaroja a vegenek, hogy nincs tobb mass relay, ujra kell majd oket epiteni, vagy mas megoldast kell talalni.

4. Mass Relay halozattal csak a naprendszert nem tudja elhagyni a nepek egyesitett flottaja. De a kulonfele bolygok kozott tudnak utazgatni, vagyis nem kell mindenkinek letelepednie a Foldon, van meg rajta kivul 9 nagybolygo, es kb 61 (mai szemmel) ismert hold. Csak van valamelyiken olyan forras, amibol a kenyes gyomru idegenek tudnak taplalkozni.

5. Hiszti. "Amit nem mutatnak, az nem letezik" elvet midnig is a buta emberek vallottak magukenak. Ott voltak a tobbi nepek is a taborban, most nem lattad oket halomra loni Londonban, hat lehet, de attol meg harcolhattak mashol. A Londonban, es kesobb a Ground Zero-n mar akkor harcoltak az emberek, amikor Shep meg csak a segitsegert kilincselt. Lehet az ujonnan erkezett harcosokat nem mutattak, de ott voltak.

6. Hiszit #2. Olvass regi scifi konyveket, regi kalandregenyeket, egyaltalan olvass, ahol letezik olyan, hogy az olvaso fantaziaja. Pont ez a lenyege a barmi fele vizualitast nelkulozo muveszi alkotasoknak, hoyg TE kepzeld el, mi merre hany meter. Hallgatsz egy zenet, megjelenik elotted valami, amit gondolsz. Olvasol egy tortenetet, te gondolod el, hogy is tortenhetett, az iro csak tampontokat ad. Nem ragja szajba. Arrol nem beszelve, hogy ha tenyleg, barmikor is akarjak hasznalni a karaktereket a folytatasban, akkor nem lonek le semmi poent. Nevezzuk ezt akar cliffhangernek is. Annyibol jogos, hogy kivancsiak vagyunk, kivel mi lett - de egy hete jelent meg a jatek. Ha majd 2 ev mulva sincs roluk info, akkor visszaszivom, es jogosnak minositem ezt a pontot.

7. Hiszti #3. Van happy end. A ciklus vegetert, a Reaper flotta meg lett allitva, a galaxisnak nem kell ujra kifejlodnie egy kosza molylepkebol vagy valami tengeri szivacsbol, esetleg egy Hamlet cimszereplo Hanarbol. A jatek mindvegig a ciklusrol szolt, es annak a tuleleserol. Shep es a banda ezt megoldotta, olyan aron, amilyen aron. Es mint kiderult, van olyan ending, ahol meg Shep is szusszan egyet. Szoval ez a pont felesleges.

8. Isten, illetve az ismeretlen es allando felsobb hatalom megjelenese scifikben elfogadott dolog. Nem tudod kik ezek, mik ezek, legtobbszor meg sem ertene a szereplo, de pont ezert scifik a scifik. A legnagyobb scifi irok eloszeretettel alkalmazzak az vegtelent, mint az emberi agy szamara felfoghatatlant, es innentol misztikus dolgot. Konyorgom, az egesz emberi tortenelem, mondavilag, a kultura erre epul, ezen alapszik. Gorogok, Vikingek, Romaiak, Katolikusok, Muzulmanok, stb hitvilaga innen indul. Oke, kisse elcsepeltnek tunik bevetni az "isten" kartyat a vegen, de miert ne? Az 50 000 evente tamado robotokat is meg kellett valakinek epitenie, mindennek van gazdaja, mestere, mindaddig vissza tudod ezeket kovetni, amig meg nem erkezel egy pontig, amit nem tudsz megmagyarazni. Onnantol kezdodik az erdekes resz. Itt van egy Catalyst nevu jelenseg, aki eldontotte anno, hogy a szerves elet erdekeben, a fejlett civilizaciokat eltorli a fold szinerol 50000 evente. Pont. Hogy mi vezetett ehhez a dontesehez, tudja a fene. Nem ez volt a jatek celja, hogy az okokat feltard. Majd egyszer elmeseli valaki, ki alkotta meg a Catalystot es miert. Neked el kell fogadnod, a tenyt, hogy van egy ilyen nevu jelenseg, aki iranyit egy Reaper flottat.

Erre masik forumba a Logan futasa klasszikust irtam. Vagyis amikor 30 eves korodban meg kell halnod, a tulnepesedes elkerulese vegett. Itt kb 50 000 evente jonnek, es kiirtanak, csak hogy ne pusztuljon el teljesen veletlenul a vilag. Vagy nezzuk a valo eletben a peldat: buza - vetes, aratas. Tavasztol hagyod, hadd nojjon, majd osszel learatod, ugy, hogy gondoskodsz rola, jovore megint legyen termes. Kozben jol laksz a kenyerrel. A reaper meg lenyulja a hasznos genetikai ujdonsagokat. Ha nem gondozod a buzat, elrohad, kipusztul, megeszik a ragcsalok, stb. ott nem lesz tobb termes. A szerves eletnel meg felo, hogy az altaluk teremtett szintetikus robotok fogjak kiirtani oket, es ha ez megtortenik, nincs tovabb elet. A reaperek nem tudnak szerves eletet teremteni, ezert is vigyaznak arra, hoyg 50000 evente legyen "tulelo", amelybol folytatodik a ciklus.

9. Ez jogos. Ide tenyleg kellett volna egy kibaszott nagy kerdezz-felelek, sok sok "na menj a picsaba" valasztasi lehetoseggel. Ez itt tenyleg informacio es interakcio szegeny.

10. Ez is annak tunhet, de itt megint arrol van szo, hogy vizualisan mit lat a jatekos. Maga a harom vegeredmeny, azon belul is mas es mas lehetoseg kulonbozo. Hogy technikailag ez nem nagyon lett megkulonboztetve, am legyen, ez is nevezheto jogosnak. Aki viszont tovabb is lat, mint az a fel perces "robbanas", az nem ragad le a vizualitasnal, az elfogadja csak extranak a latvanyt, es gondolataiban mar regen messze, tavolabb jar a bekovetkezett valtozasokkal kapcsolatban.

Ez csak maganvelemeny. De en elfogadom magam reszerol, mint egyfajta megoldas, es ennek megfeleloen semmi bajom a jatekkal. Kivancsi vagyok a valaszokra? Igen. Tudok varni a valaszokra, hogy kideruljon, igazam van e vagy sem? Igen. Szeretnem en is, ha az egesz banda tulelne, es mint kedves ismerosok mennenek nyugdijba, vagy egy ujabb kalandra? Hogyafenebene?!

Idovel meglesznek a valaszok. Vagy nem...
  • RAMyMamy
  • hollófernyiges
    "milyen anime-szál?"

Kai Leng meg a szaltózgató nindzsái.
  • Atilorn
    Tökéletesen, pontról pontra összefoglalta. Ráadásul, mintha gondolat olvasó lenne, mivel pontosan megfogalmazta az én problémáimat a végéről.
  • BalMat
    Mondjuk kiderül a végén, hogy igazából te vagy Conrad Verner, csak az indoktrináció miatt Cmdr. Shepardnek képzelted magad...
  • Negritis
    nekem pont olyan hogy ma megint újratoltam 1et funból és amíg nem látom mi az eredménye a döntésnek addig jó :D
    de a normandy landing :(
  • BalMat
    10%-os fejlesztés valamire (most nem ugrik be), a szokásos 5%-kal szemben.
  • ProGabe #12625
    azért tegyük hozzá hogy ez tényleg olyan lett, hogy minél többet gondolkodsz rajta, annál kevésbé tetszik. szóval ne agyaljatok ezen! :D
  • Fenrir
    Én is így voltam vele először, vagyis inkább meglepődtem mert nem ilyen véget gondoltam. Ennek ellenére én jónak érzem a végét.
  • Evoluti0N
    Van akinek tetszik a vége, van akinek nem. A két tábor úgyse tudja meggyőzni a másikat. Én pl az utóbbi csoportba tartozom. Azonban ha kiadnának egy alternatív befejezés dlc-t, akkor azzal csakis jól járna mindenki. Akinek tetszik ez a befejezés, azok nem veszik meg, akiknek nem tetszik, azok meg velem együtt megveszik a dlc-t és rosszabb esetben az a befejezés se fog tetszeni nekik (nekünk). Ennyi :D Nincs mit ezen túlspilázni. És még Biowareék pénztárcája is vastagabb lesz.
  • Frank99
    nem tudom.
    egyszerűen hiányzik számomra valami. és ezen nem változtat semmi.

egyik pillanatról a másikra London és a vége. ennyi. nagyon gyorsan a végére értem, és.....

de mindegy.....

hiányom van.... sorry
  • Fenrir
    Már többen, többször leírták, hogy szerintünk miért nincs baj vele, kissé már unalmas lesz állandóan ismételni.

Neked nem tetszik, nekem igen mert a hangulata passzol hozzá.
  • Fpocok
    Akkor ezt itt hagyom megint. Aki szerint nincs gond vele, az magyarázza már meg, köszönöm.
  • TDC Geronimo
    Ja már kurva unalmas
  • Fenrir
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Miért? Milyennek kellett volna lennie? Az egyesített flotta kábé darabokra hullott, a Földön mindent egy lapra tettek fel amikor megrohamozták a sugarat, de ott is majdnem mindenki elbukott. Egyedül Shepard-nak és Anderson-nak sikerült átérnie, pedig az elején nem ők indultak csak el. Ha csak eddig nézed a játékot akkor már leszűrhető belőle, hogy nem lesz happy end. Egyszerűen a harmadik rész nem úgy van felépítve, néhány pozitív dolgon kívül mindenhol csak tragédia és szenvedés volt.
  • Atilorn
    Sokkal többet. Ráadásul még Istent is játszattak vele a végén. Amúgy milyen anime-szál?
  • hollófernyiges
    Szerintem is rendben van a vége, már így is sokkal többet raktak szegény Shephard vállára, mint amit egy halandó elbír. Sokkal jobban idegesített az anime-szál.
  • Fenrir
    Szerintem meg igen, de most ne menjünk bele mert ez meddő vita lesz.
  • Frank99
    nem az a baj.
    ideérek, várok valami katarzist és baszod ennyi....
    egy lópöcs.
    nem ezért szenvedtem ennyit a csapattal, az emberiséggel stb.

igen gyengusz.... kár volt érte pénzt adni. tényleg.
  • Fpocok
    Ráadásul nem csak a me topikban :D
  • Fpocok
    Nem. Nem illik a történetbe.

gero: Még szép. Nem lehet könnyen elfelejteni.
  • TDC Geronimo
    Még mindig a játék vége miatt megy a sírás? Na jó akkor benézek majd jövő héten :P
  • Fenrir
    Nézőpont kérdése, sok embernek tetszik a vége is mert illik a történetbe és a hangulathoz.
  • Negritis
    nekem a végső választásig nincs gondom vele, az utolsó videó már más tészta
  • Frank99
    igen gyenge a vége
    igaza van. aki ezt mondja.
    basszák meg.
  • SZEG007
    nem is futottam volna bele a bugba ha figyelmeztettek volna, de annak ellenére hogy demo ota tudtak a bugrol, sehol nem szoltak hogyan kerülhetö el, pedig én nézem a twitterjüket, Facbookjukat, ugyhogy ezért boszanto a dolog számomra. Mindenesetre az tuti hogy a követekezö Bioware játékot nem fogom megvenni megjelenéskor, mert ilyen gamebraking bugot bent hagyni nem lehet, még akkor se ha csak 5-10%-át érinti a játékosbázisnak.
  • Ulthane
    Megszólalt a BioWare: új befejezés jöhet!
  • pries
    http://social.bioware.com/forum/1/topic/355/index/9744663/1

10% damázs, yay
  • JethroHUN
    Egy kis ending poén.
  • nyirog
    na h ez a végén mi lehet az engem is érdekelne :D
  • PiszkosFred
    Peches voltal, es sajnalatos ami veled tortent, de jelen allas szerint ez csak par jatekost erint, a nagyon nagy tobbsegnek nem jott elo ez a rosszkor kattintok rossz helyre bug.

Tobbed magammal - ismerosok es kollegak - tokeletesen, hiba nelkul multizunk mar lassan egy hete, igaz a magunk nyugdijas tempojaban, de eddig max amiatt fogtuk a fejunket, ha az utso menetben toltuk el a dolgot, es nem bugok es veletlen resetek miatt. Egy hiba miatt kar altalanositani, meg akkor is, ha teged ez roppant kellemetlen helyzetbe, mar-mar kilatastalan helyzetbe hozott.
  • Hoz_Hun
    Ez van a Game Guide-ban pontosan a végéről:
    NOTE: If you didn’t import a save from Mass Effect 2, then it is assumed that the collector’s base was destroyed during events prior to Mass Effect 3.

ENDINGS:
    If you imported a save where the collector’s base was saved, then these are your possible endings:

•If your Readiness Rating is below 1,750 points, Earth is destroyed regardless of the choice to destroy the Reapers or become one.
    •At a 1,750 Readiness Rating, if you choose to destroy the Reapers, Earth is destroyed.
    •At a 2,050 Readiness Rating, if you choose to become a Reaper, Earth is saved.
    •At a 2,350 Readiness Rating, if you choose to destroy the Reapers, Earth is devastated but still there.
    •At a 2,650 Readiness Rating, if you choose to destroy the Reapers, Earth is saved.
    •At a 2,800 Readiness Rating you’re able to create synergy between organics and synthetics, saving Earth and the galaxy.
    •At a 4,000 Readiness Rating, if you choose to destroy the Reapers and “saved” Anderson, Shepard lives.
    •At a 5,000 Readiness Rating, if you choose to destroy the Reapers and did not “save” Anderson, Shepard lives.

If you imported a save where the collector’s base was destroyed or you didn’t import a Mass Effect 2 save, then these are your possible endings:

•If your Readiness Rating is below 1,750 points, Earth is destroyed regardless of the choice to destroy the Reapers or become one.
    •At a 1,750 Readiness Rating, if you choose to become a Reaper, Earth is destroyed.
    •At a 1,900 Readiness Rating, if you choose to destroy the Reapers, Earth is devastated but still there.
    •At a 2,350 Readiness Rating, if you choose to become a Reaper, Earth is saved.
    •At a 2,650 Readiness Rating, if you choose to destroy the Reapers, Earth is saved.
    •At a 2,800 Readiness Rating, you are able to create synergy between organics and synthetics, saving Earth and the galaxy.
    •At a 4,000 Readiness Rating, if you choose to destroy the Reapers and “saved” Anderson, Shepard lives.
    •At a 5,000 Readiness Rating, if you choose to destroy the Reapers and did not “save” Anderson, Shepard lives.

TIP:
    There is a special reward available only to players who have imported a save from Mass Effect 2 with the Prejek Paddle Fish purchased by Commander Shepard.

If the Prejeck Paddle Fish survives through all of Mass Effect 3 and Mass Effect 3 New Game Plus, visit Liara’s quarters aboard the Normandy for a very special intel bonus!

Erről a TIP-ről a legvégén ne kérdezettek, mert ennél több nincs róla, és fogalam sincs mit keres ez az ENDINGS-nél.
  • koschwarz
    elhiszem, akkor én a szerencsések egyike vagyok, akivel ilyen (még) nem történt :D
  • koschwarz
    mondjuk a silver tényleg kicsit brutális ugrás a bronz-hoz képest. mondjuk minden a játékosoktól is függ. 18-20-as szintű felszerelt (értsd: legalább egy-két medikpakk és rakéta) karakterekkel, és együttműködő csapattal seperec alatt le lehet rendezni még silveren is 2 banshee-s és két brute-os hullámot is, a ravegerek elé meg nem szabad kerülni. ezt a csapatot pont kb. 5 perce tapasztaltam.

ugyanakkor előtte meg leléptem egy bronz szerverről, mert az idióták - még hagyján hogy semmibe nem került volna hogy élesszenek - de a halálom után néztem, hogy a 4-es leállítós-elindítós feladatot sem teljesítették ÚGY, hogy konkrétan mellettük volt az eszközt amit buherálni kellett volna. ehelyett elrohangáltak, harcoltak, mintha csak nem is lett volna feladat...nézni sem bírtam, kiléptem.