22963
Shepard végső küldetése a Föld megmentéséért

extended_cut-p.jpgWIRÁGBOLT
FOV állítása
A játékmenettel kapcsolatban használjátok a SPOILER! gombot!

• Pares
    Az előző két rész döntései még a játék során kiteljesednek. A nagyobb horderejű következményeket, amiknek a Reaperek megállításához és Shepard történetéhez nem sok köze van, meg egyértelműen meghagyják egy későbbi franchisenak, ahogy arra a végén is utalnak.
  • Pares
    A Karpyshines befejezés egy korai kidolgozatlan elképzelés volt. És hagyjuk már a dark energyt, mert Tali lojalitás küldetésén kívül alig említették meg máshol. Drew befejezése negyed ennyire se lett volna ilyen logikus a trilógia történetének szempontjából, hiszen történetileg már a második részben sem alapoztak rá semmit. Amit elolvastam belőle, a jelenlegi történetbe egyáltalán nem illett volna.
  • ferenc001
    Nem hiszem, hogy feltétlenül spoiler, de azért berakom annak, mert gyakorlatilag én is endingekről fejtem ki a véleményem.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Nekem csak két bajom van az endingekkel: a már említett "szakadékok" a történesek között (pl. a "hogy kerületek a Normandy-re a végén Shep-pel futó társaink? És ha őket valahogy felszedték, Shep-et miért hagyták ott?"), a másik, hogy (persze szigorúan az én véleményem szerint) kicsit sok helyet hagytak a játékosoknak az agyalásra. Hiszen gyakorlatilag három radikálisan különböző döntésnek gyakorlatilag a lényegét bízzák a játékosra, azt, ami az ME trilógia (továbbra is szvsz) lényege, de legalábbis alapköve: a döntéseink következményét. Nem azt mondom hogy mindent részletesen mondjanak meg, hogy ez-meg-az történt ezzel-meg-azzal (bár talán még ezt is elfogadnám, amolyan DAO jellegű epilógként), hanem valami fogódzót, ami nem teljesen a játékosra bízza a spekulációt.
  • lwb
    Én is leírtam, kicsit lejjebb egy félórás video van arról, hogy más valaki mit gondolt vagy szeretett volna.

Meg valahogy az egész Drew Karpyhsyn-es dolog elkerülte itt mindenki figyelmét: a Dark Energy volt a tervezett befejezés egész az ME2 végéig, csak az ME3-ban változtattak rajta. Minden más csak belemagyarázás.
  • lwb
    Ja, végigrambozták. Figyu, ha nem tudsz értelmesen hozzászólni, csak magas lóról, akkor ne tedd. Se mobilról, se gépről, ok?
  • Vraaanyek
    Egyébként én minden rosszindulattól mentesen, őszintén kíváncsi lennék az elégedetlenkedők verziójára a befejezést illetően... írjatok már le pár konkrét elképzelést, hogy milyen végre számítottatok, mert baromi kíváncsi vagyok, mi lehetne még! :)
  • Iceclon
    Szeretném hosszabban leírni a gondolataimat, ezért elnézéseteket kérem. Kb. 1500 hozzászólással vagyok lemaradva, ezt vegyétek figyelembe legyetek kedvesek. Igyekszem persze végig futni rajtuk, de nekem lassabban megy picit. :-)

WaltDisney / Dráma ill. némi élménybeszámoló:

Pár éve beszélgettünk arról ismerősökkel, hogy milyen filmeket néznek inkább szívesebben. Én vígjátékokat nézek, másik thrillereket nézi inkább, harmadik meg a pszicho filmeket. Hosszas beszélgetések után az derült ki, hogy én azért nézek vígjátékot, hogy vidámabb/mosolygósabb élettörténeteket lássak. A thrilleres arcról az derült ki, hogy az ő lelkét az nyugtatja meg, ha látja, bizony másnak is lehet szar – vagy még szarabb – élete. A pszichóst meg az nyugtatja meg, hogy vannak, akik betegebb dolgokon agyalnak.

A Mass Effect trilógia számomra a Kánaán. Meg adta azt a lehetőséget, hogy elfelejtsem a saját nyomoromat és választásaimmal olyan játékmenetet hozhatok össze, ami kifejezetten örömmel töltött meg. A beszélgetések személyessége, a romantikus kapcsolatok intimitása, az akciók alatti adrenalin pumpa mind olyan nagyszerű élményt nyújtottak, hogy újra és újra végigjátszottam az első két részt többször is, s cseppet sem vesztve ebből a rám gyakorolt hatásából.

A harmadik záró részre nagyon vártam már, annyira, hogy angolul kezdtem neki a játéknak, gondolván, hogy elég jól ismerem az egyből és kettőből a történetet, hogy ki tudjam következtetni mi történik. Azt kell, hogy mondjam még így is tökéletesen hozta azt az érzelmi hullámvasutat, amit az eddigi részek. Végig egy igazi adrenalin bomba volt a játék, teljesen elfelejtette velem az IRL gondjaimat, tehát maximálisan 10/10 lett nálam a játék ilyen téren. A régi társakat látni élve, akikre vigyáztam előző részekben, nagyon szívmelengető volt. Így a játék ezen része is 10/10.

Mikor a sugár találat után összekászálódtunk azt gondoltam, ez az, nem vagyunk sebezhetetlenek, hanem igazi szőrös tökű (vagy egyéb biológiailag helytálló terület) katona, aki fel kell, míg bír levegőt venni. Menni kell mert, ott van a szerelme (Liara… Bakker egy szót nem értettem abból amit az időkapszulánál mond, de annyira ott volt az egész, hogy tökre meghatódtam), barátai, a bolygója minden! Vonszolom magam tovább, ott lesz a gomb, csak még egy kicsit! Áll ott valaki… ki a franc?! Nem baj, megdöglik! WTF ez meg, hogy kerül ide, ő lent volt a rohamnál… mindegy biztos mondta csak nem értettem. Hopp TIM! Nem baj! Lenyomjuk, mint a bélyeget.

Ahogy hallom, sokan egyet értettek abban, hogy itt kellett volna, hogy vége legyen az egésznek. Monumentális alkotás, nagyszerű, kezdjük újra, aztán megint előröl a trilógiát!

Attól kezdve, hogy elindultunk felfelé, én elvesztettem a fonalat. Kivártam, hogy legyen újra enyém az irányítás és lesz, ami lesz elindultam előre. Amit pedig kaptam, az nem csak egy „rossz befejezés” hanem egy olyan fájdalmas érzést váltott ki belőlem, amit nem akarok újra átélni, még csak azt se akarom, hogy a legkisebb apróság is eszembe juttassa, s ezzel az első két játékot is elvették tőlem. Ugyan ez történt velem a Lost utolsó évadában is. Annyi éven át foglaltak le az elméletek gyártása, az apró finomságok felfedezése, aztán a végén lépnek egy olyat, amitől a lelkem szilánkokra tört és még a díszdobozos kiadást is ki kellett vitetnem a szobámból, mert ha ránézek, elfog a depresszió.

Aztán a nagy „nemértésemben” elkezdtem olvasni a neten, hogy most akkor mi is volt ez a végén, vagy, hogy milyen variációk vannak a végére. Bár ne tettem volna, mert most még rosszabb. Ahogyan az elején a rövid kis vígjáték/pszicho/triller történetre utaltam, hogy különböző dolgok kellenek az embereknek, amit ez a játék szerintem maradéktalanul kielégített egészen a legvégééig, ahol nincs egy olyan befejezés, ami nem tapos bele semennyire se a lelkekbe.

Szerintem pedig nincs igaza annak, aki úgy gondolja – irónikusan persze – hogy ennyi változat alapján plusz egy egész dvd-nyi anyagra lenne szükség a végére. Nem! Nem homályos befejezések kellenek, mint a Chuck c. sorozat záró részében, vagy a Skin azt hiszem 5. évadában (vagy 4.?) „majd a néző eldönti maga”. NEM! Éppen ez a lényeg számomra, hogy ne a saját gondolataim őrjítsenek meg, hanem haladjak a történettel, amit elém raknak! Ennyi erővel – szintén irónikusan – mondhatnák azt is, hogy „van egy ember katona, akinek egy szuper erős robot hadsereget kell legyőznie. A részletek meg képzeld el magad”. Azokkal értek egyet, akik a Jokeres zuhanásnak még annyira sincs helye az egészben, mint a liftes citadellás ügyködésnek. Miért nem maradhattak a földi csatában… akkor egyszerűen csak leszálltak volna a földre és segítenek az újjá építésben ahelyett, hogy a hajótöröttként „vegetálnak” valahol.

Végül meg, hogy nem csak a levegőbe beszélek, egy nagyon egyszerű megoldás ötletem lenne erre:
    Mint „Az elit alakulat” c. filmsorozat záró részében, Richard D. Winters az egykori Easy század parancsnoka narrációjában elmondja egyenként, mi történt a háború után az alatta szolgáló katonákkal. Ennyire egyszerű, nem kell animáció 100 féle képen. Egy kép is elég, és alatta valaki narrálja…
    Hasamra csapok, mondjuk a kék oldalt választottam, az irányítást kimaxolt „jóként”
    „Joker, a Normandia pilótája a harc végeztével leszerelt és azóta EDI-vel egymás testét olajozzák”
    „Garrus és Tali összeházasodtak, sok ronda sebhelyes gyerekük született, a legrondább pedig a Shepherd nevet kapta.”
    „A mass relék felrobbanása után a földnél ragadt hajók legénységének segítségével a földet ujjá építették.”
    „Shepherd parancsnok posztumusz dandár tábornoki rangban temették el, az emlékére emelt bronz szobor ma is megtekinthető a Föld legnagyobb swinger klubjának kertjében.”
    vagy „Shepherd parancsok túlélte a Citadella felrobbanását igaz élete végéig vastüdőben kell élni. Ez mit sem számít feleségének Liarának, akivel boldog mentális házasságban élnek.”

stb. A döntéseink alapján azt írhattak volna így ki a végére, amit csak akarnak a készítők, kb. mindenki jól járt volna.

Magyarítás / Eredeti nyelv (mivel offtopic és rohadt hosszú spoiler mögé teszem):
    Időről időre felvetődik ez a téma itt is és más fórumokon is. Ebből szinte mindig viták alakulnak, és a konklúzió az, hogy „tanulj meg angolul”. Ahol ez felvetül az esetek többségében írott a szöveg, tehát ha valaki fordítást kér, az úgy történik, hogy a „fórumozóktól” vagy a „kommentelőktől” kér/követel, stílusa válogatja.

Saját történetemet fűzném ide, hogy érthetőbb legyek. Gyerek koromban évente kellett külföldre utaznom egy kórházba minden féle vizsgálatra, nem lényeg igazából, de hamar leszűrtük: nyelvet kell tanuljak. Angol lett a kiszemelt nyelv, alsó tagozatban próbálkoztam külön órákkal az iskolában, semmi hatással. Felső tagozatban már kötelezően kellett választani, így újra nekileselkedtem az angolnak. Minden félévben megvágtak belőle 4 éven át, bárhogy igyekeztem. (hogy miért nem kellett évet ismételnem emiatt az megint külön story) Aztán próba képen megpróbálkoztam a francia nyelven, hiszen oda kell mennem minden évben, logikus, hogy azt próbáljam, de még annyira se ment, mint az angol. Hosszabb kihagyás után, és egyéb tünetek alapján (pl. hogy mire egy mondat végére érek, elfelejtem mi volt az elején) arra következtettem, hogy diszlexiás vagyok. Később gimnázium után kértem, had járjak vissza az akkor induló első osztályba, hogy újra meg próbáljam az angolt, de akkor se ment.
    A barátaim mindig próbáltak segíteni, tanítgatni ezt-azt, hátha ragad rám, igyekeztem úgy nézni a sorozatokat, hogy eredeti nyelven felirattal, de annyira nem ment, hogy folyamatosan meg kellett állítanom a lejátszást, hogy értelmezzem a magyar feliratot.

Ennek kompenzálására egyébként a vizuális memóriám több mint kifogástalan. Közel 4000 filmet és sorozatepizódot láttam az elmúlt 15 évben, és elég csak egyetlen képkockát látnom, már lepereg az emlékeimben a teljes film nagy vonalakban. Néha régi osztálytársaim viccelődnek ezzel, pl. ketten beszélgetnek, hogy „alsóban hogy is volt az amikor…” erre mondja a másik: „nem tudom, kérdezd Ice-t, ő azt is meg mondja milyen volt az időjárás aznap”.

Mivel nem vagyok az a beletörődő típus, egy évvel ezelőtt meg kértem egy neurológust, hogy vizsgáljon meg, hátha van valami jó tanácsa hogyan tudnék a diszlexia mellett is angolt tanulni, illetve hogyan könnyíthetném meg a nehézkes olvasást.

A vizsgálat végeztével egyértelműen kiderült, hogy nem diszlexiás vagyok, hanem a rövidtávú memóriám verbális központja nem funkcionál rendesen. Ez a terület felelős az olvasás és a hallott beszéd megjegyzéséért. Továbbá ez a központ felelős a nyelvtanulásért is, illetve a szókincs bővítéséért. Ez a fajta betegség gyakoribb, mint a diszlexia.

A következő történik: veszünk egy szót, pl. alma. Amint elolvasod felfogja az agyad, hogy mi az, emlékek jönnek elő, Apple logó, kukacos alma stb. Nem gondolkodsz azon, hogy az ALMA az mi is? ja az az izé, na mi is… hanem egyszerűen tudod. Na most akinek be van szűkülve verbális memóriája, és azt mondod neki, hogy apple akkor számára az ég világ nem jelent semmit, csak tisztába van vele, hogy ez egy angol szó, aminek van egy jelentése az hogy … és itt kimondod magadban magyarul a jelentést és akkor ugrik be, hogy mi is az. Tehát nem képes az agyam összepárosítani az idegen szóval a jelentést. Így próbálj meg nyelvet tanulni… Minél szűkebb a memória, annál nehezebben képes az agy létrehozni ilyen szó-jelentés kapcsolatokat.

Az a probléma, hogy a mai világban túl sok a vizuális inger (tv, filmek, sorozatok) ezért egyre gyakoribb, hogy beszűkül a verbális memóriájuk az embereknek, hasonlóan az elhízáshoz kezd népbetegség lenni. Új fénybe helyezi azt az észrevételt, hogy „kevesebbet olvasnak a mai fiatalok” :)

Szóval, tökéletesen egyet értek azzal, hogy a szellemi terméket az azt készítő nyelvén a legjobb és legcélszerűbb végig nézni/hallgatni/olvasni. Ahogy magyaráztam a szó-jelentés kapcsolat fontosságát, ez ide is illik: a készítő saját elméjében megálmodott cselekvést a lehető legpontosabban próbálja kifejezni felénk a saját „szavaival”. Egyértelműen jobb az eredeti nyelven a sorozat, a film, a könyv (főleg, hogy pl. sorozatban a szinkronhang évente cserélődik egyes sorozatokban :) ). Viszont, van aki egyszerűen nem képes olyan szinten megtanulni egy idegen nyelvet, hogy ne érezzen izzadságszagot miközben erőlködik a jelentésen – és még közbe a történésekre is figyelnie kell.

Így ezúton is had köszönjem meg azoknak, akik a Mass Effect 1, 2 és 3-hoz csinálták és csinálják a honosítást. Azok, akik saját idejüket áldozzák, a játék honosításokra, film és sorozat feliratokra, wikipédia oldalak fordítására, azok büszkék lehetnek arra, hogy hatalmas térhez és szabadságoz juttatják a hozzám hasonlókat, akik igyekeznek élni a lehetőséggel.

Tudom rohadt sokat írtam, de még a végére egy kis „utmutató” a fordításért „könyörgőkhöz” kifejezetten fórumra:
    - rettenetes helyesírás, gyakori értelmetlen szóismétlések mondaton belül, központozás teljes hiánya -> valószínűleg diszlexiás, vagy csak matt részeg
    - kisebb elírások; „nem találja a szavakat” feeling; rosszul emlékszik, vagy félre értett bejegyzésekre hivatkozik; először látod, vagy csak néha-néha ha kell neki valami -> valószínűleg verbális memóriája nincs a toppon.
    - helyesen ír, el is mondja, hogy sokat olvas stb. -> lusta.

Még egyszer elnézést az űberhosszú íráshoz, de ez most kikívánkozott belőlem.
  • Pares
    Szerinted nem passzol... Szerintem meg tökéletesen hozta az ME hangulatot.
  • Pares
    Nincs kedvem most mobilról hosszú összefoglalót írni, de PiszkosFred és RamseyBolton tökéletesen kifejtetették a dolgokat. Most is meglátszott, hogy az elégedetlenkedők túlnyomó többsége végigrambózta a trilógiát, aztán most csodálkozik, hogy nem áll össze a kép. Pedig nagyon jól összerakták, csupán a végén maradt pár apró tisztázatlan dolog, aminek kifejtését szerintem már nem Shepard történetébe akarták belesűríteni.
  • lwb
    Ja, elvileg vannak eltérések a három befejezés között - legalábbis a játékos fejében. A baj nekem nem is ez, hanem hogy egyik befejezés sem passzol a játékhoz egyáltalán. És nem az zavar, hogy mi lesz Sheparddal.
  • lwb
    Hát, pedig a befejezések kb. ugyanazok: Helios elpusztul és vele a fejlett kommunikációs technológia (piros), Page meghal de Helios megmarad és Everettel együtt JC uralja (kék), Helios és JC összeolvadnak (zöld).

Persze, a DE erre épül fel az elejétől és a vége teljesen jó, értelmes és kielégítő. Az ME viszont nem és idegen ez a befejezés.
  • szapor
    sziasztok. nem tudjátok hogy amikor a Horizonra akarok menni akkor mér tölti a pályát jó sokáig és nem jön be 10perc után se? :SSS
  • Pares
    Az ME3-ban is radikális eltérések vannak a befejezések közt. Persze ez a cgi animációkon nem annyira látszik, de nem minden a grafika, ugyebár.
  • Fpocok
    Ja. "Cooldown"? :D De van, mutatja is a célkeresztnél
  • torma1
    A képességeknél.
  • Fpocok
    Milyen lehülési idő?
  • torma1
    Most komolyan nincsen lehűlési idő a játékban? Még nem kezdtem el de ez elég rosszul hangzik. Itt is lehet az ini-ben buherálni?
  • Darun
    Amikor kiadták a Deus Ex demóját, ötször nyomtam végig, a teljes játékot háromszor (nem azért mert három befejezése volt), a Fallout 3-ig a legjobb FPS/RPG-nek tartottam. Anno rengeteget foglalkoztunk is a témával haverommal. A második részt is végigtoltam, de az foscsi volt az elsőhöz képest. Ezzelcsak arra akartam célozni hogy azért Deus Ex-ben otthon vagyok. Ehhez képest még sem ez jutott eszembe amikor a ME3 végére értem. ÉS úgy rémlik a DE-ben azért nagyobb eltérések voltak a döntések következményei között.
  • Darun
    Kipróbáltam pár multi kasztot. Az infiltrator tényleg brutál táp. Gyakorlatilag teleportál a iátóterében, aztán hülési idő nélkül van még egy területre ható támadása. WTF? Ennek ellenére nem az én kasztom, mert engem bedarálnak.
    Ellenben a krogan soldier nagyon böszme. Még a human soldier-el is elég para ha egy Brute közel jön, inkább távolról gránátozom. A krogan viszont röhögve szétüt szinte bárkit. Még a banshee-nak is neki mertem menni vele. Ennek ellenére még sem látom túl sok krogant a pályákon. Meg soldier-t se. Biztos sokat számít az is hogy szereztem egy scope-ot az assault riflemre. Így azért már elég pontos és a 112-es tár ritkán fogy ki :D
  • MerlinW
    "Csak azokat a fejlett civilizációkat (relé használókat) pusztítják el..."

És azok közül is csak a felnőtteket.
  • RamsayBolton
    LOL. A 18. percnél abbahagytam, mikor a Harbinger vs. Shepard végső boss fight-ról fantáziál, mint tökély. Alig bírtam levegőt venni a röhögéstől. Látszik, hogy amcsi és hálivúdon nőtt fel. Konvencionális eszközökkel legyőzni a Reaper flottát, Shep meg lepörgő-forgó rúgja Harbingert. Nevetséges...
  • RamsayBolton
    Mondjuk erről a karikatúráról annak, aki érti az "aratás" lényegét, egyből lesik, hogy elég bugyuta ferdítés.

1. A Reaper-ek 50%-ban szintetikusak.
    2. Nem irtanak ki minden organikust.
    3. Csak azokat a fejlett civilizációkat (relé használókat) pusztítják el, amelyekben meg van a potenciál a mindent elpusztító szintetikusok megalkotására. Ez Garrus-féle szimpla arritmetika. Ilyenre jelenkori földi példa: le kell ölni 1 milliárd embert, hogy ne népesedjünk túl és, hogy a maradék 5 milliárdnak legyen esélye. Logikus lenne, de nyilván emberi értékekhez mérten ez nem megoldás, ezért is kaparunk foggal körömmel a Reaper-ek ellen.
  • RamsayBolton
    Hát a dark energy-ről alig volt szó az egész szériában. Egyedül Tali 2 küldetésében említették összesen kb. 5 mondatban (meg a bolygó leírásban volt benne). Ennyi. A szintetikus-organikus konfliktus már az első rész óta több aspektusból bemutatásra került (Luna VI, geth, Citadel törvény tiltja, EDI, Javik szintetikusai...). Szóval ez alapján a dark energy teória lett volna BS.

A Reapereket meg nem érdekli, hogy a mi ciklusunkban van-e komolyabb szintetikus-organikus konfliktus. Ők legalább több 10 millió éve végzik a feladatukat, ezernyi ciklus tapasztalata alapján kb. leszarják, hogy mi történik a miénkben.

Bár lehet, azért nem vagyok felháborodva a befejezéstől, mert sohasem játszottam a Deus Ex-el.
  • Chipii
    Zseniális anyag, felállva tapsoltam volna bármelyik általa vázolt befeiezésnél.
  • SZEG007
    Egyik iro ME3-ban. Tudtomal ö felel Liaráért Shadow Broker DLC ota, meg gondolom még sok más karakterért is. Amugy credits-ben is ott a neve: Sylvia Feketekuty. Masseffect.hu, vagy valamelyik gamer site akár meg is interjuzhatná, még kicsit magyarul is tud:)
  • Palinko
    Ki ő?
  • PiszkosFred
    Az, hogy nem erted amivel jatszol, az egyeni szoc. problema. De hidd el, a dolgok nagy reszere van magyarazat, max fingod sincs rola, ami nem egyenlo, a "nem"-mel. Van benne logikai baki, persze hogy van, minden tortenetben akad, de az, hogy dacosan, szemelyes serteskent megelve a triologia veget fujsz a jatekra, az mar kezd szanalmas lenni. Inkabb tedd azt, mint a tobbiek, magyarazd is meg, fejtsd is ki, miert gondolod azt, amit, ne csak frocsogj bele a topikba, mint egy jatekat vesztett 5 eves ovodas. Mindenkinek jobb ugy. Vagy a civilizalt forumozas, ervek es ellenervekkel, az mar nehez? Akkor inkabb menj, es jatssz massal. Leccikoszi.
  • PiszkosFred
    Mindezt a serult Prothean hologram meseli el az Iloson, amikor megtalalod.

Mass Effect 1-ben egesz ido alatt a Conduit (vezetonek forditva magyarul) kereste Soverign, hogy visszajusson a Citadellara hamar, eszrevetlenul, vagy legalabbis kevesebb feltunessel, mint ha vegigvonulva az egesz galaxison. A Conduit ugyanis egy egyiranyu atjaro, a protheanok csinaltak, az Ilosrol a Citadellara, de ezt nem tudta a masseffect 1 vegeig senki, csak Soverign. Ezen jut vissza Shep is a meko-val a finale elott. A vicc az, hogy az atjaro mellett millioszor elsetalsz az elso rszben a Citadellan, es akarki van veled partyban, meg megjegyzest is tesznek ra :)

De azt hitte mindenki, egy osi emlekmu....
  • PiszkosFred
    Nem. Az elozo ciklusban ez onmukodo automata rendszer volt. Benepesult a Citadella, a Keeperek nyitottak a Citadella titkos atjarojat, jott a Repaer flotta, es mar azelott vege volt a dalnak, hogy barki felocsudhatott volna.

A protheanok igy jartak. De egy csapat tudos eletben maradt, elbujva az Iloson, es amikor a Reaper flotta elvonult - dolgat vegezve - a Proti tudosok visszamentek a tokures Citadellara, es mielott ehen haltak, kikapcsoltak a keepereket.

Ezen utan jott az ujabb ciklus, es mivel a keeperek mar nem ugy mukodtek, ahogy kellett, jott Soverign, es kezbe vette a dolgokat. Ezert is tartott a mostani invazio tovabb, es ertek ide lassan, mert a Dark Space-bol ugymond "gyalog" kellett jonniuk a Reapereknek.
  • JethroHUN
    Ezt ugyan nem lehet megmagyarázni. A probléma az hogy akik még az ME1től kezdve írói voltak a szériának, azok közül már senki nem vett részt az ME3 készítésében.
  • xblades
    Igen csak az érdekes hogy ugye, hogy
    elvileg ő irányította őket akkor ez hogy is van miért probléma a keeperek "elvesztese" és minek is megy oda Sovereign bekapcsolni a relérendszerét?
    Tudom azért ezt is meg lehet magyarázni. De azért biztos nem egy épkézláb magyarázat lenne.
  • SZEG007
    kérdezétek meg Feketekuti Szilviát miért ez lett a vége:)
  • Evoluti0N
    Összefoglalva a lényeget: Lett volna egy tök jó magyarázat a reaperek cselekedeteire: dark energy (lásd 12693-as hozzászólás). Karpyshyn bácsi elhagyta Bioware-t, elvetették a sztoriját a dark energy-vel és a maradék íróktól csak ennyi tellett.
  • PiszkosFred
    Na ezzel meg azokat is felbosszantanak, akik elfogadtak a harmadik resz veget. Kizartnak tartom, ez franchise komplett halala lenne.
  • Chipii
    Változik, csak keveset. 1-5 szintig kb 20%-kal csökken a súlya, nő a tár, és a sebzés is.
  • PiszkosFred
    Abban a percben, ahogy a szerves lenyek betettek a labukat a Citadellara, es ott megtelepedtek, kialakitva egy kozponti galaktikus bazist, fovarost, nevezd aminek akarod, abban a percben a Keeperek kaptak egy jelet, es elkezdtek a Citadella atjarojat aktivalni, amin aztan jott a Reaper flotta, es kiirtott mindenki. Ezt legutobb a protheanok megakadalyoztak, ezert kellett mas uton jonnie a reaper flottanak.

A vegitelet es az invazio midnig akkor kezdodott, amikor a Citadellat elertek a nepek, es ott kialakult egy kozpont. Mindegy, hogy voltak e szintetikus teremtett lenyeg vagy sem, ez nem szamit. A Reaperek altal hitt Kaosz elmelet szerint, mindig (!) eljon a pillanat, amikor a szervesek megteremtik a szintetikusokat, akik mindig fellazadnak ellenuk, es idovel le is gyozik oket. Ezt akadalyoztak meg. Leszartok ok, hogy van e erre pelda mar, az adott ciklusban. Ok azt mondtak, HA elertek a Citadellara, AKKOR mar olyan fejlettek, hogy ez MEGTORTENHET, es a Kaosz elmeletuk szerint, ez BE is fog KOVETKEZNI. A citadellara pedig midnig eljutottak a nepek idovel, mert a Reaperek meghagytak csalinak a relay halozatot. Ordogi korforgas.

A geth es kvarian konfliktus csak egy labjegyzet a tortenetben, egy, az elmeletuket igazolo sztori. Nem foglalkoztak vele, akkor mar meg volt pecsetelve a galaxis sorsa. Csak a keeperek "elvesztese" miatt a folyamat lassabban folyt le.
  • Evoluti0N
    Ha ez valóban így van, akkor ez még gázabb, mint a mostani befejezés :D. De most komolyan. Csak trollkodsz, ugye? :D Ezzel teljesen semmissé, értelmetlenné tennék a 2.,3. részt. Ráadásul az ezekben a részekben megismert, megszeretett karakterek nem is léteznének. Ettől már csak az lenne gázabb, ha kiderülne, h még az Eden Prime-on kómába esett a jeladótól Shepard és az egészet álmodta :D
  • mkfdd
    Állítólag kiszivárogtatták, hogy valóban indoktrinálás történt de már az első rész végén, és mindaz ami a második és a harmadik részben történt mind csak halucináció volt. Az a romos rész ahol Shepard fellélegzik a piros színű befejezésnél, az nem más mint a Sovereign által lerombolt tanácsterem. A DLC-t valamikor április elején fogják bejelenteni, amiben kiderül az igazság.
  • Atilorn
    Egyikőtöknek sem esett le? A reaperek már a rachni-krogan háború idején elkezdték a ténykedésüket. A rachnikat a reaperek irányították. Semmi köze a geth-quarian konfliktusnak ehhez. Egyébként a lehetséges folytatás: a szuperfejlett intergalaktikus faj, akik a catalyst csinálták rá jönnek, hogy hiba csúszott a gépezetbe, és jönnek rendet rakni. Persze Shepi visszatér hamvaiból, és szétrúgja a seggüket.
  • VGQ
    ME3 hoz van valahol save editor? mert igy hogy Exile Tani baromira nemfog menni ez a békités:(