Mass Effect 3
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Mindenkinek jogában áll hülyének lenni, de egyesek bántóan visszaélnek ezzel a lehet?séggel.
Meg valahogy az egész Drew Karpyhsyn-es dolog elkerülte itt mindenki figyelmét: a Dark Energy volt a tervezett befejezés egész az ME2 végéig, csak az ME3-ban változtattak rajta. Minden más csak belemagyarázás.
Intel core i7 4770K; Gigabyte GTX 1070 G1 Gaming; 16 GB Kingston HyperX
WaltDisney / Dráma ill. némi élménybeszámoló:
Pár éve beszélgettünk arról ismerõsökkel, hogy milyen filmeket néznek inkább szívesebben. Én vígjátékokat nézek, másik thrillereket nézi inkább, harmadik meg a pszicho filmeket. Hosszas beszélgetések után az derült ki, hogy én azért nézek vígjátékot, hogy vidámabb/mosolygósabb élettörténeteket lássak. A thrilleres arcról az derült ki, hogy az õ lelkét az nyugtatja meg, ha látja, bizony másnak is lehet szar – vagy még szarabb – élete. A pszichóst meg az nyugtatja meg, hogy vannak, akik betegebb dolgokon agyalnak.
A Mass Effect trilógia számomra a Kánaán. Meg adta azt a lehetõséget, hogy elfelejtsem a saját nyomoromat és választásaimmal olyan játékmenetet hozhatok össze, ami kifejezetten örömmel töltött meg. A beszélgetések személyessége, a romantikus kapcsolatok intimitása, az akciók alatti adrenalin pumpa mind olyan nagyszerû élményt nyújtottak, hogy újra és újra végigjátszottam az elsõ két részt többször is, s cseppet sem vesztve ebbõl a rám gyakorolt hatásából.
A harmadik záró részre nagyon vártam már, annyira, hogy angolul kezdtem neki a játéknak, gondolván, hogy elég jól ismerem az egybõl és kettõbõl a történetet, hogy ki tudjam következtetni mi történik. Azt kell, hogy mondjam még így is tökéletesen hozta azt az érzelmi hullámvasutat, amit az eddigi részek. Végig egy igazi adrenalin bomba volt a játék, teljesen elfelejtette velem az IRL gondjaimat, tehát maximálisan 10/10 lett nálam a játék ilyen téren. A régi társakat látni élve, akikre vigyáztam elõzõ részekben, nagyon szívmelengetõ volt. Így a játék ezen része is 10/10.
Ahogy hallom, sokan egyet értettek abban, hogy itt kellett volna, hogy vége legyen az egésznek. Monumentális alkotás, nagyszerû, kezdjük újra, aztán megint elõröl a trilógiát!
Attól kezdve, hogy elindultunk felfelé, én elvesztettem a fonalat. Kivártam, hogy legyen újra enyém az irányítás és lesz, ami lesz elindultam elõre. Amit pedig kaptam, az nem csak egy „rossz befejezés” hanem egy olyan fájdalmas érzést váltott ki belõlem, amit nem akarok újra átélni, még csak azt se akarom, hogy a legkisebb apróság is eszembe juttassa, s ezzel az elsõ két játékot is elvették tõlem. Ugyan ez történt velem a Lost utolsó évadában is. Annyi éven át foglaltak le az elméletek gyártása, az apró finomságok felfedezése, aztán a végén lépnek egy olyat, amitõl a lelkem szilánkokra tört és még a díszdobozos kiadást is ki kellett vitetnem a szobámból, mert ha ránézek, elfog a depresszió.
Aztán a nagy „nemértésemben” elkezdtem olvasni a neten, hogy most akkor mi is volt ez a végén, vagy, hogy milyen variációk vannak a végére. Bár ne tettem volna, mert most még rosszabb. Ahogyan az elején a rövid kis vígjáték/pszicho/triller történetre utaltam, hogy különbözõ dolgok kellenek az embereknek, amit ez a játék szerintem maradéktalanul kielégített egészen a legvégééig, ahol nincs egy olyan befejezés, ami nem tapos bele semennyire se a lelkekbe.
Szerintem pedig nincs igaza annak, aki úgy gondolja – irónikusan persze – hogy ennyi változat alapján plusz egy egész dvd-nyi anyagra lenne szükség a végére. Nem! Nem homályos befejezések kellenek, mint a Chuck c. sorozat záró részében, vagy a Skin azt hiszem 5. évadában (vagy 4.?) „majd a nézõ eldönti maga”. NEM! Éppen ez a lényeg számomra, hogy ne a saját gondolataim õrjítsenek meg, hanem haladjak a történettel, amit elém raknak! Ennyi erõvel – szintén irónikusan – mondhatnák azt is, hogy „van egy ember katona, akinek egy szuper erõs robot hadsereget kell legyõznie. A részletek meg képzeld el magad”. Azokkal értek egyet, akik a Jokeres zuhanásnak még annyira sincs helye az egészben, mint a liftes citadellás ügyködésnek. Miért nem maradhattak a földi csatában… akkor egyszerûen csak leszálltak volna a földre és segítenek az újjá építésben ahelyett, hogy a hajótöröttként „vegetálnak” valahol.
Végül meg, hogy nem csak a levegõbe beszélek, egy nagyon egyszerû megoldás ötletem lenne erre:
Hasamra csapok, mondjuk a kék oldalt választottam, az irányítást kimaxolt „jóként”
„Joker, a Normandia pilótája a harc végeztével leszerelt és azóta EDI-vel egymás testét olajozzák”
„Garrus és Tali összeházasodtak, sok ronda sebhelyes gyerekük született, a legrondább pedig a Shepherd nevet kapta.”
„A mass relék felrobbanása után a földnél ragadt hajók legénységének segítségével a földet ujjá építették.”
„Shepherd parancsnok posztumusz dandár tábornoki rangban temették el, az emlékére emelt bronz szobor ma is megtekinthetõ a Föld legnagyobb swinger klubjának kertjében.”
vagy „Shepherd parancsok túlélte a Citadella felrobbanását igaz élete végéig vastüdõben kell élni. Ez mit sem számít feleségének Liarának, akivel boldog mentális házasságban élnek.”
stb. A döntéseink alapján azt írhattak volna így ki a végére, amit csak akarnak a készítõk, kb. mindenki jól járt volna.
Magyarítás / Eredeti nyelv (mivel offtopic és rohadt hosszú spoiler mögé teszem):
Saját történetemet fûzném ide, hogy érthetõbb legyek. Gyerek koromban évente kellett külföldre utaznom egy kórházba minden féle vizsgálatra, nem lényeg igazából, de hamar leszûrtük: nyelvet kell tanuljak. Angol lett a kiszemelt nyelv, alsó tagozatban próbálkoztam külön órákkal az iskolában, semmi hatással. Felsõ tagozatban már kötelezõen kellett választani, így újra nekileselkedtem az angolnak. Minden félévben megvágtak belõle 4 éven át, bárhogy igyekeztem. (hogy miért nem kellett évet ismételnem emiatt az megint külön story) Aztán próba képen megpróbálkoztam a francia nyelven, hiszen oda kell mennem minden évben, logikus, hogy azt próbáljam, de még annyira se ment, mint az angol. Hosszabb kihagyás után, és egyéb tünetek alapján (pl. hogy mire egy mondat végére érek, elfelejtem mi volt az elején) arra következtettem, hogy diszlexiás vagyok. Késõbb gimnázium után kértem, had járjak vissza az akkor induló elsõ osztályba, hogy újra meg próbáljam az angolt, de akkor se ment.
A barátaim mindig próbáltak segíteni, tanítgatni ezt-azt, hátha ragad rám, igyekeztem úgy nézni a sorozatokat, hogy eredeti nyelven felirattal, de annyira nem ment, hogy folyamatosan meg kellett állítanom a lejátszást, hogy értelmezzem a magyar feliratot.
Ennek kompenzálására egyébként a vizuális memóriám több mint kifogástalan. Közel 4000 filmet és sorozatepizódot láttam az elmúlt 15 évben, és elég csak egyetlen képkockát látnom, már lepereg az emlékeimben a teljes film nagy vonalakban. Néha régi osztálytársaim viccelõdnek ezzel, pl. ketten beszélgetnek, hogy „alsóban hogy is volt az amikor…” erre mondja a másik: „nem tudom, kérdezd Ice-t, õ azt is meg mondja milyen volt az idõjárás aznap”.
Mivel nem vagyok az a beletörõdõ típus, egy évvel ezelõtt meg kértem egy neurológust, hogy vizsgáljon meg, hátha van valami jó tanácsa hogyan tudnék a diszlexia mellett is angolt tanulni, illetve hogyan könnyíthetném meg a nehézkes olvasást.
A vizsgálat végeztével egyértelmûen kiderült, hogy nem diszlexiás vagyok, hanem a rövidtávú memóriám verbális központja nem funkcionál rendesen. Ez a terület felelõs az olvasás és a hallott beszéd megjegyzéséért. Továbbá ez a központ felelõs a nyelvtanulásért is, illetve a szókincs bõvítéséért. Ez a fajta betegség gyakoribb, mint a diszlexia.
A következõ történik: veszünk egy szót, pl. alma. Amint elolvasod felfogja az agyad, hogy mi az, emlékek jönnek elõ, Apple logó, kukacos alma stb. Nem gondolkodsz azon, hogy az ALMA az mi is? ja az az izé, na mi is… hanem egyszerûen tudod. Na most akinek be van szûkülve verbális memóriája, és azt mondod neki, hogy apple akkor számára az ég világ nem jelent semmit, csak tisztába van vele, hogy ez egy angol szó, aminek van egy jelentése az hogy … és itt kimondod magadban magyarul a jelentést és akkor ugrik be, hogy mi is az. Tehát nem képes az agyam összepárosítani az idegen szóval a jelentést. Így próbálj meg nyelvet tanulni… Minél szûkebb a memória, annál nehezebben képes az agy létrehozni ilyen szó-jelentés kapcsolatokat.
Az a probléma, hogy a mai világban túl sok a vizuális inger (tv, filmek, sorozatok) ezért egyre gyakoribb, hogy beszûkül a verbális memóriájuk az embereknek, hasonlóan az elhízáshoz kezd népbetegség lenni. Új fénybe helyezi azt az észrevételt, hogy „kevesebbet olvasnak a mai fiatalok” 😊
Szóval, tökéletesen egyet értek azzal, hogy a szellemi terméket az azt készítõ nyelvén a legjobb és legcélszerûbb végig nézni/hallgatni/olvasni. Ahogy magyaráztam a szó-jelentés kapcsolat fontosságát, ez ide is illik: a készítõ saját elméjében megálmodott cselekvést a lehetõ legpontosabban próbálja kifejezni felénk a saját „szavaival”. Egyértelmûen jobb az eredeti nyelven a sorozat, a film, a könyv (fõleg, hogy pl. sorozatban a szinkronhang évente cserélõdik egyes sorozatokban 😊 ). Viszont, van aki egyszerûen nem képes olyan szinten megtanulni egy idegen nyelvet, hogy ne érezzen izzadságszagot miközben erõlködik a jelentésen – és még közbe a történésekre is figyelnie kell.
Így ezúton is had köszönjem meg azoknak, akik a Mass Effect 1, 2 és 3-hoz csinálták és csinálják a honosítást. Azok, akik saját idejüket áldozzák, a játék honosításokra, film és sorozat feliratokra, wikipédia oldalak fordítására, azok büszkék lehetnek arra, hogy hatalmas térhez és szabadságoz juttatják a hozzám hasonlókat, akik igyekeznek élni a lehetõséggel.
Tudom rohadt sokat írtam, de még a végére egy kis „utmutató” a fordításért „könyörgõkhöz” kifejezetten fórumra:
- rettenetes helyesírás, gyakori értelmetlen szóismétlések mondaton belül, központozás teljes hiánya -> valószínûleg diszlexiás, vagy csak matt részeg
- kisebb elírások; „nem találja a szavakat” feeling; rosszul emlékszik, vagy félre értett bejegyzésekre hivatkozik; elõször látod, vagy csak néha-néha ha kell neki valami -> valószínûleg verbális memóriája nincs a toppon.
- helyesen ír, el is mondja, hogy sokat olvas stb. -> lusta.
Még egyszer elnézést az ûberhosszú íráshoz, de ez most kikívánkozott belõlem.
Persze, a DE erre épül fel az elejétõl és a vége teljesen jó, értelmes és kielégítõ. Az ME viszont nem és idegen ez a befejezés.
Ellenben a krogan soldier nagyon böszme. Még a human soldier-el is elég para ha egy Brute közel jön, inkább távolról gránátozom. A krogan viszont röhögve szétüt szinte bárkit. Még a banshee-nak is neki mertem menni vele. Ennek ellenére még sem látom túl sok krogant a pályákon. Meg soldier-t se. Biztos sokat számít az is hogy szereztem egy scope-ot az assault riflemre. Így azért már elég pontos és a 112-es tár ritkán fogy ki 😄
És azok közül is csak a felnõtteket.
[merlinw.org]
1. A Reaper-ek 50%-ban szintetikusak.
2. Nem irtanak ki minden organikust.
3. Csak azokat a fejlett civilizációkat (relé használókat) pusztítják el, amelyekben meg van a potenciál a mindent elpusztító szintetikusok megalkotására. Ez Garrus-féle szimpla arritmetika. Ilyenre jelenkori földi példa: le kell ölni 1 milliárd embert, hogy ne népesedjünk túl és, hogy a maradék 5 milliárdnak legyen esélye. Logikus lenne, de nyilván emberi értékekhez mérten ez nem megoldás, ezért is kaparunk foggal körömmel a Reaper-ek ellen.
A Reapereket meg nem érdekli, hogy a mi ciklusunkban van-e komolyabb szintetikus-organikus konfliktus. Õk legalább több 10 millió éve végzik a feladatukat, ezernyi ciklus tapasztalata alapján kb. leszarják, hogy mi történik a miénkben.
Bár lehet, azért nem vagyok felháborodva a befejezéstõl, mert sohasem játszottam a Deus Ex-el. <#smile>#smile>
“Yesterday is over. Tomorrow is yet to come. Today is yet unknown. Let's go!”
Mass Effect 1-ben egesz ido alatt a Conduit (vezetonek forditva magyarul) kereste Soverign, hogy visszajusson a Citadellara hamar, eszrevetlenul, vagy legalabbis kevesebb feltunessel, mint ha vegigvonulva az egesz galaxison. A Conduit ugyanis egy egyiranyu atjaro, a protheanok csinaltak, az Ilosrol a Citadellara, de ezt nem tudta a masseffect 1 vegeig senki, csak Soverign. Ezen jut vissza Shep is a meko-val a finale elott. A vicc az, hogy az atjaro mellett millioszor elsetalsz az elso rszben a Citadellan, es akarki van veled partyban, meg megjegyzest is tesznek ra 😊
De azt hitte mindenki, egy osi emlekmu....
A protheanok igy jartak. De egy csapat tudos eletben maradt, elbujva az Iloson, es amikor a Reaper flotta elvonult - dolgat vegezve - a Proti tudosok visszamentek a tokures Citadellara, es mielott ehen haltak, kikapcsoltak a keepereket.
Ezen utan jott az ujabb ciklus, es mivel a keeperek mar nem ugy mukodtek, ahogy kellett, jott Soverign, es kezbe vette a dolgokat. Ezert is tartott a mostani invazio tovabb, es ertek ide lassan, mert a Dark Space-bol ugymond "gyalog" kellett jonniuk a Reapereknek.
Don't need to be accurate, just shoot more bullets!
Tudom azért ezt is meg lehet magyarázni. De azért biztos nem egy épkézláb magyarázat lenne.
Úgy éld az életed, hogy ne felejtsd el azokat az emlékeket, amelyeket nem szeretnél ...
A vegitelet es az invazio midnig akkor kezdodott, amikor a Citadellat elertek a nepek, es ott kialakult egy kozpont. Mindegy, hogy voltak e szintetikus teremtett lenyeg vagy sem, ez nem szamit. A Reaperek altal hitt Kaosz elmelet szerint, mindig (!) eljon a pillanat, amikor a szervesek megteremtik a szintetikusokat, akik mindig fellazadnak ellenuk, es idovel le is gyozik oket. Ezt akadalyoztak meg. Leszartok ok, hogy van e erre pelda mar, az adott ciklusban. Ok azt mondtak, HA elertek a Citadellara, AKKOR mar olyan fejlettek, hogy ez MEGTORTENHET, es a Kaosz elmeletuk szerint, ez BE is fog KOVETKEZNI. A citadellara pedig midnig eljutottak a nepek idovel, mert a Reaperek meghagytak csalinak a relay halozatot. Ordogi korforgas.
A geth es kvarian konfliktus csak egy labjegyzet a tortenetben, egy, az elmeletuket igazolo sztori. Nem foglalkoztak vele, akkor mar meg volt pecsetelve a galaxis sorsa. Csak a keeperek "elvesztese" miatt a folyamat lassabban folyt le.
\"Egy gy?r? mind fölött\"
Barton 2800+,Radeon 9600 (400/400) 1024 ddr ram(333mhz) VeGeQu-US-Ligthning\'s Blade-Dwarf Paladin Level 70 Ivyn-warlock(60),Veg-Mage(60),Lang-Hunter(70),Vegi-Rouge(60)
Úgy éld az életed, hogy ne felejtsd el azokat az emlékeket, amelyeket nem szeretnél ...
de tetszik amúgy a sok elmélet, amit az emberek gyártanak, erre tökéletesen alkalmas volt ez a befejezés.
Shepard: Nem fogod elérni a célod mert én majd megállítalak.
Sovereign: Gyere itt vagyok kint néhány ezer társammal várlak.
Shepard: Megyek... a vége videot meg már láttuk, a citadell affér nélkül.