22963
Shepard végső küldetése a Föld megmentéséért

extended_cut-p.jpgWIRÁGBOLT
FOV állítása
A játékmenettel kapcsolatban használjátok a SPOILER! gombot!

• Ryder62
    "Sok embert meg tudok érteni akiknek rossz kedve lett a vége után, én valamikor szerda délután fejeztem be, és elég depisen teltek a napjaim, pedig van jóval nagyobb problémám is az életben, de ez teljesen földhöz vágott.. :/"

Kerek egy hete, szombat délután fejeztem be. Kb szerdáig minden szabadidőmben a véleményeket olvasgattam a fórumokban, videó kritikákat nézegettem stb. Egy biztos egy játék sem gondolkodtatott el ennyire. Ugyan nem voltam depis csak egyszerűen foglalkoztatott hogy most hogyan tovább és hogy mért csinálták ezt a ME univerzumával.

Azóta túl léptem, bár még folyamatosan követem az eseményeket a végével kapcsolatban. El is kezdtem újra a ME2-t :D
  • nyirog
    reaper hajtómű nem használt üzemanyagot, legalább is olyat nem mint mi ^^, akkor nem pusztították volna el a töltőállomásokat, lehet ők is csillagból táplálkoznak mint sg:u-ban :D
  • Hoz_Hun
    De lényeg az, hogy olyan formában, amiben megismertük és megszerettük az ME univerzumot megszűnik létezni. Itt már nem arról van szó, hogy a bolygókon újra kell építeni a városokat, meg gyászolni. Vége a ME kalandozásnak! Ennyi volt. Nincs relé, nincs közlekedés.
    Öszintén, az hogy mi lesz az ME univerzumban 1000 év múlva engem egyszerűen nem érdekel. Én az ME1-2-3 alatt a mostaniakért küzdöttem és harcoltam. Pont a fenttiek miatt nálam "zöld" ending szóba sem jöhet. Nem csak hogy etikátlannak tartom, de a jelenlegi fajok is megszünnek létezni olyan formában ahogy voltak.
  • nyirog
    az felejtettem el leírni, h a reaper roncsokból kimentik a hajtómű technológiájukat, lényegében erre gondoltam
  • nyirog
    .... pff, több értelmet is adhattak volna neki -.-
  • Hoz_Hun
    Pár száz évig???? A mi galaxisunk 100000 fényév átmérőjű. Még az Assariknak is több ezer évig kell utazniuk hazáig, akkor is ha FTL-lel mennek, de mindegy mert nem lesz üzemanyaguk, amivel eljutnának oda.
  • Ryder62
    "de én is arra alapozok h reaperek is elérték a galaxist relé nélkül (régi módian kellett eljutniuk egy darabig), van egy rakás roncs a föld körül csak tudnak valami használhatót alkotni belőlük"

Ott a pont. Én is erre gondoltam. A ME2 végén még elég messze vannak hisz nagyon picinek tűnik a galaxis a záró videóban.
  • Hoz_Hun
    A neved mellet és semmi értelme. Csak azt mutatja mennyit játszottál már a játékkal. Minél nagyobb a szám annál nagyobb lehet az arcod, hogy mennyire tapasztalt vagy. Ezen kívül semmi értelme.
  • Caterpillar
    Persze, valahogy biztosan talpra tudna állni a kóceráj, pár száz év alatt akár a szülőbolygókat is el lehetne érni.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Én azon lepődtem meg mikor a "kiskölyök" magyarázta hogy minden szintetikus kipusztul a relékkel együtt, de az organikusok tovább élnek, vagy átveszed az irányítást bla bla.. Csak a második lehetőség esetén elfelejtett szólni, hogy szintén megy a levesbe a hálózat. Én személy szerint pont ezért döntöttem az irányítás mellett, mert gondoltam akkor legalább a hálózat megmard. Mondanom sem kell elég nagyot estem pofára az animáció alatt...

Sok embert meg tudok érteni akiknek rossz kedve lett a vége után, én valamikor szerda délután fejeztem be, és elég depisen teltek a napjaim, pedig van jóval nagyobb problémám is az életben, de ez teljesen földhöz vágott.. :/
  • Sir Quno Jedi
    Pedig egy új jövőért harcoltunk, hogy egyáltalán LEGYEN jövőnk. ÉS most van, nem arattak le minket a rájpŐrök és nem is fognak visszajönni már aratgatni... Ennek ára az, hogy a technológiát, amit csapdának használtak, azt "viszik" magukkal.
  • nyirog
    sztem a galaxis végét azért írták mert arrival dlc-ben a relé pusztulásával egy egész rendszer odaveszett :D
  • nyirog
    én alapból úgy terveztem h shepnek meg kell halni a 3. rész végén, feláldoznia magát a jóért, számomra ilyen egy hős és én így is akartam, ezért a lezárás ezen részével nincs is bajom - mondjuk kezdetben valami olyasmit gondoltam h úgy hal meg h egy reaperben tovább él vagy feltölti magát egybe és belülről pusztítja majd el őket, ergo így a reaper mátrixon belül találkozik harbinger valódi alakjával ami a fajának egykori formáját tükrözi vissza és ott majd beszélgethetek vele(ük)(mert úgy gondoltam h minden egyes reaper egy egész fajt tömörít magába, azaz több tudat egy reaper testen belül).
  • Traky70
    Hát nem tudom. Többektől olvastam, hogy a galaxisnak vége. Már miért lenne, csak a mass relay-k semmisültek meg. A föld kürül pedig az "idegen" fajok flottái vannak, nem az egész népességük... Én ezkbe pont nem kötnék bele, hiszen a fantáziádra bízzák, hogy filózzál a lehetséges folytatásról.
  • nyirog
    még ez a felállás is tetszene mint lezárás, és a negyedik rész ezt az időszakot el mesélhetné..., de én is arra alapozok h reaperek is elérték a galaxist relé nélkül (régi módian kellett eljutniuk egy darabig), van egy rakás roncs a föld körül csak tudnak valami használhatót alkotni belőlük. ott vannak a gethek rakás számítógép most már sokkal fejlettebb kivitelben csak meg tudják gyorsítani valahogy a munkát - tényleg nem lehetetlen és még érdekes is lenne
  • Cef
    Csak az a baj, hogy én nem egy új jövő ígéretéért harcoltam végig 3 részt, hanem azért, hogy ezt a világot megmentsem, lehetőleg úgy ahogy van (számoltam rá, hogy szóbajöhet Shep halála és egyes fajok kipusztulása is). És elszomorít, hogy nem sikerült.
  • PiszkosFred
    Krogan gyogyszer a tuchankan lett bevetve, nem tudni, mennyi gyogyult nosteny van a rendszerunkben.

Az, hogy a Relay megsult, attol meg lehet kozlekedni, igaz hozza kepest marha lassan, ahogy a jatekban is sajat kezuleg utaztal bolygorol bolygora, es csak a rendszerek kozott hasznaltad a Mass Relayt.

Nem olyan kicsi a Naprendszerunk, ha sikerul helyrepofozni a roncsokat, mehet a kolonizacio es/vagy vandorlas.
  • Ryder62
    Jogos, de mégis jóval élvezhetőbb lett volna a vég ha teljesen különböző végek lettek volna rendes záró animációkkal.

Azért a mostani egy ilyen trilógiához mint a ME röhejesen béna.
  • Cef
    A játékban valóban lehetett érzeni a döntések súlyát. De a végkimenetelben nem, és ez volt a baj. Az teljesen érthető, hogy egy játéknak nem lehet 100 féle véget csinálni, de amit Ryder 62 leírt az teljesen igaz.
    Nálam is a relék pusztulása verte ki igazán a biztosítékot.

Őszintén szólva egy normális epilógus rengeteget dobott volna a befejezésen, hogy kivel mi történik. Mondjuk 3 másodperc/faj-szereplő in-game jelenetben tökéletesen elég lett volna.

Például:
    Quarianok
    Ha csak ők maradtak meg, ahogy építrenek egy új épületet a bolygójukon. Ha csak a gethek maradtak meg akkor ők csinálják ugyanezt, ha mindkettő megmaradt akkor összefogva csinálják. Ha Tali él láthattuk volna, hogy kinéz a háza ablakából a naplementébe.
    Kroganok:
    Ha meggyógyítottad a genophaget egy kis krogan rohangál Wrex vagy a tesója mellett (attól függ melyik él). Ha nem gyógyítottad meg őket akkor egy rövid jelenetben láthatnád, hogy egy halva született gyerek mellett vannak. És még lehetne folytatni.

Lehet, hogy ez így sok munka lett volna, de nem lett volna muszáj ennyire részletesen összerakni. Én még egy szöveges epilógussal is elégedett lennék, mint ami a Falloutokban volt.
  • Sir Quno Jedi
    Mintahogy most sem pusztulnánk ki fullra egy totális atomháborútól, úgy mindig talpra lehet állni. Persze minden kezdet nehéz, de magában hordja egy új jövő ígéretét. Nyilván a közeli csillagrendszereket gyorsan el lehet érni ezekkel a hajókkal is (ahogy a Normandynak sem kell ehhez relé), lehet kolonializálni, azután meg elkezdhetnek új meghajtási módokon agyalni és akár a relékhez hasonló rendszert kiépíteni. Párszáz évig eltarthat míg összefutnak az anyabolygók/birodalmak túlélőivel, de ez pl. egy asarinak nem is sok, ugyebár... :DDD

A lényeg a lényeg, hogy a szövetség tovább él és a fejlett fajok (+geth) már tudják, hogy csakis a szoros összetartásuknak köszönhetik, hogy túlélték.

Az emberek amúgy is párszáz év alatt fejlődtek sokezernyit, mikor megtalálták a technológiát, most legalább alkalmunk nyílik bizonyítani, hogy magunktól is képesek vagyunk rohamos fejlődésre.
  • PiszkosFred
    Hat, a SQJ altal emlitett Star Trek egyik sorozata pont erre epitett, de a BSG-t is erre a szituaciora epul, hogy egy hajo/nep kiragadva a megszokott, otthonnak hivott kornyezetbol, hogyan kepes eljutni/visszajutni oda, ahova akarna menni. Semmit sem tudunk arrol, hogy a MRelay technika milyen szinten semmisult meg. De ha meg is semmisult teljesen, akkor se emberi leptekkel kell szamolni az idot, "basszus, van 40 ev helyrehozni az egeszet, mert utana megoregszem es nyugdij".. Akar tobb szaz ev is eltelhet, mire rendezodik minden. Ha a protik epitettek egy sajat Relayt, akkor miert ne lehetne ujra megoldani azt, hogy a kovetkezo 300-400 evben kitalalni valamit, ami ujra elerhetove teszi a szulobolygokat azok szamara, akik itt ragadtak a rendszerben? Mert a MRelay halozatnak lottek, oke, de attol meg van itt a rendszerunkben kismillio bolygo, ahol le tudnak telepedni addig es koloniakat kialakitani a tulelo fajok.

Nagyon nem tudjuk, meg elkepzelni sem, hogy mi kovetkezik a kovetkezo, immaron ciklus mentes idoszakban.
  • nyirog
    n7 rangnak mi értelme és hol láthatom? :D
  • Caterpillar
    Ezzel a babaágyból kipottyanással csak az az egyetlen óriási hiba van, hogy a galaxis fajainak nagy része egy helyen, a Föld körül leledzik. A korganok gyorsan szaporodnak oké, a rachni is elég gyorsan tudna talpra állni, de az emberiséggel mégis mi történne, mikor mindenki a Föld körül leledzik és itt egyébként sincs túl sok nyersanyag relék meg nincsenek vissza menni haza?
  • PiszkosFred

Szóval , igen, kellett volna egy hepi end ahol shep túl éli, egy kevésbé happy amit shep nem él túl viszont a galaxis igen és így tovább egészed addig a befejezésig hogy a reaperek győznek.

Javits ki ha tevedek, de voltak ilyen befejezesek. Az mar mas kerdes (es valahol jogos), hogy az animacio 90%-a azonos volt, csak szinben, es 1-2 extra jeleneben kulonbozott.

A dontesek sulyat nagyon sokan - szerintem - rosszul ertelmezik. A dontesek ugyanis visszakoszontek minden jelenetben, ami a ME3 finiseig vezetett. Lasd pl a par oraja emlitett Quarian-Geth szituaciot, mi mindentol fugg az, hogy sikeruljon.

Nem volt Suicide Mission es hullo tarsak a Grand Finaleban? Igaz, nem volt. De azt megelozoen szinte mindenkivel talalkoztal, es bizony eleg sokan ugyan ugy elhullottak, ahogy tettek a Suicide Mission alatt. Pl tegnap tudtam meg, hogy Miranda miert is halt meg nalam, illetve milyen dontesem/cselekedetem, illetve annak hianya vezetett idaig. Egy szoval, ugyanugy fontos most is, a dontes.

Az utolso 10 perc linearis, es vajmi keves koze van a korabbi 100-120 oranyi jatek donteseihez, az ketsegtelen. De, basszus, el is kellett oda jutni, ahova Shep jutott. Azt a sztorit pedig nem a szel fujta ossze, azt a jatekos alakitotta.

Ketsegtelen, lehetett volna szajbamagyarazni az utolso 10 perc jeleneteit, es van benne logikai hiba (hozzateszem, hogy csak a vizualis elmenyek miatt - hiszen, ha a ezt konyvben olvasod, kulon fejezetekre bontva, siman elkepzeled magadban, hogy mi tortenhetett), de ahogy minden cafolhato, ugy minden magyarazhato is. Shep elvegezte a feladatot, es meghozta a dontest, hogy erjen veget a ciklus.
  • Sir Quno Jedi
    Ugyanmá a star wars simán működne jedik nélkül is, lásd. az origi trilógiában is alig voltak már mutatóba. Akkor még mindig lehetnek klónháborúk, doridháborúk, lehet csempészni, idegen fajokat felfedezni, stb. az univerzum műxik tovább szépen.

A star trek is működne a flotta nélkül, mert számtalan más faj sorsát megismerhettük, sokszor köze sem volt a flottához a dolognak (lásd. DS9 nagy része).

ME is működik relék nélkül, SŐT pont az a lényája, hogy hogyan állnak tapra ebből a civilizációk és milyen galaxist építenek fel aguknak most, hogy nem az ősi relé technologiára és a Citadellára kell támaszkodniuk. Most jönnek csak az igazi nagy kalandok, hogy a babaágyból kipottyantunk.
  • RAMyMamy
  • sanya200
    Teljesen egyetértek.Most időrendbe ha nézzük ezek után hogy lehetne egy me4 ami mondjuk ezek után játszóik?Ha a relék megsemmisültek?Olyan mintha lenne új star wars jedik-sithek meg erő nélkül.Mikor erre épült az egész.Pfff
  • Ryder62
    Sokaknak az a baja hogy tök mindegy mit csináltál az előző részekben, teljesen lényegtelen hogy mennyire voltál jó, a 3. rész végén mindegyik azaz mindegyik befejezésben a galaxis megsemmisül. Az a világ amit a bio 3 részen át fölépített megszűnik létezni.
    Nagy fanok szerinted hogy érezhették magukat, mikor rájöttek hogy kedvenc világuknak, galaxisuknak annyi? Állítólag rengetegen depressziósak lettek vagy csak egész egyszerűen elment a kedvük a mass effectektől.

És igen már én is azt érzem hogy a játékosok fele inkább fejbe lőné magát ha a való életben valami jól sikerülne , mert az már már milyen nyálas.

Egyszerűen arról van szó tömören, hogy sokan bele mélyültek ebbe a világba, jól érezték benne magukat, törödtek a sorsával erre a bio add egy hatalmas pofont a végén hogy ébredj. A való élet szar, kész pont. Magyarországon aztán pláne. Én azért ülök le játszani hogy kiszakadjak egy kicsit ebből a borzalomból, erre tessék, ugyan az köszön vissza a játékban is.

Szóval , igen, kellett volna egy hepi end ahol shep túl éli, egy kevésbé happy amit shep nem él túl viszont a galaxis igen és így tovább egészed addig a befejezésig hogy a reaperek győznek.

És nem mellesleg ez a végigjátszási lehetőségeket is nyírbálja hisz mekkora lett volna full paragonnal végigvinni a trilógiát aztán full renegáttal és megnézni hogy miben különbözik a vég kifejlett.

Teljesen jogos a játékosok felháborodása, és végre történik valami, hogy a kedves készítő urak rájöjjenek, nem lehet minden mocskot lenyomni a játékosok torkán.

Persze fogadok hogy a mocskos, pénzsóvár rEAper keze van benne.
  • Traky70
    Köszi. Megnéztem. A végkifejlet variancia hiányában teljesen igaza van, de a többi szerintem már szánalmas.
  • Hoz_Hun
    Én bírom a stílusát. Mindenesetre, amit elmond az attól még igaz. :)
  • Vraaanyek
    Ez egy igazi mitugrálsz kis f.sz :D :D kevés irritálóbb ember van nála az fix :P első 2 perc elég is volt belőle... akár igaza van, akár nem
  • BalMat
    "minden jó ha vége jó befejezéseket elváró igényeknek nem felel meg, ahol a főhős a rárobbantott épület romjai közül, fél tonnás gerendát arrébb rúgva mászik elő" - Akkor neked már az első rész befejezése sem jött be, ugye?
    (Mondjuk az elsőben pont ez a jelenet annyira idegen az én Shepard-ömtől; ez inkább Master Chief-hez illik.)
  • Hoz_Hun
    Jaj, má. :)
    EZT a videót nézd, meg és nagyából képbe jösz mi sokaknak a baja.
    Bár ha nem akarod elrontani az élményedet talán jobb, ha meg se nézed. Így legalább most totálisan élvezted. :)
  • Fenrir
    Faxa :P
  • koschwarz
    az összes karakter a class-ban resetelődik. kipróbálva (sokszor) :D
  • SZEG007
    Egy kiss Mass Effect muzsika:
  • Hoz_Hun
    Egyenlőre ezt találtam, de még elolvasok ott több hozzászólást:
    5. When a class is promoted, do all of the names for that class get reset as well?
    Answer: Yes. The only thing that you keep after promoting is items, races, and customization options.

Tehát, igen. Ez alapján az összes karaktered az adott class-ban resetelődik.
  • PiszkosFred
    Mazlista. Nalam meg mindig semmi, de nem adom fel.
  • Traky70
    Nem akarom újból felszítania a befejezés körüli vitát, csak a véleményemet osztanám meg.
    Én most értem a végére, saját ME1, ME2 mentésekkel csináltam végig. Teljesen elégedett vagyok a befejezéssel, mivel a rengeteg ellentmondással és nyitva hagyott szállal nem is állhatna közelebb egy szimulált valósághoz.

Szerintem csak a hollywood-i, minden jó ha vége jó befejezéseket elváró igényeknek nem felel meg, ahol a főhős a rárobbantott épület romjai közül, fél tonnás gerendát arrébb rúgva mászik elő és vagy 30, végtagokat ért lövést "gyógyítandó", köhhint kettőt, megcsókolja a nőt, majd elballagnak a naplementébe.

Habár azt hozzátenném, hogy csak 1, paragon karakterrel játszottam végig. Az viszont tényleg kifogásholható, ha totális "rossz" döntéseket hozol, akkor nincs totális bukás (ha tényleg így van).
  • Bhalage
    nekem az eddigi egyetlen vegigjatszasomnal osszejott, fuck yeah!!!
  • Hoz_Hun
    Sajna nem tudom. Kipróbálod és beírod mi lett. :D
    Azért még megnézem egy helyen...