23
  • amitakartok
    #23
    "Az Avast! állásfoglalása szerint teljesen paradox helyzet, hogy a felhasználók olyan felületeken keresnek ingyenes vírusirtót, mint a warez oldalak, amelyek köztudatottan nagy számban terjesztenek rosszindulatú kémprogramokat."

    Attól függ, hogy a fogalomba beleértik-e a torrentoldalakat is. A legtöbb nagyprofilú oldalakról azonnal lehajítanak valamit, ha a letöltők badware-t jelentenek benne. Én pl. párszáz gigányi anyagban sem találkoztam semmiféle vírussal, ilyesmivel. Persze ha valaki pitiáner linkfarmos oldalakról akar valamit beszerezni, az meg is érdemli ha beszed valamit; arról nem is beszélve, hogy az amúgy is illegális terjesztésért még pénzt is kérni a pofátlanság netovábbja (ebbe az adományok nem tartoznak bele, csak a kötelező jellegű "ha kell az anyag, perkálj").
  • torzsvendeg
    #22
    Warez = modern Robin Hood. Gondold csak végig! Robin Hood a többség szemében pozitív figura volt.
  • aaaaa
    #21
    Jó akkor vegyük az autószerelőt, vagy a telefonszerelőt. Mivel a gyári legális autó computer programozó programok szinte megfizethetetlenek, ezért kénytelen valamilyen hackelt programmal megoldani a problémát. Ha egyáltalán használ ilyet és nem kicserélteti veled a fél autót, találgatva mi is lehet a hibás. Te sem gondolod komolyan, hogy egy olyan autóhoz, amiből évente beesik 1 darab, ahhoz megveszi több millióért a gyári diagnosztika szoftvereket (ha egyáltalán kiadja a gyár hivatalosan)... Telefonnál ugyanez. Bár gondolom Te inkább elviszed a márkaszervízbe, ahol a köszönés is x10-es szorzóval történik.
    Tehát valahol Neked is jó egy csomó dolognál, hogy van hackelt, másolt megoldás, mert lehet, hogy egy tízesért megmondják mi az autód baja és nem hagysz ott 100 ezreket a "legális" megoldásra.
    Az meg hogy mennyi elvileg egy portfólió... Szerinted százasával rendelik az emberek a portfóliókat ? 1-2 elismert fotóstól lehet... De a legtöbb fotós örül, ha már a kitobnál egy fokkal jobb obit meg tud venni, és nem fog rohanni eredeti PS-t venni 200 ezrekért.
    Persze abban igazad van hogy, ha valaki cégesen nagyban csinálja, vegye meg. De a sarki telefonmágus, autószerelő, csóró fotós, stb., akinek kajára is épphogy marad, nem fog többszázezres szoftvereket venni, inkább szarabb munkát fog végezni, vagy használ másoltat, bármennyire is elítélendő.
  • Garrett27
    #20
    Nem értem félre. Elfelejtetted hozzáírni, hogy azokat nevezed sunyi tolvajoknak, akik abból szerzik a kenyerüket, hogy warezt használnak munkaeszközként és nem veszik meg a szoftot - te általánosítottál...
    A cikk pedig nem a céges lopásokról szól. Sőt, ahogy benne leírják, a cég, amelyiktől a kulcsok származnak, megvásárolta a progit. Már nem tagolja a lényeget, hogy talán volt egy "rendes" alkalmazott, aki továbbította a kulcsot.

  • Chipii
    #19
    Ez azért vicces, mert az avast ingyenes otthoni felhasználásra, csak regisztrálni kell:)
  • morden
    #18
    Igazad van, a fene tudja, hogy a vírusírtóval tudsz e pénz keresni/inkább megmenteni.
  • G_ArchAngel #17
    A kerdes, hogy pl. a virosirtot hova tudod tenni?
    Hasznalni nem kotelezo, van sok freeware belole...

    Akkor ami penzbe kerulne es jogtalanul hasznalja valaki - adatvedelemre - buntetheto?
    Anyagi haszna csak annyiban szarmazik belole, hogy nem kell megvenni...
  • morden
    #16
    Az megint egy más oldala a wareznak, ha ellopod a programot és utána te azzal pénzt termelsz, az tényleg nagyon gáz, tudtommal büntetik is rendesen, de van egy olyan warezes réteg, aki filmet, mp3-at játékot tölt le, ők nem gazdagodnak meg a cuccokon és ha nem lenne warez akkor nem vennék meg és így nincs is elmaradt haszon a kiadóknak.
  • morden
    #15
    Régebben volt hír, hogy ezek a szoftver jogvédő cégek (bocs alapítvány vagy mi a fene) küldtek különböző előre meghatározott cégeknek levelet, hogy vallják be milyen programokat használnak (még ha legális is ) mert különben dádá, aztán a Microsoft szépen átvette ezeket az adatokat és célzottan adott ajánlatokat azoknak a cégeknek, akik nem MS terméket használnak. Szóval lényegében adathalászatra használta a BSA-t.
  • G_ArchAngel #14
    Akkor erthettobben:

    Egy csaladi haz epitesi engedelyezesi terve 200.000 HUF, az ArchiCAD mondjuk akcioban 800.000 HUF.
    Egy atlagos epitesz kitermel adozas nelkul egy evben 50 ilyen tervet, abbol adozik, a CAD-et meg leirhatja.

    Egy silany, onjelolt fotos (like me) altal fotozott portfolio 30-80e HUF, a PS 200e HUF.

    Egy fuvar Budapesten belul 3.000 HUF, az Octavia 4.500.000.

    Megvette a taxis a munkaeszkozet? Meg.
    A fotosnak mi a munkaeszkoze? Fenykepezogep, studiofelszereles, szoftver.
    Vagy lopja el mindharmat, vagy egyiket sem. Munkaeszkoz, akar fizikai, akar nem. Penzt lehet vele termelni.

    Mennyi egy kertepito felszerelese? Vagy egy autoszereloe? Fogorvose?
    Azert mert Ok fizikai eszkozzel dolgoznak, akkor nekik meg kell venni, aki zenet szerkeszt, videot vag, az meg nyulja le a szoftvert?

    Aki nem veszi meg azokat a szoftvereket, amelyekkel anyagi haszonra tehet szert, ergo munkaeszkoznek szamit, annak a jo budos, ejszkai muszakban penzert szexualis oromot nyujto csaladtagjat, aki kihordta.
  • aaaaa
    #13
    És a másolt LV táskák használóit nem fenyegetik börtönnel, és azzal sem, hogy elkobozzák a táskát az összes tartalmával együtt, ha meglátják hogy valaki ilyet használ. Másrészt nem vetetnek egy eredeti LV táskát a felhasználóval büntetésként. Nem furcsa,hogy a szoftver cégek minden törvényen felül szeretnének állni ?
    Az összes többi terméhez munka, gyártás, gyár stb. kell. A szoftvert "csak" egyszer kell, hogy megírják azután tejelnek érte irreálisan magas árakat, függetlenül attól, hogy 10 vagy 10 millió ember vette meg. A többen vennék olcsóbb lenne kamut, nehogy valaki ideírja , mert az egyértelmű hazugság.
    Az írható CD-k megjelenésénél sírta el magát egyszer egy "jogvédő", hogy ha nem lehetne másolni az Audió CD-t akár kétszer annyiért is el tudnák adni.
    Hányszor sírtak azon is, hogy hamis gyógyszereket vesznek az emberek. Persze lehet hogy valóban semmit sem ér, de az is lehet, hogy szinte tökéletes másolata az eredetinek. Ha egy betegnek nem telik az eredeti életmentő gyógyszere, és bizonyos országok "demokratikus" betegellátó rendszerei miatt egyéb módon sem jut hozzá, akkor inkább dögöljön meg, mert úgy etikus, nehogy már egy multi céget megkárosítson.
  • morden
    #12
    Nem mondtam, hogy jó a warez, csak azt mondom, hogy a bolti lopás ás a warez összehasonlítása logikailag nem jó, és hibásan érvel az aki így írja le a warezt.

    Fura a warez amúgy, nemrég olvastam, hogy a Microsoftnak nagyobb pénzügyi vesztesége származik abból, ha valaki át áll linuxra, mintha mondjuk az xp-t lewarezolná.
  • G_ArchAngel #11
    A kalozok soha nem masoltak le es osztottak meg a zsakmanyt, igy a kifejezes alapjaban rossz.

    Tenyleg nehez peldat talalni erre a jelensegre, mert talan a LV taskak lemasolasa es ujragyartasa kinai vallalkozoval sem ugyanaz.
    Ettol fuggetlenul senkinek nincs joga szellemi termeket lopni es megosztani. Nem tesszuk epitesztervekkel, festmenyekkel, hangversennyel vagy szinpadi jatekkal sem ezt.
    Egy normalis vilagban a munkeeszkozert - Photoshop, FinalCut, AutoCAD, kalapacs, veso, ecset - fizetni kell, akki ugy erzi, hogy neki alanyi jogon jar mas altal fejlesztett/gyartott eszkoz hasznalata, menjen el az Audihoz es hozzon el egy gyartosort, majd osztogassa a lehetoseget masoknak is a hasznalatara.

    Vagy tekerjen koteletet a nyakara es ugorjon le a Sears Towerrol.
  • avman
    #10
    a másik oldalon meg az teszi különösen agyhalottá a dolgot, h van egy otthonra teljesen jól használható free verziója...
  • RiSeForMuSiC
    #9
    Mordennél a pont. Ebből is látszik, hogy a jog az uralkodó gazdasági érdekcsoportok törvénybe foglalt akarata. Amerikaiak már annyira agymosottak, ha megtudják, hogy letöltöttél, már harsogják, hogy "tolvaj".
  • HENCIG
    #8
    Azért az is vicces, hogy ennyien tudják használni ugyanazt a serialst.....
    Mondtam már korábban is, ha rajtam múlna akkor nagyon sok programozó és rendszergizda állna sorba a munkanélküli segélyért!!!
  • morden
    #7
    A kenyeres meg autós tolvajoknak

    remélem mindenki látja a különbséget és nem kell megmagyarázni.
  • Adenoma
    #6
    ha lopsz a boltból krnyeret, akkor a lopás után HIÁNYOZNI FOG egy kenyéer a boltból
    ha warezolsz, akkor nem fog hiányozni az eredeti kópia.

    én sem szeretem a warezt,de ez nem jó összehasonlítás
  • G_ArchAngel #5
    Mielott felreertenel, engem nem erdekel, ha valaki zenet vagy filmet oszt meg, mert sejteseim szerint az ArtisJus letrehozott erre egy kiskaput, ami nem nagyon hasonlit masik orszag jogrendszereben talalhatohoz, de azt szigoruan buntetnem, aki pl. az Adobe kreativ csomagjat vagy CAD programokat hasznal uzleti celokra, mindezt a legalis szoftverekhez valo tulajdonjog nelkul.
  • runny
    #4
    Azért kalóznak nevezni valakit, mert ugyanazon licenszet használta egy víruskeresőhöz, szerintem kissé túlzás. Legyen akkor már bűnöző, vagy tolvaj. Furcsa helyzet ez a víruskeresős szitu, hisz egy víruskereső nem csak az én gépemet védi, hanem más védtelen gépet is azzal, hogy tőlem nem terjed át a vírus. Persze megértem őket is, hisz dolgoztak a víruskeresőn, jár a 2 pont nekik is. De ha mindenkinek mindenért fizetnénk, megszűnne a KALÓZ társadalom. Nem lenne szükség jogvédő szervezetekre, cyberrendőrökre. Sok munkanélkülit generálna ez a verzió. Jól van ez így ahogy van.
  • Garrett27
    #3
    "A kis sunyi tolvajok megtanulnak"

    Te biztos életedben nem használtál olyan lincencelt programot, amiért nem fizettél...
  • G_ArchAngel #2
    Mekkora poen lenne, ha ezentul hagynak terjedni az illegalis masolatokat, majd egy ido utan jovatehetetlen kart okaznanak azok adataiban, akik nem rendelkeznek eredeti szoftverekkel!
    A kis sunyi tolvajok megtanulnak, hogy a boltbol sem hozunk el kenyeret, akkor azert is fizetunk, amiert mas dolgozott.
    Kicseszett autot sem hozom el a parkolobol, ha latom, hogy benne van a kulcs...
  • Dluinet
    #1
    Tetszik ez a hozzáállás, hogy nem tiltani akarnak, hanem tanulni belőle.