32
  • Komolytalan
    #32
    -szintig
  • Komolytalan
    #31
    Erről beszéltem a #27-ben. Annyira ragaszkodsz az alapvetően buta koncepciódhoz, hogy néhány hozzászólás alatt el tudsz jutni a "Nekem a minimum az volna" szinttől oda hogy "nem éri meg nekik anyagilag, nem jelenti azt, hogy kivitelezhetetlen" szintig, ami miatt szerinted neked végig igazad volt.
    Ilyenekkel reménytelen vitatkozni.
  • e57
    #30
    Most már csak azt áruld el, hogy miért személyeskedsz?

    Az hogy a cégek nem csinálnak meg valamit, mert nem éri meg nekik anyagilag, nem jelenti azt, hogy kivitelezhetetlen, és hogy légből kapott ökörség.

    Amúgy meg mihez is nem értek, ami szorosan kapcsolódik az általam leírtakhoz?
  • Komolytalan
    #29
    Hát mondjuk a piramisról. Bár ha úgy nézzük az is szar, mert kevés benne a természetes fény.
    És igen, itt van a kutya elásva: külső szemlélőként nagyon egyszerű mindent lefikázni. Nagyon egyszerű "ötleteket" adni, és mindenki azt hiszi, hogy az ötlet ér valamit. Elárulom: a jó ötlet, a világmegváltó ötlet értéke pontosan egy kalap szar. Egészen addig, amíg meg nem valósítja az illető. Éppen ezért az ilyen okostojások mint a fenti szösszenet szerzője jobban tennék ha elmennének dolgozni. Ha máshová nem a tescoba árufeltöltőnek, mert annyit érnek (közben lenne sok idejük ökörségeken gondolkozni).
  • Komolytalan
    #28
    Ezt a szót már belinkeltem én is. Viszont nekem vannak amerikai tanítványaim, leírtam nekik brahiból, és egyik se tudta hogy mit jelent. Sajna az átlag amcsinak a szókincse - és itt most nem a niggerekre gondolok a gettóban - kevesebb mint a magyar középfok, amiben pl. ez a szó nincs is benne.
  • Komolytalan
    #27
    Tudod akkor, amikor valaki akinek lövése nincs a témáról de elkezd okoskodni, akkor nem lehet mást mondani, mint hogy ha ilyen egyszerű, akkor csináld meg. Megpróbálhatom elmagyarázni - ahogy neked is tettem - de aki nem ért hozzá, csak van egy légből kapott ökörség, amihez ragaszkodik, azt nem lehet meggyőzni.

    Az általad említett iskola/diák kutatómunkát ha meg tudod csinálni pár 10MFt-ból, akkor bármely közösségi oldal ki fogja neked fizetni, mert ennyit nekik megér. Ezek piaci cégek, piaci igényeket elégítenek ki, piacképes árú szolgáltatással. Nem fognak olyan szolgáltatást beépíteni, aminek kifejlesztése kb annyiba kerülne mint az éves büdzséjük, és hozadéka meg közel nulla volna. Nem muszáj elfogadnod, de attól még tény, hogy te ehhez nem értesz, ők meg igen, ezért van nekik milliós felhasználói bázisuk, neked meg csak egy hamvában holt ötleted.
  • Szeszmester
    #26
    Jaj, egy szakavatott nyelvszakértő...

    "nincs is igazán igényük egy külön fogalomra" - Kicsit jobban el kellene merülnöd a nyelvben. A középfok annyira elég, hogy ilyen ostobaságokat mondasz.

    "így nincs mire vonatkozóan interakciókban használni egy fogalmat arra, amire mi az ismerős jellel hivatkozunk." - Ez így értelmetlen. A magyarban is jobban el kellene merülnöd.

    Amúgy ha már kérdezed, angolul is ki lehet fejezni a szigorúan vett ismerőst köznyelvi szóval: acquaintance.
  • prybaby
    #25
    Miről nem lehet elmondani, hogy alapjaiban rossz felépítésű?
  • BladeW
    #24
    "virtuális barátok alig 3%-a számít barátnak a való életben is."

    Ezt már eddig is tudtam. ÉS AKKOR MIVAN? Hihetetlen, hogy a többség fikázza a "divatjelölőket" miközben ő is símán leok-zik, vagy jelöl be egy fél-ismeretlent. Tudjuk, hogy így működnek a közösségi portálok, nem kell az álszent maszlag.
  • okosan gyerekek
    #23
    igen, és az általam elmondottak húzódnak okokként a mögött, amit elmondtál!
  • okosan gyerekek
    #22
    úgy tudod? Ne csúsztassunk már baromkám, mondjál nekem egy angol köznyelvi kifejezést az ismerős szavunkra és akkor el is hiszem, hogy a "friend" alatt ott is azt értik, mint aminek itthon mi fordítjuk. Másfelől.. kulturálisan is más közeg, mindenki mindenkivel szarrá jópofizza magát nem mernek relációjeleket tenni ember és ember között. Ezért is a legjobb az, ha friend mindenki, akit csak ismerek, valószínűleg itt tapintok a lényegre, ez mutatja, hogy nincs is igazán igényük egy külön fogalomra, mert a különbség nem, hogy nyelvileg, de a szellemben sem fejeződik ki, így nincs mire vonatkozóan interakciókban használni egy fogalmat arra, amire mi az ismerős jellel hivatkozunk.
  • e57
    #21
    Igen erre csak ezt tudtad mondani. :)

    Minden cég arcoskodhat, meg webnyolcponthatvanhárom, csak előtte tegyen le valami fejlesztést az asztalra, hogy legyen alapja a melldöngetésnek.
    Számomra a fénykép megosztás, meg a lájkit kevés ehhez.
  • Komolytalan
    #20
    Erre csak azt tudom mondani: 100Mbit szerver bérlet havi 10eFt körül van, szóval biztos megengedheted magadnak. Hajrá.
    A google-t meg ne hasonlítsuk már más, piaci cégekhez. Ha az én cégem is a CIA fedőcége lenne, én már az ufók bázisát is lefényképeztem volna.
  • Glutamin
    #19
    Szerintem pedig igazán csinálhatnának kezdő iwiw/facebook-osoknak egy ilyen gombot, hogy: "jelölj be automatikusan 200 ismerőst, akihez bármi közöm lehet (suli, melóhely, bölcsőde, óvoda, közös város utca, stb)". Aztán fél évvel később egy: "jelöljön be mindenkit az ismerősömnek" gomb.

    Én is úgy gondolom ,hogy a barát státusz max 1-10 emberre vonatkozhat. Olyan 20-30-ig lehet haver státusz. Ami efelett van, azokkal meg lényegében nem is érintkezük, max ilyen évente 1 spamot küldünk/kapunk.
  • e57
    #18
    Ugyan már! A Wiki ettől sokkal nagyobb gyűjtőmunkát is megcsinált már.
    Nem mondom jó kis favágó munka lenne, de közel sem kivitelezhetetlen. Ha meg a portálok úgy állnak hozzá, hogy ajjaj, ez meló, bízzuk a felhasználókra, majd csak megtalálják egymást... akkor ne dobálózzanak itt web 2.0 meg megváltoztatjuk a világot kifejezésekkel!
    Az a nagy ötlet, hogy legyen like it gomb? Meg az a fejlesztés, hogy beállíthatom hogy családtag, vagy szomszéd? Ezek a dolgok ilyen gyakorló feladatok programozás órán. Biztos neked is kellett csinálni iskolába videotéka programot. Na kb ez a színvonal. Web 2.0 :D

    Az immáron gyűlölt google legalább neki mer menni az ilyen feladatoknak. Azért tart most itt ahol tart. Lefényképezték az egész földet.
  • Komolytalan
    #17
    Ezt az 1 cseppet a tengerben nem csak az iwiw nem tudja, de a népességnyilvántartó se. Eleve iskolákat se lehet nyilvántartani így, mert egyszerűen nincsenek meg az adatok. Ahol pl én tanultam Általánosban, az az iskola már nincs. Miután én kikerültem nevet váltott, utána másik sulinak tagiskolája lett, utána meg totál megszűnt. Egyik épületét bérli jelenleg egy alapítványi általános suli, másik épülete használaton kívül. Ahová feleségem járt általánosba, na ott már az épület sincs meg. Helyette épült a GDF-nek 1 új épület. Sőt, már a gimije sincs meg. A helyén van valami sport tagozatos ált. iskola vagy mi. És akkor itt nem 70 évről beszéltünk, hanem nem egészen 20-ról.
    Szóval azért van ott 1 beolvasó mező, mert ezt így lehet megcsinálni. Amit te minimális szolgáltatásnak tartasz az sokmilliós (szerintem bőven 100 fölött) kutatómunka, aminek értelme sincs. Merthogy az osztálytársai nevére emlékszik az ember, ha meg nem akkor nincs is már értelme osztálytalálkozóra mennie.
  • e57
    #16
    Tényleg nem akadályoznak abban hogy a régi nem látott osztálytársaimat keresgéljem, de nem is segítik. Most direkt megnéztem az iwiw-et ez ügyben. Magyarországi fejlesztések közül talán ez a legjelentősebb.

    Iskola ügyben van egy mező ahova beírhatok valamit, aztán majd talál valamit.
    Nekem a minimum az volna hogy megjelölöm az évfolyamot, majd ez alapján kiválaszthatom az akkori magyarországi iskolákat (nem a mostani elnevezését, hanem az akkorit).
    Ja hogy ezt leprogramozni, és kb 70 évre visszamenőlegesen feltölteni az iskolák adatbázist sokkal nagyobb munka, mint egy beíró mezőt kitenni.... bocsánat.

    Most ez természetesen csak egy csepp a tengerben... egy példát akartam írni arra, hogy szerintem mitől szolgáltatás egy szolgáltatás.
  • Julius Caesar
    #15
    Azt hittem ez alap. nekem is van fészbukon egy rakat bejeölt ismerősöm, mert egy suliba jártunk vagy ilyesmi, lehet közben 4 évfolyammal alattam járt és soha nem is láttam, fel se ismerném az utcán.

    Ée van kb 3-4-5 igazán jóbarátom, akikkel úgy tervezem, hogy 25 év múlva is összejárok zenélni meg hülyülni.

    Többi jó a kirakatba. De ehhez miért kellett kutatás? Kérdezik elmondom.
  • Cat #14
    A cikk lényege nem a 3%, hanem az, hogy míg a való életben tevékenységi kör szerint - iskola, edzés, család, zongoraóra stb. - elkülönülnek egymástól az ismerösök, addig a közösségi portálokon mind ömlesztve van, és nem egymástól elválasztva.
  • Komolytalan
    #13
    Senki se akadályoz abban, hogy ilyet csinálj. Nem nehéz. De én is szívesebben fejlesztek alkalmazást olyan oldalra, ahol egyes tagoknak 10K+ "ismerősük" van, mert ezen hatékonyabban terjed az info, mintha csak 1 lenne. Olyan ez mint a vírus, csak hatványozottan: amint elér az első olyan géphez, akinek elég kiterjedt a levelezése/címlistája, onnan kezdve megállíthatatlan.
  • e57
    #12
    Nem ördögtől való... volt eredetileg, mert biztos emlékszel, hogy ez anno valamikor 10 évvel ezelőtt valahogy így indult...
    Keresse meg régi osztálytársait, barátait, akit már sok éve nem látott.
    És tényleg erre azért sokan rámozdultak, mert nem is rossz ötlet.
    Aztán gondolom a fejlesztők rájöttek, hogy ez bizony 30 éves kor alatt nem nagy poén... kicsit gondoljuk át az egészet....
  • Komolytalan
    #11
    Dehogy lőtt. Csak nem az a célja, hogy itt tartsd nyilván az ismerőseidet. Erre teljesen jó lenne az 1 irányú jelölés, amit a másik fél nem is lát.
    A közösségi portálozás célja a hírfolyam. Vagyis az, hogy mások aktivitásáról tudomást szerezz, mert ha egy ismerős csinál valamit, az biztos nem szar, és kipróbálom én is. 1000x inkább mintha 28 banner mondaná, hogy de ez nem szar, próbáljad ki, mert de jó lesz neked. Next gen reklám - semmi más. Cserébe van könnyen kezelhető fotó/video megosztód, vannak jó kis játékok, egyéb vicces alkalmazások - egy helyen. Szóval nem ördögtől való ez, csak ne gondolja senki, hogy itt az ismerős jelölés az csöppet is a mi érdekünket szolgálja.
  • Komolytalan
    #10
    Egyszóval szar nyelv az angol, nem véletlen lett világnyelv, olyan egyszerű szegény mint a faék. Egy szót 100 különböző jelentésben használnak. Ezért volt zseni Shakespeare karnagy úr, hogy ilyen primitív nyelven tudott írni verseket.
  • e57
    #9
    Ha egy faluban lakunk -> akkor ismerős.
    Bejellöllek iwiwen, de visszajelöljé' ám, mer' megkereslek! :D
    Aki nem hiszi, járjon utána! :)

    Nah, finoman szólva is túllött a célon ez a közösségi portálozás.
  • Komolytalan
    #8
    Mert ha beírnák hogy acquaintance, akkor te se tudnád miről van szó, meg én se (most néztem meg szótárban:-D Esetleg a familiar láttán sejtenék páran hogy mi van, bár ezt elég sok nyelvben élből a családra asszociálnák, és emiatt nem jelölnének (ami meg nem cél, mert ugye kevesebb jelölés, kevesebb aktivitás, kevesebb PI, kevesebb bevétel).
  • Komolytalan
    #7
    Ez egy másik dolog, de ha a szerző célja nem az lett volna, hogy hűde alacsony százalékot hozzon ki, akkor lehet hogy összehasonlítható adatokat hasonlított volna össze. Ugye egy közösségi oldalon a kapcsolat elég bináris: ismered/nem ismered. Ő vett egy szoros kapcsolatot, a barátságot. Ennyi erővel akár házastársi viszonyt hasonlíthatott volna a közösségi oldalak 1 bites ismerős státuszához, ugyanolyan hamis lett volna. Ha a real life ismeretséget - mondjuk beszéltem vele 1x az életemben, ha ismét találkoznánk, megismerném - hasonlítaná a közösségi oldalak ismerem kapcsolójához akkor a felnőtteknél közel 100% egyezés jönne ki (mármint a közösségi oldal "ismeremje" szinte teljesen részhalmaza lenne a real life ismeremnek). Csak ugye ez így nem hangzik olyan jól, mint hogy 3%. Még akkor se ha beleveszi a sok tinit, és a 100% lemenne mondjuk 20%-ra (mivel 1-1 tininek néha 10000+ "ismerőse" van, tudom, láttam ilyen adatbázist, és szoptam emiatt az irreális ismerősszám miatt).
  • Balintos
    #6
    Angol nyelvű közösségi oldalakon a friend kifejezés gyakoribb, úgy tudom.
  • Boncmester
    #5
    Annyira azért nem bonyolult, van egy csomó privacy beállítás, csak rá kell szánni egy kis időt... Nekem is van facebookon csomó ismerősöm, de a legtöbb információt csak egy bizonyos csoport láthatja, akik tényleg a barátaim.
  • torreadorz
    #4
    "Szerintem nem is barátokat jelölnek hanem ismerőst"

    Teljesen mindegy, az ismerős is hasonlóan megy. Egyszer már láttam az utcán sétálni, akkor ismerős...
  • Komolytalan
    #3
    Szerintem nem is barátokat jelölnek hanem ismerőst. Aki a két fogalom közé egyenlőségjelet tesz (szerző) az szimplán hülye.
  • Tinman #2
    " virtuális barátok alig 3%-a számít barátnak a való életben is."

    Na végre... ezt pofázom 5 éve!

    Iwiw-en, fészbukon, májvipen a sok barom -most kapásból az emberek 99%-át barmoztam le-, minden jöttmentet bejelöl, mert 1x találkozott vele. Faxméregetőverseny, kinek nagyobb a ... kinek van több "ismije". Csodás.
  • torreadorz
    #1
    "Adams emellett kiemeli, hogy egy tipikus Facebook-tag általában csak online ismerőseinek három százalékára tekintene a valódi életben is barátként"

    Ez nem meglepő. A barátok bejelőlése kb. igy zajlik ezeken az oldalakon:
    -ezt az embert már láttam egyszer az utcán -> barát
    -jól néz ki a képeken -> barát