Mass Effect 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

wedge31
Az igazi renegát szemlélet az én olvasatomban inkább egy kicsit arról szól, hogy az emberiséget és az emberi fajt / igy persze saját magát is / helyezi elötérbe shep és a többi fajra magasról tesz. Ez elsõsorban az elsõ részben érhetõ tetten.

Az igazi renegát befejezés talán az lett volna, hogy shep beáldozza az összes többi fajt, hogy ezzel mentse az emberi populációt.

In my restless dreams, I see that town... Silent Hill.

Optimus Prime
Érdekes választások. Ezeket a 2-ben gyakorta rohadtul semmibe veszik. De maga a 2 is ilyen a Rengade-Paragon interruptionök semmit se érnek. Annyi az egész, hogy Miranda nem lövi le Niket, de 2 mp belül az Ecplise-es bitch úgyis megöli és ez így megy végig. Nincs konkrét hatása vagy eredménye. A 3-bn még gyengébb lett, de ott legalább van hatása, ha egy max Paragon mentést viszel át, mert sok érig szereplõ vissaztér egy cameóra. Vagy pár poénos mondat, pl. ha Liara-t ha magunkkal visszük Sur'Kesh-re. 😊

Az 1-ben tényleg van különbség a Paragone-Renegade oldal között. Itt csináltam a két végletet: max Paragon pont és max Renegade pont. Ég és a föld érzésre, eredményre. Teljesen más, bár a fõ dolgokon sokat nem változtat, mégis megvan ez az illúzió.

XP Home SP3, Pentium E5300, 2 GB RAM, Geforce 8600 GT 256MB Steam ID: Harbinger, LIVE ID: GladFob4; Origin ID: Harbinger-HU \"A man chooses. A slave obeys.\"

jarlaxxe
Az elsõ részben lehettél szemétláda ha kinyirtad a rachni queen-t az ugye fajirtás volt a javából és mikor lelöted vrexet mikor csak egy kicsit kellett volna beszélni a fejével na az is kimondotan szemétség volt.
A végén a tanács megmentése vagy nem megmentése se éppen egy jó fiús cselekedett.

Az elsõ részt végiglehet tolni ugy, hogy végig mocskos döntéseket hozztunk fontos kérdésekben csak ezt már sokan elfelejteték a mézes-mázas utobbi két rész miat.

Soha nem lesz olyan szabadságod egy CRPG-ben, mint egy asztali szerepjátékban. Talán a Fallout 1-2 állt legközelebb ehhez, de az sem fedi le teljesen ezt. Egyébként továbbra is tartom, hogy a ME sorozatban (fõleg az elsõ 2 részben) a lövöldözés csak körítés, a lényegi rész a duma.
PiszkosFred
Az en olvasatomban, a paragon Shep az a Lawful Good, a renegade pedig a Chaotic Good, de kozben neha "atcsuszik" a Chatoic Neutral szintre.

“Yesterday is over. Tomorrow is yet to come. Today is yet unknown. Let's go!”

Javítsatok ki ha tévedek, de a játékban a Paragon/Renegát azt jelenti hogy 1. Paragon: mindent megtesz azért hogy lehetõleg minél több emberen segítsen, a konfliktusokat békésen próbálja megoldani, civileket nem sodor veszélybe, stb.
2. Renegát: õ is mindent megtesz, csak éppen a cél elérése érdekében. Feláldoz bárkit, társak csak azért vannak mellette hogy végsõ esetben legyen valaki akit a golyó elé lökhet, érzelmileg nem kötõdik senkihez, tipikus magányos farkas. Viszont mivel nem hülye, belátja hogy szüksége van társakra mert egyedül nem harcolhat ilyen kaliberû ellenfelek ellen. Csak a saját érdekeit nézi és a játékban Shep végsõ célja a Reaperek megállítása függetlenül attól hogy Paragon vagy Renegát. A karakter adott, a végsõ cél is ami mindenképpen nemes. A kérdés az hogy mit képes ezért feláldozni. (erre a legjobb példa hogy Mordin pl megmenthetõ aminek az eredménye kb az hogy halálra ítéli a kroganokat)
És ha már idáig jutottunk, a játékban az a vicces hogy (ha már szerepjátéknak lett titulálva) nem mi alakítjuk a szerepet, hanem kaptunk egy elõre megírt karaktert amit el kell játszanunk. Aki asztali szerepjátszott már, az tudja mi különbség a saját karakter és a kalandhoz járó fix karakter között.
És hogy ezt miért írom? Amikor Shep a Control-t választja, elvileg lehetne õ a galaxis egyszemélyes ura is. Egy renegát Shep-be ez még bele is férne. Ezt az opciót azonban a BW nagyvonalúan figyelmen kívül hagyta.
Én sajnos nem tudok szerepjátékként tekinteni egy olyan játékra, amiben az egyetlen lehetõség az elõrejutásra az ellenség lehentelése (ami mellesleg a játékidõ igen nagy hányadát kiteszi... a farmolás mellett, ami sztem szintén nem tipikus szerejáték elem) bár nyilván ezzel sokan vitába szállnának. Lehet is, mert a fogalmat mindenki úgy értelmezi ahogy akarja, bizonyos keretek között. Megemlíteném pl a Diablo-t, amiben van Inventory, van kari lap és fejlõdési fa, általánosan elfogadott tény hogy még sem szerepjáték (szintén a fenti ok miatt). Bevallom, amikor PC-n azt a szót használom hogy szerepjáték és valami akcióhoz kapcsolód dologgal kombináljuk, akkor önkéntelenül a Deus Ex elsõ része jut eszembe. Mert ott a választási lehetõség nem abban merül ki hogy láthatatlanul/láthatóan gyaksz, pisztollyal/snpierrel ölsz, hanem el is lehet lopakodni az ellenfelek mellett, az ajtót be is lehet robbantani, de akár fel is törheted a zárat. Esetleg kereshetsz alternatív útvonalat. A lényeg hogy a játék megoldható anélkül is hogy ellõnéd az ismert univerzum összes töltényét. Hasonlót el lehetne mondani pl a Thief-rõl is (ennek is az elsõ részérõl beszélek) abból viszont hiányzik a karakterfejlõdés és az NPC-kel való interakció. Tehát számomra az sem szerepjáték. Az elsõ játék aminél gondolkodóba esnék az az IWD, hiszen annak is az idõ nagy részét henteléssel töltjük, viszont már felbukkan szinte az összes szerepjáték elem. De mint mondtam, mindenkinek más fér bele a szerepjáték kategóriába.
Calver
azért Shep már elsõ részben is eléggé messze áll a névtelen szaros senkitõl...

mondjuk akkor még pont nem tetszett ez a "kõkemény katonai parancsnok vagyok" dolog, de mostanra biza el kell ismernem - baromi jó alapfelállás volt.

"The trees move. Do you not see it?"

Optimus Prime
Igen, a Renegade Shep se volt TIM vagy hasonló. Szimplán másképp oldotta meg a dolgot, ettõl még hõs volt. mindegy hány ártatlan hal meg, vagy lehetett volna... diszkrétebb, de nem. Ettõl még õ a jó fiú. Én is gondolkoztam már ezen. Hogy a Renegade Shepet miért izgatja bárki is? Vagy bármi? De nem, õ szimplán nehéz fiúk, aki nehezen játszik.

XP Home SP3, Pentium E5300, 2 GB RAM, Geforce 8600 GT 256MB Steam ID: Harbinger, LIVE ID: GladFob4; Origin ID: Harbinger-HU \"A man chooses. A slave obeys.\"

Mondjuk tegyük hozzá, a renegade nem feltétlenül szemétládát jelent, hanem olyan valakit, akinek a küldetés az elsõdleges, bármi áron. Végül is a galaxis megmenekülésérõl van szó.
Jelen. Elsõ végigjátszás 48 óra, utána 37,37,37😄 Mondjuk elsõ végigjátszásra pl. összes codexet végigolvastam, meghallgattam, és minimum 28-szor végigjártam közben a citadellt is, hátha valamelyik npc megváltozott😊 Amúgy az összes küldetés után mindenkivel beszélni szoktam a hajón, hiába 4. végigjátszás, akkor is...
wedge31
Az AP egy nagyon nagy játék ebböl a szempontból kár, hogy nem lett nagyobb siker jó lenne egy folytatás.

Ryder62
Azért egy ilyen trilógia végén igazán lehetett volna Shep a naplementében-tõl egészen a "mind meghalunk"-ig vagy 8 befejezés.

Mindegy ez a hajó már elment, úgyhogy reménykedjünk hogy az új ME trilógia végén okosabbak lesznek az írók <#vigyor2>

Azért mikor az elsõ ME-t játszottam nem hittem volna hogy lesz olyan játék ami így a szívemhez nõ.

"Do not click any buttons on the client" - Bethesda, 2018

A mass effectekben mindig ilyen kamu döntéshozatal volt, elhitetik veled, hogy fontos döntéseket hozol, de igazából nem befolyásolnak semmit se. Ha olyan rpgvel akartok játszani, ahol, kicsit túlzóan, a legkisebb döntés is befolyásolja a befejezést, akkor játszatok az Alpha Protocollal.

PiszkosFred
Oke, de akkor az elejetol kezdve kellene ujrairni a dialogokat, es a donteseket, mert semmi sem alapozta volna meg, ezt a dontest. Jelek sem mutattak volna erre, hiszen barmekkora szemetlada is volt a renegat Shep a triologiaban, rendszerint a fo sztori donteseiben mindig "szent cel" erdekeben tette amit tett. Mellek kuldetesekben mar volt nemi onfejuseg es szubjektiv dontes, de azok sosem szoltak a Reaper invaziorol.

Vagyis erdekes lett volna egy atallas, igen, de logikailag jelen allas szerint hiba lett volna. Ahhoz a triologia elejetol kezdve kellett volna elultetni a "magokat".

A nevtelen szaros senki aki megmenti az univerzumot? Majd' az osszes scifi errol szol. Az eletszerut nem erre ertettem, hanem arra, hogy a triologia 120 oraja alatt nem csinalt semmi olyat Shep, ami indokolna, hogy hirtelen atallna a Reaperek oldalara.

wedge31
Tudom én vagyok az igénytelen de nekem elég lett volna itt is egy ilyen KotOR befejezés.
Egy full jó, hogy legyözük a kaszásokat és mindenki happy és egy full rossz, hogy mindenki meghal és kezdödik a ciklus elölröl.
Mivel ez egy totális háború a valoságban is valszeg igy végzödne.

jarlaxxe
Nem lett volna az mert a renegát shep opurtinista és szarik az egészre csak a saját feje után megy.
Ha ugy itélte volna meg a szitut, hogy neki abban a helyzetben az a jó ha átáll és igy életben marad akkor az abszolút védhetö álláspont.

Életszerüséget keresel a ME-ben? sok sikert egy olyan storyról beszélünk ahol egy szaros baka dönt az egész világegyetem sorsáról sehol egy megválasztott vezetö akivel egyeztettne ez marha életszerü.

A kedvencem az volt a ME1-ben is amikor egyszerûen kikapcsolta a tanácsot ha ugy volt kedve, hát persze nagyon életszerû....

Ryder62
Kotor ha? <#vigyor2>
Sithek ellen küzdesz és a végén lemészárolva a követõidet átálltál a setét oldalra, vagyis Sith lettél.

Jó mondjuk igaz hogy a Kotor 1 és 2-ben csak két vég volt: abszolút jó, happy end, és az abszolút rossz, mikor te lettél a Sith nagyúr. Meghát SW szóval kellett bele ilyen is.

De azért amikor a hû csapattársaid ellen fordultál az azért ütött.
Bár egyértelmû hogy a ME-kben nem állna jól ez sehogy sem, azért ha Legiont ki lehetne hajítani a légzsilipen, röhögnék. <#idiota>

"Throw the machine out of the airlock, Commander." <#hehe>

PiszkosFred
Mert az eletszeru lett volna? A renegat Shep ugyanugy a vilag megmenteseert kuzd, max agyonlo mindenkit es/vagy a maga torvenyei alapjan hoz dontest. Hatalmas logikai baki lett volna, ha atall a vegen...

Ryder62
Igen, én is ezt írtam, ugye volt 3 választási lehetõség a párbeszédben az elsõ két játékban. A pozitív, semleges és negatív. Nos a 3-ban csak kettõ van és az a kettõ is egyforma szinte. Pl ha valami nem tetszik esélyem sincs beszólni, vagy elutasítani mert a sztorinak haladni kell. Ezért föl ajánl két olyan választási lehetõséget ami ugyan azt eredményezi. Sõt teljesen lényegtelen sokszor, akár ki is hagyható lenne.

ME1-ben is be lehetett szólni mikor Spectre-nek akartak választani mégis, ott is haladt a történet (ergo mindenféleképpen megválasztottak)
De legalább volt egy kis beszólási lehetõséged.

Sõt már azt is megfigyeltem hogy a ME3-ban a kis nyíl a jó válaszon van, már rögtön arra mutat nehogy már gondolkodni kelljen hogy A vagy B.

Sajnos ilyen szempontból egy madzagon rángatnak minket se a pályák sorrendjét nem választhatod meg, sem a válaszodat.

Most így elgondolkodva van olyan lehetõség a ME3-ban ahol te döntesz valaki életérõl? Mert a ME1 és 2 tele volt olyannal hogy válaszoddal, döntéseddel, renegát/paragon interruptokkal eldõlt hogy az adott karakternek segítesz vagy sem, meghal vagy sem, ellened fordul vagy sem.

jarlaxxe
Mekkora huzás lett volna ha a full renegát shep a végén átállt volna a reaperekhez, persze ehhez nem elég tökös már a BW, régen megmerték huzni az ilyet is.

Ma lett vége, majd holnap vagy azután hírdetik ki. Amíg a hivatalos fórumon nem írják, hogy a packok tartalmazzák az új dlc cuccokat, addig ne vegyél semmit..

Ezt láttam elöszõr, mert rálõttem a kék kis genyóra.

Prince23
A hétvégi, reaperek elleni hadmûvelet hogy sikerült?

Sikerült kihozni a feladatokat?

vagy ezt még nem tudni?

Meg még valami:

Honnan lehet tudni azt, hogy elég a Premium Spectre Packok begyûjtése? (amik beadják a classokat és az új fegyvereket).

Mer mosmá jó lenne Jumbo-ra gyúrni.

Calver
nem csak interruptok szenvedtek hiányt, nekem nagy szívfájdalmam volt, h a renegát válasz mint olyan gyakorlatilag eltûnt, és a semleges költözött "alulra", esetleg átvette a helyét valami katonai faszcibálás.

az én Shepem lehet h hõsködött 3 részen keresztül, és a lehetõ legjobb választásokat hozta mindig, de közben õ volt a galaxis legnagyobb seggfeje, "ha megtehetem, miért ne?" alapon - ez a harmadik részre teljesen eltûnt, pedig, uhh, mennyi lehetõség lett volna rá...

"The trees move. Do you not see it?"

szomferi
én fórumtársakkal toltam (PH), így nem volt olyan nagy baj, nem is haltam sokszor, kivégezve egyszer se lettem szerencsére, jó kis csapat verbuválódott össze, a sok infiltrator a Widow meg Black Widow ágyúkkal aprítottuk a köcsög banshee-ket 😄

bemelegítésnek cerberus gold, utána 2 kör reaper, full extractionnel <#eljen>

ma is bepróbálod egy goldot, hadd jöjjön a kredit, hátha sikerül nyitnom 1-2 karaktert és/vagy új fegyvert

AsRock Z77M|Intel Core i7-3770|Thermalright Macho 120|KINGSTON 8GB HyperX DDR3 1600MHz CL9 KIT|EVGA GeForce GTX 760 SC w/ EVGA ACX Cooling|ThermalTake TR2 470W|CoolerMaster RC 690|Samsung 840 120GB

Optimus Prime
Reménytelen, a hétvégén 1x sikerült az extract! Általában nem gond, de nem tudom i volt a játékosokkal. Igaz sok alacsony N7 rangú volt, értsd 120 alatt. Szerintem az Origin sale végett lett sok új játékos. Én meg mind megtaláltam.<#zavart1>

Párszor... de csak youtube-on.

- Turian Brandy, triple filtered, then introduced into the suit through an emergency induction port. - That's a straw, Tali. - Emergency... induction... port...

szomferi
1,5 millió, atyavilág 😄
publicon nyomni a goldot, az több mint veszélyes... 😄

AsRock Z77M|Intel Core i7-3770|Thermalright Macho 120|KINGSTON 8GB HyperX DDR3 1600MHz CL9 KIT|EVGA GeForce GTX 760 SC w/ EVGA ACX Cooling|ThermalTake TR2 470W|CoolerMaster RC 690|Samsung 840 120GB

Fenrir
A negyedik befejezést látta már valaki?

A halál csupán a kezdet...

Quarian engineer az rare. PS vagy PSP pakból lehet nyitni.

- Turian Brandy, triple filtered, then introduced into the suit through an emergency induction port. - That's a straw, Tali. - Emergency... induction... port...

Én nekem most 1,5 millió kreditem van, de lehet ma este még nekifeszülök és még 500k-t hozzádobok, hogy meg legyen a 2 millió. Kb 7 Gold mecsbõl meg is van. Akkor holnap tudok nyitni 20 PSP pakkot, ami 40 rare-t jelent. Talán abból összejön jópár új karakter.
Marhára akarom az új karaktereket. 😊

Fenrir
Köszi, megnézem majd este.

"És hamár DLC, rég megakartam kérdezni, hogy miért 2014 április 12-ig lesz (ingyen) letölthetõ az EC?"

Mert akkor már beindult a ME4 promógépezete 😛

Optimus Prime
Min. spectre Packot vegyél, nem a Premium nem éri meg. Nekem sokszor abban is csak 1 valami van ha mázlim XP és customization cucc, hiába van kimaxolva mind.
A hétvégén pár SP-ban 3 upgrade/új cucc is volt! Meg az is meglepett, hogy Reegar Carbine upgrade volt egy Veteran Pack-ban.

És hamár DLC, rég megakartam kérdezni, hogy miért 2014 április 12-ig lesz (ingyen) letölthetõ az EC? Infó.

szomferi
az szerintem bármelyik alap pakkból kiesik

Fenrir
Nem, a Quarian.

szomferi
mármint a sima, alap engineerre gondolsz? az kiesik bármelyik pakkból, a male nekem a spectre premium akármibõl pottyant ki

szomferi
én is úgy szoktam, beugrok a tömegbe, melee, aztán Rhaegar Carbine, aztán jöhetnek a csápok 😄

Fenrir
Nekem még a mai napig nincs meg a Quarian Engineer. Egyáltalán azt melyik dobozból lehet nyitni?

koschwarz
1. vanguard-nál ugye alapszabály, hogy nem chargeolsz el a társaktól a térkép másik felébe, fõleg több ellenfél közé.
2. túl nagy sebzést eleve nem okozol a charge-dzsal, tehát elsõsorban nem arra kell használni, hanem barrier visszatöltésre.
3. elõbb smash (hozzáadod a biotic effectet), majd a smash nagyon rövid CD-je után charge = biotic explosion. shield-es ellenfél sem éli túl.
4. cerberus vanguard esetén charge rank 5-nél a fegyver sebzést kell választani mivel a charge CD-je alatt úgyis csak a fegyvert használhatod (disciple X jó esetben)
5. charge után érdemes egyébként egy gyors melee-vel indítani, amivel a körülötted állókat kicsit megtántoríthatod.

\"...gyönyörű, fiatalos, matrózos...\"

szomferi
én direkt nem költöttem semmit, van vagy bõ 200k kreditem, de még éjszaka gyûjtök hozzá, hátha bead egy setít nindzsát 😄

Ti tettek félre most krediteket az Earth DLC-hez? Mivel én mult héten maxoltam ki a rare fegyvereket, karaktereket így csak 4 napja gyûjtöm a kreditet veszettül.

szomferi
csak mire újratöltõdik a charge után a smash, addig legyalulnak :/

Ryder62
Legiont is mindig ki akarta hajítani a légzsilipen 😄

Egyébként elkezdtem extended Mass Effect soundtrackokat gyártani, így aki hallgatja a ME-s zenéket, jöjjön a csatornámra. Folyamatosan töltök majd fel ME soundtrackokat.

Mass Effect 3 Soundtrack - Cerberus Plot
Javított változat
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Optimus Prime
"A interaktív renegát vagy paragon feltûnésekbõl is sokkal kevesebb van és az is mit csinál? Megjelenik a kék egér szimbólum, megnyomom, és annyi történik hogy Gruntal kezet fog. "

LOL, de sajnos igaz. Én sokszor nem tudtam "használt-e" a Paragon interruptionöm ilyen helyzetekben. Vagy mi lett volna, ha nem teszem. Erre a végén meg ha nem használom a Renegade-t Critical Mission Failure. (TIM-es rész)

A párbeszéd a csapattársakkal ritkább, de vannak rendes cinematicok, sajnos limitált válaszokkal. Javik jókat, legalábbis nekem bejön. Pl. mikor Jokert akarta kidobni a légzsilipen. A csapattagok beszélgetnek, mozognak ez jó. Több skillünk lett, több szinttel, lehet a fegyvereket modolni. Kb. ennyi, ami jobb lett a 2 óta, de nem jobb, mint az 1-ben volt.

koschwarz
ja, és a cerberus vanguard egyszerûen brutális. a charge és a smash együtt biotic combot is ad. ez a smash olyan brutálisat sebez, a nagy ellenfeleket is simán lealázza goldon is. sokan panaszkodnak a fórumon, hogy lassú az anim, meg nincs immunitás az animáció közben, de könyörgöm, iszonyat sebzése van, hatalmas hatótávval, ráadásul átmegy falon, fedezéken...(és simán lehet cancelni az animációt is, ha valami gáz van).

nem voltam odáig a vanguard classtól, de ez tökéletes lesz platinumra is.

koschwarz
hétvégén beteg voltam, volt idõm játszani, elvertem vagy 2milla kreditet PSP-re, de a harrier csak nem jött. azért ezekkel a IV-szintû ammo bónuszokkal jól kicsesztek a játékosokkal. bár nem panaszkodhatok, az indrám felment III-ra (király automata sniper, jobb mint a legtöbb AR, bár scope nélkül persze ez is sokkal kisebbet sebez).

Ryder62
Igazából sztem az elsõ 2 szerepjáték még, de a 3 már teljesen akció. Mert lehet hogy a 2-ben nincs inventory meg butult a fejlõdés stb. de legalább volt még normális párbeszéd tárcsa, interaktiv regenát és paragon feltünések és volt benne feltörõsdi, gyûjtögetni való.
Nah a 3-ban semmi nincs. Párbeszédtárcsa: két ugyanolyan választási lehetõség. Pl: No vagy Later. Ejha. És hol a Yes opció?
A interaktív renegát vagy paragon feltûnésekbõl is sokkal kevesebb van és az is mit csinál? Megjelenik a kék egér szimbólum, megnyomom, és annyi történik hogy Gruntal kezet fog. <#zavart2>
Semmi felvehetõ, gyûjtögethetõ dolog nincs és a hackelés is eltûnt.

Szóval tényleg érzõdik a butulás nem is enyhén.

És ami a legjobban idegesít nem lehet még beszélni sem a társakkal:

Thanks for coming by

Fenrir
A naplóval 2 bajom van:

1.: nem frissül dinamikusan: pl. keress meg relikviát egy bolygón -> megtaláltad, vidd vissza ide meg ide -> visszavitted az embernek, küldetés teljesítve

2.: nincs semmilyen zárószöveg, csak simán beszürkül sárgáról. Igazán vehették volna a fáradtságot, hogy amikor kész a küldetés akkor a szürke szöveg már egy summázása lett volna annak amit tettél, pl amikor a Blue Suns küldetést is többféle képpen lehet befejezni. Bele lehetett volna írni, hogy hogyan zártad le a feladatot. Emlékeim szerint a második részben még ezt rendesen megcsinálták.

Érdekes: nekem a ME sorozat szerepjáték, ami kapott egy akciójáték-köntöst.
De alapvetõen akkor is szerepjáték, hiába nincs inventory (csak az elsõben), egyre egyszerûbb a karakterlap, és teljesen primitív lesz a 3. részre a naplód, amibe bekerülnek a küldetések.